Kategorier
Sociala medier Sök/SEO Spaningar

Digitala spaningar vecka 37 2022

Facebook lanserar Community chats. WhatsApps första originalfilm släpps på Youtube och Amazons Prime Video. TikTok är senaste tjänst som kopierar BeReal. Snapchat släpper webbversion och ny frågedekal. BeReal ”utforskar” betalfunktioner för att slippa annonsering.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Instagram erkänner att Reels går sådär bra

Hur går det för Instagrams TikTok-kopia Reels? Sådär. Enligt Instagram.

Det är Wall Street Journal som har kommit över en läckt intern Meta-rapport som kommer fram till det här. Enligt rapporten så reelsar Instagram-användarna 17,6 miljoner timmar per dygn. Vilket är… hyfsat mycket. Men motsvarande siffra för TikTok ska vara 197,8 miljoner timmar. Eller mer än tio gånger så mycket.

Men rapporten konstaterar också att det finns än värre trend i spel: att de flesta Reels-användare ”inte engagerar sig överhuvudtaget”. Ja, att de inte engagerar sig i Reels-innehåll, alltså. Vi kan väl hoppas att de engagerar sig i något utanför Instagram och Reels.

Och vems är felet? Användarnas. Alltså de stora användarna som ska skapa innehållet som ger engagemang. Tydligen ska det finnas 11 miljoner instagrammare som Meta har klassat som ”creators” och av dessa är det bara 2,3 miljoner som delar innehåll varje månad – eller 20,75 %. En femtedel av en redan rätt liten andel av alla Instagram-användare alltså. Och enligt det WSJ skriver så verkar det handla om Instagram i stort – inte bara Reels. Vi kan väl lugnt anta att rätt stor del av innehållet inte är reels-videos (även om Meta tidigare i år drog igång operation ”frisera siffrorna” genom att automatiskt konvertera korta videos till Reels).

När Meta konfronterades med rapporten så förnekade de den – helt otippat. Ja, de förnekar inte att det är en genuin rapport, men däremot att siffrorna är daterade. För de är ju från… augusti i år. Så… sjukt länge sedan, alltså. Utöver det så konstaterar Meta att engagemanget ”ökar” på månadsbasis, efter att rapporten talade om vikande siffror, och att ”intäktsökningen är snabbare än vi väntade oss”, vilket… inte säger jättemycket konkret. Annat än att: titta vilken fin fågel där borta!

Att Reels dras med försvinnande låga nivåer på användare som skapar innehåll eller ens interagerar med innehåll är ju förstås inte unikt för Instagram (säg hej till LinkedIn). så det i sig känns inte direkt som ett värre problem än de flesta plattformar. Vi vet heller inte jättemycket om hur skaparförhållandet andelsmässigt ser ut för TikTok.

Men vad rapporten säger är oavsett två konkreta saker: 1. faktiska, typ officiella siffror på Instagram Reels-användningen och 2. att Meta är oroliga för hur det går för Reels. Och då inte bara på Instagram.

Instagram Stumbles in Push to Mimic TikTok, Internal Documents Show

Meta Platforms Chief Executive Mark Zuckerberg is betting the social-media giant’s near-term future on Instagram Reels, the short-video feature he is touting as the company’s answer to TikTok. The company’s internal research shows that Meta has a lot of catching up to do.

Facebook lanserar Community chats

Ni vet Facebook? Plattformen som blev starten för ”sociala nätverk” som vi känner dem idag? Not so much längre. Som de flesta social plattformar är det all in TikTok som gäller. Och då inte i första hand kortvideo utan framförallt ett fokusskifte från vänner till intressen. Dags för ännu en funktion på den resan: Community chats.

Och ja, artikeln sammanfattar läget rätt bra. Facebook goes Discord. En gruppchattfunktion som ska gå att dra igång från Messenger- eller Facebook-grupper. Ett sätt att ”organisera diskussioner kring sina favoritämnen”. Dessutom stöd för att ljud- eller videokanaler, Discord-stylee.

Och ”ämnen” är alltså lite nyckelordet här. Grupper med undergrupper fokuserade kring ämnen snarare än personliga nätverk.

Ni vet. Precis som. Facebooks grupper.

Vilket på sätt och vis kan tyckas vara det märkligaste med Community chats. Att Facebook rullar ut en funktion som i stort redan finns – förmodligen med hyfsat relevant funktionalitet för de flesta redan. Visst, mer fokus på just chattandet snarare än att göra inlägg som ”undergrupp”.

Facebook is trying to be Discord with ’Community Chats’ | Engadget

Meta is introducing a new way for Facebook’s nearly 3 billion users to connect with one another. In the coming weeks, the company plans to expand the availability of Community Chats, a feature that will allow Facebook and Messenger groups to organize discussions around their favorite topics.

WhatsApps första originalfilm släpps på Youtube och Amazons Prime Video

En nyhet som jag helt hade missat att den var på gång: WhatsApp släpper sin första originalfilm 21 september. Meddelandeappen WhatsAppen är nu filmskapare alltså.

Vad är då temat för första WhatsApp-originalet? En kortfilm om den grekisknigerianske NBA-spelaren Giannis Antetokounmpo (och nej, jag tänker inte ge mig på att försöka uttala hans efternamn). En kortfilm som mycket verkar gå ut på att… göra reklam för WhatsApp. (Som av en händelse skrev Antetokounmpo nyligen på ett avtal där han åtar sig att bli WhatsApp ansikte och därmed marknadsföra appen – även det avtalet var en förstagångs händelse för WhatsApp).

Så ja. Det är alltså en reklamfilm maskerad som en tolv minuter lång kortfilm.

Det i sin tur gör nästa del lite mindre förvånande. Var kommer filmen att visas? På Amazons strömningstjänst Prime Video. Och på Youtube. Köpt reklamutrymme, med andra ord.

Men det är oavsett ett intressant drag för Meta. Framförallt att det är WhatsApp som är varumärket som står bakom filmen – även om det nu är en reklamfilm. Frågan är om det här är ett första trevande försök från WhatsApp att på riktigt ge sig in i originalvideoracet – trots att flera andra nyligen har börjat droppa av.

Eller kanske just därför.

WhatsApp’s first original film to air on Prime Video and YouTube, NBA player Giannis Antetokounmpo stars

WhatsApp announced its first original short film ”Naija Odyssey,” which tells the story of NBA player Giannis Antetokounmpo.

Meta begär ut affärshemligheter från över 100 bolag, inklusive konkurrenter

Ja, så kan man också göra. I USA har FTC, ungefär landets konsument- och konkurrentverk, stämt Meta för konkurrenshämmande affärsverksamhet. FTC anser alltså att Meta mer eller mindre är ett monopol och vill göra något åt den saken. Nu har det blivit dags för Meta att komma med sitt svar: vi måste hämta in lite data för att kunna bevisa att vi inte alls är det. En hel massa data.

Så pass mycket att Meta har skickat in begäran om data som rätt mycket kan klassas som affärshemligheter från 132 olika bolag. Data om saker som företagens kapacitet att rikta annonser, marknadsföringsstrategier och data om bolagens användare. Även från direkta Meta-konkurrenter som TikTok, Twitter, Reddit och Snap.

Så det Meta säger är alltså: visa oss ert så… ser vi ert.

Helt otippat har företagens som Meta vill ha data från protesterat och tycker att Meta begär slår alldeles för brett. Det är förstås också precis det som är Metas tanke. Meta inser att de aldrig kommer att få det de begär och kan då hävda att de inte har haft möjlighet att försvara sig då de inte har fått tillgång till relevant data.

Det blir väldigt intressant att se hur FTC kommer att ställa sig till det här i sitt fortsatta arbete. Vi kanske inte vet förrän 2024, när det ser ut som att det kan bli dags för rättegång i målet.

Meta Dredges Sensitive Data for Over 100 Rival Companies While Still Claiming It Isn’t a Monopoly

An ongoing Federal Trade Commission lawsuit against Meta has claimed the tech giant has been anticompetitive. How does Meta respond? By demanding the sensitive data of hundreds of tech companies, including several of its biggest rivals and competitors.

TikTok

TikTok är senaste tjänst som kopierar BeReal

Ha. Det här är jätteroligt. Hösten 2022 är den hetaste appen som alla vill vara franska BeReal. Precis alla. Även… TikTok.

Så ja. Nu är det dags för den app som alla har velat vara senaste åren att kopiera den app som alla vill vara just nu. TikTok har lanserat TikTok Now: en funktion som uppmanar användare att ta en kortkortvideo (10 sekunder) på vad de gör just nu.

Men det måste inte vara en video. Det kan lika gärna vara en bild. Precis som BeReal, alltså. Eller… typ Instagram. En app som TikTok har ”inspirerats” allt mer av, både här hos oss och i hemlandet Kina, när TikToks tillväxt även den har börjat slå i taket. Ja, fast Insta vill ju hålla på med video och inte bilder.

Så Insta på TikTok och TikTok på Insta och alla på Bereal.

Sen finns det de som påstår att alla stora sociala plattformar allt mer ser ut och fungerar på exakt samma sätt, med exakt samma funktioner.

TikTok Now is the latest attempt to clone BeReal | Digital Trends

If you liked BeReal and its daily post prompts, TikTok now offers a new feature based on a similar concept. On Thursday, TikTok announced its own take on daily prompts via a series of tweets.

TikToks sökmotor dräller av felaktig information

Under sommaren så kom ännu en gång en rapport som konstaterade att vi börjar se ändrade sökbeteenden hos unga människor. Att Google inte är go to-stället längre. Men det som skilde de här uppgifterna från tidigare liknande konstaterandeen var att det den här gången var Google som var avsändare: 40 % av yngre internetanvändare väljer enligt Google plattformar som Instagram för att få svar på sina frågor. Eller TikTok. Fast det sistnämnda kanske inte är en toppenidé.

NewsGuard (en grupp ”internet trust researchers”) har tittat närmare på hur det ser ut med sanningshalten i de träffar som man får i TikTok när man söker på några av folietomtarnas favoritämnen. Saker som vaccination, upploppet i Capitolium, klimatförändringar och Rysslands invasion av Ukraina. Det NewsGuard kom fram till att 20 procent av träffarna var fyllda av felaktig information. Resultaten ska dessutom ha varit mer polariseradnde än hos Google.

En femtedel kanske inte låter jättemycket, men en stor del av de första träffarna led av det här. Vi kan väl tänka oss att i synnerhet den första träffen får väldigt mycket interaktion – precis som hos Google. Den första måste vara bäst (eller kanske mer troligt: vi orkar inte titta förbi första träffen).

Och det här resultatet känns rätt rimligt. TikToks algoritm bygger mycket på engagemang. Och polariserande innehåll får överlag alltid bättre snurr än tråkigt verklighetsförankdrade motsvarigheter. Inte bara hos TikTok. Vi kan nog gissa att TikTok har baserat sin sökalgoritm väldigt mycket på sin vanliga rekommendationsalgoritm

TikTok själva svarar på coporatespeak och meddelar att de rycker ”skadligt” innehåll. Vilket är en rätt… subjektiv inramning. Och det i sin tur gör att TikTok har sprunglit rakt in i ett snubbelhinder: att det är är något annat att ranka innehåll som folk aktivt söker på än innehåll som man bara visar upp baserat på intresse.

TikTok search results are reportedly swarming with misinformation | Engadget

While TikTok is no stranger to fighting misinformation, the problem might be worse than you think. As the AP reports, internet trust researchers at NewsGuard have published a report claiming that almost 20 percent of sampled search results for major news topics included misinformation.

Dolly Partons Taco Bell-TikTok-musikal har premiär

Så har student vi så länge har väntat på ÄNTLIGEN KOMMIT! Dolly Partons Taco Bell-TikTok-musikal direktsändes i veckan på TikTok! Med Doja Cat och 21 TikTok-stjärnor!

Och vad handlar då Dolly Partons Taco Bell-TikTok-musikal om? MEXICAN PIZZA! Vilket som av en händelse också är det formella namnet på Dolly Partons Taco Bell-TikTok-Musikal: Mexican Pizza: The Musical. Alla inblandade kämpar för att Taco Bell ska återinföra favoritpizzan i menyn.

OCH DE LYCKAS!

(Ooops. Spoiler alert.)

Taco Bell Just Premiered ’Mexican Pizza: The Musical’ on Tik Tok

Taco Bell finally aired Mexican Pizza: The Musical, starring Dolly Parton, with guest appearances by Doja Cat and over 21 Tik Tok stars. @tacobell Mexican Pizza: The Musical, Act 1 ♬ original sound – tacobell The 15-minute homage to the beloved menu item- streamed live on Taco Bell’s Tik Tok channel -was a send-up of a high school musical with colorful cardboard props and over-the-top show tunes.

Snapchat

Snapchat släpper webbversion och ny frågedekal

Undantaget de riktigt gamla sociala plattformarna (som Facebook och LinkedIn) så har de stora sociala medierna som vi känner dem idag fötts i mobilen. Men i takt med att användningen av dem allt mer har professionaliserats och blivit viktiga delar i företags onlinenärvaro så går de flesta nu att använda även via datorn. I veckan var det dags för en av de plattformar som har hållit ut längst att göra samma drag: Snapchat fungerar nu i datorn för alla användare.

Snapchat for web började testas i juli och var då bara tillgängligt för de som använde Snapchats betalversion (dessutom bara i en handfull länder). Men nu trycker Snap alltså på stora utrullningsknappen och öppnar webbversionen för alla, både gratis- och betalanvändare.

Nu är web-Snapchat ännu inte lika funktionsrikt som mobilappen och Snap själva säger att de till att börja med fokuserar på att få alla kärnversioner i appen på plats. Det innebär att det på webben i dagsläget går att göra saker som att skicka meddelanden och snaps, chatta via video och röst och det finns till och med stöd för några linser.

När du använder dator för att snappa så kommer ditt bitmoji-jag att hålla en bärbar dator så att alla vet att du inte mobilkör – om inte annat så att dina vänner ska förstå om du inte drar nytta av viss funktionalitet som är självklar i appen.

För att fira det här så passar Snap dessutom på att släppa en ny frågedekal, så att snappare kan köra AMA-sessioner direkt i sina snaps. Eller för att få hjälp med livsavgörande beslut, som att fråga sina vänner vad man ska äta eller ha på sig.

Snapchat for Web is now available to all users worldwide

With Snapchat for Web, you can send messages and snaps, and also chat via video and voice calls.

Twitter

Twitter rullar ut stöd för podcasts

Så har Twitter börjat rulla ut det podcaststöd som presenterades i somras. Det går nu alltså att söka bland och lyssna på poddar direkt i Twitter-appen. Den nya funktionen kommer samtidigt som den uppdaterade Spaces-fliken, där poddarna alltså bor.

Däremot verkar det bara gälla för iOS-användare som betalar för Twitter Blue, så det återstår väl att se om och i så fall när det blir bredare tillgång..

Nu betyder inte det här att Twitter siktar på att ta över podcasttronen. Eller det tror jag inte. Men Twitter vill åtminstone bli stället där du ska kunna upptäcka nya poddar inom ämnen som intresserar dig. Återstår att se hur satsningen kommer att flyga.

Twitter starts rolling out podcasts to Blue subscribers | Engadget

You can access them through the redesigned Spaces tab. Sponsored Links September 12, 2022 5:12 PM Twitter has begun rolling out its redesigned Spaces tab. Starting today, Twitter Blue members on iOS can check out the new interface element through the subscription’s early access Labs feature.

BeReal

BeReal ”utforskar” betalfunktioner för att slippa annonsering

2022 års sociala medieraket är förstås franska anti-Instagram-appen BeReal. Från 10 000 dagliga användare i mars 2021 till 15 miljoner idag enligt Financial Times. Det gör förstås att BeReal har hamnat i det angenäma problemet att sitta med en massa användare som det går att tjäna pengar på. Frågan är bara hur.

Annonser är förstås det självklara svaret om du jobbar med sociala medier. Så har det varit ända sedan Facebook la fram ritningen för sociala medier som vi känner dem idag. Men BeReal vill helst slippa det. Man hoppas istället att användare ska vara beredda att betala för mer funktionalitet. Med pengar istället för data, alltså.

Det gör att BeReal går med i samma klubb som i princip alla de stora sociala plattformarna idag. Alla har redan betalfunktioner och/eller långt gångna planer på rena betalversioner av sina appar. Men till skillnad från det exempelvis har sett ut på video- och musikströmningssidan, där normen har varit att man betalar framförallt för att slippa reklam, så är ingen av de sociala plattformarna redo att ta ett så drastiskt steg. Betala för extrafunktionalitet OCH betala genom att titta på reklam är det som gäller här.

BeReal tänker alltså försöka att inte ens ta reklamsteget. Och på sätt och vis är det förmodligen branschkollegornas ambitioner som har lett vägen. Och då inte ATT de skaffar betalfunktioner, utan att de försöker minska sitt annonsberoende. Det i sint tur förstås mycket på grund av vad som har hänt på annonsmarknaden bara senaste 1-2 åren. Där det har blivit allt svårare att spåra användare och därmed kunna ta betalt för att rikta annonser på samma lukrativa sätt som tidigare.

Det är med andra ord mer attraktivt än någonsin att bygga sociala medier på betalfunktionalitet.

Hur kommer det här gå? Förstås en bra fråga. Det finns ju en anledning till att annonser är ett så vanligt sätt att betala för tjänster på nätet – betalviljan är överlag rätt låg. Ja, eller har varit. Det känns som att det här mer och mer håller på att ändras. Den onlinegratismentalitet som har varit rådande så länge som internet har funnits börjar luckras upp allt mer. Nya generationer av internetanvändare, som inte har samma koppling till att allt på nätet är gratis, bidrar mycket till det här.

Sen är förstås frågan överlag hur det kommer att gå för BeReal när alla andra nu springer benen av sig för att kopiera dem. Men det är en annan historia.

Photo-sharing app BeReal explores paid features to avoid advertising

Photo-sharing app BeReal is exploring the addition of in-app payments for extra features to avoid Instagram-style advertising, as the French start-up grapples with technical glitches caused by this summer’s massive surge in its popularity among Gen Z users.

Övrigt sociala medier

USA:s högsta domstol kommer avgöra om sociala plattformar har rätt att avgöra vilket innehåll de accepterar i sina tjänster

Vilken rätt har de stora sociala plattformarna att avgöra vilket innehåll och vilka användare de tillåter? De har åtminstone inte rätt att stänga av användare baserat på ”politisk åsikt”. Enligt Texas. Och numer också enligt en domstol i delstaten.

Det handlar om en lag som Texas klubbade för ett år sedan som innebär just att de stora sociala plattformarna (med över 50 miljoner användare) just inte får stänga av användare på grund av ”politisk åsikt”. Texas-bor har också rätt att stämma företagen om de upplever att detta sker.

Och, ja, det handlar förstås egentligen inte om vilka åsikter som helst, utan om republikanska åsikter. Läs: högerhattosserepublikanska åsikter. Som att covidvaccinet är en enda stor judisk pedofilsocialistisk konspiration eller att den djupa staten har lekt med valröstningsmaskiner. Och förstås långt värre saker: som att uppmana till våld mot människor som inte håller med om de här åsikterna. Kort sagt den typ av innehåll som de flesta (läs: alla som inte bara har två hjärnceller som slåss med varandra) gärna slipper.

Motståndarna till lagen – och förstås företagen själva – hävdar att lagen är ett uppenbart brott mot den amerikanska konstitutionens garanti om yttrandefrihet. En garanti som gäller både privatpersoner och företag. Men som också, något som många medvetet eller omedvetet missförstår, det handlar om förbud mot censur av yttrandefriheten mot just individer och företag – den betyder inte att privata företag måste tillåta vad som helst. De har tvärtom rätt långtgående friheter att bestämma vad och vem som ska få finnas i deras tjänster.

Lagen överklagades förstås rätt omgående och domstolen som fick ärendet – den domstol som sägs vara USA:s mest konservativa – gav lagstiftarna rätt. Lagen är helt okej. Vilket i sin tur gör att rättegången nu lär vandra vidare till USA:s högsta domstol – som redan gett en fingervisning om sitt beslut i och med att de med röstsifforna 5-4 stoppade lagen till dess att överklagandet hade avslutats.

Och där är vi alltså nu. En lag som man hade kunnat vara säker på inte hade godkänts av USA:s högsta domstol. Ja, i en annan tid. Nu kan vi förstås inte längre vara lika säkra. The Handmaid’s Tale är ju som bekant farligt nära att sluta vara en fiktionsserie.

A court just upheld Texas’ censorious social media law. It’s now headed for the Supreme Court.

A federal appeals court upheld Texas’ social media law (pdf), setting the stage for an eventual Supreme Court ruling on the matter. In September 2021, Texas passed a law that prohibits the largest social media companies, such as Facebook and Twitter, from removing users or their posts based on political ”viewpoints” (pdf) while also allowing Texans to sue the companies for perceived violations.

Social-appen Yubo börjar verifiera användares ålder med ansiktsskanning

Franska Yubo är en av apparna som växer sig allt större i TikTok-generationen – alltså framförallt bland tonåringarna. Så här långt ska appen ha någonstans runt 60 miljoner användare. Sjukt många, men förstås långt bakom de andra stora.

Men även om Yubo i sammanhanget trots allt är rätt liten så dras den med samma utmaningar som storasyskonen. Med tanke på att vi pratar om en app med en till stora delar väldigt ung målgrupp så blir det ännu känsligare med vilka som faktiskt är inne i appen. Och att de är så gamla som de säger.

Som del i arbetet med att säkerställa precis det så kommer Yubo att börja verifiera användarnas ålder med ansiktsskanning. Genom att appen tar en bild och spelar in en kort video av användaren så ska Yubo på så sätt kunna uppskatta användarens ålder med 98,9 % säkerhet. Enligt Yubo. (Som vanligt är det viktigt att sluta på ett ojämnt decimaltal när man presenterar den här typen av information – så att man visar vilken sjukt avancerad forskning som har använts.)

Vi pratar alltså rätt mycket den typ av lösningar som har kritiserats rätt hårt när det handlar om att fastställa ålder på asylsökande. Även här handlar det framförallt om att identifiera ålder på minderåriga. Vi kan med andra ord anta att Yubos initiativ – trots att det är välmenande – inte kommer att kunna undvika liknande kritik.

’Top Widgets’ soars to No. 1 on the App Store, displacing BeReal, as iOS 16 customization takes off

Top Widgets’ tools allow users to select from a range of common Home Screen widget types, like photos, clocks, calendars, weather, reminders and more.

Sociala högermediet Parler köper molntjänst för att göra sig själva ocancellerbara

Bara ett par veckor efter det att Google släppte in sociala högermediet Parler i Google Play igen så går Parler i graven. Företaget åtminstone. Ur askan reser sig ett nytt företag: Parlement Technologies.

Det handlar inte bara om ett namnbyte: Parler har också gått och köpt sig en molntjänst: Dynascale. Det sammanslagna företaget ska göra så att Parler blir oavplattformbara och ocancellerbara (två ord jag inte visste fanns för bara någon dag sedan).

Vad betyder det här på ren svenska? Att Parler har tröttnat på att sparkas ut från olika internetleverantörer och internettjänster på grund av sin ”frikostiga modereringsinställning” med yttrandefrihet som främsta ledstjärna (läs: de släpper igenom nära nog vilken tosse- och hatdynga som helst). Med ett eget AWS under bältet ska det vara fritt fram att köra på utan risk att bli avstängda.

Ja. Bortsett från Appstore. Och säkert Google Play igen. Och att ett gäng andra tjänster fortfarande kan välja att stänga av tillgången för Parler. Men hej. Ocancellerbart!

Men så finns det ett annat skäl till Dynascale-köpet. Ett som förmodligen är det främsta skälet: Parler tänker sig bli en hemvist för andra tjänster. Inte minst till andra tjänster som också tycker det är kul med tosse- och hatdynga.

Det är nog kort sagt ett skäl för Parler att få in välbehövliga pengar, med tanke på att användarna allt mer verkar försvinna.

Parler pivots to ”uncancelable” cloud services

On Friday, Parler announced that it was entering the internet infrastructure industry in order to provide new ”uncancelable” cloud services for online businesses. In a Friday press release, Parler announced that it was restructuring; the new venture, called Parlement Technologies, will provide new internet infrastructure services for businesses it says are at risk of being forced off the internet.

Microsoft lägger till en TikTok-version av Teams-ringsignalen

Ha. Vem vill vara TikTok? ALLA vill vara TikTok! Som… Microsoft Teams.

En TikTok-användare fick feeling när han hörde Teams-ringsignalen och gjorde helt enkelt en dansgolvsversion av den. Komplett med vokalinsats av Bill Gates. Den har nu letat sig in i Teams som en av de officiella ringsignaler man kan välja (tyvärr utan Bill).

Så Teams… moves like Gates numer? Eller nåt.

Microsoft Teams now has a remixed ringtone from TikTok

Microsoft liked a TikTok video so much it has put a remixed version of the Teams ringtone into the Microsoft Teams app. Calum Newton, who’s better known as CandyMoore.mp3 on TikTok, created the Teams ringtone remix earlier this year by mixing some funky vocals by Microsoft co-founder Bill Gates and an electronic dance music take on the sound you hear when your boss wants to talk to you.

 

Sök/SEO

Google gör det möjligt att dra nytta av rika sökresultat även utan Merchant center-feed

Ett hyfsat stort avsteg från den riktning som Google har valt senaste tiden: det blir nu möjligt att ta del av rika sökresultat även utan ett Merchant center-flöde.

Med andra ord innebär det att säljare kan dra nytta mer innehållsrika sökresultat för sina produkter även om de inte har valt att använda Googles egen lösning för handlare (eller av någon anledning ändå inte kan eller vill använda Merchant centers produktflöde). Istället räcker det, som för så många andra innehållskategorier att tagga upp datan med korrekt schema-data.

Det känns med andra ord spontant som att ännu ett uttryck för att det blir allt tuffare på (e-)handelsfronten. Vilket i sin tur också gör att dragkampen om säljare och handlare blir allt hårdare för de stora plattformarna. Då gäller det att sänka trösklarna så mycket det bara går.

Ja, plus att vi nog kan tänka att regleringshot, stämningar och mastodontstora EU-böter för konkurrensbrott också kan spela in.

Google Expands Eligibility for Product Rich Results

Google expanded eligibility for Merchant Listing search experiences and product snippets through the use of structured data. This change affects merchants, product review sites and product information aggregator sites. Merchant Center feeds are no longer necessary to be eligible for product rich results. There are also two new reports in Google search console.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.