Kategorier
Ekonomi och finans Spaningar

Digitala spaningar vecka 3 2019 – del 2

Netflix kvartalsrapport Q3 2018. Vilka länder som stöder Alipay och WeChat Pay. MasterCard inför delvis möjlighet att stoppa autoförnyelse av provabonnemang. Aliababa drar åt svångremmen inför tuffare tider. Evergrand Group köper elbilstillverkaren Nevs. Google köper smartklocketillverkaren Fossil. N26 ny europeisk enhörning.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått. (Det blev så mycket att det blev tre sammanställningar. Här hittar du del 1 och del 3.)

Ekonomi och finans

Netflix kvartalsrapport Q4 2018: Blandad kompott

8,84 miljoner nya prenumeranter, över prognos – men under förväntan. Eller var det över förväntan? Det verkar florera olika bud på vad marknadens konsensus var. Så vi konstaterar: 8,84 miljoner. Borde betyda att företagets betalande användarskara nu kan skrivas till nästan 146 miljoner.

För Q1 räknar företaget med att addera 8,9 miljoner användare – över förväntan (från och med nästa rapport kommer Netflix inte räkna in prova-på-konton som nya prenumeranter).

Fördelningen av nya användare var USA: 1,53 miljoner, resten av världen: 7,31 miljoner. För Q1 räknar företaget med att få 1,6 miljoner nya amerikanska användare (lägre takt med anledning av prishöjningen) och 7,3 miljoner betalande användare utanför USA. 

Omsättningen 4,19 miljarder dollar, lite under förväntan. Däremot var vinsten högren än väntat, 133,9 miljoner.

Intäkterna per användare landade på en ökning om 3 %, sämre än Q3:s 8 %. På den internationella sidan var ökningen på årsbasis ännu sämre: 1 % mot 11 % Q3.

När jag skrev om Netflix prishöjning spekulerade jag i att höjningen så kort inpå kvartalsrapporten var en form av förtäckt vinstvarning – att företaget började se sackande tillväxt och därför ville gå ut med något som kunde ses som ett styrkebesked. Verkar delvis ha stämt. Verkar nu mer som satsning på att få upp de genomsnittliga intäkterna. Ja, och förstås finanserna i stort.

Inte ett wow-kvartal med lite spretigt utfall. Kände av den motvind som nästan alla techbolag flaggade för i sina Q3-rapporter. Aktien åker lite jojo i efterhandeln, men är rätt tydligt nedåt. I skrivande stund ca -3,5 %. Säkert delvis reaktion efter prishöjningsrallyt.

Intressant citat i samband med kvartalsrapporten: ””In the US, we earn around 10% of television screen time and less than that of mobile screen time…We compete with (and lose to) Fortnite more than HBO…Our focus is not on Disney+, Amazon or others, but on how we can improve our experience for our members.”

Dels bra att Netflix satsar på sina kunder istället för att oroa sig för konkurrensen – det senare är lite att be om att tappa fotfästet. Dels konkurrensen med spel snarare än andra strömningstjänster. Även här: konkurrens kan komma från alla håll nu. Och online är det främsta slagfältet den valuta som är begränsad även i en digital kontext: vår tid.

En översikt över vilka länder som har stöd för Alipay och WeChat Pay

En infografik att ha med sig i bakhuvudet: alla länder som accepterar Alipay och/eller WeChat Pay, världens två största mobilplattformar. 

Inte så att det här betyder att att teknikerna tas emot precis överallt. Det är sannolikt så att det bara är små delar av de lokala befolkningarna som har hört talas om tjänsterna, än mindre använt dem. De båda är fortfarande mestadels kinesiska angelägenheter, även globalt. Helt enkelt för att de (ofta) följer med de kinesiska turisterna. 

Det i sig gör förstås att det blir allt viktigare för företag, även företag som kanske bara har lokal, inhemsk verksamhet, att hålla koll på utvecklingen. Om turism är en stor del av verksamheten är det ännu viktigare (och i de lägena kanske det också är läge att fundera på närvaro i exempelvis WeChat för att där marknadsföra sina tjänster mot de kommande turisterna). 

Det kan alltså bli så, kanske till och med troligt, att de här två stora plattformarna plockas upp snabbare av smånäringsidkare längst turiststråk än i stora, svenska butikskedjor utan stor kinesisk kundbas. 

MasterCard inför automatisk spärr mot automatisk förnyelse av provabonnemang (fast bara halvhjärtat)

En rätt briljant grej från MasterCard. Jag hoppar typ aldrig på gratisprovperioder. De bygger i princip alltid på att jag själv måste säga upp abonnemanget som annars börjar kosta pengar och… orka. Nu sätter MasterCard stopp för autoförnyelser efter provperioder. Det kommer krävas samtycke från kortinnehavaren. 

Bättre (väldigt) sent än aldrig. 

Det här jackar förstås in i hela bekvämlighets- och personaliseringstrenden. Varför ska jag behöva göra samma sak om igen när jag borde kunna göra inställningen på ett enda ställe? Jag ser framför mig att våra betalplattformar i sig kommer att (åtminstone borde bli) betydligt enklare för användare att skräddarsy och sätta upp regler som ska gälla för alla ställen där jag kan handla. Som funktionen att öppna eller stänga nätköp eller utlandsköp. Jag kanske vill stänga alla alla utom en viss näthandlare. Eller bara stoppa köp som görs via spelsajter. 

(Tyvärr visade det sig inte gälla digitala provabonnemang. Alltså det man helst vill ha. Så… meh.)

https://www.theverge.com/2019/1/16/18185468/mastercard-free-trials-stop-automatic-billing-new-policy-rule

Alibaba drar åt svångremmen inför sämre tider

Fler tecken på att ekonomin på riktigt börjar sakta in i stora delar av världen. Igår skickade Elon Musk ut ett mejl till anställda. Där konstaterade han att Q4 kommer bli sämre än föregående kvartal (det första kvartalet när Tesla gick med hyfsat rejäl vinst). En vinstvarning, alltså. Dessutom kommer Tesla skära i arbetsstyrkan med 7 %.

Dessutom kommer nu uppgifter om att även Alibaba håller på att dra åt svångremmen. Färre businessklassresor och att några nyanställda inte får börja förrän i april när det nya bokföringsåret inleds.

Jag misstänker att vi kommer att se fler vinstvarningar inför rapporterna det här kvartalet. Och att de som inte gör det kommer att se aktiefall i samband med rapporterna – trots att bolagen varnade för just det här i förra rapportsvängen.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-01-18/alibaba-is-said-to-postpone-some-hiring-cut-travel-spending

Kinesiska Evergrand Group köper majoritetspost i svenska elbilföretaget Nevs

Ännu ett (mestadels) svenskt företag får kinesiska ägare. Evergrand Group köper 51 procent av aktierna för 930 miljoner dollar och blir i och med det majoritetsägare. (Nevs har bland annat sedan tidigare samarbete med bildelningsföretaget Didi Chuxing.) 

Vad gör då Evergrand? De ska världens högst värderade… fastighetsbolag. Men likt alla mastodontföretag så är de förstås bredare än så. Verksamhet inom hälsa och är dessutom näst största ägare till Guanghui, som arbetar med bilar/mobilitet. Kort sagt alltså inte ett så stort steg som först kan tyckas. 

Utöver att det här är ännu ett exempel på att bygga ett eget produktportföljsekosystem (och ännu ett bevis på att samarbetspartners, köpare och konkurrenter kan finnas i vilken bransch som helst nuförtiden) så är typen av ekosystemsbyggande intressant. 

Isolerat kan säkert elbilar vara intressant bara för att diversifiera produktutbudet och intäktsströmmarna, men jag misstänker att det finns betydligt större visioner: att äga och kontrollera inte bara var människor bor och jobbar utan också tjäna pengar på hur de tar sig fram och tillbaka. Ett samhällsbyggnadsekosystem, alltså. 

Ett helhetsgrepp à la de smarta städer som såväl Google som Bill Gates håller på att ta från koncept till verklighet.

Kinesisk jättekoncern köper majoritetspost i Nevs

Kinesiska koncernen Evergrande Group har köpt 51 procent av aktierna i Nevs för 8,3 miljarder svenska kronor.

Google köper smartklocketillverkaren Fossil

Google har rekryköpt ännu ett företag: Fossil. Ett företag som sysslar med smartklockor. Google tar över immateriella smartklockedrättigheter, delar av personalen och en produkt som är ”under utveckling”. Priset? 40 miljoner dollar. I sammanhanget kaffepengar. 

Passar förstås in i Googles satsning att skapa ett mer unisont ekosystem, såväl vad gäller hårdvara som mjukvara. En Pixel-klocka/hälsopryl skulle bli ytterligare en pusselbit. Kanske också att få lite mer operativfotfäste. I mobilen är Googles Android förstås dominanten, men när det kommer till andra former av uppkopplade prylar finns det inte något lika cementerat duopol. Och Google är snudd på lite på efterkälken. Säkerligen en av anledningarna till det här köpet. 

Google is buying Fossil’s smartwatch tech for $40 million | TechCrunch

Rumors about a Pixel Watch have abounded for years. Such a device would certainly make sense as Google attempts to prove the viability of its struggling

N26 nytt europeiskt enhörningsföretag

Pratar vi om tech och enhörningar så är det nära nog bara USA och Kina som strålkastare riktas mot nuförtiden. Men i förra veckan fick vi ett nytt europeiskt tillskott i enhörningsklubben: N26. 

Jag misstänker att de flesta i Sverige inte har koll på N26. Jag hade ingen aning om dess existens förrän den här nyheten kom ut. Men N26, vars verksamhet är virtuell bankverksamhet (app och kreditkort) finns redan i 24 länder. Appen ska ha 2 miljoner användere och siktar på 10 miljoner globalt ”inom några år” (inträde i USA i år). Inte de snurrigt stora siffror vi är vana vid direkt, men det är ju inte ingenting. 

Sen finns det förstås kopplingar till techjättar i just USA och Kina. Den senaste finansieringsrundan, som gav N26 en värdering på 2,6 miljarder dollar, kom bland annat från PayPal-grundaren Peter Thiels investmentbolag. Och bland de tidigare backarna finns WeChat-ägaren Tencent. Med andra ord: pengar som kommer från två tunga betalplattformar. Det i sig gör förstås trovärdigheten i investeringarna förstås ännu större. 

Och för att knyta tillbaka till början: N26 blir därmed ett av Europas högst värderade, onoterade börsbolag. Faktum är att det bara ska finnas sex andra som kan räkna sig till enhörningsklubben på vår kontinent. 

German fintech company N26 becomes a unicorn with USD 2.7 bn valuation – Business Review

Business – Fintech company N26 from Germany, one of Revolut’s competitors, has announced that it had raised USD 300 million from investors in a new round of funding,

Alibaba samarbetar med amerikanska fintechföretaget Kabbage

Alibaba fortsätter sin globala utrullning – bakvägen. Senaste satsningen är ett samarbete med Kabbage (även backad av japanska internetkonglomeratet Softbank). Vad gör Kabbage? Erbjuder lån till små- och medelstora företag och låter stordata och maskininlärning hantera kreditupplysningen och riskvärderingen. 

Nu är det inte lån som kan användas till vad som helst. Det är kreditköp, upp till 150 000 dollar, på Albaba.com. Tjänsten har det kreativa namnet Pay later. Syftet är alltså att locka amerikanska företag att göra sina köp på Alibaba istället för på någon annan stor e-handelstjänst. 

Dessutom verkar det som att Alibaba i september förra året också köpte det amerikanska föreraget OpenSky, som erbjuder en e-handelsmarknadsplats även här primärt för små- och medelstora aktörer. OpenSky har dessutom helt tagit över Alibabas B2B-verksamhet i landet. Sannolikt ett drag för att, i dessa Trump-tider, inte flagga med att verksamhet hanteras av ett kinesiskt företag. Ja, eller ett icke-amerikanskt. 

Alibaba taps Kabbage to loan up to $150K to SMBs after it quietly acquired OpenSky to ramp in North America | TechCrunch

Alibaba’s long-term ambition to grow its business in the U.S. is taking another step forward. To increase sales to U.S. small businesses, the company has

AI-startupen Horizons Robotics fyller på kassan med 600 miljoner

Och ännu en mastodontinvestering i en AI-startup. Kinesiska AI-chip-företaget Horizon Robotics är på väg att fylla på kassan med 600 miljoner dollar.

Horizons fokus är chip för självkörande fordon, övervakningskameror och ”andra uppkopplade smartenheter”. Typ hela IoT-paketet om man så vill.

Investeringen ger Horizons en värdering på 3 miljarder dollar och det ska tydligen vara rekordnivå bland startups som arbetar med självkörande fordon. Den ansiktsigenkänningsteknik som en av grundarna, som numer har den rätt apcoola titeln ”Vice President of Algorithm”, Huang Chang tog fram ska tydligen användas i 80 procent av alla digitalkameror och finns även i Apples iPhoto. Kan alltså vara ett av de där företagen vars teknik vi regelbundet använder utan att ha en aning om det.

Briefing: AI startup Horizon Robotics to raise $600 million in Series B funding · TechNode

The company is focused on developing AI chips for self-driving vehicles and surveillance cameras, among others.

Niantic tar in 245 miljoner dollar

Pokemon Go-utvecklaren Niantic plockar in 245 nya dollarmiljoner i en ny finansieringsrunda som ger en värdering runt 4 miljarder dollar. En serie C-runda, vilket ofta brukar klassas som någon slags ”uppskalningssteg”, när man har en påvisbart framgångsrik affärsmodell och tänker att man ska ta över världen (ja, eller det kan förstås hända redan dag ett). Det kan också vara sista riggandet innan man gör sig redo för en börsnotering. Har inte hört om några börsplaner för Niantic, men det kan vara en av vägarna framåt. 

Under tiden får vi fortsätta fylla på Niantics kassor genom att spela mer Pokemon Go. Och Harry Potter. 

Niantic finalizes its Series C at $245M with a valuation of nearly $4B | TechCrunch

We’ve known since around December that Niantic (the company behind Pokémon GO and the soon to be released Harry Potter Wizards Unite) was in the middle of


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *