Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i sammanställningen
- Del 2: Detaljhandel/e-handel, IoT – internet of things, AR/VR, Bekvämlighetsekonomin
- Del 3: Digitalisering, Ekonomi och finans, Övrigt
Artikel: Throwback World emoji day
Aaaaaa! Jag glömde årets World Emoji Day 🌍🙂📅! Hur kunde jag glömma denna viktiga tradition! 😱😱😱🤬💩 * lägger in återkommande påminnelse i kalender * 🤓
Vi får fira årets dag med lite nostalgi istället. 🙄
World Emoji Day – så gick det att bara använda emojis på Facebook
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
Instagram utvidgar testet med att dölja antalet gillningar till fler länder
Ni vet det där lilla testet med att ge Instagram-användare möjlighet att inte visa gillningar? Vi kan nog nu utgå från att det är en funktion som snart kommer finnas för alla. Från att bara ha funnits i Kanada rullas funktionen nu ut i sex länder till (Sverige är inte ett av dem).
Som funktionen är riggad nu så handlar det om en opt-out. Med andra ord måste man välja att inte visa antalet gillningar för andra, men det är nog inte omöjligt att det kommer bli omvänt läge framöver. Kanske redan när funktionen dyker upp för alla. Vore i linje med Facebooks övriga initiativ på likartade områden.
Instagram expands its test to hide like counts
Instagram announced today that it's expanding its test that allows users to hide the public like count on their content. The feature is coming to six more countries, including Ireland, Italy, Japan, Brazil, Australia, and New Zealand.
Facebook höjer priserna för Workplace och lägger till enterprise-abonnemang
2019, året när Facebook bestämde sig för att tjäna pengar. Ja, ni vet, på annat än annonsering. Senaste draget: höja priserna på Workplace.
Från och med september kommer abonnemangen till Workplace också byta namn: gratisversionen kommer heta Workplace Essential och betalversionen byter namn till Workplace Advanced, med en prislapp på 4 dollar per person. Dessutom gör Facebook som de flesta andra som erbjuder liknande tjänster: inför ett enterprise-abonnemang som prismässigt landar på 8 dollar per person. Det sistnämnda får också några fler perks, som snabbare support och snabbare tillgång till nya funktioner.
Prismodellen justeras också. Numer kommer kostnaden inte bara gälla "aktiva" användare utan alla månadsanvändare. Alltså även passiva. Dessutom kommer företag kunna komplettera med "fronline"-medlemmar, alltså personal som inte arbetar på kontor utan på ett butiksgolv (som alltså inte lär använda tjänsten lika ofta).
Vad gäller Facebooks intäkter så kommer i praktiken hundra procent från annonsering. Företaget har gjort några halvhjärtade försök att tjäna pengar på andra sätt, men likt Google slutar det oftast med att de backar tillbaka till det de kan.
Fortfarande är det lite spridda skurar, men det känns som att de nya initiativen har någon form av mer gemensam struktur bakom sig. Saker som att pusha företag att betala för WhatsApp som kundtjänstplattform, säljaravgifter på Instagram och att företaget kommer börja ta del av intäkterna från Fan subscriptions-funktionen från och med årsskiftet. (Plus förstås att Facebook öppet även hoppas tjäna pengar på Libra/Calibra, kryptovalutan med tillhörande digitalplånbok.)
Gällande Workplace-prishöjningen, den första sedan starten, så lär den också mycket vara driven av samma skäl som de flesta andra motsvarande höjningar: man har nu fått ombord ett rätt stort antal användare som har "bott in sig" i plattformen. Blir alltså bökigt att backa, plus att Facebook sannolikt hoppas att de företag som använt Workplace tycker att det finns värde i tjänsten oavsett.
Förstås fortfarande långt ifrån att betalintäkter ska göra mer än en mindre skråma i annonsintäktsväggen, men det känns som sagt som att Facebook nu mer på riktigt gör ett försök.
Workplace, Facebook's service for business teams, is raising its prices for the first time since launch | TechCrunch
Three years into its life with 2 million paying users signed up, Workplace -- Facebook's platform for businesses and other organizations to build internal
Facebook förhörs åter i amerikanska kongressen - den här gången om kryptovalutan Libra
Senare idag är det dags för Facebook att använda sitt klippkort i amerikanska kongressen. Den här gången handlar förhöret om Libra, Facebooks egen kryptovaluta som är planerad att släppas nästa år.
Facebooks kryptoinitiativ har förstås stötts och blötts, hyllats och kritiserats, från alla möjliga håll. Till och med inom kryptogemenskapen är man oense om vad man tycker - allt från jubelrop till kryptowashsågningar.
Demokraterna i kongressen kör med rätt raka rör i sin kritik. Där arbetas det just nu med ett förslag på att blocka Libra under det inte så subtila arbetsnamnet "The Keep Big Tech Out of Finance Act". Gäller alltså inte bara Facebook, men well, vi kan väl anta att just det initiativet är, ska vi säga, en hyfsat stor anledning till att förslaget har kommit till.
Under dagens (morgondagens) kongressittning är det ansvarig för Libra hos Facebook som kommer att närvara: David Marcus. Facebook argumenterar att valutan kommer att regleras främst av Schweiz, där organisationen som kommer att överse valutan kommer ha sitt huvudsäte (och som säkerligen har valts med tanke på landets bankvänliga inställning generellt). Facebook själva säger att de inte kommer att lansera sin kryptovaluta förrän företaget har "fully addressed regulatory concern", vilket är skönt vagt.
Kryptovalutor stöder på motstånd på flera håll
Men det är inte bara i USA som Libra har stött på motvind. Inom EU har det lyfts ungefär liknande invändningar mot att en techjätte släpper en valuta, men det sannolikt största hindret för valutan som sådan var på plats redan när Libra presenterades: Indien tillåter inte kryptovalutor som generell inställning. Facebook har redan gått ut med att Libra inte kommer att släppas där så länge som det förbudet kvarstår. Och med tanke på att Indien kanske mer än något annat land är nyckel såväl för Libras (och den tillhörande digitala plånboken Calibras) framgång som för Facebooks fortsatta tillväxt är det förstås ett halvjobbigt hinder.
Ett problem som kritiker från alla håll har gemensamt är hur Libra är tänkt att hanteras. Libra kommer alltså att överses av den från Facebook (formellt) frikopplade organisationen Libra Association. Den består, om man så vill, av dem som har råd att köpa sig en plats vid borde för 10 miljoner dollar (med undantag från några icke-vinstdrivande organisationer som får gratisplatser). Tanken är att den ska bestå av 100 organisationer, inklusive Facebook, när valutan lanseras. Dessa organisationer garanterar direkt och indirekt för valutans finansiella stabilitet och det är bara dessa organisationer som har rätt att utfärda nya libra.
Libra - varken centraliserad eller decentraliserad?
Den här konstruktionen kritiseras från nationshåll av att det är en friflygarvaluta som inte överses av en centralbank av traditionellt snitt. Men också från kryptovärlden, där själva grundidén med en kryptovaluta skjuts i sank i och med att det inte är en sant decentraliserad valuta, utan en ”vanlig” valuta på så sätt att det finns tydliga gatekeepers. Vinstdrivande jätteföretag snarare än folkvalda organisationer, skulle man kunna sammanfatta det som.
Som Libra är presenterat kommer det (initialt) mest att handla om att föra över pengar mellan privatpersoner, även om det självklart redan finns stöd för att handla och betala räkningar med valutan. Men Facebook har redan flaggat för att de kommer att erbjuda finansiella tjänster baserat på Libra och Calibra. Och då kommer vi in på det riktigt intressanta gråzonsområdet, där reglering i allra högsta grad blir en fråga – och oprövad mark. Hela den finansiella krisen 2008-2009 orsakades av finansiella ”gråprodukter”: Alltså kreativa finansiella instrument som medvetet var snårigt konstruerade både för att dölja risken och för att försvåra (eller om man så vill utnyttja luckor i) den juridiska översynen. När korthuset sedan började rasa och det blev dags att betala för lunchen så gjorde det som bekant riktigt ont.
Och skattebetalarna var de som i slutändan fick stå för en stor del av notan.
Libra - too big to fail?
De flesta bankkunder klarade sig hyfsat bra tack vare statliga bankgarantier, men för de sparare som hade valt konton och finansiella institut som inte omfattades blev det desto jobbigare. Visst, de valde självmant att ta den risken, men de lär i många fall haft begränsad insyn i vad det innebar. De litade på bankerna och finansinstituten. Som i sin tur förstås inte sa att det var någon risk.
Ju större banker, desto större risker. Det har vi gång på gång sett i historien. Och banker har aldrig varit lika stora som idag. Och ingen bank är lika stor som Facebook. Åtminstone sett till potential. Eftersom Facebook uttalat säger att Libra är en valuta för tillväxtmarknader så kan vi tro att insikterna i vilka risker som finns kring sparande är ännu lägre här. I Facebook-fallet garanteras valutan och dess tillgångar av företagen som deltar och som skulle kunna förväntas ta upp notan om det dyker upp ett isberg. Men då dessa, till skillnad från en stat, inte kan trycka upp egna pengar utöver de befintliga tillgångarna så bygger det på att de inte får problem med kassaflödet.
Hur klarar Libra av nästa finansiella kris?
Nu vet vi inte hur Facebooks bankplaner ser ut. Finns förstås inget som säger att Facebook skulle göra ett sämre jobb än storbankerna (*host* Swedbank *host*). Men med tanke på hur intimt sammanlänkad världsekonomin är just nu krävs inte särskilt mycket för att det ska bli stora ringar på vattnet, som kan anta tsunamiproportioner när de närmar sig land. När en jätteorganisation som Facebook tar ett sånt här steg kommer det krävas en hel massa försäkringar och översvämningsgarantier. Hos den finansiella marknaden, men också hos de folkvalda som i slutändan sitter med Svarte Petter nästa gång det är dags för en stor finansiell kris (vi kan väl anta att det kommer att handla om ”när” snarare än ”om”).
Den regleringsdiskussionsdjungel som Facebook har att ta sig igenom bara för att överhuvudtaget få ut Libra, för att inte tala om/när de släpper rena banktjänster, kommer milt sagt kräva en hela massa machetes.
Blir en väldigt spännande resa att följa.
Facebook will defend Libra before Congress today. This should be interesting.
Facebook's David Marcus will appear before the Senate Banking Committee and defend the company's cryptocurrency project, Libra.
Snapchat
Snapchat och Twitter visar allt bättre finansiella resultat i skuggan av Facebook
Twitter och Snapchat har hamnat lite i periferin i skuggan av såväl Facebooks tjänster som TikTok. Och även om det är för tidigt att säga att det är klang- och jubelfest så tuffar de på allt starkare.
Båda företagens aktiekurser ligger just på nivåer där de inte varit på länge. För Snapchat de bästa nivåerna på över ett år och för Twitter pratar vi nivåer som företaget inte har legat på stadigt (och knappt alls) sedan 2015. Och marknaden ser allt ljusare på de båda företagen.
Och det finns fog. Båda tjänar allt bättre med pengar. Twitter har visat upp stadiga plussiffror ett antal kvartal och Snapchatsförlust minskar hela tiden. Och det trots att användartalen inte har förflyttat sig markant.
Istället så har båda företagen blivit allt bättre att tjäna pengar på sina befintliga kunder. Samma utveckling som vi också sett hos Facebook - och för den delen andra, som Apple.
Även om man inte bryr sig det minsta om aktier eller tycker att det är ointressant vad "marknaden" tycker om plattformarna så finns det anledning att lyssna. Mer positiva marknadssignaler betyder helt enkelt mer lugn och ro för företagen. Både Twitter och Snap höll på att kvartalsrapporteras sönder när de klev in på börsen, förstås mycket för att de i allt ställdes mot Facebook. En rätt omöjlig jämförelse att vinna.
Men så finns det också två andra saker som har förändrats parallellt hos dem som arbetar med sociala medier och som investerar. Synen på framgång.
Fram till för inte så länge sedan var räckvidd, gillningar och följare de viktigaste parametrarna för sociala medier. Nu är det istället engagemang. Möjligheten att aktivera - och därmed vårda - sina befintliga kunder snarare än att hela tiden jaga nya.
Vi ser alltså exakt samma sak på marknadssidan. Ständigt ökande användarsiffror är en inte alls lika viktig investerarparameter. Det som istället får allt mer fokus är istället det som det borde vara: företagens möjlighet att ge avkastning och värde till sina aktieägare. Alltså att tjäna pengar på sina befintliga kunder. Även här åter alltså: vårda sina befintliga kunder.
Eller om man så vill: både dem som arbetar med sociala medier och som investerar i dem har börjat lära sig vad som faktiskt är viktigt. Framförallt: vad som faktiskt är viktigt för att bygga långsiktigt värde.
Oavsett om det handlar om relationsvärde eller aktieägarvärde.
Snap Breaks Out to Fresh Highs as Recovery Story Takes Hold
Snap shares moved sharply higher during Tuesday's session after BTIG became the second firm to issue bullish commentary this week.
Snapchats senaste linser har fått fart på nedladdningarna av appen
Jag har tidigare skrivit om att Snaps aktie senaste tiden har handlats på nivåer som den inte har legat på stabilt sedan våren 2017. Alltså nästan sedan börsnoteringen. Bara sedan årsskiftet har kursen tredubblats.
Vad jag däremot missade var att Snapchat-appen under maj såg en mindre nedladdningsexplosion. Åtminstone enligt appanalysföretaget Sensor Tower. Vi pratar om mer än en fördubbling av antalet veckonedladdningar under i princip hela maj jämfört med hur det sett ut tidigare under året.
Nedladdningsökningarna sammanfaller ganska precis med de linser som Snapchat släppte som gör det möjligt att göra sig själv till barn eller byta kön ("baby" och "gender swap"). Kort sagt kan det vara en tillfällig nedladdningspeak som dog några veckor in i juni.
Men Snaps siffror även i stort pekar åt rätt håll. I senaste kvartalsrapporten vände tillväxtminuset till ett plus igen (ja, eller i stort oförändrat, men inte minus åtminstone). Än viktigare är att ekonomin tuffar på åt samma håll: de röda siffrorna blir allt mindre.
Vi har sett samma utveckling hos Twitter. Bortsett från att Twitter fipplade med siffrorna tidigare i år och numer inte längre kommer rapportera månadsanvändare utan bara dagliga användare (för att den siffran såg trevligare ut) så har Twitter stadigt gått med vinst, om än en förhållandevis blygsam sådan, och de som använder Twitter gör det allt mer.
Samma mentala resa som så många techföretag gör just nu: när den "billiga" tillväxten slagit i taket blir det till att fokusera mer på de befintliga kunderna än att ständigt jaga nya som sätt att tjäna pengar.
Kundnöjdhet före kundjakt alltså. Bra grejer.
Snapchat Sees Massive Increase in Downloads Following Launch of Gender-Swap and Baby Lenses
Snapchat's recently launched baby and gender-swap Lenses have sparked a significant increase in app downloads.
Twitter startar inhousebyrån ArtHouse för att hjälpa sina kunder bli bättre på Twitter-annonsering
Ha. Nu har även Twitter startat en inhousebyrå som ska hjälpa sina kunder bli bättre på att annonsera på Twitter. Hjälpa sina kunder att skapa annonser som får mer uppmärksamhet. Läs: som gör kunderna nöjdare med resultatet och får dem att annonsera mer på Twitter.
Twitter ArtHouse ska, likt andra liknande initiativ som vi har sett, dock inte bara handla om annonser. Även här handlar det mer eller mindre om en egen mediabyrå. I menyn ska tjänster som digital strategi, videoskapande, "influencer and artist management" och liveströmmande av evenemang finnas.
Twitter Launches "Twitter ArtHouse"
"ArtHouse" offers digital strategy, video creation and editing, influencer and artist management and event livestreaming.
Engagemanget på LinkedIn ökar allt mer enligt Microsoft
Jag skrev tidigare idag om Microsofts kvartalsrapport som landade igår. Rapporten sammanfattade Microsofts fjärde kvartal och därmed också senaste räkenskapsåret. En av punkterna som stack ut var att omsättningen för LinkedIn ökade med 25 %. Även om LinkedIns siffror inte bryts ut separat så fick vi också veta lite annat om den sociala plattformen.
LinkedIn har nu 610 miljoner medlemmar och ser ”strong adoption in new regions”. 41 miljoner av medlemmarna finns i Kina, alltså ett av få västerländska sociala medier som lyckats få hyfsat snurr på verksamheten i landet (vilket förstås också medför vissa… begränsningar i tjänsten där)
För tredje kvartalet i rad såg LinkedIn ”record level of engagement”, algoritmförändringarna ses som en viktig förklaring. Mer specifikt konstaterade Microsoft:
More and more people are using the feed and giving feedback to their network’s posts: our members generate tens of millions of viral actions (likes, comments, and reshares), and the number is increasing more than 50% YoY
Visst, inga konkreta siffror att utgå från här heller, men kontentan är oavsett att plattformen verkar användas allt mer. Och att de som faktiskt använder plattformen (bortom ”post CV and forget”) använder den allt mer.
LinkedIn Engagement Continues to Rise, According to Parent Company Microsoft's Latest Update
LinkedIn engagement continues to rise, according to the latest insights from parent company Microsoft.
TikTok
TikTok integrerar sin tjänst ännu mer med andra plattformar
Kortvideoappen TikTok verkar vara på gång med nya funktioner som ännu mer integrerar appen med andra tjänster och plattformar.
- Skapa lista med WhatsApp-vänner för att snabbare dela videos med vänner
- Möjlighet att logga in med ett Facebook- eller Google-konto
- Möjlighet att växla mellan konton
De två förstnämnda är förstås väldigt intressanta, både som sätt att sänka tröskeln för nya tjänster och för att sprida tjänsten enklare. Om det är så att möjligheten att logga in med externa konton kommer även till iOS (ja, om den kommer alls) så kommer det också betyda att det kommer gå att använda sitt iCloud-konto, eftersom Apple i och med iOS 13 kommer att kräva det för alls som vill erbjuda tredjepartsinloggning.
Det TikTok gör är precis det nästan alla mindre spelare gör idag, som Snapchat. Se till att finnas i tjänster och på plattformar som tillhör konkurrenter. Något som även jätteföretag som Apple satsar mycket på. Kort sagt så kopplar man allt mer loss olika tjänster från varandra och från sitt övergripande ekosystem. Visst, techjättarna vill helst att du går all in på Apple, Facebook, Google och så vidare, men om du nu nödvändigtvis envisas med att vilja bygga ihop ditt eget ekosystem så ska det vara enkelt att plocka så mycket som möjligt från respektive techjätte.
TikTok is testing a WhatsApp shortcut to share videos with close friends
TikTok is testing a bunch of new features, including a new Discover tab, account linking with Facebook and Google, and a WhatsApp shortcut to share videos.
Sök/SEO
Gooogle Maps börjar visa realtidsinformation om cykeluthyrningsstationer
Dags för utrullning av ännu en smart funktion i Google Maps som presenterades för ett tag sedan: visning av cykeluthyrningsstationer. Med realtidsinformation om hur många lediga cyklar det finns.
24 städer i 16 länder får nu den här tekniken. Helsingfors är en av dem, men ingen svensk stad (Stockholm har ju inget sånt system just nu så inte så konstigt att den inte återfinns bland städerna). Allt baseras på en enhetlig standard för cykeluthyrningssystem. API:er och standarder FTW etc.
Tre tankar:
1. Ännu ett sätt för Google att bli stället för allt. Vi kan utgå från att möjlighet att hyra och betala för en cykel direkt från Maps inte är alltför avlägset. Tekniken kan förstås integreras även på andra ställen.
2. Initiativ som detta gör tröskeln för att att ladda ner enskilda appar blir ännu högre. Vi har redan sett hur Uber, Lyft och de kinesiska motsvarigheterna börjat lyfta in inte bara konkurrerande tjänster i sina appar, utan även konkurrerande transportslag (som kollektivtrafik). En artonåring tog tidigare i år fram en app som visade var scootrar från samtliga scooterföretag i Stockholm fanns. Du vill ha en scooter och bryr dig mindre om vilken. Kan du dessutom betala för alla scootrar från samma ställe bli kopplingen till varumärket ännu svagare. Ja, om inte varumärket ger något slags mervärde som ersättning.
3. Det här Maps-tillägget bygger alltså på stationer, inte cyklar som kan lämnas var som helst. Eller scootrar. Google har redan börjat visa exempelvis Lime-scootrar direkt i Maps - men när konsolideringen och utslagningen på scootermarknaden tar fart lär vi se standardisering av informationen även här. Kort sagt så att Google (eller vem som helst) kan bygga tjänster mot scooterinfon. Som realtidsinformation om var de finns, möjlighet att boka och betala och, tja, se hur laddad en specifik scooter är.
Real-time bikeshare information in Google Maps rolls out to 24 cities
In 24 cities worldwide, Google Maps is helping people find bikesharing stations and see the realu002Dtime availability of bikes.
Google testar Andra söker efter direkt i featured snippets
Ännu mer funktionalitet packas in i Googles featured snippet. Nu har det börjat dyka upp exempel på hur "Andra söker efter" visas i direkt anslutning till ett featured snippet-resultat.
I det stora hela är det förstås ingen jättenyhet. Google packar in allt mer funktionalitet i sitt sökresultat för att hålla kvar användare inom sina egna tjänster och inte klicka sig vidare (och är förstås också reaktivt agerande på den beteendeförändring som de själva har initierat </meta>). Position noll blir i praktiken position ett för allt fler sökningar. Alltså det enda som användarna fokuserar på. Genom att göra det enklare för kunder att göra fler sökningar, som förpopulerade sökningar likt exemplet här, leder förstås till fler annonsvisningar.
Men förutom att plats noll tar upp mer yta på våra skärmar rent fysiskt så är plats noll lite utzoomat egentligen en mental resa. Precis som att sociala medier håller på att förändras från det vi traditionellt är vana vid, med nyhetsflödet, så håller webbsökning på att genomgå sin största förändring sedan internet föddes. Förstås i relation till förändrade beteenden och att sätten att koppla upp sig blir fler och smälter ihop allt mer, men också på egen hand.
Google Featured Snippets With People Also Search For Below
Google is showing the people also search for query expander feature below some featured snippet results. This was first spotted a week ago, which we didn't specifically mentioned but had a screen shot in our more images in featured snippets story. But it also had the people also search for below the featured snippet.
Google lägger ner Project Dragonfly - försöket att lansera en censurerad version av Googles sökmotor i Kina
Så har Google lagt ner sitt projekt Dragonfly. Alltså projektet som hade som syfte att återlansera Google i Kina med en censurerad version av sökmotorn. Alla som jobbade med projektet har flyttats över till andra arbetsuppgifter.
Så med andra ord: projektet som Google sa inte fanns har nu officiellt lagts ned. Och de medarbetare som inte jobbade med projektet som inte fanns har nu fått nya arbetsuppgifter. Som kanske eller kanske inte finns.
Google Officially Closes Its Chinese Search Engine Project: Report
Google's controversial China search engine project, named Dragonfly, has been terminated and employees working on it have been reportedly reassigned.
Och när du ändå är här
Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du gör