Kategorier
Bekvämlighetsekonomin Detaljhandel/e-handel Sociala medier Sök/SEO Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 32 2020 – del 2

TikTok-utmanaren Triller har laddats ner 250 miljoner gånger. Kortvideoappen Triller integreras i Snapchat. Google rullar ut leads-formulär för Youtube och Discover. Tencent vill köpa sökmotorn Sogou. Amazon bekräftar att man öppnar i Sverige. Disney+ har nu 60,5 miljoner prenumeranter Facebook, Microsoft och Google kritiserar Apples Appstore-riktlinjer. Tencent kan slå ihop liveströmningstjänsterna Douyu och Huya.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Sociala medier

Triller

Triller rusar som TikTok-ersättare

Vad händer egentligen med TikTok i USA? Ja, det vet vi inte. Förbud och uppköp är båda med i loopen. Även på andra håll börjar TikTok granskas i sömmarna (som i EU och i Australien). Indien har så här långt gått längst med ett förbud mot TikTok (och drygt 50 andra kinesiska appar – och kan kanske förbjuda 275 till).

I Indien har TikTok inte bara plockats bort från Appstore och Google Play, förbudet har också inneburit att appen slutat fungera även för befintliga användare. Då kommer förstås frågan: vad ska man använda istället för att få sin kortvideofix?

På Zoom-vis har lite av en outsider rusat upp i topp av nedladdningslistorna: Triller. Och nu börjar lite samma mönster dyka upp även i USA. Lite just in case, alltså.

TikTok replacements, ranked

Constine’s Newsletter #10: Triller vs Dubsmash vs Byte vs Reels, plus unintended consequences of threatening a TikTok ban

TikTok-utmanaren Triller har laddats ner 250 miljoner gånger

TikTok har ju som bekant problem. Ett snart sagt globalt problem. Än så länge värst i TikToks (tidigare) största marknad där appen sedan ett par veckor är helt förbjuden, tillsammans med ett femtiotal andra kinesiska appar. Det innebär att indierna som bäst jagar alternativ. Men även resten av världen verkar börjar preppa sig.

Enligt SensorTower ska konkurrenten Triller nu ha laddats ner över 250 miljoner gånger. Dessutom toppat Appstore-nedladdningslistorna på 50 marknader. Även i Sverige, där appen senaste i söndags toppade.

Tittar vi idag så har Triller däremot rasat till plats 17 i videokategorin här i Sverige. Vi kan väl dessutom anta att en anledning till det var att Instagram Reels såg dagens ljus. Facebooks TikTok-klon inuti Instagram, alltså.

Det kommer bli milt sagt intressant att följa kortvideomarknaden framöver. Ett segment som bokstavligen talat över en natt vändes upp och ned. Att se om TikTok rider ut stormen, om Reels stories-flyger eller om även kortvideon zoomifieras av en helt annan spelare.

I Sverige ser det än så länge inte ut som att TikTok-intresset tagit sig någon större törn. Ligger alltjämt kvar topp tio alla kategorier.

Triller, downloaded 250m times, hits No.1 on the App store in 50 markets – Music Business Worldwide

TikTok rival continues its rapid growth story…

Kortvideoappen Triller integreras i Snapchat

Tidigare idag skrev jag om kortvideoappen Triller som har rusat upp i nedladdningslistorna i Indien och i USA på grund av hotet mot TikTok (förbjudet i Indien, kanske snart förbjuden i USA). Här är en Triller-nyhet som jag missade (från i mars, alltså innan TikToks riktiga bekymmer drog igång): Triller har integrerats med Snapchat.

I princip alla stora techbolag jagar kortvideo just nu. Inte minst Facebook som är i full färd med att rulla ut sin senaste variant Instagram Reels. I det här fallet ser det ut som att Snapchat alltså skaffar sig en egen version i och med samarbetet med Triller.

Integrationen via Snap Kit presenterades alltså i mars, vilket sannolikt var ett samarbete där Triller såg möjligheten att få draghjälp av Snapchats användarbas. Men nu, något drygt kvartal senare, är frågan om det inte är tvärtom: att Triller kan bli en boost för Snapchat.

Vad som händer med TikTok vet vi som sagt var inte, men i Indien är svartlistningen alltså redan ett faktum. Det är med andra ord numer ett potentiellt väldigt bra läge även för Snapchat.

Triller And Snapchat To Integrate Snap And Triller Using Snap Kit

LOS ANGELES, March 31, 2020 /PRNewswire/ — Triller, the popular AI-powered music sharing social media app and creator of ”social streaming” today announced a revolutionary step that will integrate Triller into the Snap feed and story, for Triller users.

Triller stämmer konkurrenten TikTok för patentintrång

Mycket Triller idag. Och mer bekymmer för TikTok. Nu stämmer Triller, som Zoomat upp som en TikTok-ersättare i Indien och i förebyggande syfte allt mer i USA, TikTok och ägarföretaget Bytedance för patentintrång.

Handlar tydligen om funktionen i TikTok som låter användare klippa ihop flera videosnuttar till en video med samma låt. Triller ska alltså sitta på ett patent gör att TikTok inte har rätt att använda den funktionen på det sätt som den idag är implementerad. Ja, eller det är åtminstone vad Triller tycker. Återstår att se om rätten håller med.

https://techcrunch.com/2020/07/30/triller-sues-tiktok-over-patent-infringement/

Övrigt sociala medier

WordPress lanserar Slack-varianten P2

Japp. Klart att även WordPress släpper en Slack- och Teams-konkurrent. Ja, eller inte fullt ut i närheten av dem, men väl en hybrid mellan den typen av samarbetsplattformar och ett gammalt hederligt intranät.

https://techcrunch.com/2020/08/06/wordpress-com-launches-new-p2-to-take-on-internal-communication-tools/

 

Sök/SEO

Google rullar ut leads-formulär för Youtube och Discover

Google Ads får ny aktiveringsfunktion. Ja, eller snarare: leads-formulärfunktionen som dök upp för sökordsannonser utökas nu till att även fungera för kampanjer i Youtube och Discover.

Google Ads Advertisers Can Now Capture Leads From YouTube

Google is bringing lead form extensions to ads on YouTube, allowing advertisers to capture leads while people watch videos.

Google börjar fråga om användare känt av jordskalv

Intressant tillägg i Googles sök, men också i linje med vad både Google och andra techbolag har börjat göra: Google börjar fråga sina användare om de känt skakningar själva när de söker på ”jordskalv”. Man kompletterar alltså sin maskingenererade kunskap med crowdsourcat mänsklig.

Google har genom åren skaffat sig sjukt bra koll på världen tack vare de stora sökvolymer som de varje dag skyfflar runt. Börjar en massa människor googla ”jordbävning” samtidigt så är chansen väldigt god att det faktiskt har inträffat en jordbävning där och då. Eftersom Google också får in positionen från de flesta användare så vet de var det skedde och kan berätta det för dem som söker och/eller dela med sig till myndigiheter.

Men i just jordbävmingsfallet kan förstås människor på andra ställen också googla eftersom de läst om det exempelvis på Facebook. Genom att komplettera sökplatsen med ett ja/nej/inte säker-svar från den som googlar så kan man än bättre pinpointa var jordbävningen ägde rum. Dessutom snabbare. Och ett ”inte säker”-svar har också ett värde: det kan bokstavligen talat ringa in jordskalvets epicentrum.

Google Search Asks Did You Just Feel Shaking After Earthquake Search

Some of those who searched Google about an earthquake yesterday in some California regions were given a special box in Google search asking the searcher ”did you just feel shaking.” Here is a screen shot of this box from Shree Khare who is in Yorba Linda, California.

Tencent vill köpa sökmotorn Sogou

Ny potentiell/sannolik affär för en av Kinas två techgiganter Tencent: man har lagt ett bud på sökmotorn Sogou. Ja, eller Tencent har lagt ett bud på de dryga två tredjedelar aktier man inte redan äger. Som del i affären skulle Sogou i så fall avnoteras från börsen.

Ännu en affär i techvärlden är i sig numer nästan vardagsmat. Jag gissar att även Tencent shoppar mindre företag i ungefär samma takt som de västerländska kollegorna. Men det finns trots det två intressanta saker med (den sannolika) affären.

Den ena är att Tencent gör som Facebook också gjort nyligen: man uppgraderar (?) partnerskap och minoritetsäganden till fullständigt medlemsskap i techgigtantklubben. Strategiska allianser är fint, men allianser kan Game of thronas. Som i förra veckan när Apple gick och köpte mobilkassaapparatsförewtaget Mobeewave – ett företag som Samsung investerat i och pilotsamarbetade med.

Det andra är att sök blir allt viktigare – för sociala medier. Facebook har sedan starten framförallt handlat om att döda tid men har senaste åren förstås vridits allt mer mot shopping och det lokala näringslivet. Områden som sökmotorer excellerat inom – åtminstone när det handlar om intentionsbaserade interaktioner.

Om du är ute efter en rörmokare så kommer du förmodligen antingen googla eller kasta ut en fråga i bekantskapskretsen. Letar du efter en ny smashing outfit så kommer du inte att facebooka eller instagramma efter det (möjligen pinteresta). Men i Facebooks – och Tencents – värld kan du förstås göra båda sakerna på samma ställe. Fråga dina vänner och ”googla” på samma gång, typ. Även världens just nu mest bashade bolag, TikTok-ägaren Bytedance, började så smått rulla ut en egen webbsökmotor för inte så länge sen.

(Och ja. Jag kämpar väldigt hårt mot instinkten att ordvitsa the bejeezus ur den här nyheten. Som att Tecent vill att WeChats sökmotor ska sogoua mindre. Raggadadish.)

https://techcrunch.com/2020/07/27/tencent-wants-to-take-full-control-of-long-time-search-ally-sogou/

 

Detaljhandel/e-handel

Amazon bekräftar att man öppnar i Sverige

I förra veckan avslöjade Ehandel. se att Amazon har en i princip helt färdig sajt för den svenska marknaden. Det verkar ha lett till att Amazon helt enkelt gick ut och bekräftade att de kommer att öppna i Sverige. Inget klart om när, men vi kan nog utgå från att den är igång till julhandeln. Kanske redan till Amazons egen shoppingdag Prime Day som i år coronaflyttats från våren till hösten. 5 oktober är just nu ett datum jag sett spekulationer om.

Det skulle i så fall mest bli ett symboliskt öppnande, eftersom Prime Day just handlar mycket om Prime-kunderna. Not so much sånt i Sverige än.

Det mest intressanta med Amazons pressmeddelandet är annars formuleringen ”nästa steg är att introducera ett komplett detaljhandelserbjudande i Sverige”. Det låter som rätt mycket mer än bara en e-handelssajt.

Amazon lanserar i Sverige: ”Vi är optimistiska” – Ehandel.se

Nu är det officiellt, det vi avslöjade redan i höstas. Amazon har påbörjat lanseringen av sin svenska sajt. Amazon har varit tillgängligt för svenska

 

Strömmade medier

Disney+ har nu 60,5 miljoner prenumeranter

Uppdaterade siffror från Disney i och med gårdagens kvartalsrapport: Disney+ har nu 60,5 miljoner prenumeranter. Det betyder att tjänsten har ökat med 9-10 miljoner sedan april.

Som jämförelse har Netflix numer 193 miljoner användare och fyllde på med över 10 miljoner under samma period. Men då finns Netflix på betydligt fler marknader än Disney.

(Och, ja, Disney+ var väl ungefär den enda ljuspunkten i Disneys rapport. Disney som företag är väldigt fysiskt. Omsättningen föll med 42 % och vinstmässigt blev det ingen vinst alls. Man kan tänka att även Disney funderar lite inför framtiden.)

https://techcrunch.com/2020/08/04/disney-grows-to-more-than-60-5m-subscribers/

Facebook, Microsoft och Google kritiserar Apples Appstore-riktlinjer

Apple har senaste tiden hamnat rätt mycket i skottgluggen för sina Appstore-riktlinjer. Det i sin tur gör att EU börjar ägna allt mer tid åt att granska upplägget för att se om det är konkurrenshämmande. Lär inte bli mindre när nu Google, Microsoft och Facebook alla anklagar Apple för samma sak: att Apple inte släpper fram respektive företags spelplattformsappar.

Facebook Gaming har, efter att ha fått nobben av Apple ett gäng gånger under våren, till sist släppts för iOS. Men det är utan en hyfsat väsentlig del av den tänkta appupplevelsen: själva spelandet. Visst, det går att titta på andra som spelar, som åtminstone initialt är huvudfunktionen oavsett, men det går alltså inte att spela själv.

Apples argument är att de skulle behöva granska alla spel som lanseras via de respektive speltjänsterna. Kritiker drar då paralleller till Netflix, där Apple inte granskar respektive film och avsnitt. Lite haltande argument eftersom det är skillnad på programvara och film, men hej. Gör inte läget bättre för Apple.

Det blir inte heller bättre av att WeChat redan har ett undantag som möjliggör just distribution av appar inuti en app. Det gör förstås att kritiken om att Apple vill premiera sin egen Arcade-tjänst kommer bli något som EU kommer titta extra noga på.

Facebook not happy Apple is forcing Gaming to launch on iOS without games

Facebook Gaming is finally out on iOS, but it’s missing an important component: games.

Tencent kan slå ihop liveströmningstjänsterna Douyu och Huya

Så ser det ut som att WeChat-ägaren Tencent håller på att tråckla ihop ännu en jätteaffär: uppgifter om att Tencent förhandlar om att slå ihop liveströmningstjänsterna Douyu och Huya.

De båda tjänsterna har spelvideoströmning som huvudverksamhet, motsvarigheter till Amazons Twitch alltså. Tencent äger dessutom lika stora andelar i de båda konkurrenterna (37 % i Huya respektive 38 % i Huya) så man kan förstå att Tencent tycker att det är lika bra att konsolidera dem. Eftersom Tencent alltså inte är majoritetsägare så håller man väl på att som bäst försöka övertyga övriga aktieägare om att det är en bra idé. Dessutom verkar Tencent intressant nog vilja bli största aktieägare i det nya företaget. Kanske inte helt lättsmält för övriga.

Tanken verkar vara att de två företagen (åtminstone initialt) varumärkesmässigt lever vidare som två separata tjänster. Det skulle oavsett kunna skapa en paraplytjänst värd 10 miljarder och med totalt 300 miljoner användare. Skulle därmed kunna göra tjänsten dubbelt så stor som Twitch sett till användare (140 miljoner månadsanvändare enligt senaste siffran 2018).

Tencent är redan världens totalt sett största spelföretag så att bli störst även inom e-sportsändningar är en rätt naturlig utveckling. Att se om uppgifterna stämmer.

https://finance.yahoo.com/news/tencent-talks-create-10-billion-063744220.html

Fortnite lägger till bilar i spelet

Så är det dags för ett nytt slags fordon i Fortnite: bilar. Vid en första anblick kanske rätt mycket en icke-nyhet. Till och med för många Fortnite-spelare. Visst. Kul tillägg, men inte så mycket mer. However, det finns potentiellt något större här.

Häromveckan blev det klart att Tesla Model 3 kommer att dyka upp i PUGB. Produktplacering alltså. Och därmed ännu en annonsplats – och därmed intäktskälla – för Fortnite.

Cars are coming to ’Fortnite’

At long last, Epic Games is adding regular old cars to Fortnite. The aptly-named Joy Ride Update will introduce four vehicles — the Islander Prevalent sedan, Victory Motors Whiplash sports car, OG Bear pickup truck and Titano Mudflap six-wheeler — for you to cruise around the map with friends.”

 

Bekvämlighetsekonomin

Uber gjorde kvartalsförlust på nästan 2 miljarder dollar men leveranserna rusade

Igår var det dags för Uber att rapportera sitt coronakvartal. Och som väntat gick det… inte så bra. Nu brukar det sällan gå bra för megaförlustmaskinen Uber, men Q2 var illa till och med för att vara Uber. Bokningarna från mobilitetsverksamheten Stuka-dök med 73 % och omsättningen från bildelandet med 67 %. Det gav en förlust på 1,78 miljarder dollar. På en omsättning om 2,24 miljarder. På ett enda kvartal.

Ouch. Ie.

Totalt landade omsättningen på en minskning med 29 % och det kan Uber tacka Uber Eats för. Matleveranserna dubblades jämfört med förra året till en omsättning på 1,21 miljarder. Inte tillräckligt för att väga upp mobilitetsförlusterna, men tillräckligt för att matleveransverksamheten för första gången var större än mobilitetstjänsterna.

Förutom att det väl är 2020 i ett nötskal så visar det också varför Uber satsar så mycket just på leveranssidan. Förutom att det marginalmässigt sannolikt är bättre så är det nog en stabilare verksamhet. Definitivt nu, när vi kan anta att rätt mycket av vanorna att beställa hem det mesta kommer att leva kvar. Samtidigt som vi kan tänka att bilarna kommer få det ännu tuffare i storstäderna. (Vilket i sig förstås är en väldigt bra grej.)

https://www.marketwatch.com/story/ubers-delivery-business-tops-core-ride-hailing-as-pandemic-rocks-earnings-11596745421

DoorDash lanserar virtuella närbutiker

DoorDash, nummer ett i USA vad gäller färdigmatleveranser, flyttar fram positionerna ytterligare. Nu lanserar man DashMart – virtuella närbutiker som alltså bara finns i DoorDash-appen

Även om DoorDash inte finns i Sverige (än?) så finns det ett par saker att ta med sig här.

Den mest uppenbara är förstås att det handlar om just närbutiker. Det ska med andra ord kunna gå att köpa godis och mat av den typen som finns hos mindre kvartersbutiker. DoorDash – och även de andra färdigmatsleverantörerna – siktar alltså allt mer på leveransverksamhet oavsett vilken sort det handlar om. Vi ser liknande utveckling hos exempelvis Uber Eats.

Den andra saker är hur det här också är i linje med en annan trend: att e-handlare utmanas från allt fler håll. Sociala medier, betalplattformar och leveransföretag. Varför ge bort transaktionen och den delen av kundmötet till någon annan när man lika gärna kan erbjuda hela kedjan själv?

DoorDash launches online DashMart convenience stores to sell snacks and groceries

DoorDash is launching its own line of owned and operated online convenience stores under the DashMart brand, which will live entirely within the DoorDash app. It will sell snacks, groceries, and food items curated from partner restaurants. It’s already live in eight US cities with more planned to come.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *