Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
Detaljhandel/e-handel
Alibaba jagar uppemot 100 000 influencers utanför Kina för att öka sin försäljning globalt
Så har världens alla influencers en stor potentiell samarbetspartner till att se fram emot: Alibaba. Kinas e-handelsgigant siktar på att kroka uppemot 100 000 influencers runt om i världen för att växa utanför Kina.
Mer specifikt handlar det om ett program kopplat till AliExpress, Alibabas internationella plattform. Europa är primärt fokus (Ryssland, Frankrike, Spanien och Polen) – med andra ord stora AliExpress-marknader.
Likt de flesta kinesiska företag är Alibaba mestadels en inhemsk historia och likt exempelvis WeChat så har Alibaba fått slut på kineser. För att fortsätta växa så måste man kliva utanför de egna gränserna – inklusive att börja med ny slags konkurrens och försäljning på lite nya villkor. Men det kan också skynda på trenden att fila ner muren mellan e-handel och sociala medier.
En intressant detalj i sammanhanget är att AliExpress redan har en integration med bland annat Shopify – en av tjänsterna som är integrerade med Facebooks nya e-handelsplattform Shops. Med andra ord kan AliExpress initiativ tajta till relationen mellan Facebook och Alibaba. Och därmed på sätt och vis ge Facebook lite mer närvaro i Kina.
https://www.scmp.com/tech/e-commerce/article/3086518/alibaba-pushes-chinas-social-commerce-model-world-influencer
Alibaba ger ut en egen ”TV-tidning” för att hålla reda på när kändisar ska liveströmma under årets 618
Ha. Roligt. Och om konstateras: ännu en cirkel som sluts. Alibaba-plattformen Taobao har släppt en egen TV-tidning. Så att man kan hålla koll på när en favoritkändis ska livesända.
Nu är det inte ett fristående initiativ utan kopplat till Kinas näst största shoppingbonanza 618 som precis drog igång och kommer hålla på i dagarna 18 (18 dagar i juni alltså, därav namnet). Med tanke på att livevideoshopping redan är stort i Kina, och med tanke på att Alibaba i senaste kvartalsrapporten för ett par veckor sedan konstaterade att just livevideoshopping ökat med 88 % jämfört med 2019, så är det inte så konstigt att det här är stort under årets 618.
Så stort alltså att det behövs en egen förteckning över när olika kändisar kommer att sända via Taobao. Kort sagt: en gammal klassisk linjär-tv-tablå så att man vet när en kändis man gillar kommer att sälja saker till en i direktsändning.
Because 2020.
Make the most of your professional life
By clicking Continue, you agree to LinkedIn’s User Agreement, Privacy Policy, and Cookie Policy.
Amazon omsätter rejält mer än Aliababa, trots att Alibaba säljer för mycket mer
Ett rätt intressant jämförelse: omsättning för Alibaba och Amazon inom företagens olika verksamhetsområden. En jämförelse som Amazon vinner i förkrossande majestät.
Bara för någon vecka sedan gick Alibaba i samband med sin kvartalsrapport konstaterade Kinas e-handelsgigant att de för första gången sålde varor till ett värde över 1 biljon dollar. Vilket förstås är sjukt galet mycket. Men tittar man på omsättningen så är Amazon alltså jätten på området – rätt rejält.
Men det som däremot kanske är mest intressant i diagrammet är vinstjämförelsen. Där ligger Alibaba och Amazon nästan jämnt. Alibaba är alltså bättre på att behålla pengarna som snurrar runt i företaget.
Okej, nu ska man inte stirra sig helt blind på en jämförelse av den här typen, framförallt inte begränsad till bara ett år (kan ju finnas engångsutgiftsposter som stökar till det). Men det är som sagt var en lite kul jämförelse.
Amazon-säljare börjar märka produkter som ”limited” för att kunna höja priset
Ha. Förstås. Säljare på Amazon har börjat märka produkter som ”limited” för att kunna höja priset. Varför? För att runda Amazons priskollsfilter som slår ner på säljare som försöker sätt orimligt höga priser.
Bakgrund är förstås hela coronakrisen. När det var som värst började priserna på saker som handsprit och ansiktsmasker rusa iväg eftersom efterfrågan gjorde det. Det gick så långt som att Amazon uppmanade USA:s lagstiftare att göra det olagligt att höja priser under kristider (framförallt på ”krisprodukter” då).
Och nu har alltså säljare upptäckt att ”limited”-kategorin inte punktmarkeras lika hårt av Amazon. Här är det lättare att komma undan med upprackade priser.
Så, ni vet, nästa pandemi är det med andra ord samlarutgåvor av toalettpapper som vi kommer att köpa.
Amazon sellers are marking products as ”collectible” to get around price gouging rules
Amazon sellers are using a loophole to sell dumbbells, baking equipment, and other items in high demand during the COVID-19 pandemic for extremely high prices.
DoorDash lanserar sin egen e-handelsplattform
Det här är ett rätt logiskt steg: (mat)leveransföretaget DoorDash lanserar sin egen e-handelsplattform. Tänkt för restauranger som inte har sin egen onlinebeställfunktion. Ungefär som Shopify eller Facebook Shops, alltså. Klicka ihop en egen webbshop snabbt och enkelt (ja, eller klicka ihop en åtminstone).
Finns förstås en hel del aber här. Företag som hoppar på DoorDashs plattform kan bara välja DoorDash som leveranspartner och även om restauranger gör det mesta själv med att hantera sin onlinenärvaro via verktyget så kommer DoorDash fortfarande ta andel av försäljningen (även om avgifterna till största del pausas under 2020).
Även här ett område där gränser suddas ut, alltså. Lite som att alla innehållsföretag börjat bygga upp egna distributionsplattformar och att alla distributionsbolag har börjat ta fram eget innehåll. Varför nöja sig med bara en del av kundresan och leverantörskedjan när man kan kapa åt sig fler?
Och om det visar sig att den här flyger så lär den öppnas upp för fler leveransalternativ än bara DoorDash. Även här en rätt stark trend för 2020: släpp in konkurrenter och ta andel av deras affär om dina kunder inte bara vill använda dina tjänster.
https://www.theverge.com/2020/5/28/21273696/doordash-main-street-strong-storefront-online-delivery
Strömmade medier/prenumerationstjänster
Apple ska ha anlitat chef för ny sportsatsning för TV+
Ett intressant rykte: Apple kan ha anlitat en chef för sportinnehåll för Amazon Video. Ett rykte som dessutom kommer inte långt efter uppgifterna om att Apple kan jaga gammalt innehåll för att bredda utbudet och antalet titlar i TV+ (först ut: alla avsnitt av… Fragglarna!).
Apple har satsat allt mer på sport inom de flesta av sina innehållsinitiativ så på det sättet är det inte en oväntad manöver. Däremot är det ännu ett steg bort från den ursprungliga visionen av TV+ som Apple målade upp. Men inte bara det: sport är ju snart sagt det sista som kan få människor att bänka sig framför en direktsändning på utsatt tid. Men då ska det ju vara direktsänt också.
Visst kan Apple göra som de har gjort i andra sammanhang: skapa innehåll som ska ackompanjera något annat (som dokumentärer om artister). Men i det här fallet misstänker jag att Apple – som de flesta strömningstjänster, är sugna på att faktiskt köpa rättigheter till sportevenemangen. Det skulle bli ännu ett slags innehåll som kan korsbefruktas på olika sätt via Apples olika innehållstjänster – och driva trafik mellan dem.
Apple Hires Amazon Video Executive to Lead Apple TV+ Sports Division
Apple has reportedly hired Amazon Video sports content executive James DeLorenzo to work on its Apple TV+ on-demand video service. DeLorenzo has…
Spotifys poddtalangjakt Sound Up kommer till Sverige
Ha. Men självklart. Sedan 2018 har Spotify tydligen arrangerat talangjakt på aspirerande podcaststjärnor. Framförallt för att bredda utbudet av röster – på flera sätt. Primärt fokus är alltså på minoriteter i poddvärlden. Nu är det dags för Sverige att få sin egen upplaga där de poddare som väljs ut får hjälp med att vässa och marknadsföra sin podd utifrån den idé de pitchar in sig med.
Idol goes podcast, alltså. Hoppas att poddbattle är ett av tävlingsmomenten.
Spotify startar talangjakt för poddare
Spotifys offensiv i poddvärlden rullar vidare. En ny talangjakt startas nu i Sverige för att hjälpa fram blivande poddstjärnor. ”Hela branschen behöver bli bättre på att lyfta röster som inte hörs eller syns i dag”, säger Jenny Hermanson, nordisk vd för Spotify.
Apple på gång att lägga till ljudartiklar i News+
Det verkar som att uppgifterna om att Apple tänker göra News+ mer ljudigt stämde. I betaversionen av en kommande iOS-uppdatering så finns det en ljudavdelning med i appen.
Om man så vill så är det ytterligare en podcastsatsning från Apple. Typ. Men mer specifikt handlar det nog om just ljud. Att få in nyheter i ljudenheter som Homepoden. Så att man alltså som användare kan be om att få de senaste nyheterna upplästa.
Det är i sig inte särskilt oväntat. Apple har ju flera gånger visat att man helst inte vill förlita sig på tredje part för sina egna tjänster. Men man kan tänka att det här också är ett sätt att försöka få upp användningen för själva tjänsten överlag – för att därmed locka över fler publikationer till tjänsten. Det är ju precis det som varit en av de stora svagheterna i News+ så här långt: bristen på just tunga nyhetstjänster.
Det intressanta är förstås om det här också kommer innebära någon form av annonseringslösning inbyggt.
https://9to5mac.com/2020/06/01/heres-our-first-look-at-new-apple-news-audio-hidden-feature-in-ios-13-5-5-beta/
AT&T undantar HBO Max från datatak i abonnemang – men inga andra strömningstjänster
För bara någon vecka sedan lanserades den senaste spelaren på videoströmningsarenan: HBO Max. En tjänst som USA:s största internetoperatör AT&T kommer att undanta från datataken i sina abonnemang. Däremot kommer taket fortfarande gälla för övriga strömningstjänster.
Och ja. Anledningen är förstås att AT&T äger HBO Max. Och för att hålla uppe illusionen så verkar det som att HBO Max kommer att ta kostnadssmällen för eventuellt överskjutande trafik och stå för mellanskillnaden gentemot AT&T. Som då alltså är samma företag. Lite skön internfakturering, alltså.
Senaste åren har vi sett hur distributionsföretag har satsat allt mer på sitt eget innehåll medan innehållsföretagen byggt upp sina egna distributionsplattformar. Här ser vi alltså en av fördelarna. En fördel som säkerligen också finns med i kalkylen bakom Facebooks jätteinvestering i Indiens största mobiloperatör för inte så länge sedan.
Sen finns det förstås detaljen med nätneutralitet, som stoppar just den här typen av fördelsinitiativ. Ja, eller nätneutraliteten är ju numer skrotad i USA – vilket gör precis det här möjligt. Men frågan blir förstås än mer gråzonig i takt med att Apple och Google bygger in allt mer ”gratisdatatrafik” i sina produkter och tjänster.
HBO Max won’t hit AT&T data caps, but Netflix and Disney Plus will
Now that net neutrality is gone, AT&T is free to give its own HBO Max streaming service preferential treatment, while Netflix and Disney Plus will hit its data caps
Tesla satsar ännu mer på prenumerationstjänster
Ett rätt väntat drag: Tesla kan göra sin det fullständiga självkörningspaketet till en mjukvarubaserad prenumerationstjänst. Tesla mer än någon annan biltillverkare har redan från starten sett bilen som del av något betydligt större. Inte som slutprodukten, utan som startprodukten. Visst, service och leasing i all ära, men här ett paket där i princip allt ingår i en prenumeration. Och i varumärkets DNA.
Elon Musk har ju dessutom som plan att bygga in intäktsmöjligheter i sina bilar genom ett Uber-nätverk baserat på de självkörande bilarna. Kort sagt alltså låta bilen tjäna pengar när ägaren inte behöver dem.
Gällande det självkörande paketet så får man dock se till att prenumerationen inte löper ut precis när man ligger i 180 på autobahn.
Tesla going into software subscription service could become big business
Tesla has started to indicate that it is going to expand its software offering, including a subscription to its full…
Nytt spel exklusivt för Facebook Gaming
Nytt mobilspel: Go Go Bots. Med tanke på att det sprutar ut nya mobilspel så är det lite av en icke-nyhet. Men det är ett nytt spel för Facebook Gaming. Mer specifikt: exklusivt för Facebook Gaming.
Det sistnämnda är förstås det mest centrala här. Inte så att det inte har funnits spel exempelvis bara för Messenger tidigare, men med tanke på att Facebook har steppat upp sina spelambitioner rejält så kan vi tänka oss att vi kommer se fler exklusiva Facebook Gaming-titlar. Framförallt mer högprofilerade sådana.
Amazon släppte nyligen sitt första helt egenutvecklade spel och som bekant har all techjättar vid det här laget inte bara egna spelplattformar för tredjepartsspel utan också egna spelstudios under sina paraplyn. Det kommer bli väldigt spännande att följa den här utvecklingen. Och då inte för själva spelplattformarna, utan för att se vart spelformatet i sig kommer att ta vägen. Framförallt hur gränslandet mellan sociala medier, shopping och spel kommer att utvecklas.
’Go Go Bots’ is a Facebook Gaming exclusive from Ustwo
Ustwo has released a fun new mobile game on Facebook.
IoT – internet of things
SpaceX fortsätter skjuta upp internetsatelliter till Starlink
Det är väl få med någon form av digitalintresse som har missat att Tesla-grundaren Elon Musks rymdföretag SpaceX nådde en historisk milstolpe i helgen när de blev det första privatägda företaget som har skjutit upp människor i rymden. Men i skuggan av det så fortsätter SpaceX även med ett annat och för företaget sannolikt betydligt viktigare projekt (definitivt på lite kortare sikt): igår var det dags för nästa fas i Starlink-projektet.
Starlink är SpaceX initiativ att täcka jorden med internetsatelliter. Gårdagens uppskjutning ska ha inkluderat 60 nya satelliter utöver de 420 som redan svävar omkring bortom atmosfären. Målet är att Starlink-nätverket ska innehålla 40 000 satelliter när det är färdiguppskjutet. Satelliter som ska ge internetuppkoppling på Jorden. Främst delar av planeten som helt eller delvis saknar infrastruktur idag, men vi kan tänka att Musk och hans gäng har större visioner än så.
SpaceX är ju heller inte ensamma. Företag som Google, Facebook och Apple är också i full gång (eller sägs vara på gång) med att bygga internetnätverk i gränslandet mellan atmosfär och rymd.
Varför förlita sig på någon annan med att tillhandhålla uppkoppling när man kan göra det själv? Och dessutom ta betalt för det.
Watch SpaceX launch its latest batch of Starlink satellites, including one with a sun visor | TechCrunch
SpaceX just executed its most important and historic launch ever this past weekend, flying NASA astronauts for the first time. On Wednesday, it’s set to
Tencent planerar att investera 70 miljarder dollar i IoT, AI och cybersäkerhet
Ni vet Tencent, ägaren till Kinas största sociala plattform WeChat? Som även är världens största dataspelsföretag? Som övriga techjättar gör de förstås en del annat. Rätt mycket annat. Och det ser ut som att det kommer bli mer av ”annat”. Rätt mycket mer.
Enligt Reuters planerar Tencent att investera 70 miljarder dollar för att biffa upp sin ”teknikinfrastruktur”. Saker som molntjänster, AI, IoT, datacenter, 5G-nätverk, blockkedjeteknik, cybersäkerhet och kvantdatorer. Så typ… en del.
Tencent to invest $70 billion in ’new infrastructure’
Chinese tech giant Tencent Holdings <0700.HK> will invest 500 billion yuan ($70 billion) over the next five years in technology infrastructure including cloud computing, artificial intelligence and cybersecurity, the company said Tuesday.
AI – artificiell intelligens
Baidu lanserar tjänst för att AI-skapa nyhetsklipp från URL:er
Ny tjänst från Kinas sökjätte Baidu: VidPress. En tjänst som kan AI-skapa nyhetsvideoklipp utifrån en URL. Tryck in en URL i ena änden, VidPress kollar vad den länkade sidan handlar om, dammsuger internet efter mer information om samma nyhet och spottar sedan ur sig en Balthazar-mashupvideo utifrån informationen. VidPress ska kunna spotta ur sig 1000 nyhetsvideos om dagen på det här sättet. Ska dessutom själv kunna hitta trendande saker i sociala medier och skapa innehåll..
Baidu själva säger att de tänker ”tillhandahålla” VidPress till nyhetsföretag och innehållsskapare. En potentiell ny intäktsväg, alltså.
Det är inte första gången som en AI-algoritm själv kan skapa (video)nyheter, men den här känns snäppet mer avancerad än de jag tidigare har hört talas om.
Och den sätter också mer ljus på det jag har skrivit om några gånger: Google, publicisterna, pengarna och sökresultatet. Med andra ord huruvida Google ska betala för aggregerade nyheter eller inte. Ett problem som kan lösa sig självt om Google skapar sina egna nyheter. Och varför stanna där? Om Google själv tråcklar ihop söksvaret utifrån information som finns på webben så kan Google svara på alla frågor själv. Och därmed definitivt inte behöva slussa trafik bort från de egna plattformarna.
How Baidu’s AI produces news videos using just a URL
AI for news production is one of the areas that has drawn contrasting opinions. On one hand, it might help media houses produce more news in a better format with minimal effort, on the other hand, it might take away the human element of jou
Prenumerera på mitt nyhetsbrev!
Drabbas du ofta av FOMOOODS (Fear of missing out on Olas digitala spaningar)? Prenumera på mitt nyhetsbrev för att varje vecka få de viktigaste digitala händelserna direkt till din mejllåda!
Och eftersom du är här
Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant?
Tryck här för att se hur du gör