Kategorier
Artikel Detaljhandel/e-handel Ekonomi och finans Marknadsföring Mobilt

Apple – en av världens största e-handels- och annonsplattformar?

Apples appekosystem genererade intäkter över en halv biljon dollar under 2019, enligt en ny rapport från Apple själva. En galen siffra i sig, men börjar man bryta ned siffrorna så framträder Apple som en jätte även inom e-handel och annonsering.

Hur mycket pengar genererar Facebooks appar i Europa? En hel massa – enligt Facebook. I en rapport som företaget gett Copenhagen Economics i uppdrag att genomföra blev slutsatsen att Facebooks fyra appar appar med alla tjänster genererade 208 miljarder euro under 2019. Något som skulle motsvara 3,1 miljoner arbetstillfällen.

Bild från Facebooks rapport som säger att Facebook genererade intäkter om 208 miljarder euro 2019 vilket motsvarar 3,1 miljoner jobb

Att Google inte långt senare presenterade något liknande kring sina tjänster var inte särskilt förvånande. Båda rapporterna har ett väldigt tydligt varumärkessyfte: visa på vilka samhällsviktiga funktioner som Facebook och Google numer är. Långt bort nyhetsflöden och sökrutor. Faktiska pengar och faktiska jobb. Anledningen? Minska det politiska trycket på att stycka upp dagens techjättar eller på något annat sätt sabba deras affärsmodeller.

Apples ekosystem – värt en halv biljon dollar

I år har Apple allt mer hamnat i samma kikarsikte. För bara några dagar sedan bekräftade EU att man har sjösatt två konkurrensutredningar mot Apple, där EU-kommissionen kommer att titta på framförallt hur Apple hanterar sin App Store. Mer specifikt: hur Apple där hanterar tjänster som konkurrerar med Apples egna.

Det är med andra ord ingen slump att Apple nu gör samma sak som Google och Facebook: man lägger fram en, som den ska vara, hyfsat oberoende rapport kring just Appstore. (Så oberoende den nu kan vara med Apple som uppdragsgivare, som i fallen med Facebook och Google.) Och den kommer fram till att Appstore förra året genererade det svindlande beloppet en halv biljon dollar i försäljning under förra året. 519 miljarder dollar.

Mobilhandeln står för 80 % av intäkterna

Den siffran är… något högre än den som Apple brukar redovisa för Appstore. Och det beror också på att Apple, precis som Facebook och Google, räknat annorlunda än hur de brukar för att få fram en större siffra. Men också, framförallt, för att visa den påverkan som respektive tjänst har bortom sig själv, så att säga. Vad appekonomin faktiskt innebär i ren samhällsnytta. Typ.

I Apples fall betyder det här att man valt ungefär det mått som e-handelsjättarna ofta använder när man redovisar hur det går: GMV. Gross merchant value. Värdet på alla varor som har sålts via plattformen. Även exempelvis Uber använder sig av något liknande när de pratar om gross bookings – värdet på åkningar eller matleveranser.

Och om vi bryter ned Apples halvbiljonsiffra så hamnar får vi det här:

Tittar vi på rubriken ”Digital goods and services” så hamnar vi ungefär vid den siffra som Apple går ut med kring Appstore i sina kvartalsrapporter (50 miljarder dollar omsättning för 2019). Med andra ord det vi oftast tänker på när det handlar om Appstore. Saker som prenumerationer på olika slags tjänster, som spel, strömmad video och musik. Men det är mobilhandeln som står för den överlägset största delen av intäkterna. Nästan 80 %.

Och det är när vi tittar på handeln och annonseringen som det blir riktigt intressant.

Apple – en av världens största e-handelsplattformar

Värdet på det som såldes via iOS-appar 2019 uppgick alltså till 413 miljarder (ja, eller 409 om vi drar av posten för digitala betalningar). Här ingår alla former av saker som köps via Apples appar – inklusive bildelningstjänster och matleveranser. Kategorin ”General retail”, om man vill mer ”traditionella” e-handelsprodukter som slutar med ett fysiskt paket, landar på 268 miljarder dollar.

Om vi jämför med några andra av världens största e-handlare så blir facit för 2019:

  • Alibaba: 1 biljon dollar
  • Amazon: 335 miljarder
  • JD.com: 294 miljarder
  • Pinduoduo: 145 miljarder

För Apple blir siffran alltså 409 eller 268 miljarder. Jag har lite dålig koll på hur de övriga räknar ”varor” här, men jag misstänker att exempelvis livsmedel kan ingå.

Vill man dessutom sätta ovanstående siffror så ska den totala e-handeln i Europa 2019 ha varit värd runt 700 miljarder dollar (621 miljarder euro).

Apples appar – en av världens största annonseringsplattformar

Tittar vi sedan på annonsförsäljningen så blir det uppskattade värdet 45 miljarder dollar, fördelat på 25 miljarder i icke-spelappar och 20 miljarder i spelappar. Även här, ungefär så här blir det om vi jämför med omsättningen från några av de övriga, största annonsörer på världsscenen:

  • Google: 135 miljarder dollar
  • Facebook: 70 miljarder
  • Alibaba: 30 miljarder
  • Amazon: 14 miljarder
  • Baidu: 13 miljarder
  • Tencent: 11,5 miljarder

(Eftersom inte alla bryter ut annonseringen specifikt, så är vissa siffror externa uppskattningar.)

Återigen, här kan man diskutera definitioner. Ovanstående handlar om omsättning, medan Apple pratar om ”billings and sales”. Å andra sidan ska Apples siffror rimligtvis handla om just ”in-app advertising” – alltså de annonser som köps och säljs inuti appar. Det kan med andra ord betyda att sökannonserna i Appstore inte är inkluderade i Apples siffror.

Äpplen och päron – men ändå intressant

Stora siffror. Siffror som förstås ska tag med busslaster nypor salt. Siffrorna är, som jag har konstaterat, inte rakt jämförbara. Ja, det är ju alltid lite svårt oavsett vilka företag man jämför med, men ännu mer nu. Inte minst eftersom det här, precis som de värden som Facebook och Google lyfte fram i sina motsvarande rapporter, bygger på uppskattningar.

Och visst. Tittar vi på själva e-handelsvärdet så finns det förstås en rejäl överlappning mellan Apple och övriga jag räknar upp här. En stor del av försäljningen går ju via företagens iOS-appar.

Att Apple omsätter och tjänar galet mycket pengar är ingen nyhet. Det räcker att titta på valfri Apple-kvartalsrapport för det. Men eftersom Apple ofta inte berättar hur det går för sina tjänster var och en för sig så glöms de ofta bort i jämförelser. Som att iMessage och Apples egen karttjänst är bland de största chatt- och karttjänsterna i världen.

Nu ser vi alltså här kanske lite samma sak kring Apple som e-handelsplattform och annonseringsplattform.

Att Apples appekosystem alltså är bland de största i världen – även inom de här två områdena.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *