Kategorier
Detaljhandel/e-handel Sociala medier Sök/SEO Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 39 2022 – del 2

Amazon drar igång nytt shoppingevent 11-12 oktober. Google lägger ned sin speltjänst Stadia. Youtube släpper nya sektionen Personal stories. Youtube Shorts får kommentarsfunktion. Walmart kliver in i Roblox för att locka unga kunder.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Sociala medier

Övrigt sociala medier

Apple plockar bort Rysslands största sociala plattform VK ur Appstore

Det är inte bara Ryssland som eskalerar just nu. Även Apple verkar steppa upp. Nu ser det ut som att Apple har plockat bort Rysslands största sociala app (beroende på hur man definierar Youtube) VK.

Apple har själva inte kommenterat tilltaget, utan informationen kommer från VK själva. Det verkar oavsett inte bara gälla Ryssland, jag får inte heller upp VK när jag söker nu (däremot gissar jag att Västerbotten Kuriren kommer bli lite glatt överraskade över sin potentiella exponering i Appstore just nu).

Eftersom Apple inte har sagt något så vet vi inte vad det beror på. Det mest troliga i de här sammanhangen är att VK har gjort något som direkt bryter mot Appstore-reglerna och alltså inte att Apple har gjort det bara för att visa sitt stöd för Ukraina (Apple – likt de flesta bolag som dragit sig ur eller strypt tjänster i Ryssland på grund av invasionen har inte gjort det frivilligt om vi säger så).

Med andra ord kan det handla om att VK har gjort något som inte överhuvudtaget har med Ukraina att göra, även om det inte är en särskilt långsökt gissning att det förmodligen handlar om bristande moderering. Med tanke på att VK sedan slutet av förra året ägs av gasjätten Gazprom och därmed i praktiken direkt av Putin själva så är det nog inget ryskt krav som fått Apple att agera.

Och hej. Det kan ju vara en oopsie från Apples håll.

Att se om det dyker upp mer information kring anledningen. (Edit: det verkar bero på att Storbritannien har gått ut med nya sanktioner mot Gazprombank, vilket då har dragit med VK på grund av ägarkopplingen.)

Apple removes Russia’s largest social network from the App Store

Apple has removed the iOS apps belonging to VK, the technology conglomerate behind Russia’s version of Facebook called VKontakte, from its App Store globally. In a translated statement on its website, VK said that its apps ”are blocked by Apple” but that it will ”continue to develop and support iOS applications.”

Ny app förvandlar Instagram till gamla Instagram

Trött på video-, rekommendations- och TikTokifieringen av Instagram? Grattis! Nu räddar OG din dag! En app som förvandlar Instagram till gamla Instagram. Original-Insta. Ni vet. Typ en bilddelningsapp.

OG är alltså ingen fristående app utan en ”plugin” till Instagram som alltså fungerar som Instagram-tidsmaskin. OG plockar bort reklam och rekommenderade inlägg ur flödet och gör det även möjligt dölja eller visa Explore-flödet och Reels. Dessutom ska det gå att skapa olika slags flöden, Twitter-styelee, för olika ändamål.

Sist men inte minst går det även att välja att stänga av uppdateringar av flödet i upp till 24 timmar för den som behöver lite hjälp att minska sitt Insta-beroende.

Så ja, det är alltså ett lager ovanpå vanliga Instagram, vilket garanterat gör att det kan dyka upp buggar i själva Insta-upplevelsen. Och, well det känns spontant mest som en tidsfråga innan Meta drar fram stora nedstängningssläggan.

Men hej, för den som vill bli nostalgisk för en stund. Eller bara se färre videos på nätet.

The OG App promised an ad-free Instagram feed then got pulled from App Store

The OG App is a new Instagram client that lets you experience the social network without any ads and lets you make custom feeds.

Instagram slår ned på annonsfria Instagram-appen OG efter bara en dag

Ha. Igår skrev jag om OG – en app som förvandlar Instagram till ”gamla” instagram. Tar bort rekommendationer, Reels och utforskaflöde samt tar bort all reklam. Jag spekulerade i att det nog inte skulle dröja särskilt länge innan Instagram skulle stänga ned tjänsten. Och det tog… inte ens en dag.

Inte förvånande så hävdar Meta att OG bryter mot Instagrams användarvillkor. Ja, eller något åt det hållet. Det är inte den specifika punkten ”You shall not bygga en reklamfri version av Instagram” som Meta har lutat sig mot, utan det lite mer luddiga ”You shall not bygga en tjänst som klonar Instagrams funktionalitet”. Men det är förstås just det annonsfria som är Instagrams största problem. OG är ju krasst talat en annonsblockare.

OG finns med andra ord inte längre att ladda ner via Appstore. Vi kan väl anta att det är Metas klagomål som är orsaken. Sen lär väl Meta kanske vilja ha ett litet samtal med Apple – i och med att Apple trots allt släppte in OG till att börja med…

Meta cracks down on ad-free Instagram client a day after it launched | Engadget

A third-party Instagram app, called ”The OG App,” which promised an ad-free feed more like the original Instagram experience, has been pulled from Apple’s App Store just one day after it officially launched. It’s not clear if Apple pulled the app at the request of Meta, but the social network confirmed it had taken ”enforcement actions” against the service.

Nya sociala mediet Studio – BeReal för video?

Inte långt efter det att anti-Instagram-appen BeReal exploderade popularitetsmässigt så hade både Meta och TikTok kopierat den franska appen. Till skillnad från BeReal så har TikTok också stöd för video, vilket var ett rätt självklart tillägg där. Lika självklart som att det nu kommer en ny BeReal-liknande app med fokus på video: Studio.

Nu är Studio inte en kopia av BeReals viktigaste funktion – att man ska ta en spontan bild när appen skickar ut en uppmaning – men det är ännu ett sätt som är tänkt att kunna hålla koll på sina närmaste vänners vardag.

Studio-användare spelar in korta videoklipp, upp till tio sekunder långa, som sedan sys ihop till en gemensam kompisvideo med videos från alla som ingår i gruppen. Ett sätt att alltså privat dela nedslag i vardagen.

Nu är inte Studio först med ungefär den här funktionaliteten, men likt BeReal är tanken att knyta ihop användare lite här och nu utan att alla måste hänga på samma ställe samtidigt. Och ännu en social plattform som faktiskt fokuserar på vänner och inte är belamrat med rekommenderat innehåll man borde gilla.

Om man så vill så kan vi nog snart börja prata om anti-TikTok-appar. Det är nog inte särskilt långt borta.

Studio’s private group camcorder app lets friends create ’episodes’ by combining 10-second videos

A new social app called Studio introduces a group camcorder experience for recording videos with friends.

 

Sök/SEO

Google säger att du ska sluta ändra URL:er av SEO-skäl

Ändrar du URL:er på sidor med förhoppningen om att det ska ge SEO-poäng? Sluta med det. Bara sluta med det. Säger Google.

Google Really Wants You To Avoid Changing URLs Just For SEO Reasons

Google’s John Mueller has put down some strong language against changing your URLs for SEO reasons alone. He basically said in most cases, changing URLs will have a negative impact on SEO and that you probably should not change URLs just for SEO reasons.

 

Detaljhandel/e-handel

Amazon drar igång nytt shoppingevent 11-12 oktober

Vad kan vi aldrig få för mycket av? Precis! Hysteriska shoppinghögtider! Nu är det dags för Amazon att dra igång ännu en Prime day. Eller ”Amazon exklusiv rea”.

Jag kan riktigt höra brainstormingmötet inför den. ”Nej, alltså. Jag vet att det var mitt jobb att komma på det nya namnet, men det var så mycket förra veckan och sen så var jag borta i helgen och överlag så har jag överhuvudtaget INGEN fantasi just nu. Någon annan som har nåt? Vi måste skicka in det före lunch.”

11-12 oktober är oavsett datumet som gäller – med andra ord ungefär det som Amazon hintade om i samband med årets Prime Day i början av sommaren. Och det är förstås ännu ett försök från Amazon att jaga in fler Prime-medlemmar.

Men det är lika mycket ännu ett tecken på det tuffare (e-)handelsklimatet just nu. Även för en jätte som Amazon.

Amazon startar julhandeln redan i oktober med nytt rea-event – Ehandel.se

I år gjorde Amazons stora, globala reafest Prime Day premiär i Sverige. Nu vill e-handelsjätten locka svenska kunder med ännu en rea. Den går kort och gott under namnet Prime Exklusiv Rea och är ett 48-timmarsevent med nedsatta priser på kända varumärken.

Amazon köper startup för att växla upp sin kassalösa teknik för fysiska butiker

När Amazon lanserade sin Just Walk Out-teknik – alltså den som gör att du kan gå in i en butik, plocka på dig det du vill ha och gå ut utan att stanna vid någon kassa – så var det i väldigt blygsam skala. Oväntat länge. Men framförallt senaste året så har Amazon steppat upp sina ambitioner rejält. De flesta av Amazons egna fysiska butikskoncept har nu fått tekniken – åtminstone i delar av butikerna. Amazon har dessutom börjat sälja tekniken till andra.

Nu ser det ut som att Amazon tänker ta nästa stora kliv med obemannade butiker – i en helt annan del av världen: Indien.

Amazon har köpt Nayasale Retail och framförallt den Nayasale-ägda startupen Watasale som sägs vara Indiens första företag som satsar på obemannade butiker. Med andra ord kan vi tänka att Amazon tänker flytta fram positionerna rejält på den här marknaden närmaste tiden.

Indien är den marknad som de stora techjättarna just nu kämpar som bara den för att slå sig in på. Amazon har varit på gång rätt länge utan att riktigt kunnat skaffa sig någon större position. Istället är det värsta hemmaplanskonkurrenten Walmart som dominerar genom sitt majoritetsägande i Indiens största e-handlare Flipkart.

Och precis det här sammanfattar rätt mycket Amazons problem: med Walmart har gått via lokala partners så har Amazon försökt rulla ut samma upplägg som i alla andra länder. Den strategin har inte visat sig särskilt fruktbar, vilket har gjort att Amazon nu mer och mer försöker hitta Indiska samarbeten. Eller som Walmart: köpa sig till det.

I just Watasale-fallet så antar jag att Amazons tanke är rätt mycket samma som svenska Lifvs: obemannade, mindre butiker i mindre orter. På landsbygden. Och som alltid för Amazon så är en viktig del att också skaffa sig fler fysiska platser för att lämna ut e-handelspaket. Och returnera dem.

Amazon quietly picked up a cashierless store startup to stock its Amazon Go play in India

Amazon picked up the founders of Nayasale Retail, the parent of Watasale, a Kerala-based startup that introduced an Amazon Go-like store in the South Indian state.

Amazon lanserar liveshopping i Indien

Liveshopping är ännu en av de där teknikerna och fenomenen som popularitetsmässigt ser ut att vara på väg att halka ned i hypekurvan. Besvikelse över att de guld och gröna skogar som hypen utlovade inte levererade. Facebook stänger ned sin liveshoppingtjänst 1 oktober och TikTok ser ut att ha stoppat sin västexpansion av sin motsvarande tjänst innan den ens hade lanserats. Men Amazon går åt rakt motsatt håll: nu lanserar de liveshopping i Indien.

Tre år efter det att Amazon lanserade Amazon Live i USA så är det alltså nu dags för 2020-talets viktigaste tillväxtmarknad att få funktionen. Amazon hoppas att den ska få bättre snurr där än Live har fått i USA kan jag tänka. Om jag ska vara lite elak så tänker Amazon: Hej, det funkar skitbra i Kina! Indien är ju Asien så typ same same!

Hur det kommer att gå för Amazons indiska satsning på området återstår förstås att se, men Kina har som sagt bevisat att det överhuvudtaget fungerar.

Och det är lite talande för liveshoppings plats den sluttande delen av hypekurvan. När Walmart och Amazon kör det så vet man att hypen sedan länge är bakom oss. Skulle inte förvåna om liveshopping kommer att ta en sväng ned i hypekurvans besvikelsegrav och dödförklaras på sina håll. Definitivt i vår del av världen.

Men efter besvikelsegraven så kravlar sig de tekniker och fenomen som visat sig trots allt fungera upp igen. Inte alls till samma hysteriska hypenivåer som i början, men däremot på mer långsiktigt hållbara nivåer. När teknik, affärsmodeller och framförallt kundbeteenden kommer i synk med varandra. Och de riktiga pengarna börjar rulla in.

Mot slutet av årtiondet så vet vi kanske hur det har gått. Både för Amazons liveshoppingäventyr i Indien och för liveshoppingen överlag.

Amazon launches QVC-style livestream shopping in India

Amazon has launched a QVC-style livestream shopping in India, bringing an army of influencers to host videos and sell products.

 

Strömmade medier

Google lägger ned sin speltjänst Stadia

Två och ett halvt år år. Så länge överlevde Google Stadia. Nu lägger Google ned sin speltjänst.

Tjänsten får några månaders respit innan Google definitivt drar ur pluggen 18 januari och ger tillbaka användarna sina innestående pengar. Om man så vill: Google vill mjölka en julperiod till ur Stadia.

När jag sammanställde förra veckans digitala spaningar så skrev jag att temat var ”väntat och oväntat”.  ÄvenStadia-nedläggningen kan vi lägga i den kategorin.

Google presenterade tjänsten med buller och bång våren 2019 och öppnade den sedan något halvår senare. Under betydligt mindre buller och bång. Tjänsten saknade flera saker som utlovades när den först presenterades, det fanns få spel i den och upplevelsen var buggig. Flera tidiga omdömen konstaterade att tjänsten lanserades alldeles för tidigt och var en ”betalbeta” snarare än en fullständig tjänst.

Sedan dess har Google försökt få ordning på Stadia utan att riktigt lyckats. Framförallt har användarna vad det verkar till största del ha uteblivit (Google har inte pratat särskilt konkret om antalet användare, vilket vi nog rätt säkert kan anta betyder ”inte jättemånga”). Kanske värst av allt var att Google, som Google i princip alltid har gjort när de har lanserat konsumenttjänster, gjorde spelerbjudandet onödigt meckigt genom att från början inte inkludera mobilspel i Stadia-abonnemanget. Den som ville spela i mobilen fick istället välja Googles Play Pass för Google Play.

Det blev heller inte bättre av att Google stängde ned sin interna spelutvecklingsavdelning, vilket gav Google ännu sämre möjligheter att driva på Stadia-utvecklingen. Och som överlag fick det att kännas som att Google inte riktigt trodde på Stadia. Ett litet försök att ställa om Stadia till en white label-tjäsnt – att andra skulle kunna använda Stadias infrastruktur för att strömma spel – flög inte heller.

Så another Google-tjänst bites the dust, alltså. Det lär nog inte vara Googles sista försök att satsa på spel, så det återstår att se vad nästa initiativ kan bli.

Google pulls the plug on Stadia

Google is winding down Stadia, 2.5 years after introducing the low latency streaming service on stage at GDC.

Youtube släpper nya sektionen Personal stories

Dags för lite mer stories för Youtube. Fast då inte sociala medier-stories utan riktiga stories. Inte sociala medier-formatet utan berättelser, alltså. Mer specifikt så handlar det om berättelser från patienter som svar på vissa hälsorelaterade sökningar.

Youtube kommer börja lyfta fram en sektion med videos från människor som ”är diagnostiserade med de aktuella åkommorna”. Initialt kommer den nya funktionen bara att släppas i USA och då vara kopplat till sökningar på cancer och mentala åkommor som ångest och depression. Men tanken är att fler sjukdomar ska läggas till – och förstås en bredare global utrullning.

Innehållsmässigt så ser det ut att handla om ”mjuka” videos snarare än någon form av mer klinisk information. Saker som hur man kan göra för att leva med en kronisk sjukdom eller hur man som anhörig kan hantera situationen. Rätt självklart, både på grund av vad funktionen faktiskt heter men också för att Youtube förstås inte vill riskera att hamna i situationer där det kan tolkas som att Youtube ger kvalificerad sjukvårdsinformation.

Trots det så finns det förstås frågetecken kring hur Google kommer att hantera vilka videos som lyfts fram. Hur någon form av kvalitetssäkring sker – som att någon faktiskt har åkomman och inte bara raljerar över den exempelvis. Men trots det: ett initiativ att applådera.

YouTube will show personal stories of patients in search results for health-related queries

YouTube said that it will show a new section called ”Personal Stories” in search results starting when users type in health-related queries.

Youtube Shorts får kommentarsfunktion

Youtube fortsätter kopiera TikTok till sin TikTok-kopia Shorts. Senast ut: kommentarsspår. Möjlighet att lägga till egna kommentarer ovanpå innehållet i en video.

Okej, nu är kanske TikTok inte direkt först med just den här funktionen, men hej.

YouTube Shorts adds narration voiceovers, a popular TikTok feature

After announcing a milestone monetization program, YouTube Shorts continues to compete with TikTok by adding more small features.

Walmart kliver in i Roblox för att locka unga kunder

Hur lockar man nästa generation konsumenter om man är USA:s största detaljhandlare som är ungefär så osexig man kan bli? Man går med i Roblox förstås! Precis det har Walmart nu gjort.

Två gånger om, dessutom. När Walmart för första gången kliver in i Roblox så är det inte med en utan två virtuella världar: Walmart Land och Universe of Play.

Walmart Land är företagets försök att skapa en social medier-liknande upplevelse för de något äldre barnen – mycket fokus på nöjesuppelvelser som konserter, men förstås också möjlighet att köpa saker inuti den virtuella världen. Universe of Play vänder sig till de ännu yngre användarna och har innehåll som är tänkt att matcha med dem.

Roblox har, som de flesta företag i år (framförallt de företag och tjänster som gynnades av pandemin) haft ett väldigt kämpigt 2022. Inte minst vad gäller användartillväxten. Men att flera stora varumärken (här hittar vi även Nike exempelvis) ändå väljer att satsa på spelplattformen visar att det fortfarande finns en förhoppning om att man den vägen tidigt kan hooka nästa generation konsumenter.

Ja, eller om jag ska vara lite elak. Företag har hört ”metaverse” och googlat vad det är för något. Och var det finns.

Walmart arrives on Roblox for the first time with two new virtual worlds to engage young shoppers

Walmart announces two new experiences on Roblox: ”Walmart Land” and ”Universe of Play,” where players collect merch, play games, attend concerts and more.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.