Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 1: Sociala medier, Sök/SEO
- Del 2: Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier, IoT – internet of things, AI – artificiell intelligens, AR/VR, Bekvämlighetsekonomin
Mobilt
Android fyller 13 år
Ännu ett jubileum: Android fyller 13 år. Lite beroende på hur man räknar det så skedde det här redan i september, när första versionen släpptes, eller 5 november, när det var 13 år sedan Google officiellt presenterade Android första gången. Android fyller alltså tonåring.
Vilket då förstås innebär att det finns människor som är tonåringar idag som inte var födda när Android släpptes.
Happy 13th birthday, Android!
Happy 13th birthday, Android!
Samsung åter största mobiltillverkaren, Huawei rasar i Kina
Under förra kvartalet gick Huawei för första gången om Samsung som världens största mobiltillverkare. Det här kvartalet är ordningen (ja, eller som det har varit rätt länge). Samsung är åter största, Huawei är tvåa och Xiaomi knuffar för första gången ned Apple till en plats utanför pallen.
I stort handlar det om rätt små förändringar. Att Apple tappar beror förstås mycket på att årets iPhone-försäljning sköts fram till Q4. Om Xiaomi gör en riktig raketrusning – upp 42 %. Och mest på Huaweis bekostnad. Huaweis försäljning rasade 22 %. Säkert till stor del beroende på USA:s svartlistning mot företaget, men det visar sig också att försäljningen i hemlandet Kina har backat 15 %.
Jag har dålig koll på hur Huaweis modellcykler ser ut, så det kan vara Lex Apple även här. Att Huawei alltså inte lanserade några nya modeller under förra kvartalet. Men frågan är om det kan vara ett tecken på större problem också i Kina. Det har ju kommit uppgifter om att Huawei börjar få svårt att tillverka sina flaggskeppsmobiler eftersom de inte längre kan få tag i de chip som behövs.
Något som ironiskt nog också kan vara lite problematiskt också för Samsung, ett av företagen som sägs ha slutat eller vara på gång att sluta att leverera komponenter till just Huawei.
Samsung Beats Huawei To Become World’s Top Smartphone Vendor: Reports
Samsung beat Huawei to top the list of global smartphone vendors in the third quarter of 2020, according to research reports from IDC, Counterpoint, and Canalys. Xiaomi surpassed Apple for the first time to enter the top three, and Realme at number seven, its highest-ever spot, registered a strong quarter-on-quarter growth of over 100 percent.
Google testar en funktion för att jämföra appar
En sån där funktion som känns så sjukt självklar när jag ser den. Google testar en funktion som gör det möjligt att jämföra olika appar. Vet inte hur många gånger jag laddat ner appar som en galning när jag är på gång att ge mig in på ett nytt område där jag inte har en aning om vilken app som passar mig bäst.
Google is testing a nifty app comparison feature in the Play Store
There are plenty of sites on the internet where you can compare the specs of gadgets such as phones, laptops, and cameras.But it’s hard to compare apps in the same way. However, Google’s testing a feature in the Play Store that lets you do
iOS 14.2 ger 100 nya emojis
https://www.theverge.com/2020/11/5/21547652/ios-14-2-available-now-download-new-emoji-wallpaper-airplay-2-iphone-ipad-update
Ekonomi och finans
Ant Groups börsnotering skjuts upp efter nya regleringshot
Woah. I morgon är det dags för Ant Group, bakom kinesiska jättebetalplattformen Alipay, att kliva in på börsen. Ja, eller det var planen. I elfte timmen har tydligen kinesiska myndigheter vaknat och haft åsikter. Resultatet blev att Shanghai-börsen har ställt in noteringen på grund av ”stora förändringar i regelverket som reglerar företaget”. Som en följd av det har Ant ställt in även noteringen i Hong Kong.
Tydligen ska Alibaba-grundaren Jack Ma, som i praktiken kontrollerar Ant Group, ha blivit kallad till ett möte med regleringsmyndigheterna. Ett möte som hölls i måndags och där Ma och därmed Ant ska ha fått en ”regleringsvarning”.
Exakt vad som sades under mötet och vad det är för förändringar som gjort att Shanghai kände sig tvingade att bryta strömmen för Ants notering är inte klart i dagsläget, men uppgifterna om att Kinas regering kan börja tycka att Ants tillväxt börjar bli lite väl systemhotande för de statliga bankerna i landet känns inte orimliga.
Det lär inte heller ha blivit bättre av att Ma i förra veckan gick ut och sågade såväl dagens banker som översynen och regleringen av dem.
Det kan med andra ord handla om något så sandlådemässigt som att partiet har bestämt sig för att ta Ma i örat och visa vem som fortfarande är boss.
https://asia.nikkei.com/Business/Markets/Ant-s-mega-IPO-in-turmoil-after-Shanghai-suspends-listing
Ant Groups värdering rasade 60 miljarder dollar efter den inställda börsnoteringen
Vad kostar en inställd börsnotering? Om man är Ant Group, världens rätt överlägset högst värderade onoterade techbolag, sisådär 60 miljarder dollar. Det är åtminstone så mycket som Ants värdering rasade efter det att det blev klart att Ants börsnotering har ställts in (eller åtminstone skjutits upp).
Kort recap: Ant Group är företaget som ligger bakom Alibaba-kopplade mobilbetalningsplattformen Alipay och skulle ha klivit in på börsen idag 5 november, men efter att regleringsmyndigheter i Kina haft åsikter så meddelade Shanghai-börsen att man avbröt noteringen. Det ledde i sin tur till att Ant självmant valde att pausa noteringen även på Hong Kong-börsen där aktien samtidigt skulle noteras.
Vad ligger bakom och varför just precis före noteringen? Inte helt klart, men det verkar som att myndigheter har haft åsikter om att Ant, mycket på grund av sin utlåningsverksamhet, skulle behöva bättre kapitaltäckning för de pengar de lånar ut. Bristande kapitaltäckning var ju i mångt och mycket precis det som var en viktig faktor i senaste finanskrisen för ett decennium sedan.
Återstår att se när vi kan få mer uppgifter om anledningen och vad som nu kan tänkas hända med noteringen. Ja, och Ants verksamhet överlag.
Pulled Ant Group IPO costs Alibaba nearly $60B in market cap | TechCrunch
News today that Ant Group’s IPO is suddenly on hold in both Shanghai and Hong Kong caused a sell-off of Alibaba shares. This afternoon, equity in
Bytedance uppges ta in ytterligare 2 miljarder dollar till en värdering om 180 miljarder dollar
TikTok-ägaren Bytedance fortsätter ta in kapital, åtminstone enligt uppgifter från Bloomberg. Bytedance ska ”föra diskussioner” om ännu en jätteinvestering om 2 miljarder dollar, till en värdering av rätt hisnande 180 miljarder dollar. Skulle därmed stärka Bytedances ställning som världens högst värderade startup. Tre gånger så stort som tvåan och Uber-konkurrenten Didi Chuxing. Eller om man så vill, nästan dubbelt så stort som Snap och Twitter – tillsammans.
Bland investerarna nämns investeringsjätten Sequoia, vilket känns som ett rätt troligt namn med tanke på att de redan är delägare i TikToks amerikanska verksamhet (och ska dessutom ha varit en av investerarna som drivit på Oracle-affären).
Pengarna sägs tas in som förberedelse för att sedan, som jag har skrivit om tidigare, särnotera TikToks kinesiska systerapp Douyin och/eller nyhetsaggregeraren Toutiao, Bytedances mest använda app i Kina. Det har spekulerats rätt länge om när Bytedance ska kliva in på börsen och att särnotera vissa delar av verksamheten är förstås inte särskilt ovanligt – men ändå lite märklig konstruktion om Bytedance skulle välja att ha kvar moderbolaget i privat ägo. Ja, eller bara ett sätt att säkra kontrollen och slippa kvartalsrapportsjidder för de centrala delarna.
https://finance.yahoo.com/news/tiktok-parent-bytedance-seeks-raise-102340618.html
Jämförelse mellan Alibabas och Amazons kvartalsrapporter Q3 2020
Idag var det så dags för Kinas e-handels(etc)jätte att rapportera siffrorna för det tredje kvartalet (Q2 i Alibabas eget brutna räkenskapsår). Känns som ett lämpligt tillfälle att ställa Alibabas och Amazons siffror bredvid varandra. Visst, alla segment är inte helt jämförbara, men i stort har de båda företagen rätt identiska verksamheter (som numer är typ… allt) och rapporteringsparametrar.
Omsättning
- Alibaba: 19,3 miljarder dollar (+29 % på årsbasis)
- Amazon: 96,1 miljarder (+37 %)
Vinst
- Alibaba: 4,2 miljarder (-60 %, men det beror på en engångsintäkt kopplad till betalplattformen Ant Group Q3 2019)
- Amazon: 6,3 miljarder (+96 %) (dessutom ska Amazon ha satt av 2 miljarder för ”coronainsatser”, så jag antar att de egentligen tillkommer)
Molntjänster
- Alibaba: 2,2 miljarder (+60 %)
- Amazon: 11,6 miljarder (+29 %)
Digitala innehållstjänster
- Alibaba: 1,2 miljarder (+8 %)
- Amazon: 6,6 miljarder (+33 %)
Så med andra ord: trots att Alibaba säljer varor för ett värde långt över Amazons så det betydligt jämnare på andra håll (Amazons värde på alla sålda varor 2019 var 335 miljarder dollar medan Alibaba gick över 1 miljard dollar rullande tolv för första gången i maj i år). Amazon är dessutom bättre på att behålla pengar (sen är vinst alltid lite vanskligt, eftersom den kan plöjas ned i investeringar och därmed påverka vad som hamnar på sista raden).
Amazons molntjänster växer dessutom dubbelt så snabbt som Amazons, men AWS är å andra sidan fem gånger så stort som Alibabas motsvarighet sett till omsättning. Den största förvåningen hos Alibaba är att de digitala tjänsterna växer så lite. I de här sammanhangen är det ju nära nog nästan nolltillväxt. Men det har ju alltid varit Alibabas svagaste gren, inte minst jämfört med Tencent, och något som Alibaba nu börjar satsa mer ordentligt på. Att se om de kan få fart på det.
Alibaba är som vanligt föredömligt bra på att presentera sina nyckeltal via en pedagogiska infografik.
Veckans techord: soonicorn
Ha. Underbart. Singapore-baserade och Softbank-backade medtechbolaget Biofourmis kan vara på gång att nå en värdering om 1 miljard dollar och därmed gå med i samma klubb som landskollegorna Grab och Lazda. Enhörningsklubben, alltså. En startup med en värdering över 1 miljard dollar.
Första gången jag hörde talas om Biofourmis och det är förstås relevant för oss att hålla koll på bolag även i Singapore. Men att jag delar artikeln har egentligen inget alls med vare sig Biofourmis eller Singapore att göra. Handlar istället om att jag precis har lärt mig ett nytt ord: soonicorn. Alltså en startup som är nära att bli ett enhörningsföretag.
Jag älskar den här typen av nyordslekande. (Och ja. Det är ett helt sprillans jättenytt ord. Jag hade inte hört det innan jag läste den här artikeln. Så det betyder att det är ett helt sprillans jättenytt ord.)
https://www.techinasia.com/softbankbacked-soonicorn-singapore
Övrigt
Apple kommer hålla nytt hårdvaruevent 10 november
Ha. Förstås. Apple har idag meddelat att man, som rätt väntat, kommer hålla ännu ett hårdvaruevent 10 november. Vad är inbjudningstaglinen den här gången? ”One more thing.”
Vad kan då One more thing vara? Det mest uppenbara är förstås att det blir en eller flera Macar baserade på Apples nya chipplattform Silicon. Mest för att Apple uttalat har sagt att de kommer att släppa något på det här området 2020. Men One more thing kanske blir one more thing på riktigt. Alltså något lite mer än det väntade. Ja, eller lite mindre väntat.
Så kan vi tro att det till sist är dags för Apples Tile-konkurrent Airtags, alltså Apples lösning för att spåra alla sina prylar?
Apple announces ”One More Thing” event for November 10th
Apple has announced a new ”One More Thing” event for November 10th, which will likely see the company announce its first Macs running on the company’s new Arm-based Apple Silicon processors instead of Intel ones.
Google börjar erbjuda sin VPN-tjänst till Google One-användare
Ni vet hur Cloudflare, företaget som arbetar med saker som överbelastningsskydd och CDN-tjänster, också har börjat erbjuda en egen gratis VPN-tjänst? Google vill inte vara sämre.
Okej, nu pratar vi inte om en kostnadsfri tjänst. Det handlar om att Google nu breddar den VPN som tidigare har funnits som del av Googles fibertjänst Fi nu också blir tillgänglig för Google One-prenumeranter – med andra ord Googles motsvarighet till Apples iCloud. Än så länge blir det bara VPN för Android-användare, men tjänst ska komma till både iOS och desktop.
Och på tal om Apple så skulle jag inte bli särskilt förvånad om Apple skulle göra detsamma. Ännu ett sätt att skydda sina användare alltså. Att VPN-skydd alltså blir inbyggt fullt ut i operativ, så att användare själv inte måste betala extra för den typen av tjänst. Eller komma ihåg att slå på den när de använder osäkra nätverk.
Google One launches VPN service for more private browsing
Google has launches a VPN services for Google One subscribers to browser the web while keeping their connection encrypted from bad actors.
Google arbetar på AI-lösning som skapar videos av webbsidor
Vad gör man om man är textmänniska som vill ha videos? Man låter Google göra jobbet förstås.
Google arbetar på en ny AI-lösning som helst enkelt gör en video av en webbsida. Peta in några grundförutsättningar, som längd, och låt sedan Google-boten göra jobbet.
Nu är det alltså inte en färdig produkt vi pratar om, men med tanke på att kinesiska motsvarigheten Baidu har något liknande – och med tanke på att finns tjänster som kan göra videos av en nyhetsartikel – så kan vi anta att det är en fråga om när den kommer och inte om.
Det är dessutom i linje med en annan av Googles just nu rätt uttalade ambitioner: att outsourca allt mer (läs: det mesta) till Google. Gäller såväl SEO som SEM och Analytics. Googles tanke är att Google är bättre på att skapa de bästa annonserna, bästa annonseringsstrategin, bästa placeringsstrategin, bästa SEO-upplägget och, ja, ni fattar.
Visst. Inte så att vi är där än. Människor som är experter på det här är säkert fortfarande vassare. Men för dem som inte har kompetensen, tiden eller pengarna att göra det själv kan det räcka långt. Jag tänker mig att den här tekniken kommer landa ungefär likadant.
Google’s new AI automatically turns webpages into videos
If you have a product webpage, you’d wish that you could create a handy video to show to clients with all the info. However, you might not have the budget to hire someone to make it. To solve that, Google’s AI team is working on a future so
Sverige hade negativa elpriser för andra gången någonsin
Senaste dygnet har det blåst en del. Även här hos oss. Så pass mycket att det ledde till att hela Sverige hade negativa elpriser under fyra timmar natten till måndag. Andra gången någonsin som det hände. Elkonsumenter fick alltså betalt för att konsumera el.
Ja, i teorin, åtminstone. Inte så att vi slutkonsumenter kommer få betalt av elbolagen hur ofta det här än händer – men det är oavsett ett tydligt tecken på att Sverige kommer allt närmare att bli helt självförsörjande på el, bara genom att använda förnyelsebar energi.
Visst, nu var det inte bara vind och vatten som stod för all el som förbrukades. Däremot är den förnyelsebara energi som produceras ungefär lika stor som kärnkraften. Och då överproducerar Sverige dessutom el mest jämt nuförtiden. (Så ja, jag får allt svårare att förstå alla kärnkraftsivrare för varje dag som går.)
Däremot har vi fortfarande problem med att elproduktionen och människorna inte bor på samma ställe i Sverige. Där mest el produceras bor minst antal människor och omvänt. Ett distributionsproblem och inte ett produktionsproblem alltså.
Vi lär se allt mer lokalproducerad el. Inbyggt i, tja, det mesta. Blir förhoppningsvis ambitionen framöver – allt som tillverkas ska kunna försörja sig själv med den el som behövs.
Negativa elpriser under natten: ”Andra gången någonsin”
Under natten till måndagen, mellan klockan 01.00 och 05.00, var elpriserna negativa över hela landet. Det betyder att elanvändarna i princip fick betalt för att använda el under nämnda period.
Shanghai låter en byggnad flytta sig själv
Det här är ju… rätt coolt. Ett byggnad som ska bevaras flyttas från sitt ursprungliga område till en ny plats. Och man låter byggnaden… flytta sig själv.
Det är typ Transformers möter Maximum Overdrive möter Boston Dynamics. Schway.
Det är så här vi borde ha flyttat Kiruna.
Building goes for a walk in Shanghai (China) – BBC News – 24th October 2020
Seeing is believing in this one. It’s not every day you see a building go for a walk, but this one in Shanghai did just that, and it took 18 days. See how they did it.
Biden-kampanjen har en egen ö i Fortnite
Har Biden kampanjen en egen ö i Fornite? Klart Biden-kampanjen har en egen ö i Fortnite.
Joe Biden’s campaign has a ’Fortnite’ island
Joe Biden and Kamala Harris have launched a ’Fortnite’ island that rallies support through mini games.