Kategorier
Artikel IoT - internet of things

Apple tar ett jättekliv mot ett operativsystem för hemmet

När Apple uppdaterade mjukvaran för Homepod i mars visade det sig att man också växlade över från iOS till tvOS. En liten förändring rent formellt, men en förändring som visar att Apple nu på riktigt gör sig redo att skapa ett homeOS.

Djävulen finns som bekant i detaljerna. När det handlar om techjättarna och deras förehavanden så gäller det många gånger i synnerhet. Som i det här fallet. I mars släpptes den senaste uppdateringen för Apples smarthögtalare Homepod. Version 13.4. En punktuppdatering, alltså och inte ens ett generationslyft. Men från och med version 13.4 så är Homepods firmware baserad på tvOS och inte iOS.

Vad innebär det här? Ja, rätt självförklarande att själva mjukvaran inuti Homepod nu baseras på samma kodbas som Apple TV. Ja, eller snarare på den Apple TV-optimering av iOS som tvOS egentligen är.

Det här är i sig en rätt obetydlig förändring. Noll skillnad för användaren. Egentligen inte så mycket skillnad under huven heller, alltså. Men som signalvärde pratar vi om ett väldigt stort steg.

Bättre optimering av de olika enheternas mjukvaror

Det finns tydligen skillnader i hur tvOS och iOS hanterar vissa saker. iOS är byggd för enheter som har egna strömkällor. Ett batteri alltså. Det betyder en hela massa kod som ska hantera optimering av enhetens strömförsörjning om batteriet håller på att ladda ur, om det börjar bli gammalt (minns debaclet med att Apple sänkte hastigheten på äldre enheter för att säkra stabil användning), hur och i vilken takt ett batteri ska laddas och annat liknande.

Allt det slipper man med tvOS. En Apple TV är alltid inkopplad till en ständig och stadig strömkälla. Bryts strömmen så dör enheten. Samma med Homepoden. Finns säkert en massa andra saker också kopplat till att vi pratar om stationära enheter. Finns inte alls samma behov att hålla koll på enhetens position och acceleration. tvOS kan alltså förenklas rätt mycket – och istället optimeras för andra användarscenarion. Men omvänt kan också iOS förenklas genom att Apple inte behöver ta hänsyn till att det också ska fungera för Homepod.

En mer enhetlig hantering av produktsegmentens mjukvaror

Men det skulle också kunna ge en mer enhetlig och logisk koppling mellan hårdvarusegment och mjukvara. Apples hårdvaror samlas under rubrikerna iPhone, Mac, iPad och Wearables, Home and Accessories (det sistnämnda är allt annat, som just Apple TV och Homepod men också Airpods och Beats). Nu får varje produktkategori ett eget operativ:

  • iPhone: iOS
  • iPad: iPad OS
  • Mac: macOS
  • Wearables: watchOS
  • Home: tvOS

Det enda som saknas är accessories, men här pratar vi inte operativsystem på samma sätt.

Apple har senaste åren allt mer renodlat sina hårdvarufamiljer. Både ändamålsenligt och namnmässigt. Med några undantag har samtliga produktkategorier nu en enhet för konsumenter och en för ”proffsanvändare”. Båda kategorierna delar samma namn med den skillnaden att proffsmodellen just får ett Pro-påhak.

Nu blir det samma likamedtecken mellan de olika hårdvarutyperna och det som driver dem. Något som även gör det enklare för Apple i kommunikationen med utvecklargemenskapen. Det blir tydligt vad varje operativ har för tänkt användningsområde.

Men så finns det en en betydligt större sak i den här förändringen: Apple skapar på riktigt sin ”Home”-familj.

Apple gör sig på riktigt redo att ta över våra hem

Nu skapar alltså ett operativ som är tänkt att vara specifikt för hemmaprylarna. Visst, i dagsläget pratar vi krasst talat bara om två enheter här: Apple TV och Homepod. Men vi kan anta att det här läget kommer att förändras rätt snart.

Redan nu har ett rätt trovärdigt rykte börjat florera som pekar på att Apple kan vara på gång med en ny, mindre Homepod. Att man alltså skulle göra som bland andra Amazon och Google och skapa en egen högtalarfamilj. En som även här har lite olika syften. Dels för att passa olika plånböcker, men också för att kunna strössla runt i hemmet. En eller ett par basenheter och så satelliter. Självklart kan de sömlöst kommunicera och interagera med de rent mobila Apple-prylarna.

Apple har också droppat lite fingervisningar om de här ambitionerna. Som patent för smarta strömbrytare, prylar som kan veta när någon sover eller inte och lösningar för självkonfigurerande hem. De här hänger förstås ihop. Istället för att vi ska ställa in när olika prylar ska göra vad – som att dra ner gardiner, sänka temperaturer eller släcka lampor – så kan våra hem lära sig att göra det själva. Men fram till dess gör Apple det enklare att ge de här kommandona via våra enheter. Våra iPhones, våra Homepods (som vi alla har massor av hemma, right?)

I de här lägena blir ett enhetligt och dedikerat operativsystem en förutsättning. En lösning som dessutom gör det enklare för Apple att låta utvecklargemenskapen utveckla åt Apple. Men det blir också enklare för Apple att fortsätta den strategi som också har blivit allt mer uttalad senaste åren: öppna upp för prylar utanför Apples ekosystem. Med den mer långsiktiga ambitionen att ta den position som ingen har idag: de facto standard som operativsystem för det smarta hemmet. På samma sätt som macOS och iOS utgör hälften av de operativsystem som i praktiken är i spel för datorer och mobiler.

Jag misstänker att tvOS kommer växa till sig till ett operativsystem för hemmet.

Ett homeOS.

…och sedan alla andra delar av våra liv

Men varför stanna där? Vi har ju sett hur Apple satsar allt mer på andra tjänster som behövs i våra uppkopplade liv och därmed vår vardag. Som Apple Pay och Apple Card. Även dessa tänkta för användning långt bortom Apples ekosystem. Apple flyttar också allt mer fram positionerna inom arbetsliv och vård.

Sedan har vi förstås ett område som ungefär alla kämpar om just nu. Och på samma sätt som det nu är full kapplöpning mot att bli hemmets operativsystem så kämpar techjättarna om att fylla motsvarande vakuum i våra bilar. Apple har haft CarPlay länge vid det här laget, men Apple väntas släppa CarKey i samband med nästa version av iOS (och sannolikt watchOS): möjlighet att låsa, låsa upp och starta sin bil med en iPhone (eller sannolikt en Watch). Idag är Apple i bästa fall ett mellanlager i bilens mjukvara. Jag är övertygad om att Apple för fullt jobbar på ett carOS fullt ut.

Det brukar heta att Kinas största sociala plattform WeChat är ”Kinas operativsystem”.

Apple kommer allt närmare att bli ett operativsystem för livet.

Ett lifeOS.

 


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *