Kategorier
Artikel IoT - internet of things

Amazon – din nästa hyresvärd?

Digitaliseringen vänder upp och ner på alla branscher. Det kan handla om helt nya tekniska möjligheter, men oftast handlar det om nya sätt att göra samma saker som förr. Och det är oftast en oväntad spelare utanför branschen som med okonventionella lösningar skåpar ut stora kolosser. Tänk om det är Amazon som är din nästa hyresvärd?

Tankarna i den här texten föranleddes av ett par saker. Nyheten om Amazons nya Dash Wand, en artikel om att bygga in wi-fi och Alex i väggarna i nya hus och en LinkedIn-diskussion med Mats Björk och Per Eklöf.

Vi börjar från början.

Amazons nya kylskåpsmagnet – Dash Wand

En av Amazons första pryl i kategorin Sakernas internet, uppkopplade fysiska föremål, var Dash. Dash är en en knapp som kan sättas upp i hemmet. Det finns en knapp. När du trycker på knappen skickas en beställning till Amazon på den sak (av det varumärke) som knappen är programmerad att beställa. That’s it. Vill du kunna beställa flera olika saker? Köp fler knappar.

När Dash släpptes kändes det som en gimmick och inte så mycket mer. Men det Amazon redan då visste var att vi oftast köper samma saker – och samma märken – gång på gång. Framförallt om det handlar om saker som tvättmedel och toalettpapper.

När Amazon sedan släppte sin Echo-högtalare och utrustade den med den digitala assistenten Alexa så fungerade den på precis samma sätt. Den var optimerad att beställa det du brukar köpa. ”Alexa, beställ min favoritpizza.” Röststyrda enheter fungerar fortfarande sämre om man får en massa val. Om det handlar om att säga ett kort kommando som triggar en eller en kedja av händelser så funkar det desto bättre.

Sedan dess har Amazon fortsatt att så sakta invadera de amerikanska hemmen med allt fler produkter. Se till att Alexa kan utföra allt fler funktioner. Med Dash Wand går det att scanna streckkoder, men också prata med Alexa. En pryl till överkomligt pris som kan sättas upp där den behövs – så att Alexa alltid finns tillgänglig.

Wi-fi och digitala assistenter i väggarna?

Nästa artikel handlade om att The Wi-Fi Alliance tagit fram riktlinjer för husbyggare vad gäller att integrera wi-fi i nybyggda hus. En rätt logisk utveckling. Mycket av det som idag är standard i nybyggda hus har från början varit tilläggsfunktioner som de boende själv fått bekosta. Idag är exempelvis fiber förmodligen standard vid husbyggen.

Och när vi väl har wi-fi på plats (med en kostnad som ingår i boendeavgiften), varför inte också förse lägenheten eller huset med andra nödvändigheter som standard: som att du inte behöver köpa separata prylar för att kommunicera med din digitala assistent?

Låta kunden välja eller one size fits all?

I dagsläget finns det en handfull företag som kämpar om att bli standarden (eller åtminstone störst) vad gäller smarta, digitala assistenter. Vilken man väljer är för det mesta kopplat till att man redan har knutit upp en stor del av sitt digitala liv till ett företags ekosystem.

Med andra ord kan man tänka sig att man gärna väljer den som passar in bäst i ens liv. Som när man får välja kök i en nybyggd lägenhet. Men däremot får man inte välja rätt mycket. Som vilket företag som har dragit in elledningarna. Det är redan bestämt vid upphandlingen och projekteringen av byggprojektet. Vem lämnar bästa offerten?

Så med andra ord: vilken digitalassistent som finns i boendet kanske redan är centralupphandlat. Och inbyggt vid inflyttningen. Gilla läget.

Eller?

Välj den förvalda assistenten och tjäna pengar på det

Amazon ger sig in på allt fler områden. Bara senaste veckan har företaget presenterat sin prova-kläder-hemma-tjänst Prime Wardrobe, sin egen digitala plånbok Prime Reload (med potential att bli ett fullständig banktjänst) och köpt matkedjan Whole Foods med sina nästan 450 butiker. Sedan tidigare har man egen videoströmningstjänst och förstås hela e-handelsbiten där du i princip kan köpa allt du behöver.

Det mesta knyts ihop i medlemsprogrammet Prime, som förses med allt fler förmåner som del av medlemsavgiften. Det bygger i grund och botten på att du får rabatt på olika tjänster och produkter. Och, som i fallet Prime Wardrobe, ju mer du köper, desto mer rabatt.

Så säg att du flyttar in i ett hus där Alexa är den förvalda assistenten. Du kan välja en annan (köpa en Apple- eller Google-högtalare), eller så kan du välja att använda Alexa – och tjäna pengar på det. Amazon har det mesta du behöver, numer också det du behöver varje dag. Som Prime-medlem får du dessutom rabatt på köpen.

Näst på tur i disruptionslistan – boendeformer?

Men tänk om det inte bara är de enskilda köpen eller prenumerationerna du får rabatt på? Tänk om Amazon dessutom stackar upp de olika tjänsterna så att du kan välja vilken förmånsgrupp du hamnar i. Ju fler tjänster du utnyttjar, desto billigare blir de.

Och varför stanna vid bara de här tjänsterna. Att Amazon erbjuder internetuppkoppling är ju mer eller mindre redan på gång. Värme, vatten och (sol)el? Tja, inte omöjligt. Ju fler Amazon tjänster du väljer, desto billigare blir det. Via Alexa kan du dessutom styra allting.

Och det för oss fram till själva boendet. Det kanske rentav blir så att rabatten också omfattar boendeavgiften eller hyran. Ju fler Amazon-tjänster desto billigare hyra. Det kanske rentav blir som med exempelvis mobilabonnemang: telefonen får du ”gratis”, du betalar för abonnemanget och tjänsterna. Med andra ord: välj att gå all in Amazon och du bor gratis. Ja, eller du behöver åtminstone inte betala något för boendet.

Så vem vet. Någon av techjättarna, kanske Amazon, skapar helt nya sätt att se på vad och hur vi betalar för vårt boende. Blir vår hyresvärd.

Och, tja, ”det sitter i väggarna” får en helt ny betydelse.

 


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *