Kategorier
AI - Artificiell intelligens Allmänt digitalt Ekonomi och finans IoT - internet of things Spaningar

Digitala spaningar vecka 39 2022 – del 3

BMW bygger egen röstassistent baserad på Amazons Alexa. Meta släpper nytt verktyg för att skapa videos av text. Vita huset kan presentera nytt dataöverföringsavtal med EU nästa vecka.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

IoT – internet of things

BMW bygger egen röstassistent baserad på Amazons Alexa

I veckan presenterade Amazon ett antal hårdvarunyheter, men även några mer tjänstefokuserade sådana. En som hamnar mer i det senare facket är beskedet att BMW tar fram en egen röstassistent baserad på Amazons Alexa.

Nu har BMW:s bilar haft stöd för Alexa sedan 2018, så det är ju lite trist för Amazon. Eller? Förmodligen precis tvärtom.

Under förra året lanserade Amazon Alexa Custom Assistant, en whitelabel-version av Alexa. Kort sagt en utvecklingsplattform baserad på Alexa-tekniken som företag sedan kan använda för att bygga sina egna röstbaserade assistenter ovanpå. Ett sätt att försöka få ut Alexa på fler ställen, samtidigt som de låter företagen som använder tjänsten känna att de sitter på kundgränssnittet. Typ.

BMW vill nu alltså sätta mer av sin egen touch på röstassistenten i bilarna och Amazon gråter nog inte särskilt mycket över det. Amazon har ju fortfarande möjlighet att samla in data via BMW-Alexa och ser den nog framförallt som en marknadsföringsinsats. En förhoppning om att BMW ska få fler biltillverkare att vilja utveckla samma sak.

Tidigare i höstas så kom det uppgifter om att Apple är på väg att höja ambitionsnivån för CarPlay rejält. Från att ha varit ett underhållnings- och mediasystem till att bli det riktiga operativet i en bil. Det återstår att se hur det går med det, men det är inte alls omöjligt att Amazon nu visat på en hybridväg som biltillverkare enklare kan svälja. Att företag som är bra på digitala gränssnitt får ta fram själva lösningen medan billtillverkarna kan måla fasaden.

Ja, eller karossen.

BMW is building a new custom voice assistant for its cars based on Amazon’s Alexa

BMW owners have been able to use Amazon’s Alexa as their in-car voice assistant since 2018. But the automaker announced that it will be taking things a step further, using Amazon’s Alexa core technology to build its own custom voice assistant.

Forskare har tagit fram cyborgkackerlackor

Cyborgkackerlackor. Vad är det värsta som skulle kunna hända?

Technology’s latest innovation is a remote-controlled cyborg cockroach

While a cyborg cockroach is probably the last thing you want to imagine, this technology is being developed with good intentions. Researchers at the RIKEN institute in Japan have designed a remote-controlled, rechargeable cyborg cockroach – that can be used for search-and-rescue missions in hazardous areas and to monitor the environment.

 

AI – artificiell intelligens

Meta släpper nytt verktyg för att skapa videos av text

Nytt rätt coolt verktyg från Meta: skapa videos från text. Make-a-Video. Skriv en text och låt Meta AI-algoritmmagic skapa en kortvideo. Så ännu ett sätt att få fler att skapa Reels, alltså.

Okej, nu kanske det inte riktigt är en funktion som är riktigt redo för Reels än, men är alltså oavsett en videoskapare för den som inte är så bra på att skapa video. Eller som bara är för slö för att göra det själv. Du skriver en kort fras och verktyget skapar sedan ett fem sekunder långt videoklipp, som tydligen ska ha tydlig VCR-estetik. Mer ett proof of concept än kommersiell produkt.

Oavsett så är det en videoversion av den numer ruggigt bra bildskapar-AI:n DALL-E. Och för den delen en textbaserad version av det som gör att du kan bygga VR-världar i Metas VR-plattform Horizon Worlds genom att bara säga vad du vill ha.

Sammantaget så visar de här verktygen (och andra liknande) rätt mycket mot vad som förmodligen kommer att bli en central del i innehållsskapande. Istället för att traggla sig igenom stockfotobibliotek så är det bara att be ett verktyg skapa precis den bild, den musik, den video etc. som du vill ha och eventuellt göra lite handpåläggning själv i efterhand.

Meta’s new AI can turn text prompts into videos

Skip to Content It’s a breakthrough in generative AI that raises some tough ethical questions. Meta has today unveiled an AI system that generates short videos based on text prompts.

 

Ekonomi och finans

Meta inte längre ett av USA:s tio största börsbolag

Ännu en rätt obetydlig händelse som symboliskt är väldigt tung. Meta är inte längre ett av USA:s tio största börsbolag. Och förlorade tiondeplatsen till energibolaget Exxon Mobil.

När Apple för första gången blev världens största börsbolag skedde det genom att Apple klev förbi just Exxon. Tech tog över tronen, vilket också blev den riktiga startpunkten för 2010-talet som techårtionde. De efterföljande tio åren åt tech världen.

Så är det fortfarande. Apple är fortfarande världens största börsbolag och har haft den positionen den största delen av tiden sedan de blev det för första gången. Bland världens största börsbolag finns det fortfarande mycket tech.

Men att Meta/Facebook nu för första gången på fem år trillar utanför den amerikanska topp tio-listan visar tydligt på techmotgångarna efter pandemin. Inte minst för de annonsberoende företagen.

Och sen är 2022 också 2022. Energibolagen har jublat över de höga priserna. Så det är dubbelt symboliskt att Meta blir omkörda av just Exxon nu.

Facebook parent Meta is no longer one of 10 most valuable U.S. companies. Here’s what just overtook it.

Meta Platforms Inc. is furthering its descent through the ranks of the biggest companies in the U.S., this time falling below Exxon Mobil Co. for the first time in more than five years. The Facebook parent company finished Thursday’s session with a market value of $366.6 billion, while Exxon closed with a market value of $369.6 billion.

Indien går om Storbritannien som världens femte största ekonomi

Ännu ett tecken i tiden. Enligt International Monetary Fund så har ett skifte skett i de översta regionerna av världsekonomitopplistan. Indien har nu gått om Storbritannien som världens femte största ekonomi.

Jag har rätt många gånger vid det här laget skrivit om att 2020-talet tillhör Indien. Årtiondets viktigaste tillväxtmarknad, på samma sätt som Kina var det under 2010-talet. Att Indien nästan inleder årtiondet med att gå om sin forna kolonialmakt är symboliskt på så många sätt.

Yubico är öppna för att bli uppköpta på grund av sämre tillväxt än väntat

Ett av de svenska techframgångsbolag som det inte prata lika mycket om är Yubico. Förmodligen mycket beroende på att Yubico inte haft en självklar konsumentprodukt utan snarare ett verktyg för företag. Mer specifikt fysiska säkerhetsnycklar. Ett tänkt ännu säkrare alternativ till lösenord och olika former av tvåstegsautentisering (även om det förstås inte måste handla om antingen eller).

Grundaren Yvonne Ehrensvärd har tidigare på frågan om uppköp hållit linjen att Yubico vill fortsätta som oberoende företag, men nu kan den inställningen ha ändrats. En öppenhet att Yubico kanske har större möjlighet att fortsätta växa som del av ett större företag.

Anledningen är, som för så många andra företag just nu, tuffare tider. Yubico själva har exempelvis erkänt att försäljningen av säkerhetsnycklar till banker har gått långsammare än de hade väntat sig.

Det kanske nu inte handlar om ”om” utan ”när” Yubico köps upp. Och artiklar som The Informations här nedan lär nog snabba på den processen i och med att fler potentiella friare nu lär kliva fram.

Google’s Anti-Phishing Frenemy Opens Door to Acquisition

A streaming TV show about cybersecurity may not sound like must-see TV, but Yubico, a low-profile maker of computer security keys used by big tech firms and big banks to protect against phishing attacks, is optimistic about the project’s potential. The company has been developing a series about …

 

Övrigt

Vita huset kan bana vägen för ett nytt dataöverföringsavtal med EU nästa vecka

Hur går det med arbetet på ett nytt dataöverföringsavtal mellan USA och EU? Bra fråga. Nu kommer uppgifter om att Vita huset kan presentera en efterträdare till Privacy Shield. Ett nytt dataöverföringsavtal mellan USA och EU, alltså. Ett som innebär att Google Analytics, Facebook och ungefär alla amerikanska tjänster som lagrar användardata kan undvika att förbjudas i EU.

EU och USA gick ut med att de var ”nära” ett avtal i början av året, men sen har det varit tyst. Säkerligen mycket på grund av… anledningar. Som mycket hade och göra med att en diktator fick invasionsfeeling, men som säkert också har berott på att det nya avtalet inte är en helt lätt fråga att hamra ut.

Grundproblemet med den så kallade Schrems II-domen från 2020 är att den underkände den rätt USA ger sig själva att ta del av utländsk användardata lagrad hos amerikanska företag utan det samtycke som EU kräver. Totally unfuckably inte alls GDPR-stylee.

Ett nytt dataöverföringsavtal skulle mer eller mindre inte kunna bli möjligt förrän USA ändrar sin egen lagstiftning. Och nu kanske det har hänt. Ja, åtmisntone att USA kan sträcka sig till att ge EU tillräckligt långtgående garantier när det handlar om att respektera EU:s integritetslagstiftning när det kommer till EU-medborgares data.

Så får vi ett nytt avtal nästa vecka? Återstår väl att se. Artikeln talar om att det som kommer tat presenteras är en presidentorder och alltså inte ett nytt avtal i sig. Men innehållet i ordern kanske är det som gör att de sista avtalsknutarna går att lösa. Det senare vore förstås väldigt välkommet och skulle en gång för alla sätta P för ett två år långt limbo.

Sen återstår förstås att se om EU:s domstolar också tycker att det nya avtalet är tillräckligt starkt ur GDPR-synvinkel.

Men hej. Den burken sparkas säkert flera år framåt i tiden.

US expected to publish Privacy Shield executive order next week

The White House is expected to publish its long-awaited executive order on transatlantic data transfers next week, according to three officials with knowledge of the matter. The order is designed to address European concerns over surveillance practices in the United States and may be signed by President Joe Biden and then published as early as October 3, one of the officials said.

CryptoPunks-NFT såld för 4,5 miljoner dollar

Under 2021 var NFT-hypen som allra mest hysterisk och de helt galna försäljningspriserna stod som spön i backen. Under 2022 har uppmärksamheten medialt helt dammat i backen och även om försäljningsintäkterna för NFT under första halvan av 2022 var långt mycket större än under 2021 så har NFT-marknaden kollapsat sedan början av året. En kollaps som följer även krypto, börsen och världsekonomin – alltså ras som följd av kriget i Ukraina och efterföljande ekonomisk kris med inflation, elprischocker och komponentbrister.

Men det finns fortfarande undantag som får det att kännas som 2021 igen. Som att en CryptoPunks-NFT i veckan såldes för 4,5 miljoner dollar. ”Nummer 2924”, som är det sexiga namnet på den aktuella NFT:n, är en bild på en pixlad, tecknad apa och ska vara en av de mer ovanliga NFT:erna från CryptoPunks. Därav priset kan vi tänka.

Det vi har sett under 2022 är annars hur priserna per NFT har sjunkit rätt ordentligt, men att antalet köpare och säljare har ökat. Det är med andra ord fler som köper till lägre belopp, vilket i sin tur visar att fenomenet börjar bli vanligare i bredare användarlager. Att Facebook och Instagram bara i veckan utökade och breddade sitt stöd för NFT:er är förstås sådant som också kan hjälpa till i sammanhanget. 

CryptoPunks NFT Sold For $4.5 Million, Makes For Largest Sale in Recent Times

CryptoPunks NFT numbered 2924 was recently sold for a whopping ETH 3,300 or $4.5 million (roughly Rs. 36 crore). While the identity of the buyer remains undisclosed, it is owned by wallet address 0x9045de belonging to somebody pseudonamed ‘seedphrase’. Based on Ethereum, the CryptoPunks NFT collection was launched by the Larva Labs studio in June 2017.

Cloudflare vill ersätta Captcha med en lösning som inte suger

Hurra för captchor! Säger ingen. Framförallt inte internetssäkerhetsföretaget Cloudflare. Företaget arbetar just nu på en ersättare till Googles Captcha: Turnstile.

Captchan är det där testet som kastas upp på nätet när sidor vill verifiera att en användare är en människa och inte en bot. Något som till att börja med var rätt enkelt. Men i takt med att algoritmer har blivit allt bättre på att lösa Captcha-utmaningar så har de blivit allt svårare att lösa. För människor.

Jag tänker inte försöka bena ut och förklara hur Cloudflares lösning fungerar. Den som är intresserad går istället lämpligen in på länken här nedan.

Själv nöjer jag mig med att konstatera att alla försök att ersätta Captcha med något som inte suger välkomnas. Innerligt.

Cloudflare wants to replace CAPTCHAs with Turnstile

Cloudflare is launching Turnstile, an alternative to CAPTCHAs that uses newer techniques to verify devices — and the people behind them.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.