Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 1: Sociala medier, Sök/SEO
- Del 2: Detaljhandel/e-handel, IoT – internet of things, AI – artificiell intelligens, Bekvämlighetsekonomin
Mobilt
Appstore-nedladdningarna Q2 var fler i USA än i Kina för första gången sedan 2014
Ny kvartalsrapport från Sensor Tower över appekonomiläget i världen. Och enligt rapporten var Q2 lite historiskt. Det var första kvartalet sedan 2014 som det laddades ner fler appar i USA än i Kina.
Visst, Q2 var coronadopat för USA. Kinas coronapeak och därmed appnedladdningspeak inträffade ju ett par månader före USA. Men oavsett. USA gick om Kina i april och det höll i sig resten av kvartalet.
I övrigt ser listan över de mest nedladdade apparna i världen ungefär ut som vanligt. Som jag skrev om igår var det stora utropstecknet att Zoom satte nytt kvartalsrekord för Appstore med sina 94 miljoner installationer. TikTok satte det förra rekordet Q1 (67 miljoner) och slog sitt eget personliga rekord igen det här kvartalet med 71 miljoner nedladdningar.
Det som kanske är lite anmärkningsvärt är att Snapchat inte finns med topp 20 över de mest nedladdade iOS-apparna under kvartalet.
US beat China on App Store downloads for first time since 2014, due to coronavirus impact | TechCrunch
The U.S. App Store’s downloads have surpassed China’s downloads for the first time since 2014. According to data from Sensor Tower’s Q2 2020 report, out
Reliance Jio och Google planerar att bygga ett nytt mobiloperativsystem
Tidigare idag gick Google ut med att man har köpt 7,73 % av indiska Jio Platforms för 4,5 miljarder dollar. Platforms är del av Indiens största privatägda företag Reliance Industries, mer specifikt den del av Reliance som ägnar sig digitala tjänster och mobiltelefoni. Mer eller mindre samma del av Reliance som även Facebook gjorde en jätteinvestering i för tre månader sen. Och i samband med Google-avtalet passade Reliance Jio även på att presentera några andra nyheter.
Dels kommer Jio rulla ut ett egenutvecklat 5G-nät (relevant eftersom 5G har blivit en riktig nationalistsymbol senaste tiden), släppa de egna MR-glasögonen JioGlass och lansera videotjänsten Jio TV+, som likt Apples TV-app är ett försök att bli ett Spotify för videoströmning genom att erbjuda flera tjänster på samma ställe.
Och den kanske mest intressanta nyheten: Google och Jio har enats om att tillsammans bygga ett operativsystem för ”billiga ingångsmobiler med stöd för 4G/5G” för att göra Indien ”2G-mukt” (som tydligen ska betyda ”2G-fritt” – en undersökning från mars som jag har sett visade att 6 % använder 3G och 6 % 2G i Indien fortfarande).
Handlar förstås om att de båda företagen vill fånga Indiens andel av ”nästa miljard internetanvändare”. Och att Google nu tar det här steget är rätt stort.
Senaste året eller så har Google tagit fram en version av Assistant som även ska fungera med KaiOS. Man har även tagit fram versioner av andra appar som Youtube och Maps för KaiOS – det operativ som kan erbjuda internettjänster åt gamla hederliga Nokia-mobiler, typ.
KaiOS ska dessutom numer vara världens tredje största mobiloperativ (visserligen… en bit efter Android och iOS.) och det är just dummobilanvändarna som vi hittar här. Att Google nu ser ut att faktiskt ta fram en dedikerad version av Android (kan man anta) visar att man flyttar fram positionerna vad gäller att knuffa över 2G- och 3G-publiken till tjänster där man kan tjäna mer pengar på dem. Det skulle alltså kunna bli en mobiloperativmotsvarighet till lite-appar – alltså ett helt operativ med fokus på att vara dra så lite data och ström som möjligt.
(För den del skulle det ju kunna bli ett helt nytt operativ. Google verkar ju lite vara på väg bort från Android och håller ju på att utveckla nya operativ som ingen riktigt vet vad de ska användas till än.)
Jio To Soon Rollout Made In India 5G, JioGlass, And Jio TV+
Google is going to invest an amount of Rs 33,737 crore in the Indian telecom service Reliance Jio. The investment was announced at the company’s 43rd annual general meeting (AGM). Reliance Chairman Mukesh Ambani also announced that Jio has developed a Made in India 5G solution from scratch.
Digitalisering
Indiens högsta domstol öppnar för att skicka domstolskallelser via WhatsApp
Intressant dom i Indien: landets högsta domstol har gett grönt ljus till att domstolkallelser och ”legala dokument” får skickas via mejl, Telegram och WhatsApp.
I sig är ju det inte helt nytt att myndighetpost kan skickas digitalt. Inte ens via privata aktörer, som Kivra. Indien förlitar sig tydligen fortfarande på mer eller mindre fysisk överlämning av den här typen av dokument, så de har en bit kvar på sin digitaliseringsresa. Men att man nu alltså tillåter chattplattformar som Telegram och WhatsApp – kort sagt populära plattformar som inte byggts specifikt för ändamålet – är ett väldigt stort steg.
Det visar också hur viktiga chattappar som Telegram och WhatsApp har blivit för kommunikation i Indien. Telegram, som från början byggts med ansatsen att vara ett säkert och helt krypterat kommunikationsalternativ, är en sak, men att man också tillåter WhatsApp? Jag misstänker att vi i väst har en längre resa dit – inte minst med tanke på hur Facebook-stämningen är just nu. Och det handlar mindre om själva tekniken (även WhatsApp hanterar ju sin kommunikation krypterat) än om varumärkesuppfattningen.
Supreme Court gives nod for summons and legal notices to be sent via digital platforms
This order marks as a huge step towards digitisation of Indian legal proceedings, where notices and summons used to be sent either by mail or delivered in person.
Ekonomi och finans
Apple andra bolag någonsin att nå en värdering över 1,7 biljoner dollar
Nya, galna börsrekord. Idag blev Apple andra bolag någonsin att värderas över 1,7 biljoner dollar. Nästan precis två år efter det att man nådde den då bedömt småomöjliga drömgränsen 1 biljon.
Inte bara det. Amazon gick idag dessutom och blev det femte bolaget någonsin att värderas över 1,6 biljoner dollar. I rena farten gick man dessutom om Microsoft för första gången på väldigt länge (och andra gången någonsin).
Eftersom jag inte begriper mig på den saudiska börsen så har jag ingen koll på vad världens (förmodligen) högst värderade bolag, statliga oljebolaget Aramco, är värt idag. Var värt 1,7 biljoner när det noterades i december förra året och nådde snabbt 2 biljoner. Men oljan har ju gått lite sådär i år så Apple lär nafsa Aramco ordentligt i hälarna. Ja, om inte Apple redan har återtagit ledartröjan.
(Fun fact: Apple är därmed värt nästan lika mycket som Google och Facebook – tillsammans. Och Apple har därmed ökat i värde med ett Facebook, ett Alibaba eller ett Tencent på två år.)
Shopify är numer Kanadas högst värderade företag
Igår rasade Shopify-aktien (likt de amerikanska börserna överlag), men tittar vi på 2020 så här långt så har e-handelsplattformen Shopify förstås gått desto bättre. Ännu ett av företagen som har gynnats av coronakrisen, med andra ord. Men jag hade missat vad det här innebär i ett lite större börsperspektiv: Shopify är numer Kanadas högst värderade börsbolag.
Shopify har gått från att vara ett sätt för e-handlare att snabbt få upp en webbshop på nätet till att bli en rejäl utmanare till Amazon. Mycket tack vare satsningen just på småföretag, men också via samarbeten som med Facebook (Shopify är en av integrationerna i såväl Facebook Shopping som Instagrams check out-lösning). Plus förstås att de nu säljer hårdvara för handlare, som kassaapparater, och gör det möjligt att mer eller mindre outsourca sin marknadsföring till Shopifys AI-lösning, typ.
Igår blev Amazon det fjärde bolaget någonsin med ett börsvärde över 1,7 biljoner dollar. Företaget gick då för en stund om Microsoft som världens tredje högst värderade bolag. Bara Apple var då större än Amazon i USA. Om Amazon går om Apple igen så kan det bli så att de högst värderade bolagen i USA, Kanada och Kina samtliga är e-handlare (eller som åtminstone började sina verksamhetsliv som det).
Google planerar att investera 10 miljarder dollar i Indien kommande 5-7 åren
Ännu ett tecken på att Indien kommer att bli det här decenniets viktigaste tillväxtland: Google har åtagit sig att plöja ner 10 miljarder dollar i landet de kommande 5-7 åren.
Nu kan vi anta att Google kommer lägga mer än så i Indien totalt sett, men det intressanta med det här åtagandet är att pengarna ska fördelas över fyra områden:
- Tillgång till information på indiska språk (läs: väldigt mycket sökfokus kan tänkas)
- Bygga produkter för den indiska marknaden
- Stötta lokala näringsidkare
- Använda AI ”för goda ändamål” inom områden som lantbruk och utbildning
Med andra ord är det här pengar som, om man ska vara krass, kommer spenderas mycket för att hålla indiska regeringen på gott humör. Att Google dessutom kan få in en fot i olika delar av det indiska samhället med regeringens goda minne är förstås en bra bonus.
De två parterna har ju dessutom något annat gemensamt: ingen av dem gillar Kina. Typ. Indien för att landet har börjat växla upp sina stormaktsambitioner rejält och Google eftersom de, i stort, är blockade från Kina.
Google promises to invest $10B in India over the next ’5 to 7 years’
Google said that it’ll invest more than ₹75,000 crores ($10 billion) over the next five to seven years. The company’s CEO, Sundar Pichai, said that money will be divided into investment equity investments, partnerships, and operational, inf
Google kan investera 4 miljarder i indiska Jio Platforms
Igår gick Google ut med att man de kommande 5-7 åren kommer att investera 10 miljarder dollar i Indien. Och då generella saker att tillgängliggöra information på indiska språk och stötta småföretagarna i landet (om man så vill: en halvförtäckt muta för att göra Indiens regering på gott humör). Men Google investerar förstås mer direkt affärsmässigt. Senaste ryktet: att Google kan plöja ner 4 miljarder dollar i Jio Platforms.
Jio Platforms är del i konglomeratet Reliance Industries, Indiens största privatägda företag. Mer specifikt är Platforms den del av Reliance som sysslar med digitala tjänster, med en chattapp, videokonferenstjänst, nyhetsapp, molntjänstverksamhet, betalplattform och onlinemat-e-handel. Om uppgifterna och beloppet skulle stämma skulle det bli Googles så här långt näst största enskilda företagsaffär. Större än Nest men fortfarande inte i närheten av det tre gånger så stora – och rätt floppiga – uppköpet av Motorolas mobildel.
Är du digitalnördig – eller bara slaviskt följer det jag skriver (för det gör väl alla, eller hur?) – så lär du ha hört talas om Reliance ett antal gånger senaste månaderna. Kanske inte minst Reliance Jio, Indiens största mobiloperatör, företaget som Facebook gjorde sin näst största enskilda företagsaffär med för någon månad sedan när de köpte nästan 10 % av Jio. Jio är i sin tur dessutom del av just Jio Platforms – företaget som Google nu alltså uppges vara intresserade av att investera i.
Som om inte det vore nog har Reliance också fått pengar från ett antal andra tunga spelare senaste veckorna.
Indien håller på allvar på att varva upp sina finansiella stormaktsambitioner för att ta sig an Kina som regionens (och förstås i långa loppet: världens) ekonomiska supermakt. Och Reliance börjar flexa musklerna mot Alibaba, Tencent och Softbank.
Google köper 7,73 % av Jio Platforms för 4,5 miljarder dollar
Ibland går det fort. Igår skrev jag om spekulationer om att Google kunde vara på gång att göra en jätteinvestering i Indiens största privata företag Reliance Industries. Närmare bestämt i den del av Reliance som hanterar digitala tjänster: Jio Platforms. Idag bekräftar Google att man kommer att plöja ner 4,5 miljarder dollar i Jio Platforms i utbyte mot 7,73 % av företaget.
Det här innebär alltså att såväl Google som Facebook senaste tre månaderna har gjort sina respektive näst största företagsaffärer någonsin i Indien. Dessutom i samma företag. Faktum är att Reliance Jio, Indiens största mobiloperatör som Facebook köpte 9,99 % av i april för 5,7 miljarder, är del av just Jio Platforms.
Så Google har alltså köpt en stor del av det företag som äger det företag som Facebook nyligen köpte en stor andel av.
Because 2020.
Bringing internet access to millions more Indians with Jio
We signed an agreement to invest $4.5 billion in Jio Platforms Ltd-the first investment from the Google For India Digitization Fund.
Reliance kan börsnotera Jio Platforms
Ni vet hur man helt plötsligt börjar se saker man inte har sett tidigare när man bli intresserad av något nytt? Jag tror inte att jag hade hört talas om Reliance Industries, Indiens största privata företag, i början av året. Men så kom nyheten att Facebook gjort en jätteinvestering i ett av Reliances underbolag Jio. Helt plötsligt ser jag Reliance-nyheter överallt. Som den här: Reliance kan knoppa av och börsnotera Jio Platforms.
Det är dessutom inte bara Facebook som har fått upp ögonen för Reliance. Sedan Facebook-affären har Reliance lyckats få in totalt 20,6 miljarder dollar i externa pengar, från 13 företag. Totalt 33 % av Jio Platform har sålts av. Sist ut var när Google igår bekräftade att man köpt 7,33 %, vilket gör dem till den näst största ägaren i Jio efter Facebook.
Jio ska dessutom vara det första företag där både Google och Facebook står som investerare. Ska inte säga att jag har hundra koll på om det stämmer, men det känns rimligt att det inte är något som har hänt tidigare. Och nu kan det alltså bli så att Reliance kommer att sjösätta Jio Platforms, den gren som hanterar digitala tjänster och telefoni, som ett eget bolag. Där alltså Facebook och Google tillsammans äger över 17 %.
RIL AGM: Jio Platforms public listing via IPO on the cards, says Mukesh Ambani
An initial public offering will provide an opportunity to some of the private equity investors of the company to fully or partially exit the company
Europeiska banker kan lansera nytt betalsystem för att konkurrera med Visa och Mastercard
Det här kan potentiellt bli något stort: 20 europeiska banker uppges vara på gång att rulla ut ett nytt, eget europeiskt betalsystem tänkt att konkurrera med Visa och Mastercard. Det skulle fungera för kortbetalningar, pengaöverföringar och mobilbetalningar.
Logiken för bankerna är förstås rätt given: slippa dela med sig av sina intäkter med de nuvarande kortjättarna. Däremot är det inte lika givet vad fördelarna för konsumenter skulle bli. Bara för att ett företag hittar sätt att kapa i sina kostnader så betyder det som bekant inte automatiskt lägre priser för slutkunden.
Vi nog dessutom anta att bankernas intiativ mer långsiktigt är för att säkra sin affär mot andra betalspelare. Som techjättarnas betallösningar. Inte minst nu när Apple, Google och Samsung även börjar steppa runt på kreditkortsarenan.
Dessutom – namnet på initiativet? Pan European Payment System Initiative. Eller PEPSI.
Jag är övertygad om att de började med förkortningen.
https://www.businessinsider.com/deutsche-bank-santander-to-announce-plans-for-new-payment-system-2020-7
Övrigt
EU-domstolen underkänner åter EU:s dataskyddsavtal med USA
Så har EU-domstolen har sagt sitt kring det dataskyddsavtal som reglerar förhållandet mellan USA och EU på området. Och ännu en gång har det blivit underbetyg. Privacy shield-avtalet ger inte tillräckligt mycket skydd för EU-medborgare. Domstolen anser att USA fortfarande tar sig för stora friheter vad gäller att övervaka och granska data som tillhör medborgare i unionen. Så nu är det tillbaka till ritbordet igen.
Det intressanta blir förstås att se vilka åtgärder som kommer att bli följden av domstolsutslaget. EU och USA säger att de ”kommer att svara tillsammans”, så det återstår att se vad svaret blir. Och med tanke på att domstolen framförallt slår ned på USA så kan det behövas ändringar i lagstiftningen där. En förändring som kanske inte bara påverkar relationen med EU utan också får konsekvenser inom USA.
Det här är alltså ännu ett exempel på hur EU i mångt och mycket är drivande inom integritetsområdet. Länder som vill handla med EU och företag som vill bedriva verksamhet måste anpassa sig – och kanske för enkelhets skull ändra även sina egna lagstiftningar och riktlinjer. Som GDPR, en lagstiftning som gått på export via techjättarna.
EU-modellen för dataintegritet och konsumentskydd håller med andra ord på att bli en global förebild.
EU-domstolen stoppar dataskyddsavtalet Privacy Shield
EU-domstolen slår återigen ner på EU:s dataskyddsavtal med USA. Fem år efter underkännandet av Safe Harbour-avtalet drabbas nu ersättaren av samma sak.
Börjar användare blocka även Google Analytics?
En VÄLDIGT intressant artikel. Och något jag inte tänkt på
I och med iOS 14 kommer möjligheterna att spåra användare potentiellt begränsas ytterligare. Safari och de flesta andra större webbläsare har sedan tidigare börjat automatblocka tredjepartskakor och Google har motvilligt börjat begränsa spårningsmöjligheterna i Chrome.
Sämre möjligheter att spåra användare när de rör sig över internet. Men kan det vara så att även Google Analytics börjar få allt sämre möjligheter att hålla koll på användare på den egna sajten eller i den egna appen?
Artikeln är läsvärd i sin helhet för alla som jobbar med något kopplat till webb- eller apputveckling eller marknadsföring och jag kommer inte gå igenom det här. Men på ett lite mer konceptuellt plan kan det här innebära att ännu en av grundplåtarna i som vi lite bara tar för givet numer försvinner. Eller åtminstone blir betydligt mindre användningsbar. Först tredjepartskakor och sen Google Analytics.
Eller så kan det bli som det både Apple och Google arbetar på: möjlighet att spåra användare på nya sätt, som inte baseras på personlig data. Kanske framtiden även för onlinestatistik.
Någon som har testat Plausible Analytics som används i artikeln?
13% of my website visitors block Google Analytics
There’s widespread use of adblockers on the web but users are increasingly blocking cookies and other tracking scripts too. Browsers such as Safari, Firefox and Brave are privacy-focused.
Ny rapport pekar på att tvågradersmålet för klimatet också kan vara det ekonomiskt bästa
För säkert 10-15 år sedan såg jag en bil i Stockholm där texten på sidan var ungefär att det inte på riktigt kommer hända något på miljöförbättringsområdet förrän det går att tjäna pengar på det. Vi börjar nå dit nu, när det börjar bli billigare att bygga och producera förnyelsebar energi än smutsig el. Den här nya svenska rapporten känns därför väldigt välbehövlig: den konstaterar att Paris-avtalets tvågradersmål inte bara är det bästa för klimatet utan också det som är mest lönsamt.
Visst, det skulle förstås vara ännu bättre för klimatet om vi la ribban ännu lägre – men den nya studien säger åtminstone att det blir dyrare även för ekonomin att låta temperaturen sticka iväg mer.
Och visst. Det är en teoretisk studie baserade på matematiska modeller, men allt som kan få människor som skiter i miljön att lyssna, av rent egenegoistiska och kapitalistiska skäl, är i min bok bra.
Nu hoppas vi att coronakrisen snarare har visat världen att det är ännu bättre för oss alla om vi snarare steppar upp våra ambitioner. Man kan väl få önska?
Forskare: Tvågradersmålet bäst för ekonomin
Parisavtalets tvågradersmål har kritiserats för att vara omöjligt att uppnå både praktiskt och ekonomiskt. Men en ny svensk studie, baserad på den klimatmodell som belönades med ekonomipriset 2018, visar att tvågradersmålet tvärtom är den mest lönsamma vägen framåt.
Den lavinartade ökningen covid-19-fall i USA knäckte… faxarna
Ännu en mening jag inte trodde jag skulle skriva 2020. Eller ens igår. Den lavinartade ökningen av covid-19-fall i USA knäckte… faxar.
Fax Machines Are Screwing Over the Healthcare Officials Trying to Track Coronavirus
Fax machines are widely regarded as insecure, clunky, and just generally obsolete pieces of tech that deserve to be burned in effigy, not unlike a lot of the other shit we remember from the earlier decades of technological innovation. But because bureaucracy’s gonna bureaucracy, federal officials can’t seem to stop…