Kategorier
Allmänt digitalt Digitalisering Ekonomi och finans Mobilt Spaningar

Digitala spaningar vecka 34 2020 – del 3

Apple planerar att tillverka iPhone 12 i Indien senast om ett år. Indien överväger att ge alla indier ett hälso-ID-kort. Apple andra bolag någonsin att värderas över 2 biljoner dollar. Airbnb har ansökt om börsnotering. Indiska konkurrensmyndigheter frikänner WhatsApp Pay. Waze lägger till notiser om kontaktlösa betalningar för bensinmackar. Nvidia kan vara nära att köpa chiptillverkaren ARM.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Mobilt

Apple planerar att tillverka iPhone 12 i Indien senast om ett år

Apple planerar att tillverka nästa generations flaggskepps-iPhones i Indien från och med mitten av 2021. iPhone 11 har precis börjat tillverkas i Indien och Apple planerar även att låta SE-modellen rulla ut från indiska fabriker.

Likt de flesta stora techbolag just nu vill Apple skaffa sig att större grepp om den indiska marknaden. Ett bra sätt att göra sitt eget liv lättare är att erbjuda arbetstilfällen och skatteintäkter(ish). Men det är förstås också del av minska sitt beroende av Kina eftersom läget är lite… ansträngt.

Men det är också något som har varit på gång ett tag av en rent företagsekonomisk anledning: Kina börjar bli för dyrt. Bättre levnadsstandarder och högre löner. Gäller att se sig om efter billigare arbetskraft i andra länder.

Och det i sig är också del av något ännu större: Kina börjar bli ett ”vanligt” land. Åtminstone ekonomiskt. En mer mogen marknad. IPhone-tillverkaren Foxconn konstaterade i förra veckan att Kinas dagar som världens fabrik är räknade.

Kina är alltså i full gång med att ställa om från tillväxtland till utvecklad marknad. Inklusive avmattande tillväxt. Samtidigt som Kina börjar boxas in allt mer av andra länder på den ekonomiska arenan. Kinas 2020-tal kommer att bli intressant att följa.

Apple reportedly eyeing mid-2021 to start producing iPhone 12 in India

Apple seeks to make India an important manufacturing hub in the near future, as the company aims to produce its upcoming iPhone 12 in the country by mid-2021. According to a report by Business Standard, the Cupertino-based giant is planning

 

Digitalisering

Indien överväger att ge alla indier ett hälso-ID-kort

Apple har en hyfsat uttalad ambition att göra iPhonen till allas patientjournal. Att våra journaler ska lagras (säkert förstås) i våra iPhones så att vi kan dela med oss av journalen när vi besöker en läkare. Visst, det bästa är förstås att de finns central lagrade så att hela sjukvårdssystemet har tillgång, men så att även vi själva kan ha tillgång till vår egen data på ett enkelt sätt. Nu ser det ut som att Indien överväger ungefär samma sak: ett hälso-ID-kort.

Kortet ska innehålla just patientjournalsinformation, inklusive vilka mediciner man tar. Allt ska sparas i en ”allmän databas”, så även här gissar jag att det blir rätt mycket säkerhetsfrågor. Vi pratar alltså om ett fysiskt kort.

Även här känns det som att mobilen på sikt förmodligen kan vara ett bättre ställe, men oavsett. Med tanke på att vi pratar en nån miljard människor så är det… ambitiöst.

På tal om ambitiöst. Det verkar dessutom som att Indien häromdagen gav sig självt 1000 dagar att dra fiberinternetkablar till alla byar. Så om typ tre år, alltså.

Indien verkar helt klart ha inspirerats av Kina när det handlar om ambition och tempo.

India will provide ID cards that store all your medical data

India is planning health ID cards that store all your medical data, although there are privacy concerns.

 

Ekonomi och finans

Apple andra bolag någonsin att värderas över 2 biljoner dollar

Whoomp, there it is. Apple är nu det andra börsbolaget någonsin värderat över 2 biljoner dollar. En tvåa följd av 12 nollor. 17 biljoner kronor. Nästan tre gånger Sverige BNP.

Vet inte exakt på dollarn vad det statliga saudiska oljebolaget Aramco var värderat som högst efter börsnoteringen i december 2019, men även då handlade det om 2 biljoner dollar. Det kan alltså vara så att Aramco totalt sett fortfarande är det börsbolag som varit värt allra mest. Men om det inte redan har hänt så lär det bara vara en tidsfråga innan Apple åter kniper platsen som det högst värderade börsbolaget någonsin.

Det tog Apple 42 år att skrapa ihop sin första biljon. Den andra? 2 år.

Unfuckingsane.

Apple värt dubbelt så mycket som Google

Igår rusade Apples aktie upp ytterligare 5 procent, utan någon särskild nyhet. Och dessutom mitt i bråket med Fortnite-skaparen Epic Games kring Apples Appstore-villkor. Det har gjort att Apple nu definitivt åter är världens högst värderade börsföretag någonsin efter det att man lämnat Aramco rätt långt bakom sig. Dessutom börjar såväl Amazon som Microsoft också närma sig Aramcos värdering.

Däremot har toppkvartetten hängt av Google rätt ordenligt. Avståndet för Google upp till Microsoft och Amazon är dubbelt så stort som avståndet ned till Facebook och Alibaba. (Och då är Google som bara ett av fem börsbolag någonsin värt strax över 1 biljon dollar – en gräns som sågs som smått omöjligt för något bolag att nå bara för ett par år sedan.)

Och kanske mest anmärkningsvärt: i och med senaste tidens jätterace så är Apple nu värt nästan prick dubbelt så mycket som Google. Det ryms alltså två Google i Apples börsvärde.

Och som om inte det vore nog så har Apples börsvärde sedan årsskiftet (trots jättedippen mitt under coronakrisen) ökat med 740 miljarder dollar. Alltså 100 miljarder i månaden. Det innebär att Apple har växt ganska prick med ett Facebook eller ett Alibaba sedan årsskiftet – världens sjätte och sjunde högst värderade bolag. Ja, eller med mer än hela Sveriges BNP förra året.

Airbnb har ansökt om börsnotering

Så har Airbnb ansökt om börsnotering. Uppgifterna som kom för några år sedan visade sig stämma. Dessutom var de alltså närmare än vad jag trodde.

Trots att Airbnb nu alltså har ansökt om att bli ett publikt företag så vet vi fortfarande inget mer om företagets finanser eftersom Airbnb har valt att göra en konfidentiell börsansökan. Vi vet inte heller mer om tidplanen. Men eftersom pappren nu är inlämnade så har börsmaskineriet åtminstone dragits igång och vi läs sannolikt få veta mer rätt snart.

Airbnb files for IPO as short-term rental market rebounds

Short-term home rental company Airbnb Inc said on Wednesday it filed confidentially for an initial public offering with U.S. regulators, setting the stage for one of 2020’s marquee U.S. stock market debuts.

Indiska konkurrensmyndigheter ger WhatsApp Pay grönt ljus

Mer konkurrensutredningsnyheter kopplade till Facebook. Men för ovanlighets skull väldigt goda nyheter för Facebook. Indiska konkurrensmyndigheter har bedömt att Facebook inte utnyttjar en dominerande ställning i och med WhatsApp Pay.

WhatsApp Pay var tänkt att rullas ut i Indien under förra året, men fastnade i myndighetsutredning. Istället blev Brasilien första marknad som fick tjänsten (för att nästan direkt stoppas av landets centralbank innan man tillät begränsade tester igen i slutet av juli).

Indien har nu alltså gett klartecken för Facebook att fortsätta med med sina än så länge väldigt små tester av Pay i sin viktigaste WhatsApp-marknad Indien (bland annat med motiveringen att… det är svårt att påstå att en tjänst sabbar konkurrensen innan den ens har lanserats).

Reuters | Breaking International News & Views

Find latest news from every corner of the globe at Reuters.com, your online source for breaking international news coverage.

Nvidia kan vara nära att köpa chiptillverkaren ARM

Det har florerat uppköpsrykten kring chiptillverkaren ARM ett bra tag nu, som att Qualcomm och Samsung kan vara nya hem. Nu verkar det som att Nvidia ser ut att dra längsta strået. Uppgifter om att Nvidia kan vara nära att köpa ARM.

ARM är en av de största mobilchiptillverkarna. Ja, eller åtminstone ett företag som sitter på patent som används inte minst i en hel massa smartmobiler – som i alla iPhones. Och det blir dessutom ännu mer i och med att Apple i våras meddelade att man dumpar Intel för ARM även i sina datorer. Det innebär alltså att ARM:s teknik sitter i nästan alla enheter i Apples största produktsegment.

Och ett eventuellt äktenskap med ARM skulle också ge Nvidia den pusselbit som mestadels saknas i produktutbudet: mobildelen. Nvidias produktkatalog innehåller även AI-chip, chip specialiserade på kryptovalutor och inte minst chip för självkörande fordon.

Gaming giant Nvidia may acquire mobile chip giant ARM soon

While ARM doesn’t manufacture its own chips, the company owns the intellectual property (IP) for pretty much any mobile chipset you see today

Ant Group ökade vinsten med 560 % förra kvartalet

Ant Group, ägare till betalplattformen Alipay, planerar att börsnoteras inom en sannolikt inte alltför avlägsen framtid. Det gör att vi kommer få veta mer om hur det går för det som i praktiken är Alibabas betalningslösning. Men redan nu kommer Bloomberg med uppgifter om hur det gått för Ant senaste kvartalet: en vinst på 1,3 miljarder dollar.

Bara det är ju lite ovanligt för ett techbolag som kliver in på börsen, att det alltså går med vinst, men det mest imponerande är att det ska vara en ökning med 560 % jämfört med för ett år sedan.

Visst, med tanke på att vi pratar om en av Kinas – och därmed världens – största betalplattformar så är en vinst på säg 5-6 miljarder dollar nästan förvånansvärt lite, men kinesiska bolag är generellt lite sämre på att behålla sina pengar än sina amerikanska motsvarigheter. Den kraftliga vinstökningen kan förstås också tyda på att Ant styrt om mot vinst snarare än tillväxt inför sin börsnotering. Att Ant, som andra kinesiska bolag i samma sits, verkar ha backat från sina amerikanska expansionsplaner på grund av handelskriget lär också kunna ha spelat in.

Blir intressant när Ant börjar visa korten som börsbolag.

Ant Group Posts Profits Of $1.3B In Advance Of IPO

Ant Group, the Chinese FinTech, reported profits of $1.3 billion in the first fiscal year quarter, up 560 percent over the same period one year ago.

Börskandidaten Palantir har inte gått med vinst en enda gång sedan starten 2003

Det har börjat droppa in börsansökningar så här efter sommaren, inte minst från rätt tunga spelare. Airbnb förstås störst så här långt, men ett av USA:s mest hemliga företag Palantir har väckt mycket intresse. Inte minst därför att de är så, tja, hemliga.

Palantir arbetar med stordataanalyser och har såväl myndigheter som privata företag i kundstocken. Dessutom är en av grundarna Peter Thiel, en av PayPals medgrundare och dessutom en stor Trump-supporter. Men företagets finanser har varit rätt mycket dolt i mörker. Med tanke på att Palantir gjorde en konfidentiell börsansökan så vet vi fortfarande inte något – men däremot har Techcrunch och New York Time kommit över läckt information från en aktieägare som kastat lite ljus på finanserna.

Palantir omsatte 742 miljoner 2019, vilket var 25 % bättre än 2018. Bra tillväxt, men inte hysteriskt bra tillväxt. Dessutom blev förlusten 580 miljoner dollar båda åren. Visst, ökar inte – men minskar inte heller. Det ser ut som att bolaget 2020 jobbat hårt med att minska förlusten. Frisera siffrorna inför börsnoteringen, alltså. Och kanske mest uppseendeväckande: Palantir har inte gått med vinst en enda gång under sina 17 år.

Det är rätt mycket sämre siffror än vad jag hade väntat mig. Det verkar också som att Palantir kommer att välja en direktnotering istället för att ge ut nya aktier. Det betyder i sin tur att företaget inte kommer att fylla på kassan med nya pengar vid börsinträdet.

Leaked Palantir S-1 shows $579M loss in 2019

Palantir filed an S-1 confidentially to the SEC in early July, but we have so far been waiting for the final document to be published for weeks now with

Waze lägger till notiser om kontaktlösa betalningar för bensinmackar

Ny intressant funktion i navigeringsappen Waze: man har lagt till stöd för kontaktlösa betalningar för bensinmackar i USA. Åtminstone för dem som tillhör Exxon Mobil och Shell. Om du kopplar ihop respektive kedjas betalapp med Waze så får du upp en notis om att macken du kör in på stöder kontaktlös betalning.

Definitivt något vi kommer se mer av, på olika sätt. Och inte bara för betalningar.

Waze adding notifications for gas stations supporting contactless payments

A prompt will ask if you want to fire up the relevant app at participating Shell, Exxon, and Mobil gas stations

För första gången är det fler kinesiska bolag än amerikanska i Fortune Global 500

För 26:e gången har Fortune ställt samman Global Fortune 500 – alltså listan med de 500 största bolagen i världen sett till omsättning. Även i år är det amerikanska detaljhandelsjätten Walmart som toppar. Men en sak i listan sticker ut lite mer jämfört med tidigare år: för första gången är det fler kinesiska företag (inklusive Hong Kong) i listan än amerikanska. USA har dessutom minskat med fem företag jämfört med förra året.

Sett till vinst så förlorade USA toppositionen där. Det saudiarabiska oljebolaget Aramco gick om Apple, ironiskt nog alltså ungefär samtidigt som Apple gick om Aramco som världens högst värderade börsbolag.

In a first, China has more companies on Fortune Global 500 than US

In a first, more Chinese companies have made it to Fortune magazine’s list of the world’s top 500 firms this year, than from the US. A total of 129 companies, including 10 from Taiwan, were ranked among the world’s biggest firms by operating revenue, according to a list released on Monday.

 

Övrigt

Taiwan planerar att förbjuda de kinesiska företagen iQiyi och Tencent

Ännu ett land som inför digitalförbud mot kinesiska tjänster: Taiwan. 3 september blir det förbjudet för såväl taiwanesiska företag som privatpersoner att ”arbeta med” Netflix-konkurrenten iQiyi och Tencent.

Blir inte helt klok på detaljerna: även om det bara är iQiyi och Tencent som nämns i artikeln så talas det överlag om ”strömningstjänster”. Det kan alltså innebära att det inte handlar om andra Tencent-verksamheter, som WeChatt. Lite som USA:s förbud mot Tencent alltså: man slår ner på en isolerad verksamhetsgren. (Eller?)

I det här fallet känns det som att det formellt handlar att slå ner på företag som försökt runda befintlig lagstiftning kring hur kinesiska företag får göra affärer i Taiwan, men det pratas också om ”breach of democracy”. Och, ja, Taiwan har ju mer än de flesta andra länder anledning att oroa sig för vad Kina kan tänkas hitta på.

Oavsett: allt fler länder börjar ge sig på Kina där de tänker att det känns: i ekonomin. Timingmässigt är det säkerligen ingen slump: för att Kinas stora företag och den kinesiska ekonomin ska kunna fortsätta växa så krävs att man växer utomlands. Och det tänker inte minst grannländerna tillåta hur som helst. Ett lysande tillfälle att lite klippa Kinas vingar, alltså.

https://www.scmp.com/tech/policy/article/3097921/taiwan-plans-ban-mainland-chinese-streaming-sites-such-iqiyi-and

Chrome får metatagg som gör att sajter kan styra energibesparingsfunktioner

En intressant funktion som testas för Chrome: metatagg som gör det möjligt för sajter att styra energibesparingsfunktioner i webbläsaren. Och det kan triggas av ”statusen på enheten”. Som att batteriet håller på att ta slut och då sänka kvaliteten i en videoström exempelvis.

Sen är det förstås bra om sajter överlag inte kloggar ned med tunga script eller drösvis blinkande annonser. Och att Chrome i sig slutar suga lika mycket batteri.

Chrome could improve your battery life by taking requests from websites

A Chrome experiment could boost battery life by letting sites dictate energy-saving features.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *