Kategorier
Detaljhandel/e-handel Sociala medier Sök/SEO Spaningar

Digitala spaningar vecka 40 2019

Läckta ljudfiler från internet Facebook-möte ger inblick i Mark Zuckerbergs syn på några av Facebooks utmaningar. Instagram släpper nya chattappen Threads. TikTok stoppar all politisk annonseringen i appen. Google rullar ut tre nya integritetsfunktioner, lanserar sin Shopping-plattform med nya funktioner och säger att H1:or inte är nödvändiga för SEO. Amazon kan öppna en ny kedja livsmedelsbutiker och kan licensiera Amazon Go-tekniken. JD.com använder AI-teknik för att optimera leveransflödet.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i sammanställningen

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Instagram släpper nya chattappen Threads

Uppgifterna stämde: Instagram släpper en ny app (vilket på sätt och vis är skönt meta, eftersom Instagram numer ju typ är en app och inte ett företag): Threads. En app där du ska kunna samla dina ”nära vänner”.

Threads ska ha två nya funktioner:

  • Status: Berätta vad du gör – men med en emoji. Saker som hemma, på jobbet, ute och kör eller ”hänger”.
  • Auto status: En fortsättning på ovanstående. Men istället för att peta in en manuell emoji så outsourcar du din status till Threads-appen. Om den känner att din mobil rör sig fort så berättar den för dina vänner att du är ute och kör. Om du landar på hemmaadressen så är det Hemma som gäller. Och så vidare.

Men det verkliga syftet med Threads, som rätt mycket Facebook gör nu, handlar om att nå de unga användarna. Eller som artikeln konstaterar, för att erbjuda en tjänst optimerad för ”rapid-fire camera and text messaging with your best friends”. Eller ”en upplevelse byggd på att du mest messar med ett fåtal personer under dagen”.

Och som sagt: intressant att Facebook väljer att göra Threads till en egen app, när Facebook just nu mest går åt andra hållet med sitt appkonsoliderande. När Facebook har släppt separata appar senaste åren har det gått lite… sådär. Som artikeln konstaterar kan det förstås ses som en testapp som kan läggas ner om den floppar. Men det skulle också kunna ses som ännu ett tecken på att Instagram som varumärke kan vara på väg att sugas upp av Facebook.

Instagram launches Threads, a Close Friends chat app with auto-status | TechCrunch

What if Instagram could automatically tell your Close Friends you’re 🏠 (home), 🤓 (working), 🚗 (on the move) or 🛋️ (chilling and might want to hang out)?

Threads gör det möjligt att delvis personalisera gränssnittet

Igår släppte Facebook sin senaste app: Threads. Det senaste försöket att ta sig an Snapchat med en kamera-först-app som komplement till Instagram. Tänkt att fungera som snabbchattsappen med dina närmaste vänner. Jag skrev om appens funktioner igår, men missade en sak: genvägar.

I startläget har du kameraknappen, men kan också välja att lägga till upp till sju genvägar här. Dina sju extranärmaste vänner för att ännu snabbare kunna skicka meddelanden till dem. Istället för att gå via standardkameran kan du direkt trycka på någons ikon och köra.

Inte så att det här i sig är något jättenytt, men det får mig att tänka två saker.

Den ena är hur mallade sociala plattformar fortfarande är – och hur få anpassningsmöjligheter de erbjuder. I linje med hur stories sprängt det mallade utseendet på hur ett ”inlägg” måste se ut så kommer vi säkert få större möjligheter att anpassa gränssnitten så att de på riktigt blir som vi vill ha dem – för att vi ska uppmuntras att använda tjänsterna ännu mer.

Det andra är att anpassningen i Threads gör att det går att knuffa bort standardkameran från startläget. Du kan flytta ner den till plats åtta bland dina snabbgenvägar. Så måna är Facebook att det här verkligen ska kännas som ett ställe för dig och dina allra närmaste.

https://newsroom.fb.com/news/2019/10/introducing-threads/

Läckta ljudfiler från internet Facebook-möte ger inblick i Mark Zuckerbergs syn på några av Facebooks utmaningar

Hur ser Mark Zuckerberg på uppstyckningshot, Libra-lanseringen, TikTok, hjärna-dator-gränssnitt och varför han vill behålla kontrollen över Facebook? There’s a antal läckta inspelningar från två interna frågestunder med Zuckerberg och Facebook-anställda i juli for that.

Det är The Verge som har kommit över inspelningarna och transkriberat dem. Det handlar alltså om frågor som här ovan plus några till. Och… ja, det är inte särskilt mycket nytt i det stora hela. De skriverier jag har sett kring det här har fokuserat på att Zuckerberg konstaterar att Facebook kommer att kämpa med näbbar och klor om någon försöker stycka upp företaget. Läs specifikt: presidentkandidaten Elizabeth Warren, som namndroppas av Zuckerberg (och som förstås fick henne att svara på Twitter). Zuckerbergs svar är att företaget är berett att gå så långt som att stämma USA:s regering (och då även andra kan man tänka, som EU) om uppstyckningskrav skulle bli verklighet. Ett av argumenten då kommer bli att Facebooks storlek garanterar att exempelvis inblandningar i val inte händer – eller blir mindre vanligt. Mindre företag kan inte koordinera och investera på samma sätt för att stoppa detta.

Om vi bortser från att det här inte direkt kommer förbättra relationen med uppstyckningsivrarna så är det i sig inte särskilt kontroversiellt. Ett företag företag säger att de kommer att kämpa mot en reglering som försämrar för den egna verksamheten. Det är möjligtvis hur långt Facebook är beredda att dra det som skulle kunna vara lite nytt.

Men det finns några saker som framkommer – och några saker jag kommer att tänka på i samband med inspelningarna:

Om uppstyckningshoten

Zuckerberg upprepar åter hur villiga Facebook är att låta sig regleras mer – för att slippa något så drastiskt som att företaget måste splittas i fler. Ett scenario som förekommit är att Facebook ska tvingas sälja två av de huvudtjänster de köpt upp: Instagram och WhatsApp. Andra hotas med liknande. Som Google. I fallet Google skulle det kunna handla om att de måste bryta isär sökverksamheten och annonsverksamheten (och kanske Maps och andra deltjänster) i separata företag.f

I Facebooks fall ser inte skiljelinjen ut på samma sätt. Här handlar det snarare om just de olika huvudtjänsterna. Och dessa vore väldigt enkelt att isolera och peka ut som vad som måste säljas. Samtidigt vet vi att Facebook jobbar mycket med att föra ihop Instagram och WhatsApp med Facebook ännu tightare. Som en gemensam chattinfrastruktur. Men jag tror det handlar om en större fråga än så: att man på sikt kommer fasa ut de separata varumärkena och kalla allt för Facebook. Det har jag skrivit om tidigare. Det som slog mig nu, när jag läser Zuckerbergs svar, är också något annat. Tänk om ihopbygget av Facebooks individuella tjänster, som fortfarande har rätt mycket vallgravar mellan sig, delvis också är för att göra det mycket svårare att stycka upp Facebook? Om man har en chattjänst som går på tvärsen och sitter ihop med ett stories-flöde och en digital plånbok – var drar man då uppstyckningsgränsen? Inte lite självklart.

Om Libra

Här konstaterar Zuckerberg bland annat ”We basically put out this big idea for enabling through our networks, through WhatsApp and Messenger, the ability for people to send money hopefully as easily as you can send a photo or other content across the world to different folks. But we want to work with traditional currencies”. Bekräftar det jag har skrivit om tidigare. Libra är ett fascinerande projekt och kan ge Facebook en intressant plattform.

Men Libra i sig är inte det centrala. Det är Calibra. Den digitala plånboken kopplad till valutan. Ja, eller det behöver inte ens vara Calibra – utan just Facebook som pengatransaktionsplattform (och förstås för att handla). Kul om folk vill använda Libra för att föra över betalmedel via WhatsApp, men det viktigaste är att man väljer WhatsApp när man gör det, exempelvis. Om man för över en annan valuta – mindre viktigt. (Det som kan bli viktigast i Libra-fallet är dessutom kanske snarast blockkedjan kopplad till den – som infrastruktur just för pengatransaktioner.)

Om TikTok

Även Zuckerberg konstaterar det som gör Bytedance unikt: de är ett kinesiskt företag som lyckats bli riktigt stora både i Kina och utomlands. Men mer anmärkningsvärt, och kanske det riktigt stora utropstecknet i inspelningarna: ”It’s starting to do well in the US, especially with young folks. It’s growing really quickly in India. I think it’s past Instagram now in India in terms of scale.” Ett rejält woah mama-ögonblick, i nivå med när Zuckerberg under en kvartalsrapport lite by the way droppade att Facebook inte äger USA:s största chattplattform (vilket då rimligtvis bara kan lämna Apple på tronen). Zuckerberg säger alltså att TikTok ”nog” är större än Instagram i Indien. Det. Är. Stort.

En sak till om TikTok: ”I think we have time to learn and understand and get ahead of the trend. It is growing, but they’re spending a huge amount of money promoting it. What we’ve found is that their retention is actually not that strong after they stop advertising.” Att Zuckerberg säger att de tänker lära sig av och kopiera TikTok är inte särskilt oväntat eller konstigt (de testar ju redan Lasso). Men den det intressanta här är att Facebook har sett att de inte lyckas hålla kvar användarna särskilt bra när ”de slutar annonsera”. Underlagen till de slutsatserna hade milt sagt varit intressanta att se.

https://www.theverge.com/2019/10/1/20892354/mark-zuckerberg-full-transcript-leaked-facebook-meetings?1

Instagram får stöd för notiser om produktlanseringar

Nästa Instagram-nyhet: få notifieringar om produktsläpp du är intresserad av. Facebook har inlett samarbete med ett tjugotal varumärken där den här funktionen ska kunna gå att användas. När Adidas släpper en exklusiv sneaker, exempelvis. Påminnelse dagen före och femton minuter före släppet.

Kort sagt ytterligare en shoppingfunktion från Insta (även om den är i testfas) som gör att företag än mer kan knyta ihop marknadsföring, buzz, socialt, produktkatalog och köp på ett och samma ställe.

Instagram is testing in-app reminders for merch drops

Instagram is testing a new feature with brands like H&M, Chinatown Market, Revolve, and Huda Beauty to allow people to set reminders for merch drops from within the app.

Instagram lägger till märkning för sponsrat innehåll på IGTV

Instagrams sponsrat-märkning kommer till IGTV, Facebooks tänkta (vertikal)långvideoapp. Har väl än så länge inte varit en jättesuccé, så det kanske inte är ett skriande behov av en sponsrat-tagg för IGTV. Men det visar oavsett att Facebook långt ifrån har kastat in IGTV-handduken.

Instagram Brings Branded Content Tags To IGTV

Instagram’s Branded Content Tag will now also be available to use for longer form branded content on IGTV.

Facebook uppdaterar sökordbevakningsfunktionen för grupper

Facebook uppdaterar sökordbevakningsfunktionen för grupper. Det blir alltså enklare för gruppadministratörer att hålla koll på diskussionerna i sina grupper, baserat på vissa ord eller fraser. Som artikeln konstaterar kan det användas för att peppa på i vissa diskussioner, men man kan tro att det mest troliga scenariot är för att hålla koll på saker som inte är tillåtna i gruppen. Och som är rentav brottsliga.

Med tanke på domstolsutslaget i Sverige tidigare i år, där den som administrerar en Facebook-grupp också är ansvarig för att alla i den följer inte bara Facebooks riktlinjer utan också svensk lag, så är den här typen av funktioner förstås extra intressanta utifrån det perspektivet.

Facebook Improves Its ’Keyword Alerts’ For Groups Feature

After testing keyword alerts in Groups last year, Facebook is giving the feature a few upgrades that will help admins better monitor and manage discussions in Facebook Groups

Facebook blockar The Pirate Bay i nyhetsflödet och i Messenger

Gillar du torrents? Kul för dig. Det gör inte Facebook. Nu verkar det som att turen har nått till The Pirate Bay, en gång själva sinnebilden för piratkulturen online. Det går inte längre att dela torrents på Facebook. Och, än mer intressant, inte heller via Messenger. Gäller inte bara enskilda torrentlänkar utan hela sajten. Även en länk till startsidan leder till ett meddelande som säger att länken inte får delas.

Det är lite märkligt att det här kommer just nu, med tanke på att det känns som att TPB numer lever ett rätt anonymt liv. Men som artikeln konstaterar kan det förstås bero på videoströmningstjänsterna har gjort att tekniken för att dela filer (lagliga som olagliga) kan ha fått sig ett uppsving. Enklare att ”rippa” och piratdela.

Lär framförallt bero på ökat tryck främst från de amerikanska innehållsföretagen och strömningsföretagen, snarare än saker som EU:s uppphovsrättsdirektiv (även om det säkert också är en delfaktor).

Vi kan väl anta att Facebooks olika plattformar används rätt friskt även för att dela länkar till torrentmaterial, så det här är ett sätt. Sen får vi se hur långt Facebook kommer ta det. När jag gör en bit. ly-länk av TBP:s startsida så funkar det fint att dela den. Visst, länken ser ut som skräp, men det fungerar.

Facebook now blocks all links to The Pirate Bay

Facebook is now blocking users from sharing links to The Pirate Bay on its platform, Facebook Messenger included.

TikTok

TikTok stoppar all politisk annonseringen i appen

Hur slipper man problem med diskussioner kring otillbörlig politisk påverkan via annonser i sociala medier? Man kan göra som Facebook och Twitter och höja verifierings- och transparenskraven på dem som annonserar. Eller så kan man göra som TikTok och helt förbjuda politiska annonser.

Anledningen? Enligt TikTok själva är de för att de vill att appen ska vara en ”positive, refreshing environment” som inspirerar kreativiteten. Inte ett ställe för politiska diskussioner/pajkastningar.

Kan säkert också vara som artikeln konstaterar: att Bytedance inte har medlen att få till samma typer av kontrollinstanser som exempelvis Facebook och därför helt väljer att dra ner rullgardinen. Men det går förstås inte helt att bortse från vilket som är TikToks hemland. Den här typen av initiativ är inte främmande i ett land som Kina. Ja, beroende på vem som vill säga något – och hur man definierar ”politisk annonsering” (intressant att veta hur mycket av det här som gäller Douyin, den kinesiska varianten av TikTok).

Samtidigt är det också lite synd. Inte så att alla måste prata politik överallt hela tiden, men det är inte minst i dessa tider viktigt att även få med unga människor i den politiska debatten. Lyfta frågorna som berör dem – i deras kanaler och på deras sätt.

TikTok explains its ban on political advertising | TechCrunch

Already under fire for advancing Chinese foreign policy by censoring topics like Hong Kong’s protests and pro-LGBT content, the Beijing-based video app

 

Sök/SEO

Google säger att H1:or inte är nödvändiga för SEO

Och där bekräftar Google att ännu ett hyfsat etablerat grundfundament inom SEO nu är lite optional: H1:or. ”Kul att ni har dem på era sajter, men vi behöver dem inte riktigt.”

En? Flera? Ingen? Lite same-same för Google. Tydligen.

Och det är inte förvånande. För dem som dagligen håller på med SEO hands on lär det här säkert inte komma som en överraskning, men för mig var det trots allt lite… ”huh?”

Varför skriver jag då att det inte är förvånande? Därför att Google allt mer vill att vi ska outsourca allt SEO- och SEM-arbete till Google. De känner att de är bättre på att förstå mening och sammanhang på sajter än vad sajtägarna själva är – och i många fall (nästan jämt?) har de säkert rätt. Framförallt att göra den on the fly-bedömningen vid varje enskild googling.

Sen har vi förstås det helt andra initiativet från Googles sida: att publicera innehåll (och funktioner) direkt på sökresultatet. Formaterat och paketerat som Google vill ha det. Då spelar det mindre roll vad du som sajtägare tycker.

(Med allt det här sagt finns det fortfarande andra poänger med H1 och andra html-element. Tillgänglighetsmässigt, inte minst. Åtminstone ett tag till.)

Google Says H1 Headings Are Useful but Not Critical

Google’s John Mueller answers why H1 headings are useful but not critical

Google rullar ut tre nya integritetsfunktioner

Tre nya integritetsfunktioner från Google (ja, eller funktioner som nu börjar rullas ut):

  • Inkognitosök för Maps: Android-appen får möjlighet för att söka utan att infon sparas. iOS kommer ”snart”.
  • Rensa historik i Youtube: Möjlighet att ställa in så att din historik automatiskt raderas efter 3 eller 18 månader – eller tills du manuellt raderar.
  • Radera Assistant-historik: Möjlighet att radera frågor och röstkommandon senaste bara genom att be Assistant göra det. Senaste veckan går att rensa på det här sättet, längre tidsperioder kräver fortfarande att du gräver i appinställningarna.

Google announces three new ways to hide your personal activity from Google

Google is kicking off Cybersecurity Awareness Month by rolling out new tools that give customers greater control over their privacy when using Google Maps, YouTube, and Google Assistant.

 

Detaljhandel/e-handel

Google lanserar Shopping-plattformen i USA och lägger till nya funktioner

Googles omstöpta Shopping-plattform släpps officiellt för USA idag. I samband med det lyfter Google också fram några funktioner som är nya, eller som inte fått jätteuppmärksamhet tidigare:

  • Prisbevakning: Bevaka priset på enskilda produkter och få notis om när priset ändras.
  • Produkter i lokala butiker: Se vilka butiker nära dig som har en viss produkt.
  • Google Lens blir smartare: Den AI-baserade bildsökfunktionen får nu även stöd för att utgå från ett plagg för att därefter söka liknande produkter. Men Lens får också mer smartness i vad som visas. Nu visas inte bara liknande produkter, och var de kan köpas, utan också bilder på människor som har dem på sig. Med andra ord få inspiration kring hur man kan få till hela sin outfit. Pinterests nyligen släppta Shop the look, fast baserad på bilder från verkliga situationer. (Den här funktionen finns än så länge bara i USA.)

Men den stora poängen, för Google, är förstås att det går att handla vissa produkter direkt från Shopping-plattformen. Med inlagda Google Pay-uppgifter blir det lite enklicks-köp à la Amazon. Och just Amazon är förstås den främsta anledningen till att Google gör det här. Man ska börja även shoppingsökningarna direkt hos Google – och köpa direkt hos Google (på sikt förstås även låta Google stå för rekommendationerna – innan du ens har sökt).

Google sitter dessutom på en tänkt fördel: kopplingen till de fysiska butikerna i närområdet. Amazon handlar om att hitta produkten och köpa den från Amazon. Google Shopping ska mer handla om att hitta produkten och sedan låta Google berätta var produkten och på vilket sätt som en produkt enklast kan köpas. Syftet är i grund och botten förstås att få de lokala butikerna att uppmuntras till att använda Googles tjänster mer. Inte bara Shopping, utan även My business och Ads. Men kontentan för mig som kund blir att att jag inte behöver välja leveranssättet först (gå till Amazon), utan kan fokusera på att hitta rätt produkt och därefter bestämma mig för hur jag vill köpa den.

Google Shopping gets product price tracking and other useful features

Google wants to remind you that its Shopping portal exists now that we’re entering this year’s holiday buying season. The redesigned Shopping experience it launched earlier this year is now live in the US across mobile and desktop devices, and a new post on its blog highlights some of its newer features.

Amazon kan öppna en ny kedja livsmedelsbutiker

Ännu fler fysiska butiker för Amazon, om man ska tro Wall Street Journal. Den här gången handlar det om att Amazon har skaffat sig kontrakt för ett dussintal livsmedelsbutiker i Los Angeles – för att sedan rullas ut till fler städer. De första butikerna kan öppna så snart som mot slutet av året.

Det verkar handla om komplement till Whole Foods-butikerna och enligt uppgifterna är de mindre än normala matbutiker, vilket mycket talar för att det handlar om clicks & mortar-butiker. Alltså butiker vars huvudsyfte är att fungera som fysiska hubbar för utlämning av matleveranser.

Det intressanta är att uppgifterna talar om att hantverkare redan fått i uppgift att installera en espressomaskin och ”köksutrustning”. Sköna detaljer i sammanhanget, men om det stämmer så är det ännu intressantare. Visst. Kan förstås handla om en espressomaskin för personalen, men det känns snarare som att vi pratar om något som liknar färdigmatskök eller kafé. Kort sagt ytterligare tecken på att det handlar om fysisk e-handelsverksamhet.

No Title

No Description

JD.com använder AI-teknik för att avgöra om e-handelsleveranser ska skickas från butiker eller centrallager

JD.com, en av Kinas största e-handlare, storsatsar på ännu fler butiker. Som kärnan i ett nytt, parallellt logistiknätverk.

JD har nästan uteslutande byggt sitt e-handelsimperium på egen logistik. En logistik som numer också säljs som en helt fristående produkt. Men i konkurrensen med Alibaba, och andra spelare som Pinduoduo, har det inte räckt. För att effektivisera sin leveransapparat ytterligare har man numer ett butiksleveransprogram på plats som omfattar 20 000 fysiska butiker i 54 städer – bland annat 175 Walmart-butiker.

Att använda fysiska butiker som bas för leveranser är förstås inget nytt. Men i JD:s fall handlar det inte om att använda de centrala lagren eller de lokala butikerna som olika leveranssätt för kunderna så väljer JD vilken logistikväg som är bäst för kunden och för JD. Via AI-smartness kollar JD:s system vilket sätt som är närmast och försörjer beställningen på det sättet.

E-handeln erbjuder allt fler olika leveranssätt för oss som kunder. Snudd på så att det börjar bli så många att valfrihetsångesten (eller valfrihetsförvirringen) kickar in. Jag ser fram emot hur de företag jag handlar från räknar ut vilket sätt som är bäst för mig, utifrån vem jag är. Inte nödvändigtvis bara det sätt som blir billigast.

JD.com adds more physical stores to supply chain to speed up deliveries

This programme currently includes 20,000 offline retail stores in 54 cities, including 175 Walmart hypermarkets.

Amazon köper gränshandelstartupen INTL

En av Alibabas största affärer senaste tiden är köpet av konkurrenten Neteases gränsöverskridande e-handelsplattform Kaola, Det gör att Alibaba andelsmässigt nu står för över 50 procent av marknaden för import av utländska varumärken och produkter till kinesiska konsumenter. Och det här är inte bara något som blir allt viktigare i Kina – Amazons senaste uppköp är på samma tema.

Amazon har köpt INLT, ett företag som erbjuder tjänster som ska förenkla tullhantering vid import av varor. Det gör att Amazon alltså kan erbjuda ett fullständigt e-handelspaket även för säljare sysselsatta med gränsöverskridande handel: webbshop, lager, logistik – och nu alltså även tullhantering.

Amazon Buys Tech Firm INLT To Help Online Merchants With Cross-Border Trade

Amazon.com, Inc. (NASDAQ: AMZN) recently acquired cloud-based startup INLT, a move designed to simplify importing goods into the United States for Amazon’s online merchants, according to Reuters. INLT, which the company said stands for IN:LET, makes software for merchants to manage the costs of customs clearance on cross-border shipments.

Amazon kan licensiera Amazon Go-tekniken till andra

Ett rätt väntat drag: Amazon kan vara på gång att licensiera sin Go-teknik. Kort sagt alltså låta andra företag använda Amazon kassalösa betallösning. Exempel på verksamheter som Amazon kan diskutera lösningen med är flygplatser och biokedjor.

Som konstateras skulle det här kunna bli en ny inäktsström för Amazon, engångsinäkter vid köp eller någon form av per köp-licens. Men framförallt skulle det här passa in väl i Amazons satsning på att flytta sig längre från slutkunden och istället fullt ut bli en infrastrukturplattform som andra sedan ska kunna bygga tjänster på och mot.

Amazon May Let Other Stores Use Its Cashier-Free Go Technology | Digital Trends

In an apparent strategy shift, Amazon is reported to be in talks with airport stores and movie theaters to license its Go technology. The cashier-free system can be fitted inside existing stores in just two weeks, sources said, with the first retail sites possibly launching in early 2020.

Luckin Coffee och Louis Dreyfus Company lanserar Luckin Juice

Luckin Coffee är Kinas mest snabbväxande kaffekedja – i ett land mycket dominerat av tedrickare. Att Luckin därför för några veckor sedan gjorde en en intern rockad och lät verksamhetsområdet Luckin Tea bli rätt fristående var därför inte särskilt förvånande. Det här draget är lite mer förvånande – fast egentligen inte. Senaste Luckin-varumärket: Luckin Juice.

Luckin Juice är vad det låter som: ett nytt juicevarumärke. Men Luckin är inte ensamma i sin juicesatsning, man gör det tillsammans med franska Louis Dreyfus Company – en av världens tyngsta jordbruksspelare. I stora drag kommer LDC att ta fram produkterna och hantera logistiken större delen av vägen medan Luckin står för slutdistributionen via sina butiker.

Men det riktigt intressanta är att det gemensamma företaget också kommer att ”sälja sina juicer via andra kanaler”. Kort sagt kan Luckin Juice säljas i livsmedelsbutiker – och hos andra kaffekedjor. Som, tja, Starbucks.

Det sistnämnda känns förstås som något som kan bli aktuellt när det är snöbollskrig en trappa ner. Men, tja, av alla konkurrentsamarbeten vi sett senaste åren skulle det långt ifrån vara det mest osannolika.

China’s Luckin Coffee is getting serious about fruit juice | CNN Business

The coffee chain taking on Starbucks in China is making a big push into fruit juices.

 

 

Och när du ändå är här

Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du gör


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *