Kategorier
Allmänt digitalt Digitalisering Ekonomi och finans Mobilt Spaningar

Digitala spaningar vecka 20 2020 – del 3

USA förlänger teknikförbudet mot Huawei till maj 2021. Huawei återlanserar mobiler för att runda Google-förbudet. Telegram skrotar sin kryptovaluta TON. Telegram skrotar sin kryptovaluta TON. USA:s senat röstade ner förslag att förhindra polismyndigheter från att få ut amerikaners sökhistorik utan domstolsorder. Ikea släpper instruktioner hur man bygger coronakuddfort.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Mobilt

USA förlänger teknikförbudet mot Huawei till maj 2021

Det här är milt sagt dåliga nyheter för Huawei. Visst, även för några andra kinesiska företag, men nog framförallt för Huawei. USA förlänger sin tekniksvartlistning till maj 2021.

Som del i de allt sämre relationerna mellan Kina och USA (läs: Trump) så förbjöd USA som bekant ett antal kinesiska företag att i praktiken göra affärer i USA. Det innebar att amerikanska företag inte fick göra affärer med bolagen i den svarta listan. En konsekvens blev att Huawei inte längre fick använda Googles tjänster.

Det i sin tur innebar att Huawei inte fick förinstallera Googles appar, som Maps och Gmail, i sina mobiler. Än värre: de fick heller inte licensera Google Play. Med andra ord betyder det att Huawei-användare inte kan ladda ner Googles appar. Inga andra Android-appar heller – åtminstone inte via Google Play.

I Kina är det här egentligen inget problem. Google Play är förbjudet i landet, vilket gör att Android-appar måste installeras från tredjepartsbutiker, och kineser använder andra tjänster än Googles. Men i resten av världen?

Huawei har försökt täcka upp med andra samarbeten, som med ryska sökmotorn Yandex, men, tja, att Huaweis mobiler inte kommer få Google-appar i minst ett år till är alltså extremt dåliga nyheter för Huaweis globala mobilverksamhet.

Trump extends telecom order behind Huawei ban until May 2021

Trump has extended a national emergency order that paved the way for a ban on Chinese telecoms like Huawei and ZTE.

Huawei återlanserar och uppgraderar mobiler för att runda Google-förbudet

Hur jobbigt tycker Huawei att USA:s svartlistning som gör att Huawei inte kan använda Googles tjänster är? ”Äh, lugnt. vi håller på att ta fram ett nytt operativsystem, vi har nya partners för mejl och sök och vi bygger en helt egen appbutik som kommer bli ashäftig.” Samtidigt: ”Hörni, tänk om om vi skulle göra en Apple.”

Vad menar jag med det här? Apples SE-modeller har inneburit att Apple har tagit gammal hårdvara på utsidan och uppgraderat hårdvaran på insidan. Precis vad Huawei nu ser ut att göra.

Förbudet som USA har satt upp innebär att amerikanska företag inte får göra affärer med Huawei. Det innebär att Huawei inte får förinstallera Googles appar eller använda Google Play. I nya mobilmodeller. Däremot får de fortsätta använda Googles tjänster i befintliga modeller. Sååå…. Huawei kommer släppa New editions. Gamla modeller som fått uppgraderingar på insidan. Voilà! Rundat förbud.

Så hur jobbigt? VÄLDIGT jobbigt kan vi nog konstatera.

Huawei’s Google app loophole: Just keep re-releasing old devices

If new phones can’t ship with Google apps, how about small upgrades to 2019 phones?

 

Digitalisering

Haus.me – uppkopplat och 3D-utskrivet hus som är självförsörjande på el och vatten

Jäklar vad jag älskar det här av ren princip. 3D-utskrivna hus som ska vara självförsörjande vad gäller såväl el som vatten. Och dessutom vara rejält mycket mer energisnåla än standardhus. Nära nog allt är också uppkopplat för distansstyrning. Plus att det kommer med fingeravtryckslås som standard. Konceptet kallas haus. me, framtaget av startupen PassivDom. Och ja, det går självklart att få som prenumerationstjänst (ja, eller ”avbetalning” som vi sa förr, men hej).

Visst är det förstås lite mindre guld och gröna skogar när huset möter verkligheten. Vattenåtervinningen verkar bara (?) gälla duschvattnet (pratas visserligen om att vatten skapas från luftfuktighet förutom att det återanvänds), det krävs ju fortfarande sol eller att backupbatterierna är laddade, med tanke på all teknik som är inbyggd i huset så ser det väldigt inbrottsosäkert ut och, tja, det är inte direkt för alla.

Finns i tre modeller där en enrummare på 37 kvadrat går loss på två miljoner kronor medan värstingmodellen på 148 kvadratmeter, med två våningar och tre sovrum, befriar plånboken från 10 miljoner kronor. Vill man dessutom ha ”full off-grid capability” så kostar det extra. Ja, plus övriga tillkommande kostnader för alla tjänster inuti huset. Och att man måste ha någonstans att ha det. En sommarstuga för de technördigt välmående om man så vill.

Men det jag verkligen gillar är hur PassivDom tagit sig framtagandet. Istället för att börja med fasaden och stommen började man med isoleringen, med ett specialframtaget material. Man tänker inte uppkoppling och internet som en del av själva byggnaden och man låter huset bli helt självförsörjande (ish) på el och vatten.

Inte minst det sistnämnda har de senaste månaderna prepperklättrat rätt mycket högre upp i prioriteringslistor. Det närodlade – på alla sätt och vis. Tillbaka till bondesamhällesrötterna.

I vår del av världen har vi vant oss vid att el och vatten är saker som i princip alltid finns. Internetuppkoppling räknas nog till den skaran över livsnödvändiga saker numer. Men vi har också vant oss vid att saker funkar fint även (och mycket tack vare) globaliseringen. Det spelar ingen roll att tillverkning sker långt borta – infrastrukturen att skicka prylar hit och dit funkar för det mesta fint.

Men coronakrisen började ju trots allt med att Kina stängde ner. Helt plötsligt stängde världens fabrik. Långt innan vi stängde in oss började effekterna märkas av här. Men vi ser ju också det här på närmare håll. Sverige är extremt beroende av norra Sverige för el. Åtminstone om vi vill ha förnyelsebara alternativ.

En av sakerna som coronakrisen är att det är bra att ha saker närmare till hands. Framförallt flera äggkorgar. Även här som elförsörjningen: vi har tydligen redan överproduktion av el i Sverige. Problemet är alltså inte kapacitetsbrist, utan distributionsproblem. Att föra energin från producent till slutkund.

Den här utvecklingen har så sakteliga varit på gång ett tag, inte minst för att klimatkrisen har tvingat oss att börja tänka i nya banor. Jag när en liten förhoppning om att coronakrisen kan ge även den här trenden en välbehövlig knuff framåt.

Home

dream home in a dream location Autonomous self-sustainable Intelligent house 16 kWhBattery Storage550 galsClear Water Tank365 daysFully Autonomous Models Test Drive Can be delivered next day from stock no hookups required, zero onsite construction haus.me is a prefab house. It is assembled and equipped in the factory and delivered ready-to-go.

 

Ekonomi och finans

Telegram skrotar sin kryptovaluta TON

För ganska precis en månad meddelade chattjänsten Telegram att man hade nått milstolpen 400 miljoner månadsanvändare. Igår nådde man en ny milstolpe. En betydligt mindre rolig sådan. Telegram meddelar att man lägger ner sin kryptovalutan TON (Telegram Open Network).

TON fick mycket uppmärksamhet tack vare att den lyckades genomföra en ICO som drog in totalt 1,7 miljarder dollar. En kryptovalutornas gräsrotsbörsnotering, om man så vill. Men nu slänger Telegram alltså in handduken för valutan och tillhörande blockkedjenätverk.

Anledningen var alltså inte bristande intresse i sig. Det som fällde TON var en fnurra på trådens med USA:s finansöversynsmyndighet SEC som inte tyckte att ICO:n hade gått till på ett korrekt sätt. Till sist gav Telegram upp kampen.

Det här i sig kanske inte är en jättehändelse i det stora hela. Inte minst nu när världen verkligen har annat att bry sig om. Och även om det inte går att jämföra TON med Facebooks planerade kryptovaluta Libra (det är rätt mycket som skiljer) så är det potentiellt ändå lite dåliga nyheter för Facebook. Om inte annat att än att det kan sätta mer fokus på just kryptovalutor i sig. På fel sätt.

Telegram abandons $1.7 billion crypto project – Decrypt

Telegram has given up on the Telegram Open Network. The launch of the network was delayed by a court case with the SEC.

 

Övrigt

Frankrike klubbar lag som kan tvinga Facebook och Youtube att ta bort innehåll inom en timme

Frankrike är snabba på att implementera de EU-direktiv gällande internet som landat senaste året eller så (och inte ens hunnit landa än). För inte så länge sedan blev Frankrike första land att stifta nationell lag utifrån EU:s nya upphovsrättsdirektiv och i onsdags klubbade landet en lag som i vissa lägen kan kräva att företag som Facebook, Google, Twitter och Snapchat tar bort innehåll inom en timme. Om de inte lever upp till det kan de få böta upp till fyra procent av företagets årliga omsättning (per enskilt innehåll? Låter helt orimligt, men därför rimligt på ett orimligt sätt.)

Mer specifikt handlar det mest om hat- och terroristinnehåll, men även pedofilimaterial ska bort snabbt som attan. För övriga typer av ”uppenbart olagligt” innehåll så är det 24 timmar som gäller. (Så, ni vet, ”tack” säger Snapchat.)

Inte oväntat har lagen på förhand kritiserats, bland annat för att det inte är möjligt för företagen att ta bort innehåll på en timme. Det i sig är struntsnack förstås. Facebook gick bara häromdagen ut och konstaterade att deras uppladdningsfilter plockar bort 90 % av allt otillåtet material innan någon användare hinner anmäla det. Youtube har gått ut med liknande siffror.

Självklart kan det handla om att lite för mycket rycks om man implementerar maskinnedtagningar även på anmälningar, men även här har techjättarna idag rätt väl fungerande rutiner. Youtube har ju exempelvis även gjort det meckigare att anmäla exempelvis upphovsrättsbrott för att minska antalet okynnesanmälningar. Vi kan tänka att samma sak kan gälla även här.

Sedan har vi förstås hela diskussionen kring ansvar och yttrandefrihet, som är relevant och viktig. Hatbrottsfrågor är ännu mindre svartvita än upphovsrättsbrott rent avdömningsmässigt. Känns som att Facebooks kommande översynsråd kan komma att få hantera prejudicerande frågor inom just det här området.

France to Force Web Giants to Delete Some Content Within the Hour

Twitter France public affairs chief Audrey Herblin-Stoop said the company would continue to work closely with the government to build a safer Internet and fight against illegal hate speech, while protecting an open internet, freedom of expression and fair competition.

USA:s senat röstade ner förslag att förhindra polismyndigheter från att få ut amerikaners sökhistorik utan domstolsorder

Igår röstade USA:s senat ned ett lagförslag tänkt att öka integriteten för amerikaner. Med en rösts övervikt klubbade senaten att polismyndigheter måste skaffa sig en domstolsorder innan de får ta en titt på någons sök- eller surfhistorik.

Det här är alltså ännu ett exempel på den vanliga diskussionen mellan säkerhet och integritet. En diskussion som lär bli än mer relevant efter coronakrisen, när digital spårning och övervakning av medborgare har nått en helt ny nivå globalt.

Here’s Who Just Voted to Let the FBI Seize Your Online Search History Without a Warrant

A bipartisan amendment that would have prohibited law enforcement agencies, such as the FBI, from obtaining the web browsing and internet search histories of Americans without a warrant failed to pass in the U.S. Senate on Wednesday by a single vote.

Apple jagar molningenjörer

Apple verkar vara på storjakt efter ingenjörer som är vassa på molnlösningar. Är förstås rätt självklart att Apple söker folk som kan fixa infrastrukturen bakom företagets numer rätt många och datakrävande tjänster. Saker som iCloud och prenumerationstjänsterna.

Men frågan är om det är till sist är ett tecken på att Apple ska börja göra det jag har väntat på rätt länge: erbjuda molnlösningar till B2B-tredjepart. Som Amazons AWS.

iCloud har länge varit basen i många Apple-användares uppkopplade liv. En lösning plug- and play-integrerad såvål vad gäller hårdvara som mjukvara. Men däremot har Apple alltså aldrig riktigt gett sig på företagsvärlden. Med tanke på att Apple satsar allt mer på att komma in på storlekar av alla storlekar – inte minst de största – med sina produkter så skulle en egen AWS-tjänst vara ett rätt stort steg på vägen.

Apple är ju numer snart den enda techjätte som inte erbjuder det här som en del av sin utbudspalett.

Apple Goes on Cloud Computing Hiring Spree

Apple has hired multiple well-known software engineers with cloud computing expertise in recent months, according to a report from tech site…

Chrome börjar blocka annonser som suger för mycket resurser

Väldigt bra grej från Google. Chrome kommer börja blocka annonser som drar för mycket data eller ström. Omfattar extremt få annonser, men de ska stå för oproportionerligt mycket konsumtion av såväl data som ström.

Google gör förstås inte det här för att att de vill värna våra mobilbatterier eller datapotter. Grundorsaken är samma som att Google har byggt in allt mer annonsblockande i Chrome. Man vill värna sin annonsaffär genom att ta bort så många störiga och irriterande annonser som de kan. Så att folk inte ska börja installera riktiga annonsblockerare, alltså.

Men oavsett. Bra grej.

Google will soon block battery-draining ads from loading in Chrome

Google’s Chrome browser will begin blocking resource-heavy ads starting in late August, the company has announced. If an ad is using too many resources, Chrome will show an error page in the frame where the ad would have been shown.

Amazon har tagit fram en robot som dödar coronaviruset med UV-ljus

Ha! Fabulous. Amazon har utökat sin städpool i Whole Foods-butiker och lager. En robot som åker omkring och dränker väggar och inredning i UV-ljus eftersom det tydligen ska vara ett bra sätt att döda covid-19-viruset. Vetenskapen i det lämnar jag åt någon annan och nöjer mig med att konstatera att Amazon alltså har tagit fram en coronamördarrobot som ser ut som ett solarium på hjul.

Jag är inte helt säker, men jag misstänker att det kan vara så här det stora robotupproret börjar. Skynet är bara felsväng bort.

Amazon built a roving robot covered in UV light bulbs that could kill the coronavirus in warehouses and Whole Foods stores

In a video, the robot rolls down the aisle of a Whole Foods store, beaming UV light at the freezer doors.

Alla 201 avsnitt av The Office kommer återskapas – i Slack

Och ännu mer 2020. Och corona. Amerikanska The Office sändes i totalt 201 avsnitt. Nu kommer samtliga avsnitt att återskapas – i Slack. Varje vardag mellan 9 och 17 så kommer ”skådespelare” att agera de olika Office-karaktärerna. Ja, fast i form av Slack-meddelanden förstås.

Alla intresserade kan följa avsnitten i Slack. Och slacka om dem i två dedikerade kanaler.

Ifall någon undrar varför The Office är Netflixs mest tittade serie.

All 201 episodes of ’The Office’ will be recreated on Slack

All 201 episodes of ”The Office” will be recreated in Slack thanks to MSCHF.

Australien vinner AI Song Contest

Vissa saker uppmärksammas ALLDELES för lite. Som årets Song Contest. Och då menar jag inte den ish-tävling som typ icke-hölls. Jag pratar om den VIKTIGA tävlingen: Artificial Intelligence Song Contest. Som togs hem av… Australien (kan vi prata om det här att de överhuvudtaget får vara med i de här sammanhangen med europeiska musiktävlingar? Va? Va?). Uncanny Valley vann juryns och publikens hjärtan med sin housepianoindränkta och fejkstråksbubblande autotune-orgie ”Beautiful the World” (komplett med AI-grammatiskt korrekt titel, alltså).

Och ja. Jag gillar den skarpt. Men min nördreferenstolva ger jag trots allt till Nederländerna för artistnamnet Can AI Kick It?

Men Sverige då? Sverige? Ja, det gick lite sämre för team KTH/KMH + Doremir. Deras ”Come to Ge Ther” slutade på en tiondeplats av de 13 startande. Men hej. Då slipper åtminstone vi mecket med att stå som värd och fatta alla jobbiga beslut. Som… om man ska använda Zoom eller Messenger Rooms.

Sen kan vi förstås diskutera att några länder ställde upp med flera bidrag. De röstade säkert på sig själva också. Det är tragiskt att se en så ädel sport smutsas ner på det sättet.

Men som sagt. Viktigaste frågan. Aftonbladet? Expressen? VÄLDIGT dåligt med AI-eurovision-specialer.

Australia wins Artificial Intelligence Song Contest – The AI Song Contest

The Australian team named Uncanny Valley has won the AI Song Contest with a track entitled Beautiful the World.

Ikea släpper instruktioner hur man bygger coronakuddfort

Ha! Lysande. Ikea fortsätter att hjälpa oss ta oss igenom coronakarantänen. Senaste initiativet: Ikea i Ryssland har släppt tips på hur man bland annat kan bygga sitt eget kuddfort och indiantält. Med Ikea-prylar förstås.

Ja, eller som skapelserna heter på Ikea-språk: Förtress och Höuse.

Ikea Created Instructions for 6 Ways to Make Furniture Forts

A guide to keeping kids occupied from Russian agency Instinct.

PowerWash Simulator – en städsimulator!

Hahaha! Det här är fantastiskt på så många sätt. Det blir fanimig inte mer 2020 eller mer corona än det här. PowerWash Simulator. Som är precis vad det låter som. En… städsimulator.

Spelet går alltså ut på att du ska städa. Så bra du bara kan. Finns inget sätt att vinna, det enda du får när du har avklarat ditt verk är att få beröm (eller inte) av klienten. Plus alla städval man måste göra. Som… vilket munstycke man ska välja på högtryckssprutan.

Släpps i höst. Måste bli en gigantisk succé. Känns som att det kommer att bli en helt egen Twitch-kategori. För att inte tala om alla memes och tiktoks, där man lajvar spelet. Och… städar. I verkligheten. Eller en ny jättetrend hos Facebook. Städ-Watch Parties. När vänner bjuds in för att titta på när någon i bekantsskapskretsen städar – liveströmmat. Eller Houseparty-häng – där alla i sällskapet städar. Messenger Städ Rooms. Finns kort sagt sjukt stor potential här.

PowerWash Simulator is an oddly satisfying game that lets you clean filthy houses

It was an early Sunday morning when I decided I needed to give the house exterior a thorough washing. Although, I did not do this in real life, I was actually playing FuturLab’s PowerWash Simulator demo and it was oddly satisfying.

 

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Drabbas du ofta av FOMOOODS (Fear of missing out on Olas digitala spaningar)? Prenumera på mitt nyhetsbrev för att varje vecka få de viktigaste digitala händelserna direkt till din mejllåda!

Prenumerera här

 

Och eftersom du är här

Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant?

Tryck här för att se hur du gör


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *