Kategorier
AI - Artificiell intelligens Bekvämlighetsekonomin Detaljhandel/e-handel Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 33 2020 – del 2

Google gör det möjligt att redigera My business direkt från sökresultatet och Maps. Google testar visitkort direkt i sökresultatet. Amazon kan förhandla om att skapa e-handelslager inuti amerikanska gallerior. Walmart börjar samarbeta med Instacart. Apple kan släppa prenumerationstjänsten Apple One i oktober. Apple kan släppa egen prenumerationstjänst för träning. Epic Games utmanar Apples Appstore-regler.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Sök/SEO

Google gör det möjligt att redigera My business direkt från sökresultatet och Maps

Ett rätt väntat drag: Google gör det nu möjligt för företag att redigera sin My business-profil direkt från sökresultatet eller Maps. Man behöver alltså inte längre gå via en specifik My business-admin för skapa poster, svara på recensioner, lägga till bilder eller uppdatera annan företagsinfo. (Dessutom lägger Google till lite mer utförlig statistik kring My business-närvaron – vilket är väldigt välkommet.)

Det är inte första gången Google gör det här. Google vill att vi ska använda Google till… typ allt. Att du alltid ska vända dig till Googles sök oavsett om du söker svar på en fråga eller bara för att få inspiration vad du ska göra. Men Google har också flyttat ut allt mer adminfunktionalitet till sökresultatet, som Search console-statistik. Visst. Inte så att det fullt ersätter, men för den huvudsakliga målgruppen – sällananvändare och icke-SEO-proffs – är det tillräckligt.

Förutom att det här förstås är ett sätt för Google att marknadsföra sina tjänster och få fler att ge sin Google-närvaro mer tjänster så handlar det även här om annonser. Om du som My business-ägare går till sökresultatet för att redigera din My business-profil så ser ju även du på annonser. Och annonser is good, mmmkay?

Update your Business Profile on Google Maps and Search

Easily create posts, reply to reviews, add photos and update business information with free tools right from Google Search and Maps.

Google Maps kommer till Carplays översiktsskärm och Apple Watch

Ja! Äntligen! Efter det att Apple för inte så länge sedan la till utökat stöd för tredjepartsappar i Carplay så kommer nu en uppdaterad version av Google Maps som gör det möjligt att ha Googles karttjänst även i översiktsvyn i Carplay. Alltså vyn när man exempelvis också kan se vad som spelas.

Dessutom kommer Google Maps till Apple Watch. Ja, eller kommer tillbaka till Apple Watch efter tre års frånvaro. Och det i sig säger en hel del om Watch.

Flera av de stora företag som tog fram Watch-appar när klockan kom skrotade dem några år senare. Watch blev inte den jättesuccé som man väntat sig (eller åtminstone hoppats på). En kombination av att vi användare inte riktigt visste vad vi skulle med den till och att Apple inte heller visste det. Nu har den bilden klarnat rejält. Ja, plus att Watch allt mer kan stå på egna ben. Som mer än bara en iPhone-accessoar.

Watch har numera skruvats till att fokusera på en sak: hälsa. I det sammanhanget är förstås vägbeskrivningsappar givna. När Apple Watch nu har blivit en försäljningsmässig succé – och en av de snabbast växande Apple-produkterna – så vill Google förstås inte riskera att folk nöjer sig med Apples karttjänst. Inte minst som Apples satsar allt mer på sina egna kartor.

Google Maps finally works with CarPlay’s excellent dashboard mode

Google Maps is adding compatibility for Apple CarPlay’s dashboard mode, which allows users to display their current directions side by side with music controls, making Google’s app dramatically more useful for navigating.

Google testar visitkort direkt i sökresultatet

En ny intressant Google-funktion som nu testas i Indien: visitkort. Visitkort som kan laddas upp til sökresultatet. Typ.

Synlighet på Google bygger allt mer på två saker: antingen betalar du för att synas eller så använder du någon av Googles tjänster (helst så många som möjligt). Här hittar vi förstås inte minst My business, där (små)företag kan presentera sig själv och sin verksamhet. Dessutom med allt mer funktionalitet kopplad till den egna ”Google-sajten”.

Senaste året har Google allt mer börjat ta fram samma sak för individer. Ja, så länge som du är en känd individ. Som att kändisar kan styra allt mer av innehållet i sin egna personliga kunskapsbox. Som med My business ha den som stället dit man som fan är tänkt att gå för att följa, få information och även köpa.

Det här är ungefär det fast för oss lite mer vanliga dödliga. Möjlighet att lägga ut en ”om”-sida via det egna Google-kontot. Som ett visitkort. Det enda obligatoriska är namn, yrke, plats och en kort om-text. Vill man kan man lägga till mer information, som utbildning, länkar till sociala medier, mejl och telefonnummer.

Och ja. Min första tanke är förstås: LinkedIn. Fast hos Google.

Vi kan anta att det inte kommer stanna vid det här.

https://www.theverge.com/2020/8/11/21363229/google-profile-people-cards-search-results-user-generated-public

 

Detaljhandel/e-handel

Amazon kan förhandla om att skapa e-handelslager inuti amerikanska gallerior

Det har flera gånger pratats om att Amazon håller på att skapa sig en annan slags fysisk närvaro: närbutikslager. Typ. Lager närmare slutkunderna, alltså. Som inuti köpcenter.

Senaste ryktet handlar om att Amazon sitter i förhandlingar med Simon Property Group som sitter på hyreskontrakt för 63 J.C. Penney- och 11 Sears-butiker. Två kedjor som har gått sådär, även före pandemin. Det betyder tomma ytor. Ja, ännu mer tomma ytor – åtminstone om vi pratar inuti köpcenter. Enter Amazon.

Köpcenter runt om i världen har till stora delar fått det tufft i och med e-handeln. Inte alla gallerior överallt, men vi kan väl konstatera att folk inte längre är lika sugna på att åka till plåtlador på landet när lagret är större på internet och bekvämligheten är större att glida ner till butiken på hörnet.

Med lager ännu närmare kunderna kan Amazon hantera sina leveranser ännu snabbare. Men det finns en annan fördel med att ha lager där kunderna är: det kan potentiellt sänka Amazons returfraktskostnader. Med andra ord: om det finns en inlämningstation på en plats man ändå går förbi så kan det uppfattas som bekvämare än att posta tillbaka paketet.

https://www.wsj.com/articles/amazon-and-giant-mall-operator-look-at-turning-sears-j-c-penney-stores-into-fulfillment-centers-11596992863?mod=djemalertNEWS

Amazon lanserar onlineapotek i Indien

Så är det dags för Amazon att rulla ut sin onlineapotekverksamhet i Indien. En verksamhet som överlag säkerligen inte lär stanna vid online.

Som jag har sagt tidigare: den bransch som förmodligen behöver vara minst orolig över Amazons Sverige-intåg är den traditionella e-handelsbranschen.

Amazon India launches online pharmacy service

It has launched the online pharmacy service in Bengaluru to begin with, and may conduct pilots in other cities too going forward.Healthcare startups Practo, NetMeds, 1mg, PharmEasy and Medlife are witnessing a huge surge in demand and a spurt in funding activity, similar to edtech platforms, which outperformed all other sectors among startups

Amazon hanterar nu 66 % av sina leveranser själv

Och här säger vi hej till PostNord.

Visst: de goda nyheterna är att vi just nu e-shoppar så till den milda grad att den totala leveranskakan också ökar. Och visst. Nu lär Amazon inte gå all in som leverantör från dag ett (eller ens år ett) i Sverige. Men jag säger det igen: de som förmodligen behöver vara minst oroliga för Amazon är de traditionella e-handlarna. Ungefär precis alla andra branscher? Be afraid. Be very afraid.

No Title

No Description

Domstol: Amazon är ansvarig för tredjepartssäljares produkter

Väldigt intressant domslut i Kalifornien. En domstol där har konstaterat att Amazon är ansvarigt för produkter som säljs på sin plattform – även tredjepartssäljarnas. Men det mest intressanta är att den lägre instansen dömde att Amazon INTE kunde hållas ansvarigt, eftersom Amazon är att betrakta som en ”tjänstetilhandahållare”. En plattform, y’all.

Känns det bekant? Ja, det handlar i båda fallen om hur domstolarna har tolkat Section 230, ett avsnitt i USA:s lagstiftning som har konstaterat att internetplattformar inte är ansvariga för vad deras användare gör. Med andra ord har Facebook inget ansvar för vad deras amerikanska användare lägger ut.

Section 230 har vid det här laget 24 år på nacken. Lagen klubbades alltså i en helt annan internettid. Alltfler röster höjs dessutom om att lagen ska upphävas. Inte minst från Trump-håll och från tossehögern i USA – men även från mer sansade delar. Det visar ju inte minst debatten kring sociala mediers ansvar senaste åren. Formellt må de vara befriade från ansvar, men i allmänhetens domstol säger juryn något annat.

Men det intressanta här är alltså att det är samma lagavsnitt som alltså används både för att diskutera regleringen av en e-handlare och de stora sociala plattformarna. Tjänstetillhandahållare som tjänstetillhandahållare.

Amazon can be liable for third-party sellers’ defective products, appeals court rules

Amazon can be held liable for defective products sold on its Marketplace in California. The California Fourth District Court of Appeals reversed a 2019 trial court ruling and reinstated claims from a woman who says she suffered third-degree burns when a defective laptop battery she bought from a third-party seller on Amazon caught fire.

Walmart börjar samarbeta med Instacart

Dags för ännu ett initiativ från Walmart för att matcha Amazon på e-handelssidan vad gäller leveranstid. Den här gången handlar det dessutom om ett område där Walmart redan kan vara större än Amazon: mat. Detaljhandelsjätten väljer nu att bli ett av alternativen på Instacarts plattform.

Instacart är en mashup mellan Uber och en personlig shoppare. Du plockar ihop din varukorg på sedvanligt nätmatvis med den skillnaden att du inte behöver begränsa dig bara till bara en enda butiks utbud. Mjölk från Ica, bröd från Hemköp och tomater från Coop? Inget problem. Ja, fast på amerikanska då. Sedan åker Instacart-shoppare runt och plockar ihop din beställning från de olika butikerna. Handlar förstås om det numer så viktiga ”leverans samma dag”.

Visst lär butikerna helst se att man bara handlar från just den egna butiken, men även Walmart verkar nu acceptera att till och med jättar får finna sig i att kunder inte vill begränsa sig om de inte måste.

Walmart teams up with Instacart to rival Amazon for same-day grocery delivery

Walmart is partnering with grocery delivery platform Instacart in yet another bid to rival Amazon and its growing offline network of Whole Foods stores and same- and one-day Prime delivery. Instacart now delivers from California Walmart locations in Los Angeles, San Francisco, and San Diego and Tulsa, Oklahoma.

Pinduoduo lanserar ny modecommunity som miniprogram i WeChat

De här är… rätt intressant. Pinduoduo, en av Kinas tre största e-handelsplattformar, har slagit upp portarna för ett modecommunity: Duochao. Ett initiativ som vänder sig till unga kineser. Så långt inte så konstigt. Men lite mer oväntat är att Duochao inte har någon en sajt eller app. Det finns heller ingen väg dit i Pinduoduos egen app. Det enda stället som Duochao finns är som ett miniprogram inuti WeChat.

Visserligen inte helt oväntat eftersom WeChat trots allt är rätt mycket det ena måstestället i Kina (Alibabas plattformar det andra), men att man alltså väljer WeChat som enda plats är ändå lite anmärkningsvärt. Inte minst som att Tencent allt mer börjar ta kliv in på Pinduoduos kärnområden (sociala gruppshoppingtjänster som framförallt vänder sig till lägre inkomstsegment).

Det nya initiativet beror på att även tillväxten för Pinduoduo börjar plana ut. Om man så vill har den billiga tillväxten tagit slut för Kinas jättebolag. Slut på kineser. Och de har egentligen Kina som sin enda riktiga marknad. Det gör att de allt mer börjar kannibalisera på varandra.

Timingen med en omvärld som allt mer börjar bygga upp murar, framförallt virtuella och ekonomiska, för att stoppa Kinas supermaktsambitioner utomlands är alltså rätt dålig för Kinas jättebolag.

Pinduoduo launches fashion mini program on Wechat · TechNode

The new Pinduoduo mini program marks the e-commerce giant’s latest move to increase user engagement by boosting social interactions.

 

Strömmade medier

Apple kan släppa prenumerationstjänsten Apple One i oktober

Apple goes Amazon Prime. Mer konkreta (?) uppgifter om Apples förväntade prenumerationskombopaket för sina tjänster.

Enligt Bloomberg kan namnet på tjänsten bli Apple One, vilket absolut känns som ett Apple-rimligt namn. Det fattas väl bara ett plus. Det verkar som att tjänsten i så fall landar i oktober, vilket känns ännu mer trovärdigt. När nästa generation iPhones landar, alltså.

Ser ut som att det blir ett antal olika prenumerationspaket och man kan anta att syftet är att driva, eller åtminstone försöka driva, mer användare till tjänsterna som inte riktigt har tagit fart (än?). Som News+ och Arcade. Dessutom kommer det bli olika paket beroende på ”vilka appar och tjänster man har installerade i sin iPhone och iPad”.

Det pratas inte särskilt mycket om Pay och Card, men jag misstänker att de kommer vara rätt centrala i den här satsningen. En satsning som är rätt given: Apple sparkar igång sitt första årtionde som tjänsteföretag. Vi kan anta att Apple, likt Prime, kommer stoppa in mer. Förmodligen också hårdvaran. Ett AppleLife-abonnemang. Komplett med hårdvara och tjänster för smarta hem och bilar.

Apple reportedly launching subscription bundles with new iPhones this October

Apple is planning to unveil a series of subscription bundles alongside new iPhones this October, according to a report from Bloomberg. The company has been increasingly focusing on growing its services revenue as smartphone sales plateau. Offering subscriptions, to Apple News+, Apple TV+, Apple Music, and Apple Arcade, as a bundle would allow it to push more users to these services.

Apple kan släppa egen prenumerationstjänst för träning

Tidigare idag skrev jag om mer spekulationer kring Apples väntade comboprenumerationstjänst. Kan heta Apple One och släppas i oktober. De vanliga Apple-tjänsterna förväntas förstås ingå i en sådan tjänst om/när den släpps. Men så kom också lite mer oväntade uppgifter: att Apple också kan lansera en egen prenumerationsbaserad träningstjänst. Skulle kunna heta Fit eller Fitness, vilket känns som väldigt Appleiga namn.

Appen skulle i så fall innebära träningsprogram för en drös olika träningsformer och ska även innehålla stöd för att ladda ner och titta på träningsvideos.

Att Apple allt mer har satsat på hälsa är ingen nyhet. Inte heller att Apple har som ambition att göra hälsa till del av dna:t i mer eller mindre alla tjänster och all hårdvara. Men också att ännu tajtare knyta ihop sina tjänster och driva dem till varandra. Här ett lysande exempel: en träningstjänst passar förstås perfekt med en Watch och Apple Music, men skulle också kunna spelifieras via Arcade och att träningsinfluencers inte bara kan bli stjärnor i Fitness utan också få egna shower i TV+. Homepod för både musik och träningspepp och Apple TV för att titta.

Apple Plans to Launch Fitness Subscription Service

Apple plans to launch a fitness subscription service, according to Bloomberg’s Mark Gurman, as part of an upcoming ”Apple One”…

Epic Games utmanar Apple på chicken race – Fortnite sparkas ut från Appstore och Google Play – Epic Games stämmer Apple

Det här kan bli lite intressant. Epic Games, utvecklaren bakom Fortnite, utmanar Apple på ett riktigt chicken race. ”Vi skiter i era Appstore-regler, vad tänker ni göra åt det, bitches?”

Det handlar förstås om den avgift tar ut för alla köp som görs i alla iOS-appar. Mer specifikt den regel som säger att man inte får marknadsföra andra sätt att köpa inuti appar. Som på ett företags egen sajt. Precis det kommer Fortnite nu göra. Man kommer locka med 20 % lägre pris för dem som köper sin virtuella Fortnite-valuta direkt från Epic Games istället för via Apple. Inuti spelet. Något som ingen har gjort tidigare.

Jag hade precis skrivit färdigt den här nyheten, där jag spekulerade i att Apple rimligtvis borde sparka ut Fortnite för ett uppenbart Appstore-regelbrott men att Fortnite kanske var too big to ban – när den här nyheten landade. Apple har kickat ut Fortnite från Appstore. Betydligt snabbare än jag trodde.

Talk to the hand, bitch.

Apple just kicked Fortnite off the App Store

Apple has removed Epic Games’ battle royale Fortnite from the App Store after the developer implemented its own in-app payment system that bypassed Apple’s standard 30 percent fee. Earlier, Epic added its own payment system into the iOS version of Fortnite, violating the App Store guidelines and cutting Apple out of its cut of in-app revenue.

* börjar poppa popcorn *

En skön twist i sammanhanget: amerikanska Epic Games ägs till 40 % av kinesiska Tencent. Ett bolag som om en månad kommer se sin största app bli förbjuden i USA. Vilket skulle kunna innebära att Apple tvingas plocka bort WeChat från Appstore. Den app som dessutom är den enda app som fått ett undantag från Apples regler om att en app inte får vara en appbutik i sig.

It’s on, bitch.

Ooooch… nu ser det dessutom ut som att Fortnite kommer spoofa Apples klassiska 1984-reklam med en kortfilm med premiär (förstås) inuti Fortnite.

In your face, bitch.

Ooooch… nu loopar Epic spoofen av Apples klassiska reklam på Youtube och Twitch.

How ya like me now, bitch?

Ooooch… där sparkas Fortnite ut även från Google Play. För att Epic har gjort samma sak där.

Three can play that game, bitch.

Epic Games har inget problem med avgifter på konsoller

Intressant vinkel på hela Epic Games/Fornite vs. Apple och Google. Kort recap: Epic Games är sura eftersom Apple och Google tar ut en avgift om 30 % när spelare köper virtuell valuta till Fortnite. Samma som gäller för alla apptransaktioner (ja, eller 15 % efter första året vid prenumerationer). Som följd har de stämt Apple för monopolutnyttjade och dessutom slagit sig på bröstet i en kamp för ”öppna mobila platformar”. Men så kommer vi till konsollerna.

Även på konsollsidan finns det inmurade trädgårdar. Trädgårdar som tillhör Microsoft, Sony och Nintendo. Och som också tar ut en avgift på 30 %. Det verkar Epic inte ha samma problem med. Öppna konsollplattformar är tydligen inte något viktigt för Epic.

Förstås inte särskilt konstigt. Det kan finnas sisådär 300-400 miljoner konsoller från de tre tillverkarna i världen. Det finns sisådär 3,5 miljarder smartmobiler. Och nästa miljard internetanvändare kommer också mest vara smartmobilanvändare.

Potentialen är så mycket större på mobilsidan. Men det är givetvis inte den officiella Epic-förklaringen till att Epic nu väljer att ta strid mot Apple och Google.

Epic’s battle for ”open platforms” ignores consoles’ massive closed market

Sony, Microsoft, and Nintendo demand the same platform control-and the same 30% fee.

Apple kan erbjuda kombopaket för TV+ tillsammans med andras videotjänster

Inte förvånande, men ändå förvånande. Uppgifter om att Apple kan paketera sin egen strömningstjänst TV+ med rabatter på CBS All Access och Showtime.

Häromdagen kom förnyade rykten om att Apple är på gång med prenumerationskombopaket som förmodligen kommer att lanseras tillsammans med höstens iPhone-modeller. Olika kombinationer av Apples olika tjänster, som Apple Music, TV+, Arcade och News+. Så långt inget oväntat. Nästan mest oväntat att det har dröjt så länge.

Men uppgifterna om att Apple kan bundla sin egen strömningstjänst med kanaler från andra företag är desto mer oväntat.

Apple uppges jaga videomaterial att licensiera så det står härliga till. Apple har insett att utbudet i TV+ fortfarande är i tunnaste laget och vill köpa sig till en bakkatalog. Det här är lite samma sak. Men det är dessutom något som jag har väntat på ett tag: att Apple på riktigt börjar förvandla Apple TV, alltså appen som bland annat innehåller TV+ (</förvirring) till en Spotify för videotjänster. Alltså: få ungefär vilka videokanaler som helst på en enda månadsavgift istället för att behöva prenumerera på dem en och en.

Apple may offer half-off CBS All Access and Showtime bundle for TV+

Apple may offer TV+ subscribers discounted access to bundled CBS All Access and Showtime content.

Zara Larssons musik plockas bort från Apple Music i Kina

I förra veckan: Zara Larsson kritiserade Kina och Kinas relation till mänskliga rättigheter när hon meddelade att hon brutit sitt kritiserade avtal med Huawei (varpå Huawei kontrade med att avtalet var tidsbegränsat och hade löpt ut av sig självt). Den här veckan: Zara Larssons musik plockas enligt uppgift bort från Apple Music i Kina.

På Zara Larssons och hennes skivbolags initiativ. Ja, eller kanske inte.

Nu ska jag inte säga att jag har kunnat verifiera det här själv, men med tanke på hissyfitreaktionerna på ungefär allt från Kinas ambassadör i Sverige så känts det helt rimligt att Zara Larsson skulle straffas från typ högsta ort.

I Kalla kriget 2.0 har underhållning tagit sportens plats som metafor för nationell överlägsenhet.

Zara Larsson music pulled from Apple Music in China following criticism of state (report) – Music Business Worldwide

Artist ends partnership with Chinese device maker Huawei…

iOS 14 och macOS Big Sur öppnar nyhetslänkar i News-appen istället för i webbläsaren

Apple gör en Google: det ser ut som att Apple i och med iOS 14 macOS Big Sur kommer var förinställt att öppna nyhetslänkar i Apples egen News-app istället för i webbläsaren. Det gäller även om du har googlat upp länken och trycker på den där. Lite som det redan funkar med länkar till en sajt om man har företagets app installerad. Fast bredare.

Lite oklart exakt hur det fungerar. Det talas om att det bara gäller för dem som prenumererar på News+, tjänsten som är tänkt att ge tillgång till prenumerationsinnehåll från olika publikationer. Tjänsten har väl än så länge gått lite… sådär.

Man kan alltså tänka att Apple ser det här som ett sätt att öka antalet användare. Ser ut att finnas en användarfördel i och med att innehåll i News+ bara är tillgängligt inuti News+. Prenumeranter kommer alltså direkt till artikeln utan att behöva hoppa till nyhetsappen manuellt.

Men med tanke på att inställningen alltså verkar vara påslagen från start: heee-lllooo säger antitrust-utredare i USA och EU.

iOS 14, macOS Big Sur redirect News+ publisher links

Apple’s still-in-beta operating systems will automatically redirect News+ subscribers to the Apple News app when they click on links from a News+

Universal Music startar nytt skivbolag i Kina med Tencent

Världens största skivbolag Universal har skrivit under två nya samarbetsavtal i Kina. Ett med Tencent Music och ett med Tencents konkurrent Netease Music.

En affär som innehåller några intressanta element. Som att Universal alltså skriver avtal med två företag som konkurrerar med varandra. Plus förstås att Tencent sedan något halvår sedan äger 10 % av just Universal. Nu verkar det som att Tencent tvingats till Netease-avtalet av kinesiska konkurrensmyndigheter, men ändå.

Men så här ser techincestsamarbeten ut nuförtiden. Ett avtal som för någon vecka sedan inte hade stuckit ut särskilt mycket.

Men sen droppade Trump sin halvstora bomb som förbjuder amerikanska företag från att göra affärer med TikTok-ägaren Bytedance och Tencent från och med 15 september. Det är med andra ord jättedåliga nyheter för Universal. Ja, om det inte hade varit för att Tencent-förbudet väldigt tydligt avgränsar det bara till Tencent-ägda appen WeChat. Sannolikt. Förmodligen. Om Trump inte har en kinkig dag.

Universal signs two major deals in China – as it launches new label with Tencent Music – Music Business Worldwide

Unlike previous years, UMG goes direct with rival services in market…

Tencent Music närmar sig 50 miljoner betalande användare

Igår var det dags för kvartalsrapport från Tencent Music: strömningsunderhållningsdelen av WeChat-ägaren som börsnoterades för något år sedan. Mycket av uppmärksamheten kom att handla om Tencent lanserar ett helt nytt skivbolag tillsammans med världens största skivbolag Universal (som Tencent köpte 10 % av förra året). Men kanske mer intressant var användarsiffrorna.

Tencent Music är via sina olika musiktjänster världsstörst inom musikströmning. Företagets 600 miljoner aktiva månadsanvändare är ganska precis dubbelt upp mot tvåan Spotifys siffror. Men på ett område ligger TME fortfarande långt efter: antalet betalande användare. I den här kategorin har TME istället tampats med Google om fjärdeplatsen. Men det har börjat hända saker även på betalsidan för TME och senaste kvartalet var coronaframgångsrikt även för det kinesiska bolaget.

Totalt ökade antalet månadsanvändare med 52 % till totalt 47 miljoner. Det gör att TME börjar få häng på Amazon som senaste rapporterade 55 miljoner. Nu ska vi väl säga att den siffran är från början av året och även Amazon lär ha gjort ett ryck senaste månaderna, men vi får se när vi får uppdaterade siffror från Amazon. Oavsett så ser det ut som att TME lämnar Youtube allt längre bakom sig vad gäller betalande användare.

https://pandaily.com/tencent-music-entertainment-releases-q2-financial-results-lands-new-cooperation-with-universal-music/?1

Spotify på gång att verkligen satsa på ljudböcker

Rätt självklart drag: Spotify söker en chef för sin ljudboksverksamhet. Vi kan med andra ord anta att Spotify nu tänker göra en ordentlig push på ljudboksområdet. Vi kan anta att podcastframgångarna har gett mersmak.

Spotify Is Hiring A Head Of Audiobooks, Signaling Its Ambitions In The Space – Tubefilter

Podcasting isn’t the only non-music content format that Spotify is looking to conquer. Per a new job listing this week, as spotted by freelance strategy director Katya Kotlyar, the streaming service is seeking a head of audio books to oversee its spoken-word content business.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *