Kategorier
Sociala medier Spaningar

Digitala spaningar vecka 14 2020

Facebook rullar ut nya funktioner för att skapa och titta på videos. Facebook släpper Messenger-app för macOS och Windows. Snapchat lanserar App Stories. Slack gör det möjligt att starta samtal via Teams och Zoom direkt inifrån Slack. Nedladdningarna av samarbetsappar och Houseparty ökar hundrafalt under coronakrisen. Zoom stoppar all nyutveckling i 90 dagar för att täppa till alla säkerhetshål.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Veckans artiklar

Vilka sociala medier googlar svenskarna under coronakrisen?

Kan vattenbrist tvinga oss att använda internet mindre?

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Facebook rullar ut nya funktioner för att skapa och titta på videos

Nya funktioner i bulkuppladdaren: möjlighet att ladda upp 50 videos på samma gång till en och samma sida med möjlighet att redigera informationen. Uppladdade videos kan schemaläggas till enskilda tider eller publicerade med fasta intervall.

  • Ny bulkfunktioner för hanteringar bland annat av annonser
  • Nya spellistefunktioner: spellistor kan delas som inlägg, stöd för att styra ordningen i spellistor, delningsbara länkar för hela spellistor och att spellistor lyfts fram på sidor.
  • Serier: ny spellisteliknandefunktion som gör det möjligt att skapa samlingar av innehåll, exempelvis inom ett tema, som kan samla innehåll i Watch, sökfunktionen och nyhetsflödet

Facebook Introduces New Video Publishing & Discovery Features

Facebook is rolling out several updates to video publishing, including the ability to upload multiple videos at the same time.

Facebook släpper Messenger-app för macOS och Windows

Facebook fortsätter den lite oväntade trenden med att släppa desktopappar av sina tjänster. Senast ut: Messenger, som nu får nativeappar för macOS och Windows.

Ja, eller den här utvecklingen säger ju mer än något annat hur mycket företagsverktyg Facebooks huvudtjänster numer är. Och utvecklingen är mer än något för att möta de mindre företagen. De som inte använder, kanske inte ens har råd att använda, de olika tredjepartsverktyg som finns för att hantera sin sociala närvaro.

Det här är en målgrupp som blir allt viktigare för Facebook i takt med att företaget tar allt större kliv in på det som så här långt har varit Googles paradgren: att göra det enkelt att hitta lokala företag och ge dem de verktyg de behöver för att kunna hantera sina kundrelationer i alla steg under kundresan.

Facebook launches standalone Messenger desktop app

Facebook just released a new app that allows you to access Messenger from your desktop. It includes unlimited group and video calls.

Facebook lanserar funktion för att låta grannar be om och ge coronahjälp

Häromveckan la sociala grannätverket Nextdoor till funktion som gör det möjligt att be om och ge coronahjälp. Nu gör Facebook samma sak. Ja, eller de tar snarare sin Community Help på världsturné - och aktiverar den för första gången för en pandemi snarare än en naturkatastrof.

Community Help-funktionen ska finnas i den covid-19-infoavdelning som Facebook nyligen kompletterade nyhetsflödet. Kommer först ut till USA, Frankrike, Kanada, Storbritannien och Australien. Verkar vara en anglo-fransk historia alltså. Men med tanke på hur snabbt företag just nu trycker ut nya digitala funktioner som på ett eller annat vis är kopplade till coronaläget så kan vi misstänka att det inte dröjer särskilt länge innan den dyker upp även här.

Det intressanta är förstås om den här funktionen kan tänkas bli permanent. Alltså en dedikerad funktion att be även vid lite, eller mycket, mindre akuta situationer. Går förstås att använda vanliga flödet för det, men en funktion specifikt för grannsamverkan skulle kunna få mer snurr.

Skulle dessutom kunna vara möjligt för Facebook att rida på vävillighetsvågen som nu sköljer fram över samhällen, inte minst i Sverige. En sak som jag hoppas inte försvinner med viruset.

Facebook launches a global version of its Community Help feature in response to the COVID-19 pandemic | TechCrunch

Facebook first launched its Community Help feature in 2017, to give users a way to offer assistance, search for help and receive help in the wake of a

Facebook investerar 100 miljoner dollar för att stärka lokaljournalistiken under coronakrisen

Häromveckan meddelade Facebook att man håller på att sätta upp en fond om 100 miljoner dollar där småföretag ska kunna söka medel för att hjälpa dem genom coronakrisen. Nu förbinder sig Facebook att dela ut 100 miljoner dollar till en annan coronakrisande bransch: nyhetsindustrin.

Okej, nu är det kanske inte coronakrisen i sig som gjort att de traditionella nyhetsbolagen krisar, men oavsett kommer Facebook nu alltså stötta en viktig informationsstöttepelare i kristider. 25 av miljonerna kommer användas för att ytterligare förstärka Facebooks Journalism-projekt, tänkt att stötta lokala nyhetsmedier, och de övriga 75 ska skiftas ut via ”ytterligare annonseringsmedel”.

Även om Facebook konkurrerar med nyhetsmedierna om annonspengar så vill Facebook förstås hålla sig väl med branschen. För att få innehåll som användarna kan dela och prata om på Facebooks plattformar, för att få publicister att tagga ner i annonskurrenskritiken av plattformen och överlag får reglerings- och styckningsivrare på lite bättre humör.

Oavsett är det ett bra initiativ från Facebook (och det liknande som Google gör).

Facebook invests $100M in journalism as COVID-19 makes it more vital than ever

Facebook has pledged to invest $100 million in the news industry. $25 million will come in grants through the Facebook Journalism Project, while $75 million will come in the form of "additional marketing spend."

Messenger kan vara på gång att få autostatusfunktion

Messenger kan vara på väg att få en ny autostatusfunktion som kan göra det möjligt för användare att alltid dela sin status med en utvald grupp vänner. En kombination av plats, mobilens inbyggda teknik (som rörelsespårning) och återstående batteritid kan göra att olika statusar läggs till vid din profilbild.

Det är åtminstone vad kodgrävande har visat kring den här ännu osläppta funktionen. En funktion som alltså inte kommer handla om exakt plats utan vad en person faktiskt gör.

Facebook Messenger preps Auto Status location type sharing | TechCrunch

Facebook Messenger could soon automatically tell your closest friends you're at the gym, driving or in Tokyo. Messenger has been spotted prototyping a

Facebook begränsar längden på videos i WhatsApp Status till 15 sekunder i Indien för att minska belastningen på näten

Facebook tar ytterligare ett steg för att, vad det verkar, minska belastningen på internetinfrastruktur. Den här gången i Indien. Efter att man i EU har sänkt kvaliteten på videos i Facebook och Instagram så begränsar man nu längden på hur långa videos som får delas som stories i WhatsApp (eller Status, som funktionen heter i WhatsApp). Max 15 sekunder i den video du laddar upp kan delas.

Gäller än så länge bara i Indien, men likt det som hände med EU:s vädjan om att strömningsföretagen skulle sänka kvaliteten i sina videos under coronakrisen så misstänker jag att även det här är en funktion som kan ge sig ut på världsturné. Inte minst som WhatsApp är den av Facebooks appar som mest vänder sig till tillväxtmarknaderna. De delar av världen där internetinfrastrukturen överlag är krattigare till att börja med.

Men vi börjar se samma sak i länder som på flera sätt är närmare oss: som att en rysk internetoperatör igår gick ut och bad sina kunder sluta dela typ memes och kattvideos. Även här eftersom kapaciteten i nätet börjar maxa ut.

När coronakrisen har lagt sig kommer det finnas mycket att diskutera. Många områden med förbättringspotential. Stabiliteten och villkoren för själva uppkopplandet är rimligtvis ett av områdena som kommer att diskuteras.

WhatsApp Limits the Length of Status Videos to 15 Seconds in India

WhatsApp has implemented a cap of 15 seconds for videos users can upload and share as their status story in India.

Snapchat

Snapchat lanserar App Stories - dela stories till andra appar

Snapchat öppnar upp med nya funktionen App Stories. Möjlighet för utvecklare att lägga till funktion i sina appar som gör det möjligt att dela stories från Snapchat till externa tjänster. Det ska också kunna gå att dela Snapchat-stories direkt till tredjepartstjäönster.

Funktionen har från start fyra appar med på tåget: musikvideoappen Triller, videochattappen Squad, dejtingappen Hily och AR-appen Octi. Utvecklare har möjlighet att styra hur länge en delad story ska leva i den externa tjänsten - upp till sju dagar.

Det har gått ett år sedan App Stories presenterades och sedan dess har Snap tagit allt fler steg i samma riktning: mot att göra tjänstens innehåll tillgängligt i allt fler externa tjänster. Och det kan vara timingmässigt sjukt rätt. Två av tjänsterna som det pratades om när App Stories lanserades var Tinder och Houseparty, men de har alltså inte lagt till stödet i sina tjänster. Än, misstänker jag att vi kan säga. Och med tanke på att Houseparty fullständigt har exploderat under de senaste nedstängda veckorna så gissar jag att Snap just nu är VÄLDIGT sugna på att få in App Stories där rätt omgående. Och jag tror att det omvända också gäller. Skulle inte bli förvånad om det dyker upp rätt snart.

Snapchat users can finally post Stories from other apps

Snapchat is finally opening up Stories to outside apps. Nearly a year after it was first previewed, the company is introducing App Stories, a feature that allows third-party apps to post Stories created in the Snapchat app to their services.

LinkedIn

LinkedIn börjar med autoförslag vid kommentarer i flödet

Det här har jag inte sett tidigare. Och det är också enda gången jag har sett det. Autoförslag på kommentarssvar i flödet i LinkedIn. Ännu ett sätt att nudga fler att engagera sig i innehåll alltså.

Jag är generellt rätt avogt inställd till autoförslag på svar. Eller rättare sagt tycker att det är lite meningslöst eftersom de oftast inte är särskilt träffsäkra än - om det inte handlar om att skicka ett snabbt ”ok” eller ”x minuter sen”. Känns ännu mer tveksamt att ha kopplat till kommentarer, men hej. Det är jag det. Reaktioner är ju också en form av autoförslag och dem använder ju jag galet mycket.

Ironiskt nog var inlägget där jag såg det här ett där Deeped korrekt beklagar sig över att LinkedIn i princip har gjort noll under coronakrisen - där nästan alla andra sociala plattformar har sprutat ur sig nyheter. Inte minst när det gäller att lyfta fram innehåll som främjar informationsspridning eller gemenskap. Med tanke på hur hårt krisen har slagit mot inte minst småföretagare så känns ju LinkedIn här som den givna platsen att hitta på kreativa sätt att hjälpa sin medlemsbas.

Ett väldigt tänkvärt och relevant inlägg alltså.

Exempel på autosvarsförslag under LinkedIn-inlägg

 

Övrigt sociala medier

Slack gör det möjligt att starta samtal via Teams och Zoom direkt inifrån Slack

Techbolagen sprutar ur sig uppdateringar och nya funktioner just nu. Inte minst i samarbetsapparna som fått ett historiskt uppsving senaste månaderna. Häromdagen skrev jag om att Slack meddelade att de arbetar på en halvt osannolik integration med konkurrenten Microsoft Teams. Och nu släpps den.

I senaste uppdateringen av Slack blir det nu möjligt att starta ett Teams-samtal direkt inifrån Slack. Dessutom lägger Slack till stöd för att starta internettelefonisamtal direkt i gränssnittet. Fungerar med ett antal VoIP-tjänster - inte oväntat med just nu extremt populära (och säkerhetsmässigt kanske lite svajiga) Zoom. Funktionerna ska finnas tillgängliga för alla Slack-användare från med idag.

Att integrera (och samarbeta) med konkurrenter blir allt vanligare, helt enkelt därför att isoleringsalternativet fungerar allt sämre. Till och med företag som Microsoft och Apple, som i princip byggt hela sina verksamheter på väldigt höga murar runt sina trädgårdar, börjar öppna upp rejält.

Hela den här trenden är förstås fantastiskt skön. Det blir allt mindre viktigt vad man använder. Alla(ish) kan välja utifrån individuella preferenser utan att behöva ta hänsyn vad övriga man behöver ha kontakt med använder. Även här sitter alltså kunderna allt mer i förarsätet - det är företagen som erbjuder de digitala tjänsterna som måste se till att de fungerar som kunderna önskar. Även i arbetslivet.

https://www.theverge.com/2020/4/1/21202725/slack-microsoft-teams-call-integration-zoom-webex-features

Nedladdningarna av samarbetsappar och Houseparty ökar hundrafalt under coronakrisen

Ni vet samarbetsappar? Som är rätt svarta just nu? Appundersökningsföretaget App Annie har nu satt siffror exakt på hur populära de har varit sista tiden. Och det är milt sagt spektakulära uppgångar jämfört med tidigare.

Olika former av ”affärsappar” laddades ned totalt 62 miljoner gånger för Android och iOS veckan 14-21 mars - och det lär inte ha minskat förra veckan

Det var 45 % fler nedladdningar än veckan före - och 90 % fler nedladdningar än veckosnittet förra kvartalet

Zoom var den stora vinnaren och laddades ner 14 gånger mer än en veckosnittet för appen i USA Q4, 22 gånger mer i Frankrike, 17 gånger fler i Frankrike, 27 gånger mer i Spanien och 55 gånger mer i Italien. Ingen slump att totalt nedstängda Italien rusade så mycket (sen gissar jag att distansarbetsappar inte var lika vanliga i ett land som Italien som i Sverige). Det här var alltså två veckor sedan, så jag misstänker att Spanien och USA har dragit iväg ordentligt sedan dess.

Video Conferencing Apps Surge from Coronavirus Impact | data.ai Blog

Increased demand for Houseparty, ZOOM, Hangouts Meet and Microsoft Team surfaces due to work from home policies, social distancing measures and government lockdowns during the coronavirus pandemic.

För Google Hangouts var motsvarande: USA 30x, Spanien 64x och Italien 140x över snittet Q4

Microsoft Teams har betydligt mer modesta siffror: Spanien x15, Frankrike 16x och Italien 30x. Samtidigt inte så konstigt med tanke på att Teams följer med Office-paketet och alltså sannolikt redan funnits installerad i rätt många datorer som följde med hem - och säkert också i många privata Windows-datorer

Visserligen inte en yrkesapp, men ovanstående appars ökning bleknar jämfört med gruppvideochattappen Houseparty: den laddades ner 423 gånger mer än Q4-snittet i Italien och 2360 gånger över snittet i Spanien. Ifall någon undrar vad de unga användarna gör under sin ökade fritid

(Som vanligt lär App Annies och Sensor Towers siffror inte ta med tredjeparts-Android-butiker i Kina - det enda sättet att ladda ner appar eftersom Google Play inte finns i landet. Vi kan gissa att mönstret var det samma för Alibabas, Tencents och Bytedances motsvarigheter.)

https://techcrunch.com/2020/03/30/video-conferencing-apps-saw-a-record-62m-downloads-during-one-week-in-march/

Zooms videotjänst är inte end-to-end-krypterad

Zoom stöder krypterad kommunikation? Kanske not so much. Eller åtminstone hela vägen. Det verkar som att företagets påstående att de stöder end-to-end-kryptering i sin videofunktion är en lite avrundad sanning. Kommunikationen är inte krypterad när den passerar Zooms egna molnservrar och kan alltså då läsas av. Av Zoom om inte annat, men även andra vid en attack mot Zoom.

Okej. Den kryptering som Zooms videokonferensfunktion faktiskt stöder, typ https i webbläsaren, lär mer än väl räcka för de flesta. Men visst. Som alla molntjänster finns det förstås alltid anledning att ha koll på vad man gör om det handlar om känslig information som ska avhandlas på distans.

Däremot så har dett uppdagats ett antal hål såväl vad gäller Zooms säkerhet som hantering av användardata. Inget jätteallvarligt, men tillräckligt mycket för att ifrågasätta företaget. Och jag misstänker att samarbetsverktyg kommer att granskas betydligt hårdare i sömmarna inte minst av myndigheter när coronakrisen har lagt sig.

Kort sagt kommer säkerligen kraven inte minst på datahantering att skärpas. På samma sätt som är norm för de stora sociala plattformarna för privatbruk.

Zoom Does Not Actually Support E2E Encryption For Video Meetings

Despite what stated on its website, Zoom does not support end-to-end encryption for video meetings, according to new research from The Intercept.

Zoom använder potentiellt osäker installationsmetod för macOS

Jätteframgångar är inte bara av godo. Fråga bara Zoom. I takt med att videokonferensverktyget har rätt mycket exploderat användningsmässigt så har också allt flera börja granska Zoom i sömmarna. Då har det visat sig att Zoom har saker att önska när det handlar om saker som säkerhet och hantering av användardata. Nu kommer ytterligare saker.

Dels verkar det som att Zooms konvertering av webbadresser till klickbara länkar också omfattar ”systemlänkar” i Windows. Kort sagt möjlighet att få ovetande användare att klicka på den här typen av länkar och därmed öppna för intrång i den egna datorn. Dels ser det ut som att Zoom på macOS rundar det ordinarie installationsförfarandet på ett sätt bland annat används av malwareapplikationer. Alltså installera utan att användare aktivt måste välja att göra det.

Zooms förklaring till det senare handlar om att man vill minska antalet klick för användaren. Kort sagt göra det enklare för nya användare att komma igång. I dessa samtyckesgodkännandetider kan jag förstå hur Zoom tänker - men det finns också en anledning att företag som Apple och Microsoft bygger in de här säkerhetsstegen. Att som företag medvetet runda dem för att man inte vill avskräcka nya kunder känns som… en sådär bra motivering.

Det känns mer och mer som att Zoom gör exakt samma fel som Facebook fram till ungefär Cambridge Analytica: move fast and break things. ”Det är inget brott om det inte finns en polis i närheten.”

Som jag har sagt tidigare: Zoom och de andra samarbetsapparna kommer hamna betydligt mer i skottgluggen inte minst hos regleringsmyndigheter när vi lämnar coronakrisen bakom oss.

Felix on Twitter: "Ever wondered how the @zoom_us macOS installer does it's job without you ever clicking install? Turns out they (ab)use preinstallation scripts, manually unpack the app using a bundled 7zip and install it to /Applications if the current user is in the admin group (no root needed). pic.twitter.com/qgQ1XdU11M / Twitter"

Ever wondered how the @zoom_us macOS installer does it's job without you ever clicking install? Turns out they (ab)use preinstallation scripts, manually unpack the app using a bundled 7zip and install it to /Applications if the current user is in the admin group (no root needed). pic.twitter.com/qgQ1XdU11M

Ännu ett säkerhetshål i Zoom - malware kan ta över mikrofon och kamera på Macar

Och the fun keeps coming när det handlar om Zoom och säkerhet. Nu visar det sig att ännu en bugg/ett säkerhetshål har hittats i Macversionen. Det handlar om att en malwareattack mot en Zoom-användare kan låta hackaren rida på den tillåtelse som användaren har gett Zoom att använda datorns kamera och mikrofon. Med andra ord kan den som attackerar ”ärva” Zooms behörigheter och därmed alltså ge någon annan tillåtelse till kameran och mikrofonen - även när den som har blivit attackerad inte använder Zoom.

Visst. Nu är väl som vanligt risken att faktiskt råka ut för det här förhållandevis låg, men det är oavsett ett rätt allvarligt säkerhetshål som Zoom vare sig har kommenterat eller fixat.

Coronakrisen har visat att Zoom kan vara ett fantastiskt verktyg. Men det börjar också visa sig att tjänsten i sig är lite av ett säkerhetssåll.

Pun intended.

Ex-NSA hacker drops new zero-day doom for Zoom

The two flaws can be used to spy on a Zoom user's webcam and microphone.

Zoom stoppar all nyutveckling i 90 dagar för att täppa till alla säkerhetshål

Vi är jätteförvånade, säger ingen. Efter att till och med FBI har placerat Zoom på listan över osäkra tjänster på grund av alla säkerhetshål om framkommit senaste veckorna så stoppar nu Zoom all nyutveckling i tre månader. Allt fokus läggs nu på att fixa alla säkerhetshål och buggar som har framkommit (men fram till dess att det är rättade så är det förstås bra att ta det lite försiktigt och kanske rentav undvika Zoom om man jobbar med något känsligt).

Bra att Zoom gör det här, men ett rätt stort underbetyg att så stora säkerhetshål har förekommit. (Men hej, Zoom är förstås inte ensamma. Apple, Google och Facebook har ju kommits på med liknande grejer - om än inte lika många på samma gång).

En anledning till att det här har framkommit nu är förstås att Zoom har gjort en jätteresa sedan covid-19 bröt ut. Man har gått från ett max på 10 miljoner dagliga användare i december till 200 miljoner under mars. Det är en ökning med sisådär 1900 procent på ett kvartal… Sett så så måste man applådera att Zoom har mäktat med att hålla sin tjänst igång under den extrema växtvärken.

Det intressanta blir förstås att se hur det går för Zoom när krisen lägger sig. Om de har lyckats kapa åt sig en långsiktig position som videokonferensjätte. Och om de kommer fortsätta som fristående bolag.

Zoom announces 90-day feature freeze to fix privacy and security issues

Zoom is promising to address its security and privacy issues in a 90-day feature freeze. It comes just as Zoom reveals 200 million people have been using its video calling app daily during the coronavirus pandemic, a huge increase from the 10 million back in December.

Zoom har i hemlighet läckt LinkedIn-information till andra användare

Igår gick Zoom ut med att de kommer att stoppa all nyutveckling och helt fokusera på att fixa de rätt allvarliga säkerhetshål som har uppdagats senaste veckorna. Och det verkar som att Zoom fullt ut tänker bocka av precis alla fallgropar som Facebook snubblat ner i senaste åren - innan Cambridge Analytica fick dem på allvar att börja städa bakgården. Nu har Zoom blivit påkomna med att läcka LinkedIn-information.

Det har handlat om att Zoom tydligen har parat ihop personers namn och e-postadresser med personers LinkedIn-profiler via någon intern snurra. Det har gjort att Zoom sedan har kunnat dela personers namn, arbetsgivare, plats och titel med övriga i en Zoom-konferens. Även om personen inte använt sitt riktiga namn på Zoom. Det som krävdes för att kunna se den datan var att Zoom-användarna prenumererar på LinkedIns Sales Navigator.

Och ja. Zoom gjorde det förstås utan att be om tillstånd eller överhuvudtaget berätta att det gjort det.

Vi kan nog anta, likt det som hände Facebook för några år sedan, att det nog kommer rasa ut rätt många skelett ur Zoom-garderoben kommande veckor.

Och som jag har sagt flera gånger tidigare: att vara transparent och be om lov sparar mycket huvudvärk längre fram.

Zoom was secretly mining LinkedIn data and sharing it with some users

Zoom was collecting users' data from LinkedIn and sharing the information with people in their video conferencing meetings.

Ett måste för hemmarbetandet - ladda ner anpassade Zoom-bakgrunder

Ha. Ännu ett nu affärsmöjlighet som föds ur hemarbetstrenden: Zoom-bakgrunder. Varför nöja sig med att dölja en stökig hemmabakgrund med lite tråkigt blurrande när man kan ladda ner betydligt mer sexiga bakgrunder?

Eller för den delen: visa upp hemmet fast du inte är där. Så med andra ord kommer platsfejkande från Instagram nu flytta in i samarbetsapparna. ”Japp. Här sitter jag hemma i min tråkiga lägenhet. Jag är absolut inte på stranden. Asapromiss.”

https://www.theverge.com/2020/3/30/21199628/zoom-backgrounds-free-virtual-conference-calls-video-remote-work

Skype lanserar Meet Now som varken kräver installation eller konto

Så gör Skype ett försök att möta konkurrensen inte minst från Zoom senaste tiden: Microsoft lanserar nya funktionen Meet Now. Allt som krävs för att köra igång är länken till videosamtalet, behövs ingen Skype-app eller ens Skype-konto.

Det är med andra ord det som är en stor anledning till att Zoom har skjutit upp till dagens rekordnivåer - men också ett av skälen till att Zoom nu tvingas stoppa all nyutveckling i 90 dagar för att rätta till säkerhetshål och dataläckor som har uppdagats.

Vi kan väl gissa att samma människor som hittade hål i Zoom senaste veckorna nu också kommer punktmarkera Skypes nya funktion. Med tanke på att vi pratar Microsoft här så gissar jag att säkerheten är tajt (inte minst på grund av det som har drabbat Zoom), men vi kan nog gissa att vi kommer höra om ett och annat hål även i Meet Now.

Skype rolls out 'Meet Now' calls that don't need a sign-up or installation

With people forced out of their offices and schools to avoid spreading coronavirus, there are more video calls going on than ever. However, a significant chunk of the action has gone to Zoom, and not Skype, Microsoft's product that has been at the center of online voice and video chats since well before smartphones were commonplace.

 

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Drabbas du ofta av FOMOOODS (Fear of missing out on Olas digitala spaningar)? Prenumera på mitt nyhetsbrev för att varje vecka få de viktigaste digitala händelserna direkt till din mejllåda!

Prenumerera här

Och eftersom du är här

Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant?

Tryck här för att se hur du gör


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *