Kategorier
Allmänt digitalt Digitalisering Ekonomi och finans Mobilt Spaningar

Digitala spaningar vecka 32 2020 – del 3

Google presenterar Pixel 4a och Pixel 5. Google investerar i hemmasäkerhetsföretaget ADT. Trafikverket erbjuder guidade cykelturer under tågstopp. Epic Games nu USA:s femte högst värderade techstartup. Google steppar upp sina bankambitioner ytterligare. BigCommerce rusar nästan 300 % i börsdebuten.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Mobilt

Google presenterar Pixel 4a och Pixel 5

Jag börjar tro att både Apple och Google helt har gett upp allt vad produktevent heter kring sina mobiler. De droppar båda ut dem i nyhetsflödet lite som en by the way. Också ett sätt att helt kapitulera inför att alla detaljer redan har läckt innan det är dags antar jag. Igår presenterade Google nya Pixel 4a och 5 på precis det sättet. Googles första 5G-mobiler. Typ noll konfetti.

Okej, den Pixel 4a som släpps nu i augusti saknar 5G. Den är snarast Googles nya budgetmobil. Som ungefär alla konstaterar: Googles iPhone SE-utmanare.

Det ser ut som att även iPhone 12 (åtminstone toppmodellerna) får 5G så då har alla stora mobiltillverkare åtminstone stödet på plats när Googles Pixel 5 och Pixel 4a 5G släpps senare i höst.

Det snabba jag har läst om 4a säger ungefär samma sak som omdömena om tidigare Pixel-mobiler: bra mobil med smarta funktioner. Men även senaste Pixel-modellerna lider av samma grundproblem som förut: varför ska man välja en Pixel istället för ett annat Android-märke? För normalanvändaren finns det fortfarande få måste-skäl. Att Google uppges ha bett Samsung att skrota sin digitala assistent och sin appbutik känns lite som dåligt självförtroende.

Googles kanske bästa möjlighet? Att USA bannlyser samtliga stora kinesiska mobilmärken.

The 4a and 5 will be Google’s first 5G-enabled Pixels | TechCrunch

Surprise. The latest version of Google’s budget Pixel device will be one of the first two to get its next-gen technology. It’s an odd strategy, to be

Google Pixel 4a och Pixel 5 får stöd för livetextning av röstsamtal

Ännu en cool funktion från Google: de nya, kommande Pixel-mobilerna får stöd för realtidstextning av röstsamtal. Funktionen har funnits ett tag, men inte för just röstsamtal.

Som jag skrev tidigare i samband med nyheten om just de nya Pixel-modellerna. Google kommer som vanligt med hur smarta grejer som helst i sina prylar, inte minst mobilerna. Men Google är som vanligt lite för smarta för sitt eget bästa. Livetextning av röstsamtal kan säkert bli standard framöver, men just nu lär det vara en funktion som ligger långt ner i önskelistan för den genomsnittlige mobilköparen 2020.

Jag har med andra ord svårt att se hur Pixel gör något större avtryck (läs: väldigt lite) i den totala mobilförsäljningen den här gången heller. Budget-Pixel 4a är prismässigt en iPhone SE-utmanare – men jag misstänker att SE:n kommer springa i försäljningscirklar runt Pixeln. Många cirklar.

Google’s live-captioning feature will soon work with voice and video calls on Pixel phones

Android’s real-time captions feature, Live Caption, is gaining the ability to work with voice and video calls, Google announced on Monday. In addition, the new version of Google Assistant will soon be available in German, French, Italian, and Spanish.

Trådlös mobilladdning kan vara mycket sämre för miljön

Avdelningen: saker jag inte har reflekterat över. Att ladda mobilen trådlöst kan vara rätt mycket sämre än att ladda via sladd.

Visst. Att trådlös laddning skulle kunna ha sämre effekt och därmed göra att det tar längre tid att ladda sin mobil har jag förstås haft koll på. Men jag har inte tänkt på den här vinkeln: trådlös laddning drar också mer ström.

Enligt testandet i den här artikeln, med lite olika mobiler och kombinationer, så verkar trådlös laddning i snitt vara 47 % sämre än sladdladdning. Eller rättare sagt: det går åt 47 % mer ström. Vilket ju är rätt snurrigt mycket.

Inte så att det blir enormt mycket per laddningstillfälle. Men så tar man det gånger alla gånger en mobil laddas. Gånger alla mobiler som finns i världen som laddas trådlöst. Helt plötsligt börjar det bli rätt mycket.

Med andra ord: att ladda mobilen trådlöst istället för via sladd dåligt för miljön och klimatet. Hade liksom inte riktigt tänkt på det.

Wireless Charging Is a Disaster Waiting to Happen

Wireless charging is increasingly common in modern smartphones, and there’s even speculation that Apple might ditch charging via a cable entirely in the near future. But the slight convenience of…

 

Digitalisering

Hemmajobbandet har vänt upp och ned på våra kaffevanor

Ha. Ni vet hur coronakrisen i allmänhet och hemmajobbandet i synnerhet har vänt upp och ner på, tja, det mesta både i våra (arbets)liv och i samhället? Här är ett område till som vänts upp och ned under coronakrisen: våra kaffevanor.

Starbucks har gått ut med hur de har förändrats – åtminstone för dem som köper hämtkaffe. Istället för en jättepuckel tidigt på morgonen, när folk stressade är på väg till jobbet, så har Starbucks istället sett hur folk hittar en paus vid 9.30 för sin kaffefix. Dessutom en andra peak vid två.

Med andra ord har jobbmejlen och kaffet bytt plats. Istället för att först köpa kaffet och sedan kolla mejl och meddelanden så börjar man med jobbet och tar kaffet efter det. Starbucks har dessutom sett att fler köper mer när de beställer, alltså fler gruppbeställningar. Dessutom köper fler något att äta till.

Allt det här har gjort att Starbucks har fått ställa om. Och då inte bara rent bemanningsmässigt utan också hur caféerna ser ut. Som att folk inte är lika stressade och tar in mer av atmosfären som del av upplevelsen. Men också att Starbucks fått ändra i menyn och ta fram fler eftermiddagssnacks. Inte minst nyttiga sådana.

The pandemic reshaped Americans’ daily Starbucks routine, leading to menu tweaks and a new time for the morning coffee run

Instead of picking up coffee before work, more people are now going to Starbucks around 9:30 a.m. and 2 p.m.

Apple lanserar ett samlingspresentkort för alla sina produkter

Avdelningen: på ytan ganska mycket en icke-nyhet. Apple lanserar ett nytt presentkort. Eller rättare sagt: slår ihop sina olika presentkort till ett nytt samlingspresentkort. Ett som fungerar för både hårdvara, mjukvara och tjänster, istället för att man som tidigare måste köpa ett specifikt för respektive kategori.

Känns förstås rätt givet. Orka fundera på förhand vad ett presentkort ska användas till. Med tanke på att presentkort oftast blir… presenter är det smidigt att ge mottagaren så många valmöjligheter som möjligt.

Men på ett lite mer principiellt plan handlar det också om Apples omstöpning. Från hårdvarubolag till tjänstebolag. Plus den övergripande utvecklingen som digitaliseringen fört med sig: gränsen mellan att äga och att prenumerera håller på att suddas ut. Eller rättare sagt: hårdvara håller på att nästan helt förvandlas till en tjänst.

Apple launches universal gift card for hardware, software, and services | AppleInsider

Billing it as being for ”everything Apple,” Apple has added a new gift card that combines the old Apple Store hardware, and App Store and iTunes ones.

Google investerar i hemmasäkerhetsföretaget ADT

Ny investering från Google. 450 miljoner köper 6,6 % av ADT – ett företag som specialiserar på hemmasäkerhet och säkerhetslösningar för mindre företag.

Det betyder att Google alltså gör som Amazon (och delvis också Apple): man siktar på att ta ett större grepp om våra uppkopplade hem (och företag). Men det pekar också på någonting annat: tjänstefiering.

Äktenskapet mellan Google och ADT för samman hårdvara från Google (mer specifikt Nest-familjen) och ADT:s armé av installationstekniker. Att alltså förpacka Nest som ett tjänste- och prenumerationserbjudande snarare än engångsköp. Allt på samma faktura.

A partnership with ADT for smarter home security

We’re announcing a longu002Dterm, strategic partnership between Google and ADT, a leading U.S. security and home automation provider.

Alipay gör det möjligt att köpa husdjursförsäkring via ansiktsigenkänning

Har Alibaba-ägda betalplattformen Alipay lanserat husdjursförsäkringar som går att köpa direkt via appen genom att köra ansiktsigenkänning på det husdjur som man vill försäkra?

Det är klart att Alibaba-ägda betalplattformen Alipay har lanserat husdjursförsäkringar som går att köpa direkt via appen genom att köra ansiktsigenkänning på det husdjur som man vill försäkra.

https://www.scmp.com/abacus/tech/article/3094053/alipay-allows-pet-owners-buy-insurance-using-facial-recognition-their

Trafikverket erbjuder guidade cykelturer under tågstopp

Å vad jag gillar det här initiativet. Mellan 22 och 28 augusti kommer alla tåg att stoppas mellan Lund och Malmö. Vad sätter man in för ersättningsfordon? Cyklar.

Trafikverket kommer att erbjuda guidade cykelturer mellan de båda städerna. Man kan intresseanmäla sig på Trafikverkets sajt och när ersättningscyklandet drar igång kan man cykla hela sträckan eller ansluta längs med vägen.

Är det något jag verkligen hoppas bli en följd av coronakrisen är att cyklandet prioriteras upp ordentligt i stadsplanerandet. Gärna på kort sikt. Som i: nu.

Under tiden: fet big up till Trafikverket.

https://www.trafikverket.se/nara-dig/skane/vi-bygger-och-forbattrar/sodra-stambanan-i-skane/lund-arlov/tagstopp-malmo-lund/cykelpendla-malmo-lund/

 

Ekonomi och finans

Microsoft kan vilja köpa även indiska TikTok – och kanske alltihop

Epic Games, företaget bakom Fortnite och Unreal Engine, tar in en ny jätteinvestering. Kassan fylls på med 1,78 miljarder dollar. Det innebär att Epics värdering nu skrivs till 17,3 miljarder dollar, vilket i sin tur gör dem till USA:s femte högst värderade startup (efter Stripe, Space X,  Palantir och Airbnb – och Epic är nära nog delad trea med Palantir och Airbnb).

Förstås kul för Epic, men i just dessa tider finns det en annan sak att fundera på här. sedan 2012 ägs Epic Games till 40 % av WeChat-ägaren Tencent – världens största spelföretag. Vet inte exakt hur fördelningen ser ut nu, men kan tänka mig att det är likartat även efter senaste rundan.

Epic ägs alltså nära nog till hälften av ett av Kinas två största techbolag. 2012 var det kanske inte något som alltför många höjde på ögonbrynen inför. Kul för Epic, liksom. Men läget är ju som bekant rätt annorlunda nu, med relationerna mellan USA och Kina på väldigt risig nivå. Det har förstås inte minst lett till att USA slagit ner allt hårdare på kinesiska bolag med verksamhet i USA.

Med foliehatten på skulle man kunna hävda att Epic klarat sig så bra eftersom det är ett ”amerikanskt” företag. Helt okej med kinesiska pengar så länge som intäkterna går åt det hållet. Åt andra hållet? Not so much.

Microsoft reportedly wants to buy up TikTok’s India operations too

After aiming to buy TikTok’s US, Canada, Australia , and New Zealand business, Microsoft might be looking to include the Indian and European regions in the deal as well. According to a report by the Financial Times, the Seattle-based tech c

BigCommerce rusar nästan 300 % i börsdebuten

Ni vet näthandel? Lite inne just nu? Och då inte så mycket för att Amazon till sist är på väg till Sverige som att e-handelsföretag har sett sin omsättning och vinst dra iväg. Inte minst de stora plattformarna, där både Amazon och Shopify hade riktigt roliga Q2. Det verkar Shopify-konkurrenten BigCommerce ha tyckt var ett lämpligt tillfälle att kliva in på börsen. Och sen se kursen tredubblas samma dag.

Visst, att nykomlingar på börsen direkt ser sina aktiekurser rusa första dagen är inget nytt. Säger heller inget om hur det kommer att gå framåt – mer än en lyckad börsintroduktion har snabbt och permanent tappat fart. Men det visar oavsett vilka upptrissade förväntningar det finns på företag som erbjuder olika former av lösningar för att låta inte minst mindre företag sälja online.

BigCommerce har dessutom, likt Shopify, integrationer med tre av e-handelsvärldens stora nytillskott: Instagram Checkout, Facebook Shop och Google Shopping. Och det är sannolikt också en stor del av rusningarna i både BigCommerce och Shopify: de erbjuder plattformsagnostiska lösningar.

Och ja. Både företagen erbjuder också integrationer till Amazon.

Shopify rival BigCommerce surges 292% in first day of trading as investor demand in ecommerce remains strong

Shares opened for trading at $67.84, and rose to $79.40 within three minutes before being halted for volatility.

Google steppar upp sina bankambitioner ytterligare

Apple har Apple Pay, Google har Google Pay. Ja, Apple har ju dessutom Apple Card och Google ryktas vara på gång med en egen variant. Men Google siktar dessutom att på riktigt dra igång banktjänster. Igår gick man ut med att man har slutit avtal med ytterligare sex banker inför initiativet som är tänkt att dra igång nästa år.

Det innebär mer specifikt att Google kommer börja erbjuda såväl checkkonton som sparkonton kopplade till Google Pay. Visst, likt hur det fungerar med exempelvis Apple Card så är det samarbetsbankerna som kommer att hantera själva infrastrukturen – men däremot kommer Google hantera gränssnittet från kund för det som som sagt är klassiska bankkontotjänster.

Om man så vill så håller Google på att skapa My business för banktjänster. Alltså att banker, säkert också mindre banker, kan använda Googles plattformar för att få ut sina banktjänster till slutkund.

Google signs up six more partners for its digital banking platform coming to Google Pay | TechCrunch

Google is expanding its plans to offer digital banking services in the U.S. The company announced today it’s partnering with half a dozen more banks to

Tencent-backade fastighetsplattformen Beike kan bli största kinesiska börsnoteringen sedan 2018

Dags för ännu en kinesisk börsnotering i USA. Den här gången handlar det om fastighetsplattformen Beike som siktar på att dra in 2 miljarder dollar vid sin notering. En notering som skulle göra den till den största kinesiska börsnoteringen i USA sedan Netflix-konkurrenten iQiyi 2018.

Så ja? Ännu en börsnotering av ett företag som få här har hört talas om? Sådär spännande.

Bortsett från att det skulle kunna bli någon slags temperaturmätare på intresset för just fastighetstjänster på börsen så finns det tre saker som gör noteringen extra intressant just nu.

Den första är att Beike väljer USA trots att det börjar hotas om att landet kommer att skärpa riktlinjerna för kinesiska företag som vill noteras. Och som vindarna blåser nu så kanske det kan börja skramlas med avnoteringshot.

Det andra är att Beike backas av japanska Softbank som förra året stod bakom några fiaskoaktiga noteringar (som Uber och WeWork – som inte ens hann noteras). Softbank behöver några börsframgångar.

Och sist men inte minst: Beike backas också av kinesiska WeChat-ägaren Tencent – som i förra veckan drabbades av ett förbud likt det TikTok åkte på. Att se hur mycket beöringsskräck det kan leda till.

Beike, with Tencent as backer, aims to raise US$2 billion in New York

Despite worsening tensions between the world’s two largest economies and an accounting scandal at a high-profile US-listed Chinese start-up earlier this year, firms from the Asian nation have received a warm reception from US investors.

 

Övrigt

Google uppdaterar G Suite – och håller på att modernisera mejlen som vi känner den

Google har uppdaterat G Suite, åtminstone mobilversionen. Saker som mörkt läge och breddning av smart compose-funktionen. Men den funktion som jag tycker är mest intressant är att man nu också utökar funktionen i Gmail-funktionen Dynamiska mejl.

Dynamiska mejl dök upp förra året och är mejl som bygger på Googles AMP-teknik. Alltså den snabbladdande webbteknik som Google har tagit fram för sajter. När funktionen bor inuti Gmail gör det att mejl alltså kan bli dynamiska.

När man traditionellt har skickat ett mejl så är det låst. Om du inser att du missade något eller skrev fel så blir det allt som oftast att skicka ett mejl till. Med dynamiska mejl är tanken att man faktiskt ska kunna ändra i ett mejl efteråt. Det blir mer eller mindre som att man skickar en AMP-sajt direkt till mottagarens Gmail-konto, snarare än att skicka ett mejl med länk till en sajt.

I senaste exemplet handlar det om att man ska kunna svara på kommentarer i Docs-dokument man samarbetar på, istället för att få individuella mejl för varje kommentar. Men i ett större perspektiv håller Google på att faktiskt modernisera mejlen som vi känner den. Ge den ny relevans i dessa mejldödartider. Att Google byggt in exempelvis Meet direkt i Gmail är ännu ett steg

https://techcrunch.com/2020/08/05/google-updates-g-suite-for-mobile-with-dark-mode-support-smart-compose-for-docs-and-more/

Microsoft Edge kan stjäla användardata från andra webbläsare

Såååå… ni vet det där med att TikTok anklagades för att spionera på sina användare när iOS 14-betan visade att TikTok kopierade innehållet i iOS-urklippet i princip hela tiden när TikTok körs? (Över 60 andra appar har åkt dit, inklusive Reddit och LinkedIn, men det är förstås mycket roligare att sparka specifikt på TikTok.) Och ni har kanske hört om uppgifterna om att Microsoft förhandlar med Vita huset om att köpa de amerikanska delarna av TikTok för att förhindra att TikTok förbjuds i USA?

Nu visar det sig att Microsofts webbläsare Edge snor användarinformation från andra webbläsare utan att be om lov först. Det är typ Wikipedia-definitionen av ”ironi”.

Tänker att Microsoft Edge nu kommer att förbjudas från alla amerikanska datorer. Definitivt alla jobbdatorer kopplade till det offentliga USA.

Microsoft Edge is stealing Chrome users’ data? I asked Microsoft if it’s true

Some Chrome and Firefox users are unhappy that Microsoft’s new browser appears to help itself to their current default browser data.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *