Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i sammanställningen
Detaljhandel/e-handel
Amazon Prime Day 2019 – nya rekord både gällande försäljning och nya Prime-medlemmar
Man är ingen riktig jätte-e-handlare om man inte har sin egen shoppinghögtid. I Amazons fall heter den Prime Day och, likt de flesta shoppingdagar nuförtiden, varade Prime-dagen i år för första gången i två dagar. Och, jodå, nya rekord.
Enligt Amazon själva var Prime 2019 ”the largest shopping event” i företagets historia, större än försäljningen från förra årets Black Friday och Cyber Monday sammantaget. Preliminära siffror från Adobe Analytics bedömer att försäljningen totalt kan ha landat på 6,22 miljarder dollar, över en miljard bättre än förra året. Med den brasklappen att jag inte vet om det bara avser försäljningen 15 juli eller båda dagarna.
Oavsett sålde Amazon som smör, både direktförsäljningen och marknadsplatsen. Sjukt mycket, även om det som vanligt bleknar i jämförelse med Alibabas Singles’ Day-hysteri. (Också roligt att se vad som sålde bäst i de respektive 18 länder som ingick, som att fransmännens etta var den dyraste Roomba-dammsugaren medan storsäljaren i nederländerna var Mama Bear-blöjor.)
Flest nya Prime-medlemmar under en dag någonsin
Men det som är mer intressant att titta på det som skedde vid sidan av själva försäljningen. 15 juli var den dag som gav Amazon flest nya Prime-medlemmar någonsin och 16 juli blev den dags som drog in näst mest nya medlemmar. Som vanligt får vi inga siffror, men det lär ha varit några stycken.
Det här är förstås viktigt för Amazon, då Prime Day trots allt handlar om just Prime snarare än försäljningen. Prime blir mer och mer det absolut viktigaste verktyget som Amazon har på konsumentsidan. Inte för att få dem att handla mer prylar, utan för att knytas upp mot hela Amazon-ekosystemet. Det är bland annat därför som Amazon inte bara har rabatter som ska locka Prime-medlemmar, utan även exklusiva konserter och andra evenemang. Initiativ som kan ha varit stora medlemsdrivare – kanske rentav större än möjligheten att spara pengar på sitt Amazon-shoppande.
Känns på något sätt både som ett tecken i tiden och lite ironiskt att Netflix kvartalsrapport dagen efter årets Prime Day visade att Netflix för första gången sedan 2011 tappat amerikanska prenumeranter. Samtidigt kom för inte så länge sedan uppgifter om att Amazon Music kan vara den snabbast växande musiktjänsten. Det är förstås inte omöjligt att läget är lite samma för Amazons videotjänst.
Den stora nackdelen som både Spotify och Netflix har: de har, i stort, en slags verksamhet. Apple och Amazon däremot har en hel nöjespark fylld av gungor och karuseller i alla möjliga färger och former. Så länge som de kan skjutsa runt intäkter mellan olika segment har de inga som helst problem att sälja till underpris om det kan slå undan benen på konkurrenterna. Och de kan göra det länge.
Alexa, How Was Prime Day? Prime Day 2019 Surpassed Black Friday and Cyber Monday Combined
Members worldwide purchased more than 175 million items, from devices to groceries and more, throughout Prime Day
Starbucks lanserar hämtkaffekonceptet Starbucks Now i Kina
Senaste initiativet från Starbucks för att möta den hårdnande kaffekonkurrensen: Starbucks Now. Mer specifikt handlar det om konkurrensen kring hämtkaffe. Så ja, den har självklart öppnat i Kina.
Starbucks Now är senaste försöket inte bara att bli bättre på att möta efterfrågan från kunder utan också försöka hindra Luckin Coffees rusande framfart – konkurrenten som gått från noll till halvvägs mot kinesisk kaffedominans på väldigt kort tid.
Now har ”begränsat antal platser”, men är alltså inte primärt tänkt som ett ställe att sitta och suga wi-fi. Lokalen är optimerad för att hämta sin appbeställda kaffe, men också för att göra det enkelt för budfirmor att hämta de kaffebeställningar som ska göras.
Men om ena sidan är optimerad effektivitet är andra delen av Now-konceptet en mer skräddarsytt personlig upplevelse, med en baristadisk för den som har för lite kaffenördande i sitt liv.
New retail-tänk där försäljningen främst är tänkt att göras online för leverans till externa adresser, men också för att driva trafik till de fysiska lokalerna. Och fokus på att i butiken via det fysiska kundmötet driva trafik till onlineförsäljningen.
https://insideretail.asia/2019/07/15/starbucks-china-launches-world-first-starbucks-now-store/
Strömmade medier/prenumerationstjänster
Netflix lanserar billigare abonnemang bara för mobiler i Indien
Igår var ingen rolig dag för Netflix-aktieägare (och idag lär bli ännu mindre rolig när amerikanska börserna öppnar): kvartalsrapporten visade att företaget för för första gången sedan 2011 tappar användare i USA. Och tillväxten totalt blev mycket sämre än väntat totalt. Därför inte oväntat att Netflix nu meddelar att man senare i år kommer att släppa ett billigare abonnemang för den indiska marknaden – som bara kommer omfatta mobiler.
En stor anledning till de tappade användarna i USA var enligt Netflix senaste tidens prishöjningar. Tittar vi på tillväxtmarknader är priskänsligheten förstås ännu större.
Det nya abonnemanget kommer klocka in på 3,50 dollar i månaden, nästan en halvering jämfört med det billigaste som idag erbjuds i Indien (ca 6,50 dollar). Då får man alltså dock bara möjlighet att titta i mobilen, men för den tänkta målgrupperna lär det inte vara ett större problem.
Att se om det här kan få fart på användartillväxten i Indien. Frågan är oavsett hur länge det dröjer innan Netflix börjar med reklam. Det kommer allt mer uppgifter om det, men då i kombination med abonnemang (du får alltså betala OCH få reklam). Jag skulle tro att det mest är en tidsfråga innan Netflix erbjuder även rena reklamabonnemang – kanske bara för mobiler.
Netflix confirms it’ll launch a cheaper mobile-only subscription in India this year
After testing it for few months, Netflix comfirmed in a letter to shareholders that it plans to launch mobile only plan for India.
Apple kan börja finansiera Apple-exklusiva podcasts
Ett inte alls oväntat besked: Apple kan vara på gång att börja pynta för Apple-exklusiva podcasts. Bloomberg rapporterar att Apple har kontaktat medieföretag för att diskutera just det upplägget.
Podcasts har bara senaste året gått från något som är najs att ha för de flesta företag till att bli ett need. Eller åtminstone något man storsatsar på. Och för att sticka ut är allt fler av plattformarna beredda att betala för att få exklusivt innehåll (som Spotifys deal med Kevin Bacon bara häromdagen).
Det är också i linje med vad alla distributionsplattformar gör just nu. Inte bara att de satsar på eget innehåll, utan att de också finansierar innehållet, även när själva materialet produceras av andra. I princip alla innehållssatsningar som Facebook initierar börjar så här.
Om det visar sig att uppgifterna om Apple och poddarna stämmer så kan vi nog tro att det inte kommer att stanna här. Att vi i så fall lär se Apple växla upp sin podcastsatsning både sett till innehåll och distribution.
Apple will reportedly fund Apple-exclusive podcasts
Apple is reportedly looking to invest in podcasts. Bloomberg reports that the tech company is reaching out to media companies to discuss making certain shows exclusive to Apple Podcasts, the company’s podcast listening app. This is a complete rethinking of Apple and its place in the podcast ecosystem.
Youtube gör det möjligt att växla mellan musik och musikvideo utan att tappa ett taktslag
Lite roligt drag från Youtube. Användare som sitter på något av betalabonnemangen Youtube Music eller Youtube Premium kommer kunna börja hoppa mellan musik och musikvideo under uppspelningen – sömlöst. För rätt många låtar, åtminstone.
Youtube ska ha fixat ”perfekt tidsmatchning” av över fem miljoner låtar för att göra det här möjligt. Så, ja, hela funktionen bygger förstås på att det är en av dessa låtar det handlar om. Och att det finns en musikvideo… (döh).
Youtube konstaterar också att om man tittar på en musikvideo på det här sättet så kan man ”vinka adjö” till alla andra ljud som finns i videon men inte i själva låten. Exemplet är ”långa intron”, men jag tänker att det finns rätt många musikvideos som har olika typer av mellanspel som inte finns i singeln. Blir intressant att se hur dessa i så fall hanteras.
Dessutom: Youtube och Universal gick för inte så länge sedan ut med ett intiativ där de två företagen ska uppdatera något tusental klassiska musikvideos. Med andra ord se till att de till ljud och bild bättre dansar på 4K-skärmar. Och nu det här. Det känns som att musikvideon som fenomen håller på att få någon slags minirenässans. Kul.
YouTube Music now lets listeners switch seamlessly between audio and music videos
Today, YouTube Premium and YouTube Music Premium subscribers can now make a seamless transition between a song and its music video for uninterrupted listening.
Kinesiska dramor – korta vertikalvideoserier anpassade för mobilen
Med IGTV ville Facebook få snurr på vertikalvideo i sin egen rätt, men det har gått lite sådär. På andra ställen går det desto bättre, som Snapchat och TikTok. Fortfarande är dock vertikalvideo det dominerande formatet här hos oss – åtminstone om man pratar om manusbaserat proffsmaterial. I Kina har man kommit längre på vertikalfronten även på detta område.
”Vertical dramas” är ett format som tar allt mer fart. Och då pratar vi om det fysiska skärmformatet såväl som formatet för själva innehållet. Alltså skapa innehåll som bygger på vertikalt format snarare än det horisontella som film och tv haft som standard sedan starten. Men även dramaturgi och innehåll är optimerat för mobilen – och då i form av korta avsnitt. Alltså mycket det som Snapchats originalserier bygger på.
Sist men inte minst visar exemplen också på nya sätt att berätta en historia rent visuellt. Att använda delade skärmar och andra former av snabba övergångar. Inget unikt nytt i sig, men det känns som att alla bitar bättre börjar falla på plats. Och likt det man började kunna se i tidiga IGTV-exempel så fokuserar även de kinesiska dramorna (som mestadels är komedier, ironiskt nog) på mycket närbilder och ansikten snarare än miljöer.
Bara senaste åren har det kommit flera ”nya” format som vi ännu inte lärt oss att dramaturgiskt bemästra. Vertikalvideo för historieberättande är ett sådant. Olika typer av VR- och blandad-verklighet-miljöer är andra. Eller interaktiva format. Allt har funnits tidigare, men nu börjar förutsättningarna mer enhetligt finnas – både hos dem som skapar och dem som tittar.
Det kommer bli väldigt spännande att se hur dessa möjligheter kommer att påverka vårt historieberättande framöver.
(Och sen är jag en sucker för det skönt åttiotaliga i videoexemplen i artikeln. Övergångarna!)
[Best of 2019] Chinese vertical dramas made for phone viewing show the future of mobile video
Vertical dramas are what Chinese producers call their scripted content made especially for vertical mobile play. But they’re not just any video content cropped for a vertical aspect ratio. These shows are specifically imagined for the mobile screen from the ground up. This is evident in three features they all share.
IoT – internet of things
Alibaba rullar ut skönhetsfilter till alla sina ansiktsbetalningsenheter
Tecken i tiden. På det där bisarra och bisarrt självklara sättet. Alibaba rullar nu ut skönhetsfilter på alla sina ansiktsbetalningssystem i Kina.
Bakgrunden (ja, eller åtminstone del av förklaringen) är en undersökning som företaget Sina Technology (ägare till Kinas Twitter-motsvarighet Weibo) gjorde kring just ansiktsbetalning. Frågan var om man tycker att man ser bättre eller sämre ut än vanliga bilder när man ansiktsbetalar. Av de runt 40 000 svarande tyckte 60 % att ens bild på betalningsenheten såg sämre ut än andra bilder.
Sagt och gjort. Se till att användarna ser bättre ut i betalningsstationerna med ett hederligt ansiktsfilter. Åtminstone om man använder Alipay.
Det här är förstås en extremt ytlig grej. Men det finns en anledning att filter är så populära. Visst, kul att remixa sig själv när man chattar, men i Kina är ansiktsförbättring om inte norm så åtminstone väldigt vanligt. I rätt många sammanhang. Vi har ännu inte hunnit lika långt, men är på god väg (insert diskussion om bilden på körkortet eller passet).
Och hur knasigt det än kan låta (vi pratar inte om bilden du lägger ut för hela världen, vi pratar om en bild som typ bara du själv ser) så lär det finnas affärsmässig logik. Om användare får hjälp med självkänslan så kommer det åtminstone inte göra att människor använder tjänsten mindre. Och kanske rentav: i valet mellan två så likartade tjänster på Kinas duopolmobilbetalningsmarknad (Alipay och WeChat) så skulle det avgörande beslutet kunna handla om något så irrationellt som vilken som får dig att se bäst ut. Eller åtminstone lite mindre dålig.
China’s Alipay adds sought-after beauty filters to face-scan payments | TechCrunch
In China, striving for accuracy in a piece of facial recognition software isn’t enough. As Alibaba’s e-wallet affiliate Alipay has recently demonstrated,
Elon Musks Neuralink presenterar teknik som gör det möjligt att styra datorer med hjärnan
Igår lyfte Neuralink, ännu ett av Elon Musks sidoprojekt, för första gången på locket kring vad de egentligen sysslar med. Och svaret är att de siktar på att nästa år släppa teknik som gör det möjligt att operera in ”trådar” i mänskliga hjärnor som ska göra det möjligt för dessa människor att sedan styra datorer med bara hjärnan.
Det som varit känt om Neuralink är att de arbetar på teknik just för hjärna-dator-gränssnitt. Kort sagt just att kunna styra externa teknik med bara tankekraft. Typ. I Neuralinks fall ska det alltså handla om att operera in elektrodklädda trådar i hjärnan, tillsammans med hjärnans övriga neuroner och synapser. Dessa skickar sedan informationen till en minisensor (N1) som alltså i därefter ska kunna styra exempelvis datorer. I frågestunden efter presentationen konstaterade Musk hur långt de hade kommit: ”A monkey has been able to control a computer with its brain”.
Nu är det här inte den första tekniken som klarar av detta, men jag misstänker att det här är mer avancerat jämfört med åtminstone den mesta befintliga teknik (ska inte säga att jag har full koll på hur Neuralinks teknik, eller någon annans för den delen, fungerar, so there’s that).
Oavsett: sjukt coolt. När Facebook uner sin utvecklarkonferens för två år sedan pratade AI och just brain-human interface så var liknelsen ungefär att hjärnan är en fiberuppkoppling medan våra munnar/vårt tal och våra händer är uppringningsmodem. Kort sagt: våra hjärnor behandlar information så sjukt mycket snabbare än vad vår övriga fysik sedan hinner med att agera på.
Om man skulle kunna eliminera de flaskhalsarna genom att plugga in teknik – trådlöst – direkt i våra hjärnor som skulle det alltså kunna finnas… potential…
(Med allt det här sagt är det fortfarande långt kvar innan gemene man kan välja att para ihop sin hjärna med mobilen. Syftet med Neuralinks teknik är förstås primärt medicinsk, för människor som av olika anledningar inte har möjlighet att kontrollera sina prylar på vanligt sätt. Men ändå.)
Elon Musk’s Neuralink looks to begin outfitting human brains with faster input and output starting next year | TechCrunch
Neuralink, the Elon Musk-led startup that the multi-entrepreneur founded in 2017, is working on technology that’s based around ”threads,” which it says
AR/VR
Microsoft presenterar hologramrealtidsöversättning med röstmatchning
Rätt… coolt. Microsoft gör en Google. Eller delvis en Apple (i kommande Siri). Använder Neural Text-to-Speech-teknik för röst. Mer specifikt realtidsöversättningar. Skillnaden mot hur översättningar som läses upp traditionellt fungerar (med en fast röst som läser upp översättningen) så ska TTS bygga på användarens egen röst. Kort sagt: det ska låta som att det är den personen som talar det andra språket.
Microsoft har dessutom kombinerat TTS med en uppjazzad version av sitt Hololens-headset så att det inte bara låter som att det är den personen som talar ett annat språk, man får dessutom en hologramavatar som bonus.
Nu har jag sämre koll på hur mycket realtidsöversättning och realtidsgenerering vi pratar om. Ja, eller det är inte alls realtidsöversättning, men frågan är förstås hur mycket det måste förjobbas innan en översättning kan läsas upp. Oavsett är det vansinnigt coolt (och förstås lite lätt läskigt) att se hur väl en fejkad människa kan plockas fram.
Vi kommer närmare och närmare Star Treks universalöversättare för varje dag som går. Me like.
No Title
No Description
Bekvämlighetsekonomin
Uber börjar visa Lime-scootrar i sin app
För ett par veckor sedan skrev jag om att Uber i några städer i USA börjat visa cyklar och scootrar i sin app. Från egenägda Jump, men också från konkurrenten Lime. Nu verkar det som att samma sak är på gång att hända här i Sverige.
Det har nu nästan på dagen gått ett år sedan Uber och Lime officiellt gick ut med sitt samarbete, som inleddes med att Uber plöjde ner över 300 miljoner dollar i Lime. Att Lime börjar dyka upp i Ubers app är det första riktiga följden av samarbetet som märks på riktigt för kunder.
Exakt samma sak händer i Kina, där leveransföretaget Meituan-Dianping satsar på att ta upp konkurrensen om mobilitetsdelandet med Didi Chuxing genom att samla allehanda mobilitetsföretag i sin app. Men även just Didi har precis nyligen öppnat för att göra samma sak. I USA har dessutom de båda Uber-konkurrenterna Lyft och Waymo skakat hand om ett liknande arrangemang, där Waymos bilar ska bli tillgängliga i Lyft-appen.
Ännu ett område där plattformskonkurrenter börjat dela plattformar i takt med att konkurrensen hårdnar. Förstås också med den sedvanliga plattformsproblematiken: kopplingen till varumärket. Ännu mer när det gäller en tjänst som en elscooter eller en delningscykel: folk vill ta sig från A till B och bryr sig säkert oftast inte om vilken logotyp som är tryckt på sidan.
Men här finns ytterligare en trend: att mobilitetsappar börjar bli allt mer hubbar. Hubbar för olika slags mobilitet (som att Uber i några städer i USA visar trafikinformation om kollektivtrafiken och gör det möjligt att köpa biljetter till den via Uber-appen), men också hubbar för annat. Som att Uber Eats håller på att flytta in i Uber-appen.
Anledningen är förstås att få användarna att hänga mer i appen i takt med att tillväxten börjat mattas av och dragkampen om de befintliga användarnas tid hamnar allt mer i fokus.
Hotet mot Voi: Amerikanska jättarna går ihop
Uber och Lime slår sina påsar ihop när elscootrar integreras i taxijättens app i Sverige. Därmed tätnar striden om korta transporter ytterligare.
Uber utökar utbudet för sin försäljning i Uber-bilar
De flesta tänker fortfarande på Uber som något som bara handlar om rena mobilitetstjänster. Mer specifikt att ta sig från A till B. Men likt de flesta techjättar har företaget större ambitioner. Ambitioner att bygga ett ekosystem för att minska beroendet på bara bildelandet (en tjänst som är både svår att tjäna pengar på och som är lättkopierad). Senaste initiativet är att utöka shoppingmöjligheterna i sina bilar.
Sedan tidigare har Uber haft ett samarbete där förare kan välja att installera en Cargo store i sin bil. En möjlighet för passagerare att köpa snacks under färden. Nu utökas programmet till att gälla betydligt mer. Techprylar, väskor eller filmer (som du kan se under tiden du åker, för den som åker långt – eller så får du kolla igenom kortfilmsutbudet).
Nu handlar det fortfarande inte om en fullständig Amazon Go-butik i bakluckan. Sakerna du köper (och betalar) för i bilen levereras hem inom två till fem dagar. Men jag tänker att det här lär utökas ytterligare – med säkert både fler leverantörer och fler leveranssätt. Som att kunna köpa saker på vägen från flygplatsen och ha sakerna levererade till hotellet när du anländer.
Och, som jag sa, eftersom Uber jobbar på att bygga ekosystem så får man förstås en belöning för att man handlar i en Uber: varje köp du gör ger en tioprocentig kickback i Ubers egen Cash-valuta. Pengar/poäng som du sedan kan använda för att köpa annat från Uber. Som resor.
Sen tänker jag att vi kommer att se ännu mer personaliserade tjänster från Uber och konkurrenter vad det lider. Framförallt när bilarna blir självkörande. Du har alla inställningar i din app, så att bilen exakt matchar det du önskar när den rullar upp. Inklusive vilka tjänster du vill ha, plus möjlighet att koppla upp dig själv mot de tjänster som finns i bilen. Som för att kunna jobba effektivt, med handoverfunktionalitet. Uber coworking, typ.
Uber’s In-car Shopping Service Now Sells Way More Than Just Snacks | Digital Trends
The Cargo Box launched in 2018 to offer Uber drivers an easy way to sell snacks and drinks to riders. The service is now expanding to include lots more items, including tech products and travel accessories. With each purchase, riders receive 10% back in Uber Cash, while drivers receive a commission.
Indiska budgethotellkedjan Oyo börjar med coworking
Mer blandverksamhet. Indiska hotellbudgetkedjan Oyo har tidigare gett sig in i coliving-segmentet. Nu lägger man till coworking i utbudet.
Oyo gör det sistnämnda via uppköpet av coworking-startupen Innov8. Det intressanta är att tjänsten får ett eget namn: Oyo Workspaces. Sannolikt för att signalera att det här inte är något bara för hotellgästerna, utan en fristående tjänst. Och ambitionerna är stora: Oyo siktar på att bli Asiens största coworking-verksamhet mot slutet av nästa år.
Några tankar: Oyo ska tydligen, via samarbeten med lokala aktörer vara eller vara på väg att bli (inte helt tydligt i artikeln) världens tredje största hotellkedja. En kedja som jag fram till nu aldrig hade hört talas om </perspektiv>.
Det verkar dessutom som att Oyo också är en plattform för bokningar och reservationer (ja, jag ska läsa på lite bättre efter det här). Med tanke på att Oyo redan gör allt möjligt inom boende är steget till coworking förstås inte jättelångt. Men det som är intressant är just att en budgethotellkedja satsar på det här. Man skulle alltså kunna sälja in ett helt paket till sämre bemedlade digitalnomader på vift. Lägg till budgetsamboende så börjar vi få något som är ritningen till ett startuphubbsverksamhet.
India’s budget hotel startup Oyo enters co-working business with $30 million Innov8 acquisition | TechCrunch
India’s Oyo has expanded its hotel chain business to more than 80 countries and entered the co-living spaces segment in recent years. The firm, which has
Och när du ändå är här
Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du gör