Kategorier
Sociala medier Spaningar

Digitala spaningar vecka 28 2020

Instagram börjar testa Reels i Indien. Instagram lägger till shoppingavdelning. WhatsApp Business har 50 miljoner månadsanvändare och får produktkatalogfunktion. Facebook kan stoppa politiska annonser inför amerikanska presidentvalet. TikToks självserviceannonsplattform rullas ut globalt. USA kan förbjuda TikTok och andra kinesiska sociala medier. Twitter kan lansera prenumerationstjänst.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Instagram börjar testa kortvideofunktionen Reels i Indien

You snooze, you lose. Vad har Instagram och TikTok gemensamt? Ja, ett antal saker, men en av dem är att Indien är respektive tjänsts näst största marknad (ja, eller till och med största marknad för TikTok, eftersom appen i hemlandet Kina, Douyin, strikt talat är en annan app). Och att båda två nu har en kortvideotjänst ute i landet, efter det att Facebook breddat testet av Instagrams nya kortvideofunktion Reels till Indien.

Det som gör den här utrullningen lite speciell är att den kommer bara dagar efter det att Indien har bannlyst över 50 kinesiska appar, en av dem just TikTok. Så Facebook har med andra ord vittrat blod.

Nu lär det visserligen inte ha gått riktigt så snabbt. Eftersom Indien alltså är Instagrams näst största marknad sett till användare så var det ett rätt givet land att testa Reels i. Har nog alltså funnits i tidplanen ett tag. Men Facebook är förstås inte dummare än att de tänker utnyttja situationen. Jag misstänker med andra ord att uppskalningen av Reels-testet i Indien kan gå fortare än det ursprungligen var tänkt.

Sett till användare så har Instagram en bit upp till TikTok i Indien, men förbudet har gjort att appen har plockats bort från såväl Appstore som Google Play. Än värre för ägare Bytedance är att tjänsten slutat fungera för användare som redan hade appen installerad när internetoperatörer också börjat blocka tjänsten. Hur länge appförbudet håller i sig vet ingen, men kortvideoknarkande indier har alltså tvingats se sig om efter andra plattformar. Att se om TikTok lockar tillbaka sina användare när/om appen tillåts igen.

https://www.theverge.com/2020/7/6/21314370/instagram-reels-india-tiktok-video-editing-15-seconds-brazil-france-germany-lasso?1

Instagram lägger till shoppingavdelning

Nytt test från Instagram: en shoppingavdelning. En ny shoppingikon knuffar undan aktivitetshjärtat. Shopping hamnar därmed i Instagrams huvudmeny, vilket på sätt och vis fullbordar Facebooks shoppingambitioner – som en central del av Instagram-upplevelsen.

Vi kan nog anta att den här utvecklingen kommer fortsätta. Shopping är fortfarande en underflik i huvudappen. Om man så vill: fortfarande något separat. Men steg för steg lär shopping fullt ut vävas in i Instagrams DNA.

Instagram swaps out its ’Activity’ tab for ’Shop’ in new global test | TechCrunch

Instagram today is starting a small global test of the Instagram Shop tab, first announced this May, which allows Instagram users to shop from top brands

Instagram rullar ut fastnålade kommentarer för alla användare

Ny funktion i Instagram: testet med fastnålade kommentarer permanentas och rullas nu ut till alla användare. Det blir med andra ord möjligt att nåla fast tre kommentarer högst upp under ett inlägg. Ännu ett försök från Facebook att göra Instagram till en trevligare upplevelse med mindre neggig stämning.

Instagram’s pinned comments feature is rolling out to everyone now

Instagram says its pinned comments feature, which it’s been testing for two months, is rolling out to everyone now. The feature is designed to help authors of posts better manage the tone of conversations by highlighting positive comments.

WhatsApp Business har nu 50 miljoner månadsanvändare och får produktkatalogfunktion

Nya funktioner för WhatsApp Business och kanske än mer intressant – lite siffror om användningen.

Funktionsmässigt är det två nyheter: stöd för QR-koder och den nya funktionen Catalogue. Den förstnämnda ger småföretagare möjlighet att exempelvis sätta upp snabbgenvägar till sitt WhatsApp-konto inuti sina fysiska lokaler medan Catalogue är ungefär det som numer finns både i Instagram och Facebook – möjlighet att visa upp delar av en produktkatalog direkt inuti en chatt.

Att dessa två kommer nu är ingen slump: för några veckor sedan gjorde Facebook sin så här långt näst största företagsaffär när de köpte nästan tio procent av Reliance Jio, Indiens största mobiloperatör.

Samtidigt meddelade Facebook att man också inlett ett separat samarbete med en annan del av Reliance-konglomeratet: Reliance Retail. Indiens största detaljhandelskedja. Ett samarbete som gjorde det möjligt för kvartersbutiker i Indien att sälja online för uthämtning i butik – via just WhatsApp. Facebook steppar alltså upp sitt offlinehandelsgame i och med de nya funktionerna.

Dessutom får vi veta att WhatsApp Business – den separata företagsversionen av WhatsApp – nu har över 50 miljoner aktiva månadsanvändare, två och ett halvt år efter att den lanserades. En app som hade ett growth hack inbyggt: appen är gratis för företag att använda som dialogkanal med sina kunder. Det finns dock två bfrasklappar.

Företag får bara kommunicera med kunder som först själva tagit kontakt med företaget och gratiskommunikationen gäller bara om företaget svarar på kunders meddelanden inom 24 timmar. Tar företag längre tid än så på sig så kostar det pengar att skicka svaret. Med andra ord: det finns ett rätt starkt incitament att svara snabbt på kundärenden, vilket i sin tur är tänkt att göra WhatsApp till stället där man kan förvänta sig snabb återkoppling. Det i sin tur ska göra att fler tipsar vänner om tjänsten, som i sin tur gör att fler företag får upp ögonen för plattformen etc. etc.

WhatsApp Business är alltså del av Facebooks strävan mot att minska sitt beroende av annonsintäkter. Så frågan är då hur mycket WhatsApp Business kan dra in till Facebook? Ja, det vet vi förstås inte, eftersom Facebook inte sagt flaska om det. Men man kan roa sig med lite extremt hypotetiska räkneexempel.

WhatsApp Business är alltså kostnadsfri att använda, som utgångsvärde. Eftersom jag inte har en aning om hur många meddelanden som skickas och än mindre hur många som kostar pengar så nöjer jag mig med att titta på månadsavgifter som partnerföretag tar ut för att ge något större företag tillgång till WhatsApp Business API. Har sett en lägstakostnad på 89 dollar upp till 1500, beroende på storlek och hur många meddelande som skickas.

De flesta företag som använder tjänsten lär inte utnyttja API:et, men om vi tar lägsta beloppet fördelat på alla användare så får vi något som kanske skulle kunna vara ett snittvärde. Då landar vi totalt på närmare en halv miljard dollar – i månaden. Plus förseningsavgiften för meddelanden.

Jag tror inte att Facebook tar ut någon avgift för API:et gentemot sina partners, men det skulle förstås inte vara orimligt att de skulle göra det. Åtminstone på sikt. Men oavsett så skulle WhatsApp-ekonomin numer omsätta säg 6 miljarder dollar på årsbasis. Bara i avgifter. Sedan tillkommer förstås försäljningen av de produkter och tjänster som handlare kan sälja via den här kanalen.

WhatsApp kan alltså börja bli en riktig jätteverksamhet för Facebook. Även sett till de pengar som plattformen omsätter.

WhatsApp Business, now with 50M MAUs, adds QR codes and catalog sharing | TechCrunch

The global COVID-19 health pandemic has raised the stakes for businesses when it comes to using digital channels to connect with customers, and

Facebook mötte ledarna bakom bojkottrörelsen och… det gick inte så bra

Mark Zuckerberg må ha sagt att de bojkottande annonsörerna kommer tillbaka, vilket lär vara en korrekt prognos, men annonsavhoppen har skakat om Facebook. Ett bevis på det är att Mark Zuckerberg, Sheryl Sandberg och andra i Facebooks toppskikt igår ska ha träffat ledarna bakom bojkottörelsen. Och, tja, det verkar ju ha gått… bra.

Om det hade varit en avtalsförhandling så misstänker jag att man hade sagt att förhandlingarna strandade.

Ad boycott leaders say meeting with Zuckerberg was ’a disappointment’

The groups behind the Stop Hate for Profit campaign say the boycott will continue.

Facebook-rapport säger att Facebook inte har gjort tillräckligt för att motarbeta diskriminering och värna medborgerliga rättigheter

Där ser man. Facebook har inte gjort tillräckligt mycket för att motarbeta diskriminering på sin plattform. Och har dessutom de senaste två åren fattat ”förvånande och hjärtekrossande beslut som har representerat påtagliga motgångar för medborgerliga rättigheter”. Allt enligt… Facebook.

Ja, eller åtminstone enligt en oberoende rapport gjord av experter på området – en rapport beställd av Facebook. Genomlysningen slår ner på Facebook med saker som att plattformen har låtit yttrandefrihet gå före insatser mot diskriminering och att man fattat beslut utan att konsultera juridisk expertis. Dessutom att Facebook i och med det här också satt besvärande prejudikat som kan komma att påverka inte minst läget kring det amerikanska valet.

Nu har jag inte läst den hundrasidiga, inte slutgiltiga rapporten, så jag nöjer mig med att konstatera det här. Vissa saker borde inte vara förvånande, som att yttrandefrihet hållits överlägset högst. Har ju varit lite av Zuckerbergs mantra. Jag antar dessutom att citatet i början här låter lika översvulstigt som på svenska.

Men oavsett: rapportens slutsats landar förstås inte tidsmässigt idealt för Facebook. Det här förstärker argumenten som kritikerna, inte minst i samband med Black Lives Matter-protesterna, lyfter fram. Att Facebook får lite pluspoäng för att de trots allt har agerat på några saker som två tidigare rapporter från samma konstellation pekat på lär väga lätt.

Men den stora utmaningen för Facebook blir förstås hur de ska agera utifrån rapporten, gällande punkterna som företaget kritiseras för. Inte så att de är bundna att följa alla rekommendationer som kan ges där, men om de väljer att inte agera på en rapport de alltså själva har initierat, ja, då kommer de förstås kritiseras för det.

With great power kommer också en massa huvudvärk. Gammalt djungelordspråk.

https://www.nytimes.com/2020/07/08/technology/facebook-civil-rights-audit.html?1

Facebook kan stoppa politiska annonser inför amerikanska presidentvalet

Facebook kan fortsätta gå i Twitters (och TikToks) fotspår. Uppgifter om att Facebook kan stoppa alla politiska annonser inför det amerikanska presidentvalet i höst. Inget klart, än så länge bara interna diskussioner, men att ens uppgifter nu har börjat cirkulera är lite talande.

Twitter kastade in handduken för politiska annonser för att de insåg att pengarna inte var värt jiddret. Facebooks problem just nu verkar tyda på att även de verkar vara inne på samma linje.

Sen är det förstås mycket som är oklart även kring de uppgifter som nu förekommer. Om det är en engångsinsats (eller åtminstone en geografiskt avgränsad insats) som handlar om USA eller om det här i så fall skulle vara början på något betydligt större. Att Facebook alltså gör en Twitter fullt ut.

Om det här nu skulle bli verklighet så kommer det förstås ge upphov till en hel massa diskussioner. Inte minst kopplat till demokrati och yttrandefrihet. Med tanke på att sociala medier är våra offentliga diskussionsrum så kan det få långtgående konsekvenser om dessa plattformar inte längre skulle tillåta politiska annonser (samtidigt som, tja, det kanske skulle vara positivt för debattklimatet).

Facebook reportedly considering ban on political ads before election

Bloomberg reports that Facebook is considering but has not finalized a days-long political advertising blackout ahead of the 2020 US presidential election.

TikTok

TikToks självserviceannonsplattform rullas ut globalt

Det finns timing och det finns timing. Häromdagen meddelade TikTok att tjänsten nu gör sin självserviceplattform tillgänglig för alla annonsörer. Perfekt timing, med tanke på Facebooks annonsproblem. Lite mindre perfekt timing, med tanke på TikToks egna problem med, tja, det mesta.

Oavsett så är tanken förstås att den nya plattformen ska göra det enklare att hantera sina TikTok-annonser ungefär på samma sätt som motsvarande lösning hos andra tjänster.

Dessutom lanserar TikTok företagskonton som kan innehålla länkar till sajter och knapp för mejlkontakt. Sist men inte minst sockrar Bytedance sitt erbjudande till den just nu hetaste annonsmarknaden: små och medelstora företag. 100 miljoner dollar sätts upp som en startplatta för nya annonsörer.

TikTok Opens its Self-Serve Ad Platform to All Businesses

TikTok is opening its platform up to all advertisers with its new, self-serve ad buying platform.

TikTok har plockat bort sin app från Appstore och Google Play i Hong Kong

Ibland går det fort. Igår gick TikTok-ägaren Bytedance ut med att man skulle stänga ned sin verksamhet i Hong Kong ”inom några dagar” som följd av den nya nationella säkerhetslagen som Kina har dängt till staden med (och därmed förmodligen brutit mot det avtal som landet skrev med Storbritannien när de två länderna enades om överlämning). Och nu har Bytedance plockat bort TiKTok från Appstore och Google Play i staden.

Anledningen är densamma som gjort att Facebook, Google, Microsoft, Zoom och Telegram meddelat att de kommer att ”pausa” utlämning av användardata till myndigheterna i staden (Apple har däremot meddelat att man ”utvärderar” nya lagen, vilket är ett skönt sätt att säga att man inte vill stöta sig med den viktiga Kina-marknaden). Och nu kastar alltså TikTok helt in handduken.

Bolagen har insett att det mesta av vad mänskliga rättigheter nu också åkt ut genom fönstret i Hong Kong, vilket gör att användares onlineinformation i myndighetshänder bokstavligen talat kan vara extremt dåligt för hälsan.

Det finns dock två intressanta saker med TikTok i det här sammanhanget. Det ena är att ägaren Bytedance är ett kinesiskt bolag. Det andra är att TikTok överhuvudtaget har funnits tillgängligt i Hong Kong – och inte den kinesiska varianten Douyin.

Det betyder att Bytedance alltså har sett Hong Kong som ”utlandet”. Men det är alltså slut med det nu. Frågan är nu om Douyin ersätter TikTok i Hong Kong – eller om Hong Kong-borna åtminstone på kort sikt får se sig om efter andra sätt att få utlopp för sina kortvideocravings.

TikTok pulls its app from Hong Kong’s Play Store and App Store

TikTok is perhaps the most troubled app in the world right now. A week after the app was banned in India, Bytedance-owned social network has decided to pull its apps from the Play Store and the App Store in Hong Kong amid political tensions

Även USA kan förbjuda TikTok och andra kinesiska sociala medier

Ni vet det där att Indien i förra veckan förbjöd över 50 kinesiska appar, bland dem TikTok och WeChat, med motivering att de undergrävde Indiens suveränitet och nationella säkerhet? Nu kan USA överväga samma sak. Utrikesminister Mike Pompeo konstaterade igår att USA ”tittar på” att förbjuda kinesiska sociala appar som just TikTok. Att de dessutom har jobbat på det här ”en lång tid”. Med ungefär samma motivering: att den kinesiska staten spionerar på amerikanska medborgare.

TikTok å sin sida fortsätter böja sig trippelt för att försäkra politiker och myndigheter om att så inte är fallet (förstås). Bara senaste tiden har TikTok tillsatt en före detta amerikansk Disney-topp som VD, återigen pekat på att alla användardata lagras i USA eller Singapore (oavsett: inte i Kina) och allt mer börjat bygga vattentäta skott mellan TikTok och den kinesiska versionen Douyin (som också omfattar människorna som arbetar med dem). Men visst: vi pratar om ett företag som trots allt är kinesiskt, med allt det innebär med band till partiet. Så misstankarna lär inte försvinna över en natt, även om det skulle visa sig inte ligga något alls i dem.

Nu är det inte första gången som Trump-administrationen ”allvarligt ha övervägt” saker som sedan har runnit ut i sanden. Man har visserligen slagit ned hårt på teknikleverantörer som Huawei, men steget till att blocka TikTok och liknande är ändå rätt stort. Några tankar oavsett:

Indien svartlistade ett gäng appar rätt brett. Även spel. USA verkar alltså fokusera på just sociala medier. Frågan är förstås hur det i så fall skulle definieras. Spel är ju numer mer än någonsin sociala medier.

Blir också intressant att se hur USA i så fall skulle definiera ”kinesisk”. Zoom är ju, trots sin kinesiske grundare, formellt ett amerikanskt företag. Men två av de tre företag som bygger tjänsten ska vara kinesiska. Det tredje är oklart var det hör hemma.

Om USA väljer samma spår som i Indien kan det också innebära att det inte bara slutar med att apparna måste plockas bort från appbutikerna – utan att tjänsterna överlag ska spärras. I Indien har det inneburit att exempelvis TikTok har slutat fungera även för dem som hade installerat appen sedan tidigare i och med att tjänsterna har blockats av internetoperatörerna. I Indien har det inneburit ett uppsving för mindre kortvideotjänster – även lokala indiska sådana. Folk har alltså inte (bara) flockats till Instagram och Youtube. Vore intressant om samma utveckling skulle ske i USA. Ett Zoom-fenomen på kortvideosidan, alltså.

Indien är TikToks näst största marknad (ja, eller rent formellt den största eftersom Douyin, Kina-versionen, mer eller mindre är en helt separat app). Skulle även dörren till den tredje största marknaden stängas så vore det ett väldigt stort slag mot Bytedance. Yay, säger Facebook och Google.

No Title

No Description

LinkedIn

LinkedIn börjar visa trendande hashtaginlägg som karusell

LinkedIn gör en Google. I ett försök att uppmuntra till mer hashtaganvändande visas tre ”trendande” inlägg nu i en karusell i flödet.

Twitter

Twitter kan lansera prenumerationstjänst

Igår gjorde Twitter-aktien ett litet glädjeskutt. Anledningen? En jobbannons som söker folk som ska arbeta med en ”first” för Twitter. En prenumerationsplattform. Oooooch… det är ungefär vad vi vet. Plus att teamet som ska arbeta med den heter Gryphon.

Ibland behövs inte mycket för att göra marknaden glad. Let the vilda spekulerandet begin.

Vi får några fler ledtrådar i annonsen. Som att Gryphon-folket ska arbeta ”nära” teamen som jobbar med Twitters betalningsteam och teamet bakom Twitter. com. Så vad kan det handla om? Artikeln lyfter några av de givna spekulationsscenarierna. Som en betalversion av Twitter, med exempelvis mer analysverktyg. Eller någon form av Patreon-lösning, så att man kan betala sina favorittwittrare. Ja, eller sätt att smidigt betala för direktsända sportsändningar.

Twitter is working on a new subscription platform, hints job listing

Twitter appears to be working on a new subscription platform for its social networking service. A new job listing confirms the existence of a new team at Twitter working on subscriptions.

Vi tweetar mindre argt när det är varmt – och på helger

Ha. Fabulous. Underbar studie. Som har kommit fram till att vi tweetar mindre argt när det är varmt.

Människorna bakom studien ville ta reda på om det finns samma mönster online som i verkligheten kopplat till temperatur. Att högre temperaturer leder till att blodet enklare börjar koka. Bildligt talat. Att saker som våldsbrott ökar. Men det visar sig vara precis tvärtom.

Det mesta argtweetandet sker när temperaturen är under 15 grader celsius och vi är som minst argtweetiga när temperaturen ligger runt 25-30 grader. När det blir extremvärme stiger ilskan något igen, men där var urvalet tydligen för litet för att kunna dra definitiva slutsatser.

Förklaringen? Saker som att de som begår brott är lågutbildade och twittrare överlag är mer högutbildade – och kvinnor. Men också att högre temperaturer får oss att vara ute och umgås med andra mer. Kort sagt har vi inte tid att argtwittra lika mycket.

Dessutom ser argtwittrandet ut att peaka på måndagar.Yay! Jobbvecka!

Så med andra ord har vi hittat lösningen på dålig stämning online. Elda på den globala uppvärmningen och avskaffa måndagar. Mark?

The science behind why everyone is angry on Twitter on Mondays

The link between hot weather and aggressive crime is well established. But can the same be said for online aggression, such as angry tweets? And is online anger a predictor of assaults? Our study just published suggests the answer is a clea

Övrigt sociala medier

Indiens TikTok-förbud gör att lokala TikTok-konkurrenter rusar i användning

I förra veckan förbjöd Indien över 50 kinesiska appar, vilket gjorde att de plockades bort från såväl Appstore som Google Play. Men även indiska internetoperatörer blockade tjänsterna, så att apparna slutade fungera även för dem som haft dem installerade sedan tidigare. Som TikTok. Fantastiska nyheter för inte minst Instagram, kan tänkas. Men det verkar som att indierna hittat andra kanaler för att få utlopp för sitt kortvideoknarkande.

Det innebär att lokala appar som Chingari har rusat i nedladdningslistorna, men även en amerikansk app ser ut att ha fått rejält mycket mer snurr på verksamheten. Triller ska ha sprungit om både Youtube och Instagram åtminstone på iOS-sidan.

Som vanligt är inte nedladdningar samma sak som användning. Drösvis med människor har förstås redan Youtube och Instagram. Men att appar överhuvudtaget hittar in i folks telefoner kan göra att de fortsätter användas mer än bara för att testa. Och leda till att man sedan inte går tillbaka.

Om TikTok-svartlistningen håller i sig kan Indien få sin egen kortvideo-Zoom. Och likt Zoom blir det intressant att se vilka tjänster som hänger kvar när vi lämnar coronakrisen bakom oss.

https://yourstory.com/2020/07/vocal-for-local-made-in-india-tiktok-alternative-chingari-app?1

Zoom börjar sälja videokonferenshårdvara som prenumeration

Nytt samarbete för Zoom – och rejäl breddning av verksamheten. Tillsammans med ServiceNow börjar Zoom nu sälja videokonferenshårdvara kompatibel med Zoom Phone- och Zoom Rooms-mjukvaran. Och som extra USP erbjuder de hårdvaran via en prenumerationsmodell. Så med andra ord: tanken är att (små)företag ska slippa hosta upp initialkostnad för dedikerad videokonferenshårdvara samtidigt som man också får programvaran. Hela paketet på en faktura, typ.

Zoom announces new Hardware as a Service offering to run on ServiceNow | TechCrunch

Zoom announced a new Hardware as a Service offering today that will run on the ServiceNow platform. At the same time, the company announced a deal with

Microsoft Teams får funktionen Together – gemensamma bakgrunder

Ha. Ny funktion i Teams: Together. En gemensam, virtuell bakgrund. Så det kan med andra ord se ut som att alla sitter i en och samma aula.

Microsoft’s new Together mode in Teams puts your video chat in a shared virtual space

In an attempt to make remote meetings less awkward, Microsoft added a shared virtual background concept to Teams. It gave me VR feelings.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *