Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i sammanställningen
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
Facebook kan arbeta på en ny chattapp: Threads
Ännu ett chattrykte kopplat till Facebook. Uppgifter om att företaget håller på att arbeta på en ny, fristående chattapp med namnet Threads – som är tänkt att användas av och för en lite krets vänner och familj, typ.
För bara nån vecka sedan kom uppgifter om att Instagrams chattfunktion kommer att skrotas i nuvarande skick och byggas om från grunden med Messenger-teknik (hela Instagrams chattavdelning ska nu rapportera till just Messenger-affärsområdet). Threads skulle kunna vara precis det projektet.
Enligt uppgifterna handlar Threads om en app där du automatiskt kan välja att dela information om med de utvalda vännerna, saker som plats, batteritid och annat. Verkar vara koppling till ”close friends”-listan i Instagram, vilket också skulle vara logiskt (en inställning både för nyhetsflöde och chattande, typ).
Förutom att Messenger-uppgifterna är helt i linje med Facebooks initiativ att bygga en gemensam chattplattform så är appens upplägg också i linje med Facebooks hela ”Framtiden är privat”-mantra. Alltså: mer intim samvaro online, med mindre grupper.
Och ja, hela upplägget känns förstås mycket Snapchat. Mer specifikt Snap Maps. Vilket också är del av en helt annan strategi från Facebooks håll: attrahera de unga användarna. Något som Facebook lyckats sådär med. Åtminstone de initiativ som uttalat har vänt sig mot och byggts för tonåringar. De har inte gått… särskilt bra. Okej, de har tokbombat i princip över hela banan. Bonfire och tbh är två av initaitiven som lades ner rätt omgående. Att se om Threads kan ändra på det.
Ja, och om det överhuvudtaget är en separat app – eller Instagrams nya chattplattform.
https://www.theverge.com/2019/8/26/20833903/facebook-instagram-threads-messaging-app-close-friends-snapchat
Facebook testar dubbla annonser i Instagram Stories
I förra vecka kom uppgifter om att Facebook senaste tiden har börjat dra åt tumskruvarna på Instagram allt hårdare. Allt mer krav på att leverera mer pengar till intäktsbordet. Nu testar Instagram ett nytt annonsformat: dubbla annonser i Instagram Stories. Alltså två annonser efter varandra, från två olika annonsörer.
Facebook tjänar pengar som gräs på sitt nyhetsflöde, men vad gäller att attraktionskraft (åtminstone här hos oss) så är Instagram den mest lysande stjärnan. Inte minst eftersom den har en högre grad yngre användare.
Facebook håller på att ställa om mot en tillvaro där nyhetsflödet inte kommer användas lika mycket som idag (och nyhetsflödespostande är nog edan en åldersmarkör). Vi umgås allt mer i slutna grupper och Stories håller på att ta över nyhetsflödets roll som delningskanal.
Instagram bjuder alltså på dubbla problem för Facebook. Dels så finns det inte lika mycket annonser och därmed drar Instagram inte in lika mycket pengar. Och det är ännu värre ställt på Stories-sidan. Att Facebook nu känner sig för om reklamtåligheten, alltså försöka se var peak annonser-gränsen går, i Insta Stories är därför inte så konstigt.
Instagram Is Testing Back-To-Back Stories Ads
According to reports, Instagram is testing back-to-back Stories Ads from different advertisers, with a ”small percentage” of users.
WhatsApp på gång att få stöd för memoji-stickers (och byta namn)
OS 13, alltså nästa version av operativsystemet för iPhones (numer bara iPhones, eftersom iPad fått sitt eget operativ) rycker allt närmare. Börjar synas spår av den även i andra appar. Som i WhatsApp.
Nästa version av WhatsApp kommer få stöd för en av nyheterna i iOS 13: Memoji stickers. Alltså dekaler baserade på dig själv. Eller åtminstone den memoji du har skapat i iMessage.
Dessutom byter även iOS-appen namn i och med nästa uppdatering: från WhatsApp till WhatsApp From Facebook.
Vad betyder det sistnämnda? Absolut ingenting. I det korta perspektivet. Det handlar bara om att appen och tjänsten formellt kommer att byta namn exempelvis i Appstore. Men på sikt? Krattande av den manege som jag har skrivit om tidigare: att Facebook kommer skrota de externa varumärkena för sina huvudtjänster och konsolidera dem under ”Facebook”-paraplyet. Saker som Facebook Chat, Facebook Pay och Facebook Video.
Med tanke på hur vansinnigt starka varumärken både Instagram och WhatsApp är kan det förstås tyckas vara ett rätt puckat drag. Men konstigare varumärkesbeslut har fattats. Och det skulle vara helt i linje med den unifieringssträvan som Facebook har som delstrategi just nu.
WhatsApp Beta for iPhone Update Adds Memoji Stickers Support
WhatsApp update on Android a few days ago had tipped the ’WhatsApp from Facebook’ rebranding. It is now on the latest iOS beta as well.
Facebook släpper nya företagsfunktioner för Messenger och skrotar Discover-fliken
Dags för (lite större) uppdatering av Facebook Messenger:
Nytt lead-genereringsverktyg för företag: Ska kunna kopplas till Messenger-annonser i nyhetsflödet, använda en bot för att kunna hantera de initiala kundfrågorna och sedan kan företag, vid behov, välja att fortsätta dialogen i den kanal företaget föredrar (och koppla till befinligt CRM-verktyg).
Bokningstjänst för Messenger: Kan även integreras med befintlig kalendermjukvara. Kan användas såväl för bokningar i fysiska butiker som onlinebokningar (t ex telefonsamtal). Släpps som beta nu, till alla utvecklare ”senare i år”.
Discover-tabben börjar fasas ut: avdelningen där det gick att söka bland botar och företag i Messenger komer försvinna och ersättas av ”andra sätt för företag att kommunicera via Messenger” (som ovanstående grejer, kan tänkas). Betyder att även sökbarheten på spel försvinner – och spel överhuvudtaget är ju på väg bort från Messenger.
Det intressanta med det sistnämnda är det här, i princip, betyder slutet för Messenger-plattformen. Åtminstone i den skepnad som initialt var tänkt. Framtiden ligger mer i en gemensam plattorm för alla Facebooks chattjänster, alltså.
Facebook rolls out new business tools for Messenger, kills the ’Discover’ tab | TechCrunch
Facebook today is formally rolling out a new suite of tools for its 40 million active businesses on Messenger, including appointment booking, lead
Facebook kan släppa skärmdelningsfunktion för Messenger
Ännu en kanske/nog/förmodligen/sannolikt-funktion i Facebook Messenger: realtidsdela din mobilskärm. Ett rimligt tillägg i Facebooks mantra om socialt tittande.
Och det verkar handla om mer än bara tittande på Facebook-saker – det är mobilskärmen i stort. Och ett givet område är som sagt att titta på video ihop, men även spel.
Nu håller visserligen spel på att flytta ut ur Messenger, men ett inte helt otänkbart scenario skulle kunna vara spelströmmande via chattgrupper. Spel är ju ett område som Facebook är väldigt sugna på att kapa åt sig mycket mer av.
Facebook Is Testing A Mobile Screen Sharing Feature In Messenger
Facebook has been spotted testing a new screen sharing feature in Messenger that allows users to share their mobile screens – not just Facebook content.
Facebook kan göra det möjligt för IGTV-innehållsskapare att syndikera innehåll till Facebook Watch
Nu verkar det som att IGTV, appen som Facebook tänkte skulle bli företagets stjärna på verktikalvideoområdet, kan vara på gång att släppa en serier-funktion. Alltså ange att ett klipp är ett avsnitt i en större sammanhang.
Det artikeln är inne på är rätt intressant: att Facebook är allt närmare att låta innehållsskapare syndikera (ja, eller vad man ska kalla det inom Facebooks ekosystem) sitt innehåll till exempelvis Facebook Watch.
En utmaning här är ju dock att inte heller Watch välter internet i någon större omfattning. Och för många Instagram-användare i stort lockar inte Facebooks huvudplattform jättemycket. Säkerligen så även på innehållsskaparsidan. Men det kan förstås ändras med rätt incitament. Läs: ekonomisk ersättning.
(Sidospår med tanke på mockuploggan i artikeln: även MTV har det allt tuffare. Igår kom siffror att tittandet på MTV Video Music Awards sjunker för tredje året i rad.)
Instagram may allow creators to syndicate IGTV videos to Facebook | TechCrunch
Following the departure of Instagram’s founders, Facebook is working to more closely integrate the photo-sharing app with its flagship social network.
Facebook drar igång buggletarprogram för Libra
Ni vet skolplattformen i Stockholm? Facebook och resten av gänget bakom kryptovalutan Libra tänker inte råka ut för samma sak. Nu öppnar man buggletarprogrammet för blockkedjan som är tänkt att hantera lagringen och distributionen av valutan för allmänt buggletande.
Libra Association opens Bug Bounty program to everyone
Facebook’s Calibra digital wallet isn’t expected to launch until 2020. But, as you might expect, the organization created to protect the Libra cryptocurrency that will be used with Calibra (and other Libra financial services) is already working to ensure it keeps people’s data safe.
Facebook vet att du är du – även om du försöker skapa konto med helt andra uppgifter än dina vanliga
Ha! Kopplar du loss ditt Instagram-konto från Facebook för att du inte vill ha någon relation mellan de båda plattformarna? Det förändrar i praktiken ingenting, kopplingen finns fortfarande kvar. Men inte bara det: Facebook vet att du är du även om du skapar ett nytt konto under ett nytt namn och med en annan e-postadress.
Med tanke på hur intimt förknippade Facebooks tjänster redan sitter ihop på baksidan (och framsidan, för den delen) så är det inte så konstigt att någon form av koppling mellan två konton du har skapat som dig själv finns kvar.. Det som däremot verkar kunna hända om du bryter kopplingen mellan Instagram och Facebook är att notifieringarna du får från Facebook i Instagram kanske ”inte kommer vara korrekta”. Eller som Wired konstaterar: de är påhittade. Ett sätt att få dig att gå till Facebook-appen, typ.
Men de gigantiska mängder data som Facebook sitter på om oss verkar alltså göra det möjligt att lista ut att du är du även när du låtsas vara någon annan. Det finns kort sagt en massa andra signaler som går att använda för att ta reda på det. Lite som att Facebook vet var du bor baserat på att din telefon ligger still på samma ställe ett antal timmar varje natt eller genom att Facebook vet vilka som tillhör samma hushåll av samma anledning. Och det verkar som att Facebook i vissa fall ändå länkar ihop konton, så att du exempelvis får med dig din vänlista och annat. Även om kontot du skapade var tänkt att just INTE vara kopplat till ditt officiella liv.
Fingerprinting, Facebook-stylee.
On Instagram, ’Unlink Account’ Won’t Unlink a Facebook Account
Facebook knows so much about its users that it can link their accounts, even when created under different names, from different devices.
Facebook ändrar på sin inloggningssida – och tar bort texten att Facebook alltid kommer att vara gratis
Framtiden… kostar pengar? Facebook har pixelpushat sin inloggningssida. En miniatyrförändring, men djävulen ligger som bekant i detaljerna.
Där det förra året stod att Facebook är gratis och alltid kommer att vara det står nu att det är snabbt och smidigt att registrera sig. Nu pratar vi Facebook och då är det klart att man måste fundera lite på vad det här skulle kunna betyda. Inte minst som Mark Zuckerberg ofta talat om att det alltid kommer att finnas en gratisversion av Facebook.
Om vi börjar med det sistnämnda så är det ungefär så Zuckerberg har sagt. Att det kommer finnas sätt att ha Facebook utan att betala. Men dörren till en premium-version har aldrig stängts. Och jag är fortfarande förvånad att Facebook inte har kommit längre vad gäller att ha tjänster som användarna måste betala för. I praktiken alla Facebooks intäkter kommer från annonser – och det är sjukt mycket pengar som kommer in den vägen.
Men det är fortfarande bara en enda intäktsström och därmed mer sårbar än exempelvis kinesiska Tencents affärsmodell, där intäkter från olika slags verksamheter är mer jämnt fördelad. Facebook kanske kommer närmare ett betalabonnemang – annonsfritt! *gasp*
Nej, det sista tror jag inte riktigt på – på hyfsat lång sikt. Jag tror däremot att Facebook kommer bli betydligt bättre att ta betalt – båda av slutanvändare och innehållsskapare (som att de kommer att börja ta ut avgift för fan subscriptions-funktionen, exempelvis). Ja, eller ”betala med pengar”, om jag ska vara riktigt korrekt. För det är nog det som det handlar om.
Vi betalar ju trots allt för vår användning av Facebooks tjänster. Vi tittar på annonser och vi säljer vår data (rätt billigt). I dessa integritetsdiskussionstider misstänker jag att Facebook vill tona ned ”gratis” (som i princip nästan aldrig kan användas eftersom få saker är helt gratis). Erkänna att företaget trots allt har någon form av transaktionellt förhållande till sina kunder. Ett förhållande som funkar åt båda håll.
LinkedIn lanserar nya avdelningen Insights and Research Hub – fylld av data för marknadsförare
LinkedIn släpper ny samlingssida för med kunskapsgodis för marknadsförare: Insights and Research Hub. Datan är uppdelad i tre huvudkategorier:
- People insights: Få aggregerad info om målgrupper och ”vad de bryr sig om”. Det går exempelvis att se vilka ämnen och influencers som är populärast bland LinkedIn-medlemmar på olika nivåer.
- Industry insights: Ta del av ”key insights, trends and research on the marketing landscape today”. Här ser ”research”-delen ut att vara tung. Olika slags undersökningar inom olika områden, branscher och olika vertikaler. Känns än så länge lite halvtomt: under ”Bilindustrin” får vi veta att ”LinkedIn-medlemmar har högre sannolikhet att köra en elbil”.
- Marketing insights: Olika tips på hur man kan lyckas på LinkedIn.
Sverige är än så länge rätt frånvarande på datasidan, men tanken är förstås god.
LinkedIn Expands Its Success Hub For Marketers With The ’Insights And Research’ Feature
LinkedIn has announced the Insights and Research feature, a new centralised hub to help marketers enhance their social media marketing strategies with LinkedIn insights.
Snapchat
Artist skapar musik baserat på publika Snapchat-stories
Det här låter ungefär hur coolt som helst, utan att jag riktigt fattar. En musikutställning baserad på… snaps. Offentliga stories från Snapchat.
Utställningen, Sound Stories, består av fyra huvudavdelningar skapade av musikern Christian Marclay. Ett skapande som tog sin början 2017, när Snap kontaktade honom. Och det är ett… rätt imponerande verk.
Vad det handlar om är alltså tonsättning baserad på stories. Mikrosamplande, om man så vill. Men inte bara det: det finns interaktiva element. Som, nästan, att kunna sjunga duett med en story. Det går åtminstone att spela med dem. Välj en ton och hör de stories som matchar den. Välj flera och du får harmonier – av stories.
Allt som allt blir det alltså bokstavligen talat ljudet från vardagshändelser runtom i världen som skapar ett soundtrack. Hur världen låter i skarven mellan offline och online.
Som sagt. Jag skulle behöva uppleva det här (eller åtminstone se videos från utställningen för att fatta). Så om någon har vägarna förbi Los Angeles från och med nu till 14 oktober: lägg ut exempel på hur det går till.
Artist turned the world’s Snapchats into a musical instrument
A new exhibit at the Los Angeles County Museum of Art (LACMA) features a collaboration between sound artist Marclay and Snapchat.
Tencent lanserar WeChat for drivers
Tencent släpper en ny tjänst: WeChat for drivers. Ungefär precis vad det låter som: WeChat särskilt anpassad för användning i bilar.
Nu är det en… milt sagt strippad version av WeChat vi pratar om. Det som kommer gå att göra är att skicka och ta emot meddelanden med rösten och använda Tencents kartfunktion. Ungefär det som huvudsakligen går att göra via Apple CarPlay och Android Auto – och ungefär det som de flesta använder digitala tjänster i bilen till. Däremot rätt långt ifrån allt som går att göra i WeChat.
Men det är inte den stora grejen. Det är att Tencent kommer in djupt i bilar från den kinesiska biltillverkaren China Chang’an. Ännu ett drag som gör det enklare (läs: än mer oundvikligt) att använda WeChat till allt – alltid.
Tencent Launches WeChat for Drivers
Tencent on Monday unveiled a version of its popular social media app WeChat tailor-made for drivers with state-backed Chinese carmaker China Chang'an Automobile Group.
Bytedance
Bytedance testar ett eget annonsnätverk
I förra veckan lanserade TikTok-ägaren Bytedance en egen sökmotor: Toutiao Search, baserad på företagets nyhetsaggregeringstjänst. Alltså en sökmotor tänkt att kunna söka innehåll på internet utanför de egna apparna, en Google eller en Baidu. Nu kommer nästa storsatsning: ett eget annonsnätverk.
Likt övriga motsvarande nätverk handlar det alltså om plattform för att köpa annonser som sedan visas utanför företagets egna appar och tjänster. Även i iOS- och Android-appar. Kort sagt öppnar Bytedance i och med det här potentiellt upp en massa nya annonsytor som de kan sälja.
Tjänsten pilotas just nu i delar av Asien, och uppgifter pekar även på att nätverket rätt snart kan lanseras även i USA.
I år har Bytedance rullat ut egen chattapp, en gruppchattapp, shoppingfunktioner, en studieapp och är på gång med en egen mobil. Dessutom uppgifter om att företaget håller på att fram en egen musiktjänst. Dessutom äter de alltmer av den tid som kineserna tillbringar i online från WeChat samtidigt som TikTok toppar nedladdningslistorna i väst. Ja, och så är man världens högst värderade techstartup. Plus nu alltså möjlighet att rikta annonser baserat på TikTok-tittande.
Bytedance är on a roll, kort sagt.
TikTok Reportedly Piloting New Ad Product, An Audience Network, In Asia – Tubefilter
TikTok is reportedly piloting a native audience network for advertisers in Asia — a new advertising product that enables advertisers to buy ads from TikTok that would air off the platform on third-party apps while harnessing TikTok’s targeting technology.
Sök/SEO
Google Maps lägger in cyklar och bildelningsföretag i vägbeskrivningsangivelser
Google Maps blir än mer fordonstypsagnosisk. Från och med börjar Google rulla ut komboväganvisningar. Förutom kollektivtrafikalternativ och gångsträckor kommer Google också börja föreslå cykel för sträckor som bedöms vara för långa för de flesta att gå – och lägga med andra slags mobilitetstjänster som alternativ. I det senare fallet ser det mer specifikt ut att handla om Uber och Lyft – men man ska också kunna ställa in sin ”föredragna delningstjänst” (lär alltså komma fler). Elscootrar känns som ett givet tillägg i mixen rätt snart om det inte kommer från start.
Väljer man färddelningsalternativen får man också annan nyttig info, som kostnad. Självklart kan du boka din bil direkt från vägbeskrivningen i Maps. Några av elscootertjänsterna har ju även börjat erbjuda tjänster att förboka scootrar en stund innan man behöver den. Det känns också som en tjänst som Google lär plocka in om företagen de samarbetar med erbjuder det.
Kort sagt: smidigt och bekvämt för oss. Och ännu ett sätt för Google att hålla kvar oss i deras egna tjänster. Ja, och krasst talat: BARA använda deras tjänster.
Travel your first and last mile with Google Maps
Now with Google Maps you can pair transit directions with biking and ridesharing options.
Google skrotar sin jobbsökningsapp Hire
Oväntat. Och inte oväntat. Google kommer lägga ner sin jobbannonsapp Hire 2020, efter bara två år.
Det oväntade är förstås att de gör de här samtidigt som de börjar rampa upp sina ambitioner på området (så till den grad att EU igår meddelade att de kommer att de har börjat titta på Googles jobbtjänst ur ett konkurrensperspektiv). Samtidigt är det väntat eftersom… de rampar upp sina ambitioner på området. Och andra områden.
Det är samma sak som när Google för ett par veckor sedan meddelade att de kommer att lägga ner sin reseplaneringsapp Trips, samtidigt som de bygger ut och lägger till funktioner i motsvarande avdelning i vanliga sökfunktionen.
Google håller kort sagt på att konsolidera sina gränssnitt. Allt ska göras på ett ställe: Googles sökfunktion (ja, och Maps för det innehåll som är relevant där). Det är också därför som även allt fler adminfunktioner flyttar ut i vanliga sökresultatet – som att hantera My business-platser eller enklare Search console-ärenden.
Och varför gör man det här? Visst, enklare att ha allt på ett ställe, byggt som webbtjänster istället för som appar. Blir också bekvämare och enklare för oss som kunder.
Och det sistnämnda är förstås det främsta skälet. Tröskeln att ladda ner en app är rätt hög. Om du halkar in i tjänsten från sökresultatet utan att du nästan märker det ökar chansen att du använder tjänsten. Och lägger mer tid hos Google.
Vilket för oss in på syftet med att få oss kunder att tillbringa mer tid hos Google. Mer tid betyder fler annonsvisningar.
Google will discontinue Google Hire by 2020 – just 2 years after launch
Another Google service bites the dust, and this time it’s Google Hire. The company said it’ll shut down the job tracking system by next year. Hire helped HR departments keep track of and communicate with candidates. This tool was a product
Google testar tydligare uppmärkning av annonser – för att göra det svårare att se vad som är annonser?
Google verkar testa att ändra på annonsmärkningen i sökresultatet igen (åtminstone i datorläget). Och oväntat nog gör de märkningen större. Istället för ”ad” testas ”advt.” eller ”adv.” Annonsetiketten blir alltså större. Bra va, större taggning av vad som är en annons i sökresultatet.
Men.
Man kan då fundera på varför Google vill testa den här förändringen. Och ag gissar: den kommer göra annonsmärkningen ännu mindre tydlig.
Visst. I antal tecken och ren skärmyta blir den större. Men rätt självförklarande och enkla ”ad” blir här alltså betydligt konstigare ”advt.” Med tanke på att den dessutom ligger på en rad som överlag innehåller ett rätt märkligt innehåll (URL:en) så misstänker jag att Google hoppas att förändringen ska innebära att ännu färre människor fattar att de trycker på en annons.
Google Testing Green Advt. Label
Google is possibly testing a new ad label, this one goes back from the black ”Ad” text, to a green outlined ”Advt.” label. This was shared to me by JaiKishan Raturi on Twitter, here is the screen shot.
Webbplatstrafik är inte en rankingfaktor enligt Google
Är trafiken till en sajt en rankingfaktor? Nope. Enligt Google.
Google Says Web Site Traffic Is Not A Ranking Factor
Want some pure myth busting from Google? Well, here it is. Google’s official Google Webmaster Twitter account said ”traffic to a website isn’t a ranking factor.” This is in response to an SEO asking if it is.
Detaljhandel/e-handel
Zalando lanserar Zircle – offlinebutik för second hand-kläder
Ännu ett initiativ från Zalando: Zircle. En mashup av ”Zalando” och ”circular”. En second hand-butik. En fysisk sådan.
Zircle pilotas just nu i Berlin och är kopplat till Zalandos Wardrobe-tjänst. En tjänst som bygger på att kunder kan lämna tillbaka använda kläder till Zalando. I utbyte får de presentkuponger som kan användas hos Zalando (förstås).
Två väldigt tydliga retailtrender bokstavligen talat under samma tak: hållbarhet och fysisk närvaro för e-handlare.
Zalando experimenterar offline – lanserar second hand-butiken Zircle
Zalando har öppnat en pilotbutik för second hand i köpcentrumet Alexa i Berlin som fått namnet Zircle.
Scorett och Gina Tricot samarbetar kring uthyrning av kläder
Och ännu en satsning på kläder as a service-området. Scorett och Gina Tricot. Hyr dina festkläder.
Det intressanta här är inte själva uthyrandet i sig – det är ju snart norm bland klädåterförsäljare – utan samarbetet. Gina Tricot fixar kläderna och Scorett skorna. Nu pratar vi inte om två företag som är ljusår från varandra verksamhetsmässigt, men det är oavsett också ett tecken i tiden: dela på kostnader – och kunder.
Less på att köpa nya partyskor? Nu kan du hyra dem istället
Skokedjan testar ny modell.
Alibaba öppnar sin första fysiska butik i Europa
Ett rätt stort steg för Alibaba: man har öppnat sin första fysiska butik i Europa. I Madrid, närmare bestämt.
Mer specifikt handlar det om en butik under Aliexpress-varumärket, alltså Alibabas ”väst”-inriktade e-handel. Är lite som det brukar vara när e-handlare börjar öppna fysiska butiker: ett ställe att klämma och känna på grejer. Vill du handla är det dock fortfarande online som gäller.
Kort sagt ungefär samma upplägg som Alibaba (och konkurrenten JD.com) pushar rätt hårt i Kina: offline för att driva online, som följd av att företagen har börjat skymta e-handelstaket i hemlandet.
Den fysiska butiken har förstås också fördelen att, tja, finnas där. Där du är. Samma upplägg som närvaron på plattformarna online. Plus förstås att de också kan ge datainsiktsströmmar åt båda håll – som sedan kan användas för att optimera båda kanalerna. Och sist men inte minst: ett ställe att bekvämt lämna tillbaka. På ett sätt som dessutom sparar fraktkostnader för e-handelföretaget.
AliExpress opens first physical store in Europe
AliExpress is going offline. The popular Chinese shopping platform has opened a physical store in Madrid, the first of its kind in Europe.
Och när du ändå är här
Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du gör