Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i sammanställningen
- Del 1: Sociala medier, Sök/SEO
- Del 2: Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier/prenumerationstjänster, IoT – internet of things, AI – artificiell intelligens/digitala assistenter, Bekvämlighetsekonomin
Mobilt
iPhone-försäljningen ökar kraftigt i Kina
Senaste tiden har det kommit ett par analyser som uppskattar att Apple hade en riktigt kul jul iPhone-mässigt. Framförallt i USA. Men nu kommer hyfsat officiella siffror från Kina (inte från Apple dock) som säger att Apple kan ha anledning att glädja sig åt läget även i det landet.
Apple har senaste åren kämpat med motvindsförsäljning i Kina, men det har börjat mojna lite. Nu har Bloomberg räknat och uppskattat utifrån nysläppta officiella, statliga försäljningssiffror och kommit fram till att Apples försäljning ökade dubbelsiffrigt under december. 18,7 % eller 3,18 miljoner sålda mobiler. Likt i USA är det framförallt iPhone 11 som ligger bakom framgången.
Men inte bara det: det är dessutom en dubbelsiffrig procentuppgång samtidigt som den totala mobilförsäljningen i Kina backade 13,7 % till under 30 miljoner under december. Det skulle i så fall innebära att Apple stod för över 10 % av mobilförsäljningen i Kina den månaden. Långt över företagets marknadsandel i landet.
Och det sistnämnda ska vi förstås inte glömma: i det stora hela är Apple långt efter de kinesiska tillverkarna i antal lurar som finns i omlopp. Men det är oavsett viktigt för Apple. Att se vad Apple själva säger om Kina i kvartalsrapporten om några veckor.
Apple stod för 43 procent av alla nya mobiler i USA under julveckan
Apple verkar ha haft en bra jul: enligt Flurry Analytics ska 43 procent av alla mobiler som aktiverades i USA ha varit iPhones. Dessutom ska 9 av de 10 populäraste modellerna ha kommit från Apple. Det enda övriga företag som lyckades slå sig in var kinesiska Xiaomi med en tiondeplats (även om Samsung totalt blev näst största företag).
Det man kan konstatera är att även om iPhone 11 toppar så är det framförallt äldre, läs billigare, mobiler som verkar ha sålt. Till och med 6 Plus.
Man skulle kunna tänka sig att det här handlar om att Apple börjar slå sig in i lägre inkomstsegment genom sin strategi att låta tidigare generationer fortsätta tillverkas och säljas, men jag skulle tro att rätt många aktiveringar av äldre modeller handlar om unga användare. Säkerligen rätt många som fått sin första egna mobil. Och det senare kan vara ännu viktigare för Apple än breddning av sin målgruppsbas.
Dessutom intressant att de två fjolårsmodellerna är 11 och 11 Pro Max. Att konsumentelvan toppar är inte så konstigt, men det är rätt talande att mellanmodellen 11 Pro saknas. Den lever ett lite oklart liv mellan de andra två. Där man krasst talat betalar för… att få en mobil som inte kräver en pirra för att ta med sig.
Apple wins Christmas: iPhone claims top 9 spots for mobile device activations in the US – 9to5Mac
In a report from Flurry Analytics, Apple was the winner of the holiday gift season with the iPhone 11, iPhone…
Vi la 277 miljoner dollar i Appstore och Google Play under julveckan
När vi lägger 2019 till handlingarna kan vi konstatera att appekonomin fortsätter växa. Enligt undersökningsföretaget Sensor Tower la vi globalt 11 procent mer pengar på köp via Appstore eller Google Play under julveckan. Totalt 277 miljoner dollar.
Som vanligt är det spel som står för den absolut största delen av intäkterna (210 miljoner). Men även om icke-spelapparnas 67 miljoner är långt efter så ökade intäkterna för det segmentet med 24 procdent. Mer än dubbelt så stor ökning alltså. Vinnaren i spelkategorin var PUGB och i icke-spelkategorin Tinder (nu när Netflix inte längre tillåter nya prenumerationer via någon av appbutikerna.
Apple fortsätter stå för en förkrossande stor del av pengarna. 70 procent, eller 193 miljoner. Dessutom en ökning med 16 procent. iOS drog alltså upp snittet, inte minst som Google Play bara ökade med 2,7 procent.
Några tankar:
Trots att mobilförsäljningen är rätt stadigt minskande ökar alltså pengarna vi lägger i appar.
Det är rätt fascinerande att se hur mycket mer benägna iOS-användarna är att betala för sig fortfarande. Delvis beror det förstås på att iOS är större i länder med högre inkomster, men ändå.
Dessutom är det också lite anmärkningsvärt att se hur lite Google Play har växt jämfört med för ett år sedan. Som vanligt lär inte Kina ingå i Android-siffrorna (Google Play finns inte i Kina, bara tredjepartsappbutiker – och dessa räknar inte Sensor Tower med). Vi kan anta att rätt mycket intäkter inte syns på Android-sidan. Men frågan är hur förhållande ser ut i Kina mellan iOS och Android. Skillnaden i intäkter lär spegla det globala snittet snarare än marknadsandelarna.
Det intressanta blir förstås att se om Android-trenden håller i sig. Då kanske vi kommer få se negativ tillväxt julen 2020.
Global App Spending Reached $277 Million on Christmas, Growing 11% Over 2018
Consumers worldwide spent $277 million in apps on Christmas, an increase of 11% year-over-year based on Sensor Tower estimates.
Appstore drog in 1,42 miljarder dollar julen 2019
Kors. I. Taket. Siffror från Apple. Riktiga siffror. Inte Tim-Cook-jämför-Apple-verksamheter-med-Fortune-företag-siffror. Faktiska siffror. Om hur det gått för Apples tjänster senaste året.
Okej. På Apple-manér får vi veta absolut ingenting om TV+, TV-appen, Arcade, iCloud, Apple Card eller Apple Pay. Ni vet, de tjänster som vi verkligen vill få officiella, riktiga siffror om. Det enda vi får veta är att de går apbra. Eller att användarna är apnöjda. Eller att lanseringen gick apbra.
Vi får väl inte veta jättmycket om de övriga tjänsterna heller, men vi blir glada för det minsta lilla när det gäller Apple. Så några nya siffror:
Appstore har dragit in 155 miljarder dollar sedan lanseringen 2008. Mest imponerande är att en fjärdedel av dessa, runt 39 miljarder alltså, har kommit bara senaste året. Det är en rejäl upprampning. Och att Appstore under 2019 drog in mer än än vad Snap, Twitter eller Spotify är värda på börsen. Eller lika mycket som Facebook omsatte totalt under 2017.
Appstore drog in 1,42 miljarder dollar under veckan mellan jul och nyår, 16 procent bättre än 2018, och 386 miljoner bara på nyårsdagen, 20 procent bättre än för ett år sedan. Dessutom nytt endagsrekord.
Appstore har över en halv miljard ”people visiting” varje vecka. Apple har alltså dessutom en rejält annonseringsplattform under sitt bälte.
Apple Music har nu 60 miljoner låtar i katalogen.
Hälften av alla Apple Music-lyssnare har använt sig av den nya realttidstextfunktionen som släpptes i höstas i och med iOS 13. Betydligt fler än vad jag hade gissat. Att se om det håller i sig eller bara var nyhetens behag. (Ja, eller vi kanske aldrig kommer se eftersom Apple kanske aldrig mer kommer säga något om den användningen – annat än att den går apbra och att de som använder den är apnöjda.)
Apple News har över 100 miljoner månadsanvändare i USA, Storbritannien, Australien och Kanada (alltså de länder där tjänsten officiellt finns). En rätt bra siffra, trots allt. Apple kände väl att de behövde gå ut med siffra här, eftersom det spekulerats i att News inte gått så bra. (Dessutom har Apple News ”revolutionerat hur användare får tillgång till nyheter från alla sina favoritkällor”. Rent objektivt. Jorå. Så atte.)
Apple podcastplattform omfattar nu 800 000 titlar.
Apple rings in new era of Services following landmark year
Apple marks the close of a historic 2019 for its Services offerings, a year that introduced Apple Arcade, Apple TV+, Apple News+ and Apple Card.
Digitalisering
Vinylförsäljningen hade sin bästa julvecka på minst 28 år
Jag kan inte låta bli att älska det här: vinylförsäljningen i USA nådde 1,24 miljoner sålda ex under julveckan enligt Nielsen. Det är första gången som försäljningen överstiger 1 miljon för den perioden sedan Nielsen började mäta julveckoförsäljningen 1991. Och därmed också den bästa julveckan sedan dess.
Att album som The Beatles ”Abbey Road” och Queens ”Greatest Hits” är med är rätt väntat. Men de två mest sålda albumen är Harry Styles ”Fine Line” och Billie Eilishs ”When We All Fall sleep, Were Do We Go?”. Båda album släppta 2019. Det finns alltså en hel del unga konsumenter bland köparna (eller åtminstone bland vinyllyssnarna).
2018 stod vinylförsäljningen för 12 procent av den totala musikförsäljningen i USA och det var det 13 raka året med ökande vinylförsäljning.
Med andra ord: när vi precis stängt böckerna för det så här långt mest digitala årtiondet så mår det analoga veteranmusikformatet bättre än på väldigt, väldigt länge. Ju mer tillgängligt allt blir för alla alltid, desto mer sugna blir vi på det begränsade, unika och avgränsade.
Vinyl Record Sales Surpass 1.24MM Units During Christmas Week
Vinyl record sales in the U.S. exceeded 1.24 million units, making it the biggest week for such sales since Nielsen Music began tracking them.
Ekonomi och finans
Apple Airpodsförsäljning kan redan vara större än intäkterna från några av de största amerikanska techbolagen
Hur går det för Apples Airpods-försäljning? Bra fråga. I och med att Apple klumpar ihop all hårdvara som inte är iPhone, Mac eller iPad i ett enda samlingssegment så vet inte exakt hur mycket Airpods (som är den största delen av ”hearables” – Apple tillverkar ju även andra hörlurar) omsätter. Men här är ännu ett försök att räkna på det – och resultatet visar att Airpods på egen hand omsätter mer än den totala omsättningen för några av de stora techbolagen.
Inte särskilt förvånande för dem som följt Apples kvartalsrapporter. Tim Cook gillar ju att jämföra segment med olika Fortune-företag (alltså de största amerikanska börsbolagen), så diagrammet nedan säger samma sak.
Men på sikt så säger det här också mycket om Apples omställning – och hur snabbt Apples omställning från iPhone-beroende till mer diversifierat produktportfölj (och i förlängningen ett skifte från hårdvarubolag till tjänsteföretag). För ett tag sedan räknade jag själv på just det här – och resultatet förvånade faktiskt mig.
https://www.kevinrooke.com/post/apple-airpods-iphone-accessory-or-the-next-big-thing
Tesla är nu USA:s genom tiderna högst värderade biltillverkare
Tesla har börjat börsåret med ett rätt hysteriskt rally. Senaste månaden har aktien mer än fördubblats och den har dessutom stuckit iväg extra mycket bara de senaste dagarna. Det gjorde att Tesla stängde gårdagens börsdag med ett totalt börsvärde om 85 miljarder dollar. Det gör Tesla till en högst värderade amerikanska biltillverkaren – någonsin.
Ja, åtminstone om man tittar rent nominellt. Den tidigare rekordhållare Ford nådde sin högsta värdering 80,8 miljarder dollar 1999. Jag är med andra ord osäker på om den siffran är inflationsjusterad. Men oavsett: det är… en hel del. Teslas börsvärde var dessutom uppe i 88 miljarder som högst igår, vilket är mer än vad Ford och GM är värda – tillsammans.
Med tanke på att Tesla tillverkar… något färre bilar än de två så kan vi lugnt konstatera att investeringskollektivet har… rätt höga förväntningar på Tesla. Mycket förmodligen för att man ser Tesla som mer än bara en biltillverkare.
Tesla is now the highest-valued automaker in US history
Tesla has been the top US automaker by market value in the past, but had not beaten Ford’s 1999 record until this week.
Facebooks värdering allt närmare Googles
Det var ett tag sedan jag gick igenom läget bland de sju högst värderade börsbolagen i världen. Okej, nu finns det en ny etta i och med att Saudiarabiens statliga oljebolag Aramco klev in på börsen i slutet av förra året (blev världens första börsbolag värt över två biljoner dollar, ligger nu runt 1,8 biljoner). Men om vi fokuserar på dem som var topp sju rätt stadigt senaste åren fram till dess. Techbolagen.
Fältet har tänjts ut rätt rejält, där Apple och Microsoft dragit ifrån ordentligt. Båda bolagen är vart och ett nu mer värda än Facebook och Alibaba eller Tencent sammanlagt. (Man kan tänka sig att Aramcos inträde bidragit genom att ha höjt ribban för vad ett börsbolag kan vara värt. Jag skulle tro att både Apple och Microsoft kommer knappa in på ledaren i rätt raskt tempo.)
I mittsegmentet hittar vi Amazon och Google som lite stått och stampat på samma ställe ett tag. I det tredje segmentet hittar vi bland annat Facebook som även de handlas på all-time high-nivåer. Nu över 600 miljarder i börsvärde. Börshaveriet efter Cambridge Analytica och första vikande användartillväxtsiffrorna har alltså hämtats in rejält.
Vilket för oss över till det mest intressanta i gårdagens lista: avståndet mellan Facebook och Google är mindre än avståndet mellan Google och Apple. Kanske inte första gången det händer (kan ha varit så även förra gången Facebook befann sig på de här nivåerna), men lär vara en sällsynt företeelse. I sig säger det egentligen ingenting, men jag kan inte låta bli att tycka att det är ett intressant faktum.
Fortfarande ett betryggande avstånd, men just nu har Facebook mer vind i aktieryggen, och därmed alltså mer framtidspotential, enligt marknaden.
Allt fler Softbank-backade företag sparkar anställda
We(Work)s inställda börsnotering var en av förra årets mest uppmärksammade och största techfloppar. Men förutom det som det innebar för We själva (att de togs över av sin huvudinvesterare Softbank och därmed upphörde som fristående bolag) så ledde haveriet till betydligt större följder för just Softbank.Det japanska internetkonglomeratet var fram till säg våren 2019 en av techinvesteringsvärldens klarast lysande stjärnor. Via sin jätteinvesteringsfond Vision Fund så har de plöjt ner mångmiljardbelopp i några av de mest hajpade techstartupbolagen.
Men Ubers och Lyfts halvfloppiga börsnoteringar i våras plus just Wes inställda börsnotering har gjort att Softbanks gloria har hamnat rätt mycket på sniskan. Så pass att företaget har haft svårt att få finansiärer till en andra Vision Fund (tänkt att bli större än den första). Men bolagets egna bolag har också haft svårt att säkra finansiering. Att ha Softbank som finansiär har gått lite från kvalitetssäkring till sänke.
Det har också sammanfallit med att världsekonomin har börjat svalna av rejält. Det har gjort att marknadens tålamod med startups med hysteriska förluster har tagit slut. Eller åtminstone har blivit betydligt mindre. Betydligt högre krav på att bolag ska kunna visa upp trovärdig väg mot lönsamhet – och betydligt snabbare än tidigare.
För Softbank-portföljen har det här inneburit en våg av uppsägningar. Uber och Lyft (förutom We förstås) har båda sagt upp rätt mycket folk under andra halvan av 2019 och bara senaste veckan har Getaround och Zume annonserat eller uppgetts vara på gång med rätt stora uppsägningar. Dessutom har det också skett hos flera av de mindre kända Softbank-bolagen.
Vad betyder det här? I ett större perspektiv så är det här lite grann slutet (eller åtminstone början på slutet) för den andra dotcom-bubblan. Vi har sett startups även bortom Softbank-fållan kasta in handduken i större utsträckning än tidigare. Med andra ord: kraven på techinvesteringar kommer sannolikt hårdna rätt mycket kommande året.
Getaround is latest SoftBank portfolio company to announce layoffs | TechCrunch
Silicon Valley’s top valued car rental startup, Getaround, announced layoffs today, making it the latest SoftBank-backed entity of late to pare down its
GrubHub kan vara på gång att sälja sig själva
En uppgift från Wall Street Journal som om den stämmer är rätt stor: matleveransföretaget GrubHub kan vara på gång att sälja sig själva. Att de vill bli uppköpta alltså. Bakgrunden skulle vara taskig ekonomi (förstås). Senast i oktober bjöd företaget på en kvartalsrapport med rejält sämre Q4-prognos än marknaden hade väntat sig, vilket fick aktien att kollapsa med 40 procent.
Förstås inte så konstigt med tanke på att konkurrensen hårdnar även på matleveransområdet. Inte minst sedan Amazon och Walmart på allvar har börjat växla upp sina ambitioner. Men det som är anmärkningsvärt är att börsnoterade GrubHub inte är en marginalspelare. Företaget bedömdes så sent som i november ha 30 procent av den amerikanska matleveransmarknaden, tvåa efter DoorDash runt 37 procent. Visst de har tappat hälften av sin marknadsandel på hyfsat kort tid, men ändå.
Under 2019 blev investeringskollektivet betydligt mindre sugen på förlustföretag Men även företag som likt GrubHub går med vinst, men som verkar i en bransch där marginalerna är lövtunna och där det är lätt att kopiera tjänsten som tillhandahålls. Kommande åren lär vi se rätt många konsolideringar på techområdet. Även stora företag (ja, här säger vi inte minst hej till WeWork).
GrubHub reportedly mulling sale after bleak financial results – SiliconANGLE
GrubHub reportedly mulling sale after bleak financial results – SiliconANGLE
Övrigt
Fortnite drog in 1,8 miljarder dollar 2019
2019 var ett bra år om man var Fortnite. Onlinespelet drog in 1,8 miljarder dollar under året. Förutom att det var nytt rekord för spelet så ska det dessutom ha varit mer pengar än en enskild titel någonsin har dragit in under ett år.
’Fortnite’ made a historic $1.8 billion in 2019
Fortnite won its chicken dinner in 2019 by grossing $1.8 billion in sales, more than any single-year sales total in videogame history. While the game itself is technically free-to-play, Epic Games offers a $10 per month Battle Pass as well as myriad in-game item purchases — from clothing and weapons to dance moves and player reactions — to keep the game’s 125 million active players coming back for more.
Ahlgrens bilar kommer i elbilsversion
Jag. Älskar. Den. Här. Redan. 😍😍😍😍😍
https://alltomelbil.se/ahlgrens-bilar-lanserar-elbilar/
Prenumerera på mitt nyhetsbrev!
Drabbas du ofta av FOMOOODS (Fear of missing out on Olas digitala spaningar)? Prenumera på mitt nyhetsbrev för att varje vecka få de viktigaste digitala händelserna direkt till din mejllåda!
Och när du ändå är här
Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant?
Tryck här för att se hur du gör