I en artikel tog The Next Web sig en titt på hur världen har googlat på de stora sociala plattformarna under coronakrisen. De kom fram till att plattformarna som vänder sig till de yngre målgrupperna (TikTok och Snapchat) var vinnarna. Alltså de som har störst ökning i antal googlingar. Twitter, Facebook, Instagram och Pinterest hade något mindre ökningar, medan Linkedin var den enda av plattformarna som minskade i intresse.
Som The Next Web konstaterar betyder förstås inte ökade sökvolymer också ökat antal användare. Dessutom säger sökningar på plattformarnas namn inte jättemycket om själva intentionen. Att någon söker på ”TikTok” kan vara för att man undrar vad tusan det är för något. Och att antalet sökningar på Facebook inte skjuter i taket beror förstås på att de flesta redan vet vad det är.
Men det kan ändå vara lite kul att titta på googlingar för att se trender. Men hur googlade vi svenskar? Det tog jag mig en titt på.
En liten minskning i intresse: Twitter
I stort oförändrat intresse: Instagram, Pinterest, Snapchat och Youtube
Snapchat
Youtube
Snapchats stillaliggande är lite oväntat, med tanke på hur det ser ut för de övriga som främst vänder sig till unga användare. Inte minst som Snapchat också är en meddelandeapp. Återigen: googlingar i sig säger inget (eller inte särskilt mycket) om själva användandet, men ändå lite oväntat. Dessutom kan vi notera att Instagram, också lite förvånande, är den av tjänsterna som har haft mest stabil nedgång i intresse senaste året – även om den är liten.
Liten ökning i intresse: Facebook och LinkedIn
Till synes skiljer sig alltså sökningarna på LinkedIn i Sverige från det globala och intressant nog ett hyfsat stor upptick sista veckan. Lär sammanfalla rätt väl med vågen av varsel och permitteringar.
Stor ökning i intresse: Messenger, WhatsApp, Skype, TikTok och Houseparty
Messenger
Skype
TikTok
Houseparty
Medan intresset för Facebooks två ”nyhetsflödestjänster” har varit rätt oförändrade så sticker till synes Messenger och WhatsApp iväg. Helt i linje med det Facebook själva har rapporterat. Även Skype, som hamnat i skuggan av Zoom senaste tiden, sticker rätt ordentligt. Som synes är det från betydligt lägre nivåer än Facebooks tjänster, men ändå.
Dessutom delar Sverige explosionen för videogruppchattappen Houseparty.
Samarbetsapparna rusar förstås i intresse: Slack, Teams och Zoom
Slack
Teams
Zoom
När det gäller samarbetsapparna är det dock intressant att se hur framförallt Slack dippar mot slutet.