Kategorier
Sociala medier Sök/SEO Spaningar

Digitala spaningar vecka 38 2019

5 insikter från Apples iPhone 11-event. Facebook presenterar tre nya portal-enheter, släpper AR-annonser, lanserar nya videofunktioner för live och IGTV, kan arbeta på nytt kortvideoverktyg och presenterar upplägget för sin översynsinstans. LinkedIn lanserar verktyg för att testa kompetens och släpper Find an expert. Pinterest integrerar Lens och shoppingbara pins. Google börjar visa kapitelindelningar för Youtube-videos i sökresultatet, kortar antalet tecken för titlar i sökresultatet, börjar ge svar på sökningar direkt i adressfältet och testar inkognitoläge för Google Maps.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i sammanställningen

 

Artikel: 5 insikter från Apples iPhone 11-event

5 insikter från Apples iPhone 11-event

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Facebook lanserar tre nya Portal-enheter

Ibland går det fort. Igår skrev jag om ryktet att Facebook är på väg att lansera en egen Apple TV/Chromecast-pryl. Idag kom den.

Facebook har presenterat tre nya medlemmar i Portal-familjen - alltså företagets försöka att göra en smart högtalare/smartskärm för stationärt bruk.

Portal och Portal Mini är ungefär samma sak, det är bara storleken som skiljer. Den vanliga har en tiotumsskärm medan Minin nöjer sig med åtta tum. Likt Facebooks tidigare produkter i serien är de tänkta att användas för videochattande och för att titta på bild och video.

Men den tredje produkten är alltså den mest intressanta på ett konceptuellt och strategiskt plan - en tv-box tänkt att kunna blåsa upp sitt videokonverserande på sin 65-tums-4K-tv.

Bra så. Däremot kan vi nog lugnt utgå från att det här inte är slutdestinationen för Facebooks TV-satsning. Alla enheterna har AI-teknik för smart spårning av människorna framför skärmen, perfekt för spel (tänk Kinect). Men att kunna få upp innehåll på storskärm skulle också passa, tja, Watch-innehåll. Alltså titta på Facebooks eget videoinnehåll på en större skärm med bättre ljud. Facebook presenterade bland annat några nya Facebook-finansierade nyhetsprogram.

Men om vi dyker ner i ryktesfloran som omgav Portal TV innan vi visste att den hette Portal TV så sas det också att Facebook kontaktat andra strömningsföretag som Netflix och Disney för att få dem att ta fram appar specifikt för Portal TV. Kort sagt: bli som Apple på riktigt med en tv-box som innehåller kanaler du kan titta på och prenumerera på direkt via Portal.

Nu finns det i dagsläget kanske få incitament för såväl tittare som strömningsföretag att erbjuda något sådant - men om Facebook börjar fylla på sitt ekosystem med ännu fler tjänster och funktioner så skulle det kunna bli aktuellt att låta den här typen av innehåll ingå i ett, tja, Facebook Prime. Med en digital plånbok som gör att en prenumeration bara är ett tryck bort - och att du kanske rentav får cashback på dina köp, Apple Card-stylee.

Så vad det här alltså betyder i långa loppet: Facebook nöjer sig inte bara med att äga den primära skärmen. De vill även äga vår tid med den sekundära skärmen.

(Två av produkterna börjar ironiskt nog/medvetet börja säljas samma dag som Google presenterar nästa generation av Pixel-mobilen: 15 oktober. Portal TV kommer 5 november. 129 dollar för Minin, 149 för vanliga och 179 för Portal TV.)

https://newsroom.fb.com/news/2019/09/meet-the-new-portal-family/?1

Facebook lanserar AR-annonser och interaktiva spelannonser

AR-annonser: Annonser med AR-funktionalitet som gör att användarna kan interagera med annonsen via sin mobilkamera. Exempel som ges är möjlighet att i en annons för smink kunna testa produkten eller produkterna på sig själv. (Har funnits som stängd beta och rullas nu ut bredare, även om det fortfarande är ett betaformat.)

Videoannonser med frågor: Instagram-format som flyttar in i Facebook. En videoannons med möjlighet att ha två svarsalternativ som användarna kan interagera med. Än mer intressant är de två delformaten som erbjuds: dels videoannons med frågor där svaret leder till möjlighet att exempelvis utforska en produktkatalog fokuserat på det man svarade och dels ett titta/svara//installera-format för spel. Alltså möjlighet att leda användare till två olika spel som kan passa dem baserat på deras svar.

Speldemoannonser: Annonser för spel, där det går att spela en demo direkt i annonsen. Gillar man spelet kan man sedan installera det fullt ut.

Det alla tre annonserna har gemensamt är att de bygger på att annons/medvetandegörande/prova på/konvertering byggs ihop. Inte så att alla formaten fullt ut gör att man kan shoppa loss i Facebook utan att lämna plattformen - men det är förstås inte långt dit.

Ännu ett exempel på hur marknadstratten får sig en törn. Och hur vi som bygger digitala tjänster allt mer måste komma till kunderna - även med funktioner - snarare än att förvänta sig att de ska komma till oss. Och om vi vill att de ändå ska komma till oss får vi gilla läget att det kommer att bli allt dyrare och allt svårare.’

Eller så här: folk vill inte vänta på att få en dvd-skiva några dagar senare när man kan strömma en film i samma stund som man får impulsen.

Facebook Launches Interactive Augmented Reality Ads That Let You Try On Makeup | Digital Trends

Facebook is rolling out new interactive ads to its News Feed that include augmented reality experiences that let you play games or see how makeup looks on your skin. The new ads would also include polls and even games you can play without downloading them to your phone.

 

Facebook lanserar nya videofunktioner för livevideo och IGTV

Live-video (nya funktioner kopplade till sidor)

  • En ”genrepsfunktion” som gör det möjligt att bara skicka ut en sändning till sidans admins via Live-API:et
  • Trimma början och slutet av livevideosändningar
  • Fördubbling av maxtiden för livesändningar, från fyra till åtta timmar
  • Möjlighet att skicka en livesändning även till andra strömningsplattformar - alltså till tjänster som inte ägs av Facebook

Instagram och IGTV

  • Möjlighet att schemalägga innehåll för Instaflödet och IGTV upp till sex månader i förväg
  • Utkast- och redigeringsfunktioner kommer om några månader

Watch Party

  • Möjlighet för sidor att schemalägga en tittarhappening för att bygga buzz
  • Två nya tittarmått för uppföljning: tittade minuter och hur många unika användare som tittade på minst 60 sekunder av innehållet
  • Livekommentarsfunktionen rullas ut globalt

Creator Studio

  • Ett antal nya insightsvärden
  • Autotextningsfunktionen får stöd för 13 nya språk

https://techcrunch.com/2019/09/16/facebook-rolls-out-new-video-tools-plus-instagram-and-igtv-scheduling-feature/?3

Facebook presenterar upplägget för sin innehållsöversynsinstans

Igår fick vi mer uppgifter om den översynsinstans som Facebook har pratat om att införa. Alltså en mer eller mindre oberoende enhet som ska överse företagets beslut gällande innehållsmoderering.

Om man så vill är det exakt samma upplägg som Facebook ser för sin (kanske/sannolikt/förmodligen) kommande kryptovaluta Libra: en samling experter, max 40 stycken, som ska finnas i någon form av stiftelseaktig organisation och på sikt själva välja in de övriga som ska ingå (likt Libra är det dock Facebook som mer eller mindre handplockar dem som ska ingå från start, innan allt är på plats). De invalda sitter på treårsförordnanden, kan max sitta i nio år och ska inte ha några kopplingar till Facebook (att se exakt hur många Kevin-steg vi pratar om här). Det får heller inte finnas någon ”government official” i samlingen - även här att se exakt vad det kan betyda.

De som ingår i instansen kommer att titta på och rösta kring ärenden som dyker upp. Antingen sånt som kommer från Facebook-användare eller från Facebook själva (typ ”vad säger ni om den här”?) De får heller inte ha några finansiella eller andra beroendekopplingar till ärendena de ska hantera. Gruppen kommer kunna delas upp i mindre grupper och hantera olika ärenden, kanske att det blir olika delexpertisgrupperingar inom instansen.

Hela initiativet har varit rätt intressant redan från start och nu fick vi alltså lite mer kött på benen gällande upplägget. Så några tankar från mig utifrån det vi nu fått reda på:

Först och främst det som de flesta som skrivit om det här redan har konstaterat: rent krasst är det här ett sätt för Facebook (som privata företag och branscher gillar) att reglera sig själv. Alltså slippa regleringar som är av mer formellt tvingande karaktär. Det ironiska är förstås att det Facebook nu lanserar är ungefär exakt det som EU:s upphovsrättsdirektiv kräver att alla medlemsländer ska instifta när direktivet blir lag: alltså instanser där oenigheter kring bortplockat/stoppat (eller inte bortplockat/stoppat) innehåll ska kunna avdömas och att de sociala plattformarna sedan måste följa överklagandeinstansens beslut. Garanterat ingen slump att Facebooks modell är rätt karbonkopia.

Även om Facebook gärna vill se initiativet på det sättet så kommer Facebook förstås inte kunna undvika lokal lagstiftning. Översynsinstansen har inget mandat bortom Facebooks tjänster och kan förstås inte fatta beslut som går stick i stäv med rådande lagstiftning. Instansen har förstås heller ingen rätt att utdela någon form av straff till Facebook - det skulle vara lite kontraproduktivt.

Det mest märkliga med instansen är att den ska hantera enskilda inläggsärenden. Det blir ju… några stycken. Den KAN rekommendera eller ”begära” att Facebook ska göra policyförändringar baserat på ett specifikt fall. Det känns som att det är det här som borde vara instansens huvudfokus - precis som för det vanliga rättsväsendet. Om ett ärende vandrar hela vägen upp till högsta instans så är det specifikt det ärendet som domstolen dömer i. Men det utfallet blir automatiskt vägledande prejudikat för alla andra likartade fall.

Och när vi ändå är inne på ämnet ärendeurval så är det kanske det största frågetecknet. Instansen ska ha fem personer som roterande agerar som ”urvalsgrupp” och väljer ut de ärenden som ska tas upp. Kan alltså komma från Facebook själva eller från användarna. Finns specificerat ett antal grundkriterier (som att det ska vara allvarligt och ha stort genomslag - läs exempelvis Christchurch-skjutningen). Men det kommer ändå bli sjukt många ärenden som kan kandidera. Finns väldigt stor risk för slump och godtycklighet i hanterandet. Och om Facebook ser att mer avdömanden ska lämpas över på den här grupperingen, med max 40 personer, så finns ju risk att beslut tar ännu längre tid än idag.

Sist men inte minst finns förstås utmaningen att det är Facebook som finansierar stiftelsen och därmed de som ska avgöra besluten. Hela det här upplägget bygger förstås på att Facebook och instansen respekterar varandras roller och mandat, men instansen finns ju bara så länge som Facebook känner för det - och därmed behöver Facebook bara lyda den så länge som den finns.

Vad som är rätt och accepterat i en kultur, en grupp eller ett land kanske inte är det någon annanstans. Att 40 människor, även om de ska ha ”samma blandade sammansättning som Facebook och Instagram”, ska förväntas kunna hålla reda på hela världens koder är… krävande. Inte minst som gruppen som sagt först och främst också måste hålla redan på den lagstiftning som gäller innan de kan ha någon åsikt.

Facebook är öppna med att de inte har en aning om hur det här kommer att gå och att det kommer att krävas MYCKET intrimning – vilket företaget ska ha en eloge för. Inte ett Balthazar-piller. Som koncept är det väldigt intressant och välmenande. Att se hur sömmarna håller när initiativet vänstertacklas av verkligheten. 

Vi kan väl åtminstone förvänta oss att Facebooks innehållsöversynsinstans kommer att leva längre än Googles motsvarande AI-etikråd - som varade ganska exakt en vecka.

Establishing Structure and Governance for an Independent Oversight Board | Meta

We're announcing more details on the structure of the Oversight Board and its relationship to Facebook.

Facebook stänger ner funktionen som gör det möjligt att skapa gruppstories

Facebook stänger ner ännu en funktion: Group stories. Med andra ord kommer det från och med 26 september inte längre vara möjligt för gruppadministratörer att skapa och dela stories för sin grupp.

Anledningen? Ett snömossvar från Facebook, så vi vet inte. Funktionen lanserades så sent som i december förra året, så spontant skulle man kunna gissa att funktionen inte har använts särskilt mycket.

Facebook to shut down its group stories feature next week

The social network plans to start sunsetting the feature on Sept. 26.

Facebook släpper nya inläggsformatet Chat posts

Facebook verkar arbeta på ett nytt inläggsformat för nyhetsflödet: chat posts. Möjlighet att dela en gruppchatt i Messenger via en Facebook-post. Kort sagt: dra in användare till chatten från nyhetsflödet. Även om, tja, det allt oftare börjar bli behov för det omvända.

Facebook Tests New 'Chat' Post Type

Facebook is testing a new 'Chat' post type that lets users join Group Chats on Messenger.

Instagram åldersbegränsar inlägg om bantningsmedel

Facebook skärper riktlinjerna ytterligare. Nu kommer Instaposter som marknadsför bantningsmedel eller ”types of cosmetic surgery” inte längre att visas för användare under 18 år. Inläggen kan dessutom ryckas helt om Facebook anser att inlägget ”kommer med fantasipåståenden om ett bantningsmedels egenskaper” och dessutom innehåller reklamkod.

Så sucks to be alla som influencermarknadsför den här typen av produkter på Insta, alltså.

Instagram will restrict who can see posts about cosmetic procedures, weight loss products

Instagram is instituting a new policy around posts that promote weight loss products or types of cosmetic surgery in a move that targets a rapidly growing and controversial sect of influencer marketing. It will restrict people under the age of 18 from seeing these posts.

Instagram kan vara på gång med nytt kortvideoverktyg: Clips

Kommer ni ihåg en gång i tiden när Facebook "inspirerades" av Snapchat? Nu har det kommit en ännu coolare elev till skolan. Kodgrävargurun Jane Manchun Wong har hittat spår av en ny tiktokig (</roligt ord>) funktion i Instagram Stories: Clips.

Clips verkar vara en funktion för att masha ihop en element till kortvideo med musik som sedan kan delas som en story. Förstås för att få användare att inte kliva iväg till TikTok för sitt kortvideobingande.

Nu vet vi förstås inte när, eller ens om, Clips kommer bli del av Insta Stories. Däremot kan vi konstatera att namnet är exakt samma som Apples lite liknande videoapp. Ännu ett exempel på hur enastående usla techjättarna är när det kommer till att döpa sina tjänster och produkter till något annat än det som konkurrenterna har valt.

Instagram appears to be working on a new video tool, and it's a clone of the feature that made TikTok so successful

A reverse-app engineer has discovered that Instagram is working on something called "Clips," a new camera mode for creating Instagram Stories.

Facebooks donationsfunktion har samlat in över 2 miljarder dollar

Man kan tycka vad man vill om Facebook. Om vad folk gör där. Men det här är galet mycket värt en stor applåd: nu har det totalt samlats in över två miljarder dollar till välgörande ändamål via Facebooks plattformar. Hälften av dessa har kommit via födelsedagsinsamlingar och totalt har över 45 miljoner människor startat insamlingar eller donerat.

De två miljarderna är vad som har samlats in sedan funktionerna lanserades 2015 och senaste gången Facebook lämnade siffror var i november för ett år sedan. Så hälften av alla totalt insamlade medel har alltså kommit det senaste året (ja, eller inte ens det).

Dessutom meddelar Facebook att donationsdekalen för Insta nu/snart kommer att lanseras i Europa (inget datum här dock).

https://newsroom.fb.com/news/2019/09/2-billion-for-causes/?3

Facebook uppges samarbeta med Ray-Ban kring AR-glasögon

Vad är Facebooks absolut största svaghet? Ja, förutom tonåringarna? Apple och Google. Alltså att de är beroende av två andra företag för i praktiken hela sin verksamhet. De ligger som ett lager ovanpå själva operativet, men utan att kunna verkligen dra nytta av hårdvaruintegrationer på samma sätt som Google och Apple kan. Ja, eller Apple åtminstone. På grund av socialt.

Det är därför ingen slump att Facebook försöker göra sin egen hårdvara. Men även där är de beroende av Android - och det är stationära enheter. Enter: Facebook Spectacles. Förlåt: Facebook Orion. AR-bestyckade smartglasögon.

Uppgifter om att de kan komma så (relativt) snart som 2023 och att de i så fall kan tas fram i samarbete med några som kan glasögon: Ray-Ban (eller om Ray-Ban-bågarna blir en egen modell). Men det riktigt intressanta är att uppgifterna också talar om att glasögonen inte kräver någon mobil för att användas. Ska kunna hantera samtal och visa information ”på en liten skärm”. Användare kanske också ska kunna livesända tillvaron via kameror i glasögonen. Och videon blir i ett runt format. Eller okej, det sista kanske var jag.

Facebook is reportedly teaming up with Ray-Ban on its smart AR glasses

Facebook's augmented reality glasses could launch as early as 2023 now that it has reportedly found a partner in Luxottica, the popular eyewear brand. These glasses are said to replace your phone, and will be able to live stream to your followers and friends.

Facebook Lite får stöd för livevideo och 13 nya språk

Ett rätt stort steg för Facebooks satsning på tillväxtmarknader: Lite-appen, alltså den megabyte och datasnåla versionen av Facebook-appen, får nu stöd för livevideo. Men inte bara det, autotextningsfunktionen får stöd för 13 nya språk, bland annat ett antal språk just för tillväxtländer.

Facebook Live is now available in the Lite app

Facebook Live is now available in the social network's Lite app, giving creators a way to reach new audiences that don't have access to pricier phones or strong mobile networks. That's just one of the things the company announced at the International Broadcasting Convention in Amsterdam, where it also introduced quite a hefty list of new features for Live and Watch Party.

Snapchat

Snapchat lanserar 3D-selfies

Ni vet hur Facebook några gånger har… inspirerats av Snapchap? Två kan spela det spelet, tydligen. Nu lanserar Snap ett nytt selfieläge: 3D Camera Mode. Ser ut att vara väldigt mycket som Facebooks 3D-format - fast förstås ännu mer fokus på typ regnbågskräks. Rullas ut till ”kompatibla enheter” (läs iPhone X eller senare som har rätt slags kameror) kommande veckan.

Landar med andra ord ungefär lagom till generation tre av (kameraföretaget) Snaps Spectacles-glasögon som också fått 3D-stöd. Ja, även om de har lite olika syften. Appfunktionen är alltså för selfiekameran medan Spectacles funktion handlar om att 3D kameran som pekar bort från användaren.

https://wersm.com/snapchat-adds-depth-to-snaps-with-new-3d-camera-mode/?3

LinkedIn

LinkedIn lanserar verktyg för att testa sin kompetens

En rätt intressant ny tjänst på LinkedIn: ett antal självskattningstest för att se hur man ligger till inom olika kompetensområden. Har varit stängd beta, men rullas nu ut globalt (okej, bara på engelska just nu, men hej).

I sig är funktionen inte speciellt jätteupphetsande. Möjlighet att putsa på sina kompetenser, mer eller mindre strukturerat, finns i de flesta tjänster som håller på med rekrytering. Om du klarar ett test (just nu är av typen multipla svar, vilket gör att chansen är god att du får NÅGRA svar rätt) så kan du visa upp det ”certifikatet” i din profil. Återigen, kanske inte det som kommer väga tyngst bland rekryterare.

Det som däremot är lite intressant att fundera på är att LinkedIn i och med detta tar ett hyfsat stort steg mot att själva erbjuda tjänster för att kvalitetssäkra LinkedIn-medlemmars kompetenser. En så kallad I call LinkedIn-profil-bullshit-funktion. (Dock lite mer osäkert hur Trasselsuddsdigitaliseringsninjans exakta kompetenser ska valideras.)

På sikt skulle det här i sig alltså kunna bli både en standard som rekryterare kan använda för att tröska igenom de första urvalsomgångarna (åtminstone för yrken där det är hyfsat enkelt att ranka kompetenser) såväl som ett sätt att få användare att använda LinkedIn mer och oftare.

https://techcrunch.com/2019/09/17/linkedin-launches-skills-assessments-tests-that-let-you-beef-up-your-credentials-for-job-hunting/?3

LinkedIn lanserar funktionen Find an expert - efterlys en specifik kompetens

En rätt intressant funktion från LinkedIn. Ja, eller förenkla och standardisera något som görs varje dag: ”Find an expert”. Be nätverket om hjälp att hitta en viss kompetens.

När du skapar en ny post finns det nya alternativet ”Find an expert” som leder till ett formulär med ett antal fält att fylla i (verksamhetsområde, geografisk plats och beskrivning på det som söks). Kort sagt det som går att göra som en vanlig textpost, men i och med att man använder den här funktionen så formateras inlägget lite annorlunda.

Den här funktionen ska rullas ut globalt nu för både iOS och Android (jag har inte fått den, inte bitter etc.). Det intressanta är att det inte bara blir en ny ikon när man skapar ett nytt inlägg. Själva postalternativsväljaren ser också lite annorlunda ut. Ta ett foto, spela in en video eller välja en bild ser ut ungefär som tidigare - fast större. De övriga har nu istället blivit textalternativ (förmodligen för att ingen förstod vad ikonerna betydde). Väljaren i exempelvideon har även alternativet: ”Share that you’re hiring”, som inte jag heller har. Finns den i Sverige? Någon som har den? Kommer även det alternativet nu eller har det funnits länge?

LinkedIn Adds New 'Find an Expert' Post Option to Connect with Relevant Freelancers

LinkedIn has added a new post option which will make it easier for users to find relevant service providers.

Pinterest

Pinterest integrerar Lens och shoppingbara pins

Pinterest tar ännu ett steg på shoppingområdet. Man slår nu delvis ihop funktionerna bildsök och shoppingbara pins.

Eller rättare sagt: likt hur det funkar hos Google så kommer just shoppingbara pins att kunna dyka upp för de användare som använder appens bildsökfunktion Lens (som OCKSÅ heter samma sak hos Google…). Det kommer alltså inte bara visas allmänna pins utan även de sponsrade pins som är ett klick bort från annonsörernas egna sajter (eller åtminstone en plats där produkten kan köpas).

Det riktigt intressant blir förstår hur länge det dröjer innan också Pinterest gör som bland annat Instagram och just Google och gör det möjligt att också genomföra själva köpet direkt inuti en pin, så att säga.

Pinterest Upgrades Visual Search With Shoppable Pins

Pinterest is integrating shoppable pins with visual search, making it easier for users to buy products they've taken photos of.

Pinterests bildigenkänningsfunktion Lens kan nu identifiera över 2,5 miljarder objekt

Ännu en milstolpe för Pinterest. Appens bildigenkänningsfunktion Lens kan nu identifiera över 2,5 miljarder olika objekt. Visst. Googles namne lär väl säga ”meh”, men alla vi andra kan nog vara överens om att det är… ganska många.

Förutom att reflektera en stund över de beräkningar som behöver skyfflas runt för att hantera den mängden möjliga träffar så kan vi konstatera att det förstås inte är en slump att fokus för igenkännandet ligger på föremål och företeelser som rätt enkelt går att koppla till Pinterests shoppingfunktioner. Frågan är inte så mycket om, som när Pinterest släpper sin egen checkoutfunktion.

Pinterest Lens Can Now Identify Over 2.5 Billion Home And Fashion Objects

"Lens is smarter than ever." Pinterest revealed that its flagship visual search tool can now identify over 2.5 billion objects across home and fashion pins.

 

Sök/SEO

Google börjar visa kapitelindelningar för Youtube-videos i sökresultatet

Google fortsätter lägga till funktioner för att se till att vi hittar det vi söker så snabbt som möjligt. Senaste funktionen/testet: kapitelindelning under Youtube-videos. Alltså snabbgenvägar till de saker som avhandlas i videon.

I sin enklaste form kan det här förstås bygga på information som den som laddat upp videon har lämnat. Men jag misstänker att det är mer avancerat än så. Googles autotextningsfunktion, fast för videoindexering.

Google har sedan tidigare transkriberat videos som har laddats upp för att kunna sökindexera innehållet. Det innebär att Google alltså skulle kunna använda den AI-smartnessfunktionen för att också förstå vad olika delar av en video (och givetvis ljud, som i en podcast) handlar om.

Och, tja, det kan förstås även här bli så att Google anser att ett specifikt avsnitt handlar om något annat än den som laddade upp videon tror. Och det är inte omöjligt att Google kommer ha rätt även i detta fall.

Google Video Result Timelines: In This Video Snippet

Amit Singh shared a screen video capture of a new form of video results in the mobile Google search results. This one shows a video result with a section named "in this video." The "in this video" section gives you a timeline in the video of what is being discussed so you can jump to those sections.

Google minskar antalet tecken för titlar i sökresultatet

Tror du att du har koll på titellängden för Googlesökningar på desktop? Ha! säger Google. Sucks to be you,

RankRangers titt på titellängder tyder på att den genomsnittliga längden som Google visar har kortats från 55,3 tecken till 50,9. Så typ ett ord mindre.

Visst, nu spelar titellängden allt mindre roll. Google sökresultat blir allt mer dynamiskt och det bygger allt mer på att Google plockar ut den information som företaget anser behövs för att presentera en träff på bästa möjliga vis. Det betyder att det som visas, och hur det visas, än mer bygger på vilken slags sökning det handlar om. Vilket slags innehåll.

Och förstås i förlängningen: att Google vill att vi outsourcar allt mer kring SEO och annonsering, på och utanför Googles plattformar, till dem. Helt enkelt för att Google vet bättre än du hur ditt innehåll och dina funktioner bäst ska paketeras och presenteras.

Och, tja. De visar mer och mer att de har rätt i det.

Google Shortens Title Length In Search By 5 Characters On Average

The folks at RankRanger are showing data that on average, the title tag length shown in the Google desktop search results have gone down from 55.3 characters to 50.9 characters on average.

Google börjar ge svar på sökningar direkt i adressfältet

Ett väldigt intressant intiativ från Google: sökningar som skrivs in via Chromes adressfält får svaret - direkt i adressfältet. Bland sökförslagen som trillar ner visas även svaret under de föreslagna sökfraserna.

Tidigare i år kom uppgifter om att mer än hälften av alla googlingar numer inte leder till något tryck - alls. Sökningar där man alltså inte lämnar Googles sökfunktion, för att man inte får något svar eller, mer troligt, för att man får svaret direkt hos Google. ”Zero click searches”, alltså. Men som artikeln konstaterar kan vi nu vara på väg mot ”zero query searches”. Sökningar som inte ens leder till en sökning, alltså.

Och det sistnämnda, att Google alltså ger svaret direkt i adressfältet, är lite oväntat. Till skillnad från det mesta som Google gör leder inte det här till några annonsvisningar. Men i det här fallet verkar Google tycka att det är viktigare att driva mot användning av Googles tjänster överhuvudtaget.

Eller så här: Google är beredd att eventuellt tappa lite annonsintäkter för de enkla sökfrågorna för att öka användningen av Googles tjänster för de mer avancerade sökningarna och funktionerna. Ja, och det är inte omöjligt att adressfältssvaren är sökningar som leder till söksvar som Google kan hantera utan att släppa iväg användaren.

https://www.searchenginejournal.com/google-chrome-will-provide-answers-to-queries-right-in-the-address-bar/326637/?3

Google testar anonym användning av Google Maps

Nästa integritetsfunktion i Google Maps: möjlighet att använda appen i inkognitoläge. Alltså utan att informationen sparas, ungefär som när du surfar i inkognitoläge med webbläsaren. Funktionen presenterades redan under Googles utvecklarkonferens i maj och skulle ha kommit "inom några veckor". Bättre sent än aldrig, nu har Google alltså börjat testa funktionen.

Det här är alltså ännu en spik i kistan för det som varit det kanske mest centrala i den mesta digitala marknadsföringen senaste åren: möjlighet att kunna spåra användares aktiviteter över internet. Dessutom börjar saker som antal följare på Youtube eller antal gilla-markeringar hos Facebook så sakteliga fasas ut.

Marknadsföring förändras förstås hela tiden, som ungefär allt annat. Men det vi upplever nu kan vara en av de största förändringar som vi har upplevt på väldigt länge. På sätt och vis kanske den största på åtminstone 20 år.

Google is now testing Incognito mode for Maps

Need a little more privacy when navigating through Google Maps? Incognito mode should help, and the feature is currently in testing.

Google gör det möjligt att söka efter stödgrupper och missbruksbehandlingsplatser

SJUKT spännande och bra initiativ från Google. En ny sajtresurs, men framförallt ny funktionalitet i Google Maps. Möjlighet att se resurser kopplade till missbruk och avvänjning.

Google Maps kommer (i USA just nu) börja visa två nya typer av platser:

Recovery locator tool: Den här funktionen visar över 83 000 platser med stödmöten för före detta missbrukare (eller människor på väg att ta sig ur sitt missbruk). Saker som Anonyma alkoholister. Det ska gå att se var närmaste möte kommer att ske, via länk till schema direkt från kartan.

Naloxone locator tool: Hitta platser som tillhandahåller Naxalone, som tydligen är ett medel för att blockera opiaters effekt. Typ för att kunna "häva" en överdos när den väl har skett.

Dessutom lanseras alltså också sajten Recover together. Innehåller båda tjänsterna plus andra resurser för missbrukare eller dem som kämpar med att ta sig ur sitt missbruk, samt närstående till dessa.

Visst är även det här en del i Googles pussel att bli stället vi vänder oss till för att göra, tja, allt. Men det är oavsett alltså ett väldigt bra initiativ från Google. Lär också vara en framtida del i Googles tekniker som din personliga husläkare. Få diagnos och var du bäst vänder dig dig sedan.

Google Maps Adds Features for Drug and Alcohol Addiction Recovery | Digital Trends

Google Maps, as part of National Recovery Month, added two new features that will support people on the path to recovery from drug or alcohol addiction. The first tool marks more than 83,000 recovery support meetings, while the second tool reveals nearby establishments where Naloxone may be obtained.

Google kan göra det möjligt att söka med en skärmdump

En väldigt intressant kanske/sannolikt-kommande-funktion för Googles sök: sök med en skärmdump. Kodgrävande har visat ett nytt delningsalternativ i Android: dela till Google Lens.

Med andra ord skulle det här också förstås kunna bli ännu ett steg mot att göra det enklare att söka produkter med bilder man har, antingen som man har tagit eller som alltså finns på mobilskärmen. Men det här skulle också kunna vara ett väldigt bra tillägg gällande mobilsupport. Kort sagt: ta en skärmdump över felläget man har drabbats av och skicka in den till Lens istället för att gå till vanliga söken och skriva in en textsträng - eller försöka beskriva vad som har hänt.

Nu när jag funderar ett varv till så är det här potentiellt en av de mest spännande bildsöksfunktionerna vi har sett på ett tag.

Google may soon let you search with a screenshot

Google might be about to do pair up two mobile screen-related features, "Edit & Share screenshots" and the AI-powered "What's on my Screen," according to some APK digging by 9 to 5 Google. A new feature called "Smart Screenshots," tucked into the latest version of the Google 10.61 app, brings up an updated toolbar when you take a screenshot.

Google börjar visa emojis i sökordsannonser?

Ännu ett exempel på hur emojin blir en alltmer självklar del av våra liv. Visst, nu spekuleras det i att det här kan vara något som slank igenom ända ut till en sökannons hos Google, men även om det skulle vara ett misstag så kommer även det här att bli något normalt.

Jag har emoji-domäner för båda mina webbplatser. Just sayin.

Google Search Ad Shows Emoji In Display URL

Yesterday I covered how Google was showing emojis in the auto-complete search suggestions. Now, Google is also showing emojis in the display URLs of some Google Ads in the search results.

Google lanserar jobbsökartjänsten Kormo i Indien

Google verkar ha ett lite… ambivalent förhållande till att ha tjänster som appar eller som del av sökfunktionen. På hemmamarknaden har man bara senaste året stängt ner ett antal kringtjänster och istället gjort dem till del av just sökfunktionen, men samtidigt släpper man andra saker som helt separata appar. Som Kormo - en ny jobbsökarapp. För Indien (och sedan tidigare Bangladesh och Indonesien.

Google har inte gjort någon hemlighet av att man tänker ta en stor del av jobbsökarkakan och Kormo fokuserar specifikt på enklare jobb. Mer specifikt inom tre huvudområden: detaljhandeln, hotell och restaurang samt logistik. Men inte bara det: Kormo bjuder inte bara på funktioner för att vässa sitt CV utan även andra resurser för att bli ännu mer attraktiv för arbetsgivare.

Så ni vet, pffft… LinkedIn? Kan behöva ligga i ännu mer för att få snurr på tillväxten hos nästa miljard internetanvändare.

Och på det temat. Man måste gilla att Google har en avdelning som heter just så: NBU, Next billion unit.

https://officechai.com/stories/google-launch-entry-level-job-app-kormo-india/?3

 

Och när du ändå är här

Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du gör


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *