Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i sammanställningen
- Del 2: Strömmade medier/prenumerationstjänster, IoT – internet of things, AR/VR, Bekvämlighetsekonomin
- Del 3: Mobilt, Digitalisering, Ekonomi och finans, Övrigt
Artikel: Facebook är ännu närmare att skrota Instagram och WhatsApp
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
Instagram börjar testa att dölja antalet gilla-markeringar i USA
Ett permanent farväl till antalet gilla-markeringar på Instagram rycker allt närmare. Nu utökar Facebook sitt test till USA. Det betyder alltså att ett antal amerikanska instagrammare inte längre kommer att se antalet gillanden under inlägg - bara den som postat inlägget kan se totala antalet. Okej, och alla som INTE ingår i testpubliken. Men hej.
Att man nu väljer att testa på hemmamarknaden betyder sannolikt att utfallet av försöket så här långt varit positivt. Eller åtminstone inte negativt. Vilket i sin tur betyder att vi nog kan vara rätt säkra på att det handlar om "när" och inte "om" det här kommer att bli permanent för alla på Instagram.
Instagram experiment hits the U.S., and your likes may disappear soon
Instagram will turn off like counts for some users - but won't say if it's permanent.
WhatsApp får stöd för uppladdning av produktkataloger
Instagram i all ära, men Facebooks viktigaste app framstår allt mer vara WhatsApp just nu. Medan vi i väst (typ) kör Messenger så är WhatsApp det som gäller i större delen av världen. Inte minst i tillväxtländer. Nu får dessa marknader ännu bättre stöd för att sälja direkt via WhatsApp.
Likt det som är möjligt i Facebook och Instagram kommer det nu bli möjligt att ladda upp produktkataloger till WhatsApp så att kunder kan kolla igenom sortimentet och handla utan att behöva lämna appen. Komplett med att betala via WhatsApps egen lösning.
Kommer till ett antal (främst) tillväxtmarknader nu, till resten av världen "snart". Dessutom intressant nog till både Android och iOS. Den förstnämnda är given, men lite mer oväntat att den samtidigt kommer till iOS. Eller kanske inte alls oväntat eftersom WhatsApp blir allt viktigare i de utvecklade länderna - som plattform för de unga användarna. Och då inte bara de som har familjer i delar av världen där WhatsApp redan dominerar.
WhatsApp will let you browse a company's products directly in the app
In some parts of the world, small businesses don't only use social media and messaging apps to promote their products -- they sell their goods through them. Now, WhatsApp is making it easier for those businesses' customers to buy their products.
Facebook kan arbeta på ansiktsigenkänningsteknik för att säkerställa användares identitet
Är Facebook på gång med ansiktsigenkänning för att säkerställa identitet? Kanske det. Kodgrävargurun Jane Manchun Wong har hittat spår av just en sådan funktion. Men till skillnad från de flesta liknande lösningar handlar det inte om att ta ett foto, utan om att använda en videoselfie för identifieringen. Enligt kodspåren ska videon inte användas till något annat och raderas efter 30 dagar.
Oavsett handlar det alltså om att Facebook vill säkerställa vem du är. Och det är lite i linje med att sociala medier blir allt mindre anonyma. Att det så sakteliga börjar krävas mer riktiga bevis på att det finns en person bakom en användare. Och att den människan inte är påhittad.
Artikeln konstaterar att det här är mindre säkert än exempevis Apples Face ID - men den funktionen identifierar bara att den som kan låsa upp telefonen är den person som har skapat ansiktsinloggningen. Det säger inget om vem den personen är.
Det Facebook sannolikt är ute efter är än mer just identifiering. Eftersom det talas om en trettiodagarsgräns så kan man tänka att det bland annat handlar om att det ska bli svårare att skapa drösvis med konton. Inte så att Facebook vet att just du är du, men däremot att ditt ansikte bara har skapat ett konto. Åtminstone inom en månad.
Facebook is testing a face detection tool to verify your identity (updated)
Facebook isn't entirely shying away from facial recognition, it seems. Code explorer Jane Manchun Wong has discovered a reference to a purported facial recognition system in Facebook's mobile app that would verify your identity. You'd have to take a "video selfie" where you look in different directions to give Facebook a more complete view of your face.
Facebook arbetar på en video-captcha-funktion för att stoppa botar
Tidigare idag skrev jag om att grävande i Facebook-appens kod har visat att Facebook kan arbeta på en ansiktsigenkänningsteknik via videoselfie. Nu har Facebook officiellt svarat på uppgifterna och som jag spekulerade i handlade det om en lösning för att stoppa botar och fejkkonton.
Det visar sig dessutom att det inte är ansiktet i sig som identifieras, utan att det är ett ansikte som rör på sig. En video-captcha, alltså.
Kort sagt så är lösningen tänkt att identifiera att ett mänskligt ansikte är inblandat, inte vilket ansikte. Rent spontant hade det senare nästan varit bättre, med tanke på att det också verkar finnas en trettiodagarsgräns. Att Facebook kollar så att samma ansikte inte skapar en massa konton under en kort period. Facebook förtydligar att det bara kommer att dyka upp för konton som flaggats som "misstänkta".
Och nu när jag tänker på det så blir det än svårare för Facebook att motivera varför en inspelning ska sparas i trettio dagar. Om det bara handlar om att göra en engångskontroll att det finns ett mänskligt ansikte inblandat så borde rimligtvis inspelningen kunna raderas direkt efter det att captcha-steget har passerats.
https://venturebeat.com/2019/11/05/facebook-our-video-selfie-test-is-for-spotting-bots-doesnt-use-facial-recognition/
Twitter kan genomgå stora förändringar under 2020
Kommer vi få se Twiter genomgå några rätt fundamentala förändringar 2020 gällande hur retweetar och svar fungerar? Det är åtminstone något som företagets chef för design och utveckling Dantley Davis sa sig ”se fram emot under 2020” (sen nyanserade han det till ”idéer jag är spänd på att utforska”, så det är nog snarare det som kan bli ambitionsnivån nästa år).
Det funktioner som Davis då är spänd på att utforska under 2020 är:
- Ta bort mig från den här konversationen
- Stänga av funktionen att retweeta i enskilda tweets
- Inte tillåta @-omnämnande utan att man har godkänt detta
- Ta bort ett @-omnämnande från en konversation (kanske något även för LinkedIn?)
- Begränsa visning av enskilda tweets baserat på hashtag, intresse enller utpekad grupp vänner
Oavsett vad som händer med just de här specifika förslagen så kan vi konstatera att grundvalarna skakar överlag bland de sociala medierna nu. Men även hos exempelvis Google. Fenomen och funktioner som vi vant oss som grundläggande håller på att fasas ut eller förändras i grunden.
Som vanligt alltså. Efter att ha klarat av några av de mest ilskna tonåren så börjar de sociala tjänsterna på riktigt forma sina jag. Och börja bli vuxna. Fria från 1900-talet.
Twitter may fundamentally change how retweets and mentions work
Twitter leadership has made it a goal of the last few years to be more transparent about its decision-making. In that spirit, Dantley Davis, Twitter's vice president of design and research, Monday evening released a list of features he says he's excited to "explore" in 2020.
Twitter gör det möjligt att följa ämnen via nya funktionen Topics
Så verkar Twitter vara redo att lansera sin nya Topics-funktion till alla användare efter en tids testande. Börjar rullas ut 13 november.
Topics är ungefär vad det låter som: möjlighet att följa ämnen på samma sätt som konton. Över 300 från start. Det innebär att du kommer att se tweetar inom det ämnet även om du inte följer kontona som dyker upp där. Och kontona som dyker upp ska vara sådana som har ”trovärdighet” inom ämnet. Vi pratar alltså om någon form av Twitter-kurerat urval.
Twitter is rolling out Topics, a way to follow subjects automatically in the timeline
Twitter is starting with more than 300 subjects across sports, gaming, and entertainment. The feature combines machine learning with human curation.
Twitter börjar testa emojiretweetande
Igår skrev jag om att Twitter funderar på rätt stora förändringar i några av plattformens grundläggande koncept. Som hur retweetande fungerar och möjligheter att styra och begränsa vilka som kan se eller svara på tweets. Då talades det om att det är saker som ska ”utforskas” under 2020, men det verkar som att Twitter kommer dra igång den här experimentverkstaden inom bara några veckor.
De första stegen kommer inte vara riktigt lika drastiska som 2020-tankarna. Det är två saker som kommer att börja testas:
- Retweet med emoji: ge möjlighet att citat-retweeta utan att faktiskt behöva skriva något.
- Emojiförslag vid svar: om man svarar på en tweet kommer Twitter automatiskt att föreslå att man använder en emoji i sitt svar. Om man väljer en hjärtemoji är det bara att köra på. Om man istället väljer en ”negativ emoji” så kommer man få frågan ”Varför håller du inte med?” Tanken är att man ska ge ”ett mer eftertänksamt svar, istället för att twitterelda”. Jag misstänker att även det första testet kommer funka på lite liknande sätt.
Utan att ha en aning om hur de här försöken kommer att falla ut så gillar jag det av ren princip. Lite högre trösklar kan vara en bra grej. Inte lösningen på grundproblemet (människor), men lite knuffande åt ett bättre håll.
Twitter Is Trying To Fix The Dunk And Ratio
Small experiments may add up to big changes down the road.
LinkedIn får nya översättningsinställningar
LinkedIn får mer språkstöd: nu kommer det gå att ange fler språk man förstår och därmed inte behöver automatiska översättningsförslag för (jag har redan den, så frågan är om den har rullats ut ett tag/funnits länge?).
Den andra är att det går att byta vilket språk man vill ha översättningar till. Fram till nu har destinationsspråket alltid varit det språk man har valt som språk för LinkedIn överlag, men nu går det alltså att ha olika (att jag exemeplvis väljer svenska som språk för plattformen, men vill ha översättningar till engelska eftersom det fortfarande blir bättre kvalitet). (Den här har jag inte vad jag kan se.)
Vi ser det här på fler och fler ställen. Vilket förstås också håller på att förändra internet rätt rejält. Språk blir ett allt mindre hinder i vår kommunikation. Online, men även offline, tack vare att tekniken blir allt bättre på att realtidshantera översättningar.
Med andra ord: Star Treks universalöversättare kommer allt närmare.
LinkedIn Adds Two New Language Translation Options
LinkedIn announced two new settings allowing members to input all languages they understand, as well as define which language they want their content translated to.
TikTok
TikTok gör det möjligt att ladda upp innehåll från tredjepartsverktyg
Ett hyfsat stort steg för TikTok att bli ett verktyg för mer professionell användning. Nu öppnar sig appen även åt andra hållet: det blir möjligt att skapa innehåll i externa verktyg och sedan ladda upp resultatet direkt till TikTok.
Ja, åtminstone om man använder någon av de sju "innehållskaparappar" som integrationen åtminstone till en början omfattar. Med andra ord program som Adobes Premiere Rush.
Vi kan gissa att det kommer komma fler verktyg och integrationer på samma tema rätt snart - inte minst med tanke på det tempo som Bytedance rullar ut nya funktioner och appar i just nu.
TikTok will let you directly post videos made in other apps (updated)
One of the reasons that TikTok has enjoyed explosive growth is because the app makes it super easy to duet, share and save videos. Unlike other companies, ByteDance -- the owner of TikTok -- actively allows users to download popular creations and share them wider on messaging services and social media.
Pinterest får ett ansiktslyft
Pinterest hade ett aktiekursras häromdagen när de rapporterade en förlust som ökat med över 500 % jämfört med för ett år sedan. Det hindrar dock inte Pinterest från att ge appen ett lyft. Ja, eller så är det just därför...
Skämt åsido. Finns några designmässiga och interaktionsmässiga trender här. Som att bottenmenyn allt mer börjar försvinna till förmån för en som kommer och går när du scrollar - för att maxa visningsytan. Och när jag tittar på toppmenyn kan jag inte låta bli att tänka "Google", med den rundade markeringen för det valda och aktuella alternativet. Inte så att Google är först med det här, men hela sökresultatet bygger allt mer på den här typen av "sajtnavigering" inuti sökresultatet.
Pinterest Rolls Out A New Look On iOS And Android
Pinterest last week announced a brand new immersive design, making the platform "even more visual" on iOS and Android.
Sök/SEO
Google Search Console får ny sajthastighetsrapport
En ny funktion i Google Search Console - en sajthastighetsrapport. Har testats i mindre skala under något halvår och rullas nu ut till alla konton.
Med tanke på att hastighet är en av faktorerna som Google tar hänsyn till, men ännu mer för att vi som kunder har allt mindre tålamod när vi är online, så är det här förstås en parameter att ha bra koll på. Rapporten i Search Console är i princip den som Google har erbjudit rätt länge, fast nu alltså som del av adminverktyget. Och även här får vi en Google-bedömning enligt trafikljusmodellen komplett med listning på de problem som Google tycker en sajt har och tips på hur man kan åtgärda dessa.
Google Finally Launches the Anticipated Page Speed Report in Search Console
Google is rolling out the highly anticipated page speed report in Search Console that was shown off earlier this year.
Googles bildsök får Showcase shopping ads
Förutom det nya shoppingannonsformatet i Youtube har Google även lanserat släppt eller uppdaterat ytterligare några:
- Youtubes TrueView-format får stöd för fler sajtlänkar
- Googles bildsök får Showcase shopping ads, alltså ett sätt för annonsörer att skapa en "landningssida" hos Google för fler relaterade produkter kopplat till bredare produktsökningar
Framförallt det senare formatet är helt i linje med Googles satsning att låta varumärken, även större sådana, bygga upp sin "sajt" med produkter direkt hos Google snarare än att Google släpper iväg trafiken till varumärkets egen sajt.
Det är också del av en annan trend som Google driver på (och skapat) på internet överlag: "sajter" realtidsbyggda runt sökfraser snarare än fristående engångsbyggen centrerade runt varumärken.
Google Adds New Visual Ad Options for YouTube and Google Images
Google is rolling out some new ad options for the holidays, including Shopping Ads in YouTube and Google Images
Google rullar ut Pigeon, Waze för kollektivtrafik, till fler amerikanska städer
Ett bra initiativ från Google. Ja, eller egentligen från det som brukar heta ”Other bets” när Google kvartalsrapporterar. Googles experimentverkstad alltså. Och den här gången handlar det om ett Waze för kollektivtrafik.
Appen Pigeon funkar på samma sätt som bilappen Waze i och med att den bygger på att användare rapporterar in trafikavvikelser. Skillnaden är alltså att det handlar om kollektivtrafiken. En lösning tänkt att ge information snabbare och mer korrekt än den som kommer från kollektivtrafikföretaget självt (ja, om det kommer alls).
Men det är ingen idé att vi börjar hålla andan riktigt än. Experimentverkstad betyder också just att det fortfarande är ett experiment. Pigeon blir nu tillgänglig för resenärer i ytterligare fem amerikanska städer.
Det ska också gå att ”ge mer kontext” till en avvikelse - som att skicka en bild på kökaos, kanske. Men det ska också gå att skicka mer positiva meddelanden till Pigeon-gemenskapen, som att ”applådera en lokal underhållare eller uppmärksamma en söt hund”.
På grund av anledning.
Eller så här: Pigeon är ännu ett försök från Google att bygga upp en social plattform. Och, likt övriga liknande intiativ som kommit senaste året eller så så tar Google avstamp i det de verkligen kan: sök.
https://techcrunch.com/2019/11/05/pigeon-a-waze-for-public-transit-from-googles-area-120-expands-across-the-u-s/
Google kan ändra sina riktlinjer kring politisk annonsering
Senaste veckorna har politiska annonser stått på agendorna hos de sociala plattformarna. TikTok-ägaren Bytedance och Twitter har beslutat sig för att inte längre tillåta politiska annonser (i Twitter-fallet kommer bara annonser som uppmuntrar folk att gå och rösta att tillåtas), medan Facebook har sagt att de kommer fortsätta tillåta den här typen av annonser. Nu verkar turen ha kommit till Google.
I Google-fallet finns det än så länge inget beslut, utan vad det handlar om är uppgifter om "interna möten" där man har börjat diskutera frågan kring hur företaget ser på politiska annonser på Youtube och Googles sök. Så med andra ord kanske det kommer nya riktlinjer även från Google - eller så blir det ingen förändring alls.
Vad det här handlar om i förlängningen är förstås en betydligt större fråga än annonsintäkter för de sociala plattformarna (även om det förstås är en parameter som de tar i beaktande). Facebook, men även Google, har senaste tiden hamnat i skottgluggen då annonser med uppenbart felaktigt innehåll har tillåtits. Facebook har under året tajtat till kraven på politiska annonsörer, men eftersom majoriteten av alla annonser inte hanteras eller verifieras av plattformarna själva så kan den här typen av saker hända (bara att titta på hela diskussionen om kändisar i Sverige som har använts för att göra reklam för diverse ljusskygga bitcoin-sajter utan kändisarnas vetskap).
Men den riktigt stora fråga blir någonstans politiska annonser och yttrandefrihet i stort. Sociala medier är numer en plats där en stor del av den offentliga debatten förs, men också nyhetsinhämtningen. Att stoppa politiska annonser här är ett bekvämt sätt att bli av med en massa härkdiskussioner (och plattformarna får ju göra som de vill här), men det gör riskerar också begränsningar i hur demokratin är tänkt att fungera.
Sen har vi kravet på att plattformarna ska faktachecka även annonser – som blir en ännu meckigare fråga. Annonsering handlar i mångt och mycket kanske inte om att ljuga, men inte säga hela sanningen. Eller vinkla sitt budskap rätt hårt, framförallt kring politisk annonsering. Det gör det förstås väldigt svårt att säga vad som är ”sant”. Inte minst som det skulle behövas en lång brasklapp om att tvåmeningarsannonsen ger en förenklad eller vinklad bild av verkligheten. Visst, Facebook och Google skulle kunna göra som de på olika sätt har testat kring nyhetsartiklar: lägga in alternativa perspektiv i anslutning till en text eller video. Men det skulle bli lite märkligt om varje SD-annons alltid skulle få sällskap av en annons från Vänstern.
En inte helt enkel fråga. Och hur de sociala plattformarna och övriga berörda techföretag än behandlar den här så kommer de få skit för det. Damned if you do etc. Men de beslut de fattar kommer också få påverkan på demokratin (visst har de sociala plattformarnas gillande- och senare engagemangspremierande exempelvis påverkat debattklimatet).
Samtidigt som, tja, människor. Det är oftast det som i slutändan visar sig vara det största problemet. Människor.
https://www.marketwatch.com/story/google-said-to-be-rethinking-how-it-handles-political-ads-2019-11-06
Google ger träff för felstavning utan att visa korrekt stavning
Hm. Tror inte jag har sett den här tidigare. Google ger mig rätt resultat trots att jag stavat lite fel. Så långt inga konstigheter. Mer oväntat: inget ”menade du”. Google påpekar alltså inte för mig at jag har stavat fel och ger mig möjlighet att söka på den rättstavade frasen. Google vet vad jag är ute efter och ger mig det. Stavningen? Orka.
För att göra saker än mer intressanta: det här är den enda frasern jag har kunnat framkalla det utfallet med (däremot verkar inte ordningsföljden på orden spela roll). Alla andra försök har betett sig vanlig: ”menade du” med möjlighet att stava på den rättstavade frasen.
Först trodde jag att det handlade om att min sökning innehöll en fullständig domän, men jag provade andra utan framgång. Även när jag sökte på JD utan .com. De sökningarna resulterade i de vanliga stavningsförslagen. Tänkte att det berodde på att den finansiella informationen hos andra jag testade att söka på inte låg på samma exakta domän som varumärket, men inte heller den hypotesen höll: JD:s investerarinformation ligger på en underdomän.
Kort sagt kan jag ha snubblat över ett knasfall eller en bugg, hur osannolikt det än känns.
Men jag kan inte låta bli att tänka att det här är ett tecken om vart Google, inte oväntat, är på väg. Google vet när jag inte har koll på stavningen, till skillnad från när jag bara har stavat fel.
I det aktuella exemplet vet Google att jag egentligen kan stava till ordet. Jag råkade bara halka på tangenterna. Google ger mig det jag är ute efter och bryr sig inte om för mig att påpeka att jag har stavat fel. Google vet ju att jag egentligen kan stava till ordet. Bättre att spara stavningspåpekandet till de fall när Google märker att jag faktiskt inte vet hur ett ord stavas. När jag har nytta av informationen. För att lära mig till nästa gång.
För ja. Precis så smart är Googles sökalgoritm numer.
Vilket förstås får mig att fundera: har jag sprungit in i BERT?
Googles valutaomvandlare börjar visa historisk data
Har inte sett den här tidigare: Googles valutaomvandlingsfunktion har blivit ännu mer, tja, funktionsrik. Nu visar Google även den historiska utvecklingen för den valuta man söker på.
Okej, nu lär det här sannolikt inte vara den funktion som de flesta som googlar valutakurser är intresserade av. Det är nog snarast här och nu som även fortsättningsvis är mest relevant. Men det är oavsett ännu ett bevis på hur Google packar in allt mer funktionalitet i sitt sökresultat. Och frågan är förstås hur länge det dröjer innan det kommer gå att göra sin transaktion direkt härifrån. Först via tredje part men längre fram direkt via Googles tjänster?
Det är också intressant att se hur Google lyfter fram kryptovalutor mer och rätt mycket jämställer dem. Valuta som valuta. (Även om vissa valutor är lite mer... svängiga än andra.)
Få vägbeskrivningar av Kakmonstret i Waze
Måste. Använda. Waze.
Waze brings back Cookie Monster to give you driving directions
Navigation app Waze is offering Sesame Street character Cookie Monster as a voice option for directions in the app for a limited time.
Och när du ändå är här
Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du kan stötta det jag gör.