Kategorier
Artikel Ekonomi och finans Kryptovalutor

Har Facebook skrotat planerna på en global kryptovaluta?

Libra Association, det organ som ska styra över Facebooks kryptovaluta Libra, har uppdaterat sitt styrande dokument till en version 2.0. Och det handlar på sätt och vis om en rejält sänkt ambitionsnivå för kryptovalutan.

Det börjar närma sig ettårsjubileet från det att Facebook presenterade sin egen kryptovaluta Libra. Sedan dess har det stormat. Kritik från såväl lagstiftare och centralbanker som kryptovärlden. Som ett sätt att försöka blidka de två förstnämnda grupperna gick Facebook för inte så länge sedan ut med att Libra-infrastrukturen också skulle kunna hantera transaktioner med ”riktiga” valutor och nu har det formellt blivit del av strategin.

The Libra Assocation, den organisation som är tänkt att vara valutans styrande organ, har gått ut med ett antal förändringar i det dokument som drar upp riktlinjerna för hur Libra ska hanteras. Framförallt handlar det om tre stora förändringar.

1. Libra får stöd för digitala versioner av dollar, euro och pund

The Libra Association kommer släppa flera stablecoins: det här är alltså just att andra valutor kommer att tillåtas. Digitala valutor kopplade till statligt reglerade valutor. Till en början en ”Dollar-Libra”, en ”Euro-Libra” och en ”Pund-Libra”. Lokala valutor om man så vill. Libra kommer bli esperanto-Libran: den som kommer fungera över valutagränser. Men den kommer fungera ungefär som utlandsköp med vanliga valutor: när du handlar på Amazon eller betalar fysiskt i utlandet så växlas dina kronor över till valutan du vill betala i.

”Facebook-Libran” kommer alltså lite grann bli växlingskontoret. Varje gång en ”Dollar-Libra” ges ut, exempelvis, så kommer Libra Association att köpa motsvarande belopp i dollar och sätta in på ett bankkonto (typ) för att därigenom vara del av den ”vanliga” handeln med och värderingen av dollarn. Men också för att säkra att det faktiskt finns likvida medel bakom varje libra som ges ut. Vid finanskrisen blev en av svagheterna med det nuvarande banksystemet uppenbar, när folk sprang till sina banker för att ta ut sina pengar – pengar som bankerna inte har. Libra-valutan blir på det här sättet alltså ironiskt nog (åtminstone på pappret) en stabilare valuta än många andra.

2. Det kommer att krävas licens för att få integrera Libra i digitala tjänster

Den andra förändringen är att företag som vill lägga till Libra som betalmedel, exempelvis i en app, så måste de genomgå en licensieringsprocess. Det kommer inte längre, eller i alla fall inte till en början, gå att lägga till Libra utan det.

Jag ska inte säga att jag har exakt koll på vad gränsen går här. Jag misstänker att varje enskild apputvecklare inte kommer behöva skaffa sig en Libra-licens, utan att det snarare handlar om att man går via någon som har detta. Ungefär som exempelvis kreditkortsbolagen fungerar.

3. Libra Association skrotar planerna på att göra Libra permissionless

Den tredje stora förändringen handlar om att Libra Association inte längre ska låta vem som helst ge ut Libra, ungefär som det fungerar för en kryptovaluta som Bitcoin. Det är bara organisationerna som är medlemmar i Libra Assocation som kan ge ut nya libror. Och… så har var jag rätt övertygad om att det var redan innan.

En stor del av kritiken mot Libra som kom från kryptovärlden handlade just om att Libra är en centraliserad valuta. Vad det verkar har Facebook haft som ambition att öppna Libra för fler utgivare, men nu stänger man den här dörren. Åtminstone för tillfället. ”Forgoing the future transition to a permissionless system while maintaining its key economic properties”, som Libra Association uttrycker det.

Libra – not libra

Så vad innebär det här? Rent krass så betyder framför allt införandet av de ”lokala” valutorna på plattformen att Facebook skalar tillbaka sina Libra-planer rätt ordentligt. Inte så mycket för att man öppnar upp för andra valutor som hur förhållandet blir mellan dem.

Libra har alltid tänkt att vara en stablecoin – alltså en kryptovaluta kopplad till ett underliggande säkerheter till skillnad från Bitcoin vars värde bara styrs av vad de som handlar i valutan tycker att den är värd (som aktier). Det gör att en stablecoin, likt en nationell valuta, blir betydligt mer trögrörlig och därmed mer lämpad som betalmedel för vardagslivet. Bitcoin har ju som bekant rusat och rasat med hundra- och tusentals procent på kort tid.

Men den här kursförändringen pekar på att Libra-valutan i sig tar ett ordenligt kliv tillbaka. Att Libra inte, som jag trodde, kommer leva bredvid de andra valutorna, utan alltså bara bli någon form av växlingskontor. En som rent krasst förmodligen inte behövs i och med att det går att handla med de lokala libra-valutorna på Libra-blockkedjan.

Det här gör att det jag konstaterade när Libra släpptes blir än mer relevant: det är den digitala plånboken Calibra, där man lagrar sin Facebook-kryptovaluta, som är det som kommer bli viktigast för Facebook, inte Libra-valutan i sig.

 


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *