Kategorier
Artikel Kommunikation Mobilt Webbutveckling

Facebook, Apple och början till slutet för dot.com-eran

Idag släpps iOS 10 och igår uppdaterade Facebook sin Messenger-plattform. Ytterligare två pusselbitar i formandet av internet bortom dot.com. Ett internet där webbplatsen inte längre är hubben och där vi kommer att få bygga våra tjänster på andra sätt.

För mindre än en vecka sedan hade Apple sitt senaste event. Fokus var förstås på hårdvara i allmänhet och iPhonen i synnerhet. iPhonen blev ungefär precis som förhandsryktena redan nosat upp (och mest fick internet att oroa sig över att tappa bort något som ingen än äger).

Men den egentligen största septembernyheten från Apple kom redan före sommaren, när Apple presenterade nästa version av mobiloperativet: iOS 10. Uppdateringen släpps till idag 13 september. Och dagen före uppdaterade Facebook sin Messengerplattform till version 1.2.

På det stora saker rätt ointressanta saker för de flesta. Teknik som innehåller versionssiffror brukar för det mesta vara det.

Men bakom de rätt oglamorösa namnen döljer sig rätt stora saker. Och ännu större saker om man höjer blicken ytterligare.

Kanske till och med början till slutet för dot.com-eran.

Apple, iOS 10 och Meddelanden

Tidigare i år gick meddelandeappar om sociala nätverkstjänster (ja, eller ”traditionella” sociala nätverk = Facebook et al). Att vi med andra ord tillbringar mer tid i meddelandeappar. Därför är det inte särskilt förvånande att Meddelanden (Messages), Apples meddelandeapp, är välanvänd (den mest använda appen på iOS-plattformen enligt Apple – här kan man ju ställa lite lätt frågande med tanke på Facebooks och Youtubes dominans i andra sammanställningar, men oavsett: Meddelanden är välanvänd).

I iOS 10 får sig Meddelanden ett rejält lyft. Inspirerad av ”andra meddelandeappar” blir appen en betydligt mer uttrycksfull historia. Men Apple tänker även att vi ska göra mer i Meddelanden än bara skicka meddelanden (med andra ord samma sak som Facebook och Messenger). Dessutom kommer förstås Siri att lyftas ytterligare och vi kommer säkerligen se ännu mer av våra vardagliga digitalhandgrepp flytta ännu längre in i hårdvaran, ännu mer integrerat med och i Apples ekosystem. Och dessutom väldigt oApple (måste man ändå säga) Apples egen meddelandeapp kommer att öppnas för tredjepartsutvecklare.

Facebook, botar och Messenger

Facebook då? Ja, precis som Apple håller på att jobba sig bort från beroendet på hårdvara i allmänhet och i iPhonen i synnerhet och istället satsa på att konkurrera med tjänster och mjukvara när mobilmarknaden har mognat så har Facebook insett att reklam på internet som den sett ut sedan starten (ett arv från tiden före internet) håller på att nå vägs ände (vilket säkerligen också är anledningen till att deras kamp för att bibehålla den affärsmodellen känns lite halvhjärtad och nästan ett spel för (publicist- och annonsörs)gallerierna. Facebook har ju ett tag nu konstaterat att det främst i Messenger som de ser framtiden. Och de helt nya krav den typen av gränssnitt och tjänst ställer på marknadsföring.

Här är chattbotar, automatiserade tjänster som kan hjälpa användare med allt från att svara på frågor till att lösa konkreta uppgifter, en viktig komponent. På lite mer än ett kvartal har antalet botar här gått från (typ) noll till 30 000. Och i och med senaste uppdateringen ger nu Facebook stöd för betalningar och ger möjlighet att bygga gränssnitt hämtade från exempelvis en webbplats i botens gränssnitt. Man passar också på att growthhacka sina botar genom att låta det lukrativa appinstallations-annonsformatet numer fungera även för botar: annonser i Facebooks nyhetsflöde kan nu länka direkt till botar och användare kan dela botar med andra användare (återstår att se hur det kommer att fungera) för att på så sätt kickstarta botplattformen, vilket förstås ska göra ännu fler utvecklare sugna på att utveckla botar. (Mer om allt ovanstående här.)

Apple och Facebook ändrar spelreglerna för internet

Ända sedan internet såg dagens ljus har webbplatsen varit det centrala. Ställen som har fått en adress (administrerad centralt) där man sedan byggt upp sitt innehåll. Man har sedan länkat till sidor på den egna webbplatsen och även andras webbplatser. Google byggde hela sin verksamhet på att katalogisera och knyta ihop myriaden av webbplatser så att de gick att söka på ett ställe. Internet har i stort fungerat så att du antingen gick till en webbplats direkt därför att du hade adressen eller för att en sökmotor listade den som svar på din sökning. Du gick från sökresultatet till webbplatsen. Som företag handlade det om att få kunderna att gå till din webbplats.

Men (som numer även Google har upptäckt) att länka till någon betyder också att du tappar den användaren. Kanske en kort stund, kanske för alltid. Webben har också byggts utifrån riktlinjer som växt fram kring hur kod ska fungera. Det här var inte minst drivet av just Google. Vill du bli hittad måste du göra som Google vill. Men det har i stort varit en gemensam uppsättning riktlinjer som funkat för de flesta – med de kompromisser man då fått acceptera. Det gjorde att Google var det företag som påverkade våra digitala liv allra mest under större delen av 00-talet.

Vad som har hänt de senaste tio åren – parallellt med mobilens framväxt – är att två andra företag har tagit över taktpinnen. Apple. Och Facebook.

Apples besatthet av det öppet slutna ekosystemet

Apple gjorde som Apple alltid har gjort. Inte det att de var först och så saker långt före alla andra i alla sammanhang – utan för att de alltid rätt kompromisslöst vägrat att släppa taget om sitt eget ekosystem. Hård- och mjukvara i en tät symbios. Apple hade kunnat stoppa in en webbläsare i telefonen och driva på att företag ska bygga bättre webbplatser som passade en liten skärm utan fysiskt tangentbord. Det räckte förstås inte. Man ville ha betydligt bättre kontroll över användarupplevelsen än så. Så föddes appversat som idag suger upp nästan all vår digitala tid i mobilen. Apple hittade på sätt och vis på ett nytt sätt att bygga tjänster för internet och kontrollerade även distributionscentralen för dessa.

Apple, till skillnad från Google, har alltså total kontroll över både hårdvaran och mjukvaran. De har knutit ihop sitt ekosystem till en sömlös upplevelse att komplettera estetiken och tekniken. Däremot (precis som Google) har de aldrig lyckats få till ett ordentligt socialt nätverk. Det som knyter användarna ännu mer till ditt varumärke. Så att kunderna tänker på ditt varumärke inte bara när de ska köpa ny hårdvara utan så fort de får trettio sekunder över vid busshållplatsen. Och allra helst meddelandeapparna – som i sig bygger på hög engagemangsgrad från alla inblandade (annars blir det snabbt lite… ensidigt…)

Vi lägger mycket tid i apparna och vi använder dem mer aktivt än sociala nätverk, där, precis som övriga internet, en liten del skapar innehåll, en något större del interagerar med skapat innehåll och den stora massan bara tittar och konsumerar. Men meddelandeapparna har också påverkat hur vi kommunicerar. Då menar jag inte text snarare än röst (det skiftet hände redan på sms-tiden) – utan att vi numer kommunicerar multimedialt. Text, röst, video, bild, ikoner, emojis, gifar. Allt i en salig röra. Om man så vill: precis lika rörigt som vi kommunicerar när vi möts ansikte mot ansikte. Även om det multimediala då är våra kroppars alla uttrycksmöjligheter.

Apple vill förstås ha den här saknade pusselbiten som Facebook lyckats så väl med (okej, även Facebook har ju inspirerats av andra, men för enkelhetens skull). Därför växer nu Meddelanden till sig ordentligt. Och de återanvänder sitt tidigare framgångsrecept: varför ska vi hitta på något, när vi istället kan låta andra göra jobbet åt oss och ändå ta del av vinsten (hela App Store)? Apple ser dessutom säkerligen gärna att vi inte bara chattar med varandra – utan att vi gör ungefär allt via den tjänsten. Precis som Facebook tänker kring Messenger.

Med andra ord: ekosystemet föds av blod och inspiration utifrån, men det utvecklas bara inom ramen för det Apple tillåter.

Facebook och strategin om livet, universum och allting

Facebook verkar inte sällan verka göra precis allting det överhuvudtaget kan föreställa sig. Och det är Messenger som företaget verkligen ser som hubben i den strävan. En one stop shop som gör att vi inte ska behöva gå någon annanstans – oavsett om det handlar om att stämma träff för en AW, boka Uber, kolla bankkontot eller köpa flygbiljetter.

Till skillnad från Apple har Facebook varken haft plattformen (operativsystemet) eller hårdvaran. De har däremot haft användarna och därmed fått högvis med pengar. Det har också gjort att de har kunnat utveckla sina tjänster för båda de dominerande mobiloperativen.

Men det här gör ju också att Facebook haft sämre totalkontroll på upplevelsen. Webben har de i praktiken redan övergett i mobilen, då appar gett bättre totalupplevelser – inte minst möjligheten till pushnotiser. Men när de tog fram sina appar har de fått rätta sig i leden som Apple och Google har ställt upp. Med botplattformen gör Facebook en Apple och startar sitt eget ekosystem.

Facebook har ju redan sen tidigare sitt annonsformat Instant Articles, som förutom att vara optimerat för att ladda snabbt håller kvar användarna hos Facebook snarare än att, som traditionellt, länka ut dem till en extern webbplats. Sedan tidigare har ju Facebook även byggt in webbläsare i appen för dessa besök, men det bygger fortfarande på att du lämnar nyhetsflödet och måste gå tillbaka. Det kan räcka för att du ska komma till sans och inse att kanske ska göra något annat. Ja, eller börja trycka på andra länkar på webbplatsen du har kommit till. Instant Articles löser det problemet så att du inte tappar onödig reklamtittartid.

Med gårdagens plattform tar de nästa steg och det är två saker som knyter ihop det här. En chattbot på Facebook i sin tidigaste form (dvs. för något drygt kvartal sedan) var en del av chattfunktionaliteten i Messenger, både till funktion och form. Men nu får sig den här funktionen ett rejält lyft. Att Facebook nu tillåter ”native payments” i sina botar är den första grundplåten. Att det går att hämta in externa UI- och designelement i boten är den andra. David Marcus, Facebooks Head of Messenger (titeln!) konstaterade under TechCrunch Disrupt SF 2016:

instead of forcing all bot interactions to happen through text, developers can now build web views into conversations to pull in interfaces from their websites. This way you could scroll a list of flights, consume different types of media, or even play basic games while still in the chat window.

This is all part of the Messenger platform v1.2 that launched today. “Inside a thread you have identity, transaction capabilities, the ability to draw UI, and draw native buttons and interfaces

Exempel på Facebook-bot

Med andra ord: en bot kan nu inte bara kännas som en chatt. Den kan kännas som en hel webbplats. Direkt inne i Messenger.

Början till slutet för dot.com-eran

Den här utvecklingen är förstås inget som har hänt över en natt. Det handlar om två företag vars DNA mer eller mindre alltid har innehållit den mentala självbilden av världsherravälde (det tog bara längre tid för Apple att komma dit).

Men det är också en utveckling som sammanstrålar med andra trender. Kanske till och med något som på riktigt vänder upp och ner på internet som vi känner det: dess mest grundläggande byggstenar. Vår syn på vad ”internet” är och det på sätt och vis största som hänt internet sedan starten (jag har skrivit mer om det tidigare). När vi ändå pratar versionssiffror: Internet 2.0. På riktigt.

Hur påverkar då det oss som idag tar fram appar och webbplatser? Tja, förmodligen rätt mycket. För om Google fick oss att bygga våra webbplatser som Google ville ha dem så var det fortfarande våra webbplatser. Det handlade (och handlar) om att skapa uppmärksamhet och länka till webbplatsen där våra kunder sedan handlar. Ett ställe som vi även i marknadsföring (online och offline) kan hänvisa till. Som vi kan styra över.

Vad som händer nu (och ja, Google är med på ett stort hörn även den här gången) att det inte bara är frågan om att anpassa oss efter några storföretags riktlinjer för att driva trafik till våra webbplatser. Vad som nu håller på att hända är att fristående webbplatser, så här långt alltså grunden i internet, håller på att helt tappa sin roll. Medieföretagen är mer eller mindre redan där.

För vad Facebook och Apple säger (tillsammans med Google och Amazon) är ungefär: Vi ger er verktygen att bygga de bästa plattformarna för att nå era kunder och maximera er försäljning på internet.

Ja, så länge som ni bygger dem hos oss.

(Ursprungligen publicerad på LinkedIn 12 september 2016.)


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *