Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i sammanställningen
- Del 2: Strömmade medier/prenumerationstjänster, IoT – internet of things, AR/VR, AI – artificiell intelligens/digitala assistenter, Bekvämlighetsekonomin
- Del 3: Digitalisering, Ekonomi och finans, Övrigt
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
Instagram lägger till två nya anti-mobbningsfunktioner
Två nya funktioner i Instagram, båda med syfte att förbättra stämningen på plattformen. Båda handlar om förmoderering av kommentarer.
Den första är automatiserad genomgång av det du skriver i en kommentar. Om Instagram tycker att det du skriver är av mobbingkaraktär får du fråga om du är säker på att du vill posta kommentaren (gällande motsvarande funktion på LinkedIn är det fortfarande väldigt roligt att skriva en kommentar med ordet ”slut” i).
Den andra funktionen ger användare möjlighet att skapa en egen svartlista över ”problematiska” användare, utan att de användarna får veta att de har hamnat där. När någon i svartlistan kommentarer så krävs det att postaren godkänner kommentaren innan de syns för alla andra. Om kommentaren inte godkänns av den som har lagt upp inlägget så kan bara postaren och den som har skrivit inlägget se kommentaren. Ingen annan kan se kommentaren, och den ”problematiska” användaren vet inte att kommentaren är dold (ja, så länge som man inte tittar via någon annans Insta).
Instagram’s new ’restrict’ feature blocks bullies without them knowing
The new ’restrict’ feature lets you block comments from appearing, but the bully won’t know they’ve been blocked.
Facebook börjar ta ut avgift för Fan subscriptions från och med 2020
Extremt inte alls oväntat: från och med 1 januari kommer Facebook att börja ta del av Fan subscription-kakan.
Fan subscription släpptes under förra året och gör det möjligt att betala 4,99 dollar i månaden till innehållsskapare som uppskattning för det de gör. Men även för att exempelvis få tillgång till exklusivt innehåll. Så här långt har Facebook inte tagit ut något extra för tjänsten, men det blir alltså ändring på det.
I dagsläget tar Apple och Google 30 % av intäkterna som kommer via prenumerationer som görs i alla appar. År två, om man alltså förlänger sin prenmeration efter år ett, så sjunker den andel som butiksinnehavarna tar ut till 15 %. Nu tänker Facebook lägga beslag på de andra 15 %. Kort sagt så kommer alla prenumerationer som görs så här ha ett 70/30-förhållande hela tiden. År ett blir däremot ”kostnadsfritt” för användarna så till vida att Facebook inte kommer ta ut något utöver Apples och Googles 30 % (förstås för att de vill få snurr på funktionen).
Ja, om man väljer att prenumerera via mobilen, alltså. Om man prenumererar via datorn (eller, antar jag, mobilwebben som ingen använder) så tar Facebook ut 30 % själv från start. Kort sagt kommer fan subscriptions ha intäktsfördelningsmodellen 70/30 hela tiden, överallt. Åtmistone för nya prenumeranter. Alla prenumerationer som startas för 1 januari 2020 kommer ligga kvar på samma ”prisplan” som när de startades, vilket exempelvis innebär att Facebook inte kommer ta ut någon avgift för datorprenumerationer startade idag.
Utöver det kommer innehållsskapare få möjlighet att dra igång grupper bara för sina prenumeranter och Facebook stars, programmet som gör det möjligt att ”dricksa” e-sportare, nu kommer att testas även för alla andra (och Facebook kommer börja ta avgift även här).
Sist men inte minst får innehållsskapare några nya möjligheter på annonsfronten. Mer om det i artikeln: begränsning av annonsavbrott, möjlighet att dela sina målgrupper med annonsörer (insert kommande diskussioner) och Instagram-data kommer kunna gå att se via Facebooks Creator Studio.
Pust. Mycket på en gång. Och något jag väntat på rätt länge: intitaitiv som gör att Facebook minskar sitt annonsberoende. Börjar ta sig ur gratisfällan.
Att se om de har lite mer uthållighet här än de brukar vara på det här området. Det enda sätt som Facebook och Google vet hur man på riktigt tjänar pengar är via annonser. De försök att ta direkt betalt av sina användare har mest känts lite halvhjärtade och har oftast slutat med att de lagt ner initiativet eller åtminstone kompletterat det med ett ”gratis” annonsalternativ.
https://techcrunch.com/2019/07/09/facebook-subscription-revenue-share/
Facebook kan ha licensierat VR-versioner av spelen Assassin’s Creed och Splinter Cell
Hur får man fart på försäljningen av en produkt? Ett sätt är förstås att skapa behovet själv om kunderna eller andra tillverkare inte är lika pigga på det som du. Nu kommer uppgifter om att Facebook är på gång att ta ett rätt stort kliv i spelsegmentet med VR-versioner av spelen Assassin’s Creed och Splinter Cell.
Mer specifikt handlar det om versioner specialanpassade för Facebooks Oculus-VR-enheter, ett segment som ännu inte riktigt har tagit fart. Likt Google har Facebook börjat gå mer åt företagshållet med Oculus, eftersom det där i dagsläget finns större möjligheter än på konsumentsidan. Men bland privatpersoner är förstås spel det mest närliggande området för VR. Men då ska det finnas något att VR-göra också.
När Oculus kom var mycket fokus på sociala interaktioner, typ hänga på Facebook fast med 3D-avatarer istället för scrollande i nyhetsflöde. Har väl sannolikt gått lite sådär med den inställningen, därför blir det istället allt mer spel.
Men spelen är inte bara ett sätt att driva Oculus-försäljning, det är också framtidssäkring på tre andra sätt.
1. Spel det segment som rätt överlägset drar in mest pengar i mobilen, men även i stort. Ända sedan Farmville dog med datorn så har Facebook försökt få snurr på sin spelverksamhet igen, utan att det riktigt har hänt. Samtidigt har i princip allt techjättar släppt eller är på gång att släppa sina egna speltjänster.
2. Spel tar mer och mer tid från annat. Inte minst från tid som annars skulle ha kunnat läggas på Facebook. Ingen slump att Netflix utpekat saker som Fortnite som sin värsta konkurrent, inte andra videoströmningstjänster. Och tid är som bekant kanske den överlägset viktigaste internetvalutan.
3. Spel håller på att ta över rollen som sociala medier. Onlinespel (och mycket spel överlag) har alltid haft ett socialt element i och med att du spelar med andra. Men nu börjar spel utvecklas till sociala mötesplatser på andra sätt. Ett ställe du hänger på inte bara för själva spelet, utan mer och mer för annat. Spelet och spelvärlden är bara en dimension. Som när artisten Marshmello höll en konsert inuti Fortnite inför en ”publik” på tio miljoner användare. Under de tio minuter som konserten pågick inaktiverades skjutaskjuta-funktionaliteten i spelet. Istället fick folk, tja, dansa med sina avatarer.
Det är ingen slump att Snapchat, förutom att satsa allt mer på spel själva, för några månader sedan la till Bitmoji for games i sin utvecklarplattform Snap Kit. Kort sagt möjlighet för spelutvecklare att lägga till bitmoji-integration i sina spel så att spelare kan välja sin bitmoji som avatar.
Facebook reportedly signed a deal for Splinter Cell and Assassin’s Creed VR games
Facebook has reportedly signed an exclusive deal for games based on Ubisoft’s Assassin’s Creed and Splinter Cell series as part of a larger push to acquire content for its Oculus Rift and Quest headsets.
Facebook startar Labs-avdelning
Klart även Facebooks ska ha sin egen Labs-avdelning: Next Product Experimentation.
Lite oklart exakt vad NPE ska leverera, utöver den rätt svepande beskrivningen att de ska trycka ut ”new consumer-focused apps”, men det är väl å andra sidan med en X-avdelning. Att testa allehanda grejer för att se vad som flyger.
Att ett företag som Facebook känner ett behov av att etablera en dedikerad Labs-enhet kan förstås tyckas märklig, med tanke på att företag som Facebook är lite sinnebilden av att hela verksamheten är ett enda stort labb. Bokstavligen och bildligt.
Men det säger två saker: dels att Facebook trots allt har 15 år på nacken och numer rent krasst är ett storföretag på det gamla sättet, så att säga. En skuta som tar allt längre tid att vända.
Men det säger dels också något om Facebooks syn på sig själv. Att man känner att man har blivit precis det här. Att Facebook sin storlek till trots känner hur alla små, hungriga startups som poppar upp i parti och minut flåsar dem i nacken. Och dyker upp snabbare än Facebook hinner köpa upp eller kopiera dem. Om man så vill: en oväntat stor intern osäkerhet på sig själv.
(Här tonar LCD Soundsystems ”Losing My Edge” upp i bakgrunden.)
Oavsett anledning ska det bli intressant att se vad NPE kan ge oss.
Facebook says it will launch experimental apps under NPE Team name
Facebook is launching a new brand of experimental apps for consumers, developed under the ”NPE Team, from Facebook” label. (NPE stands for ”new product experimentation.”) The team will be developing new apps for iOS, Android, and the web, with a specific focus on consumer services, similar to Microsoft’s Garage group.
Snapchat
Snapchat lanserar Creator shows – med några av plattformens största stjärnor som huvudpersoner
Snapchat fortsätter satsa på originalinnehåll. Senaste initiativet: Creator shows. Ett format som ”regelbundet kommer att publicera innehåll från några av Snapchats mest populära stjärnor”. Så lite det Facebook hoppas (hoppades?) på med IGTV.
Snap kommer också låta officiella konton spara sina bästa stories och släppa ännu fler serier till sommaren.
Hur går det för Snapchat? Användarna har börjat öka igen, även om det är i förhållandevis blygsamma antal. Och förlusterna minskar stadigt, samtidigt som de har de unga användarna i ett järngrepp. Blir intressant att se vad nästa kvartalsrapport har att bjuda på. När det handlar om Snap så brukar det sluta på två olika sätt: sämre användarsiffror än väntat, aktiekurskollaps. Bättre användarsiffror än väntat: aktiekursraket.
Det som har förändrats bara senaste året, eller egentligen kortare än så, är att marknaden börjat flytta sitt huvudfokus från användartillväxten till intäktsutvecklingen. Inte bara för de sociala medierna, utan techföretagen i stort. Att de börjar behandlas mer som ”vanliga” företag. Vilket ger stabilare kursutveckling för aktierna och i förlängningen mer arbetsro för techföretagen.
Om några veckor vet vi hur Snaps dagsform ser ut.
Snapchat launches Creator Shows with Serena Williams and Kevin Hart
In the last year, the time spent watching Shows on Snapchat has tripled. The company wants to take advantage of that. Today, it announced Creator Shows, a new format that will deliver regularly published content from some of Snapchat’s most popular stars.
WeChat har nu över 1 miljon miniprogram
Ny milstolpe för WeChat: plattformen kan nu stoltsera med över 1 miljon miniprogram, de appar som lever inuti WeChat-plattformen snarare än som traditionella appar laddas ner via Appstore eller Google Play.
Det är dessutom en rätt imponerande tillväxttakt: nästan en fördubbling jämfört med januari i år när antalet var 580 000. Men inte bara det: det verkar som att engagemanget bland miniprogram också ökar enligt bedömningar. Antalet användare som använder miniprogram varje dag har ökat från 13,2 procent i november till 25,5 procent vid halvårsskiftet. De dagliga miniprogramsanvändarna beräknas uppgå till 400 miljoner vid årets slut.
Miniprogrammen kan förstås vara en anledning, inte minst som de öppnades för tredjepartsutvecklare i april. Annonsfördelningsration verkar få Apples att framstå som generös: miniprogramsutvecklare ska få behålla 30 till 50 procent av intäkterna (även om man förstås kan dra in pengar på andra sätt via ett miniprogram).
Kanske viktigast för Tencent: spel verkar funka bra även i miniprogramsformat. Över en tredjedel av alla WeChat-användare ska spela på plattformen. En andel som Facebook säkerligen gärna skulle se för sin spelplattform.
China’s most popular app now has 1 million mini programs
Mini programs are helping to boost customer retention on WeChat, which has 1 billion users globally.
WeChat lanserar AR-funktionalitet för sina miniprogram
Mer om WeChats miniprogram: nu har Tencent lanserat AR-stöd för sitt internappformat. Det innebär att företag som tar fram miniprogram kan lägga till AR-stöd. Först ut: läppstiftstestande. Men här kan vi tänka att det kommer vara fantasin som sätter gränserna.
Funktionen, eller miniprogram överhuvudtaget, verkar också ha lite inbyggt growthhackande: det finns stöd för att dela en bild på sig själv när man ”har på sig” två olika läppstiftsnyanser och få vänner att tycka till om vilken som passar bäst. Jag utgår från att motsvarande stöd kommer att finnas även för alla slags AR-lämpliga produkter.
Inte första funktionen som har inbyggt stöd för att låta vänner tycka till om vad man passar bäst i av några olika produkter, men det här är det mest genomtänkta och integrerade exemplet jag har sett så här långt. Shopping, AR och sociala medier i intimt samarbete.
https://walkthechat.com/wechat-launched-augmented-reality-mini-programs-3-other-news/?1
Pinterest satsar ännu mer på video för företag
Ny funktioner i Pinterest: ännu mer fokus på video. Bland annat tidsstyrd publicering och en dedikerad videoflik för företagsprofiler. En flik som skulle kunna användas till ”actionable and inspirational how-to videos and tutorials”.
Tittar man på dem så börjar Pinterest allt mer se ut som en mashup mellan Instagram, Facebook, Youtube och My business. Komplett med allt mer shoppingfunktionalitet och Airbnb-samarbete.
New Pinterest features encourage brands and creators to upload more videos | TechCrunch
Pinterest introduces new video uploading tool, a video analytics tool for businesses and more.
Övrigt sociala medier
Google lanserar Shoelace – försöker ännu en gång starta ett socialt nätverk
Försök 3489 från Google att skapa ett social nätverk. Ja, eller ett socialt nätverk som används, åtminstone. Den här gången med ett skönt krystat namn: Shoelace.
Because det handlar om att man kan knyta kontakter. Ish. </göteborg>
Vad är då Shoelace? Ett tematiserat nätverk baserat på gemensamma intressen. Du väljer vad du är intresserad av och får varje dag tips från appen på saker du kan hitta på och på så sätt möta nya människor. Det går också att skapa evenemang eller söka upp befintliga evenemang och sedan bjuda in människor – även sådana som saknar konto – att delta.
Nu är det inget som vi alla kan springa iväg och anmäla oss till alla på samma gång. Appen finns för både iOS och Android, men bara för ”några få delar av New York”. Ska däremot bli tillgänglig för alla ”soon”.
Ja. Som vi vet är Googles resultatlista på det här området inte… enastående. Och appen är gjord av Area 120, Googles labbavdelning, så den är på många sätt ett test. Men det känns som att Google har hittat ett tema på sina sociala initiativ – man tar utgångspunkt i det man verkligen kan: sök.
Googles sökresultat, framförallt via My business, börjar få allt fler sociala funktioner. Samtidigt börjar Google också skapa allt fler tematiserade sajter. Med andra ord: varje sökning resulterar allt mer i något som både till innehåll och form påminner om en sajt. Fast istället för att ha ett varumärke som gravitationscentrum så har de ett tema som paraply. Varje enskild sökning resulterar i en ”sajt”. Vi ser allt mer samma sak även i Maps.
I Shoelace så sammanfaller om man så vill de här två strömningarna. Inte så att Shoelace är den första tjänst att utgå från intressen (snarare det omvända). Men att Google har den här utgångspunkten för sina sociala initiativ är åtminstone lite mindre krystat.
Namnet däremot? Not so much.
https://fossbytes.com/google-again-developing-social-network-to-rival-facebook/
Bytedances tjänster kan ha fler användare än WeChat
Intressant påstående: Bytedance kan ha fler ögon än WeChat. Alltså fler som totalt tittar på deras tjänster.
Graferna i posten visar månadsanvändarna respektive hur mycket tid som läggs i fem videotjänster (Youku, iQiyi, Tencent Video, TikTok, Kwai – från vänster till höger, tack Google Lens). TikTok är det gula strecket, som alltså allt mer närmar sig Tencent Video och Baidu-backade iQiyi vad gäller månadsanvändare och bara har Tencent Video före sig vad gäller tillbringad tid i apparna).
Nu handlar det om lite olika tjänster. Youku (Alibaba), iQiyi och Tencent Video är mer Netflix medan TikTok och Kwai (backat av Tencent) är mer användargenererat kortvideoinnehåll. Men i slutändan handlar det om den tid som kineserna lägger online. Och den tiden är inte oändlig. Även de kinesiska tjänsterna har börjat slå i taket och då handlar det om att ta tid från varandra snarare än att fylla på med ”mer tid” (alltså nya användare). Och den tid som Bytedances tjänster har kapat åt sig senaste året har nästan uteslutande varit på Tencents bekostnad.
Michael Norris spekulation om att Bytedances olika tjänster skulle ha flera månadsanvändare än WeChat är därför inte helt orimligt. För även om WeChat är helt dominerande i Kina så har Tencent, likt de flesta kinesiska företag, inte gjort särskilt stora avtryck utanför landets gränser. Bytedance är något så (hyfsat) ovanligt som ett kinesiskt företag som lyckats hyfsat mycket utomlands. Visst, delvis beroende på att de köpte Musical.ly som hade rätt stor västbas men tillväxten sker även nu.
Likt Tencent så har Bytedance fler tjänster under sitt bälte än den mest kända. Bland annat nyhetsaggregeringstjänsten Toutiao, men de har även i år släppt två nya sociala appar: chattappen Duoshan/FlipChat och intressegruppappen Feiliao. Visst lär det finnas stor överlappning hos båda företagen, där samma människa använder flera appar, men Bytedance skulle aggreggerat kunna ha fler tack vare starkare närvaro utanför Kina.
Oavsett så blir Bytedance en allt större och viktigare spelare i takt med att de bygger ett allt mer fullständigt ekosystem av tjänster (TikTok håller exempelvis redan på att få shoppingfunktioner). Men kanske än mer imponerande: Bytedance håller på att bli en tredje techmaktspelare i Kina, eftersom företaget inte är (uppenbart, åtminstone) kopplad till vare sig Alibaba eller Tencent – något som annars är norm i Kina.
Ingen slump att Bytedance sedan Uber börsnoterades definitivt är världens högst värderade techstartup. Det känns definitivt som att en börsnotering mer handlar om ”när” än ”om” för Bytedance. Det största frågetecknet är kanske var det kommer att ske.
Detaljhandel/e-handel
Amazon nomads – säljer produkter från Walmart dyrare på Amazon
Helt underbart. Ett begrepp jag inte hört innan: Amazon nomads. En ny form av digitala nomader. Loppis-diving möter Ullared möter e-handel.
Det handlar om människor som åker runt i USA och besöker fysiska butiker som Walmart, Kohl’s och Target och köper på sig saker som de sedan lägger upp och säljer på Amazon.
Det kan handla om reaprodukter som man köper på sig för att sälja dyrare. Eller produkter som är utgångna, men som samlar damm på en hylla i en butik i stan som Gud glömde.
Det görs mycket möjligt tack vare Amazons Fulfillment by Amazon-program, som gör det möjligt för handlare på Amazons marknadsplats att skicka sina varor till något av Amazons lager och låta dem hantera lagring och logistik. Men också tack vare den tillhörande funktionen som gör det möjligt att skanna en produkt för att se om det kommer att löna sig att sälja den hos Amazon. Kort sagt, ett efterfrågansuppslag.
Men artikeln visar också på den kreativitet vi människor har när det gäller att ta vara på nya möjligheter som dyker upp. Som en av nomaderna i artikeln som halva tiden jagar grejer att sälja och andra halvan av tiden driver ett lager där han packar varor åt andra Amazon-säljare.
Inte helt säker på vad funktionen är, men jag skulle inte bli förvånad om det handlar om en tjänst som hanterar inskickandet TILL Amazons logistiklager. Kort sagt, man dumpar de saker man vill sälja hos ”förlagret” som sedan packar och skickar in sakerna till Amazon på det sätt som Amazon kräver, varefter kunder sedan kan köpa dem och få dem utskickade via Amazon. Pre-fulfillment-as-a-service. Eller nåt.
https://www.theverge.com/2019/7/10/20687434/amazon-sellers-nomad-merchants-products-malls-walmart
Lady Gaga lanserar sitt nya skönhetsvarumärke Haus Laboratories exklusivt på Amazon
Senaste projektet från Lady Gaga: ett eget skönhetsvarumärke under namnet Haus Laboratories. Så långt inget ovanligt i kändisvärlden. Lite mer ovanligt är det företag som Lady Gaga väljer att samarbeta med: Amazon.
Tydligen ska Haus vara det första skönhetsvarumärket som släpps exklusivt på Amazon. På flera sätt en fjäder i hatten för just Amazon, som trots sina framgångar har haft svårt att få stora, kända varumärken att sälja på plattformen. Än mindre exklusivt.
På sätt och vis är det här Amazons eget fel, eftersom Amazon (likt Google) har haft lite som grundidé att döda varumärket som fenomen. Åtminstone prioritera ned det rätt mycket. Istället har de båda företagen mer sålt in idén att vi som konsumenter kan hitta precis den produkt som bäst passar oss (vilket blir lättare för varje dags datainsamlande som går).
I går skrev jag om WeChats miniprogram som gifter ihop fördelarna med å ena sidan plattformsnärvaro och å andra sidan möjlighet att skapa mer skräddarsydda upplevelser sett till färg, form och funktion som en egen sajt eller app till största del erbjuder. Plattformarna här hos oss, och då inkluderar jag även sociala medier, bygger på one size fits all. En Facebook-sida eller en Amazon-produktsida ser ut ganska exakt likadant för alla. Jag tror att en stor sak vi kommer sen närmaste åren är möjlighet för varumärken att skapa mer unik närvaro på plattformar, men ändå dra nytta av fördelen av plattformens övergripande standardinfrastruktur.
Så varför valde Lady Gaga Amazon som exklusiv plattform, trots att hennes produkter där blir en i mängden av alla andra läppstift och övrigt i portföljen? Tydligen var det en ”no brainer” då ”only Amazon would give her free rein to build her brand around the twin messages of self-acceptance and confidence” (sen kan vi väl tänka att det ekonomiska nog också var en stor del av valet, men hej).
Vad det innebär blir spännande att följa. Kan förstås helt enkelt innebära att hon får fria händer att marknadsföra sina produkter precis som hon vill – även de tankar som ses som mer kontroversiella på sina håll. Men det vore intressant om det också kommer att innebära saker som mer direkt inkluderar Amazon.
Revealed: Lady Gaga’s New Beauty Line
The singer opens up to BoF exclusively about her highly anticipated beauty brand, Haus Laboratories, and her decision to link up with Amazon as the venture’s retail partner.
Tencent börjar knappa in på Alibabas lyxshoppingförsprång tack vare WeChats miniprogram
Intressant läsning om Kinas e-handels-Game of Thrones, specifikt på lyxområdet.
Alibaba är som bekant Kinas rätt överlägset största e-handelsspelare. Avståndet ned till övriga spelare, som JD.com och Pinduoduo, är stort. Ännu större till Tencent, Kinas jätte vad gäller socialt och spel som, trots samarbete med bland annat just JD, inte alls har kommit lika långt.
Även på lyxområdet leder Alibaba, men det verkar som att Tencent åtminstone har tagit några rejäla kliv framåt här. 60 procent av (alla stora förmodar jag) lyxklädmärken erbjuder butiker i chattappen WeChat, nästan en fördubbling jämfört med 2018, och nästan 90 procent länkar till sin egen shoppingsajt från sina WeChat-”sidor”.
Men som jag skrev om häromdagen har WeChat framförallt börjat få snurr på sina miniprogram. Alltså de appar/”sajter” som nås och bor direkt inuti WeChat. Vid halvårsskiftet fanns det för första gången över en miljon miniprogram, efter mindre än två år.
WeChats miniprogram kombinerar det bästa från plattformar och egenägda tjänster
Det som skiljer WeChats miniprogram från de flesta andras initiativ är att de kombinerar lite det bästa av två världar: de finns där användarna är och erbjuder (typ) de möjligheter till anpassning som en egen sajt eller app kan ge.
Som artikeln konstaterar är en av anledningarna till att lyxmärken är ovilliga att finnas på stora shoppingplattformar, utöver att man vill signalera exklusivitet, är att man drunknar bland produkter i alla prisklasser. Miniprogrammen ger istället möjlighet att skapa en egen ”butik”. Eller upplevelse.
Samma sak gäller även hos oss. Som hur det ser ut på Amazon, eller egentligen hos vilken onlinehandlare som helst. Men också i alla sociala medier. En Facebook-sida eller ett Instagram-konto ser exakt likadant ut för alla. Du har vissa anpassningsmöjligheter, men i stort så är en Facebook-sida en Facebook-sida. One size fits all. Samma sak gäller också för Alibabas plattformar – vilket bland annat är anledningen till att företaget släppt sin Tmall Pavilion, mer exklusivt inriktad på just lyx. Mot slutet av förra året kompletterade Alibaba Pavilion med Masion, en särskild avdelning av appen där några varumärken ska få större frihet att forma sin onlineupplevelse på Tmall-plattformen.
Miniprogrammen låter tredjepartsaktörer sköta innoverandet
Men så har miniprogrammen också en annan fördel, som var det som gjorde att Apples iPhone blev så populär: det är utvecklarkollektivet som kommer att definiera hur miniprogram ska användas. Redan nu har företag använt tekniken för att ta fram popupbutiker och andra mer tillfälligt exklusiva happenings.
Den här trenden lär vi se mer av här hos oss. På plattformar som Amazon och Facebook (säkerligen en av anledningarna till att stories har blivit så populära – de erbjuder en kanvas som ger användaren rätt fria händer att forma upplevelsen). Ironiskt nog är Google på sätt och vis det företag som har kommit längst hos oss – där sökresultaten allt mer både till utseende och innehåll specialanpassas för varje unik sökning. Men då handlar det om tematiserad anpassning och inte en upplevelse kring ett varumärke.
Varumärken kommer behöva förlika sig med att de i allt högre utsträckning kommer vara beroende av de stora plattformarna för sin digitala närvaro. Men plattformarna kommer i långa loppet säkert också tjäna på att låta varumärken få allt mer fria händer över sitt uttryck här.
WeChat Gains on Tmall and JD.com in China Luxury Battle
Thanks to WeChat ”drops” and mini programs, Tencent is now vying with Tmall’s Luxury Pavilion and JD.com’s Toplife to become the go-to online destination for Chinese luxury consumers.
Lindex börjar sälja via Boozt.com
Ännu en traditionell handlare hoppar på plattformståget: Lindex kommer börja sälja del av sitt sortiment via shoppingsajten Boozt. Ännu ett företag som väljer att satsa på att finnas där kunderna är snarare än att bara förvänta sig att kunderna ska komma till dem, alltså.
Klädkedja tar hjälp av e-handlare
Klädkedjan Lindex, som ägs av Stockmann, tecknar avtal med e-handelsaktören Boozt som samarbetspartner.
Och när du ändå är här
Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du gör