SnartsnartsnartsnartSNARTSNARTSNART är det dags! AMAZON ÖPPNAR SNART I SVERIGE!
Ja, ni vet vid det här laget redan det här. Väldigt sannolikt åtminstone. Amazon har öppnat i Sverige vilken dag som helst i rätt många år vid det här laget. När så E-handel.se lyckades hitta en i princip helt färdigbyggd svensk version av Amazons sajt så blev sannolikheten att Amazon sannolikt nog skulle öppna i Sverige vilken dag som helst igen så hög att det nog nästan var helt sannolikt bekräftat.
Något som Amazon själva sedan gick ut och bekräftade. Förmodligen inte på det sett de hade önskat men de kände väl att det skulle bli fånigt om de fortsatte strutsa (Ah vadå? Nä, vi ba testa ba att se ba om vi ba skulle kunna bygga en helt fullständig svensk Amazon-sajt ba.)
Efter det blev det spekulationsfest. VAD HÄNDER NÄR AMAZON KOMMER? var frågan på precis allas läppar. Åtminstone bland den del av svenska folket som har ett intresse av den händelsen. Det pratades prispress, logistikporr, SEO-måsten och obligatoriska Amazon-annonseringsutbildningar.
It’s raining (Amazon)män
Jag ska inte säga att det blev sekthysteri, men… det blev nästan sekthysteri. Och jag var självklart en av dem som uppmärksammade nyheten. Är man techsektnörd så är man.
Men ända sedan svensk-Amazon-dammluckorna slogs upp på vid gavel när är det något som gnagt i mig. Något som skavt utan att jag kunnat sätta ord på det. Sedan såg jag den här sammanfattningsartikeln hos E-handel.se och bitarna började falla på plats.
Bara män.
Jag kände att jag sett mer än bara män när jag har läst, men när jag började googla runt på saker som ”amazon”, ”experter” och ”sverige” så blir det väldigt… mycket män. Både hos de etablerade medierna och de nyare nätpublikationerna med tech- eller retailfokus. Och då har vi förstås inte ens gått in på andra mångfaldsparametrar. Som hudfärg och ålder.
Och självklart har även jag skrivit om Amazons Sverige-lansering. Jag är ju man.
Kvinnliga amazoner?
Visst fanns det undantag. Habit lät Amazon-experten Anna Nordlander komma till tals och HUI Researchs vice VD Emma Hernell dök upp på ett par ställen. Men annars var det rätt likriktat. Okej, jag ska inte säga att jag har grävt mig igenom hela internet och alla Amazon-artiklar, så jag antar att det finns mer. Ja, jag hoppas åtminstone det.
Men känslan ville inte släppa taget. Det kändes inte som att det var grundproblemet. Visst kan man tycka att det rimligtvis borde finnas rätt många fler kvinnor som är vassa på detalj- och e-handel i allmänhet och Amazon i synnerhet och man kan ha åsikter om att publikationer inte har jobbat hårdare med att hitta och lyfta fram dem.
Sen trillade poletten ned. ”Kvinnokänslan” handlade egentligen inte om kvinnor i sig, utan (fördomsfullt, jag vet) om ett mer kvinnligt digitalområde. Sociala medier. Eller egentligen: morgondagens onlineshoppande. Det som går bortom det, tja, gamla sättet att se på och bygga e-handel.
Amazon – 20 år gammalt e-handlande
Amazon är i praktiken lika gammalt som e-handel som fenomen. Man bygger en sajt, man skapar produktsidor, man skapar sökkategorier och sökfilter och man smackar in en sökfunktion. Sedan köper man kundernas besök med marknadsföring och SEO. Det har gått två decennier sedan Amazon föddes. Men Amazon fungerar på samma sätt som det alltid har gjort.
Inte så att det är något dåligt. Tvärtom. Amazon har ju blivit experter på logistik och hur man skeppar ut paket till kunder. De har blivit stället som (främst) amerikaner går till först när de ska handla.
Och Amazon är ju ett barn av sin tid. I sisådär 30 år har webben sett i stort likadan ut. Idag, precis som i början, har det handlat om att ta 1900-talsfenomen och lägga upp dem på servrar.
Men så under 2010-talet började något hända. Internet började hitta sin egen form. Vi fick mobiler och appar – program skapade och optimerade för de nya handburna datorerna i våra fickor. Men ännu viktigare: apparna och tekniken vi använder dem till började anpassa sig till det mobila beteendet. Inte bara de mobila prylarna.
Sociala medier, plattformsekosystem och hybridfluencers
Vi fick också de sociala medierna. Som kom att dominera vår onlinetid och som börjat sudda ut gränser till allt fler områden. Inte minst shopping. De har också skapat helt nya slags kändisar. Och helt nya affärsmän och affärskvinnor. Människor som blivit lika delar mediehus, marknadsföringsplattformar, distributionsvägar och produktvarumärken. Lägg till onlinespelen som karvar ut roller som hybridplattformar.
Alla de här fenomenen har en sak gemensamma. De bygger sina ekosystem utifrån de platser där kunderna tillbringar sin tid frivilligt. Det innebär att de inte behöver köpa trafiken till plattformarna. Relevant inte minst vid shopping.
Men i expertanalyserna och framtidsspaningarna kring Amazons Sverige-intåg kändes det som att något saknades. Det pratades om marginalpress, SEO, leveranstider och logistik. Och givetvis frågan om hur stor marknadsandel Amazon kommer lägga beslag på. På bekostnad av de traditionella e-handlarna.
Det som beskrevs var en värld utan Facebook. Utan Instagram. Utan Youtube. Utan Snapchat. Utan TikTok. Utan influencers.
Eller okej. De fanns. Det är ju där man gör sin marknadsföring. Och på Google. Allt med syftet att driva kunderna genom den pixelpushade konverteringstratten.
Och i den mån det fanns kritiska röster så handlade det om arbetsvillkor för Amazons lagerarbetare. Men däremot saknades en hel del andra frågor.
Amazon-frågorna som ingen ställde
Hur ser experter på det faktum att Amazon ligger så långt efter de asiatiska e-handelsjättarna vad gäller innovation? Att Amazon är så svaga på det sociala? Att Amazon fortfarande ser på shopping som en sluitpunkt och inte som en del av social underhållning? Att Amazon fortfarande inte har livevideoshopping annat än som lite sidoverksamhet?
Ja, eller hur Googles shoppinglösning – en stor trafikdrivare för Amazon – kommer att påverka Amazon? Att Amazon, likt Google, kan behöva betala allt högre kostnader för att få kunder till sina plattformar (att, om man så vill, betala sina kunder för att få hyra deras tid)? Att plattformarna som sitter på kunderna allt mer gör det möjligt att bygga hela e-handelsekosystemet på ett enda ställe – marknadsföring, varumärkesbyggande, kundrelation, kunddialog och transaktion.
Eller varför Amazon fortfarande inte erbjuder bättre möjligheter för säljare att skapa mer varumärkesprofilerade shoppingytor på sin egen plattform? Att onlinespel också är e-handelsytor? Att Twitch börjar tappa lite fart utan att lyckas ha sy ihop spel, tittande, produktplacering och shopping?
Och Prime, som jag anser vara Amazons viktigaste konsumenttjänst, nämndes mest i bisatser – och då bara som ett sätt för kunder att få snabbare leveranser. Som ett sätt att äga kundernas tid även när de inte shoppar, som sätt att bygga lojalitet och som sätt att slippa betala för kundernas tid för varje köp.
Vad tror morgondagens konsumenter?
De här aspekterna var i princip helt frånvarande. De som uttalade sig är vassa experter när det handlar om e-handel. Men mångt och mycket, om man så vill, en e-handel sedd i backspegeln.
Det hade med andra ord varit både intressant och extremt givande att få helt andra vinklar på e-handel. Från människor med helt andra perspektiv. Där Amazon-sättet att köpa och handla inte är lika grundmurat självklart. Från entreprenörer som byggt upp inte bara framgångsrika personliga varumärken utan också produktvarumärken hos Facebook.
Med andra ord, jag kan inte låta bli att tycka att det hade varit intressant om vi hade fått höra, tja…
”Hej Bianca Ingrosso, vad tror du om Amazons Sverige-lansering”?