Hur sexig är en ny grafisk profil egentligen på en skala? Eller en uppdaterad logotyp? Generellt typ. En etta. På en tiogradig skala. För ungefär alla utom dem som har arbetat med att ta fram den nya profilen eller den nya loggan. Men för alla andra passerar det mestadels obemärkt. Men det är fortfarande många som lägger oproportionerligt mycket tid på att att försöka tyda eventuella nya strategier som den visuella förändringen kan skvallra om.
Så det ska jag göra här.
Facebook har en ny logotyp
Vi börjar här. Nyheten att Facebook idag har uppdaterat sin logga. Från bara gemener till bara versaler. Det gjorde förstås att Twitter hade fest med att lista den egentliga anledningen. Som att man med sitt logobyte förlikat sig med att boomer-generationen är den enda som fortfarande använder plattformen och behöver stora bokstäver. Eller att det är så folk skriver på Facebook: med bara stora bokstäver. TechCrunch har samlat några riktigt roliga förklaringar.
Facebook själv har två olika förklaringar, som känns igen från hur det brukar låta när företag uppdaterar sin profil och logotyp. Designmässigt handlar det om tydlighet och enkelhet (för den som vill grotta ner sig har Facebook lagt upp en sida där de går igenom nya loggan ur ett designperspektiv).
Men även de som inte är designkunniga, som jag själv, kommer förstås ha åsikter om den nya loggan. I mitt tycke funkar den i Facebook-blått och med toningar.
Uppställd så här så känns den som, tja, clipart.
Är man som jag en gemenfantast så är oavsett den den förra loggan mer tilltalande. Men gemenloggan kommer finnas kvar. Den byter bara delvis syfte.
En logga för företaget Facebook och en för appen Facebook
Facebooks huvudsakliga förklaring är att det har gått 15 år sedan företaget startade och sedan dess har man gått från en app/tjänst till en familj. Nu delar man därför på logotypen. Versalloggan kommer blir koncernens logotyp, medan appen fortfarande behåller sin gemenlogga. Skilja företaget från appen.
Trots det är det förstås inte svårt att gissa att logotypbytet också delvis är ett sätt att rebranda bort lite av de dåliga vibbar som senaste åren kommit att förknippas med Facebook.
Samtidigt är det ett naturligt nästa steg för det Facebook har arbetat med ett tag: konsolidera sina tjänster. Bakom kulisserna genom att de håller på att bygga upp en gemensam teknisk infrastruktur för sina chattappar. Tanken är att det inte ska spela någon roll vilka appar i Facebook-familjen som olika använder föredrar. Tanken är en person ska kunna skicka ett meddelande från WhatsApp som någon en annan ska kunna läsa i Instagram eller Messenger. Apples iMessage-upplägg – fast på Facebook-sätt.
Men arbetet har även synts framför kulisserna. Företagets olika appar och produkter har försetts med ”by Facebook” eller ”from Facebook” för att, som Facebook själva säger i anslutning till nyheten om nya logotypen, ”människor ska veta vilka företag som gör produkterna de använder”.
Och när Facebook räknar upp sina produkter hittar vi en intressant detalj.
Calibra är redan en av medlemmarna i Facebook-familjen
När Facebook räknar upp sina huvudtjänster konstaterar de att det handlar om tjänster ”som Facebook-appen, Messenger, Instagram, WhatsApp, Oculus, Workplace, Portal och Calibra”. Samtliga dessa har redan fått Facebook-påhaket i namnet. Utom Calibra. Eftersom, tja, Calibra ännu inte finns.
Som de flesta säkert vet vid det här laget arbetar Facebook på att ta fram och lansera sin egen kryptovaluta Libra. En valuta som är tänkt att formellt ägas och förvaltas av ett konsortium av företag och organisationer när den väl har lanserats, men just nu är det framförallt Facebook som driver frågan. Det är trots allt Facebook som initierat alltihop. Och det är Facebook som just nu dras med allehanda problem som börjar dyka upp kring valutan.
Vi pratar om ett rätt kompakt motstånd från centralbanker och lagstiftare som fått ett antal av företagen som ursprungligen backade Libra att hoppa av. Just motståndet och frågetecknen kring valutan, kombinerat med att Facebook sagt att de inte kommer att släppa Libra om de inte får välsignelse från regleringsmyndigheter i USA och EU, har gjort att det börjar ifrågasättas om Libra kommer kunna lanseras 2020 som det var tänkt.
Calibra är den digitala plånbok som är tänkt att användas tillsammans med Libra. Alltså det sätt som Facebook-användarna kan spara, skicka och betala med den virtuella valutan. Men om inte Libra finns så finns inte heller Calibra. Visst. Calibra skulle kunna fungera utan Libra rent teoretiskt, men med tanke på att Facebook kopplat den så hårt till valutan Libra så är det osannolikt.
Så varför räknar Facebook upp en tjänst som inte finns? Dessutom en som alltså just nu är kopplad till rätt mycket kontrovers?
Svaret handlar nog om: att visa självförtroende. Övertyga om att Libra fortfarande är på banan och rullar enligt plan. Frågan är förstås om det även handlar om att övertyga… sig själva?
Inget mer Instagram? Eller WhatsApp?
Sen kommer vi till de springande punkten. Det jag tog upp i början. Är Facebooks nya logga ännu ett tecken på att Facebook håller på att lägga ner två av sina största och viktigaste tjänster och appar?
Som Facebook har presenterat det så handlar det snarast om det omvända. FACEBOOK blir paraplyet som kommer ligga bakom och samla undervarumärkena. Men det företaget har gjort senaste åren har motsagt det här.
Instagram och WhatsApp levde från början rätt separata liv från Facebook. Funktionsmässigt, men även användarmässigt. Det var rätt vattentäta skott. Facebook använde inte data från Instagram eller WhatsApp för att rikta annonser i Facebook.
Det var då, när apparna köptes upp. Sedan dess har Instagram och WhatsApp förlorat allt mer självständighet, vilket fått samtliga grundare att kliva av. Bara senaste året har apparna börjat dela allt fler funktioner och integrationer.
Och så fick vi ännu en ledtråd, mellan raderna, i nyheten om nya loggan. Närmare bestämt före och efter-bilden.
Här finns en rätt stor skillnad. Inloggningsskärmen i Instagram-appen har nu en större Facebook-logga (ja, eller en Facebook-logga överhuvudtaget). Men än viktigare: det står inte längre ”Instagram”. Instagram-loggan har ersatt texten. Facebook gör en MTV. Ännu ett utfastningssteg, alltså.
Två anledningar att Facebook vill skrota Instagram och WhatsApp som varumärken
Instagram och WhatsApp kan vara två av planetens i särsklass starkaste varumärken. Inte minst bland de användargrupper som allt mer börjar bli Facebooks problemmålgrupper. De unga användarna. Ja, eller det är snarare bristen på unga användare som alltmer börjar bli ett problem. Facebook är där föräldrarna och far- och morföräldrarna hänger.
Men fortfarande kan det känns rätt konstigt att lägga ner två varumärken som har betydligt mer positiva konnotationer än just Facebook. Undersökningar har visat att långtifrån alla som använder Instagram och WhatsApp har koll på att de ägs av Facebook.
Jag tror det finns två rätt stora anledningar till att Facebook skulle skrota Instagram och WhatsApp.
1. Facebook vill konsolidera varumärket
Likt det som de har gjort med den tekniska chattplattformen bakom apparna så ska det spela mindre roll vad du använder – så länge som du använder Facebook. Tjänsterna kommer snarare namnges utifrån sina användningsområden.
Vi har redan sett det här i de nyare tjänster som Facebook har tagit fram. Facebook Watch, Facebook Marketplace och Facebook Workplace. Till och med gamlingen Messenger har alltid formellt hetat Facebook. Till och med de nya Instagram-tjänsterna har fått namn som inte inkluderar ”Instagram”. Nya chattappen Threads och långishvideoappen IGTV. Visst, den senare är en förkortning av ”Instagram TV”, men återigen: MTV (som en gång i tiden betydde ”Music Television” fram till dess att kanalen uttalat bestämde att förkortningen inte längre betydde något – annat än möjligtvis ”dåliga såpor”).
Vi kommer säkert se fler liknande saker. Facebook Pay (som nästan redan finns). Vi kommer säkert se att företaget kommer börja prata om saker som Facebook Video.
3. Facebook vill göra det svårare att stycka upp företaget
Både i USA och EU talas det allt oftare om att stycka upp techjättarna. När det handlar om Google och Apple är det lite halvdiffust hur det ska göras. Det handlar om att sära på olika verksamhetsområden, som att Sök och annonser ska ligga i olika ”Google-företag” medan Apple ska tvingas koppla loss Appstore eller inte konkurrera med andra gällande appar eller innehåll. Geggigt oavsett.
För Facebook har det däremot varit jättelätt att säga hur det ska göras. Tvinga företaget att sälja av Instagram eller WhatsApp. Helst båda.
Om Facebooks hela ekossystem skulle börja sitta ihop betydligt tajtare, likt Apples eller Googles, så skulle det bli betydligt svårare att definiera vilka av Facebooks delar som skulle behöva säljas av eller sandboxas verksamhetsmässigt.
Så vad betyder då det här för Instagram och WhatsApp?
På kort sikt. Inget alls. Inte så att Facebook kommer kasta ut dem genom fönstret i morgon. Men vi kommer sannolikt alltså se hur de här varumärkena kommer förpassas allt längre ut i periferin.
Det kommer trots allt generationer efter dem som nu älskar Instagram och WhatsApp. Nya tjänster och nya funktioner. Det viktiga kommer inte vara vad de heter. Så länge som folk väljer att använda Facebooks tjänster.
Och så länge som folk vet vilket företag som gör produkterna de använder.