Kategorier
AI - Artificiell intelligens AR/VR Bekvämlighetsekonomin Digitala assistenter IoT - internet of things Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 28 2019 – del 2

Amazon Music uppges vara den snabbast växande musikströmningstjänsten. Spotify och Tinder släpper Lite-appar. Spotify signar Kevin Bacon för en exklusiv podcast. Youtube skärper kraven för att anmäla upphovsrättsbrott. Forskare siktar på att 3D-skriva ut ben och mänsklig hud i rymden. Form Athletica lanserar AR-glasögon för simmare. Alexa börjar ge hälsorådgivning i samarbete med Storbritanniens hälsovårdsmyndighet NHS. Cloosiv gör det möjligt för lokala kaffeförsäljare att använda appbeställning.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i sammanställningen

 

Strömmade medier/prenumerationstjänster

Amazon Music uppges vara den snabbast växande musikströmningstjänsten

Amazon rapporterar sällan specifika siffror kring individuella tjänster. Det har aldrig kommit en siffra ens för hur många medlemmar som Prime har. Därför blir det oftast att förlita sig på externa uppskattningar. Som den här, som säger att Amazons musiktjänster växer snabbare än såväl Spotify som Apple Music.

Enligt uppgifterna ska Amazon Music och Amazon Music Unlimited numer ha över 32 miljoner användare, vilket ska vara 70 % fler än för ett år sedan. Som jämförelse är de senaste siffrorna från Spotify 100 miljoner och Apple Music 60 miljoner.

Det som däremot är ett litet frågetecken är att artikeln pratar om ”alla Amazons musiktjänster”. I april släppte företaget en annonsfinansierad gratisversion och det är oklart om även dessa räknas in (Apples och Spotifys siffror ska bara vara aktivt betalande användare). Lär väl inte hunnit bli jättemånga på ett kvartal kan man tänka, men det vore oavsett intressant att veta för jämförelsens skull.

Men det absolut mest intressanta med artikeln är hur det ser ut åldersmässigt mellan några av de största tjänsterna. Tittar man på Apple Music, Spotify och (musikvideo)Youtube så är åldersfördelningen nästan identisk. Amazon Music bryter däremot av rätt ordentligt med en betydligt äldre kundbas. Och väldigt få i det yngsta spannet.

Visst, det är uppskattningar även här, men inte orimligt. Amazon är mindre mobil än de övriga, vilket säkert bidrar. Liksom att musiktjänsterna blir billigare och de kombineras med ett Prime-medlemskap, vilket också lär driva upp åldern på användarna.

Så Amazon är, om siffrorna stämmer, mindre konkurrent jämfört med övriga tre. Men Amazon har i så fall också en nisch som fortfarande är lite glömd: de äldre användarna. Det jagas mycket 35-åringar och Generation Z, vilket på sätt och vis är i linje med hur synen på pensionärer har varit (och fortfarande är): när man blir 55 och uppåt så slutar man konsumera. Framförallt så använder man inte digitala tjänster (sic!). Vi lär kort sagt se rätt mycket fler satsningar på allehanda tjänster, produkter och innehåll för äldre kunder jämfört med hur det har varit. Helt enkelt för att det finns en hel massa pengar här.

Amazon becomes fastest-growing music streaming service

Rise in subscriptions has outpaced rivals Spotify and Apple over the past year

Spotify släpper en Lite-app (och varför det är relevant för alla som utvecklar digitala tjänster)

Så har Spotify officiellt släppt sin Lite-app för Android i 36 länder. Alltså en version av appen som tar lite (hoho) utrymme i telefonen och som är väldigt datasnål när den strömmar musiken (även om det går att ställa in maxkvalitet).

*Tänker nostalgiskt tillbaka på tiden när 128 kbps-mp3:or var the shit*

Sverige är förstås inte ett av länderna. Det handlar om en app för tillväxtmarknader (och… Kanada, tydligen), som alla motsvarande appar från andra företag. Och även om Spotify hoppas ta fram en iOS-app så har de säkert inte jättebråttom – iOS-användarna är inte målgruppen. På något sätt, egentligen.

Spotify gör som alla andra som håller på att slå i tillväxttaket på etablerade marknader: siktar på nästa miljard kunder. De som inte har internet alls, eller väldigt bristfällig och dyr tillgång. Då räknas varenda megabyte.

Men samtidigt finns här en läxa för alla som tar fram digitala tjänster. För kostnaden för att koppla upp sig ökar för varje dag. Eller rättare sagt: du får allt mindre internet för varje GB, vilket gör att priset vi betalar ökar varje dag. Mycket för att vi konsumerar allt mer video, men också för att våra digitala tjänster, våra sajter och appar, väger allt mer.

Så med andra ord: har du koll på vad det kostar dina kunder att använda dina tjänster? Arbetar du aktivt med att optimera för att få ner den kostnaden? Många konstaterar att ”några hundralappar” i månaden inte är så mycket för internet, men vi ser allt fler även i Sverige där några få hundralappar är en väldigt stor utgift.

Ingen slump att företag som Apple och Google har börjat prata om att deras tjänster tar mindre utrymme och kräver allt mindre el och data. För både plånbok och miljö.

Chief Antibloat Officer. Nästa heta digitalroll.

Spotify now has a Lite app for Android users in 36 countries

Spotify has just launched a Lite version of its Android app that’s designed to work well on low-end devices and spotty connections. The app comes in at under 10MB, and is set to stream tunes at ’Basic’ quality by default, which the company

Spotify signar Kevin Bacon för en exklusiv podcast

Ännu en kändis signar på för en podcast exklusiv för Spotify: Kevin Bacon. Spotify hårdsatsar galet mycket på sitt podcastande att det just nu känns som att Spotify har sikte på att göra en MTV. Ni vet såpkanalen som en gång i tiden hette Music Television och revolutionerade musik- och kulturvärlden. Fram till dess de insåg att musik inte är lika lönsamt som, tja, ungefär vad som helst annat.

Och förstås: nu kommer det förstås bli ännu färre steg mellan dig och Kevin Bacon.

Spotify Signs an Exclusive Podcasting Deal with Kevin Bacon

Spotify has signed an exclusive agreement with well-known actor and musician Kevin Bacon, who will star in a scripted comedy podcast.

Tinder släpper Lite-app för Android

Och det är klart att man ska få svepa höger eller vänster även om man har en gammal mobil eller bor någonstans där data är skitdyrt. Igår meddelade Spotify att man rullar ut en Lite-app i 36 länder och nu är det dags för Tinder att släppa en egen lättviktig version.

Likt övriga Lite-appar finns appen bara för Android, vilket är det enda operativ som spelar roll om man vill verka på de flesta tillväxtmarknader. Appen är 25 gånger mindre än den vanliga och ska vara både mer strömsnål och mer datasnål.

Visst, det finns begränsningar jämfört med den vanliga appen, förstås, men likt det jag skrev i samband med Spotifys app igår: det går bevisligen att göra appar betydligt mindre än de är i sin nuvarande form – om man tvingas till det. Och dessutom se till att de drar mindre data.

Alla som bygger webbar och appar har förstås hastighet som en viktig faktor – därför att långsamma tjänster kan få kunder att vända i dörren. Men det läggs inte alls lika mycket tid på att optimera det kunden måste betala för användningen. I form av data och ström. Och i förlängningen i form av klimatavtryck.

Här känns det som att vi som tar fram digitala tjänster får ta och steppa upp några snäpp.

Tinder Lite will arrive in Vietnam in the ’coming weeks’

Tinder announced today that it’s planning to release its smaller Tinder Lite app in Vietnam over the coming weeks. The app is 25x smaller than the main Tinder app and is designed to be faster and require less data.

Youtube skärper kraven för att anmäla upphovsrättsbrott

Youtube justerar riktlinjerna för dem som lämnar in anmälan om upphovsrättsbrott: i och med ändringen så räcker det inte bara att peka på en video, man måste mer specifikt ange i tid när intrånget sker. Tanken är att det ska göra det enklare för innehållsskapare att redigera bort eventuellt upphovsrättsskyddat material på något av de sätt som erbjuds av Youtube.

I stort är det inga jätteförändringar i sak, men är alltså tänkt att åtminstone minska eventuellt gissningsarbete hos innehållsskaparna. Och, tänker jag mig, att det blir en höjning av tröskeln för att lämna in manuella anmälningar sitter säkert inte heller i vägen för Youtube.

YouTube is making it much easier for creators to deal with copyright claims

Owners of copyrighted content now have to say exactly where in a video their copyrighted material appears. That’ll allow creators to easily verify whether or not a claim is legitimate and to then edit out the content if they don’t want to deal with the repercussions.

 

IoT – internet of things

Forskare siktar på att 3D-skriva ut ben och mänsklig hud i rymden

Tidigare i år lyckades forskare för första gången 3D-skriva ut ett fungerande hjärta (inte människostort, men ändå). I jämförelse är det här nästan lite meh. Men det är som sagt var i jämförelse. Tänker man ett varv till är det här fortfarande en milt sagt mind blowing rubrik. Ja, inte bara rubriken, förstås. Hela grejen är bara… galen. På det där fantastiska sättet.

Hud och ben kan 3d-printas i rymden

Europeiska rymdorganisationen, ESA, har tagit fram en metod för att 3d-printa mänskligt hud- och benmaterial i rymden. De första utskrifterna har just presenterats.

Hur gör man det enkelt att dela Swish-kod? Tatuera in den på armen

Ha. Skönt. Vad väljer man för tatueringsmotiv om man vill ha något personligt? Namnet på den man älskar eller barnen? Äh. Sin Swish-kod, förstås.

Nu hjälper ju inte just den om man ska betala (den går ju så att säga åt fel håll). Men hej, kanske bra om man ska dela nota med några man inte känner sedan tidigare. Typ.

Men samtidig är det faktiskt precis det här vi är på väg mot: att våra kroppar blir sättet vi identifierar oss med. Eller betalar med. Och då menar jag inte genom att man opererar in extern hårdvara, utan bara genom kroppens egna biometridata.

I Kina (och även på andra ställen) går det redan idag att både betala, ta ut pengar och checka in på flyget med bara sitt ansikte. Lägg med alla andra unika datapunkter som våra kroppar totalt kan erbjuda så har vi en identifiering som sammantaget lär ha väldigt hög säkerhetsgrad (och ja, vi kan väl utgå från att biohackande kommer att bli en grej).

Adam tatuerade in sin swish-kod på handleden: ”Smidigt”

Adam Pilblad, 43, ville göra en personlig tatuering. Då kom hans dotter med idén att tatuera in QR-koden till Adams swishkonto – något han nappade på direkt. –

 

AR/VR

Form Athletica lanserar AR-glasögon för simmare

Ha. Ett rätt självklart användningsområde för AR-utrustade glasögon: simmarglasögon.

”Sportteknik”-företaget Form Athletica har gått ut med att de kommer släppa precis det här: vattentäta HUD-skärmar för simmare. Självklart för att kunna leverera realtidsinformation om simmardata.

Ännu ett exempel där lätt dorkiga glasögon inte är ett problem (även om glasögonen säkert också kan lägga på både vikt och tyngd i en sport lite besatt av båda). Ingen slump att det främst är i yrkesfunktioner som AR-glasögon sett mest användning. Men AR-glasögon börjar se mer och mer ut som precis vilka glasögon som helst i takt med att omborddatorn tar allt mindre plats.

Ett par svarta, autofokuserande AR-bågar i titan. Sen är jag hemma.

Form launches waterproof goggles to bring AR to swimmers – SiliconANGLE

Form launches waterproof goggles to bring AR to swimmers – SiliconANGLE

 

AI – artificiell intelligens/digitala assistenter

Alexa börjar ge hälsorådgivning i samarbete med Storbritanniens hälsovårdsmyndighet NHS

Alexa har blivit kompis med Storbritanniens hälsovårdsmyndighet NHS. Britter som ställer hälsorelaterade frågor till Alexa ska numer kunna få svar baserat på information från just NHS. Det är alltså inte fråga om att NHS har lagt till en egen skill i plattformen, utan NHS kommer bli Alexas förvalda go to-plats för hälsoinformation.

Frågan är förstås hur länge det kommer dröja innan vår primära ”nätläkare” är genomdigital – åtminstone för de initiala frågorna. Med bildigenkänning och AI-smartness borde det även gå att analysera saker som syns, som utslag. Och en AI skulle även kunna höra saker som kan vara symptom på åkommor.

Känns spontant som att en stor del av de frågor som idag hanteras av nätläkare borde kunna hanteras maskinellt med sannolikt rätt hög träffsäkerhet.

Amazon’s Alexa will deliver NHS medical advice in the UK

The UK’s National Health Service (NHS) has announced a partnership with Amazon’s Alexa to offer health advice from the NHS website. Britons who ask Alexa basic health questions like ”Alexa, how do I treat a migraine?” and ”Alexa, what are the symptoms of flu?” will be given answers vetted by NHS health professionals.

 

Bekvämlighetsekonomin

Cloosiv gör det möjligt för lokala kaffeförsäljare att använda appbeställning

Att det digitala börjar ge cityhandeln ett uppsving på bekostnad av shoppingladorna på landet är i sig inte nytt. Men då pratar vi ofta små näringsidkare som inte når särskilt långt utanför de egna väggarna. Men det börjar komma allt fler plattformar som är tänkta att ge små spelare ungefär samma onlinefördelar som större spelare har. Cloosiv är en sådan, för kaféer.

Cloosiv är tänkt att fungera som en Starbucks-app, fast just då för mindre kaffeställen. Tryck, beställ och betala i appen. Kaffet du beställde är klart när du kliver in på stället du valde. Bara att ta ditt kaffe och gå.

En app i sig räcker förstås inte, man måste även klara av att levererera själva produkten också. Men som koncept betraktat är det helt rätt. Det ger småföretagare bättre möjlighet att synas, erbjuder kunderna den bekvämlighet som de stora kedjorna börjar göra till norm och kan dessutom få mig som kund att upptäcka nya ställen.

Cloosiv gives local coffee shops a mobile ordering experience on par with the mega chains | TechCrunch

Starbucks’ mobile ordering app has proven wildly popular for the company, with reports indicating that it had more users than the likes of Apple Pay or

 

Och när du ändå är här

Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du gör


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *