Kategorier
Sociala medier Spaningar

Digitala spaningar vecka 37 2020

Instagram slutar ta hänsyn till antalet följare vid verifiering av konton. Facebook lanserar Campus. Facebook begränsar antalet annonser som en sida kan köra samtidigt. EU beordrar Facebook att sluta skicka europeisk data till USA. TikTok kan diskutera lösningar med USA:s regering som inte innebär försäljning. TikTok delar information om hur TikToks algoritmer fungerar.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Veckans gästartikel: Så hamnade Tiktoks moderbolag Bytedance i en återvändsgränd

https://www.dagensmedia.se/medier/digitalt/ola-andersson-sa-hamnade-tiktoks-moderbolag-bytedance-i-en-atervandsgrand/

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Instagram slutar ta hänsyn till antalet följare vid verifiering av konton

Som en konsekvens av sommarens Black Lives Matter (och efterdyningarna) kommer Facebook satsa på att göra Instagrams algoritmer mer inkluderande vad gäller etnicitet. Man kommer dessutom ytterligare skärpa sina riktlinjer kring hatinnehåll – vilket gör att det nu ska gå ännu fortare att bli utsparkad.

Facebook kommer dessutom ändra sina verifieringsrutiner och även här sikta på att få in fler publikationer som vänder sig till svarta, latinos och HBTQ-gemenskapen när man pressklippsutvärderar vem som förtjänar sin bock. Sist men inte kommer Instagram inte längre alls ta hänsyn till antalet följare som del av verifierandet.

En rätt logisk utveckling. Om 2010-talet var gillandets årtionde så ser 2020-talet ut att gå all in på engagemang.

Having lots of followers will no longer help you get Instagram verified

Back in June, during the George Floyd Uprisings, Instagram took a long, hard look at its harassment, verification and content recommendation policies as part of a push to ”elevate Black voices.” To start, Instagram has created a dedicated Equity team tasked with ”better understanding and addressing bias in our product development and people’s experiences on Instagram,” per a post from Adam Mosseri, Head of Instagram, on Wednesday.

Facebook lanserar Campus – avsedd för collegestudenter

Ha. Ny avdelning/tjänst från Facebook. Campus. En del av Facebook som är avsedd och bara öppen för collegestudenter. Ungefär vanliga Facebook, fast begränsat till funktioner just optimerade för collegelivet. Som att man bara kan gå med med en .edu-mejladress.

Det är ju lite konstigt att Facebook inte har gett sig på den här målgruppen tidigare. Känns som att det annars skulle vara en rätt given målgrupp. Typ en tjänst som skulle vara som typ en digital årsbok och kontaktlista för collegestudenter. Typ.

Facebook reinvents Facebook with the launch of Campus for college students

Facebook is launching Campus, a subsection of the Facebook app that’ll allow college students to find and connect with each other. Students have to register with a .edu email address before creating a profile.

Facebook begränsar antalet annonser som en sida kan köra samtidigt

Nu börjar Facebook (snart) göra verklighet av den begränsning i antalet samtida annonser per sida som man har flaggat för tidigare. Med start i början av nästa år så kommer det läggas ett tak på hur många annonser en Facebook-sida kan köra parallellt, baserat på hur mycket sidan har lagt som mest på annonser senaste 12 föregående månader.

Det kommer handla om fyra intervall (värdet som anges är det som sidan som högst la under tolvmånadersperioden):

  • Mindre än 100 000 dollar: 250 annonser
  • Mindre än 1 miljon: 1000 annonser
  • Mindre än 10 miljoner: 5000 annonser
  • 10 miljoner eller mer: 20 000 annonser

Facebook själva säger att det är ”en rätt liten andel” av alla annonsörer som slår i de här taken, så få lär väl behöva bry sig särskilt mycket.

Det ska handla om att för många annonser förstör för Facebooks egen optimeringsmotor för annonser. Den hinner inte lära sig tillräckligt mycket när det är för många annonser som kämpar om utrymmet samtidigt. Och i en större kontext så handlar det här i grund och botten om samma utveckling som vi ser hos Google: företagen tycker att vi ska överlåta det mesta kring annonsering till dem. Ladda upp några grundelement, betala räkningen och kör igång autopiloten.

Facebook To Limit The Number Of Digital Ads Businesses Can Run At Once – Tubefilter

Facebook, one of the busiest digital advertising vendors in the world, is planning to limit the number of ads businesses can run across its platform at once.

Instagram sparkar på Apples kommande strypning av användarspårning i iOS 14

Senaste dagarna har både Mark Zuckerberg och Instagrams VD Adam Mosseri i intervjuer kritiserat Apples kommande iOS 14. Det handlar förstås mer specifikt om Apples nästa steg vad gäller att begränsa företags möjligheter att spåra Apples kunder online. Det här var tänkt att rullas ut tillsammans med iOS 14, men Apple har skjutit upp ändringen till början av nästa år.

Ja, eller vad det handlar om är att Apple kommer tvinga apputvecklare som vill spåra sina användare att tydligt be om lov. Men när Apple kritiseras så har den detaljen en tendens att glömmas bort. Argumentet ”Apple kommer att döda digitalannonsmarknaden” är snärtigare. Med det outtalade tillägget ”vi tror inte att användare kommer att låta oss spåra dem om vi ger dem valet och hela vår affärsmodell bygger ju på det”. Plus gnäll om att Apple inte gett annonsplattformar något annat sätt att bibehålla befintlig affärsmodell.

Och det riktigt ironiska är förstås Facebook i sin argumentation, ungefär som Epic Games, glömmer bort spegelbilden. Som när Facebook tycker att Apple är en orättvis gatekeeper över 1 miljard enheter och styr över förutsättningarna där. Samtidigt som Facebook själva sitter på en plattform där de kontrollerar förutsättningarna för 2,7 miljarder användare och annonsörer.

No Title

No Description

EU beordrar Facebook att sluta skicka europeisk data till USA

Tidigare i somras slog en EU-domstol ned på EU:s och USA:s dataöverföringsöverenskommelse Privacy Shield och konstaterade att den inte ger tillräckligt skydd för EU-medborgares data. Och nu har EU ”förbeordrat” Facebook att sluta skicka data till USA, eftersom domstolen – och därmed alltså EU – inte anser att det går att lite på att USA inte kommer att göra otillåtna saker mot EU-medborgare. Ja, olagliga enligt EU, alltså.

Utan att dra hela bakgrunden till det domslut som nu alltså gör att USA och EU måste återvända till ritbordet och ta fram en ersättare till Privacy Shield-avtalet (som i sin tur var en ersättare till ännu en underkänd föregångare – så vi pratar version 3.0, alltså). Domslutet slår inte bara mot Facebook utan mot alla företag och organisationer i Europa. Åtminstone de som använder amerikanska onlinetjänster (och det är ju… några stycken).

Utmaningen med det nya domslutet är att EU nu anser att USA:s nuvarande lagstiftning gällande övervakning av utländska medborgare inte är förenlig med vad EU:s integritetslagstiftning. En rätt hög tröskel att ta sig över för komma överens om ett nytt avtal, alltså.

Men det bästa domslutet är att EU i praktiken anklagar USA för att övervaka utländska medborgare via bland annat sociala medier. Alltså exakt samma sak som USA anklagar Kina för – och som lett till att TikTok och WeChat snart kan förbjudas i USA.

https://www.wsj.com/articles/ireland-to-order-facebook-to-stop-sending-user-data-to-u-s-11599671980?mod=djemalertNEWS

Facebook slår tillbaka mot hotet att EU kan tvinga dem att sluta skicka data till amerikanska servrar

Häromdagen skickade EU en preliminär order till Facebook som innebär att Facebook måste sluta skicka data till amerikanska servrar. Inte otippat har Facebook nu hört av sig till EU där man motsätter sig beslutet. Argumentet är, som så ofta i de här lägena, att EU:s digitala ekonomi kommer haverera om det här blir verklighet.

Och visst finns det poäng. Ordern är en följd av sommarens domstolsutslag som helt underkände Privacy Shield – EU:s avtal med USA kring överföring av data. Framförallt användardata. Det innebär att EU och USA måste komma fram till ett ersättningsavtal. Fram till dess har EU alltså landat i att det inte är okej för amerikanska företag att skicka sin användardata över Atlanten.

Den stora utmaningen med en Privacy Shield-ersättare är att EU och USA inte är överens om en grundläggande del av datahanteringen. EU anser att USA inte har rätt att ta del av EU-medborgares data utan att gå via de sedvanliga EU-rättsvägarna, men USA har gett sig själv rätt att ta del av data om andra länders medborgare. Ironiskt nog ganska precis samma sak som USA anklagar Kina för i samband med hela TikTok-cirkusen.

Så Facebook och väldigt många andra amerikanska onlineföretag sitter med andra ord fast i ett dataöverföringslimbo mellan EU och USA.

Facebook appealing order by Ireland’s privacy regulator that could halt EU-US data transfers

Facebook is appealing a preliminary order from the Irish Data Protection Commission (IDPC) that would require the social media giant to halt data transfers between the US and the European Union.

TikTok

TikTok kan diskutera lösningar med USA:s regering som inte innebär försäljning

Ni vet TikTok? Som ska säljas i USA? Eller förbjudas i USA? Eller nåt? Nya uppgifter från Wall Street Journal: TikTok-ägaren Bytedance kan sitta i nya samtal med USA:s regering – om att inte sälja TikTok alls.

Vad det verkar så fick Kinas utspel förra veckan om att begränsa exporten av AI-teknik lite avsedd effekt. Det utspel som i praktiken gör att Kina måste godkänna en eventuell TikTok-affär. Åtminstone om köpare alltså vill lägga beslag på TikToks algoritmer. Det som är en väldigt stor del av TikToks framgångar.

Det intressanta är att det som nu, återigen enligt uppgift, diskuteras är att det som Bytedance har försökt sälja in från början: en lösning som innebär att ingen TikTok-användardata lämnar USA.

Och den kanske mest intressanta detaljen i artikeln: ett av argumenten som Bytedance sägs lyfta fram för att göra administrationen på gott humör är att det finns en risk för Trump att stänga ner appen – en ”avsevärd andel av användarna lutar åt konservativa värderingar”. Med andra ord: vill du vinna presidentvalet, Donald Trump, förbjud oss inte.

20 september rycker allt närmare. För båda sidor.

https://www.wsj.com/articles/tiktok-u-s-discuss-ways-to-avoid-sale-11599680388?mod=djemalertNEWS

TikTok avslöjar detaljer om hur TikToks algoritmer fungerar

För några veckor sedan, mitt i hela den upptrissade säkerhetshotshysterin, gick TikTok ut med att man skulle öppna sin algoritm för granskning av utomstående. Plus att man också samtidigt uppmanade andra att göra samma sak (förstås mest riktat mot Facebook – Bytedance och Facebook är just nu inblandade i ett passivaggressivt pajkastningsordkrig med varandra). Anledning är förstås att visa hur långt företaget är beredda att gå för att belägga sina påståenden att de inte alls låter kinesiska staten övervaka amerikanska tonåringar. Nu ser TikTok ut att börja leverera på det löftet.

Igår ska TikTok ha låtit journalister ta del av en virtuell guidad tur i sitt sprillans nya transparenscenter. Ett ställe som kommer ha ”ytor där det ska gå att dema datormoduler som visar hur TikToks algoritmer och dataanvändning fungerar”. Samtidigt delar TikTok också med sig detaljer hur tjänstens algoritmer fungerar.

Så ni vet. Potentiell algoritmporr för dem som är intresserade. Som konkurrenter. Kan bli svårt semesterval: Disneyworld eller TikToks transparenscenter? (”Det blir skitkul ungar! De har typ… säkert… pussel som ni kan leka med medan mamma och pappa tittar på algoritmer.)

Den länkade artikeln har en genomgång – och det är i i ärlighetens namn rätt övergripande. Blir intressant att se hur långt TikTok är berett att gå me att öppna sina algoritmer. Vilken typ av granskning kan bli aktuell och hur djupt den får gå. (Dessutom intressant att TIkTok medger att algoritmen kan skapa filterbubblor och arbetar för att motverka det – precis när åtminstone västvärden har kommit över lite av sin filterbubbelbesatthet).

Nu är det här främst ett initiativ som vänder sig till beslutsfattare i USA, men det är också något som kan göra att TikTok hamnar lite före i regleringskurvan oavsett. Det börjar komma fler och fler krav och förslag på att låta utomstående få granska techplattformarnas algoritmer. Även exempelvis Amazons algoritmer. Jag misstänker att vi kommer att få se precis den här typen av lagstiftning på flera håll de kommande åren.

Exakt hur det ska fungera i praktiken är förstås en annan femma. Men fler plattformar kan gå i TikToks fotsteg. Mycket för att de inte vill vara sämre, men också som de flesta liknande initiativ som kommer från dagens jätteonlinetjänster: man vill undvika reglering. Och om det blir reglering så vill techjättarna förstås att det så långt som möjligt blir på deras villkor.

TikTok reveals details of how its algorithm works

The beleaguered app describes the inner workings of its video-selection code.

USA kommer inte förlänga tidsfristen för en TikTok-försäljning

Igår började det cirkulera spekulationer om att USA kan vara på gång att flytta fram deadlinen för när amerikanska delen av TikTok senast måste ha fått amerikansk ägare. Spekulationerna pekade på att Kinas utspel om skärpta regler för export av AI-teknik, som är en stor del av TikToks tjänst, har försvårat förhandlingarna och därmed skulle kunna bli ett sätt för Trump att flytta fram deadlinen utan att tappa ansiktet.

Ungefär  ”kineserna har sabbat till det och vi vill inte att amerikanska företag ska göra en dålig affär, så tidsfristen har förlängts”. Men senare under dagen sa Trump definitivt (?) till journalister att deadlinen inte kommer att flyttas.

Det innebär, enligt Trump, att TikTok måste ha hittat ny ägare senast 15:e eller 20:e september (lite förvirring kring datumet råder), annars måste appen stänga ned i USA.

Igår kom dessutom uppgifter om att TikTok-ägaren Bytedance ska förhandla med Vita huset om lösningar som gör att TikTok inte alls måste säljas, där ett av Bytedances argument sägs vara att det finns en stor mängd Trump-väljare på plattformen. Att se om det kommer mer information om eventuella sådana förhandlingar.

Dessutom blir det också intressant att se vad som kommer att hända med WeChat, Kinas största sociala plattform som också står inför ett sannolikt förbud samtidigt som TikTok. Där handlar det inte om försäljning, utan där ser det ut som att enda alternativet enligt presidentordern är ett förbud.

Trump says deadline for TikTok sale won’t be extended | TechCrunch

The United States government will not extend the September 20 deadline for Beijing-based ByteDance to sell TikTok, President Donald Trump said on

Kina kan föredra att TikTok hellre förbjuds i USA än säljs till en amerikansk ägare

I senaste delen av min artikelserie om alla TikTok-vändor som publicerades hos Dagens Meida i veckan så fokuserade jag på hur det kan gå för TikTok, eller snarare Bytedance, på hemmaplan. Jag spekulerade att det kan komma till den punkten när Bytedance kan tvingas välja mellan Kina och resten av världen.

Enligt ”insatta källor med insyn” så kan Kina hellre se att TikTok stängs ner i USA än att det säljs till en amerikansk ägare. Och det måste nog sägas vara rätt trovärdiga uppgifter. Det är ju trots allt inte en vanlig företagsaffär, utan utpressning från USA:s president. En försäljning skulle kunna ses som ett svaghetstecken. Ett förnedrande nederlag för Kina.

Enligt Bytedance har det däremot inte kommit något krav från Kina att lägga ner TikTok i USA, men här är nog formuleringarna värda att detaljgranska. Det är svårt att se Kinas skärpta AI-exportregler som något annat än att de är direkt riktade mot TikTok. Representanter för kinesiska regeringen ska då också i skarpa ordalag uppmanat Bytedance att avbryta försäljningsförhandlingarna.

Så Kina må inte direkt ha bett Bytedance att stänga ned TikTok i USA, men kan alltså vara beredda att sänka en försäljning. Kanske till den grad att det slutar med att TikTok istället förbjuds i landet.

https://www.reuters.com/article/us-china-bytedance-tiktok-exclusive/exclusive-china-would-rather-see-tiktok-u-s-close-than-a-forced-sale-idUSKBN2622L6

Bytedance kan ha sagt att TikToks algoritm inte kommer ingå vid en försäljning

Dags för ännu ett avsnitt av TikTok-såpan. För två veckor sedan skärpte Kina sina regler för export av AI-teknik, bland annat teknik som kan användas för att sortera, välja ut och presentera innehåll.

Alltså i korta drag ungefär exakt det som är den kanske största anledningen att TIkTok (och den kinesiska systerappen Douyin) har blivit en sån global jättesuccé. TikTok-ägaren Bytedance sa att man ”strikt” skulle följa det nya regelverket – vilket nu, som vanligt enligt uppgifter, ska ha inneburit att Bytedance nu meddelat både potentiella köpare och Vita huset om att TikToks algoritmer inte kommer att ingå vid en försäljning.

Vi kan nog anta att det är lite… obra för förhandlingarna. Visst. Fortfarande får en köpare varumärket (eller?) och användarna. Men man måste då alltså tämligen omgående haspla ur sig en sprillans ny algoritm. Man får alltså chassit, men inte motorn och instrumentpanelen. Så lite… svårtkört.

Rimligtvis borde det här avspegla sig rätt ordentligt i prislappen. Och överlag intresset. Nu kan det säkerligen vara rätt mycket förhandlingstaktik – en förhoppning om att det alternativa förslaget att lagra all användardata hos ett amerikanskt företag och låta myndigheter övervaka efterlevnaden. Det skulle förmodligen vara en betydligt mer intressant väg både för Microsoft/Walmart och Microsoft. Alternativet är att man får en tjänst som är hyfsat halvdöd vid överlämningen och som dessutom kommer kräva en rätt ordentlig investering för att överhuvudtaget få upp den på banan igen.

Särskilt som om Bytedance alltså gör en Trump: tvärvägrar om en övergångsperiod där den nuvarande algoritmen får fortsätta användas via någon form av licens fram till dess att en köpare har byggt ett eget alternativ. (Med tanke på Kinas regering till hela affären så kan vi nog anta att alternativ två överhuvudtaget är en rätt stängd dörr.)

Med andra ord: Kina kan använda Trumps egen strategi mot honom och på så sätt åsamka honom ett hyfsat jobbigt nederlag. Inte för att han kommer att spinna det så, men hej. Han kan fortfarande säkert på något sätt säga att amerikaner nu är säkra. De får det kortvideotråkigare, men de är åtminstone säkra. Eller nåt.

Exclusive | TikTok’s algorithm not for sale, ByteDance tells US: source

Chinese tech company decides not to sell or transfer code behind the popular video-sharing app, source says.

TikTok ansluter sig till EU:s riktlinjer kring hatinnehåll

Så har EU:s riktlinjer kring hatinnehåll fått en ny anhängare: TikTok. Och i företagets pressmeddelande får vi veta att TikTok har nolltolerans mot hatinnehåll och hatgrupper. ”Nolltolerans” är förstås alltid en utmaning att leva upp till: det visar inte minst TikToks senaste problem med att ta ner ett självmordsklipp som ploppar upp i fler klipp än vad plattformen hinner plocka bort – dessutom begravt i annat innehåll för att lura tiktokare att titta trots att de inte vill. Det är ju bara att fråga Facebook.

Just Facebook får sig också en mellanradernakänga när TikTok förklarar att de plockar ner hatinnehåll – inklusive förintelseförnekare, något som Facebook har tillåtit i yttrandefrihetens namn.

Oavsett så är techföretagens vilja att skriva upp sig på EU:s namninsamlingslistor ett sätt för dem att visa att de gillar att spela boll och inte alls behöver regleras hårdare. Men för TIkTok är det ju dessutom nu betydligt större saker som står på spel. Ända sedan Kinas utspel om att skärpa reglerna kring export av AI-teknik i förra veckan så har det varit rätt knäpptyst kring hur det går med uppköpsförhandlingarna. Det kan vi nog tolka som att alla inblandade har känt sig tvungna att återvända till ritbordet för att fundera på vad de nya reglerna kan innebära i praktiken.

Men när före det pratades uppköp och nytillkomna köpare i parti och minut så pratades det uppköp av TikToks verksamheter i USA, Australien, Kanada, Nya Zeeland, Australien och Indien. Det har i praktiken sagts flaska kring vad som händer med europeiska TikTok.

Att bryta loss TikTok fullt ut från sin kinesiska systerapp Douyin och ägarföretaget Bytedance i stort kommer bli meckigt nog om en aktör skulle köpa hela TikTok. Alltså all verksamhet utanför Kina. Men börjar vi prata att olika TikTok-marknader skulle ha olika ägare så blir det… typ åtta gånger meckigare.

Men oavsett: än så länge ser inte europeiska TikTok att ligga jättemycket på något förhandlingsbord. Det skulle alltså teoretiskt kunna bli så att Bytedance behåller ägandet av TikTok här hos oss. Att vi alltså får en annan TikTok här hos oss än i USA. Lite som, tja, att Fortnite i förra veckan splittrades i två delar: Apple-Fortnite och Fortnite för alla andra plattformar.

Just in case vill nog TikTok hålla sig väldigt väl med EU just nu.

https://techcrunch.com/2020/09/08/tiktok-joins-europes-code-on-tackling-hate-speech/

TikTok säkrar exklusiv premiär på David Guettas och Sias nya singel Let’s Love

För en evighet sedan släpptes singlar för att göra reklam för kommande album och musikvideos gjordes för att marknadsföra kommande singlar. Och nästan lika länge som vi har haft internet, åtminstone sedan början av tvåtusentalet, så har artister fötts och blivit stora online, innan de fick skivkontrakt. Nu är det TikToks tur att förena de här två fenomenen.

TikTok bygger på musik och har algoritmer som är som gjorda för att skapa virala succéer. Nu har TikTok säkrat en exklusiv premiär av den nya singeln från David Guetta och Sia som släpps 11 september. Men inte bara det. Redan igår dök ett 15 sekunder långt klipp upp på plattformen som tiktokare kan använda för att skapa sina egna musikvideos. Så lika delar trailer och singel, med hypen skapad av användarna.

Inte så att det här i stort är något nytt, men nu är det alltså TikToks tur att testa hur det funkar där. En potentiell ny marknadsföringskanal för skivbolag och intäktsväg för TikTok. Bytedance släppte ju dessutom sin egen musiktjänst Resso i Indien förra året, med TikTok-integration.

Vilket för oss till ännu en intressant detalj i TikTok-historien. Bland de 177 kinesiska appar som Indien har förbjudit finns fler Bytedance-appar än TikTok. Men Resso är INTE en av dem som har förbjudits.

TikTok bags exclusive premiere of David Guetta & Sia’s new single Let’s Love – Music Business Worldwide

”We can’t wait to hear the track and see how our community embrace the music, sharing their own Let’s Love stories and creations with David.”…

TikTok lägger till duettremixfunktionen Stich

Ny funktion i TikTok: Stitch. Möjlighet att väva ihop egna videoklipp med andras. Ja, eller bara med andras. Ett sätt att skapa mer skapande inom TikTok-gemenskapen med remixfunktionalitet som finns i likartad form även på andra ställen. Duetter med vänner och andra. Eller bara en helt ny form av skapande. Typ TikTok-mashupremixer.

TikTok Introduces New ’Stitch’ Editing Feature

TikTok has announced a new editing feature called Stitch, that lets users clip and integrate scenes from other users’ videos.

TikTok drar igång virtuell modemånad i samarbete med Louis Vuitton, Puma och Saint Laurent

Som sagt. Utanför förhandlingsrummen kör TikTok på som om ingen kris hänger över appens huvud. Senaste satsningen är att sparka igång en virtuell modemånad tillsammans med band andra Louis Vuitton, Puma och Saint Laurent.

I Kina har Douyin, TikToks kinesiska systerapp, gått rätt långt bortom sina kortvideorötter. TikTok börjar allt mer växa in i en större kostym även i resten av världen.

https://www.tubefilter.com/2020/09/11/tiktok-fashion-month-capsule-collections/

TikTok världens mest nedladdade app augusti 2020

TikTok må ha en hel massa problem som företag, men appen tuffar på som om inget har hänt. TikTok var inte bara den app som drog in mest pengar i världen förra månaden, den var även under augusti världens mest nedladdade app. Åtminstone enligt appanalysföretaget SensorTower.

2020 är ironiskt nog kanske både TikToks bästa och värsta år. Nedladdningsmässigt har TikTok dominerat 2020. Den mest nedladdade appen under årets alla månader enligt SensorTower, utom april – när Zoom snodde topplatsen.

Eftersom SensorTower inte räknar med externa Android-appbutiker – det enda sättet att ladda ner Android-appar i Kina – så lär TikToks ledning dessutom vara ännu större.

Dessutom intressant att se att Snack Video rusar uppåt i nedladdningslistorna. Snack Video är senaste försöket från Kuaishou, Kinas kortvideotvåa, att konkurrera med TikTok även utanför Kina. Eller rättare sagt: i Indien. Kuaishou har sedan tidigare haft Kwai för utlandsbruk, men Snack Video är mer lik TikTok. Och den har än så länge lyckats undvika att bli förbjuden i Indien (förmodligen för att den släpptes så sent som i april i år).

Listor över de mest nedladdade apparna globalt under augusti 2020

Snapchat

Snapchat är på gång att rulla ut profilsidor för alla användare

Snapchat gör en Instagram. Ja, eller något som finns hos de flesta andra sociala plattformar: ger användare publika profilsidor där man kan visa upp sig själv. Det är funktionaliteten som tidigare varit begränsad till kändisar, varumärken och linsskapare som nu är på väg att rullas ut till alla användare.

Sidan ser väldigt instagrammig ut överlag, med ”höjdpunkter” och ”linser” som de två huvudavdelningarna. Dessutom får alla användare också tillgång till funktionerna Story replies (dialog via stories) och Quoting (möjlighet att dela och svara på någons story-svar). Plus bättre statistikmöjligheter kring målgrupp, videospelningar och tittartid.

Snapchat Launches Permanent Public Profiles, Audience Analytics (Exclusive) – Tubefilter

Soon, Snapchat’s 239 million daily active users will have access to a suite of features–including personalized public profiles–that were previously reserved for the app’s verified creators.

Övrigt sociala medier

USA lanserar Clean Network Program med sikte på ännu fler kinesiska onlinetjänster

En nyhet som vid det här laget har en månad på nacken, men som jag missade (eller bara inte läste tillräckligt noga). Och ja, det handlar om TikTok. Eller rättare sagt USA:s allt hårdare inställning till kinesiska onlinetjänster.

Det handlar om Clean Network-programmet som är en fortsättning på 56 Clean Path-initiativet från tidigare i år. Då handlade det om hårdvara, mer specifikt alltså 5G-hårdvara från bland andra Huawei och ZTE. Clean Network-programmet tar framförallt sikte på mer konsumentnära tjänster. Som artikeln konstaterar skulle det kunna innebära ”no Chinese apps in US app stores, no US data stored on the Chinese cloud, and no US apps on Chinese smartphones.”

Trump-administrationen har redan flaggat för att fler kinesiska appar kan drabbas av samma öde som det som väldigt sannolikt kommer drabba TikTok och WeChat om sisådär två veckor. Clean Network öppnar för ungefär samma sak som det Indien har gjort senaste månaderna: en bred nedstängning av kinesiska appar.

Finns förstås frågetecken och likt det artikeln lyfter så är det än så länge mer politisk retorik än konkreta implementeringsinstruktioner. Men Vita huset har ju visat att man är beredd att kasta ut rätt breda förbudsfiltar utan att helt göra all konsekvensanalys. Vilket förstås inte är unikt för bara USA.

The White House’s plan to purge Chinese tech from the internet is just bluster – for now

The White House has announced the Clean Network program, an initiative to purge Chinese tech companies from five key areas: carriers, app stores, cloud services, internet cables, and apps themselves. However, the program is mostly rhetoric and bluster, right now, with no legal or technical means of enforcement.

Tencent lägger ned Tencent Weibo

Weibo lägger ner i Kina. Kinas mikrobloggsmotsvarighet till Twitter alltså. Det är ju rätt stort. Tänkte jag. Fram till dess att jag läste att det handlar Weibo. Inte om Weibo.

Vad det handlar om är att WeChat-ägaren Tencent nu kastar in handduken för Tencent Weibo, lagom vid tjänstens tioårsjubileum. En tjänst som fått allt färre användare, utkonkurrerad inte minst av Tencents massiva plattform WeChat.

Nedläggningen handlar alltså inte om Sina Weibo. Den som oftast är den som bara kallas Weibo. Och ja, i min enfald trodde jag att ”Sina Weibo”, de gånger det har skrivits ut så, bara var det fullständiga, formella namnet. Ungefär som Facebook Messenger. Och på sätt och vis är det lite så: ”weibo” i sig blir översatt just ”mikroblogg”.

Så med andra ord: jag fick mig en nyttig ögonöppnare. Jag upptäckte ett nytt kinesiskt medium precis när det ska läggas ned. Ja, eller rättare sagt: jag inser att jag förmodligen bara tänkt att det alltid handlat om en och samma tjänst när jag har sett namnet ”Weibo”.

Tencent Weibo Exits Arena After a Decade of Battle Against Sina Weibo

Tencent on Sept. 4 announced to officially terminate the service and operation of its microblogging website Tencent Weibo at 11:59 pm on Sept. 28, Beijing local time.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *