Digitala spaningar vecka 40 2019 – del 2

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i sammanställningen

 

IoT – internet of things

Apple patenterar teknik för ständigt uppkopplade hem

En av hårdvarunyheterna som Amazon presenterade förra veckan var Echo Flex: en miniversion av Echo-högtalarna tänkt att pluggas in direkt i ett vägguttag. Ännu ett försök från Amazon att få oss att täcka hela våra hus med Alexa. Se till att det alltid går att nå Alexa, var man än är i huset. Nu verkar det som att Apple har ungefär samma tanke.

I en patentansökan visar Apple upp ett koncept för ett ”modulärt väggenhetssystem”. Ett koncept som bygger på Homekit och Apples nya UWB-teknik, en teknik som dök upp i senaste iPhone-modellerna. En teknik som handlar om närpositionering via sammanlänkade enheter. Som ett antal vägguttag eller strömbrytare i ett hem.

Vad Apple planerar är förstås inte bara ytterligare lite hårdvara att styra via Homekit, lika lite som Echo Flex är tänkta att bara vara mini-Alexor. Det båda företagen siktar på (och till den här skaran kan vi även räkna Google) är att göra samma sak i våra hem och kontor som de gör för våra uppkopplade liv: bli infrastruktur.

Vem vet, i framtiden kanske hyran kommer ingå i ett Amazon Prime-medlemsskap. Eller i en Apple Life-prenumeration.

Apple looking at big expansion of HomeKit with Ultra Wideband

A future version of HomeKit could provide the ability to control items at a socket level depending on where the user is, with Apple investigating the possibility of making electrical outlets that can provide granular control of power to devices, as well as knowing the location of nearby smartphones, tablets, and other items.

UPS blir första företag att få tillstånd att driva en ”drönarflyglinje” i USA

En handfull företag har vid det här laget fått tillstånd att genomföra skarpa leveranstester med drönare. Nu blir UPS första företag ut att få myndighetstillstånd att driva en fullständig ”drönarflyglinje”.

UPS skriver att de kommer att börja fokusera på sjukvårdsleveranser för att sedan bredda sin satsning.

Nu vet vi inte exakt vilka ambitioner som UPS har – eller vilket uppskalningstempo de ser framför mig – men bara det faktum att vi nu börjar ha företag som pratar om hela drönarleveransnätverk gör att det börjar bli dags att fundera på hur det här påverkar oss. Och då menar jag inte bara handlare eller fastighetsägare – utan städer och samhällen som helhet. Hur ser bostadshus anpassade för drönarleveranser ut? Sjukhus? Men även andra saker som drönartester redan har visat: hur blir det med ljudproblematiken?

Det här gäller förstås även andra leveranssätt som börjar dyka upp. Postmates Serve och Amazons Scout – självkörande små leveransrobotar som har börjat testas skarpt. Kommer det påverka hur vi bygger trottoarer? Hur kontorshus och hotell designas, byggs och inreds?

UPS gets FAA approval to operate an entire drone delivery airline

UPS announced today that it is the first to receive the official nod from the Federal Aviation Administration (FAA) to operate a full “drone airline,” which will allow it to expand its current small drone delivery service pilots into a country-wide network. In its announcement of the ne…

500-megapixelkamera kan identifiera tusentals ansikten samtidigt

Ännu ett avsnitt i serien creepy/cool: en 500-megapixelkamera som kan identifiera “tusentals” ansikten samtidigt. Exempelvis i en folksamling. Det som som förstås gör saken extra creepy är att den har sitt ursprung i Kina.

Rent upplösningsmässigt är den här kameran förstås långt ifrån vassast (London har en 320-gigapixel-kamera som man kan använda för att zooma in saker på gatunivå med sjukt hög detaljrikedom). Det är istället mjukvaran inuti och bakom kameran som är grejen. Möjlighet att simultancruncha så många ansiktsavläsningar.

Som sagt. Handlar om Kina, när det som vanligt garanterat finns ett väldigt tydligt övervakningselement. Finns ju redan lite motsvarande tekniker som har börjat användas i vår del av världen, som Amazons Rekognition. Även här är det då övervakning som är huvudsyftet. Men precis som vad gäller i princip all teknik så finns det både bra och dåliga sätt att använda den. Som att automatiskt kunna “se” vilka som har betalt för månadskortet i kollektivtrafiken, utan att man behöver blippa ett kort i en spärr. Eller utan att man ens behöver ha ett kort.

Förstås betydligt lättare att implementera i ett land som Kina, men frågan är hur långt ifrån vi i Sverige skulle vara att acceptera en liknande lösning i exempelvis tunnelbanan.

China’s new 500-megapixel ‘super camera’ can instantly recognize you in a crowd

China is already home to extensive facial recognition technology, using it to identify criminals, monitor students’ attention, and even let citizens purchase train tickets. Now, in an attempt to enrich its surveillance arsenal, reseachers from the country have developed a 500 megapixel facial recognition camera capable of capturing “thousands of faces at a stadium in perfect detail and generate their facial data for the cloud while locating a particular target in an instant.”

Google och Levi’s släpper en ny uppkopplad jeansjacka

Ni vet Googles smarta jeansjacka? Samarbetet med Levi’s? Kanske inte direkt blev en gigantisk kioskvältare, men skam den som ger sig. Nu verkar de två företagen göra ett nytt försök att göra en uppkopplad jeansjacka till en grej.

Ungefär samma upplägg som tidigare. Använd svepgester på ena jackärmen för att utföra kommandon (verkar inte ha blivit fler sedan sist, så en handfull). Tydligen har själva tekniken krympts till att bli “mindre än ett tuggummi”.

Jacquard-tuggummit ska ha upp till två veckors batteritid, vilket är en våt dröm för alla mobilägare. Men nu pratar vi om en always on-teknik för våra kläder. Då tror jag kravet kommer vara att batteriet räcker betydligt längre än så för att det ska vara värt att ha.

Men förutom att det här fortfarande känns mer som en demo för att visa vad Googles teknik kan göra (och att Levi’s vill visa att de hänger med i teknikutvecklingen) så är det kul att de försöker. Vi börjar se fler och fler exempel på att vi kanske nu upplever peak skärm. Att våra uppkopplade liv inte alls kommer vara lite skärmfokuserade som idag. Vi kommer använda drösvis med andra slags interaktioner och använda betydligt fler sinnen för att göra det (ja, och på sikt en sladd direkt in i hjärnan, typ). Även nya Pixel-mobilen ser ut att få stöd för handrörelser i luften framför mobilen, utan behov av att röra skärmen.

Annars är det mest intressanta här att Google refererar till tekniken som “Jacquard-plattformen”. Tror inte Google har pratat om tekniken som just en plattform tidigare. Det i sig är ett tecken på att Google sannolikt har rätt stora ambitioner för det här på sikt. Förstås.

A smarter wardrobe with Jacquard by Google

With the rapid evolution of computing, in one generation’s time we’ve seen computers shrink from room-sized devices accessible to few to something anyone can own and hold in their hand. And with the evolution of cloud and AI we’ve reached a significant new milestone.

Microsofts nya hörlurar får stöd för… att byta Powerpoint-bild

Vilken funktion har jag alltid saknat i alla hörlurar jag har ägt? Precis. Möjligheten att byta Powerpoint-bild.

Ser framför mig vilka andra funktioner vi kommer upptäcka när lurarna går att köpa. Som att utföra avancerade differentialekvationer i Excel. Bara att knacka tre gånger, dra finger medsols, långtrycka och släppa fyra gånger, dra två varv motsols, snabbknacka, repetera allt i omvänd ordning på motsatt hörlur och, voilà!, Excel-magi.

Microsoft’s new wireless earbuds work with Office – no, seriously

Microsoft just introduced the followup to its good Surface headphones – and get this, they’re designed specifically to work with Office. Priced at a lofty $249, the wireless earbuds have a number of onboard productivity features, including PowerPoint slide forwarding, voice transcriptio…

 

Bekvämlighetsekonomin

Ny säkerhetsfunktion från Uber: spela in ljudet i bilen under resan

Ännu en säkerhetsfunktion som kan vara på väg till Uber-appen: spela in ljudet i bilen.

Funktionen verkar inte bara spela in ljud i bakgrunden, så att det bara är passageraren (eller föraren?) som vet att ljudet spelas in – inspelning ser också ut att skickas till Uber. En inbyggd nödsamtalsfunktion of sorts, alltså.

Det är kodgrävarässet Jane Manchun Wong som har hittat spår av funktionen, så vi vet inte när eller ens om funktionen kommer dyka upp. Men med tanke på de säkerhetsdiskussioner som Uber (och än mer kinesiska konkurrenten Didi Chuxing) har varit inblandade i så känns det rätt troligt.

Däremot kan funktionen, som artikeln konstaterar, stöka till det på sina ställen. Som i länder där det krävs samtycke från båda parter för att ljud ska få spelas in. Det… sabbar lite poängen.

Oavsett är alla säkerhetsfunktioner som delningsföretagen lägger till som princip bra grejer.

Uber is testing a ‘record audio’ feature to help you feel safer during your ride

Last week, Uber recently rolled out a bunch of safety features including an optional PIN number to authenticate your ride. But it might roll out more stuff soon. According to app researcher Jane Manchun Wong, the ride-hailing company is testing a feature in its mobile app that lets you record audio if you feel uncomfortable during your …

 

Digitalisering

Uber lanserar jobbannonstjänsten Uber Works

För nån vecka sedan presenterade det kinesiska (mat)leveransföretaget Meituan sitt senaste drag för att bli en megaapp i samma skola som WeChat: möjlighet för serviceföretag och arbetssökande att mötas i appen gällande att hitta personal och söka jobb. Nu gör Uber samma sak.

På fredag släpper företaget nya tjänsten Uber Works i Chicago. Och likt Meituans motsvarighet handlar det om samma kategorier av arbeten. Typ serviceyrken, eller “blue collar jobs”. Och likt Meituan handlar det primärt om en tjänst för de företag som på olika sätt redan använder Ubers app. Saker som leveranspersonal och kökspersonal.

Med andra ord handlar det om att få fler företag att använda exempelvis Uber Eats genom att göra det enklare för dem att hitta personal på kort och lång sikt. Lite growthhackande, om man så vill.

Men Uber Works kommer inte bara göra det möjligt för företag att lägga ut annonser, där det framgår vad det är för slags arbete och vilka slags tider som gäller. Det ska även gå att använda tjänsten för att hantera arbetstider, som att klocka in och ut eller logga raster.

Uber ser alltså också att företagen och personalen ska använda Ubers app för sin internadministration. Och genom att få både arbetsgivare och anställda att använda Uber Works får Uber också möjlighet att marknadsföra sina övriga tjänster på samma gång.

En inblick i vilka ambitioner Uber har för framtiden. Och passar väl in i Uber allmänna strävan att få såväl “anställda” (exempelvis förare) och kunder att använda Ubers appar till mer. Och oftare.

Uber Works is Tinder for blue-collar jobs, and it’s launching this week

After establishing its food delivery business, Uber is jumping into another category of the gig economy -matches blue-collar workers, such as clerks and chefs, with employers. The ride-hailing company said today it is going to launch a new app called Uber Works this Friday.

Dropbox lanserar Dropbox Spaces för att bli ännu mer samarbetsverktyg

Vad gör man om andra företag tar över din affärsmodell? Man gör något annat. Åtminstone om ”de andra” har väldigt djupa fickor och man vill överleva. Fråga Dropbox.

Dropbox var ett av de första företagen som på riktigt lyckades få till sömlös molnlagring för privatpersoner. Och företag. Men idag finns det många fler som trängs på samma ställe. Apple, Google, Microsoft och Amazon erbjuder alla motsvarande tjänster – till en lägre kostnad och ibland med ännu bättre hårdvaruintegration.

Ända sedan börsnoteringen – ja, egentligen längre än så – så har Dropbox därför arbetat på att ställa om sitt erbjudande från fillagring till allt-i-allo-samarbetsverktyg. Senaste draget: Dropbox Spaces. Ännu ett steg mot att bli Slack, alltså. Men där Slack tog utgångspunkt i kommunikationen så bygger Dropbox från det de kan bäst: filerna.

Problemet? Det börjar bli trångbott även på samarbetshubbsområdet. Fråga Slack. För inte så länge sedan gick Microsoft Teams om Slack i antal användare och trots att Slack sitter på några tunga samarbetsavtal så måste Slack fortfarande sägas vara en väldigt stark uppköpskandidat.

Dropbox är en annan.

Introducing Dropbox Spaces

We think technology should reduce distractions and take busywork off your plate. That’s why Dropbox is building the world’s first smart workspace-to bring all of your team’s content together while letting you use the tools you love, so you can focus on the work that matters.

 

Mobilt

Apple kan låta tredjepartsappar bli de förvalda kommunikationsapparna i iOS

Väldigt intressanta uppgifter från Bloomberg: Apple kan låta användaren bestämma vilken telefon- eller chattapp som ska vara den förvalda. Ja, eller mer specifikt talas det om att ”Siri ska lära sig vilken tjänst du föredrar för varje kontakt”. Vilket är ännu bättre. Ja, nu är det inte klart om det är så att BARA Siri kan komma fram till det eller om man manuellt kan ställa in det. Men oavsett.

Som artikeln konstaterar lär, som övriga techjättar, Apple göra det här som försök att att slippa hårdare reglering. Men att Apple släpper på den här kontrollen, gör det möjligt för appar att ställas in som systemförval även när de inte är Apples egna iOS-appar, är oavsett anledning rätt stort. Framförallt när det handlar om så pass centrala funktioner i mobilen.

Siri will soon default to the messaging apps you prefer, not just iMessage

In a software update coming this year, Apple will allow Siri to use third-party messaging apps by default, Bloomberg reports. It will later expand to phone apps for making calls. Currently, if you want Siri to message or call a contact using WhatsApp or Skype, for example, you need to specifically mention those apps.

Google Pixel 4 kan få stöd för ”luftgester” för att styra mobilen

Som (rätt) väntat kommer även Pixel 4 få stöd för luftgester (likt modeller från andra Android-mobiltillverkare). Saker som att kunna stänga av larm, koppla bort inkommande samtal och byta låtar utan att behöva röra själva telefonen. Nu kan vi se funktionerna användas i demovideos.

Det här är en rätt liten förbättring. På ytan. Men en sån smart förbättring som inte bara kan göra livet lite enklare ibland. (Jag hade älskat om jag kunde få tyst på larmet i min iPhone bara genom att vifta med handen i en generellt rätt riktning – att pricka avstängningsknappen på mornar är lite kvantfysik för mig. Och nej, det är inte bra att det är svårt att få tyst på en skränig mobil. Sjukt irriterande att den ska väsnas när jag försöker sova.)

Visst, kanske mer handlar om som kan vara bra ibland än något som ger stor nytta ofta. Men allting som inte kräver att man rör en skärm när man lagar mat är exempelvis en bra grej. Jag får väl bli bättre på att använda Siris röststyrning fram till dess att Apple lägger till motsvarande stöd, alltså.

Exclusive: Pixel 4’s Motion Sense gestures in action [Video] – 9to5Google

One of the key features of Google’s Pixel 4 will be the collection of new Soli-powered “Motion Sense” gestures. We’ve seen these gestures in some previous leaks, but now we’ve got a Google-made promo video that shows off how the various gestures will work.

Pixel 4:s röstmemoapp kan få stöd för texttransibering

Ännu en grej som ser ut att komma i samband med Googles Pixel 4-mobil: dikteringsappen får stöd för automatisk texttranskribering.

Lär väl som alltid fungera bäst (kanske bara till en början?) för engelska, men även här lär väl svenska på sikt vässas till.

Google’s leaked voice recorder app transcribes your audio notes

As a reporter, I often need to record interviews or Q&A sessions. But it’s painfully tiring to go back and manually transcribe the recordings. Surely, there are few apps that can help me out. However, most of them have a limit on free transcriptions and you usually have to go through the whole process of uploading your …

Google kan lägga till kraschdetektor i Pixel 4

Ännu en säkerhetsfunktion. Nu verkar även Google titta på att lägga till en “kraschdetektor”. Alltså en funktion som när du färdas i en bil kan känna av om du har varit med om en olycka. Detta genom olika signaler från mobilens olika inbyggda tekniker, som att hastigheten plötsligt och abrupt sänks. Om det kickar in verkar det som att mobilen kommer att ge ifrån sig en hög ljudsignal. Om du inte trycker på “jag är okej”-knapp så ringer funktionen automatiskt ett nödsamtal och delar din position.

Funktionen ser ut att paketeras i en separat app som vi säkert kan höra mer om under Googles Pixel 4-event 15 oktober.

En sån här funktion kan förstås falsklarma, men har det kommit så här långt så lär Google ha testat funktionen rätt väl och pixelpushat kalibreringen av varningssignalerna.

Som det ser ut handlar det uttalat om en bilfunktion, men det vore förstås bra även i andra transportslag. Som cyklar och elscootrar. Tja, och kanske rentav tåg.

Som koncept en väldigt bra grej. Att se hur den funkar när (och om) den kommer.

Google’s Personal Safety app detects car accidents and automatically calls 911

The Apple Watch’s fall detection has already been credited with saving lives, and now Google is applying that sort of thinking to car safety. According to XDA Developers , Google is at work on a Personal Safety app with “car crash detection.”

De fullständiga techspecifikationerna för Pixel 4 kan ha läckt

Produktlanseringar från de stora techbolagen är numer redan på förhand rätt välkända. Google har i år helt kastat in handduken och förlikat sig med att det är på det här sättet. När någon fått nys om någon detalj så har Google helt enkelt själva “läckt” informationen.

Den 15 oktober är det dags för Google att presentera Pixel 4 och nu har vi fått det som sägs vara de tekniska specifikationerna för de båda storlekarna. Inte så vi kan vara helt säkra på att det här är den korrekta techspecen, men, tja, vi kan nog vara helt säkra på att det här är den korrekta techspecen.

Precis som i fallet Apple är det mest intressanta vad övrigt som Google kommer att presentera. Det som ingen letar efter på förhand.

Google’s Pixel 4 will feature something called a ‘Pixel Neural Core’

According to the official spec sheet — obtained by 9to5Google — we’re looking at a Snapdragon 855 processor, 6GB of RAM and up to a 90Hz display. Marked differences between the Pixel 4 and Pixel 4 XL are inevitably the screen size (5.7-inch vs 6.3-inch) and battery (2,800 mAh vs 3,700 mAh).

Apple kan släppa en ny SE-modell 2020

Fler uppgifter om att Apple kan släppa en “SE2” i början av nästa år. Alltså efterföljaren till den fortfarande rätt populära minsting-telefonen som gick i graven tidigare i år.

Även dessa uppgifter talar om att det dock inte kommer bli den SE2 som många, även jag, förväntade mig skulle komma i år. Alltså den smala fyratums-iPhonen – eller åtminstone en mobil i den storlekshäraden. Det kommer snarare bli en uppjazzad iPhone 8 (kanske även en Plus-modell). Alltså en mobil som, likt SE, mestadels består av äldre komponenter och formspråk från en tidigare modell, men lite uppdaterad på insidan. Tänkt målgrupp: iPhone 6-användare. Eller överhuvudtaget mer kostnadsmedvetna kunder – inklusive de lite mer välbärgade kunderna på tillväxtmarknader.

Jag tror fortfarande att det skulle finnas en marknad för en mindre iPhone än den storlek som varit minstingstorleksnormen ungefär sedan sexan släpptes. Trenden är förstås allt större mobiler (ingen slump att den billigaste iPhone 11-modellen inte var den minsta). Men jag tror fortfarande att det skulle kunna finnas en rätt stor marknad även för en mindre iPhone. En som är smalare, likt SE. Visst, skönt för alla som arbetar med digitala tjänster att slippa ta hänsyn till ett avvikande format, men inte minst med tanke på att röststyrning börjar bli allt viktigare så lär det finnas många som inte känner att de måste ha en iPad i bakfickan.

Kuo: Apple to Launch ‘iPhone SE 2’ in Early 2020 With Similar Design as iPhone 8, A13 Chip, and 3GB RAM

Apple plans to release a lower-priced “iPhone SE 2” in the first quarter of 2020, according to noted analyst Ming-Chi Kuo. In a research note with TF International Securities, obtained by MacRumors, Kuo said the device will feature a similar form factor design and specifications as the iPhone 8, with a faster A13 chip and 3GB of RAM: We forecast that Apple will launch the more affordable iPhone SE2 in 1Q20.

Bank ID och Freja ID kommer inte till Huaweis nya mobiler

Ni vet Huaweis fnurra med USA och därmed i förlängningen med Google? Att Huawei som det ser ut nu inte får använda Googles tjänster och appar (bland annat Google Play-butiken)? Och att de trots det kommer lansera sin Mate 30 Pro, även i delar av världen där Google-tjänster snudd på en förutsättning (läs typ överallt utom Kina och kanske Ryssland)? Nu kommer ännu en spik i Mate-kistan – från svenskt håll. Företagen bakom Bank ID (och andra alternativa variantera) kommer inte ta fram appar för Huaweis mobil och operativ (vilket det nu blir, nån Android-variant vad det verkar).

Fortfarande när nya mobiler släpps så hamnar mest fokus på hårdvara och prestanda. Men med tanke på att mobiler nu är så bra så blir det allt mindre viktigt – och relevant. Istället är det viktigaste mer än någon gång tidigare att den mobil man använder ger tillgång till de tjänster, funktioner och appar man behöver. Det mesta annat är sekundärt. Möjligtvis undantaget batteritiden.

Mardrömsbesked för Huaweis nya telefon i Sverige – svenska appar nobbar

Den kinesiska telekomjätten Huawai har drabbats hårt av handelskriget mellan USA och Kina. USA har bland annat stämplat Huawei som en säkerhetsrisk då bolaget misstänks för spioneri. I slutet av augusti kom dessutom nyheten om att Huawei kan tvingas sälja sin nya mobilmodell Mate 30 utan Google-tjänster som appbutiken Google Play, kartor och Gmail.

Ryssland kan öppna för att använda Huaweis 5G-teknik

I takt med att förhållandet mellan Kina i allmänhet (och Huawei i synnerhet) och USA blir allt frostigare så har Huawei mer och mer tvingats titta åt andra håll. Som Ryssland.

Senaste veckorna har det florerat rykten om att Huawei har vänt sig ryska företag för att hitta ersättningar för Googles tjänster. Kanske till och med för Android som vi känner det. Saker som sök- och karttjänster och sociala plattformar från ryska företag som Mail. ru, Yandex och VKontakte. Nu kan 5G vara nästa område.

Som en del i något slags fredspiperökande erbjöd Huawei för ett par veckor sedan att licensiera hela sin 5G-plattform till amerikanska företag och nu kommer uppgifter om att Ryssland har rullat ut röda mattan för Huaweis 5G-teknik. En tänkt win-win. Huawei fortsätter vara relevanta på de förhållandevis få ställen som inte kommer att beröras av USA:s svartlistning och Ryssland får hjälp med 5G-tekniken från det land som sannolikt är längst fram på området.

Det talas då och då om att världen håller på att delas upp i ett “amerikanskt” (västerländskt) internet och ett kinesiskt. Ett allt mer troligt scenario verkar bli å ena sidan ett amerikanskt och å andra sidan ett rysk-kinesiskt.

Russia Rolls Out the Red Carpet for Huawei Over 5G

While the US banned Huawei for alleged espionage and asked its allies to do the same, Moscow has rolled out the red carpet for the Chinese tech company, letting it develop 5G networks in Russia. Analysts say the move is as much a show of solidarity with Beijing against the US as it is a drive to bring ultra high-speed internet to Russian tech users.

 

Och när du ändå är här

Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du gör

Ola Andersson
Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.
Ola Andersson on LinkedinOla Andersson on RssOla Andersson on Twitter

Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Kommentera

avatar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Subscribe  
Meddela mig om