Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i sammanställningen
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
Facebook köper spelströmningsplattformen PlayGiga
En i Facebook-sammanhang både stor och liten affär: Facebook köper spanska molnspelföretaget PlayGiga.
Det lilla är beloppet: ”bara” 70 miljoner euro. Det stora är vad affären säger om Facebooks framtida spelplaner. Bara senaste veckorna har Facebook köpt sin första spelstudio Beat Games och lanserat stöd för handspårning för sitt VR-set Oculus Quest. Och nu köper man alltså en direkt konkurrent till Googles nyligen lanserade och så här långt lite floppiga Stadia. Möjlighet att strömma dataspel på samma sätt som en Netflix-serie alltså.
Nu är PlayGiga mest en latinoföreteelse rent geografiskt och jag har ingen aning om hur tekniken står sig mot Stadia eller någon av de övriga konkurrenterna. Men med 300 spel sopar PlayGiga banan med åtminstone Stadia innehållsmässigt.
Oavsett ett av Facebooks principiellt största köp på länge. Som säger mycket om vart sociala medier är på väg.
Jag tog upp just spel och Facebook i första avsnittet av min sprillans nya podd Lagom digitalt för två veckor sedan (som också finns där poddar finns): https://anchor.fm/ola-andersson/episodes/1-Google-gr-SEO-verfldigt–Facebook-storsatsar-p-spel-och-Facebook-exporterar-EUs-politik-e9djjv
Facebook buys cloud gaming company PlayGiga for $78M – SiliconANGLE
Facebook buys cloud gaming company PlayGiga for $78M – SiliconANGLE
Facebook uppges ha köpt livevideoshoppingföretaget Packagd
Facebook verkar ha köpt ännu ett företag: Packagd. Ett livevideoshoppingföretag. Och Packagd höll dessutom på att använda tekniken för att bygga en funktion för… Youtube. Men nu verkar det alltså som att den istället kommer hitta ett hem hos Facebook.
Helt i linje med både Facebooks shoppingfunktioner och den allt starkare livevideoshoppingtrenden (jättestort i Kina, börjar växa även här). TV-shop, fast hippare, alltså.
Det kanske mest intressanta med nyheten är att funktionen verkar integreras med Marketplace, Facebooks (mestadels) andrahandssäljarmarknad, alltså. Det visar i så fall att Facebook siktar på ungefär samma sak som i Kina – att den tänkta användargruppen främst är privatpersoner och inte företag. Även om det förstås inte finns något som stoppar företag från att använda tekniken. Som Amazon, som numer har en hel liveströmningsshoppingkanal.
Facebook Acquires Video Commerce Startup ’Packagd’ to Help Boost In-Stream Buying Options
Facebook has acquired video commerce startup Packagd as it continues to explore the next phase of its eCommerce evolution.
Facebook kan arbeta på ett eget operativsystem
Uppgifter om att Facebook kan göra ett nytt försök att bygga ett eget operativsystem. Fullt ut ett eget operativsystem, alltså. De försök Facebook har gjort så här långt har inte riktigt… flugit om vi säger så, men ska den som ger sig.
Det ska handla om en ersättare till Android. Vilket trots allt är helt logiskt. Hur dominerande Facebook och WeChat-ägaren Tencent än är i olika delar av världen så delar båda samma huvudsvaghet: de är beroende av Apple eller Google (lite mindre Google-beroende i Kina, men Android). De är ett mellanlager, ett steg bort från hårdvaran. WeChat har med sina miniprogram på allvar börjat utmana det här duopolet, men Facebook har egentligen inte kommit någonstans. Även i sin egen hårdvara är de till stor del beroende av Google.
Som så ofta i de här lägena så går artikeln direkt på mobilen. Den viktigaste enheten. Att det blir svårt att bryta sig in med något nytt här (fråga Samsung). Men tittar man på övriga uppkopplade smartprylar så finns inte alls samma grundmurade operativstandard. Att Facebook skulle börja ta fram ett eget IoT-operativ – och sedan försöka sälja in det även till andra – känns som det mest troliga. Åtminstone som första steg.
Facebook is working on its own OS that could reduce its reliance on Android
Facebook is developing its own operating system that could one day reduce the company’s reliance on Google’s Android. Development is currently being led by a Microsoft veteran who co-authored the Windows NT OS.
Facebook kan lägga till musikvideos i Watch
Även om den till största del inte ses som en sådan så lär Youtube vara världens förmodligen största musikströmningstjänst. Långt fler användare än Spotify, men däremot betydligt färre betalande. En stor del av innehållet här är dessutom officiellt på flera sätt. Både musik och video.
Nu ser det ut som att Facebook försöker ta ytterligare ett steg mot att konkurrera med Youtube. Det har ju gått sådär med de flesta uttalade Youtube-initiativen, men när det nu handlar om att musikvideos så kan det trots allt bli lite annorlunda.
Det som är intressant i sammanhanget är att musikvideos ska hamna i Facebook Watch (ett av de där Youtube-initiativen, med några stänk Netflix, som inte fått riktig fart. Än.) Man ser alltså musikvideon något som ska tittas på. Vilket det ju är, men jag misstänker att mycket musikvideotittande på Youtube sker utan att titta på videon (för dem som har den möjligheten). Man lyssnar alltså på videon som en musikströmningtjänst.
Att just musikvideos skulle läggas i Watch beror sannolikt dels på att Facebook även här vill maxa nyttan av de musikrättigheter de köper men delvis, och kanske ännu mer, på att få fler att gå in på Watch. Om man kan hitta musikvideon man vill ha utan att passera Youtube så kanske man också lockas titta på mer.
Facebook Watch could soon play music videos
Facebook may soon bring music videos to Watch. The company is reportedly negotiating new licensing deals with Universal Music Group, Sony Music and Warner Music Group. According to Bloomberg, it’s asking each label for rights to music videos.
Instagram gör det möjligt att skapa stories med flera bilder på samma skärm
Mer Stories-funktionalitet i Instagram: möjlighet att ladda upp upp och lägga upp till sex bilder på en och samma skärm. Allt courtesy of nya funktionen Layout som lanserades globalt igår.
Instagram now lets you upload multiple photos on one Story post with ’layout’ feature
Instagram’s newest feature for Stories is called Layout and allows users to post multiple photos in one Story post. They can upload up to six images at once.
Facebook testar offlineannonser för lokala näringsidkare
Ännu ett annonseringsformatsteg från Facebook: samarbete med detaljhandelskedjor för att få tillgång till offlineköpsdata. Mer specifikt handlar det om att Facebook får tillgång till namn, telefonnummer och mejladresser kopplade till specifika produkter som kunder har köpt, så att Facebook därefter kan rikta annonser från de kedjorna i Facebooks tjänster. Åtminstone i USA.
Det här känns som ett ”fanns inte det här redan?”-läge. Jag misstänker att liknande åtminstone har funnits, men det kanske är något som ströps eller skalades ner efter Cambridge Analytica. Oavsett så känns det som ett rätt logiskt drag.
Facebook har senaste året börjat flytta fram positionerna gällande det lokala och därmed börjat kliva allt längre in på en av Googles mesta domäner. I det här fallet handlar det om större butikskedjor snarare än lokala näringsidkare, men jag misstänker att Facebook allt mer kommer lyfta fram mer lokalrelevanta resultat i sin annonsering. Alltså likt det Google frontar allt mer i sina sökresultat: sortiment ner i den lokala, fysiska butiken närmast användaren.
How Facebook Tracks In-Store Shopping in the US to Targets Users With Ads
Facebook has joined hands with top retailers who are sending the social networking giant data on what the customers are buying in retail stores.
Facebook kan annonsera under Superbowl för första gången
Hur firar man sin sweet sixteen-dag? Är man Facebook gör man det genom att för första gången köpa reklam under USA:s kanske största reklamhögtid: Super Bowl. Åtminstone enligt uppgifter från Wall Street Journal – som dessutom säger att reklamen kommer handla om grupper.
Förstås inte särskilt konstigt, med tanke på att trenden pekar åt allt mer kommunikation i stängda eller begränsade rum till skillnad mot nyhetsflödet. Men sen blir det intressant.
Vilka unga och hippa stjärnor uppges Facebook ha valt för att sälja in gruppfunktionen och Facebook? Chris Rock och Sylvester Stallone. Som artikeln konstaterar: det gäller att hitta sin målgrupp. I det här fallet boomer-målgruppen som allt mer är Facebooks kärnpublik. Åtminstone användare rätt långt norr om 30. Kanske även 40.
Visst kan det vara en förhoppning om att nå även unga människor vid en av de sista stora lägereldarna, men den valda kanalen kanske inte är den som kommer locka kidsen. Framförallt inte om det visar sig att Facebook väljer att fronta med människor som tillhör kidsens föräldrageneration. Eller generationen före den.
Att se hur det blir här.
Facebook’s first ever Super Bowl ad will focus on Groups
Facebook has attempted to overcome a year of PR disasters with some high-profile adverts for its services featuring celebrities, such as Portal commercials starring Kim Kardashian and Jennifer Lopez. Now, the Wall Street Journal reports that Facebook taking this one step further by airing a Super Bowl ad.
Instagram börjar varna användare som skriver mobbningsinlägg
Facebook tar ännu ett anti-mobbningssteg. Nu utökas ”förmodereringen” av ”hurtful” texter i anslutning till bilder och videos. Texter kommer helt enkelt mappas mot rapporterade formuleringar och den som försöker dela får upp en varning om att det finns risk för att formuleringen kan anmälas.
https://gadgets.ndtv.com/apps/news/instagram-introduces-caption-warning-feature-to-combat-bullying-2149551
Instagram börjar dölja fejkinnehåll – utom från politiker
Instagram steppar upp sina faktacheckningsambitioner. Nu kommer plattformens filter scanna efter innehåll som har klassats som falskt och lägga dessa poster bakom en varningsruta när de visas i nyhetsflödet eller i stories. Posterna kommer dessutom helt döljas i Explore-flödet och hashtag-avdelningen.
Det här kommer förstås kunna ge upphov till diskussioner, men förmodligen inte lika mycket diskussion som det, vad det verkar, enda undantaget till regeln: politiker.
Facebook har tidigare meddelat att man inte kommer faktakolla politiska annonser i yttrandefrihetens namn. Nu verkar det som att det också kommer att omfatta organiska poster. Så de är alltså lite mer yttrandefrihetiga än alla andra.
Finns givetvis ingenting här som kan ta skruv. Ibland tror jag att Zuckerberg gillar att vara i senaten.
Instagram hides false content behind warnings, except for politicians | TechCrunch
Instagram is giving politicians the same free rein to spread misinformation as its parent company Facebook. Instagram is expanding its limited
Twitter-VD:n Jack Dorsey vill skapa öppna standarder för sociala medier
Twitter-VD:n Jack Dorsey går lite all in på Tim Berners-Lee Contract for the web – alltså förslaget som webbens pappa lanserade för några veckor sedan med syfte att säkerställa ett fortsatt öppet och inkluderande internet. Dessutom har Dorsey Facebooks upplägg med en översynsinstans för innehållsmoderering OCH Facebooks satsning på att bygga ihop sina chattjänster ett stäng längre. Och slänger in lite GDPR för sakens skull.
Det Dorsey förespråkar är, som är lite inne nu, öppna standarder. I det här här fallet öppna standarder specifikt för sociala medier. Tanken är att det ska göra det enklare att kommunicera och byta mellan olika sociala tjänster (det intitiativ för dataportering som flera techjättar hoppat på med anledning av GDPR, plus Facebooks chattinfrastrukturinitiativ). Skulle även bli enklare för sociala plattformar att byta hatalgoritmer med varandra.
Dessutom, och kanske mest intressant i förslaget, är mer kontroll för användare över vad som rekommenderas. Folkets domstol. Alltså Facebooks översynsinstans i en crowdsourcad, demokratisk version. Vad skulle kunna gå fel?
Som konstateras är nog inte Facebook jättesugna på det här, trots allt (om det inte innebär att man väljer Facebooks ”öppna” alternativ). Men intressant som tankeexperiment.
No Title
No Description
Kwai/Kuaishou
Kuaishous liveströmningsfunktion har över 100 miljoner dagliga användare
Två väldigt stora 2019-trender: kortvideo och liveströmning. Något som ser ut att definiera 2020 rätt mycket är en mashup av de båda: livesändningar på kortvideoplattformar. Kuaishou meddelar nu att man har över 100 miljoner dagliga användare.
Kuaishou, eller Kwai som den heter utanför Kina, är Kina-tvåan på området efter Douyin/Tik Tok. I maj sa företaget att man hade 200 miljoner dagliga användare och att man då siktade på 300 miljoner till årsskiftet. Oavsett så betyder det att liveströmningstittarna är en stor del av den totala användarskaran.
Liveströmnning ska dessutom stå för nästan alla Kuaishous intäkter, till skillnad från Douyin som mest drar in pengar via intäkter. Kort sagt har Kuaishou rätt mycket möjlighet att växa på annonsområdet.
Och när vi ändå pratar mashups: ytterligare en stor 2019-trend, åtminstone i Kina, är liveströmningsshopping. En trend som så sakteliga börjar ge avtryck även hos oss. Och Kuaishou, precis som sociala medier i stort, satsar också mycket på shoppingbiten. Även det är förstås stort bland dem som liveströmmar via Kuaishou.
https://kr-asia.com/over-100-million-users-watch-live-streaming-shows-on-kuaishou-every-day-says-the-firm
Sök/SEO
Google Lens gör det möjligt att färga håret virtuellt
Det här är rätt stort: Googles första Lens-samarbete med skönhetsindustrin via L’Oreal. Det handlar om möjlighet att kunna testa hur man skulle passa i en viss hårfärg på AR-väg. I sig är det här egentligen inte särskilt nytt, har funnits på andra ställen tidigare. Men det finns två saker som gör att det här skiljer sig från de övriga.
1. I och med att det här byggs in direkt i Lens så kommer det alltså djupare in i hårdvaran. Det krävs med andra ord inte att man laddar ner en extraapp. Android-kameran får allt mer funktionalitet, på samma sätt som iOS-kameran. Om man dessutom lägger till att det också handlar om världens största sökmotor så kan man dessutom tänka sig att det här också kommer hitta ut ända in i Googles vanliga sökfunktion.
2. Samarbetet inkluderar även ett tredje företag: Walmart. Funktionen bygger nämligen på att Lens kan skanna hårfärgsförpackningar i 500 Walmart-butiker och visa upp hur man kommer se ut i den färgen. En offlinefunktion, alltså. Förutom att det är ännu ett samarbete mellan Walmart och Google så är det här också en funktion som generellt lär byggas in i Googles sök. En ännu starkare koppling mellan online och offline för Google. Förstås inte minst för annonser.
Google Lens now lets you virtually dye your hair
Coloring your hair is a fun way to change your look — but you never quite know how the end result will turn out before you pull the trigger. Until now, that is, as L’Oréal has partnered with Google Lens for a pilot which offers a fast way to try out hair colors virtually.
Google lanserar hubb för att följa populära produktsökningar
Ett nästan lika oväntat besked som gårdagens rapport från App Annie över årtiondets mest nedladdade appar (ledtråd: Facebook, Facebook, Facebook och Facebook): Google tar det givna steget och startar en ”Google trender” specifikt för produktsökningar.
Google Shopping 100 är rätt mycket vad det låter som: tjänsten visar upp de produkter som har sett störst sökökning (i USA, än så länge). Så inte de mest googlade produkterna, men däremot the up and comers. Som artikeln konstaterar skulle det kunna användas av konsumenter för att få julklappsinspiration, men den mest sannolika målgruppen är förmodligen marknadsförare och andra yrkesverksamma som vill ha fingret på produktpulsen.
Totalt är sökningarna uppdelade i åtta olika produktkategorier, som sannolikt är de som har bedömts vara mest julrelevanta. Att se vad Google tänker göra med den här funktionen. Om de kommer bygga ut den till att bli en fullödig, och ännu mer funktionsrik, tjänst eller om de nöjer sig med säsongspopuper.
Är förstås också ett sätt för att marknadsföra Googles egen shoppingtjänst mot företag: ”kolla vilken bra koll vi har på vad som kommer att sälja”. För, ni vet, det vet vi ju inte redan att Google vet.
Google Launches a Hub for Top Trending Product Searches
Google has launched a home on the web for marketers to discover the top trending product searches across different categories.
Google ger Search Console snabbare uppdatering av Discover-sökdata
Ännu en Search Console-uppdatering från Google: den här gången är det Discover-avdelningens data som får färskare data. Alltså den del i Googles sökresultat som är tänkt att få oss att komma till Google för att får svar även när vi inte vet vad vi letar efter. Kort sagt: Googles nyhetsflöde, med inspiration och tips om saker som händer som du skulle kunna vara intresserad av.
Likt uppdatering tidigare i höstas för själva sökdatan så kommer nu även Discover-data uppdateras snabbare. Efter 24 timmar iställ för efter några dagar.
Google Search Console Reports Updated With Fresher Data
Google continues to update reports in Search Console with fresher data.
Google Maps börjar visa typ av laddstation
Ännu ett självklart tillägg i Google Maps. Ja, säkert självklart för alla med elbil – jag hade inte funderat på att det här var ett problem. Maps börjar nu visa inte bara laddstationer utan också vilka slags laddkopplingar de tillhandahåller.
Det här är ett område där Google har flyttat fram positionerna allt mer under året. Möjligheten att personalisera Maps allt mer efter sina preferenser snarare än att börja varje sökning (mer eller mindre) nollställt. Vi lär se betydligt mer kommande åren, så att vi kommer få möjligheter att kunna ställa in våra föredragna förutsättningar. Som en viss elscooterleverantör, att alltid välja rullstolsvänliga alternativ eller, det som Google verkar ha börjat testa, alltid få rutter med väl upplysta gator.
https://www.theverge.com/2019/12/16/21023979/google-maps-ev-charger-plug-chademo-ccs-tesla-search-filter
Detaljhandel/e-handel
Amazon börjar blocka FedEx som leveransalternativ
Häromdagen kom nyhet om att Amazon nu sköter hälften av alla sin leveranser själva. Alltså att de använder sin egen logistikapparat från start till mål – något som förstås gör dem än mer till konkurrenter till andra leveransföretag. Nu eskalerar Amazon det här ytterligare genom att stoppa marknadsplatssäljare från att använda FedExs leveranstjänster för Prime-beställningar.
Förklaringen från Amazon är att man vill säkerställa att Prime-kunder ska få sina beställningar till jul vilket låter som titta vilken fin fågel där borta.
Att FedEx håller på att säga upp leveransavtal med Amazon har givetvis inget med saken att göra.
Men oavsett anledning så är det en farlig balansakt som Amazon ger sig ut på som techuppstyckarvindarna blåser.
No Title
No Description
Walmart kan låta butikerna bli datahallar för 5G-nätverk
Häromdagen kom uppgifter om att Apple kan titta på att lansera ett eget satellitnätverk. Skulle kunna användas för datatrafik vid sidan av de vanliga nätverken. Ungefär vad alla techjättarna håller på med just nu: arbetar på lösningar för internetuppkoppling. Nu kan ännu en spelare vilja ge sig in i leken: Walmart. Som tänker använda sina butiker som… datahallar.
Enligt uppgifter från Wall Street Journal överväger Walmart-VD:n att göra Walmart till en jätte på ”edge computing”-området. Alltså att placera ut servrar så nära slutanvändarna som möjligt. Kort sagt minska avståndet till molntjänster – bokstavligen. Något som kan bli än viktigare när 5G rullar ut på riktigt.
Det intressanta är att Amazon förra veckan gick ut med att Fox News valt AWS för att distribuera sina sändningar och att Amazon för det bland annat kommer placera ut datacenter nära sändningsstationerna, även här för att minska risken för lagg.
Walmart siktar alltså åter på att använda den största fördelen företaget har över Amazon: sitt butiksnät. I det här fallet: att man redan har platser för sina datacenter. Långt ifrån den knasigaste idén det här årtiondet.
Walmart’s Amazon attack plan could put 5G antennas, servers in stores
Now that Walmart and others are chasing Amazon’s convenience with shipping that’s nearly instantaneous, deep discounts for third parties and convenient in-store pickup of online orders, what’s next? According to a report in the Wall Street Journal, Walmart might use its stores to go after AWS. Yes, you read that correctly.
Strömmade medier/prenumerationstjänster
Spotify lanserar Tastebuds – inspireras av dina vänners lyssnande
Ny Spotify-funktion som kanske är på gång: Tastebuds. Kodgrävande har åtminstone visat spår av den här funktionen som vad det verkar ska göra det enklare att hålla koll på vad ens vänner lyssnar på. Helt enkelt få musiktips från människor man känner, som på den gamla goda tiden.
Som artikeln konstaterar har det sociala i stort varit rätt lågt priorterat av Spotify. Nu kanske man tydligare tänker lyfta fram det, förmodligen också inmixat i annat om man så väljer. Kort sagt att dem man väljer att få tips från får mer påverkan på den musik som väljs ut av Spotify till olika spellistor.
Men det kan också vara del av ett annat Spotify-initiativ: att få oss att tillbringa mer aktiv tid med appen. Alltså att appen ska få betydligt mer skärmtid än den – och de flesta musikappar – får idag. Sociala element är ett verktyg som skulle kunna fungera bra till det.
Spotify’s Tastebuds feature will let you explore your friends’ music tastes
Spotify is testing a Tastebuds feature that lets users discover music through their friends. Users can follow their friends and see what they’ve been listening to the most.
Google köper spelstudion Typhoon
Mycket spel blir det. För inte så länge sedan köpte Facebook sin första spelstudio Beat Games och nu i veckan plockade företaget också upp spanska PlayGiga – en spelströmningstjänst som är en direkt konkurrent till Googles hyfsat nylanserade Stadia. Men med betydligt fler spel. Nu har Google köpt spelstudion Typhon Studios.
Typhoon har ännu inte släppt något spel under sina tre år som företag, men första titeln är inplanerad till januari. Och det kommer alltså nu att rullas ut under Google-flagg.
Googles Stadia-lansering har gått allt annat än smärtfritt. Mycket av det som utlovades när tjänsten presenterades i våras har ännu inte lanserats och det har på flera håll muttrats om att Stadia borde ha släppts som beta snarare än en titel Google tar betalt för. Inte minst som Stadia i dagsläget bara har en handfull titlar.
Men Stadia har också ett annat, och kanske större, problem. Till skillnad från exempelvis Apples Arcade så finns det i princip inga Stadia-exklusiva titlar. Visst, du får strömningsfunktionaliteten, men den kan andra erbjuda. Är det ungefär likvärdigt så handlar det sedan om pris. Exklusiva spel, däremot, är sånt som kan dra användare och få en tjänst att stå ut på helt andra sätt.
Google buys game developer Typhoon Studios | TechCrunch
Google seems to be shopping for game studios as it courts consumer interest for its Stadia game-streaming platform, announcing Thursday that they had
Google lägger till Netflix och Disney+ i sin Play-app
Både väntat och inte alls väntat drag: nu börjar det gå att söka bland innehållet i Netflixs och Disneys strömningstjänster via Google Play Movies & TV-app. Det är alltså ytterligare ett steg för Google mot att bli platsen där man gör typ allt. Definitivt allt sitt sökande.
Det som.är intressant här är just att det sker via Googles app på området och inte via vanliga söken (där Google har liknande intiativ på gång).
Jag har fler gånger skrivit om Apples ambition att bli Spotify för video (även andra än Apple, förstås, men de har kommit längst). Alltså att man har ett ställe där man hanterarer alla sina prenumerationer och kanaler. En skillnad är att Googles lösning helt bygger på att man trycker sig vidare till den app som hanterar det innehåll du vill ha. Vill du titta på Netflix-innehåll så måste du ha Netflix-appen. Apple har redan börjat med kanaler integrerade i Apple TV-appen, alltså att du kan hantera prenumerationer och tittande utan att lämna Apples app.
Fortfarande är det rätt tunnsått med kanaler som valt att gå så all in. Inte Netflix, exempelvis. Googles angreppssätt lär kännas som mindre konkurrerande än Apples, med eller utan integrerade kanaler. Inte minst som Googles ambitioner på originalinnehållsområdet är betydligt mer modesta än Apples.
Men tittar man på Google övergripande strategi så är det förstås rätt troligt att Google skulle vilja integrera även tittandet i TV-appen. Och kommer nog driva på åt det hållet.
Google Play Movies now lets you search Netflix and Disney+ content
With so many streaming services available, finding which platform has the content you want to watch can be a pain. Google has addressed this issue by allowing users to search dozens of streaming services through its Play Movies & TV app, but it was previously missing two of the most popular: Netflix and Disney+.
Netflix har släppt mer än en ny titel om dagen under 2019
Om något ett tecken på att marknaden för videoströmning håller på att att bli rejält mycket mer trångbodd. I takt med att konkurrensen har ökat har de inblandade spenderat allt mer pengar på eget material. Netflix är inget undantag. Under 2019 ska företaget ha tryckt ur sig 371 serier eller filmer, över 50 % fler än 2018. Och alltså mer än en ny titel om dagen. Vilket… inte alls är snurrigt.
Än mer snurrigt blir det med konstaterandet att det ska vara fler än vad hela den amerikanska tv-industrin lanserade 2005.
När Google redovisar sina ekonomiska siffror är den jobbigaste kostnadsposten TAC – trafikanskaffningskostnader. Alltså de pengar som Google lägger för att få trafik till ställen där de kan visa annonser (jättebeloppet som Google lägger på att få fortsätta vara förvald sökmotor i iOS ska vara den enskilt största posten). Om man så vill är originalmaterial lite videoströmningsmotsvarigheten. Och de här kostnaderna har skenat rejält över hela banan bara de senaste två åren eller så.
Det här innebär att det krävs allt djupare fickor för att fortsätta hänga med i kapprustningen. Och de nya aktörer som har eller inom kort klivit in på marknaden med egna strömningstjänster har just det. I några fall är videotjänsterna dessutom en sidoverksamhet som kan subventioneras av andra intäkter. Netflix har inte den lyxen och är dessutom, i sammanhanget, lite… tja… indie.
Google ska enligt uppgift ha börjat skala ner sina egna originalmaterialsambitioner för Youtube, då man bokstavligen talat inte såg någon vinst att fortsätta konkurrera här. Vi lär se fler göra samma sak. Framförallt lär vi se en rätt rejäl konsolidering inom en inte alltför avlägsen framtid.
Netflix Released More Originals in 2019 Than the Entire TV Industry Did in 2005
Netflix averaged just over one new original TV program or movie for every day of 2019. The streaming giant released 371 new TV shows and movies on the service in the U.S. this year, according to data from Variety Insight. This is an increase of 54.6% over the 240 shows and movies Netflix released in […]
Prenumerera på mitt nyhetsbrev!
Drabbas du ofta av FOMOOODS (Fear of missing out on Olas digitala spaningar)? Prenumera på mitt nyhetsbrev för att varje vecka få de viktigaste digitala händelserna direkt till din mejllåda!
Och när du ändå är här
Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant?
Tryck här för att se hur du gör