Kategorier
Artikel Ekonomi och finans Mobilt Sociala medier

Den egentliga anledningen till att Facebook är sura på Apple 2020

Så lanserade Facebook sin funktion som gör det möjligt för sidor att ta betalt för onlineevent. Men i och med att Apple inte vill gå med på att avstå från sin vanliga Appstore-avgift så betyder det mindre pengar från iOS-användarna. Men har Facebook andra skäl till att försöka med det här nu?

Det här är del 2 av 2 i en artikelserie. Här hittar du del 1: Den egentliga anledningen till att Epic Games är Fortnite-sura på Apple 2020.

I del 1 gick jag igenom den officiella och egentliga anledningen till att Fortnite-tillverkaren Epic Games stämmer Apple och Google för utnyttjande av dominerande ställning av appbutikerna i allmänhet och avgifterna i synnerhet. Jag föreslår att du först läser den och sedan kommer tillbaka hit.

Facebook har än så länge inte gått lika långt som Epic Games. Än så länge finns det ingen formell stämning. Men det finns fler likheter än skillnader i varför Epic Games och Facebook har problem med Apple. Och varför just nu.

Vad handlar bråket mellan Facebook och Apple om?

Ja, här har vi som sagt var två bråk – eller noll bråk. Noll bråk eftersom Facebook än så länge mest har smågnällt eller två bråk eftersom det som sagt var dels handlar om att Facebooks Gaming inte får ha spel i sin app, bara videoströmmar från spelare, och dels handlar om just Apples avgift i Appstore.

Det senare fallet dök upp häromdagen när Facebook lanserade sin sprillans nya funktion som gör det möjligt för Facebook-sidor att ta betalt för onlineevenemang som de arrangerar på plattformen. Eller som Facebook själva sammanfattar det ”Paid Online Events for Small Business Recovery”. Ännu ett sätt för Facebook – och snart sagt varenda stor plattform – att lovebomba småföretagare alltså.

Om det inte hade varit för Apple.

På Android och webben så kommer Facebook göra funktionen avgiftsfri. 100 % av intäkterna till den som anordnar evenemanget alltså. På iOS? Not som much. Facebook ska ha bett Apple att avstå från sina sedvanliga 30 % (eller sänka dem) och fick nej. Samma lika regler som för alla andra alltså, även om du heter Facebook – eftersom funktionen inte handlar om välgörenhet. Så tyvärr kommer sidor bara få behålla 70 % av sin ”hard-earned revenue”. We sorry, säger Facebook.

Facebooks egentliga anledning: pengar, Facebook Pay och intäktsväxling

Även här börjar vi att se vad Facebook officiellt skrev:

We asked Apple to reduce its 30% App Store tax or allow us to offer Facebook Pay so we could absorb all costs for businesses struggling during COVID-19. Unfortunately, they dismissed both our requests and SMBs will only be paid 70% of their hard-earned revenue.

Här hittar vi förstås direkt några saker. Först och främst att Facebook använder frasen ”App Store tax” och inte ”App Store fee” för att verkligen påvisa orättvisan. Här skulle man kunna argumentera för att det stämmer på ett för Apple positivt sätt: ja, det är en skatt så till vida att samma gäller för alla. Men i det här sammanhanget, vi pratar ju inte minst USA här, så betyder det förstås TAXES ARE BAD AND FOR COMMUNISTS MMMKAY!

Vi noterar dessutom att Facebooks generösa erbjudande att ”absorbera alla kostnader” inte omfattar att också ta notan för Apples 30 %. SÅ sugna är Facebook inte på att hjälpa småföretagarna. Nån måtta får det vara. Med andra ord: likt Apple är Facebook inte särskilt suget på att se dipp i intäkterna.

Vi noterar dessutom att Facebook erbjudit sig att göra Facebook Pay tillgänglig som betalmetod och på så sätt ”absorbera alla kostnader för företag som kämpar under coronakrisen”. Vad menar Facebook med det?

Jo, Facebook tar inte ut någon avgift för transaktioner via Facebook Pay. Med andra ord är Apple alltså extremt gnidiga som inte gör det möjligt att betala via en betallösning som inte kostar företagen ett enda öre. Right? Eller? Vi fortsätter läsa vad Facebook själva skriver.

To support small businesses and creators, Facebook will not collect any fees from paid online events for at least the next year. For transactions on the web, and on Android in countries where we have rolled out Facebook Pay, small businesses will keep 100% of the revenue they generate from paid online events.

Så Facebook tar alltså varken ut avgift för transaktioner via Facebook Pay ELLER för själva onlineevenemangsfunktionen. Med en liten brasklapp ”for att least the next year”.

”At least the next year” kan förstås betyda ”aldrig evereverever”. Men vi kan snarast gissa att det här är en del av den ambition som bli allt mer tydlig hos Facebook: man vill diversifiera sina intäkter.

Payment and other fees 2.0?

Fram till i år så har Facebook redovisat sina intäkter i två (väldigt) grova segment: annonsering respektive ”Payment and other fees”. Från och med i år heter den sistnämnda delen bara ”Other”. Sannolikt en följd av att transaktionsavgifter numer är en så liten del av det (nästan obefintliga) segmentet och att det istället är hårdvaruförsäljningen av Oculus och Portal som istället är störst där.

Men bara förra veckan kom uppgifter om att Facebook har sjösatt en ny avdelning: F2, eller Facebook Financials. Här ska allt som handlar om transaktioner samlas. kryptovalutan Libra, digitala plånboken Novi och betalplattformarna Facebook Pay respektive WhatsApp Pay. Facebook har inte övergett sina betalningsambitioner, bara gjort sig redo för ett rejält omtag.

Facebook har som bekant satsat allt mer på shopping i sina plattformar. Att få företag att gå all in på Facebook som shoppingplattform – för hela transaktionskedjan. Att sitta på själva betalningsväxeln i slutet betyder dessutom en stabil stril av intäkter. Facebook kan med andra ord göra precis som man alltid har gjort: göra sina tjänster tillgängliga ”gratis”. Den enda kostnaden är en liten andel av transaktionerna som flödar genom Facebooks plattformar.

Och produkter omfattas inte av Apples eller Googles avgift, bara digitala tjänster.

Få in Facebook Pay så att Apple inte kan backa ur

Men i fallet med onlineevenemangen så vill Facebook alltså att Facebook Pay även skulle användas för digitala tjänster. Ett Facebook-undantag, because Facebook. Och ett undantag som, om det väl skulle komma på plats, långsiktigt skulle agera som ett bräckjärn för att bryta sönder Apples betalmonopol på insidan.

Och lite mer kortsiktigt skulle det sannolikt bli svårt för Apple att backa ur Facebook Pay om (läs: när) Facebook börjar ta betalt för onlineevenemangsfunktionen. Med andra ord i princip samma upplägg som Epics: Facebook kan ta ut andel av transaktionerna utan att Apple fick del av kakan.

Så med andra ord handlar det om att Facebook vill slita loss Apples intänktsslang och istället flöda in den i sin egen kassaapparat.

Eller för att citera DJ Shadow: It’s the money.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *