Internet – the next generation
Det håller på att hända mycket med internet nu. Efter drygt 30 år håller internet på riktigt att bli något eget. Inte gamla kommunikationsformer i nya skepnader. Som jag har skrivit om tidigare håller vi på att lämna dot.com-eran bakom oss.
Kartoteksinternet håller på att bli passé. Istället blir internet det multimedium det alltid varit, men som vi inte använt det till (utan istället tänkt med 1900-talsglasögon).
Internet håller på att förändras i grunden. Och meddelandeapparna blir det viktigaste gränssnittet. Messaging first. För allt vi bygger på och för nätet.
The chatbots are coming! The chatbots are coming!
Den som jobbar med digital kommunikation på något sätt har säkerligen åtminstone hört tala som chattbotar. Automatiserade och mer eller mindre smarta stand-ins för mänsklig interaktion. Som ett mellanting mellan en klassisk frågor och svar och en mänsklig kundtjänstmedarbetare (eller medarbetare i butik).
Chattbotarna har så lär långt handlat om interaktion mellan människa och bot. En teknik som i allra högsta grad är i sin linda. Men för att använda en chattbot måste du hitta den och veta att den finns – och se till att kunderna väljer din chattbot när de letar efter något generellt. Då kanske chattbotoptimering inte bara blir något som är optional, utan kanske ett helt nytt – och väldigt viktigt – yrkesområde. När vi börjar ha egna, personliga botar som kommunicerar med andra företagsbotar för att lösa uppgifter åt oss.
And then there were four – kampen om röstassistentdominans
Vill man prata om röstassistenter, ja egentligen digitala assistenter överhuvudtaget, så finns det i praktiken idag fyra spelare. Visst, det finns fler. Samsung försöker få fart på sin Bixby och Facebook har (den än så länge) röstlösa assistenten M. Men de här fyra är på flera sätt långt före alla andra. Vad gäller smartness och tillgänglig data, men också ekosystem. Hårdvara såväl som mjukvara.
- Amazon: Alexa
- Google: Assistant
- Apple: Siri
- Microsoft: Cortana
Alla med sina för och nackdelar. Vid jämförelser kring hur bra de är på att förstå och svara på frågor (det här kan förstås ändras efter den stora uppdateringen av Siri som kommer med iOS 11) så brukar Google och Microsoft ofta vinna (Google är dessutom den som har bäst koll på oss). När det handlar om shoppande, användning och tredjepartsutveckling ligger Amazon längst fram. Och Apple har det mest sammansvetsade ekosystemet, dominerar på hårdvarusidan och har den assistent som förstår och pratar flest språk.
Och det gemensamma är förstås att alla vill vinna. Bli den assistent som kunderna väljer. Som blir de facto standard.
De försöker uppnå det här på olika sätt. Förstås genom att stoppa in den bästa AI:n, men också genom att se till att placera sin assistent där kunderna är. Amazons största brist är avsaknaden av mobil hårdvara och de försöker därför komma in hos andra och lyckades för någon månad sedan för första gången bli förvald röstassistent i en mobil från start. Och Microsoft, Google och Amazon har alla skapat iOS-versioner av sina assistenter för att få in dem i det, just nu, mest värdefulla mobiloperativsystemet. Som ett lager mellan operativet och användaren.
Alexa + Cortana = bombnedslag
Med allt det här sagt är dagens nyhet inget annan än ett bombnedslag. Inte att företag samarbetar med varandra. Utan att det här, i praktiken, är ett första steg mot en standardisering av röstassistenter. Interaktioner och ramverk.
Det är, som sagt, något av det största som har hänt på länge i techvärlden.
Som det verkar kommer det funka extremt yxigt initialt. Det handlar om att be Cortana eller Alexa öppna den andra tjänsten för att sedan be den göra något. Inget som kommer göra livet särskilt mycket lättare egentligen.
Men det finns en logik i samarbetet som är svår att ifrågasätta. Microsoft har en bättre AI och har hela arbetslivssfären. Alexa-användarna kan med andra ord få tillgång till allt som Cortana kan göra vad gäller Office, e-post, kalendrar etc. Cortana-användarna kan å sin sida förstås komma åt Amazons styrkor: integrationerna till underhållning och shopping.
Inte så att det här, som sagt, kommer att bli supersmidigt 2017. Men potentialen är, milt sagt, enorm. Och det finns stor sannolikhet att det som hände idag kommer att bli starten på något stort. Inte minst som Amazons VD Jeff Bezos öppnar för samarbeten även med Apple och Google.
Tre saker som det här kan kan leda till. Förstås vad gäller Amazon och Microsoft, men även övriga två om de bestämmer sig för att vara med och leka.
1. Nischade assistenter med spetskompetens
Idag väljer du en assistent. Eller rättare sagt. Du väljer ett ekosystem och får en assistent. Du kan byta, men integrationer till resten av ekosystemet kommer att bli sämre. Eftersom de fyra bolagen (fram till idag) mer eller mindre jobbat mot att just deras assistent ska bli allenarådande så har de också försökt få respektive assistent att lösa allt.
Nu kan Microsoft bli ännu bättre på en arbetslivsassistent. Amazon kan göra Alexa till din personal underhållningsshopper.
2. Assistenterna kan bygga in varandras funktioner sömlöst i upplevelsen
Tillbaka till valet av assistenter. Med assistenter som kan prata med varandra behöver du inte längre fundera på vilken assistent som bäst möter dina behov. Assistenten i de prylar du har löser uppgifterna åt dig. Hur och vilka vänner din assistent behöver ringa för att göra det behöver du inte bekymra dig över. Och du märker det inte.
Amazon håller på att döda varumärkena (och Google har ju alltid gjort lite samma sak via sök) med sina egna varumärken. Fundera inte så mycket på märket. Gå till ett ställe och köp det som bäst motsvarar det du önskar. För Google: gå till ett ställe för att söka. Vem som levererar informationen som svarar på din fråga är mindre viktigt.
I och med det här samarbetet har Microsoft och Amazon börjat döda varumärkena när det gäller röstassistenter.
3. Assistenterna kan prata med varandra och botar för att lösa ännu mer komplexa uppgifter
Tillbaka till chattbotoptimeringen. Av alla botar som finns, hur får man kunder att välja just din bot? Och i förlängningen: om jag har skickat iväg min Olabot för att boka min resa och fråga alla flygbolag och hotell efter de bästa priserna och de bästa förutsättningarna utifrån vad min Olabot vet om att jag har för krav, vilka botar kommunicerar min Olabot med?
Här blir ju förstås följden att vi, i princip, skulle kunna ha fyra olika AI:n som alla tillsammans slår sina kloka ihop för att lösa det jag vill ha gjort. Och det kanske inte ens behövs en Olabot. Det räcker med att min assistent har full koll på allt om mig och kan lösa det åt mig. Förhandla bolånet med alla bankers botar? Ja, tack.
Och så finns det förstås problem och utmaningar
Idag är det som sagt en väldigt yxig lösning, men det kommer garanterat förbättras rätt snabbt. OM företagen inte låter sina egon komma mellan assistenterna och användarna. Att man känner just att ens eget varumärke drunknar och/eller att man vill kapa mellanhänder och tänker att man kan bättre på egen hand.
Och visst kommer det vara så. Om man kan få alla assistenterna oavsett vilken pryl man väljer så har de som är bäst på hårdvara ett rejält försprång. Kanske blir det tal om intäktsfördelningsöverenskommelser. Kanske att dela utvecklingskostnader.
Men skulle man den här standardiseringen bli verklighet så kan det bli ännu enklare för andra att bygga mot samma ramverk. När internet ännu mer kommer finnas runt oss, always on, i alla prylar – där vi behöver dem, när vi behöver dem.
Kanske inte idag. Kanske inte i morgon. Men kanske snabbare än vi tror.
Skriv ned vad du gjorde den 30 augusti 2017.
Dagens samarbetsbesked kan vara första ordet i ett helt nytt kapitel i internets historia.