Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 2: IoT – internet of things, AR/VR, Bekvämlighetsekonomin, Mobilt, Ekonomi och finans
- Del 3: Digitalisering, Övrigt
Artikel: Är det dags att uppdatera synen på kriskommunikation online?
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
Facebook testar korspostning av stories från Facebook till Instagram
Ett rätt väntat steg: Facebook gör det möjligt att korsposta stories mellan Facebook och Instagram. Fast den här gången åt andra hållet. Det kan alltså snart vara möjligt att posta Facebook-stories till Instagram.
Med andra ord ännu ett steg för Facebook att knyta ihop apparna i ekosystemet ännu tajtare.
Facebook Stories tests cross-posting to its pet, Instagram | TechCrunch
Facebook's latest colonization of Instagram has begun. Facebook is testing the option to cross-post Stories to Instagram, instead of just vice-versa.
Australien stämmer Facebook för (nästan) mer än vad Facebook är värt
Ha. Underbart. Australien stämmer Facebook för datahanteringsbrott. Till tonerna av en potentiell bot om... 529 miljarder (amerikanska) dollar. Vilket är mer än vad Australien som nation drog in förra året. Eller ganska på pricken Facebooks hela börsvärde.
Man har nämligen bedömt att varje brott mot Australiens GDPR-lag (way innan det fanns något som hette GDPR) som mest kan ge böter om 1,7 miljoner. Mer specifikt att man inte skyddat sina medlemamrs data tillräckligt bra. Det gånger alla Australiens Facebook-population blir alltså... väldigt mycket pengar.
Okej. Nu har domstolen rätt att slå ihop alla de här brotten mot den personliga integriteten till en enda överträdelse. Med andra ord att Facebook kan komma att få böta... 1,7 miljoner. Vilket är mindre än ingenting för Facebook.
Det här visar väl på två problem med dagen lagstiftning (och inte bara i Australien): det ena är att vi pratar om så gigantiska bolag är bötesbeloppen hotar att bli så stora att de inte blir realistiska. Men också att det som utdöms i andra änden av spektrat blir så litet att det inte blir ett kännbart straff (inte ens såna miljardbelopp som exempelvis Google har bötfällts med för brott mot konkurrenslagstiftningen inom EU):
Australia sues Facebook for $529 billion. That's more than the government makes in a year.
The Australian government is suing Facebook over the Cambridge Analytica privacy breaches, requesting a potential fine of $529 billion.
Twitter får miljardinvestering som ska användas för… aktieåterköp
Igår fick vi uppleva den värsta börsrasdagen sedan finanskrisen för nåt decennium sedan. Så pass att rasspärren slog till i USA (handeln stoppades i femton minuter vid öppning efter ett snabbt ras på 7 procent). Men ett företag gick lite oväntat mot strömmen: Twitter.
De senaste dagarna har ett antal investerare pressat Twitter att göra förändringar. Som att ge grundaren och VD:n Jack Dorsey foten. Men igår kom alltså Twitter överens med de aktuella investerarna om att de skulle tagga ner i utbyte mot att Twitter genomför några förändringar. Att investeringsfonden Silver Lake dessutom sköt till en ny miljard dollar till Twitters kassa hjälpte förstås också.
En av förändringarna som Twitter nu alltså har kommit överens med aktivistinvesterarna om är att de ska använda den nya miljarden, plus en miljard från de befintliga kassan, till att… köpa tillbaka Twitter-aktier.
Och… det känns inte direkt som det Twitter behöver mest just nu. För aktieägarna är logiken glasklar, aktieåterköp betyder färre aktier på marknaden och därmed att de kvarvarande aktierna stiger i värde (i teorin åtminstone).
Att Apple använder sin massiva kassa till massiva återköp känns lite mindre konstigt. Men ett företag som kämpar med ekonomin och affärsmodellen? Vet inte…
Jack Dorsey still Twitter's CEO thanks to billion-dollar hedge fund deal
Jack Dorsey will continue to serve as Twitter's CEO after the social media giant signed major deals with two influential hedge funds.
Twitter kommer visa fler annonser under 2020
Häromdagen skrev jag om att Twitter har kämpat mot en grupp aktivistinvesterare som vill se rätt stora förändringar i Twitter. Läs: få fart på affärerna och aktiekursen. I utbyte mot att investerargruppen skulle tagga ner några pinnhål, och bland annat sluta kräva att VD:n Jack Dorsey skulle bytas ut, har Twitter bland annat gått med på ett rätt aggressivt aktieåterköpsprogram. Aktier för två miljarder ska köpas tillbaka och hälften ska tas från Twitters befintliga, inte jättestora kassa.
Kortsiktigt bra för investerare och aktieägare. Men för Twitter? Känns som not so much.
Nu kommer mer info: bland annat visar det sig att hedgefonden Elliott Management, en av aktivisterna i samlingen, leds av Paul Singer som ska vara en ”rabid right-winger”. Vilket känns som precis det Twitter behöver mer av.
Men inte bara det. Dessutom har Twitter gått med på att man ska öka det genomsnittliga antalet dagliga användare som ser annonser med 20 %. I år. Tydligen ska Twitter ha överträffat det förra året, men en lika stor ökning bli svårare för varje år. Inte minst som att resten av 2020 lär bli rätt… eljest all around.
Men oavsett kan vi nog anta att det här betyder: ett annonstätare Twitter under året.
Jack Dorsey's Reprieve as Twitter CEO May Not Last
A deal with activist investor Elliott Management preserves Dorsey's job. But it gives him-and Twitter-tough targets to meet this year.
Snapchat
Snapchat lanserar Lens Web Builder
Behöver du mer Snapchat-AR-linser i ditt liv? Nu finns det ett nytt verktyg för det. Snap lanserar nu Lens Web Builder. Tänkt som ännu en dra- och släpplösning för att skapa AR-innehåll utan att vara utvecklare.
Snapchat launches new web-based AR tool Lens Web Builder for brands - SiliconANGLE
Snapchat launches new web-based AR tool Lens Web Builder for brands - SiliconANGLE
TikTok
TikTok uppdaterar sin samarbetsapp Lark med molnlagring och dokumentredigering
TikTok-ägaren Bytedance kan vara på väg att rulla ut nya funktioner. Men inte i TikTok, utan i Lark (eller Feishu som den kinesiska versionen heter).
Vad är då Lark? Bytedances app inom ett segment som har exploderat i länder som Kina och Italien senaste veckorna: samarbetsapparna. I Kina betyder det appar som Alibabas DingTalk, Tencents WeChat Work och just Lark. Tänk Slack och Teams.
Nu uppges alltså Lark kompletteras med funktioner som molnlagring av dokument och möjlighet att redigera kalkylark. Tänk Googles G Suite och Dropbox.
Ett rätt stort steg att komplettera Bytedances ekosystem, som så här långt primärt har handlat om underhållning och tidsfördriv. Men det visar att företaget alltså har rejält mycket större ambitioner än så.
http://bit.ly/33kBTCo
Livevideosovande - senaste stora TikTok-trenden
Underbart! För nån vecka sedan skrev jag om att en kinesisk TikTok-användare lite oplanerat gick och fick en hel massa följare bokstavligen talat över en natt. När han livesände sig själv medan han sov. Och en hel massa kineser i karantän tyckte det var fantastisk underhållning.
Och nu så, tja, har sleep streaming blivit en TikTok-trend. Förstås.
Typ bokstavligen definitionen av ”passiv inkomst”.
Because 2020.
How to Make Money in Your Sleep (Published 2020)
Some TikTok users are going viral, gaining followers and even making cash by live-streaming themselves overnight.
TikTok öppnar transparenscenter i USA
Så gör TikTok som bland annat Facebook: man öppnar ett transparenscenter. Och det är… bokstavligen talet ett center. Alltså en del av företagets Los Angels-kontor som kommer göra det möjligt för ”utomstående experter att verifiera TikToks rutiner” gällande innehålls moderering.
Något som känns väldigt mycket som… en demoprop mer än en geniun önskan att låta andra få en inblick i hur företaget jobbar på daglig basis.
Men visst. Även om syftet främst är att få goodwillpoäng hos amerikanska lagstiftare och politiker som är oroliga för att plattformen har väldigt täta och djupa kopplingar till den kinesiska censur- och propagandamaskinen så är transparens trots allt i grunden något bra. Inte så att jag tror att ett företag som mestadels har underhållning som kärnverksamhet kan vända upp och ner på det kinesiska politiska systemet. Men hej.
TikTok to open a 'Transparency Center' where outside experts can examine its moderation practices | TechCrunch
TikTok, the popular social media app owned by Chinese tech company ByteDance, has been under a national security investigation by U.S. lawmakers who have
Övrigt sociala medier
Reddit släpper takeoverannonsformat för trendande ämnen
Ny annonsprodukt - den här gången från diskussionsforumet Reddit. Trending Takeover är ganska precis vad det låter som: möjlighet för annonsörer att ”äga” de stora trenderna på plattformen under 24 timmar. Alltså rejäl synlighet i Search- och Popular-avdelningarna.
Reddit flyger lite under social-radarn. En användarbas större än både Twitter och Snapchat, men ses fortfarande lite som kusinen från landet. Att plattformen bara senaste året tagit några rätt stora annonskliv visar att man har betydligt större ambitioner än så.
Reddit takes on Twitter with its first trending ad product | TechCrunch
Reddit, the popular discussion site visited by more than 430 million people per month, is opening up some of its most valuable screen real estate to
Sök/SEO
Google skapar en anpassad version av sökresultatet för coronavirussökningar
Techjättarnas uppladdningsfilter arbetar lite övertid just nu - tillsammans med efterhandsrensande och mänsklig handpåläggning. Handlar förstås om att stoppa spridningen av felaktig information om coronaviruset. Och försäljning av fejkprodukter.
Vi kan konstatera att techbolagen har kommit rätt långt från ”vi är bara en teknisk plattform” till dagens ansvarstagande på bara några år.
Ett av dem är förstås Google. Förutom att man stoppar och rycker innehåll på Youtube så har man skapat en egen informationssamlingssida som visas om man söker på ”coronavirus”. Här hittar vi de vanliga nyhetskarusellerna och träffarna. Men det finns några saker som jag inte har sett förut:
- En illröd akutruta överst, som jag tänker kan komma att användas i andra sammanhang senare
- En ”hjälp och information”-tabell med länkar till pålitliga nödinformationskällor. Ser inte ut som något som Google har haft tidigare i sökresultatet. Även den här misstänker jag kan dyka upp vid andra stora kriser.
- ”Drabbat område” med en uppdaterad världskarta över vilka länder som är drabbade
Förstås en del i Googles satsning att bli stället man går till även för realtidsinformation, men också ett steg närmare att fullt ut ta fram en motsvarighet till Facebooks nödsituationfunktioner.
Google uppmanar företag att använda My Business till att informera om de har drabbats av coronaviruset
Mer coronainfo från Google. Eller snarare: uppmaning till alla företag att informera om de har drabbats av corona och hur det har påverkat dem. Ja, åtminstone alla som har My business.
Google går dessutom ut med förslag på vad man kan göra: saker som att uppdatera öppettider, uppdatera företagsbeskrivningen eller lägga ut en post.
Så visst. Vill man vara cynisk skulle man kunna spekulera i att Google tar tillfället i akt att marknadsföra My business. Om inte annat så ger det Google möjlighet att påminna My business-innehavare att ge sina platser mer kärlek. Men det är förstås oavsett ändå ett bra initiativ från Google.
Men mer långsiktigt tänker jag att det här skulle kunna ge My business lite välkomna nya funktioner: funktioner där man kan pusha ut avvikelser som får en tydlig märkning. Det Google föreslår att man ska använda är de befintliga funktionerna - men ingen av dem är gjorda för det som de nu föreslås att de ska användas till. Det är lite ”det är bättre än ingenting”.
Men riktiga, specifika funktioner som kan ge företag den här möjligheten saknas. Och jag misstänker att coronaviruset kan pusha upp precis såna funktioner i priolistan.
Google börjar visa myndighetsinformation om sjukdomar i specialbyggd lösning för Storbritannien
Google har tagit ännu ett hälsosteg i sökresultatet. I samarbete med typ Folkhälsomyndigheten i Storbritannien, NHS, har man nu gjort faktaboxar med information om totalt 250 åkommor och sjukdomar. Det är alltså inte en funktion som har föranletts av corona specifikt utan något som varit på gång ett tag, men visst är coronaviruset en av de 250. Så visst är timingen bra.
På tal om timing kan man däremot ifrågasätta att Google tar tillfället i akt att marknadsföra sig själva i dessa virustider. Man konstaterar att det här har blivit möjligt tack vare att "NHS har formaterat sitt innehåll så att det är lätt att hitta och är publikt åtkomligt via NHS:s webbplats". Med andra ord marknadsför man både sin egen sök, sin ambition att lägga upp information direkt hos sig själva istället för att slussa trafik och ger EU och publikationer en känga i hela upphovsrättsdirektivdiskussionen.
Men om vi bortser från smolket i bägaren så är det ett bra initiativ för att se till att den information som finns är korrekt och kommer från en trovärdig källa. Och Google, likt Facebook, tar ett allt större ansvar för att kvalitetssäkra den viktigaste informationen.
Intressant att se när det här kommer till oss, sannolikt då via ett 1177-samarbete.
Google will show coronavirus health tips from the NHS directly in Search
Amidst the coronavirus outbreak, Google has announced it's making it easier for users in the UK to find health information directly in Search.
Chrome får verktyg för att förhandsvisa sajter som en användare med synnedsättningar ser den
Väldigt bra initiativ från Google. Chrome får nu ett inbyggt verktyg som gör det möjligt att förhandsgranska hur en sajt ser ut för människor med synnedsättningar.
Rejält med applåder.
Google Chrome can now show devs how their sites look to users with visual impairments
Google's popular Chrome browser has launched a new tool to help developers tune their websites for different visual deficiencies such as color blindness and blurred vision. Mathias Bynes, a Google employee working on developer tools for Chr
Ställ in dina matpreferenser i Google Maps - få mer personaliserade restaurangträffar
Googles sökresultat blir allt mer personaliserade. Inget nytt under solen där. Men precis som det börjar bli möjligt att skicka upp allt mer innehåll direkt till Google, utan att behöva vänta på indexering, så börjar det dyka upp allt fler funktioner som gör att du direkt kan ange dina preferenser. Så att du slipper vänta på att Google gissar vad du tycker om.
Som i det här exemplet: det går numer att ange matpreferenser som påverkar de förslag du får upp i Maps när du söker efter restauranger.
Tell Google Maps Your Dietary Preferences To Get More Customized Search Results
We all have food preferences of some kind. Maybe you're a vegetarian or allergic to shellfish, or perhaps you just really don't like pizza. When you'r
Detaljhandel/e-handel
Ikea börjar för första gången sälja via tredjepartsplattform: kinesiska Alibaba Tmall
Så har ryktet till sist visat sig vara sant: Ikea börjar för första gången sälja via en extern marknadsplats. Den stora skillnaden mot när ryktena surrade som värst för något år sedan? Det är inte Amazon som valet föll på, det är kinesiska Alibaba. Mer specifikt handlar det om plattformen Tmall, Alibabas konsumentsajt à la just Amazon.
"Vi provar oss fram för att se: ‘hur påverkar det vårt varumärke, hur påverkar det vår infrastruktur, våra egna butiker och e-handel, når vi ut till nya segment… och så klart tittar vi på resultatet" konstaterar Ikea.
Men framförallt handlar det alltså om att Ikea digitalt gör det man är i full gång med i den fysiska världen: man flyttar sin butik dit där kunderna är. Visst, man lägger inte hela sin produktkatalog där (3800 av företagets 9500 produkter kommer finnas på Tmall). Vi kan tänka oss att det här också kommer påverka hela distributionsapparaten mot kund. Att man alltså också åtminstone delvis kommer att använda Alibabas nätverk.
Ikea testar nytt - börjar sälja via Alibabas jätteplattform
Möbeljätten provar nytt grepp.
Amazon börjar sälja sin Amazon Go-teknik för obemannade butiker till andra företag
Det visade sig att ryktena stämde: nu bekräftar Amazon att man kommer att börja sälja tekniken som möjliggör företagets obemannade och kassalösa Amazon Go-butiker till andra. Mer specifikt till ”retail partners”. Återstår alltså att se om vem som helst kan köpa, om det krävs att man är en Amazon-partner eller om man blir det om man köper tekniken.
I sig är det inte särskilt förvånande - det är snarast helt i linje med hur företagets teknik generellt har utvecklats. Först tas det fram som något som används internt av Amazon själva för att sedan paketeras som en produkt som andra kan använda - och betala för.
Dessutom har vi nu fått ett namn på tekniken: Just Walk Out. Ooooch…. jag vet inte. Det känns som ett inte… helt genomtänkt namnval. Det är lite att be om en memetsunami varje gång som tekniken strular i en butik.
Amazon sells its self-checkout technology to other stores
If you can't replace them, make them pay you for new technology.
Prenumerera på mitt nyhetsbrev!
Drabbas du ofta av FOMOOODS (Fear of missing out on Olas digitala spaningar)? Prenumera på mitt nyhetsbrev för att varje vecka få de viktigaste digitala händelserna direkt till din mejllåda!
Och eftersom du är här
Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant?
Tryck här för att se hur du gör