Kategorier
AI - Artificiell intelligens Allmänt digitalt Bekvämlighetsekonomin Ekonomi och finans Mobilt Spaningar

Digitala spaningar vecka 23 2019 – del 3

Alexa blir smartare med multikommandoförståelse. Träningen av en enda AI-modell kan släppa ut lika mycket koldioxid som fem bilar. Uber Eats läggs till i Uber-appen. Apple lägger till smartare batteriladdning och svepskrivande i iOS 13. Apple kan vara på gång att köpa upp Drive.ai. Antalet handlare som tar Alipay i Europa har tredubblats senaste året. Google har köpt dataaanalysföretaget Looker.

Alla delar i sammanställningen

 

AI – artificiell intelligens/Digitala assistenter

Alexa blir smartare med multikommandoförståelse

Dags för Alexa att bli smartare. Nu är Amazon på gång att utrusta sin digitala assistent med multikommandokunnande. Alltså ungefär det som Google också håller på att förbättra Assistant med: bättre stöd för att kunna ge kommandon via mer naturlig konversation. Kort sagt kommer Alexa kunna plocka ut de olika delarna i ett samtal och bryta ned dem som kommandon.

Rullas ut ”de kommande månaderna” och kommer ha ett begränsat användningsområde initialt. Kombinationen bio och middag. Vilket är ett rätt… nischat område. Men hej. Baby steps.

Dinner and a Movie? Amazon Alexa Makes It Easier to Do Both

Amazon revealed new technology that allows its Alexa virtual assistant to handle multiple tasks in the same conversation.

Träningen av en enda AI-modell kan släppa ut lika mycket koldioxid som fem bilar

Saker man (jag) inte riktigt tänker på: träningsprogrammet för en enda Ai-modell kan orsaka lika stora koldioxidutsläpp som det fem bilar släpper ifrån sig under sin livstid. Åtminstone enligt en avhandling från University of Massachussetts som har tittat på hur mycket energi som går åt för att driva några vanliga AI-modeller.

Forskarna ska ha utgått från den energimix som är vanlig hos exempelvis Amazons AWS-molntjänst, men exakta åtgången beror förstås på hur energin hämtas för ett specifikt AI-träningsläger. Oavsett, det går åt…. en hel del energi.

Vi har sett samma sak kring Bitcoin, där energikostnaden för att bryta fram bitcoins kan överstiga värdet på det som blir slutresultatet. Och det är en sida av det digitala som är lätt att glömma bort kring det digitala: det finns ingen gratisenergilunch här heller.

Jag läste för några år sedan att ett inlägg på Facebook motsvarade den el som en lågenergilampa drar under ett dygn (var säkert en längre tidsperiod, minns inte exakt nu). Med video lär det ha ökat. Och pratar vi sociala medier generellt så är väldigt lite av det vi delar (som det här inlägget, ironiskt nog) vare sig livsnödvändigt eller världsförbättrande. Snarare tvärtom i många fall.

Framtid klimartsmarthet kanske kommer handla om att dra ner på sitt digitala fotavtryck. Och reflektera kring om inlägget man håller på att posta tillför någon nytta. Bokstavligen talat.

Training a single AI model can emit as much carbon as five cars in their lifetimes

The artificial-intelligence industry is often compared to the oil industry: once mined and refined, data, like oil, can be a highly lucrative commodity. Now it seems the metaphor may extend even further. Like its fossil-fuel counterpart, the process of deep learning has an outsize environmental impact.

 

Bekvämlighetskonomin

Uber Eats läggs till i Uber-appen – beställ bil och mat på samma gång

Uber gör en WeChat. Eller Meituan. Eller Facebook. Man stoppar in allt mer funktionalitet i sin app – funktionalitet som inte är del av huvudfunktionen. I det här fallet: Uber Eats flyttar in. Det blir kort sagt snäppet enklare att beställa mat när man ändå behöver en Uber. Ja, eller i det här fallet handlar det nog snarare om att få ännu fler att använda Eats-tjänsten.

Uber satsar på att bygga sitt eget ekosystem, med allt fler tjänster och Uber Cash som kitt, så inflyttningsfesten är inte oväntad. Särskilt som vi nu börjar se en trend där allt fler separata apptjänster flyttar in i en huvudapp.

Uber eats Uber Eats, embedding it in the main app | TechCrunch

Uber’s best hope to beat all its ride sharing and food delivery competitors is that it does both. Through cross-promotion, it can combine activities

 

Mobilt

iOS 13 ger äntligen iPhonens tangentbord svepskrivande

Jag är nära nog benägen att hålla med här. Det är åtminstone en av de mest välkomna nyheterna i iOS 13. Framförallt därför jag kört Googles Gboard i flera år istället för Apples eget. Med de baksidor det innebär, som den kanske mest irriterande iOS-”funktionen” – att operativet på random byter tillbaka till det inbyggda iOS-tangentbordet.

Just det sistnämnda skulle nästan på egen hand vara anledning att byta tillbaka till Apples tangentbord. Men Gboard har dessutom mycket annan funktionalitet som inte finns i Apples (GIFAR!). Men det här håller också så sakteliga på att förändras. Det var bland annat därför en av de största iOS-nyheterna är att animojis och memojis flyttar in i Apples tangentbord.

De senaste åren har tangentbordet blivit allt mer funktionella power houses. Inte så konstigt – det är sannolikt den funktion i mobilen som vi använder överlägset mest. Och i Googles fall har det varit ett av sätten de har försökt lägga ett lager ovanpå iOS för att på så sätt kunna ta ett större grepp om Apples kunder. Till skillnad från Assistant så är tangentbordet ett betydligt mer naturligt mellanlager. Mest för att grundfunktionen finns inbyggd i alla appar.

I mångt och mycket har tangentbordet däremot sett likadana ut sedan starten. Några försök med enhandsvarianter och som sagt fler genvägar till andra funktioner, men i stort detsamma.

Det är därför som Apples tillägg av nya interaktioner för att klippa ut och klistra in text i iPad OS så spännande. Även dessa interaktioner är i stort fast i en datortid. Eller, om vi tar mobiltangentborden, i en Nokia-tid.

Trots att röststyrning och röstinteraktioner blir allt viktigare så kommer tangentbordet vara en väldigt viktig del. Det vore väldigt spännande med nytänk även här. Skapa tangentbord som från scratch är byggda för smartphonekontexten.

iOS 13 Lets You be a Swipist, not a Typist, and You’re Going to Love it | Digital Trends

Dismissed in a short sentence during the WWDC 2019 keynote presentation was one of the more interesting new features in iOS 13 – the introduction of swipe-typing on the standard iOS keyboard. Those who haven’t enjoyed the feature on Android, or on third party iOS keyboards, are in for a treat.

Apple lägger till smartare batteriladdning i iOS 13

Som alltid när det är utvecklarkonferenser och produktpresentationer så finns mycket av de allra mest intressanta i saker som bara sades i förbifarten – eller inte alls. Som det här: iOS 13 kommer ladda din mobil smartare. Med typ maskininlärning.

Tydligen ska mobilen bara laddas till 80 procent – om dina dagsvanor säger att det inte behövs mer. Misstänker att det typ innebär att om mobilen lär sig att du har mer än 20 procent kvar varje gång du laddar den så behöver batteriet inte laddas fullt. Anledningen? För att förlänga batteriets livslängd. Är tydligen bättre att inte ladda batteriet fullt varje gång.

Som konstateras är detaljerna inte helt klara. Inte minst gällande de dagar när man bryter med sin egen rutin och ska ut på långresa med behov av fulladdad mobil.

Ännu en smart grej från Apple alltså (även om de inte är först). Ja, en smart grej OM de paketerar den rätt. När de för några år sedan saktade ner äldre mobiler med ungefär samma resonemang blev det ett himla liv. Dels för att det inte fanns något sätt att stänga av funktionen och dels för att Apple inte berättade det.

The Apple way or the highway är ju en av anledningarna till att företagets produkter blivit så populära som de har blivit. Allt bara funkar. Apple löser saker åt dig utan att du behöver fundera över hur och varför. Men det skadar trots allt inte med lite ödmjukhet inför kunderna. Även om man kanske vet bättre än sina kunder.

In iOS 13, Apple will save your iPhone’s battery life in a clever new way

Apple has a new iPhone battery management feature in iOS 13: The iPhone’s battery will only get charged to 100% when necessary.

Huaweis mobiler kommer inte längre ha Facebooks appar förinstallerade

Ännu ett… rätt jobbigt bakslag för Huawei. Facebook stoppar sina appar från nytillverkade modeller från den kinesiska tillverkaren. Det betyder alltså att Huawei-ägare inte kommer att kunna komma installera Facebook-apparna i sina mobiler, eftersom Google har strypt tillgången till Google Play, och därmed inte kunna använda Facebook, Instagram, Messenger eller WhatsApp. Ja, åtminstone inte via de officiella vägarna.

Ännu ett läge när det här inte kommer vara ett problem i Kina, eftersom Facebook ändå inte finns där, men en tung post i minuskolumnen för Huawei i resten av världen.

Exclusive: Facebook suspends app pre-installs on Huawei phones

Facebook Inc is no longer allowing pre-installation of its apps on Huawei phones, the latest blow for the Chinese tech giant as it struggles to keep its business afloat in the face of a U.S. ban on its purchase of American parts and software.

 

Ekonomi och finans

Apple kan vara på gång att köpa upp Drive.ai

Det här är rätt stort om det stämmer. Uppgifter om att Apple kan vara i förhandlingar om att köpa startupen Drive.ai – som arbetar med teknik för självkörande bilar. Och som genomför skarpa tester på vägar i USA.

Driver.ai har varit öppna med att de vill bli uppköpta sedan början av året. Köpet skulle bli ett rekryköp, alltså att Apple köper företaget för personalen snarare än för tekniken. Även om tekniken förstås inte skulle sitta i vägen.

Teknik för självkörande bilar är ett av de största frågetecknen i Apples produktkatalog. Har varit ett av/på-projekt i flera år. Men blir köpet av Drive.ai av kan vi utgå från att det i allra högsta grad är på. För tillfället. Drive.ai skulle dessutom bli ett av Apples mest namnkunniga köp, men på Apple-vis kan vi misstänka att det prismässigt kommer bli ganska modest. Åtminstone jämfört med uppköp i branschen i stort.

Apple is reportedly buying self-driving startup Drive.ai

Apple is reportedly in the midst of acquiring Drive.ai, the cash-strapped self-driving startup that’s pilot testing its autonomous shuttles in Texas. According to The Information, Cupertino is buying the firm in an effort to boost its self-driving development efforts and absorbing its engineering talent.

Antalet handlare som tar Alipay i Europa har tredubblats senaste året

Hur går det för Alibaba-kopplade betalplattformen Alipay i Europa? Jotack bra. Senaste året har antalet handlare som accepterar Alipay på kontinenten tredubblats. I reda siffror betyder det ”tiotusentals”.

Jag utgår från att Alipay fungerar ungefär som WeChat Pay. Det är alltså bara kineser som kan använda betalplattformen. Och det har ju varit strategin både för Ant Financial och Tencent: bara fokusera på hemmamarknadens konsumenter – även när de är utomlands. Det finns så många kineser att behovet att bygga upp fullständiga betalplattformar i andra delar av världen, och därmed utsättas för konkurrens på helt andra sätt, inte är ett akut behov. Istället ser man bara till att att de kinesiska turisterna får möjligheter att betala precis som hemma. Ungefär som turister i stort vill göra.

Både Ant och Tencent är däremot i allra högsta grad och tampas på andra tillväxtmarknader. Alltså vara med i spelet om nästa miljard internetanvändare – främst i Asien och Afrika.

No Title

No Description

Techaktierna rasade handlöst efter uppgifter om att amerikanska myndigheter gör sig redo att granska techjättarna

Igår var det ingen rolig dag att vara techbolag i USA. Extra mycket en inte rolig dag. Det berodde på uppgifter att USA:s justitiedepartment och konkurrensmyndigheten FTC gör sig redo att granska Google, Apple, Facebook och Amazon. I båda fallen handlar det om konkurrensgranskningar. Alltså att se om bolagen hämmar konkurrensen i landet. Eller för att prata politikerspråk just nu: om bolagen är för stora och borde styckas upp.

Resultatet blev blodigt. På en enda dag försvann 1200 miljarder dollar i börsvärde (fun fact: en fjärdedel av Sveriges BNP 2018). Facebook minus 7,5 %, Google minus 6,1 %, Amazon minus 4,7 % och Apple minus 1 %.

Typ ouch.

Intressant i sammanhanget: att Apples aktie knappt backade alls. Visst skulle det kunna bero på att företaget har bättre positionerat sig i den här frågan och inte ses som vara lika stort hot mot konkurrens i stort. Men med tanke på att allt fler röster höjs mot Appstore så tror jag att den milda nedgången också säger något annat: marknaden gillade verkligen de nyheter som Apple presenterade igår kväll.

Bild som visar ras för börskurser för flera techaktier

Jumias kvartalsrapport Q2 2019: omsättningen och förlusterna ökar

En titt på Afrika för ovanlighets skull. Mer specifikt börsnykomlingen Jumia – Afrikas Amazon (åtminstone i några av länderna på kontinenten).

I april blev Jumia den första afrikanska techstartupen att noteras på en av de stora börserna i världen (NYSE). Sedan skedde en börsrusning på som mest 70 % innan en blankningsanalys sågade hela Jumias affärsverksamhet som ett enda stort korthus och pyramidspel med grovt friserade siffror. Sedan dess har andra analyser sågat blankningsanalysen. Vilken version som är sann? Det får framtiden utvisa.

Oavsett har Jumia nu kommit med sin första kvartalsrapport som noterat bolag. Ser ut som det gör för de flesta nyintroducerade techbolag: omsättningen dubblas, värdet på sålda varor ökar med nästan 60 % samtidigt som förlusterna ökade (från 34,3 till 45,4 miljoner euro). Samtidigt som exempelvis DHL gjorde en e-handelspush på kontinenten under kvartalet och kan bli en potentiellt tuff konkurrent.

Men det kanske mest intressanta i sammanhanget är att bolaget redan satsar på att spinna loss JumiaPay och Jumia Logistics. Alltså företagets betalplattform och logistikenhet. I sig inte så oväntat, är ju mer regel än undantag att e-handlare gör precis så här (och andra techbolag, förstås), men lite förvånande att tankar om detta kommer så tidigt.

Min tanke: också samma sak som övriga techbolag gör. Inte minst Apple just nu. Frikoppla olika delar från varandra. Säg att DHL eller någon annan blir den stora e-handelsspelaren på kontinenten. Jumia skulle då fortfarande kunna tjäna pengar på konkurrenters verksamhet genom att dominera inom andra områden – som betalningar.

Africa Roundup: Jumia’s post-IPO earnings, Gokada’s $5.3M raise, Facebook’s fake-news purge, Joe Montana’s fintech investment | TechCrunch

Jumia held its first post-IPO earnings call and weathered a short-sell assault in May, with Wall Street showing confidence in the Pan-African e-commerce

Google har köpt dataaanalysföretaget Looker

Google har gått och köpt ännu ett företag – och det är ett hyfsat stort uppköp. Det handlar om data- och analysplattformen Looker, som får nytt hem hos Google för 2,6 miljarder dollar.

Mer specifikt hamnar rummet hos Googles molntjänstdel. Rätt naturligt. I takt med att konkurrensen bland molntjänsterna hårdnar mer och mer blir det allt viktigare att kunna erbjuda fler tjänster och funktioner kopplat till själva lagringstjänsterna. Inte minst på analysområdet.

Google Buys Intelligence Company Looker For $2.6B In Cash – Alphabet (NASDAQ:GOOG), Alphabet (NASDAQ:GOOGL)

Benzinga simplifies the market for smarter investing Trade confidently with insights and alerts from analyst ratings, free reports and breaking news that affects the stocks you care about.

 

Övrigt

AI i ett nötskal

Monty by Jim Meddick for June 03, 2019 | GoComics.com

View the comic strip for Monty by cartoonist Jim Meddick created June 03, 2019 available on GoComics.com

Och när du ändå är här

Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du kan stötta det jag gör.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *