Kategorier
Sociala medier Sök/SEO Spaningar

Digitala spaningar vecka 23 2020

Facebook testar nyhetsbrevstjänst. Facebook släpper verktyg för att bulkradera innehåll. Snapchat slutar visa Trumps inlägg i Discover-flödet. Snap rullar ut Dynamic product ads globalt. Nya retargetingverktyg från LinkedIn. Slack inleder samarbete med Amazon kring molntjänster och videokonferensteknik. Google rullar ut Discovery-annonsformatet globalt.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Facebook testar nyhetsbrevstjänst

Nytt test från Facebook: och ett som potentiellt kan stöka om en del. Och är dessutom rätt ofacebookigt: Facebook testar en nyhetsbrevstjänst. Via e-post, alltså.

Funktionen är kopplad till Facebook-sidan och allting är tänkt att hanteras från sidans adminverktyg. Hantera adresslistan, skapa nyhetsbrevet och följa upp utskicken.

Och ja, det är förstås främst tänkt för Facebooks nya älsklingsmålgrupp: små och medelstora företag. Okej, inte nynytt, men framförallt under coronakrisen har Facebook kärleksbombat den här kundgruppen mer än någonsin tidigare. Tanken är förstås att bli den online-onestopshop som även Google håller på att bygga upp.

Än så länge har de två företagen fortfarande mest hållit sig på sina skomakarkanter, men de flyttar fram sina respektive positioner allt längre in på den andras planhalva.

Facebook Is Testing A New Email Marketing Tool For Pages

Facebook is running a test for a new email marketing tool that allows businesses to send and track email campaigns from their Facebook Pages.

Mark Zuckerberg och Donald Trump diskuterar Twitter-situationen

Hur hanterar Mark Zuckerberg och Donald Trump situationen med att Twitter har jiddrat med Trump? De tillbringade fredagen med att hänga ihop och prata om läget. Enligt Axios hade Zuckerberg och Trump ett telefonsamtal ihop i fredags. Ett samtal som både sidor ska ha sammanfattat som ”produktivt”.

Och Zuckerbergs inställning är… it’s complicated. Vilket det förstås är. Men med tanke på att Facebook har låtit inläggen vara kvar, och inte petat på dem som Twitter, så kan man tänka att båda sidor ser lite win-win här. Trump vill hitta nånstans där ha kan få göra som han vill och Zuckerberg ser ett läge att både få två-för-en: en tungviktare i anti-uppstycknings- och anti-regleringshörnan och en innehållsskapare som drar folk.

Ni vet. Typ som att Facebook jagar twitchare.

Trump and Zuckerberg share phone call amid social media furor

Both sides described the call as productive.

Facebook släpper verktyg för att bulkradera innehåll

Ny funktion från Facebook: Manage activity. Möjlighet att bulkradera eller bulkarkivera innehåll som man inte längre ”tycker speglar den person man är idag”, som Facebook uttrycker det. Arkiveringsfunktionen är lite som storiesarkivet: innehållet finns kvar, men syns bara för skaparen.

Facebook finally makes it way easier to trash your old posts | TechCrunch

Facebook is introducing a new tool to help users batch-delete old posts and shrink their digital footprint on the aging social network. Called ”Manage

Twitter

Twitter har haft sin bästa vecka någonsin

Coronakrisen har vänt upp och ner på ungefär allting. Inte minst har nya sociala plattformar hittat hem till gemene man utan vi har också sett ett uppsving för saker man nästan trodde var lite överspelade. Som Twitter. Enligt SensorTower och Apptopia har Twitter den här veckan kanske haft sin bästa vecka – nägonsin.

Enligt SensorTower hade Twitter under måndagen och tisdagen fler nedladdningar än någon dag sedan åtminstone 2014 (när ST började mäta). Apptopia å andra sidan säger att peaken kom under onsdagen, då Twitter-appen hade sin näst bästa nedladdningsdag någonsin. Liknande mönster även utanför USA.

Inte helt överensstämmande siffror, alltså, men som artikeln konstaterar: gemensam trend. Det är förstås lite svårt att veta eftersom Twitter själva inte släpper infon och det inte sträcker sig ända tillbaka till appens födsel, men ändå.

Men kanske ännu viktigare för Twitter: enligt Apptopia var torsdagen en ny rekorddag även sett till användning: 40 miljoner amerikaner ska ha loggat in i appen. Att jämföra med de 33 miljoner mDau som Twitter själv rapporterade i senaste kvartalsrapporten. Med andra ord: Twitters siffra är företagets eget hittepåvärde som ska omfatta de användare som Twitter anser sig kunna tjäna pengar på.

Och visst. Twitter har ju haft lite perfekt storm. Frontalkrock med såväl Donald Trump som Mark Zuckerberg, en pandemi som inte vill ge sig och ett USA som bokstavligen talat brinner.

Det är med andra ord intressant att så många vänder sig till Twitter för att få realtidsnyheterna om vad som händer i världen, plus att Twitters inställning till Trump-fejkande säkert kan ha lockat (tillbaka) några. Det är ju precis det som Twitter själva vill. Twitter. Where it’s at. De har ju i flera år vid det här laget klassat sig själva som just en nyhetstjänst och inte ett socialt medium.

Man kan tänka att det här inte betyder att Twitter hoppat upp till en jättemycket högre ny normalnivå – med andra ord att en del av det nya Twitter-intresset kommer att lägga sig rätt snart. Men det kommer oavsett bli intressant att se vad det här kan betyda för Twitter på sikt. Användarmässigt och intäktsmässigt.

Twitter has a record-breaking week as users looked for news of protests and COVID-19 | TechCrunch

Civil unrest due to the nationwide George Floyd protests drove Twitter to see a record number of new installs this week, according to data from two app

Twitters Jack Dorsey uppmanar sina följare att installera chattappen Signal

Såååååå. Okej. I förrgår ska Signal för första gången ha varit en av de tio mest nedladdade sociala apparna i USA. En app som är populär i sisådär demokratiska länder tack vare sin kompromisslösa inställning till helt krypterad kommunikation är alltså nu populärare än någonsin i USA.

Men inte bara det. Signal är numer även den app som Jack Dorsey tycker att hans Twitter-följare ska ladda ner och installera. Och därmed använda istället för, säg, Twitter för att skicka meddelanden.

Det säger… en del om läget i USA just nu.

Tweet där Jack Dorsey uppmanar till användning av Signal

TikTok

Barn lägger nästan lika mycket tid i TikTok som i Youtube

TikToks segertåg över världen fortsätter. En ny rapport från ”digital safety app maker” Qustodio har kollat läget hos 60 000 familjer i USA, Storbritannien och Spanien, mer specifikt på var deras 4-14-åringar lägger sin onlinetid. Och enligt den så är tiden som läggs i TikTok nu nästan lika stor som Youtubandet.

I USA var TikTok-tittande enligt undersökningen 82 minuter om dagen i februari och 95 minuter under covid-19-hemmasittandet, att jämföra med 86 respektive 97 minuter för Youtube. Medan USA och Storbritannien är rätt lika så sticker Spanien ut på sina ställen. Som att Instagram sög mer tid än Youtube såväl i februari som senaste månaderna. Hela 89 minuter om dagen. Dessutom använder spanska barn sociala medier betydligt mer än sina engelsktalande kompisar.

Visst. Nu är det här som sagt var en undersökning i mängden, men vi kan gissa att de är rätt väl överensstämmande med verkligheten.

Kids now spend nearly as much time watching TikTok as YouTube in US, UK and Spain | TechCrunch

A new study on kids’ app usage and habits indicates a major threat to YouTube’s dominance, as kids now split their time between Google’s online video

Snapchat

Snapchat slutar visa Trumps inlägg i Discover-flödet

Sååååå har även Snapchat valt sida i presidentvalet. Ja, eller åtminstone valt hur Trump ska hanteras. Kontot och inlägg får vara kvar, plus att det kommer att gå att söka upp. Det kommer däremot inte längre lyftas fram i Discover-flödet.

Snap hittar därmed på lite av en mellanväg mellan det Twitter gjort och den inställning som Facebook har antagit. Snap går på sätt och vis också längre än Twitter – eller väljer åtminstone en väg som slår bredare än Twitters punktnedslag. Snapchat kommer inte lyfta fram något av Trumps inlägg, oavsett innehåll, eftersom de bedömt att han ”initierar rasvåld”.

Det här kommer inte bara gälla Trump utan alltså alla som faller under den rubriken. Lite oklart exakt vad som krävs för att åka ner i rännan. Three strikes, you’re out? Ett inlägg som ses som våldsuppmuntrande? Kan man komma in i Discover-värmen igen och hur lång tid tar det? Oavsett så kan vi tänka oss att rasuppviglandet kommer att slå hårdast mot ena änden av det politiska spektrat. Vilket förstås kommer ge foliehattshissyfittarna ännu mer vatten på sin kvarn.

Ni vet det amerikanska presidentvalet 2016? Jag misstänker att vi senare i år kommer titta tillbaka på det och nostalgiskt reflektera över hur konfliktfritt och ogeggigt det var.

Snap will stop promoting Trump’s account after concluding his tweets incited violence

Trump will retain his account but no longer appear in Discover. More than 1.5 million people follow the president’s account.

Snapchat rullar ut shoppingannonsformatet Dynamic product ads globalt

Nästa sociala medium att ta ett kliv längre in på shoppingarenan: Snap rullar ut Dynamic product ads.

Det är ungefär samma format som funnits även hos andra ett tag, inte minst Facebook: se till att produktkatalogen är prydligt databasformaterad och skicka upp flödet till Snapchat för att baserat på det sedan skapa annonser automatiskt baserat på innehållet. Eventuella förändringar i exempelvis pris uppdateras i realtid.

Formatet i sig är inte ens nytt för Snapchat. Har funnits sedan 2018 och lanserades i USA i höstas. Men det här är alltså en rejält upprampningspush att DPA nu blir tillgängligt för annonsörer runt om i världen.

Jag har sagt det förut: e.handlare kommer framöver (och borde redan) behöva ge sin data betydligt mer kärlek. Mindre pixelpushande av gränssnittet, mer pixelpushande av inventarierna.

No Title

No Description

LinkedIn

Nya retargeting-annonsverktyg från LinkedIn. Två retargetingvarianter:

  • Baserat på användare som har sett 25, 50, 75 eller 100 procent av en videoannons.
  • Baserat på användare som har öppnat eller fyllt i ett lead-formulär.

Videoalternativet ska dessutom gå att använda i LinkedIns annonsnätverk. Alltså utanför själva tjänsten.

LinkedIn introduces new retargeting tools | TechCrunch

LinkedIn is announcing some new features for advertisers – retargeting capabilities tied to video ads and lead-generation forms, as well as new brand

Pinterest

Pinterest lägger till en Shop-flik

Pinterest vill att ännu fler ska använda appen i allmänhet och Lens-funktionen i synnerhet för sitt shoppande. Nu lanserar företaget därför en ny avdelning för just Lens-kameran: en Shop-tab. Funkar ungefär som Lens i stort: fota något eller ladda upp en bild och få förslag på likartade produkter som just nu finns i lager hos något företag.

Dessutom en bildsiffra: enligt Pinterest sker nu tre gånger fler bildsökningar via appen än 2019. Även Google har ju ett tag nu sett samma utveckling. Så, ni vet, kan vi en gång för alla börja tänka bild-SEO och inte bara döpa produktbilder till något internt eftersom bildnamnet inte spelar så stor roll för (e-handels)sajten där bilden hör hemma? Att tänka lite headless bildproduktkatalog?

https://techcrunch.com/2020/06/01/pinterest-adds-a-shop-tab-to-its-lens-camera-search-results-to-showcase-matching-in-stock-products/

Zoom

Zoom kommer inte kryptera samtal för gratisanvändare – för att följa lagen

För några dagar sedan kom info om att Zoom nu gör sig redo att kryptera sina videosamtal hela vägen. Avsaknaden av det här var en av de saker som Zoom kritiserades mest för när säkerhetshålsgate drog igång. En nyhet som kändes lite som en icke-nyhet eftersom Zoom redan pratat om det. Inte heller kändes det jättekonstigt att det bara gäller för betalabonnemang. Men så kom motiveringen till varför och då blev det genast konstigt: för att följa lagen.

Det handlar alltså om att Zoom går lagstiftare i olika delar av världen till mötes. Fullständigt krypterad kommunikation, som inte ska kunna avlyssnas av någon, gillar polisväsenden och stater så länge som det handlar om den egna kommunikationen. Not so much alla andras.

Visst. Man kan absolut tänka sig att risken är större att någon som har potentiellt fuffens för sig kommer köra den kostnadsfria versionen av Zoom. Typ internetmotsvarigheten till en engångsmobil. Och visst, man skulle kunna tänka sig att någon som misstänks för brott kan stängas av från sitt betalkonto och därmed förpassas till icke-betalvarianten. Men då faller ju lite av poängen med avlyssning för att hitta bevis om brott. ”Hej, polisen kommer avlyssna er.”

Så det här känns som en väldigt dålig bortförklaring, krasst talat.

Zoom won’t encrypt free calls because it wants to comply with law enforcement

If you’re a free Zoom user, and waiting for the company to roll out end-to-end encryption for better protection of your calls, you’re out of luck. Free calls won’t be encrypted, and law enforcement will be able to access your information in

Slack

Slack inleder samarbete med Amazon kring molntjänster och videokonferensteknik

Huh. Det här var ett lite oväntat samarbete. Slack och Amazon har inlett ett rätt långtgående samarbete kring molntjänster och videokonferensteknik.

Slack kommer nu använda Amazons AWS som ”preferred partner” vad gäller molntjänster även bortom själva lagringen (även saker som maskininlärningslösningar). Dessutom kommer Slack flytta över allt sitt röst- och videoringande till Amazons Chime-plattform. Amazon å sin sida kommer att rulla ut Slack till alla sina anställda (som potentiellt skulle kunna göra Amazon till Slacks största kund).

För Slacks del lär inte minst Microsoft och Teams varit en rätt påtaglig blåslampa. Men säkert även Zooms framfart. Slack har ju alltid byggt på att man ska kunna plugga in ungefär vilka verktyg som helst för att få till ett optimalt arbetsflöde, men det skadar förstås inte om man väljer Slacks lösningar. Inte minst som Slack på sikt skulle kunna ta mer betalt för fler tjänster.

Men det är en rätt stor affär även för Amazon. Och då framförallt för att ta sig ett par rejäla kliv in på samarbetsverktygsmarknaden. Både för att komma närmare slutkunderna, men förstås också för att ta fram bättre Slack-tjänster för att öka användningen av plattformen och därmed användningen av Amazons infrastrukturlösningar.

https://www.theverge.com/2020/6/4/21280829/slack-amazon-aws-partnership-amazon-chime-voice-video-calls

 

Sök/SEO

Google rullar ut Discovery-annonsformatet globalt

Ännu ett Google-annonsformat rullas ut för alla annonsörer: Discovery-formatet. Ett format som fungerar brett över i princip hela Googles ekosystem (och därmed ha en potentiell räckvidd om 2,9 miljarder användare) – och framförallt just i Discover-flödet. Och det är i sig en rätt stor förskjutning för Google. In på Facebooks planhalva.

Att Google placerar in annonser bland ”riktiga” träffar är förstås absolut inget nytt. De har de gjort ungefär sedan tidernas begynnelse. Själva kärnan i Google om man så vill. Senaste året eller så så börjar Google muddla till gränserna mellan organiskt och annonser allt mer – för att fler ska trycka på annonser utan att tänka på det. Och det gäller även placeringen. Att annonser börjar sprängas in mellan de organiska resultaten.

Men annonser i Discover-flödet skiljer sig trots allt åt jämfört med ”traditionell” SEM. Hela poängen med Discover är att det ska visa personaliserad information – innan besökaren har sökt. Det är alltså ett annonsformat baserat på målgrupp snarare än sökintention.

https://marketingland.com/google-is-coming-for-facebook-budgets-with-discovery-ads-now-available-globally-279627

Googles featured snippets markerar sökresultatet på sidan som innehållet kommer från

Ännu en nyhet i Googles featured snippets – numer plats 1. Om man klickar sig vidare från en featured snippet så kommer webbläsaren automatiskt att hoppa till det relevanta innehållet och dessutom gulmarkera det. Det krävs ingen åtgärd från sajtägarens sida, det är Google själv som löser det. Ja, om webbläsaren man använder stöder funktionen, vill säga.

Ännu en bra funktion för oss som googlar, alltså. Men det betyder också att Google tar ännu mer kontroll över vårt surfande. Eller rättare sagt: sajtägaren förlorar ännu lite kontroll över sin egen webbplats.

Google now highlights search results directly on webpages

Google is making it easier to find the information you’re searching for on websites by highlighting relevant sections in yellow, When clicking a result in a featured snippet, the engine also takes you to the specific part of the page.

Google börjar slå ihop featured snippets och faktarutor

Google har så sakteliga börjat fasa ut högerfaktarutorna vid datoranvändning. Ni vet de där som ofta bygger på Wikipedia-texter kombinerat med diverse annat innehåll om exempelvis kändisar. Här ett väldigt tydligt exempel på vad som är på gång istället: featured faktarutor. Typ.

Med andra ord: den första träffen är en blandning av en featured snippet och en faktaruta. En rätt logisk utveckling, eftersom skillnaden mellan den första träffen och en högerfaktaruta blivit allt mer flytande. Men inte bara det: en annan fördel är förstås att det här är ett format som fungerar lika bra på datorn som i mobilen. Eller rättare sagt: som gör att faktarutorna på riktigt flyttar in i mobilen, där de inte riktigt har hittat en lika självklar plats (på mer än ett sätt).

Och långsiktigt ännu mer relevant: det är även ett naturligt nästa steg i det Google har arbetat sig mot ett rätt bra tag vid det här laget. Att den första träffen blir en fullständig ”sajt” på egen hand. Vi kan anta att den här typen av format kommer bli vanligare även för företag och då integreras inte minst med Google Shopping. Produktkatalogen direkt i första träffen.

Google Featured Snippet Map Local One Pack

Andy Simpson shared a screen shot on Twitter of a featured snippet on Google but is also mixed as a local one pack. The search query was [med mal lawyer washington dc] and this is what this featured snippet local one pack looks like.

 

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Drabbas du ofta av FOMOOODS (Fear of missing out on Olas digitala spaningar)? Prenumera på mitt nyhetsbrev för att varje vecka få de viktigaste digitala händelserna direkt till din mejllåda!

Prenumerera här

 

Och eftersom du är här

Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant?

Tryck här för att se hur du gör


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *