Kategorier
Detaljhandel/e-handel IoT - internet of things Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 37 2022 – del 2

Amazon lanserar nya e-postmarknadsföringsmöjligheter för säljare. Walmart gör det möjligt att använda din egen kropp för virtuell klädprovning. Youtube Shorts-skapare får del av annonsintäkter från 2023. Youtube Shorts integreras mer tajt med Youtube Music. Alexa kan snart svara på sökfrågor med annonser.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Detaljhandel/e-handel

Amazon lanserar nya e-postmarknadsföringsmöjligheter för säljare

Amazon släpper fler annonseringsfunktioner – fast den här gången i e-postformat. Med det snärtiga och inte helt självförklarande namnet Amazon customer engagement’s tailored audiences.

Vad det handlar om är ett antal nya e-postmarknadsföringsfunktioner i Amazons Customer engagement-verktyg som vänder sig till marknadsplatssäljare. Fokus på att kunna skicka marknadsföringsmejl till anpassade mottagargrupper (så åtminstone den delen av den nya funktionens namn är konsumentupplysande). De nya funktionerna är dessutom kostnadsfria.

Amazon-säljare får nu möljighet att skicka marknadsföringsmejl ”för att nå sina mest lojala kunder”, som exempelvis återkommande kunder, kunder som nyligen köpte eller kunder som spenderar mycket. Till skillnad från hur det har varit tidigare så får säljare nu möjlighet att skicka mejl bortom de kunder som följer säljaren/varumärket. Ett sätt att bredda mottagarbasen, allltså. Dessutom får säljare tillgång till rätt vanlig e-postmarknadsföringsstatistik kopplad till funktionen (öppnade mejl, klick etc.)

Funktionen testas i detta nu och Amazon siktar på att rulla ut den till alla amerikanska säljare i början av 2023. Det är med andra ord inte klart när (eller ens om?) den nya funktionen kommer till Sverige. Men flyger tjänsten i hemlandet så lär den leta sig hit vad det lider. Ja, om inte Amazon mot förmodan har byggt en anti-GDPR-funktion. (I listan över framtida funktioner ska finnas saker som anpassad HTML och bättre mejlmallar.)

Och varför får Amazon feeling att göra det här just nu kanske du undrar? Jag misstänker att det är en följd av den vikande (e-)handeln i spåren av den kantrade världsekonomin. Plus ett stänk regleringsoro.

Amazon expands free email marketing capabilities for marketplace sellers

Amazon.com Inc. unveiled a new, free-of-charge plan Wednesday to broaden the ability of marketplace sellers to use email marketing. Under the plan, sellers can now use the Amazon Customer Engagement tool to send marketing emails to their most loyal customers. The new tool includes repeat customers (from the previous 12 months), recent customers, and high-spend customers.

Walmart gör det möjligt att använda din egen kropp för virtuell klädprovning

Hur vet man om kläder man tittar på på en sajt faktiskt kommer att passa när man får hem paketet? Man gör det möjligt för kunder att anpassa modellerna efter sina egna kroppsmått och kroppsformer. Nu levlar Walmart upp det här med sin nya funktion Be your own model.

BYOM låter kunder ladda upp en bild på sig själva som sedan blir den modell som används för att visa upp de olika plaggen, tack vare teknik från Walmarts fjolårsuppköp Zeekit. Walmart väljer med andra ord en annan väg än de mer avancerade helkropps-AR-funktioner som finns på sina håll. Känns spontant som ett lite enklare sätt att göra det på, även om jag inte är helt säker på hur Walmarts eller någon av de andra lösningarna funkar i praktiken.

Men jag misstänker att det som kanske framförallt är den riktiga införsäljningspoängen med Walmarts lösning egentligen inte handlar så mycket om den exakta kroppsformen som att man ser sitt eget ansikte på modellen. Nog så viktigt för helhetsupplevelsen.

Walmart introduces virtual try-on tech which uses customers’ own photos to model the clothing

The result is more realistic imagery than some other experiences where a photo is simply laid overtop another image.

Instabox låter privatpersoner skicka second hand-prylar via sina skåp

Ett intressant initiativ från Instabox: skicka second hand-prylar. Ja, att privatpersoner som vill sälja sina begagnade prylar kan välja att skicka dem till köparen via ett Instabox-skåp istället för via någon av de vanliga leveranssätten (okej, det börjar bli svårt att prata om ”vanliga” leveranssätt, men hej).

Först ut är marknadsplatsen Plick där den som säljer kan välja Instabox som leveransmetod. Då får personen sedan en pinkod till ett fack i sitt närmaste skåp och kan lägga in varan där. Paketet skickas sedan till köparens närmaste Instabox-skåp.

Instabox öppnar skåpen för privatpersoner: ”Stor potential” – Ehandel.se

Nu ska Instabox paketskåp kunna användas även i second hand-handeln. I veckan lanserar last mile-speditören en tjänst, där privatpersoner kan skicka varor till varandra via utvalda marknadsplatser. Totalt ska två av tre konsumenter köpt minst en begagnad vara under det senaste året och kategorierna möbler, hemelektronik och kläder sticker ut som särskilt populära.

Arla och Matspar gör gemensam sak för att guida kunder till billigaste butiken

Ett lite oväntat drag från Ica: man gör nu gemensam sak med appen Matspar. Arlas recept kommer nu att ha en knapp som gör att kunder kan skicka en inköpslista med ingredienserna till Matspar-appen och där få reda på vilken nätbutik som erbjuder bäst pris. Alltså inte bara en lista på vilken Ica-butik som är billigast.

Ica själva motiverar det med att man på det här sättet vill bidra till att nätmat överlag kan växa. Hela branschen alltså. Ett argument som säkerligen delvis ligger bakom det nya samarbetet, men vi kan nog tänka att Ica på så sätt också hoppas att andra kedjor ska göra (eller mer eller mindre tvingas göra) samma sak, så att Ica på så sätt kan sno kunder från andra handlare via Matspar-appen.

Oavsett så är det också ännu ett tecken på hur det blir allt vanligare just att tillhandahålla sina tjänster utanför det egna ekosystemet. Något som i sin tur också är ett bevis på att konkurrensen på nätmatsområdet blir allt tuffare.

Arla och Matspar ska leda kunderna till den billigaste butiken

Fördjupar samarbete med matspars app. Arla och prisjämförelsesajten Matspar kommer nu att fördjupa sitt samarbete med varandra. De som söker recept på Arla.se kommer nu framöver att se en köpknapp där alla ingredienser i ett klick skickas över som ett recept till Matspar.se där den som vill kan välja den onlinebutik som erbjuder det bästa totalpriset.

Shein planerar att öppna tre nya distributionscenter i USA

Senaste årens moderaket Shein fortsätter att rusa. Inte minst i USA. Så pass att företaget nu planerar att öppna tre nya distributionscenter i landet för att på så sätt kunna kapa leveranstiderna ytterligare.

Det säger kort sagt en hel del inte bara om hur det går för Shein just nu, utan också hur de ser på planerna för framtiden. Och de är kort sagt att skruva åt tumskruvarna ytterligare på Amazon.

Fast-fashion giant Shein plans more US distribution centers as sales climb

Online retailer wants to cut shipping times for American shoppers

 

Strömmade medier

Youtube Shorts-skapare får del av annonsintäkter från 2023

Youtube steppar upp kortvideokampen med TikTok: från och med nästa år kommer Shorts att få annonser där innehållsskapare får vara med och dela på intäkterna. Åtminstone om man ska tro en läckt inspelning från ett internt Youtube-möte som New York Times har kommit över.

Det här sker genom att Shorts flyttar in i Youtubes partnerprogram. Och då alltså med möjlighet att tjäna löpande pengar via annonser (förutom andra saker som att sälja merch, prenumerationer och ta emot dricks från tittare). 45 procent ska gå till skaparen, vilket är snäppet under de 55 procent som gäller för vanliga Youtube.

Den lägre ersättningen ska enligt Youtube förklaras genom en annan ny funktion på väg till Shorts: möjighet att använda upphovsrättskyddad musik i sina klipp – och tjäna pengar på det. För utvalda låtar så kan Shorts-skapare alltså få del av ”Stim-pengarna” som varje spelning ger. Ett sätt att få innehållsskapare att marknadsföra musik och få lite betalt för det. Som av en händelse precis det som Instagram presenterade för sin TIkTok-klon Reels bara för ett par månader sen.

Det suckas och himlas en hel del med ögonen över både Metas och Googles försök att komma ikapp TikTok. Mission cringepossible. Men det ser ut som att både Reels och Shorts börjar få upp hyfsat bra fart. Inte så att TikTok kommer att knuffas av banan i morgon, men tillräckligt för att TikTok ska börja svettas lite. Och det märks att de faktiskt gör precis det.

YouTube is turning on the money hose for Shorts – and taking on TikTok for real

In its ongoing battle with TikTok for vertical video supremacy, YouTube is about to play its most valuable card. It’s getting ready to turn on aggressive monetization for Shorts, its shortform vertical video format, and promising to help millions of creators make money on the platform.

Youtube Shorts integreras mer tajt med Youtube Music

Youtube pushar sin TikTok-kopia Shorts rätt hårt just nu. Eller väldigt hårt till och med – allt för att försöka bli go to-stället för kortvideo. Nu kommer nästa drag för att försöka uppnå det: Shorts integreras tajtare med Youtube Music.

Youtube är förstås fortfarande kungen av videoinnehåll. Det är den tjänst som används av absolut flest för att se på video. Längre videos än TikTok och Reels. Ja, eller det är ju så det har varit historiskt.

Men i takt med att TikTok har växt sig allt starkare och att TikTok också börjat tillåta allt längre videos – och därmed inkräkta mer och mer på Youtubes hemmaplan – så har Youtube siktat på att öka andelen kortvideoinnehåll. De gjorde det genom att dra nytta av sin rätt totala videodominans. Hela Youtube öppnades som en enda stor remixkatalog för den som ville börja göra shorts.

Nu gör Youtube något liknande med sin nya Music-integration. Den som hör en låt i en short som hen gillar kan spara låten, som då hamnar i en ”Sounds from Shorts-spellista i Youtube Music. Omvänt så går det att spara en låt du hör i Music så att den dyker upp inne i Shorts – redo att användas i framtida videos som du skapar.

Google gör alltså ungefär som Apple. Tar en välanvänd tjänst (i Apples fall musikigenkänningsfunktionen Shazam) och kopplar ihop den med sin musiktjänst för att driva trafik mellan dem. (Ska jag vara elak så handlar det nog främst om att driva trafik till Youtube Music – som verkar gå lite sådär i konkurrensen med Spotify och just Apple Music.)

TikTok competitor YouTube Shorts is integrating more closely with YouTube Music

With Sounds on Shorts, YouTube is finally taking advantage of what it has that TikTok doesn’t: YouTube videos and a streaming service.

Youtube Shorts lär sig kommentera som TikTok

Självklart tänker Google inte låta Meta vara de enda som ”inspireras” av TikTok. Nu lägger Youtube till en ny TikTok-kopierad funktion i sin TikTok-kopia Shorts: möjlighet att kopiera med en short.

Om en Shorts-skapare vill svara på en kommentar från en annan användare så finns numer en nytt svarsalternativ som just förvandlar en kommentar till en dekal i en ny short. Ett sätt att ge en hat tip till den som skrev kommentaren och från Youtubes horisont handlar det förstås om ett sätt att få ännu mer snurr på sin kortvideofunktion. Om någon blir förärad ett Shorts-svar från en kändis kan vi exempelvis anta att hen kommer att skapa en ny egen short som remixar in svarsvideon.

And the beat goes on and on and on.

(Funktionen rullas ut för iOS-användare ”kommande veckor”. För Android-användare är det ”längre fram” som gäller som datum.)

YouTube Shorts to get this beloved TikTok feature | Digital Trends

YouTube Shorts, the video-sharing website’s answer to TikTok videos, is getting a new comment reply feature and with it, looks more like its wildly popular competitor. On Thursday, the new feature was announced via an update to a YouTube Help thread titled ”New Features and Updates for Shorts Viewers & Creators.”

Youtube testar funktion som automatiskt skapar vertikalversioner av horisontella videoannonser

Kommer ni ihåg Quibi? Den sorgligt kortlivade strömningstjänsten som lanserades timingmässigt helt rätt när pandemin slog till med full kraft, men som fick hänga upp skylten bara några månader senare. Användare och därmed intäkter uteblev. Nu verkar det däremot som att den kanske mest intressanta funktionen i Quibii får nytt liv. I Youtube.

Youtube vill, precis som Meta, bli stället vi ska välja för våra kortvideofixar (istället för den där… andra tjänsten). I Youtubes fall heter funktionen Shorts och pushas just nu rätt galet hårt av Youtube. Men även om Shorts-tittandet verkar dra iväg som bara den så har Youtube problem att få snurr på intäkterna på samma sätt som för vanliga videos. Inte minst på grund av formatutmaningen – att Shorts bygger på vertikalt format medan Youtube i stort alltid har handlat om liggande videos. Nu vill Youtube göra det enklare för annonsörer att ta klivet från vertikalt till horisontellt.

Enter ”instantly flipped video ads”.

Och, ja, det är en funktion som gör precis vad den heter. Med lite AI-smartness ska Youtube automatiskt ska kunna formatera om videoannonser så att de ser bra ut även för som tittar stående (alltså i mobilen). Funktionen ska helt enkelt kunna fatta vilka som är de centrala elementen i en horisontell annons och packa om innehållet för vertikalt helskärmsformat (eller kvadratiskt format). En och samma annons ska alltså kunna optimeras för enheten on the fly.

Nu är det inte första gången något ungefär som det här har funnits eller testats (även Google testar funktionen, så den är inte skarpt släppt än), men det ser onekligen effektivt ut i de exempel som Google delar. Att se hur bra det faktiskt fungerar i verkligheten.

Att Youtube släpper det här är inte så konstigt – man vill helt enkelt visa upp en ny USP jämfört med den där andra tjänsten när det handlar om kortvideo. Google erbjuder helt enkelt en lösning som gör att annonsörer (om de är bekväma med att släppa den kontrollen till Google) kan göra en och samma videoannons både för kortvideo och längre videos – där Youtube fortfarande är den obestridda kungen på kullen.

New ways to make vertical video ads on YouTube

Four new, customizable vertical video ad templates and one square template are now available in the video creation tool in Google Ads, located in the Asset Library. With just a few images and text, you can customize these templates to create a vertical or square ad for your brand in minutes.

Disney+ släpper sin första AR-film

Nytt test från Disney: strömningstjänsten Disney+ har fått sin första AR-film. Eller åtminstone sin första film med AR-innehåll.

Kortfilmen ”Remebering” gör det möjligt att ladda ner en separat app iPhone eller iPad som fyller på med mer innehåll. Som sig bör med AR så finns innehållet virtuellt i ditt eget rum, så du tittar alltså på din tv via din iPhone eller iPad.

Vilket… förstås kan kännas lite sådär smidigt. Du har lagt ner en hel hög pengar på en sextiotummare på väggen som du nu tittar på via iPhonens lilla skärm. Men nu handlar det förstås inte om att Disney tror att det här är det huvudsakliga användningsområdet. Det är framförallt ett försök för Disney att testa den här tekniken och hur den skulle kunna bli del av tittarupplevelsen framöver. Och just förstärka videoinnehållet genom att sudda ut gränserna mellan det fysiska och det digitala.

Disney+ releases its first AR-enabled short film, ’Remembering,’ starring Brie Larson

Disney+’s augmented reality short film ”Remembering” stars ”Captain Marvel” Brie Larson and features a companion AR app.

 

IoT – internet of things

Alexa kan snart svara på sökfrågor med annonser

Ända sedan röstbaserade digitalassistenter slog igenom hyfsat brett så har en av utmaningarna varit annonser. Hur ska man hantera annonser i ett medium som bara består av ljud?

Visst har ljudreklam funnits hur länge som helst – nära nog så länge som det har funnits radio. Men radio, där ljudet kommer i ett ständigt flöde, och röstassistenter, där man har korta interaktioner där man vill få snabbt svar på en fråga, är rått olika format.

Amazon, som var det första företaget som riktigt framgångsrikt fick in digitala assistenter i våra liv, har testat några saker som inte riktigt har flugit. Nu är det dags igen: sponsrade söksvar. Företag kan helt enkelt lämna in sina egna svar på frågor som ställs.

Och… det kan förstås bli precis hur mycket pannkaka som helst. Det inser Amazon som till att börja med bara kommer att låta särskilt inbjudna företag bidra. Och svaren kommer dessutom att modereras.

Vi vet med andra ord inte exakt hur det här kommer att gå. Heller inte hur kvaliteten på reklamsvaren kommer att vara. Men oavsett så lär bara nyheten väcka en del känslor på sina håll.

Men samtidigt är det ju nästan exakt det här som numer är verkligheten hos Google. Visst, text-Google, men ändå. Det är väl mest en tidsfråga innan annonssvaren tar över även de svar som Google Assistant ger.

Alexa may answer your questions with ads soon

Amazon’s controversial new Customers Ask Alexa feature will allow brands to answer common questions in ways that feature their products.

Starlink tillgängligt på Antarktis och finns därmed på alla kontinenter

SpaceX rymdinternettjänst har nått ännu en miilstolpe: Starlink är nu tillgängligt på Antarktis. Ja, åtminstone i McMurdo-stationen. Oklart hur täckningen är på den antarktiska glesbygden.

Med tanke på att Starlink har marknadsförts som en lösning på bristande internetuppkoppling i de ställen på planeten som har långt till närmaste mobilmast så är väl det här snudd på lite mission accomplished för SpaceX. De kan i alla fall nu bocka av ”finnas på alla kontinenter” från sin bucketlist.

Faktum är att Antarktis är så avlägset att inte ens den vanliga Starlink-setupen räcker. Istället så använder Starlink i det här fallet sitt ”rymdlasernätverk.” Ett nätverk som, om jag fattar rätt, är ungefär ett meshnätverk för rymden. Signaler kan förstärkas och bryggas genom att de skickas mellan satelliter med laser.

Och, well, att kunna säga att jag använder rymdlaserinternet skulle kunna få mig att byta internetleverantör.

Cool like dat.

Starlink arrives in Antarctica

SpaceX’s Starlink satellite internet service has arrived at McMurdo Station on the coast of Antarctica, meaning it is now available on all 7 continents.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.