Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 2: Strömmade medier, WWDC 2020
- Del 3: IoT – internet of things, AR/VR, Mobilt, Ekonomi och finans, Övrigt
Veckans artikel: App Clips – viktigaste nyheten som Apple presenterade under WWDC 2020
App Clips – viktigaste nyheten som Apple presenterade under WWDC 2020
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
Instagram Shopping öppnas snart för alla företag och innehållsskapare i Sverige
Så är det dags för Facebook att trycka på stora Instagram Shopping-knappen. Från och med 9 juli så kommer möjligheten att skapa shoppingbara Instagram-inlägg öppnas för alla företag som har minst en ”godkänd” produkt. Men inte bara det: funktionen öppnas även för innehållsskapare.
Nu gäller det fortfarande bara för de länder där Instagram Shopping finns och man måste bli godkänd för Shopping-programmet. Och eftersom Sverige är ett av de aktuella länderna så är det alltså shoppingtime om ett par veckor.
Soon nearly any influencer will be able to sell stuff on Instagram
Instagram announced its new Commerce Eligibility Requirements which will allow more users to sell products on the platform.
WhatsApp Pay stoppas av Brasiliens centralbank bara dagar efter lanseringen
Så har Brasiliens centralbank fått lite feeling. Bara dagar efter att mobilbetalningstjänsten WhatsApp Pay lanserades i landet, som första marknad för tjänsten, så har den nu stoppats. Och anledningen är… lite lätt snömosig.
Formellt handlar det om att landet verkar vilja kolla så att WhatsApp Pay följer allt vad datasäkerhet och konkurrenslagstiftning heter. Men att Facebook själva säger sig ha vänstertacklats av beslutet, efter att varit i kontakt med regleringsmyndigheterna kort före lanseringen, så känns det lite som: Facebook bad, mmmkay?
Nu reagerar Brasiliens centralbank visserligen ungefär som de flesta översynsmyndigheter, och för den delen politiker, bara någon andas valuta- eller betalningsplattformar som rundar de gamla etablerade kanalerna. Men vi kan tänka att det blir extra jobbigt just för att Facebook står bakom tjänsten.
Att se vad det här kan innebära för WhatsApp Pay. Både i Brasilien och på andra ställen. Att Facebook nu stött på patrull i de två största WhatsApp-marknaderna är förstås ett rejält avbräck.
WhatsApp payments suspended in Brazil by Central Bank
Brazil's Central Bank has suspended WhatsApp's payments feature in the country to ensure competition in the payment system market. The news just over a week after the messaging service announced its launch there.
Facebook börjar visa varningsruta vid delning av gamla artiklar
Ännu ett försök från Facebook att försöka minska spridningen av fejknyheter: om någon försöker dela en artikel som är äldre än 90 dagar så kommer Facebook visa en varningsruta. Kommer fortfarande gå att dela, men det är åtminstone ett försök att uppmärksamma den som vill dela att det är gamla grejer som det handlar om.
Facebook säger dessutom att den här funktionen även kan komma att läggas till vid annat slags innehåll. Exempelvis visa en likadan popupruta om någon vill dela covid-19-innehåll. Ett ”uppladdningsfilter” för delningar alltså.
Så, ni vet, grejer som kommer göra Trump och hans högerfoliehattskompisar på ännu bättre humör.
Facebook will show users a pop-up warning before they share an outdated story | TechCrunch
Facebook announced Thursday that it would introduce a notification screen warning users if they try to share content that's more than 90 days old. They'll
Unilever och Verizon pausar sin annonsering på Facebook, Instagram (och Twitter)
Igår var ingen rolig dag för vare sig Facebook eller Twitter. Definitivt inte aktieägarna. Båda aktierna kollapsade 7-8 % och även ett företag som Snap drogs med i raset. Anledningen? Ännu fler företag bojkottar Facebooks plattformar och kommer (åtminstone tillfälligt) sluta annonsera där. Och senaste ut är riktiga tungviktare: Verizon och Unilever.
Gårdagens ras var specifikt mycket drivet av Unilevers besked. De ställer in sin annonsering i USA hos Facebook, Instagram och Twitter åtminstone året ut (Verizons bojkott omfattar inte Twitter). Unilever konstaterar att ”varumärken har en plikt att hjälpa till att bygga ett pålitligt och säkert digitalt ekosystem”. Det gör man alltså som varumärke bäst genom att sluta annonsera på Facebook och Twitter.
Det känns som att Verizon är mer ärliga i sin motivering: de kommer att pausa sin annonsering ”till dess att Facebook kan skapa en acceptabel situation som vi är bekväma med och är i linje med vad vi har arrangerat med Youtube och andra partners”. Med andra ord: att det finns hatinnehåll på Facebook är inget större problem. Att Verizon inte kan vara säkra på att deras annonser inte syns tillsammans med sånt innehåll är det. Med andra ord samma argument som när Youtube var i samma storm för ett tag sedan.
Unilever and Verizon are the latest companies to pull their advertising from Facebook | TechCrunch
Advertiser momentum against Facebook's content and monetization policies continues to grow. Last night, Verizon (which owns TechCrunch) said it will be
Facebook kommer börja flagga innehåll ”med högt nyhetsvärde” som bryter mot användarvillkoren
Igår meddelande Unilever att man kommer att sluta annonsera på Facebook, Instagram och Twitter i USA eftersom man tycker att det är för lite kärlek där (läs: de är oroliga för att deras annonser syns vid hatinnehåll). När en av världens största annonsörer går ut med det kan det förstås bli lite jobbigt. För att försöka blidka den bojkottsvåg som börjar torna upp på horisonten gick Mark Zuckerberg igår ut och meddelade att Facebook kommer att… göra en Twitter.
Facebook kommer inte heller fortsättningsvis ta ner innehåll från politiker eller offentliga personer även om det bryter mot Facebooks användarvillkor. Däremot kommer man nu börja flagga inläggen och förklara att de får vara kvar tack vare sitt ”höga nyhetsvärde”. Det kommer även gå att dela dessa inlägg så att folk kan ”fördöma inläggen” (en… märklig formulering), men man kommer få upp en ruta som förklarar att inlägget kan bryta mot villkoren.
En light-version av det Twitter har infört, alltså. En i linje med Zuckerbergs tal om att hålla yttrandefriheten högt (men till skillnad från Twitter göra skillnad på folk och folk).
Rent spontant känns Twitters vägval enklare att motivera och försvara. Misstänker att den här nya riktlinjen inte kommer göra underverk för annonsbojkottandet eller kritiken.
As advertisers revolt, Facebook commits to flagging 'newsworthy' political speech that violates policy | TechCrunch
As advertisers pull away from Facebook to protest the social networking giant's hands-off approach to misinformation and hate speech, the company is
Facebook förbjuder hatannonser
Alltså, Facebook gör det inte enkelt för sig. Häromdagen gick Zuckerberg åter ut med att de inte kommer att ta bort inlägg från politiker och kända personer även om dessa inlägg bryter mot Facebooks användarvillkor. Däremot kommer de börja märka upp dem som ”ja, de här bryter mot våra villkor, men de får vara kvar eftersom de har högt nyhetsvärde och det är bra för då kommer ni prata om och dela dem här hos oss, vilket gör att vi kan visa fler annonser” (okej, det sista kan vara min tolkning).
Samtidigt går Facebook också ut med att man nu kommer att stoppa hatannonser - mer specifikt annonser som talar illa om någon minoritet, som etnisk eller sexuell. Ja, fast bara om annonserna påstår att dessa grupper är ett hot mot människoliv, tydligen.
Så bortsett från att att inläggspolicyn gör skillnad på folk och folk (som ju Twitter i ärlighetens namn också har brottats med fram till nyligen) så är det alltså skillnad på vad man får säga i en annons och vad man får säga i ett inlägg.
Tror kanske inte att Facebooks linje i den här frågan kommer möta jättemånga jubelrop. Någonstans.
No Title
No Description
Hur mycket av Facebook-annonsbojkottandet är bojkottswashande?
En intressant och viktig vinkel och frågeställning. Hur pass omfattande är bojkotten av Facebook (i synnerhet) och andra sociala medier i samband med Black Lives Matter-protesterna. Egentligen?
De företag som gått ut med att de kommer att pausa sin annonsering i olika lång tid i olika stor mängd sociala medier (även om Facebook förstås är gemensam nämnare) så har det för det mesta handlat om USA. Inte så konstigt eftersom frågans själva epicentrum finns där. Men hur pass genuin är egentligen bojkotterna?
Bortsett från den geografiska begränsningen ser det också ut som att vissa inte inkluderar Instagram. Dessutom ser Facebooks annonsnätverk inte heller ut att omfattas när företag ombeds förtydliga. Verizon kanske har varit ärligast så här långt när de i princip rakt ut medgav att det inte handlar om rasistsakfrågan i sig utan om att de är oroliga att det saknas garantier att deras annonser inte kommer att visas med kontroversiellt innehåll som kan slå mot varumärket.
Om man så vill: hur mycket handlar det om bojkottswahsande?
The "Stop Hate For Profit" Movement Isn't Going to Stop Anything
Yesterday, Verizon became the latest company to join a corporate chorus boycotting Facebook advertisements in July as part of a rallying cry to get Facebook's corporate board to take action on the rampant racism and hate speech that many of us have come to associate with the platform.
Instagram Reels rullas ut i fler länder
Instagrams TikTok-variant Reels släpps nu i Frankrike och Tyskland efter att initialt bara ha funnits tillgängligt i Brasilien. Med andra ord kan vi anta att piloten där varit bra. Eller åtminstone tillräckligt bra för att testa på fler ställen.
En skillnad mot ursprungsversionen av Reels är att den nu, efter användaråterkoppling, inte bara kommer att vara tillgänglig via Stories, utan också via vanliga flödet. Reels kommer få en fast plats på profilsidan och för offentliga konton så kommer Reels-klipp dessutom att dyka upp i Explore-flödet.
Så ja, Instagrams TikTok-klon blir mer alltså mer lik TikTok.
Instagram expands its TikTok clone 'Reels' to new markets | TechCrunch
Instagram is expanding its TikTok competitor known as "Reels" to new markets, following its launch last year in Brazil. Starting today, Instagram is
Facebook lanserar spåkuleappen Forecast
En intressant och väldigt märklig ny app från Facebook. Forecast, en… spåkuleapp.
Ja, nästan åtminstone. Det handlar om en tjänst tänkt att samla ihop svar på framtida frågor. Inbjudna experter ska kunna välja egna frågor eller plocka upp frågeförslag som användarna skickar in. Experterna ska kunna komma med sin framtidsspaning och förklara varför de tror på ett visst utfall. Sen ska man kunna följa och se hur respektive expert lyckas. (Ja, när det går att svara på den frågan, antar jag. Svaret på frågan ”vad är meningen med livet?” eller ”när kommer universum gå under” kan sannolikt bli lite svåra att ge ett definitivt svar på.)
Det märkliga kommer sedan i att användare ska kunna rösta på vad de tror är det mest troliga scenariot för en fråga. Tänk uppjazzad Facebook-enkät.
Nu handlar det initialt alltså om inbjudna experter (oklar definition) och ett avgränsat frågeområde (covid-19).
En app med experter som ger expertsvar. Typ. Ännu ett antifejknyhetsinitiativ, kan tänkas. Och, tja, lite Google över det hela. Men det mest intressanta är alltså vad det verkar fokuset på experter snarare än kändisar. I Kina finns det tjänster där människor som typ Anders Tegnell är superstjärnorna. Vore intressant om mer av det skulle landa hos oss.
Facebook asks its users to predict the future with its Forecast app
Facebook's new iOS app, Forecast, has experts make predictions on users' questions.
Snapchat
Snapchat presenterar sin första ”shoppingbara” originalserie The Drop
Ni vet livevideoshoppingtrenden? Där folk bänkar sig framför livesändningar för att se någon man följer sälja saker till en? TV-shop och Tupperwareparty i ett? Ett syskon till det här börjar också växa fram: serier med samma syfte. Nu droppar Snapchat sin första ”shoppingbara” originalserie The Drop.
The Drop ska fokusera på ”exklusiva streetwear-samarbeten” med kändisar och designers. Känns med andra ord lite som en variant på Amazons Making the Cut, där Heidi Klum och Tim Gunn kommer att typ reboota Project Runway. Kort sagt att designers får tävla mot varandra - med Amazon-tillägget att grejer som tas fram under tävlingsmomenten också ska kunna köpas av tittarna rätt omgående.
Ännu ett område där underhållning, sociala medier och e-handel allt mer växer ihop, alltså.
Snapchat Announces First Shoppable Show, 'The Drop,' to Sell Limited-Edition Streetwear
Snap is developing Snapchat's first-ever "shoppable" original show: "The Drop," pitched to marketers as part of the annual NewFronts.
LinkedIn lägger till profilbildsekal för att visa att man söker jobb
LinkedIn gör ju som bekant som Facebook - fast några år senare. Här kommer ännu ett sådant tillägg, och ett som är riktigt passande för LinkedIn. En dekal för profilbilden som visar att man söker jobb.
LinkedIn har dessutom fått stöd för att visa publikt att man söker jobb. Den vanliga inställningen ”bara för rekryterare” finns fortfarande, men nu går det också att välja att alla ska se att man söker jobb - eller bara nya utmaningar. Väljer man den publika inställningen så läggs den nya dekalen #opentowork automagiskt till ovanpå profilbilden.
Så här gör man för att lägga till dekalen
TikTok
TikTok lanserar ny annonshubb och influencermarknadsplats
TikTok fortsätter flytta fram annonseringsambitionerna. Igår öppnade företaget TikTok for business tänkt att bli stället där man ska hantera allt som har med annonser att göra. Samma lösning som flera andra erbjuder, alltså.
Dessutom lanserade Bytedance det nya AR-formatet Brand Scan. Sponsrade linser för TikTok, om man så vill. Sist men inte minst håller Bytedance också på att testköra nya plattformen Creator marketplace i några länder. Ett ställe där annonsörer och influencers är tänkta att kunna mötas. En marknadsplats för att hitta sina TikTok-influencers, alltså.
TikTok unveils global platform for marketers, Brand Scan AR ads
Ahead of its first appearance at the NewFronts, the company made the important step of launching a streamlined hub for its marketing services.
TikTok ger sina användare tillgång till hela Princes bakkatalog
Ooooo. Det här är det överlägset mest övertygande argumentet att börja använda TikTok så här långt. Som första kortvideotjänst har TikTok säkrat rättigheterna till hela Princes bakkatalog. Fritt fram att tiktoka till några av de bästa låtar som har skrivits, alltså.
Och ja. Visst är skämtet ”tonight we’re gonna party like it’s flera år innan ni som använder den här appen är födda” oundvikligt, men hej.
Prince. ❤️🕺😎🎸👠
TikTok adds Prince's entire catalog for your next viral dance
You can check out a livestreamed tour of Paisley Park on the app this Monday.
iOS 14 avslöjar att TikTok lyssnar på Apples inklistringsfunktion mest hela tiden
Ni vet anklagelserna om att även TikTok bara är en förlängd propagandaarm för den kinesiska staten? De här uppgifterna lär inte minska de spekulationerna. En video som avslöjar att TikTok ligger och lyssnar på iOS clipboardfunktion i princip hela tiden. Och kan därmed samla in det du skriver på dina Apple-enheter.
iOS 14 kommer ge oss ännu ett infomeddelande som får mer framträdande roll: varje gång du klistrar in något via Apples Universal clipboard-funktion - som gör att det du kopierar eller klipper ut i en av dina Apple-prylar automagiskt nästan direkt kan klistras in i en annan. Den nya funktionen har avslöjat att TikTok lyssnar av clipboard med några sekunders mellanrum och klistrar in det i TikTok. Ja, eller det klistras in i TikTok på något sätt som du ser. Men någonstans.
Känns lite som en TikTok- eller iOS 14-bugg (med tanke på att de som använder iOS 14 nu använder en betaversion så känns det sistnämnda förstås troligt, inte minst som det kommer uppgifter om att andra appar också drabbas) - men man kan förstås undra varför den i så fall överhuvudtaget kan dyka upp.
Blir intressant att se hur TikTok eller Apple förklarar det här beteendet. Och hur snabbt det täpps till.
TikTok Snoops Your Clipboard Every Few Seconds
A new feature on iOS 14 that reveals every time an app reads your clipboard reveals TikTok does so every few seconds. That's a security nightmare.
TikTok medger att de legat och lyssnat på urklippen i iOS - och kommer sluta göra det
Igår skrev jag om att TikTok har kommits på med att nästan hela tiden ligga och lyssna på vad som finns i urklippet i iPhonen. Nu visar det sig att det inte var en iOS 14-betabugg - utan något som TikTok medvetet har lagt till. Och nu ska sluta göra i en kommande uppdatering.
I iOS 14 så är en ny funktion att operativet kommer att meddela iPhone-ägaren när en app använder urklippet. Framförallt Apples Universal clipboard - funktionen som gör det möjligt att kopiera och klistra in mellan olika Apple-enheter. Jag spekulerade igår att det kändes just som en iOS-bugg - men nu bekräftar Bytedance att det är en medveten funktion. Anledningen? Som del i en funktion ”för att identifiera upprepat, spammigt beteende”. Så på grund av anledning.
Det har dessutom visat sig att även andra appar har kollat av urklippet utan att användaren har koll på det. Som Google News, AliExpress och Patreon. Även här gissar jag att motiveringen inte kommer att vara… helt glasklar. Och som konstateras i artiklar kring det här: det här är sånt som avslöjats i iOS - hur är läget på Android-sidan?
Känns som ännu ett läge när företag har kunnat bespara sig själva onödigt tjafs ganska enkelt. Gör inte konstiga saker som användaren inte förväntar sig, mmkay?
https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/tiktok-clipboard-iphone-ios-14-software-snooping-a9588151.html
Övrigt sociala medier
Coca-Cola avbryter all annonsering i sociala medier i minst en månad
Senaste dagarna har jätteföretag som Verizon, Unilever, Honda och Hershey meddelat att de kommer att pausa sin annonsering i Facebook och Instagram (och bredare i vissa fall). Nu ännu ett namn: Coca-Cola. Läskföretaget kommer att pausa sin annonsering i alla sociala medier i minst 30 dagar med start 1 juli. Coca-Colas paus kommer dessutom gälla globalt, inte bara för USA som varit fallet för flera (de flesta?) som gjort liknande så här långt.
https://www.theverge.com/2020/6/26/21305065/coca-cola-pause-ads-facebook-social-platforms-july-boycott
Microsoft lanserar Teams för privatpersoner
Så är det dags för Microsoft att bredda de potentiella målgrupperna för Teams. Igår släpptes en tidig version av ett Teams för privatpersoner. I stort samma gamla vanliga Teams, men fokuserat på de funktioner som ”busy moms” kan behöva. Chatt, videosamtal, att göra-listor, planerinsstöd, dokumentdelning, kalender och, tja, all that jazz.
Microsoft Teams now available for personal use as Microsoft targets friends and families
Microsoft is bringing Teams to consumers. It's part of a broader effort to win back consumers with services, and Microsoft Teams will be focused on those trying to organize groups. A preview version will be available for iOS and Android in the coming weeks.
Slack gör det möjligt att skapa samarbetsytor för upp till 20 företag
Ni vet trenden med flest ansikten på skärmen i sitt videokonferensverktyg vinner? Nu gör Slack något liknande för samarbetsforum överlag. Igår presenterades nya funktionen Slack Connect, där upp till 20 organisationer ska kunna samarbeta inom samma Slack-konto.
Visst nu går det här ju att typ göra redan, men då krävs mer jobb med att bjuda in alla som ska vara med. Det här är gissningsvis ett sätt att dra in hela organisationer i Slack-trädet och låta Gud sortera ut resten (ja, eller respektive kanalansvarig).
Slack lets up to 20 companies chat in the same channel
Slack, which is commonly used as a chat program within organizations, is now introducing a way to communicate with people from other organizations. According to Slack, Slack Connect will let you connect with up to 20 organizations in a single channel.
Sök/SEO
Google kommer börja betala för visst utvalt nyhetsinnehåll
Så tar Google nästa steg att anpassa sig efter den ny verkligheten i och med EU:s nya upphovsrättsdirektiv, som klubbades förra året. Google gick igår ut med mer information kring hur deras tänka Apple News+konkurrent kan fungera.
Inledningsvis handlar det om att det här kommer rullas ut i tre länder och för några stora publicister där. Ja, eller som Google kallar det: publicister som erbjuder ”högkvalitativt innehåll”. Inte helt klart exakt hur det kommer fungera, men det kommer att bli en ”enhanced storytelling experience”, där det mest intressanta draget är att Google säger att de kommer att ta ”betalväggskostnaden och därmed erbjuda användare gratis tillgång till innehållet”. Vilket är ett annat ord att säga att man kommer att betala för innehåll för sina egna kunders räkning.
När Google vapenskramlade som mest i och med upphovsrättsdirektivet, och när Frankrike sedan som första lag införde direktivet som lag, så har jag konstaterat att Google kan ha det här förhållningssättet mot enskilda länder, men i slutändan behöver Google nyhetssajterna mer än nyhetssajterna behöver Google. Trafiken som kommer från Google minskar stadigt, inte minst tack vare Googles ambition att flytta in allt mer innehåll direkt i sökresultatet. Man ska kort sagt inte behöva trycka sig vidare - och det är precis det som hela Googles sök (inklusive Maps) håller på att ställas om till.
Att andra, som Apple och Facebook, vittrat blod och allt mer börjat bygga upp egna tjänster för att övertyga publicister (än så länge med sisådär framgång) lär också vara en del i att Google nu försöker uppa sitt game på nyhetsområdet.
Sedan handlar det för samtliga ovanstående företag om att man själva väljer ut vilka publicister som kan vara aktuella. Vill man vara krass kan man anta att ”trovärdig nyhetskälla” kan översättas till ”dem som är mest troliga att stämma oss eftersom de har de finansiella musklerna”. (Googles förklaring att de ”säljer annonser, inte sökresultat och klick” är förstås rätt skrattretande i det här sammanhanget. Utan sökinnehållet finns det ju liksom inget att sälja annonser mot.)
Exakt vad det här kan landa i är förstås lite för tidigt att säga. En sån här slags tjänst lär nog oavsett inte till fyllo blidka reglerarna på endera sida om Atlanten, även om de stora publicisterna kan lockas att gnälla lite mindre.
Google will start paying some publishers for news articles
A new licensing program from Google will see it pay for news content from select publishers. The content will form part of a "new news experience" coming later this year, launching first on its Google News and Discover services.
Google lanserar företagschattjänsten Business messages
Det här är en extremt intressant tjänst från Google. Business messages. En chattjänst för företags kunddialoger. Googles motsvarighet till Facebooks olika inboxar, om man så vill.
Tjänsten kommer fungera i vanliga sökfunktionen (åtkomlig via My business) men också i Maps. Tjänsten ska gå att koppla ihop med ”befintliga kundtjänstsystem”.
Google har ju steg för steg lagt till stöd för att göra sökresultat, inte minst My business-lisningar, mer interaktiva. Att få (små)företags kunder att välja Google inte bara för att hitta den information de söker utan att också göra Google till kontaktvägen mellan företaget och kunden. (Är ju överlag numer strategin för Googles sociala intiativ - ta utgångspunkt i det de verkligen kan: sök.)
Sättet att kommunicera med företag direkt via My business har alltid varit… lite eljest. Men trots att den funktion som har funnits egentligen varit en kanal där vem som helst får svara så börjar allt fler ställa sina frågor den vägen. Det lär vara en stor anledning till att Google nu tar det här steget. Och att man kan kontakta ett företag direkt från sökresultatet, på ett vettigt sätt, är ett jättekliv. Och lite av en game changer.
Att se när funktionen landar här hos oss.
Now sending: Business Messages via Google Maps and Search
People develop loyalty to the brands that make it easy to purchase products and services and connect with their customer support. Google has built digital tools to help brands do this, including the ability to message customers through Google Maps and Search, via Google My Business.
Google gör automatisk resning av sökhistorik till förval för nya konton
Så tar Google ännu ett steg för att visa att man gillar integritet. Typ. Funktionen att kunna ställa in så att sökhistorik och röstsökningar automatiskt ska raderas efter en viss tid blir nu det förvalda alternativet för alla nyskapade konton.
Om man inte ändrar i inställningar så rensas den sparade datan efter 18 månader (eller 3 år för Youtube-tittningar. Tydligen ska det sistnämnda bero på att man vill säkerställa att ”plattformens rekommenderingsalgoritmer fungerar som de ska”. Ifall någon undrar hur långt bak i tiden Youtube tittar när de rekommenderar innehåll att titta på.)
Google will now auto-delete location and search history by default for new users
In a significant privacy and data retention move, Google will now enable its auto-delete features for all new users, covering search, location history, and YouTube history. The settings are available through the MyActivity page.