Kategorier
Artikel Mobilt Sociala medier

Håller Facebook på att döda den mobila webben?

Steget från datorn till mobilen gick via appen. Sen kom den responsiva webben, men apparna fortsätter hålla oss i ett allt starkare grepp. Och nu verkar Facebook mer eller mindre ha lämnat den mobila webben bakom sig.

Igår släppte Facebook sin rapport för det andra kvartalet 2016. En rapport som, ännu en gång, landade långt över marknadens förväntningar.

Förutom att antalet totala användare nu skrivs till över 1,7 miljarder så drog företaget in över 6 miljarder dollar i (främst) annonsintäkter under kvartalet. Och det är förstås åter mobilen som står för majoriteten både vad gäller användande och intäkter. 84 % av annonsintäkterna kom från mobilanvändandet, som på egen hand står för över 1 miljard användare varje dag.

Facebook dagliga användare

(Källa: Techcrunch)

Men kvartalet bjöd även på två andra milstolpar: Instagram nådde över 500 miljoner användare och Messenger gjorde Whatsapp sällskap över 1 miljard-strecket.

(Källa: Techcrunch)

Four apps to rule them all

Att Facebook länge byggt sin strategi kring ett antal separata (nisch)appar är ingen nyhet. Inte heller att Facebook ser en att en stor del av deras framtida framgånger kommer att komma via Messenger-appen. Något som en gång för alla formulerades under Facebooks F8-konferens tidigare i år, där Messenger uttryckligen kallas för ”plattform”. Dvs. inte en meddelandeapp (som Whatsapp), utan just ett eget ekosystem, där chatten är en del. Ja, den viktigaste delen, men det viktiga är inte möjligheten att chatta utan vad du kan göra med chattandet. Med människor eller botar.

Så alltså: fyra separata tjänster. Facebook Classic, Messenger, Whatsapp och Instagram. Alla fungerar fullt i i respektive app. Alla fyra har gränssnitt som gör att de går att använda via webbläsaren på en dator, även om du då inte kan använda all funktionalitet. Mobilwebben? Tja:

Jämförelse mellan Facebooks olika tjänster

Det enda som finns på sidorna för Messenger och Whatsapp är hänvisning att ladda ner appen. Dessutom: I ärlighetens namn är Instagrams mobilwebbsversion så strippad på grundfunktionalitet (som möjlighet att ladda upp bilder och video) att den i praktiken också borde ha ett rött kryss. Återstår då Facebook Classic. Men även här finns alltså begränsningar. Vill du livesända är du exempelvis hänvisad till appen. Däremot går det fortfarande att chatta även i mobilwebbsversionen av Facebook Classic (vi återkommer till det).

Satsning på datorversionen, ännu mer framtvingat appanvändande

Att mobilen är den främsta kanalen för i princip alla typer av internettjänster idag – och att det är en trend som kommer fortsätta – är de flesta sannolikt överens om. Det räcker att titta på Facebooks intäktssiffror för att se hur viktig mobilen är för företaget. I det sammanhanget är det lite intressant att se att det numer går att använda Whatsapp i webbläsaren på datorn, liksom Messenger. Eller att du komma åt det mesta av Facebook på ett ställe, inklusive Business Manager för att hantera sidor och se statistik (som i mobilen kräver en femte app: Pages).

Men även i datorversionen av Facebook är det ”nästan” som gäller. Vill du livesända är det åter appen som gäller. Och även i nya satsningar är det datorwebben och appen som gäller, som försöket med att köpa biljetter. Inte för mobilwebbsversionen.

Och nu senast verkar Facebook hålla på att röka ut de sista motståndsfickorna som inte gått med på att flytta in i Messenger för sitt chattande. Användare som kunnat logga in via sin mobils webbläsare och komma åt webbens chattfunktion den vägen. Inte längre. Nu har Facebook börjat blockera mobila webbläsare på vissa marknader. Och tänker göra så för alla användare ”de kommande månaderna”. Sedan är det alltså appen som gäller i mobilen.

Facebook gör det här därför att?

Att Facebook gör det här är egentligen inte särskilt förvånande. De gör egentligen exakt samma sak som Microsoft och särskilt Apple gjort tidigare med stor framgång: de skapar ett eget ekosystem dels för att skapa en så skräddarsydd upplevelse som möjligt och dels förstås för att ha kvar användarna i de egna tjänsterna så långt som möjligt. Och det verkar fungera. Det senaste initiativet var att Facebook la till Instant Articles även i Messenger – dvs. innehåll som öppnas direkt i appen istället för att länkas ut till annan webbplats. Appen ligger direkt på din hemskärm som ständig påminnelse.

De satsningar som görs för datoranvändarna är inte heller så konstig. Då handlar det förmodligen om företagsanvändarna. De som säkerligen i högre utsträckning sitter framför en dator när de postar och, tja, rätt mycket är fortfarande enklare att göra på en dator än i en mobil.

Större konsekvenser än bara för Facebooks användare?

Det som gör det hela intressant är om man spekulerar ett steg längre. Det vi vet är att vi tillbringar det mesta av vår internettid i mobilen. Vi tillbringar också allt mer av vår tid just i appar. Några få appar, dessutom. Av de appar vi tillbringar mest tid i är det Facebooks och Googles appar som äter upp merparten av tiden. Till och med Google, mobilwebbens främsta förespråkare, har kapitulerat.

Information om att ladda ner Google Search-appen

Och även om Googles har appar vi lägger mycket tid i så är den här utvecklingen dåliga nyheter för Google. Precis som för Facebook så är det sökannonseringen som drar in de stora pengarna för Google och det finns indikationer på att vi inte googlar lika mycket i mobilen. Istället använder vi just appar eller inbyggda sökfunktioner i våra telefoner för att få svaret på våra frågor. Det är ingen slump att Google har satsat dels på att lägga till mer funktionalitet direkt i sökresultaten och dels satsat på fler appar och funktioner för iOS (det operativ som drar in mest pengar).

Nu är internet förstås mer än bara Facebook. Det finns ju andra företag också. Som just Google. Apple. Amazon. Snapchat.

Allt fler företag försöker hålla kvar oss på sina plattformar

Företag som alla satsar på appar för att hålla kvar sina användare i de egna tjänsterna istället för att irra iväg på annat på nätet. Och det verkar fungera. Det verkar som att vi inte bara lägger mer tid i appar – vi är lojalare och spenderar mer pengar.

När vi sitter framför datorn så använder vi däremot webbläsaren precis som tidigare. Besöker webbplatser som i allt högre utsträckning är responsiva, det vill säga en och samma webbplats oavsett vilket enhet du besöker dem med – även om de förstås kan optimeras för olika skärmupplösningar och enheter. Men fördelen med responsiva webbplatser – att du inte måste bygga specifika applikationer – är också dess största svaghet. Det handlar trots allt om en kompromiss, inte minst som det finns en hel uppsjö olika kombinationer som olika typer av hårdvara och webbläsare kan innebär. Kopplingen till hårdvaran är inte heller lika djupgående i allmänhet.

Att ha en mobilanpassad webbplats är idag hygienfaktor. Något man måste ha. Men om allt mer av våra mobila surfupplevelser väljer bort webbläsaren (exempelvis Facebook, som äger så mycket av vår internettid) så kan det innebära att behovet kommer att minska. Lägg till att vi sannolikt kommer att använda andra sätt att interagera med vår omgivning, som röststyrda assistenter och botar, och att företag på sikt kanske måste gå samma väg som publicisterna är på väg: i mobilen är det inte bara viktigt var ditt innehåll syns – utan också var det bor.

Vi kanske är på väg tillbaka till det som var fallet i mobilinternets första dagar: en webbplats byggd för datorn och en webbplats byggd för mobilen. Men nu, lagom till det att vi fått ordning på våra responsiva webbplatser, kanske den vinnande kombinationen är: en webbplats byggd för datorn, en app byggd för iOS och en app byggd för Android.

Och på sikt kanske det absolut viktigaste blir: en bot byggd för Messenger.

(Ursprungligen publicerad på LinkedIn 28 juli 2016.)


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *