Kategorier
Allmänt digitalt Digitalisering Ekonomi och finans Spaningar

Digitala spaningar vecka 46 2020 – del 3

BankID används 11 miljoner gånger varje dag. AmorePacific öppnar påfyllningsstationer för schampo och tvål. Apple presenterar ny MacBook, MacBook Pro och Mac Mini baserade på nya Silicon-processorn. EU anklagar Amazon för konkurrensbrott. Google avslutar obegränsad gratis lagring för Google Photos. 5G-auktionen i Sverige skjuts upp.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Digitalisering

BankID används 11 miljoner gånger varje dag

En app som man (jag) inte tänker på så ofta när man (jag) droppar användning av stora appar i världen och i Sverige är BankID. Den identifieringstjänst som de flesta svenskar förmodligen använder sig av online. Därför är det kul att få siffror.

Totalt används BankID av 8,5 miljoner svenskar som använder den i snitt 11 miljoner gånger varje dag. Eller 4 miljarder gånger per år.

Det är… rätt bra jobbat i ett land med en befolkning på lite drygt 10 miljoner invånare.

Vi använder superappen 11 miljoner gånger per dag

8,5 miljoner svenskar använder Bank-id 11 miljoner gånger per dag eller över 4 miljarder gånger årligen. Räckvidden för den geniala identifikationsappen måste vara alla utvecklares våta dröm.

Besked om positiva covid-19-vaccintester får börsen att hissa fysiskt och dissa digitalt

”Vaccin” känns som det ord som marknaden går igång mest på just nu. Specifikt covid-19-vaccin. Besked idag om att långt gångna vaccintester från Pfizer fick inte bara Donald Trump att twitterfnittra av glädja, även aktiemarknaderna fick tokspel. Både uppåt och nedåt.

Det betyder att alla som äger aktier i företag som exempelvis Scandic (+30 %), Disney (+12,5 %), H&M (+12 %) och Adidas (+10 %) hade en rolig dag idag. Har du aktier i e-handelsbolag (Boozt -14 %, Zalando -8%, Shopify -6 %), dataspelsföretag (Paradox -11 %, Unity – 6 %), hemmasittarunderhållning (Netflix -4 %) eller videokonferensbolag (Zoom -16 %) så var det… mindre kul.

Med andra ord: det är den typiska aktiemarknaden 2020 – fast inverterad. De bolag som framförallt rusade i våras och fortsatt klättra sedan dess rasar nu. Bolagen som fått storsmisk på börsen i år rusar nu.

Och man kan tycka att det är lite väl… förhastade reaktioner. Inte så att ett vaccin innebär att folk kommer att boka hotellrum som galningar. Och, tja, ett vaccin är ju fortfarande… ett tag bort. Hur länge? Ingen vet. Extra ironiskt att den här marknadshysterin kommer precis när coronakrisen är värre än någonsin i större delen av världen.

Men samtidigt så innebär de här rusningarna och rasen mer än något annat att bolagen ser pendeln svänga tillbaka. Om man så vill: det är rörelser tillbaka mot det tidigare normalläget. Och det är ju precis det här som vi kan vänta oss när vi, till sist, kan lägga coronakrisen till handlingarna: väldigt mycket, förmodligen det mesta, kommer återgå till ganska exakt precis det normala som var normalt när världen var normal. Ja, eller åtminstone pre-covid-normal.

Frågan blir förstås att se vilka av de förändringar som världen har genomgått senaste halvåret som kommer att hålla i sig och leva kvar. Jag misstänker att vi kommer att Gartners hypekurva kommer funka hyfsat bra även i det här fallet. Med andra ord: förändringarna på kort sikt kommer bli mindre än många spekulerar om, som vårt e-handelsbeteende, men på lång sikt har vi idag bara sett embryot till de förändringar som covid kommer att ha lett till. I alla delar av samhället.

Med andra ord kommer vi nog inte på riktigt kunna sammanfatta coronakrisens påverkan förrän tidigast om sisådär… 10 år?

No Title

No Description

AmorePacific öppnar påfyllningsstationer för schampo och tvål

Vad sägs om att köpa schampo och kroppstvål i en påfyllningsstation? Det tycker sydkoreanska AmorePacific att vi ska göra. De har nu åtminstone öppnat ett pilotprojekt för att se hur det skulle fungera. Dessutom lite billigare än om du köper samma produkt med förpackningen.

Vi kan väl säga att det är en… intressant timing för ett sånt här intiativ. Är det något som folk förmodligen inte är särskilt sugna på just nu så är det säkert precis den här typen av tjänster. Men i övrigt är det helt rätt i tiden: spara miljö genom att inte behöva köpa engångsförpackningar.

Jag tänker att en sån här station dessutom skulle kunna blanda två väldigt aktuella trender och tekniker: hyperpersonalisering och 3D-skrivare (ja, typ). Med andra ord att man på sikt kommer kunna mixa och matcha precis den kombination man vill ha utifrån ett gäng grundingredienser.

AmorePacific opens beauty industry’s first ’refill station’

South Korean cosmetics giant AmorePacific Corp has opened a so-called ’refill station’ – a first for the nation’s cosmetics industry.

 

Ekonomi och finans

Ant Groups börsnotering skjuts upp minst sex månader

I förra veckan sprang tidernas största börsintroduktion rakt in i en vägg. Ant Group skulle ha klivit in på börsen i torsdags, men nya regleringshot från Kina fick Shanghai-börsen att blåsa av noteringen. Exakt vad som låg bakom fnurran på tråden mellan Ant, eller vad det verkar mer specifikt Alibaba-grundaren Jack Ma som i praktiken kontrollerar Ant, och kinesiska staten. Det verkar finnas en hel del högpolitiskt spel bakom kulisserna som inte bara handlar om fintechreglering.

Oavsett så rapporterar Financial Times nu att det kan handla om en rejäl försening: upp till sex månader. Ant Group kanske inte kan göra ett nytt försök förrän i april 2021. Och de nya regleringarna kan dessutom tvinga Ant att kapa sin värdering rätt rejält.

Ännu ett techbolag som har fastnat i storpolitiskt spel, vad det verkar. Lär bli intressant att följa.

Jack Ma’s Ant Group IPO Faces Delay Of Over Six Months: FT

Alibaba Group Holding Limited (NYSE: BABA)-backed Ant Group’s initial public offering and dual listing in Hong Kong and Shanghai could be delayed by at least six months, the Financial Times reported Thursday.What Happened: On Tuesday, the listing, which would have raised $37 billion, was suspended by the Shanghai Stock Exchange after Chinese regulators announced draft regulations that could force Ant Group to rework its business model.

Ant Groups värdering kan halveras till 140 miljarder dollar

Efter att Alipay-ägaren Ant Groups börsnotering hastigt och lustigt stoppades i Kina förra veckan, precis innan börserna i Shanghai och Hong Kong skulle ringa in betalplattformens aktie, fick bolagets värdering att rasa. Kanske så mycket som 60 miljarder dollar. Men nu kommer uppgifter om att det kan bli ännu mer, kanske så mycket som en halvering. Eller 140 miljarder dollar.

Anledningen till såväl den stoppade börsnoteringen som värderingskapningen verkar handla om förändrade regleringar för fintechbolag i Kina. Bland annat förmodligen också ökade kapitaltäckningskrav vid utlåning – att techbolag som Ant alltså får samma krav som traditionella banker.

Men det riktigt intressanta i sammanhanget är att Ant, om värderingen skulle halveras, alltså skulle vara värt 140 miljarder dollar. I förra veckan kom uppgifter om att TikTok-ägaren Bytedance är på väg att ta in ännu en jättefinansieringsrunda. Den här gången 2 miljarder dollar. Det skulle kunna innebära att Bytedance värderas till 180 miljarder.

Med andra ord kan Bytedance gå om Ant Group som världens högst värderade techbolag utanför börsen.

Ant Group’s IPO Woes Could Slash Valuation In Half To $140B

Ant Group’s stalled initial public offering (IPO) could cut the company’s valuation in half, with one report putting the firm’s value at just $140 billion.

 

Övrigt

Apple presenterar ny MacBook, MacBook Pro och Mac Mini baserad på nya Silicon-processorn

Så var det idag dags för en rätt historisk händelse: Apple presenterade sina första datorer baserade på företagets egen processorplattform Silicon.

Det vi fick idag var:

Se länkarna ovan för genomgångar av de olika modellerna (i stort pratar vi om rejält ökad batteritid och hastighet). Samtliga har förstås M1-chippet, alltså det första första Silicon-chippet. Men utöver det, några tankar och kommentarer från mig:

Priserna är oförändrade eller sänkta jämfört med tidigare generationer. Det ligger i linje med det jag har spekulerat om: att Apples egen chipplattform gör det möjligt för Apple att satsa ännu mer även på de billigare Macarna.

För MacBook Air lyftes den förbättrade kameran fram. A.k.a. coronaeffekten.

Som väntat kom Silicon först till de bärbara datorerna. Där har Silicons energisnålhet förstås mest att vinna. Men en av de mest oväntade sakerna var att den bärbara dator som först fick Silicon var Mac Minin. Den kommer alltså leva ett tag till. Trodde att iMacen skulle bil först ut.

Nya MacBook Air har ingen fläkt. Air på riktigt, alltså. Med andra ord gör Apple det som de gjorde med den lilla MacBooken som kom för några år sedan. En dator som jag älskade i sin litenhet och sin tysthet, eftersom den inte hade fläkt. Men den hade ett uselt tangentbord och blev hysteriskt varm bara man tänkte på att börja utmana processorn. Nya Air ska ha löst båda de här tillkortakommandena (plus att ge upp till 15 timmar wi-fi och 18 timmar video). Att se hur bra de blir.

Samtliga modeller kan beställas idag och börjar säljas nästa vecka. MacOS Big Sur kan laddas ned på torsdag.

Kanske viktigast av allt: startljudet är tillbaka!

(Och för alla som är gamla som jag: PC Guy är också tillbaka!)

Fun fact: Apple konstaterade att nya processorn är som gjord för att ”Create graphic intense game in Unity” även på enklare Macar. Svårt att inte se det som en pik mot Epic Games…

Ännu ett fun fact: Tim Cook konstaterar att 2020 är ”the best year ever” för Macen. Och då antar jag att han pratar intäkter och försäljning och inte det faktum att Apple har lanserat sin nya datorprocessorplattform.

EU anklagar Amazon för konkurrensbrott

Så är det dags för nästa företag att få konkurrensbrottssmisk av EU: Amazon. Mer specifikt handlar det om de uppgifter som florerat tidigare: att Amazon använder tredjepartssäljares data från sin Amazon-försäljning för att ”gynna sin egen verksamhet”. Som att ta fram egna konkurrerande produkter.

Det intressanta är att EU konstaterar att de ”inte har problem med Amazons storlek”, utan just att de snedvrider konkurrensen genom det här agerandet. Nu kan det förstås vara isolerat bara till det här specifika fallet, men det är ett uttalande och en inställning som kan komma att bli väldigt viktigt för de stora plattformarna framöver. Som EU konstaterar: ”med andra ord handlar det här fallet om stordata”.

Amazon hamnar alltså i EU:s sikta av samma anledning (ja, en stor anledning) som att även Apple just nu börjar utredas konkurrensmässigt: att man är både distributionsplattform för tredjepartsföretag och bedriver egen verksamhet. I Apples fall de egna apptjänsterna som Apple Music.

Ännu mer intressant är att EU även startar en separat utredning om Buy Box och framförallt Prime-lojalitetsprogrammet. Just det sistnämnda kan bli extra besvärande för Amazon. Definitivt om USA får för sig att titta på samma sak.

Europe lays out antitrust case against Amazon’s use of big data | TechCrunch

The European Commission has laid out a first set of antitrust charges against Amazon focused on its dual role as a platform for other sellers but also a

Google avslutar obegränsad gratis lagring för Google Photos

Så är det dags för Google att ”uppdatera Google Photos lagringspolicy för att bygga för framtiden”. Vilket är väldigt mycket corporatelingo för ”vi stänger ned möjligheten att gratis lagra hur många bilder som helst”. Från och med 1 juni 2021 kommer bilder i Google Photos att räknas mot den generella 15 GB-potten som gäller överlag för Googles tjänster. Alla nya bilder, åtminstone. Vill du ha mer utrymme får du köpa till.

Reaktionerna har som bekant inte låtit vänta på sig. Saker som att det här är typiskt Google (att stänga ned en populär tjänst rätt brutalt), att det är ännu ett sätt för Google att tjäna mer pengar och/eller säkra upp för minskade annonsintäkter framöver samt att det är ännu ett argument för att stycka upp techgiganterna (starta gratistjänst som slår ut konkurrensen och sedan börja ta betalt).

Och ja. Samtliga dessa är och lär vara mer eller mindre sanna. Men jag tror faktiskt att det här också är ett försök från Google att undvika just uppstyckning. Att de börjar ta betalt för sin lagringstjänst och därmed göra det (teoretiskt) möjligt för mindre företag att konkurrera. Visst, Googles egna Pixel-mobiler är även fortsättningsvis undantagna, så det går ju lite stick i stäv med en sån ambition. Men then again, hur många har en Pixel…

Updating Google Photos’ storage policy to build for the future

In order to welcome even more of your memories and build Google Photos for the future, we are changing our unlimited High quality storage policy.

Huawei får rätt att överklaga PTS beslut att Huawei inte får delta i Sveriges 5G-auktion

För ett par veckor sedan ryckte Post- och telestyrelsen undan mattan för Huaweis 5G-ambitioner i Sverige när myndigheten beslutade att Huawei och ZTE blockas från att delta i auktionen om frekvenser på grund av sitt kinesiska ägande. Huawei överklagade beslutet och igår gav Förvaltningsrätten Huawei rätt.

Nu betyder inte det att Huawei kan vara med i auktionen. Åtminstone inte riktigt än. Förvaltningsrättens dom ger Huawei rätt att överklaga domen för att därefter kanske ha chans att vara med. Så en, tja, ”för-dom”. Eller en inhibition som det heter på rättegångiska.

Förvaltningsrätten i sig leder förstås till några frågetecken. Som vad som händer med själva 5G-auktionen som var planerad att börja idag. Och om det här även kan hjälpa ZTE. Men framförallt blir det intressant att se hur det här kommer att påverka Huaweis framtid i svenska nät överlag, inklusive beslutet att alla kinesiska komponenter måste plockas bort ur samhällsviktiga nätverk senast 2025.

TikTok-förbudet i USA och nu alltså Huawei- och ZTE-förbuden i Sverige. Gemensamt verkar vara att lagstiftningen inte verkar stödja dem. Att se vad de fullständiga rättegångar kommer att komma fram till.

Förvaltningsrätten: Huawei har rätt att överklaga 5g-stoppet

Vissa delar av förbudet mot Huawei i 5g-auktionen hävs tillfälligt av Förvaltningsrätten i Stockholm. Nu ställs den planerade auktionen av 5g-frekvenser in.

5G-auktionen i Sverige skjuts upp

Igår 10 november skulle auktionen för att fördela Sveriges 5G-frekvenser ha dragit igång. En auktion där Huawei och ZTE inte fick delta efter beslut från Post- och telestyrelsen. Men Huawei överklagade beslutet och i förrgår beslutade Förvaltningsrätten att Huawei har rätt att överklaga. Så det Förvaltningsrätten alltså har beslutat är inte att de får delta i auktionen, utan bara just att de har rätt att överklaga PTS:s beslut i en riktig rättegång.

Allt det här innebar att hela 5G-auktionen ställdes in. Och kommer istället att hållas… någon annan gång. Och då kommer Huawei (ZTE?) ha rätt att vara med. Kanske.

Det enda vi kan vara säkra på är väl, tja, att utbyggnaden av Sveriges 5G-nät kommer att försenas.

5g-auktionen skjuts upp – vad händer nu?

Förvaltningsrätten har tillfälligt hävt Huawei-förbudet i den kommande svenska 5g-auktionen. ”Man kan inte ha en osäkerhet av det här slaget inför 5g-utbyggnaden” säger Tres teknikchef.

Kinas kommande femårsplan fokuserar på att göra Kina självförsörjande inom avancerad teknik

Ännu en artikel om att Ant Groups massiva börsnotering har skjutits upp. Men det är inte därför som jag delar just den här texten. Det handlar istället om Kinas kommande femårsplan.

Kina fortsätter bygga sin planering runt femårsplaner, så inget nytt under solen där. Men fokus den här gången är värd att hålla ögonen på: en ambition att öka Kinas självförsörjning inom avancerad teknik.

Anledningen till det här stavas förstås främst Huawei och USA:s förbud mot företaget. Ett förbud som bland annat innebar att Huawei inte längre har rätt att använda Googles tjänster, inklusive Google Play, i sina mobiler. Vilket i princip gör Android-plattformen rätt körd för dem i stora delar av världen. Men kanske värre är att Huawei också börjar få slut på komponenter till sina mobiler. Det är dessutom inte bara amerikanska företag som har slutat göra affärer med Huawei, även Samsung har slutat eller kommer att sluta sälja komponenter till Huawei.

Så förutom att bygga ett nytt operativ för sina mobiler så håller Huawei också på att bygga upp sin egen chiptillverkning. Men, ja, det är förstås inget som görs i en handvändning. Att Kina nu alltså rätt mycket pekar med hela handen att Kina ska minska, eller helst eliminera, beroendet på andra länder för sin teknik kommer sannolikt att ge rejäla ringar på vattnet globalt.

När Kina bestämmer sig för något så kan saker hända snabbt. All in. Det i sin tur kommer påverka techvärlden. Som sagt: sannolikt rejält.

https://www.lawfareblog.com/ant-group-ipo-suspended-five-year-plan-unveiled

Virgin Hyperloop har genomfört sin första bemannade testkörning

Monorail
What’s it called?
Monorail
That’s right! Monorail

https://www.theverge.com/2020/11/8/21553014/virgin-hyperloop-first-human-test-speed-pod-tube


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *