Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i sammanställningen
Detaljhandel/e-handel
Klarnas nya tjänst: förmedla popupbutiksyta
Ännu ett exempel på hur man ser till att bygga upp ett eget ekosystem för att driva trafik till sin verksamhet. Klarna tar steget att bli retailbroker, i samarbete med ”HR-techbolaget” Gigstr. Typ. Hjälpa e-handlare att få fysisk närvaro. Hos andra.
Vad det handlar om är att Klarna nu startar verksamhet som syftar till att matcha tom eller överflödig lokalyta med e-handlare som vill möta sina kunder bortom skärmen. Popup-förmedling. Med eller utan Klarna-branding (så alltså: möjlighet för Klarna att marknadsföra sig själva).
I förlängningen så får Klarna förstås fler ben att stå på och sedan låta dessa stå som ”inkastare” till ekosystemet. Olika tjänster mot som inkastare mot olika målgrupper och för olika behov, för att dessa ska driva trafik mellan Klarnas olika tjänster. I grunden handlar det förstås om att fler ska använda Klarna för sina finansiella transaktioner.
Vi har sett att såväl e-handelsplattformen Shopify som att Kinas största e-handlare Alibaba erbjuder ungefär samma saker: (e-)handel som tjänst. Det som började som verktyg för att företag skulle kunna börja med e-handel utan att behöva bygga egen sajt har nu växt till sig ordentligt. Och framförallt klivit ut i den fysiska världen med hårdvara, som kassalösningar. Alibaba har tagit det största greppet med att hjälpa handlare få igång sin fysiska handel. Alltså hjälpa små näringsidkare hitta lokal och läge som matchar det som säljs med målgrupp. Till och med hjälp med saker som elavtal och andra servicetjänster. Plus förstås den logistikapparat som Alibaba erbjuder.
Detaljhandel som tjänst all the way.
Men Klarnas nya initiativ är förstås tänkt att lösa ett annat problem – och hitta en annan intäktsväg: hjälpa fastighetsägare hyra ut yta som står outnyttjad. Eller hjälpa hyresgäster dela på kostnader när lokalkostymen har blivit för stor.
Klarna vill hjälpa e-handlare att dra igång pop-up-butiker
Nakd, Ideal of Sweden och Daniel Wellington är exempel på e-handlare som de senaste åren har satsat på fysiska butiker. Nu vill betalbolaget Klarna hjälpa fler att göra likadant.
Sephora siktar på att öppna 100 butiker under 2020
Vilken butiksdöd? Sminkkedjan Sephora trots domedagstongångarna och satsar på att öppna 100 butiker under 2020. Största fysiska tillväxttakten för företaget någonsin och dubbelt så hög takt som 2018.
Butiksöppningarna pekar också på en ny strategi för företaget. De nya butikerna ska primärt fokusera på ”off-mall locations”. Alltså inte lokaler i köpcentrum, utan mer fristående butiker. Framförallt: att butikerna ligger närmare kunderna.
Eller om man så vill: Sephora kommer till kunderna istället för att kunderna ska behöva ta sig till Sephora. Typ.
Tre tankar kring det här:
1. Det här är exakt samma sak som vi ser online: det blir allt viktigare att finnas där kunderna är. Inte förvänta sig att kunderna ska komma till dig. Läs: din egen sajt eller app. Det innebär också att strategier måste läggas om, åtminstone delvis om vi pratar kortare horisont, från att marknadsföring ska slussa kunder genom en konverteringstratt som oftast har just en egenägd kanal som slutdestination. Att det handlar om att transaktionen ska komma till kunden, inte omvänt.
2. Visst, i de här fallen pratar vi om att kunder fortfarande har butiker att gå till. Om de vill. För att Sephora har lyckats där många har misslyckats inom detaljhandeln beror på att de arbetat med alla delar. Och framförallt börja få saker att sitta ihop, utnyttja styrkor i respektive kanal och få dem att driva trafik till varandra (och ha med det redan när man tar fram tjänster). New retail, harmonized retail eller bara kundlyhördhet. Kärt barn har många namn. Det handlar om att ge kunder en ANLEDNING att komma till butiken. En som är relevant 2020. Inte en som funkade förra århundradet. Eller ens årtiondet.
3. Så var det det där med butiksdöden. Det framgår allt mer (och har gjort det ett tag) att det handlar om två flöden. Ett där butiker slås ut på löpande band och ett annat där butiker öppnas i hög takt – med lönsamhet på totalen. Lite som att det som just nu går bra är lågpriskedjor och premiummärken. Mellansegmentet har det svårast. I butiksdödsfallet: de som går dåligt går allt sämre och de som går bra går allt bättre. Och de som går dåligt gör det för att de är, tja, dåliga. Inte för att de har butiker.
No Title
No Description
Citylogistiken blir allt mer lokal
Det här tror jag också helt och fullt på: lokal logistik. Ja, även om jag snarare skulle kalla det ”kombologistik”. Att flera olika verksamhetsgrenar gör gemensam sak. Vi har sett exempel med mindre omfattning som exempelvis kombinerat sopbilsverksamhet med paketleverans (infoga valfritt skämt om PostNord).
Vi känner igen det från ungefär alla andra områden numer. Att digitaliseringen spränger alla former av branschgränsern. För att man ser en möjlighet, eller för att en kärnverksamhet inte längre går runt. För att ta PostNord-parallell igen: som franska posten som testar att låta brevbärare titta till äldre människor. Leverans och omsorg i ett.
I leveransfallet handlar det dessutom det som är grundproblemet med bilar i (stor)städer. Det största problemet är… bilen. Att bilar tar upp alldeles för mycket utrymme, särskilt som de mest står still. Så delningsekonomi över hela banan för logistikbranschen. Och förstås närliggande (och helt andra) branscher.
Sen är det VÄLDIGT nördroligt att VD:n för ett logistikföretag som arbetar vid Mall of Scandinavia konstaterar ”Det är 1,6 km från ena änden till den andra, så vi brukar säga att vi jobbar med ’last kilometer’ och inte ’last mile’”.
Funny eftersom, ni vet, en ”mile” är ganska exakt… 1,6 kilometer.
Framtiden för citylogistiken är lokal
Intresset för svenska samlastningsprojekt har varit stort den senaste tiden – även från utlandet. Urban Services ”lokala logistik” är ett exempel – som hoppas kunna övertyga transportörerna om nyttan med företagets tjänster.
Strömmade medier/prenumerationstjänster
Samsung-mobiler får tillgång till exklusivt Netflix-innehåll
Det här är en… VÄLDIGT intressant affär. Netflix + Samsung = sant. På ett djupare plan än någon gång tidigare – eller något som Netflix har gjort förut. Vi pratar exklusivt innehåll för Samsung-ägare och att Netflix integreras väldigt djupt in i Samsung-hårdvaran.
Integrationsmässigt innebär det att Samsung-ägare (åtminstone av nya mobiler gissar jag) kommer kunna söka bland Netflix-utbudet direkt via inbyggda sökfunktionen, plus Samsungs rekommendations- och upptäcktsdelar. Ja, plus att Samsung-användare kan röstsöka i Netflix-katalogen via Bixby (Bixby who?).
Åt andra hållet så får Samsung alltså tillgång till exklusivt material. inte hela serier, men väl bonusmaterial och bakom-kulisserna-innehåll.
Det är inte svårt att se det tänkta win-win-läget här. Netflix känner allt mer av strömningskonkurrensen och till skillnad från i princip alla andra så har de ingen egen distributionsplattform eller annan verksamhet som kan driva trafik. Samsung å sin sida saknar ordentliga innehållstjänster likt Apples Music och TV+.
Trots sin storlek är såväl Spotify som Netflix, tja, ”indiebolag”. Jag är mest förvånad att nåt sånt här har dröjt så länge.
https://techcrunch.com/2020/02/13/netflix-fends-off-new-streaming-rivals-by-way-of-samsung-partnership/
Youtube kan starta tjänst som erbjuder prenumerationer på strömningstjänster
Ett inte alls orimligt rykte: Youtube kan vara på gång att lansera en prenumerationstjänst för strömningskanaler. Ja, ANDRAS kanaler, alltså. Inte bara Youtubes innehåll.
Är som artikeln konstaterar ett försök för Youtube att kunna bli en Apple TV. Ja, eller det som Apple vill att Apple TV ska bli – ett Spotify för strömmad video. Ett ställe som samlar alla dina kanaler och där du dessutom kan betala för dem på ett ställe. Och i förlängningen kanske betala en fast avgift för alltihop, snarare än att betala per kanal (videokanalerna och publicisterna lever ju till skillnad från musikvärlden fortfarande kvar i ett lite gammalt tänk).
Youtube har haft… lite sådär framgång med att få folk att betala för tjänsten. I samband med Googles kvartalsrapport förra veckan fick vi veta att Youtube Premium och Youtube Music totalt har 20 miljoner betalande användare. Inte en så stor andel av Youtubes sisådär två miljarder månadsanvändare. Man uppges dessutom vara på väg att skala ner ambitionerna rejält för sitt eget originalvideoinnehåll (man släppte ganska fort att Originals bara skulle vara för betalande användare – nu går de även att se med reklam).
Youtube är alltså inte stället man går till för att se ”Netflix-innehåll”. Åtminstone inte om man måste betala för det (med pengar). Succén är alltså långtifrån given om Youtube skulle dra igång en sån här tjänst. Jag misstänker att Google dessutom tänker synergi med Youtube TV – alltså Googles kabel-tv-paket. Du betalar 50 dollar i månaden för att få tv-kanaler, på samma sak som vi betalar för exempelvis Com Hem.
Med andra ord skulle Google kunna sampacka linjär-tv-tjänsten med en tjänst som samlar videoströmningskanaler. Relativt sett så är Youtube TV en större framgång för Google än Youtube Premium och Youtube Music. Tjänsten har 2 miljoner prenumeranter. Visst, bara en tiondel av de Premium och Music – men TV finns än så länge bara i USA. Men ja. Vi pratar fortfarande ”bara” 2 miljoner. Så… there’s that.
YouTube Working on Apple TV Channels-Like Feature for Third-Party Video Subscriptions
YouTube is considering offering a feature that would let people sign up for subscription services from third-party entertainment companies through…
Google stryper stödet för att prenumerera på Youtube TV via Apple-apparna
Google gör en Netflix. Eller för den delen en Spotify. Från och med 13 mars så kommer det inte längre gå att betala för Youtube TV-prenumerationer via Apple-appen.
Youtube TV är Googles linjär-kabel-tv-paket. Betala 50 dollar i månaden för att få Google-Com Hem, typ. Till skillnad från Youtube Music och Youtube Premium är Youtube TV egentligen inte en del av Youtube mer än till namnet.
Vi kan väl först beta av det uppenbart glashusigt ironiska: Netflix ströp möjligheten att starta nya prenumerationer via Appstore OCH Google Play. Anledningen är förstås att Netflix inte längre var sugen på att betala den andel som både Apple och Google vill ha för varje transaktion. Nu gör alltså Google samma sak gentemot Apple.
Det som däremot gör TV-draget lite anmärkningsvärt är att Google drar ur pluggen helt. I Netflix-fallet (och Spotify för iOS, däremot är Spotify fortfarande kompisar med Google) så handlar det om att det inte längre går att starta NYA prenumerationer. Befintliga prenumerationer, när den andel som Apple tar sjunker, har gått att fortsätta betala. Men 13 mars så kommer ALLA Youtube TV-abonnemang som gått via köp i Apple-appar att avslutas. Man måste sedan göra en ny prenumeration via webben.
Att vad det här kan betyda på sikt.
YouTube TV Ending Support for App Store Subscriptions in March
YouTube today sent out emails to customers who are subscribed to its YouTube TV service through Apple’s App Store, letting them know that App…
Youtube står för 70 procent av allt tittande för videotjänster i Android
Vilken app använder vi globalt när vi tittar på video i mobilen? Youtube. Rejält. 70 % av allt tid som läggs på mobiltvideotittande sker i Googles videotjänst. Netflix först på plats 6. Allt enligt AppAnnie som har tittat närmare på våra vanor på det här området.
Några tankar om resultatet:
Eftersom Youtube inte finns i Kina så är den siffran alltså EXKLUSIVE kinesiskt tittande. Vilket gör andelen än mer imponerande. Omvänt är de kinesiska apparna mest kinesiska angelägenheter.
Var är TikTok? Eller Kwai? App Annie verkar ha skiljt på ”långvideo” och ”kortvideo”. Gör det något mer rättvisande, kanske, men att jämföra Youtube och Netflix (och egentligen alla andra i listan) blir också rätt knasigt.
Topp 10 finns bara två amerikanska appar. Ja, västappar överlag. Sex kinesiska (två och en halv för Tencent, en för Alibaba och två för Baidu) samt två indiska. Vilket visar inte bara hur stora de länderna är utan hur mycket tid de lägger på att plöja video.
Största svagheten med App Annies rapport är att den bara omfattar Android. Netflix är exempelvis betydligt starkare på iOS. Hade man räknat med även de användarna så hade Netflixs andel säkerligen varit betydligt större.
Spotify lyfter fram låtskrivare mer
Spotify lägger till en sån där funktion som var så given när vi bar hem musiken i en påse men som lite har försvunnit i den digitala eran: möjlighet att se vilka som var inblandade i skapandet av en skiva eller en låt. Som vilka låtskrivare som har bidragit.
Låtskrivarna, inte minst dem som har som yrke att skriva åt andra, verkar oftast bokstavligen talat i bakgrunden. Det är dessutom de som för det mesta får merparten av pengarna (ja, av dem som har skapat musiken). Det kan säkert vara en anledning att de har förpassats ännu längre in i kulisserna, när musiken inte längre kommer med ett lättillgängligt konvolut: de får pengarna. Typ. Men en annan anledning kan säkert vara att de flesta inte bryr sig.
Men för dem som faktiskt bryr sig (som jag) kan låtskrivare vara ett jättebra sätt att gräva vidare. För Spotify blir det tydligen ett sätt att minska risken för låtskrivarstämningar (när någon mellanhand har schabblat med just det här) – alltså göra det enklare att ange just den här informationen. Och dessutom mer relevant, när den kan användas av lyssnarna.
För Spotify är det förstås sist men inte minst ännu ett steg mot att bli attraktivare för musikskapare men också bli än mer en musikhubb och därmed få lyssnarna att använda appen mer och mer aktivt.
https://techcrunch.com/2020/02/12/spotify-is-giving-songwriters-their-own-pages-and-playlists/?1
Kortvideotjänsten Quibi signar Sophie Turner till en av sina första serier
Quibi har dock tänkt karva ut sin egen nisch rent formatmässigt. Man kommer masha ihop Netflix med Snapchats kortformatinnehåll (och förstås hela kortvideotrendern): en Netflix för Snapchat-publiken, om man så vill. Manusbaserat innehåll men väldigt korta avsnitt.
Men oavsett hur det kommer gå så märks det att Quibi har rejäla ambitioner – och hyfsat djupa fickor. I en av de originalserier som tjänsten presenterade häromdagen så återfinns Sophie Turner i en av huvudrollerna. Jag ska inte säga att jag har plåtkoll på löneligan i Hollywood just nu, men jag misstänker att en av huvudrollsinnehavarna från Game of Thrones är rätt långt ifrån det billigaste man kan komma över 2020.
Sophie Turner makes her Quibi debut in the first trailer for ’Survive’
The series also stars Corey Hawkins, of ’The Walking Dead’ and ’Straight Outta Compton’ fame.
IoT – internet of things
Blind kvinna kan se genom att bilder skickas direkt till hjärnan
Hel. Vete. Vad jag älskar det här. En kvinna som varit blind i 15 år kan nu se igen. Genom att typ bilder av hennes omgivning direktinjiceras in i hennes hjärna </sjuktovetenskapligförklaring>.
Det här handlar alltså om att lyckas få någon att se när näthinnan helt har packat ihop och inte längre kan sända några som helst signaler. Kvinnan i fråga ska vara den första att kunna ”se” på det här sättet.
Visst. Vi pratar inte en värld i 8K-upplösning direkt. Verkar snarare handla om gula blobbar som representerar olika saker i verkligheten. Men oavsett.
Det här är sånt som jag inte kan förstå, fast jag nästan förstår. Men jag älskar det så in i bängen mycket. Varje gång jag läser om något liknande.
Eller så här: fatta att vi snart lever en värld där en fras som ”skicka ett dataspel direkt till hjärnan” inte är science fiction.
Blind Woman Sees With New Implant, Plays Video Game Sent Straight to Her Brain
Thanks to an experimental new brain implant, a blind woman gets her first glimpse of lights, shapes, and people in 15 years.
AR/VR
Kvinna återförenas med sin döda dotter via VR
Här långt ifrån är vi att aldrig dö? Fysiskt… kanske en bit. Men digitalt? I Sydkorea visades förra veckan en dokumentär där en mor återförenas med sin döda dotter. Ja, återförenas åtminstone med en VR-version av dottern.
Det innebär alltså att mamman i det här fallet kunde interagera med en VR-avatar som inte bara såg ut som henne, utan som också ska ha låtit som henne (bolaget bakom VR-tjänsten la åtta månader på att få ”liv” i dottern).
Vi har förstås väldigt länge kunnat se och umgås med våra anhöriga (eller andra avlidna människor). Texter, bilder, ljudinspelningar, filmer. Men det är fortfarande händelser som är frusna i tid. Envägskommunikation. Nu vet jag inte hur avancerad just den här VR-avataren är, men teknik av den här typen skulle kunna göra det möjligt att ha helt nya samtal. Om nya saker. Algoritmer och avatarer som fyllts med en människas ”innehåll” och som dessutom får de externa attributen.
Så ja. En hel massa science-fiction-filmer. Eller holodäcket på USS Enterprise. En ”levande” bitmoji.
Det mest intressanta här är egentligen inte hur väl tekniken skulle kunna lyckas med det här (förmodligen rätt bra på sikt), utan hur det skulle få oss att så på analogt och digitalt och, i förlängningen, på liv och död.
https://fossbytes.com/virtual-reality-dead-daughter-meets-mother/
Facebook köper platstjänstföretaget Scape Technologies
Ännu ett uppköp för Facebook: brittiska Scape Technologies. En startup som arbetar på att ta fram platsbaserade tjänster – men använder bilder och en enhets kamera för att skapa en ”3D-värld” istället för att hitta positioner via GPS. Ska ge betydligt bättre träffsäkerhet än just GPS. Ja, med den brasklappen att det krävs, om jag fattar rätt, att det finns bilder som Scapes teknik kan använda för att mappa position mot. Sannolikt förklaringen till att Scapes lösning bara finns i London just nu. Tänk Google Street View i begynnelsen.
Och just det senare är förstås en relevant liknelse. Jag tänker att Scapes teknik skulle kunna användas tillsammans med någon befintlig samling bilder – som just Googles gatukartor eller Apples motsvarighet.
Det som är lite intressant i sammanhanget är att det här är en lösning som ligger närmare AR än VR. Och just AR är inget som Facebook har satsat jättemycket på (om vi pratar bortom skojiga stories-linser). Till skillnad från exempelvis Apple så har Facebook gått rätt hårt all in på VR.
Men med tanke på att Facebook satsar allt mer på det lokala, som att börja koppla ihop annonsering online och offline, så finns det givetvis en jättepotential. Och det finns även rätt stora möjligheter inom ett annat område som Facebook steppat upp ambitionerna inom rätt rejält bara senaste året: spel. Antingen helt egna AR-spel eller genom att erbjuda andra företag ”AR-världar” att bygga sina spel i och på.
Facebook has acquired Scape Technologies, the London-based computer vision startup | TechCrunch
Scape Technologies, the London-based computer vision startup working on location accuracy beyond the capabilities of GPS, has been acquired by Facebook,
Bekvämlighetsekonomin
Uber testar möjlighet att boka Uber… genom ett telefonsamtal
Testar Uber möjligheten att kunna ringa för boka en Uber? Klart Uber testar möjligheten att kunna ringa för att boka en Uber.
För nytillkomna tittare: det var så man gjorde förr i tiden. Det kallades ”att ringa en taxi”.
Uber is testing out a new 1-800 number for people who don’t use apps
Uber is testing out a new way to hail a car: a 1-800 number. The number is only available to people who live in Arizona for now. Uber says that Arizonans without access to the app can call 1-833-USE-UBER to request a ride from a live team member.
Prenumerera på mitt nyhetsbrev!
Drabbas du ofta av FOMOOODS (Fear of missing out on Olas digitala spaningar)? Prenumera på mitt nyhetsbrev för att varje vecka få de viktigaste digitala händelserna direkt till din mejllåda!
Och när du ändå är här
Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant?
Tryck här för att se hur du gör