Kategorier
Allmänt digitalt Artikel Ekonomi och finans Sociala medier

Oracle gick vinnande ur TikTok-budkriget – men nu då?

Så blev det Oracle som vann dragkampen om TikTok. Men det blev partnerskap istället för uppköp. Det i sin tur leder till ett 5 frågor kring vad som kommer att hända härnäst.

I söndags gick Microsoft ut och meddelade att TikTok-ägaren Bytedance nobbat deras bud om att köpa den amerikanska delen av TikTok (inklusive Kanada, Australien och Nya Zeeland). Igår gick så den enda kvarvarande – åtminstone kända – intressenten Oracle ut och bekräftade att man tagit hem segern. Oracle och Bytedance hade enats om ett avtal.

Bland spekulationerna till varför Oracles bud blev det som Bytedance till slut föll för finns förstås de nära banden till Vita huset. Det i sin tur var förmodligen anledningen till att Bytedance landade i ett avtal som inte alls innebär en försäljning, utan ett partnerskap. Oracles blir ”trusted techology provider” till TikTok. Läs: Oracle kommer att agera molnleverantör och vara garanten för att amerikanska användares data hanteras på ett säkert sätt.

Det innebär ironiskt nog dessutom att en väldigt vid cirkel sluts. Precis det som nu blev resultatet var något som Bytedance själva föreslog rätt tidigt i processen: att Bytedance fortsätter äga och driva TikTok, men med amerikansk partner och rejäl insyn i hur TikTok hanterar sin användardata i USA.

Men det här innebär inte att vi nu har skrivit sista kapitlet i hela TikTok-såpan. Dagens Oracle-avtal leder till ett antal frågetecken kring vad som kommer hända närmaste tiden. Här är fem av dessa frågetecken.

1. Kommer Vita huset godkänna avtalet?

Enligt Trump är Oracle-grundaren Larry Ellison en ”tremendous, tremendous guy”. Ellison är dessutom i sin tur en uttalad Trump-supporter. Oracle var dessutom ett av få techbolag som ville vara med i Trumps övergångsråd efter valvinsten 2016. Förhandlingarna har överlag skett i nära samråd med Vita huset – så sammantaget kan vi nog tänka att samarbetsavtalet kommer att få tummen upp. Men det är förstås inte helt säkert – eftersom avtalet som nu ligger i princip inte lever upp till något av de grundkrav som Trump satte när han tvingade fram en försäljning.

Om vi bortser från de riktigt tossiga kraven på att USA:s skulle få del av försäljningsvinsten och att Kina (alltså Bytedance) inte skulle få nånting alls – milt sagt uppseendeväckande krav på en (framtvingad) affär mellan två privatägda bolag i en kapitalistisk demokrati – så var ett av de allra vikigaste kraven att Bytedance skulle klippa alla band till amerikanska TikTok. När Bytedance föreslog upplägget som nu är det Oracle har skrivit avtal utifrån så sa Trump och Vita huset blankt nej. Det skulle vara en amerikansk ägare och inga intäkter skulle gå från USA till Kina. Fail på båda punkter här.

I spekulationerna för ett par veckor sedan talades det dessutom om att Oracles bud, förutom någon slags vinstdelningsupplägg, innebar 10 miljarder dollar i cash och 10 miljarder i Oracle-aktier. Att Bytedance inte bara skulle få del av intäkter utan också bli delägare i Oracle, alltså. Helt orimligt utifrån de kriterier som Trump satte upp. Nu vet vi inte än exakt vad villkoren i avtalet är och eftersom det talas om ett partnerskap istället för ett uppköp så lär det inte längre handla om det. Men oavsett är Bytedance kvar på amerikansk mark och får ta del av amerikanska pengar.

Officiellt har Trumps hot mot TikTok handlat om amerikaners bästa och USA:s nationella säkerhet. Men egentligen har TikTok varit ytterligare en bricka i handelskriget mot Kina. (Jag har skrivit om den egentliga anledningen tidigare.) Utfallet lär vara tillräckligt för att tillfredsställa Trumps ego – och något som går att spinna som en seger i valkampanjandet.

Med tanke på att Trump satt 15:e eller 20:e (lite olika bud från honom där) som definitivt datum för förbud så är det rätt bråttom att komma med besked. Nu sades det visserligen att en affär måste vara i hamn senast vid någon av dessa deadlines, så det borde räcka för att att TikTok inte ska förbjudas. Den andra deadlinen, som sträcker sig till november, handlar om att TikTok måste ha avslutat en försäljning senast då – alltså klippt banden. Som sagt att se om Trump godkänner Oracle-affären. I så fall har TikTok och Oracle fram till dess att bygga om alla integrationer och molnlagringslösningar.

2. Kommer Kina godkänna avtalet?

Kina låg länge förhållandevis lågt i hela TikTok-försäljningsröran, men för drygt två veckor sedan kom en rejäl reaktion. Kina skärpte sina riktlinjer för export av AI-teknik. Inklusive sån teknik som kan användas för att välja ut, rekommendera och presentera innehåll. Precis det som är själva kärnan i TikTok (och den kinesiska systerappen Douyin). I samband med det uppmanade Kinas regering Bytedance i rätt skarpa ordalag att avbryta uppköpsförhandlingarna.

Bytedance sa att de ”strikt” skulle följa de nya reglerna och bara häromdagen kom uppgifter om att Bytedance meddelat både budgivare och Vita huset om att TikToks algoritm inte skulle ingå i försäljningen. Om det sistnämnda stämmer eller inte vet vi inte, men det är inte orimligt att Bytedance spelat det kortet för att kunna motivera ett diskvalificerande av Microsofts bud. ”Visst, ni får köpa TikTok, men glöm att ni får motorn i appen.” Oavsett lär Microsoft ha blivit rätt mycket mindre sugna efter Kinas regelutspel – än mer om det stämmer att Bytedance sa att algoritmen inte ingår.

Vi kan nog anta att Kina inte kommer ha något att invända. Även de kan säkerligen spinna det här som en seger över USA, men krasst talat handlar det om att… det slutar i ett status quo.

Oracle-avtalet innebär att amerikanska TikTok-användares data lagras i USA och inte i Kina. Eftersom Bytedance hela tiden sagt att TikTok-data överlag inte lagras i Kina – för någon marknad – så blir skillnaden för Kina noll. Visst får de sämre potentiell bakdörrstillgång, men Bytedance har också hävdat att Kina aldrig har bett om TikTok-användardata och att Bytedance vid förfrågan inte skulle lämna ut den.

Här handlar det förstås om hur pass mycket man litar på vad Bytedance – eller vilket kinesiskt företag som helst – säger. Men vi kan nog anta att Kina har andra sätt att påverka än via TikTok. Just nu är Facebook ett betydligt större hot i det hänseendet.

Vi kan nog kort sagt anta att Kina inte kommer invända mot affären.

3. Vad händer i Indien?

I princip allt TikTok-ljus har varit på USA senaste tiden, men faktum kvarstår: det som Trump hotade med har varit verklighet i Indien i drygt två månader. TikTok är förbjuden i Indien – både vad gäller nedladdning och användning.

Indien är dessutom TikToks största marknad. Ja, eller var – fram till förbudet. Inte intäktsmässigt, där var och är USA störst (om vi bara räknar TikTok och inte inkluderar Douyin – annars är Kina överlägset största marknad vad gäller intäkter). Men Indien är en viktig marknad för framtiden. Inte minst de kommande tio åren. Och vill TikTok och Bytedance ha en chans att vara med är det nu det gäller. Det kan som bekant gå lika snabbt nedför som uppför när det kommer till digitala tjänster.

Även Indien använder appförbudet till stor del för att sätta press på Kina. Totalt 118 appar har så här långt förbjudits i Indien och bland de senaste finns PUBG Mobile, framtaget av PUBG:s koreanska originalutvecklare PUBG Corporation i samarbete med kinesiska Tencent. Det fick PUGB Corporation att i panik säga upp Tencents licens för PUBG Mobile i Indien och man måste nu snabbt som attan försöka ta fram en ersättare på egen hand eller tillsammans med något icke-kinesiskt företag.

Något sådant kan inte Bytedance göra så förbudet ligger fast. Däremot talas det även här om uppköp som väg framåt. Indiens största företag Reliance Industries, mer specifikt grejen för digitala tjänster Jio Platforms, säger sig vilja köpa indiska TikTok. Dessutom ska japanska techinvesteringsjätten ha anslutit sig till Reliance för att försöka få till ett köp.

Återstår att se vad som händer här. Jag misstänker att Kina kommer ha nästan lika svårt att svälja förnedringen med att ett indiskt och/eller japanskt företag köper en del av TikTok. Återstår att se om Oracles upplägg – om det godkänns – kan få Indien att acceptera något liknande. Det som talar för det är att Reliances VD och grundare Mukesh Ambani och Indiens premiärminister Narendra Modi ska ha rätt goda relationer (även om de eventuellt kan ha försämrats i år). Softbanks VD Masayoshi Son ska också ha ha rätt nära band, bland annat via potentiella Softbank-investeringar i Indien.

Men en TikTok-comeback i Indien kan ligga rätt långt bort

4. Vad händer i Europa?

Det här är egentligen en icke-fråga eftersom TikTok inte har varit särskilt mycket i skottgluggen här. Storbritannien har smågnällt lite och på sina håll – även i Sverige – har TikTok förbjudits i jobbmobiler. Men i stort har TikTok klarat sig rätt helskinnade än så länge.

Och ironiskt nog kan TikTok vara den sociala plattform som just nu har minst bekymmer i USA. TikTok ägs av ett kinesiskt företag och inte ett amerikanskt. Även Europa har förstås sina misstankar mot Kina, men Europa – eller åtminstone EU – har just nu också misstankar och problem mot hur USA hanterar användardata.

För några veckor sedan underkände en domstol i EU Privacy Shield-avtalet. Alltså det avtal som reglerar hur amerikanska och europeiska företag kan hantera data. Mer specifikt skjutsa den över Atlanten. Domstolen ansåg inte att den amerikanska lagstiftningen, där USA ger sig självt rätt att få tillgång till data om EU-medborgare från amerikanska företag, är förenligt med EU-rätt.

Det i sin tur gjorde att EU har skickat en preliminär order till Facebook om att de måste sluta skicka EU-data till USA. Något som säkerligen också gäller övriga sociala plattformar. Visst, i stort ska de ju hantera sin data i EU, men amerikansk lag gör dem alltså skyldiga att tillhandahålla den även hemma i USA, så att säga. Det skulle kunna innebära att alla de stora sociala plattformarna i Europa kommer drabbas av samma utmaning fram till dess att EU och USA kommer fram till ett ersättningsavtal. Något som kan bli utmanande eftersom parterna har olika åsikt i en väldigt central del i överenskommelsen.

Med andra ord kan TikTok ironiskt nog vara en av de sociala plattformar som ligger bäst till datamässigt i EU.

Med tanke på att TikTok samtidigt som Oracle-affären gick ut med att man nu har 100 miljoner månadsanvändare i Europa – vilket är lika många som i USA – så kan man tänka att TikTok kommer vårda sina EU-relationer riktigt ordentligt.

5. Vad händer med WeChat?

En sak som lite glömts bort i alla TikTok-diskussioner är att Trump parallellt med sin presidentorder som förbjuder TikTok också en annan presidentorder som förbjuder WeChat vid samma tillfälle. Alltså 15:e eller 20:e september. Här finns ingen försäljning eller liknande. Det handlar om ett rent förbjud, à la Indien.

Nu är ett WeChat-förbud inte alls en lika stor grej för ägaren Tencent som ett TikTok-förbud är för Bytedance. TikTok är i princip en helt kinesisk app – även utomlands (med andra ord: en app som bara används av kineser boende i eller utanför Kina, den kinesiska versionen heter Weixin). Ja, plus företag som vill göra affärer med kineser.

Tencent har inga jätteambitioner för WeChat i USA och ett förbud är ett marginellt avbräck. Framförallt som Trump-administrationen ska ha sagt att förbudet gäller just bara i USA – inte i Kina. Det enda land som alltså räknas på riktigt för WeChat. Det innebär bland annat att Apple kan fortsätta erbjuda WeChat i Kina.

Det här gör på sätt och vis att WeChat är mer relevant att stoppa ur säkerhetssynpunkt än TikTok. WeChat är inte minst en kommunikationsapp och har ett rätt stängt informationsekosystem där det kan gå hyfsat lätt att styra en världsbild. Men med tanke på hur få kineser det finns i USA totalt sett – som säkerligen nästan alla använder andra sociala medier också – så är förmodligen Facebook ett större hot mot den nationella säkerheten vad gäller påverkansoperationer från USA och Ryssland.

Men däremot skulle ett WeChat-förbud vara principiellt viktigt: det innebär att USA alltså väljer att agera som Kina. Det kan ge ringar på vattnet generellt för ett öppet och allmängiltigt internet.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *