Kategorier
Sociala medier Sök/SEO Spaningar

Digitala spaningar vecka 7 2020

WhatsApp har 2 miljarder månadsanvändare. IGTV får stöd för annonser. Facebooks dejtingtjänst stoppas i Europa på grund av oro kring integritet. Facebook lanserar ny testapp: en Pinterest-variant. Snapchat testar ännu en stor omdesign. Ny LinkedIn-funktion: Utvalt. Googles shoppingannonser läggs till i Gmail. Google lägger till stöd för recensionsmarkup i Search Console. Google testar bildkarusell som featured snippet.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i sammanställningen

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

WhatsApp har nu 2 miljarder månadsanvändare

Ännu en sån där bisarrt stor siffra. Och det är förstås Facebook som står för den. WhatsApp har nu över 2 miljarder aktiva månadsanvändare.

Det betyder alltså att Facebook numer har två tjänster som har över 2 miljarder användare. Vilket förstås inte är helt galet på ungefär alla sätt.

Det betyder alltså att mer än hälften av världens befolkning återfinns i de två apparna. Okej. Nu lär det ju finnas en rätt ordentlig överlappning. Men det säger en del om vilken storlek vi pratar om.

WhatsApp now has 2 billion users

Facebook’s WhatsApp messaging service now has 2 billion users across the world. In an interview announcing the milestone, its CEO defended the company’s record on encryption.

IGTV får stöd för annonser

IGTV någon? Tja, inte jättemånga vad det verkar. Bara för några veckor sedan så plockade Facebook bort den fasta genvägen till IGTV från Instagram-appen. Anledningen? Typ ingen använde den. IGTV känns lite samma sak.

Nu kan vi nog anta att det är fler än ingen som använder Facebooks tänkta Youtube-konkurrent. Men även om vi aldrig fått några konkreta användarsiffror så kan vi gissa att det inte är jättemånga som lägger sin tid där.

Facebook tar ännu ett steg mot att ändra på det med, vad det verkar på spår i appens kod, möjligheter för innehållsskapare att kunna köra annonser på sitt IGTV-innehåll. Alltså tjäna pengar på det man gör även i IGTV.

Det i sig lär ju inte över en natt ändra beteendet. Är ju lite hönan och ägget: för att det ska tittas så måste det finnas saker att titta på, men för att folk ska vilja lägga tid på att ta fram det så behöver man ett incitament. De som är stora på andra plattformar har med andra ord idag rätt få anledningar att köra IGTV. Men med det inte sagt att loppet är kört. Facebook har ju mer än en gång visat att man har uthållighet när det handlar om att få snurr på tjänster.

Instagram Creators Can Now Earn Money On IGTV

Instagram has started testing new ways for Creators to earn money from the content they share on IGTV, the platform’s long-form content branch.

Instagram gör det enklare att komma i kontakt med supporten

Instagram släpper två nya funktioner för att hantera, tja, kundtjänstärenden. Om Instagram.

Support inbox: en vy som samlar och visar alla eventuella Instagram-ärenden du har och deras status. Saker som om du har anmält ett inlägg eller har överklagat ett nedtagningsbeslut.

Bättre hantering när man blivit utlåst från sitt konto av Instagram själva: när man försöker logga in till ett låst konto så slussas man direkt över till ett överklagande-/åtgärdsformulär istället för att hänvisas till generella hjälpsidor.

Instagram streamlines its help process with ’Support Inbox’ and other tools

Locked out of your account? Want to see what the status is of a reported post? Instagram’s added tools to make that easier.

Facebooks dejtingtjänst stoppas i Europa på grund av oro kring integritet

Vad är väl ett bättre sätt att fira Alla hjärtans dag än att släppa en dejtingtjänst? Tänkte Facebook. Nuh-uh. Tyckte EU:s Data Protection Commission.

Tanken var att Facebook idag skulle ha lanserat Facebook Dating för oss här i Europa. Möjlighet att dejta med hjälp av Facebook-profilen, alltså. Jag hade ingen koll på att Facebook hade tänkt släppa tjänsten och det verkar inte DPC heller ha haft. Det verkar som att man snudd på gjorde ett tillslag mot Facebooks Irlandskontor och det man hittade ska ha gjort översynsinstansen ”very concerned”. Kort sagt så fanns det saker i Facebooks datahantering kring tjänsten som DPC inte tyckte flög hela vägen.

Resultatet? Facebook har nu pausat utrullningen av tjänsten i Europa (eller åtminstone inom EU) ”indefinitely”. Nu handlar det nog inte om något så drastiskt som att tjänsten aldrig kommer att dyka upp här, men den kommer alltså inte släppas förrän DPC och Facebook har rett ut alla GDPR-frågetecken kring Facebooks dejtingtjänst.

Fortsättning följer således.

Facebook Delays Dating App In Europe Over Privacy Concerns | Digital Trends

The Data Protection Commission (DPC), an independent consumer protection agency, announced it was ”very concerned” about Facebook Dating.

Facebook lanserar ny testapp: en Pinterest-variant

Nästa företag som kan behöva oroa sig (lite extra) över Facebooks framfart: Pinterest. Nu har Facebooks experimentverkstad släppt ännu en app, Hobbi, som alltså är en app för att pinna bilder inom olika kategorier.

Men intressant nog verkar Hobbi mest vara en slags personligt bilddagbok. Tänkt att vara ett ställe där man kan ”följa sin utveckling”. Det enda sociala är att man kan klippa ihop en bildfilm och sedan dela.

Så Pinterest behöver nog inte vara jätteoroliga på ett tag (även om marknaden fick hissyfit, Pinterest-aktien rasade fem procent efter beskedet). ”På ett tag” är nog nyckelordet. Facebook är bevisligen sugna på att ge sig in även här. I någon form. Att se vilken snurr just Hobbi får. Min gissning är… inte särskilt mycket snurr alls. (Men så är det en testapp också.)

Facebook’s latest experiment is Hobbi, an app to document your personal projects | TechCrunch

Facebook is adding another app to its group of experimental projects from the NPE Team, an initiative it announced last year focused on rapidly trying out

Snapchat

Snapchat testar ännu en stor omdesign

Dags för ännu en rätt stor omdesign av Snapchat. Eller åtminstone test av en rätt stor omdesign. Plus ett test kring nyheter.

Designtesttet gör att Snap kommer gå från tre till fem ”huvudskärmar”. Den centrala kamerastartpunkten är oförändrad, liksom uppdelningen mellan vännerna till vänster och allt annat till höger. Däremot flyttar nu Snap Map till vänster om chattskärmen.

På samma sätt så splittas nu Discover upp i två: till höger om kameran kommer ungefär nuvarande Discover finnas, fast nu med namnet Community. Discover kommer finnas kvar till höger om Community, men kommer nu bara att innehålla Snaps eget originalvideoinnehåll. Högersidan delas alltså upp i Snaps material och externt material – oavsett om det är från proffs eller mer vanliga snappare. Snap ser alltså båda dessa som tjänstens community.

Snapchat får dessutom (* infoga chock-gif *) en navigerningsrad i botten av appen. Ni vet. Som typ alla andra har. Vilket gör att man allltså inte måste dubbelsvepa för att komma till skärmarna längst ut på respektive sida.

Att se hur det här testet faller ut. Verkar just nu omfatta en ”väldigt liten del användare”.

Det andra testet handlar alltså om nyheter. Mer specifikt att Snap vill skjuta in fler nyheter i Snapchat. Det verkar handla om en kurerad ”Happening now”-avdelning där utvalda nyhetskällor kan dyka upp med, kan man tänka, nyheter av lite större karaktär. Tänk nyhetsflashar.

Det senare är handlar om att ge snappare fler anledningar att gå in i appen (om det nu behövs). Framförallt ännu mer för att bli platsen man går till om något stort har hänt.

Det senare har nog ytterligare ett syfte: att bygga ännu bättre relationer med just nyhetsmedier. Snapchat har lite börjat få en Twitter-roll vid stora händelser. Ofiltrerade och ruffa återgivningar om händelser – inifrån själva händelsen. Vi har exempelvis sett det vid några skjutningar i USA, där snaps har kunnat ge en oslagbar KÄNSLA av det som faktiskt har hänt. Skakiga och amatörmässiga videoklipp förmedlar det som ord inte kan beskriva lika bar.

Snap har dessutom börjat erbjuda den här typen av innehåll till just publikationer. Möjlighet att använda publika snaps som del av nyhetsrapportering.

Kort sagt att lösa problemet med att nyhetsmedier i allt högre utsträckning vill ha betalt av aggregeringsplattformar för sitt innehåll. Lite quid pro quo, alltså.

https://www.theverge.com/interface/2020/2/12/21134892/snap-redesign-maps-community-discover-originals-shows-happening-now-news-briefs

Snapchat lanserar nya verktyg för att hjälpa användare med mental ohälsa

Ni vet hur Facebook några gånger har låtit sig… inspireras av Snapchat? Senaste året eller så så har inspirationen i några fall gått åt andra hållet. Här är ett sånt: Snapchat uppges vara på gång att lansera ett antal funktioner och tjänster för att hjälpa användare som har eller riskerar få mental ohälsa av något slag.

Det ska handla om saker som att vissa sökord ska ge förslag på resurser eller hjälp man kan få. Men det kan också handla om att visa exempelvis Snaps eget originalinnehåll som diskuterar frågor som självmord och depression, men även innehåll från andra.

Okej, nu är det här förstås inte bara saker som funnits hos Facebook, men upplägget känns väldigt mycket som det som finns i Instagram. Och det är även i Snapchat förstås bra, utan att veta hur bra det kommer fungera i praktiken. Men A for effort. Inte minst som Snapchat ännu mer är en plats där unga tillbringar mycket tid.

Scoop: Snapchat’s new wellness push

It’s launching new tools and custom content around mental health and wellness.

LinkedIn

Ny LinkedIn-funktion: Utvalt

Häromdagen skrev jag om nya LinkedIn-funktionen Featured – en möjlighet att just lägga in utvalda saker om sig själv i profilen. Länkar, artiklar och annat. Lite förvånande verkar funktionen redan nu ha hittat hit. ”Utvalt” på svenska.

Det du väljer ut läggs in i en karusell på din profilsida och det ser faktiskt bättre och mindre reklamigt ut än vad det verkade när jag såg bilder på funktionen. Ett bra tillägg i LinkedIn skulle jag säga.

Exempel på LinkedIns nya funktion Utvalt

Mer om LinkedIns nya funktion Utvalt/Featured

En ny funktion som ser ut att vara på väg ut till profilsidan på LinkedIn. Featured. Potentiellt en VÄLDIGT intressant funktion.

Vad det ser ut som så handlar det om ungefär precis vad det heter. Möjlighet för dig att lyfta fram grejer om dig själv – även utanför LinkedIn. Som artiklar, Youtube-klipp och annat relevant.

Visst. Det här har ju förstås gått att typ göra på andra sätt. Som att länka från beskrivningen. Men den nya funktionen är alltså en dedikerad funktion i form av en karusell som lyfter fram innehållet betydligt mer.

Här finns mer om funktionen, med video.

Det här kan, som konstateras i länken, användas som del av sitt sociala säljande. Men det intressanta är att funktionen även har stor potenial för, tja, innehållsskapare. Dem som vill lyfta fram sina styrkor och ge exempel på texter, föreläsningar, poddar och, tja, vad det nu kan vara.

Kanske tar ett tag innan det landar hos alla användare (och hos oss), men jag gillar tanken. Ser ännu mer fram emot när profilsidan blir lite mer dynamisk – alltså så att man själv kan välja vad man vill lyfta fram först. Modulärt, y’all.

Humor: 7 slags LinkedIn-kontaktsätt

Hehe.

Serie av Tom Fishburne som visar sju olika slags typer av sätt att söka kontakt på LinkedIn

Övrigt sociala medier

Storbritannien kan införa världens hårdaste lagstiftning för sociala plattformar kring skadligt innehåll

I samband med Brexit gick Boris Johnson ut med att Storbritannien inte kommer att implementera EU:s omdebatterade upphovsrättsdirektiv. Ett direktiv som lägger större ansvar på sociala plattformar. När jag skrev om den nyheten så spekulerade jag i att det inte nödvändigtvis kommer innebära lägre krav i Storbritannien. Att det tvärtom skulle kunna bli hårdare tag än EU:s direktiv. Nu verkar det som att det är precis det som är på gång.

Det lagförslag som nu ska ligga handlar om att sociala plattformar kommer att bli ansvariga för ”harmful content”. Det talas om ”höga böter” och att ”cheferna för de aktuella företagen kan hållas personligt ansvariga”. Inte minst det senare är förstås ett rätt stort steg bortom det EU har kommit fram till. Överlag skulle den föreslagna regleringen kunna bli den hårdaste i världen (well, bland hyfsat demokratiska länder, antar jag).

Nu handlar det här alltså inte om just upphovsrättsmaterial, men det säger en hel del om landets inställning. Vi kan anta att det också kommer kommer sippra över på upphovsrättsområdet.

Nu vet vi inte hur det här lagförslaget landar till slut, men det kan alltså innebära att Storbritannien alltså kommer att reglera onlinetjänster hårdare än EU. Och erbjuda färre möjligheter till undantag.

UK to Make Social Media Platforms Responsible for Harmful Content: Report

Britain's regulator Ofcom will make social media companies such as Facebook and Twitter responsible for harmful content on their platforms, the BBC said on Wednesday.

TikTok

TikTok var den mest nedladdade appen Q1 2020 enligt SensorTower

TikTok fortsätter nedladdningsrusa. Siffror från SensorTower pekar på att kortvideoappen laddades ner totalt 104,7 miljoner gånger under januari. Rätt imponerande 46 % fler installationer än motsvarande månad 2019. Nästan tio miljoner fler än tvåan. Men inte nog med att TikTok är den enda appen topp fem som inte har Facebook som avsändare, TikTok dyker även upp längre ned i listan med sin bakgrundsbildskaparapp.

Visst. De här listorna har som vanligt sina svagheter. Nedladdningar är inte lika med användningar, Youtube, Gmail och Google Maps kommer högt på iOS men syns inte alls i Android-listan eftersom de är förinstallerad i det senare operativet senare, appar installerade via kinesiska tredjepartsappbutiker räknas inte här och Apples appar finns inte alls med. Men det är oavsett en intressant temperaturmätare.

Inte minst är det förstås värt att notera att en tredjedel av alla TikTok-installationer gjordes i Indien, en marknad där TikTok ska regera över Instagram även totalt. Även att en tiondel av installationerna skedde i Brasilien. Kort sagt två väldigt viktiga tillväxtmarknader där Facebooks position inte är riktigt lika given. Framförallt så handlar det om lite annan ordning än hos oss. Ingen slump att WhatsApp (som vanligt) ligger före Instagram på Android, men omvänt för iOS. Android och WhatsApp är båda betydligt starkare just på tillväxtmarknader – och är därför i det stora hela Facebooks rätt överlägset viktigaste app.

Men det är också en app som sannolikt nästan inte tillför några intäkter alls till Facebook. Facebook och – om rapporterna som kom för nån vecka sedan stämmer – Instagram är de två stora kassakorna. Att de är stora där användarna har mest pengar att spendera gör att Facebook kan tjäna pengar som gräs. Men för den fortsatta tillväxten så måste Facebook säkerställa att dessa, kanske framförallt Instagram, fortsätter göra stora avtryck på nya marknader. Ja, eller att de börjar tjäna pengar på WhatsApp.

Dessutom lite intressant att se att Snapchat inte finns med alls i iOS-listan den här gången. Både bra och dåligt för Snap. Bra därför att Snapchat, som rätt primärt mest varit en iOS-historia och något för USA och Europa, nu börjar få snurr på användandet bortom dessa marknader. Alltså Android-marknader. Men dåligt eftersom, tja, Snapchat inte återfinns topp tio på iOS-sidan.

TikTok Growth – Downloads Top 104.7 Million In January, Up 46% YoY

TikTok growth is continuing off the charts as the app retains the top downloaded spot for January 2020. The app’s growth is up 46% compared to last year.

 

Sök/SEO

Googles shoppingannonser läggs till i Gmail

I förra veckan delade Google för första gången annonssiffrorna för Youtube. Ett drag som delvis, mellan raderna, handlade om att Google ville visa upp att annonseringen fortsätter växa i hälsosamt tempo. Tillväxten för Youtube var runt dubbelt så stor som för sökannonseringen och nästan tre gånger tillväxten för annonseringsnätverket.

Här kommer ett initiativ som känns lite åt samma håll: Googles shoppingannonser kommer kunna användas i Gmail. Med andra ord: Google öppnar fler platser där shoppingannonserna kan visas. Vi kan tänkas oss att den här funktionen också på sikt kommer kopplas samman mer med de dynamiska AMP-mejl som Google har börjat rulla ut just för Gmail: mejl som går att uppdatera efter att de har skickats. Eller om man så vill: skicka ett utsnitt av produktkatalogen direkt till kunden istället för att skicka ett mejl med länkar till en webbshop.

Google is Expanding Shopping Ads to Gmail

Google Ads is notifying advertisers that standard Shopping campaigns will soon be able to reach Gmail users.

Google lägger till stöd för recensionsmarkup i Search Console

Det finns vissa områden där Google har kommit en enastående kort väg. Vissa funktioner som har funnits länge men som fortfarande har så rudimentära funktioner och analysverktyg att man nästan tror att de inte längre stöds. Men så droppar företaget ut ett gäng förbättringar på en gång och hoppet tänds igen. Senast ut är att Google ger review snippets lite mer kärlek.

Det handlar om betydligt bättre stöd för att arbeta med recensionsutdrag. Både verktyg för att felsöka och för att följa upp användning. Ja, och att just det här uppmärkningselementet för första gången överhuvudtaget flyttar in i Search console.

Google Search Console Adds Reviews Snippet Reporting, Tools & Notifications

Google has launched new tools and reports within Google Search Console for review snippets in Google Search and Google Discover. If you have reviews on your snippets or local panels, these reports can help you debug issues, see how well those snippets are doing and more.

Google testar bildkarusell som featured snippet

Ännu ett intressant tillägg i Googles Featured snippets-funktion. Alltså det som numer är plats 1 i sökresultatet. Test eller utrullning av stöd för att visa en relaterad bildkarusell inuti själva snippets-ytan.

Det som är lite anmärkningsvärt är att det här går lite stick i stäv med hela tanken bakom featured snippets. Ett enda svar på sökfrågan. Här blir det flera svar på frågan. Ni vet… som Google en gång i tiden fungerade.

Visst. Nu handlar det om bilder som visar upp det som textsvaret säger. Men det skulle på sikt kunna bli så att varje bild ger en ny snippettext. Att man alltså nästan uteslutande interagerar med just snippetfunktionen. Och eftersom den text visas hämtas i sin helhet från källsajten (någon som tror att vi INTE är på väg hit?) så blir det alltså ännu mer som att navigera runt på en sajt – fast hos Google.

Men annonserna då? Jag misstänker att vi snart kommer få ett nytt format från Google: featured snippets-annonser.

Live: Google Featured Snippet Image Carousel

Back in November, Google began testing an image carousel in the featured snippets section. Well, it seems like it might be live in Google search. I see it, as do tons of others of searchers.

Håller Google på att återlansera funktionen där kändisar videosvarar på frågor?

En sak i Googles sök som är lite intressant. Florence Pugh videosvarar på några vanliga frågor (läs: vanliga sökningar) om henne. Finns som en karusell i samband med hela infopanelen om henne.

Funktionen i sig är inte ny. Google lanserade sin ”kändisar videosvarar på googlingar” redan i december 2017. Något halvår senare släppte de appen Cameos, som var tänkt att kunna användas av dem kända nog att ha en infopanel om sig själva. De skulle alltså via appen direkt kunna svara på frågor och därmed alltså direkt kunna interagera med sina fans genom att ladda upp material direkt till Google.

Det känns som att det har gått lite… sådär. Men två saker är värda att notera:

När funktionen släpptes fanns den bara i apparna och i mobilsöken. Nu alltså även på desktop. Kan säkert ha funnits ett tag, men första gången jag ser det.

Initialt var det elva kändisar (som Will Ferrell) som svarade. Pugh är den första nya sedan dess som jag har sett (ja, eller överhuvudtaget har sett – har ännu inte hittat någon annan bortom de elva). Och det Pugh svarar på är saker från åtminstone 2019. Så det kan handla om att Google tänker ta ett omtag.

Vilket förstås får mig att tänka: hur länge innan vi börjar få kändisselfievideosvar som featured snippets?

Google hämtar innehåll från Wikipedia för featured snippets

Ännu en Google-grej som jag inte har sett förut. Tidigare i veckan skrev jag om att Florence Pugh är den första kändis jag har sett som videosvarar på vanliga frågor (läs: vanliga googlingar) sedan de elva kändisar som ingick i funktionen när den släpptes 2017. Har testat olika sökningar för att se om videosvaren dyker upp på andra ställen, men inte hittat något. Däremot hittade jag som sagt var en annan sak jag inte sett tidigare: Wikipedia som utvalt svar.

Det är alltså inte svaret direkt från Google (som blir allt vanligare) utan en mening från Wikipedia. Som dessutom inte ens innehåller själva sökordet. Kanske för att Pugh tydligen har två systrar och att Google ännu inte har stöd för att svara direkt med två personer i samma box. Dessutom är sökningen kompletterad med en bildkarusell från vanliga Google-bildsöken.

Och de nya ”reglerna” från Google, som säger att en domän bara kan förekomma en gång (får du den utvalda platsen får du inte en organisk träff också) så betyder alltså en plats här att den vanliga Wikipedia-sökpanelen vid generella sökningar inte visas.

(Dessutom: börjar det bli dags att sluta prata om ”featured snippet” och säga ”plats ett”, som det ju numer även formellt är?)

florence-pugh-wikipedia-featured-snippet

Birds of Prey får nytt mer SEO-vänligt namn

Ha. Lite roligt. Senaste DC-superhjälte(ish)filmen Birds of Prey hade premiär i helgen. Blev inte den megauccé som man hade hoppats. I ett försök att få lite mer snurr på tittandet så får den nu ett nytt namn: Harley Quinn: Birds of Prey.

Because glömde SEO.

Harley Quinn has better SEO, so Birds of Prey is getting a new name

Warner Bros. changed Birds of Prey’s name to Harley Quinn: Birds of Prey in an effort to game the search engine optimization surrounding the movie and make more money at the box office.

 

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Drabbas du ofta av FOMOOODS (Fear of missing out on Olas digitala spaningar)? Prenumera på mitt nyhetsbrev för att varje vecka få de viktigaste digitala händelserna direkt till din mejllåda!

Prenumerera här

Och när du ändå är här

Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant?

Tryck här för att se hur du gör

 


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *