Kategorier
Allmänt digitalt Ekonomi och finans Mobilt Spaningar

Digitala spaningar vecka 50 2020 – del 3

App Annie: vi laddade ner 130 miljarder appar 2020. DoorDash rusar i börsdebuten. Airbnbs aktiekurs fördubblades första börsdagen. Kinesiska e-handlaren JD.com börjar acceptera Kinas statliga digitalvaluta. Apple och Cloudflare arbetar på nytt, säkrare internetprotokoll. Google öppnar Fuchsia för tredjepartsutvecklare. 13 EU-länder går samman för att investera i halvledarteknik.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Mobilt

App Annie: vi laddade ner 130 miljarder appar 2020

Så har det blivit App Annies tur att sammanfatta appåret 2020. Nedladdningsmässigt är det ungefär som vanligt, med Zoom och Google Meet som de stora raketerna. Tinder nummer ett på intäktssidan med TikTok (eller snarare Douyin) som tvåa. Disney+ drog in mer pengar än Netflix, vilket förstås till stor del beror på att Netflix inte längre har kvar funktionen att teckna sig för prenumerationer direkt i appen.

Totalt bedömer App Annie att vi kommer att ha laddat ner 130 miljarder appar under året, 10 procent fler än förra året. Intäktsmässigt landar 2020 på 112 miljarder dollar, upp 25 procent. iOS står som vanligt för 65 procent av intäkterna, medan Google Play tokdominerar i antalet nedladdningar.

Med andra ord fortsätter appar att suga allt mer av vår tid och vår uppmärksamhet. Men det som är extra intressant i årets sammanställning är att de etablerade marknaderna står för större del av nedladdandet än tidigare. Senaste åren har tillväxten främst drivits av nya användare på nya marknader, men coronakrisen har även skakat om det här mönstret. Återstår förstås att se om appanvändandet, framförallt spenderandet i appar, kommer hålla i sig när vi landar i det nya normala.

Ni vet. Vilket år som helst.

App stores to see 130 billion downloads in 2020 and record consumer spend of $112 billion | TechCrunch

Consumers will have downloaded 130 billion apps in 2020 across iOS and Google Play, up 10% year-over-year, according to mobile data and analytics firm App

 

Ekonomi och finans

DoorDash rusar i börsdebuten

Förra året gick technoteringarna lite… sådär. Framförallt Ubers snubblande börsresa och WeWorks totala börsfiasko (som inte ens ledde till en avslutad notering). I år har det gått desto bättre. Senaste tillskottet DoorDash är inget undantag. Efter att ha stängt sin notering över teckningsintervallet så fortsatta aktien igår rusa under den ordinarie handeln.

DoorDash känns dessutom som ännu ett av företagen som coronanoterade sin aktie. Med andra ord: tidigarelade sin börsnotering efter ett rätt lysande 2020. Ja, för DoorDash, alltså. Ett av företagen som har levererat onlinebeställningar till hemmasittare.

Frågan blir förstås hur företagen som sett sina verksamheter och värderingar rusa under 2020 kommer landa när saker och ting återgår till någon slags nytt normalläge, med många gamla vanor återintroducerade.

Det som dessutom blir intressant att följa är utvecklingen mellan två två börsdebutanter: DoorDash – och Airbnb som ska börsnoteras i morgon. Två heta börsintroduktioner, men med två bolag som har haft väldigt olika 2020.

No Title

No Description

Airbnbs aktiekurs fördubblades första börsdagen

Igår var det dags för Airbnb att kliva in på börsen och hur gick det? Airbnb gjorde en DoorDash, som hade sin börspremiär i förrgår. Kursen rusade alltså. En fördubbling som gjorde att Airbnbs totala börsvärde landade runt 86 miljoner dollar.

2020 har, till skillnad från 2019, varit ett bra år för börsintroduktioner för techbolag. De har dessutom till stor del haft en väldigt gemensam nämnare: 2020. Med andra ord bolag som har gynnats av hemmasittandet. Leveransföretaget DoorDash är i allra högsta grad ett av de här bolagen.

Men Airbnb är en väldigt udda fågel på börsnykomlingsscenen i år. Ett techbolag som har haft ett 2020 som varit allt annat än lysande eftersom vi, tja, inte har rest. Visst, Airbnb säger att långtidsboende på hemmaorten har skjutit i taket (komma bort från familjen? Extra hemmajobbarkontor?), men det lär knappast ha täckt bortfallet.

För samtliga 2020-bolag blir det väldigt intressant att följa hur det kommer att gå. Om bolagen som gynnats av 2020 kan hålla ångan uppe och om Airbnb om de kan få snurr på verksamheten när (om?) vi lämnar coronakrisen bakom oss.

https://www.cnbc.com/2020/12/10/airbnb-ipo-abnb-starts-trading-on-the-nasdaq.html

Kinesiska e-handlaren JD.com börjar acceptera Kinas statliga digitalvaluta

I mitten av oktober i år började Kina med publika tester av sin digitala valuta – sin statligt utgivna digital-yuan. En breddning av det lilla pilotprojektet som inleddes i april. Trots att det fortfarande handlar om ett förhållandevis litet försök, i staden Shenzhen,  så ska landets digitala valuta ha använts i totalt fyra miljoner transaktioner så här långt, till ett värde över 300 miljoner dollar. Nu är valutan på väg att passera en viktig milstolpe.

JD. com kommer under december bli den första kinesiska e-handelsplattformen där det kommer att bli möjligt att betala med digitala yuan. Och även om vi pratar om en valuta som inte alls har samma globala fotavtryck som dollar, euro eller yen så är det ett jättesteg mot formella, statligt backade virtuella valutor. Och det i sin tur kan ge digitala valutor en rejäl validering och ännu mer satsning både från stater och företag.

https://www.reuters.com/article/us-china-yuan-digital/jd-com-becomes-first-online-platform-to-accept-chinas-digital-currency-idUSKBN28F0A4

Ant Group står för en femtedel av Kinas kortfristiga konsumentlån

För någon månad sedan var Alibaba-kopplade fintechföretaget Ant Group på vippen att kliva in på börsen i den största börsnoteringen någonsin. Men bara dagen före stoppades börsintroduktionen efter nya finansregleringar i Kina. Och kort dessförinnan ska Ants och Alibabas grundare Jack Ma, plus andra fintechföretagsledare, ha blivit tagna i örat av kommunistpartiet efter att Jack Ma sågade bankregleringarna i Kina.

Och här är en väldigt stor del av förklaringen till att förhållandet har surnat mellan partiet och Ant. Ant är mest kända för mobilplattformen Alipay, men växer inom allt fler områden. Utlåning inte minst. Så pass att Ant står för en femtedel av alla kortfristiga konsumentlån i Kina. Och dessutom backade av ännu mindre säkerheter än hur det brukar se ut i utlåningsvärlden. Precis det som är Mas argument: Ant är ett techbolag och inte en bank och borde inte regleras som det senare. Med andra ord borde Ant inte omfattas av hårdare kapitaltäckningskrav.

Nu känns det som att Kina börjar få allt större problem med att Ant blir en större och större maktspelare och dessutom trummar upp allt mer utlåning i Kina. Ni vet, rätt mycket det som orsakade finanskrisen för något decennium sedan.

https://www.wsj.com/articles/jack-mas-ant-group-ramped-up-loans-exposing-achilles-heel-of-chinas-banking-system-11607250603?mod=djemalertNEWS

 

Övrigt

Apple och Cloudflare arbetar på nytt, säkrare internetprotokoll

Det här känns väldigt intressant. Nytt samarbete mellan Apple och Cloudflare. Ett nytt internetprotokoll för att göra surfandet säkrare. Åtminstone integritetssäkrare.

Vad det handlar om är dölja DNS-uppslag. Och med tanke på att det känns som en mashup mellan det Apple och Cloudflare gör och satsar mycket på just nu så känns det som ett rätt naturligt samarbete. Tillsammans har de tagit fram till en uppgradering av https, med det sjukt sexiga namnet Oblivious DNS-over-https. Eller ODoH, för att göra det ännu sexigare.

Ska inte säga att jag har tokkoll på detaljerna, men det handlar helt enkelt om att protokollet frikopplar enskilda DNS-uppslag, om man så vill vilka sajter man besöker, från användaren. Det som både Cloudflare och Apple delvis redan gör. Cloudflare har redan VPN-tjänster för att göra användares surfande lite mindre publikt och Apple lanserade i och med Logga in med Apple en lösning som döljer användares mejladress bakom en fejkad Apple-adress.

I stort går det redan att göra det som ODoH siktar på, men det kräver handgrepp från användaren. Det Apple och Cloudflare tänker sig är något som finns inbyggt i exempelvis webbläsare.

Cloudflare and Apple design a new privacy-friendly internet protocol | TechCrunch

Engineers at Cloudflare and Apple say they’ve developed a new internet protocol that will shore up one of the biggest holes in internet privacy that many

Google öppnar Fuchsia för tredjepartsutvecklare

Näst efter Apples kanske/kanske-inte-projekt Titan (som kanske eller kanske inte är Apples satsning på självkörande bilar) så är Googles Fuchsia OS förmodligen ett av de initiativ som omgärdats av mest frågetecken. Det som kanske är Googles efterträdare till Android. Eller kanske ett nytt IoT-operativ. Eller, tja, nåt annat.

Nu har Google oavsett lyft rätt mycket på ridån i och med att tredjepartsutvecklare nu börjar bjudas in för att hjälpa till med att open sourca Fuchsia till… vad det nu är tänkt att bli.

Om jag ville vara elak skulle jag kunna säga att Google bjuder upp till sans för att få hjälp att reda ut ved Fuchsia faktiskt ska användas till. Ni vet. Precis det som Apple gjorde med Appstore.

Google opens its Fuchsia operating system to outside developers | TechCrunch

For the longest time, Google’s new Fuchsia operating system remained a bit of a mystery — with little information in terms of the company’s plans for it,

13 EU-länder går samman för att investera i halvledarteknik

13 EU-länder, dock inte Sverige, har gått samman i ett nytt samarbete som ska satsa på och investera i halvledar- och processorteknik. Med andra ord en satsning för att öka Europas konkurrenskraft på techsidan gentemot USA och Asien.

Men det finns också en viktigare anledning, som rusat i priolistorna under coronakrisen. Och förmodligen också under Trumps presidentperiod. Att göra sig mindre beroende av utomstående länder och regioner för att täcka sina teknikbehov. USA:s handelskrig med Kina har direkt och indirekt tvingat länder att välja sida. För Europa är USA det självklara valet utifrån de historiska, handelsmässiga och kulturella banden. Det är ju bland annat därför som kinesiska företag som Huawei också börjar blockas på vår kontinent – och i Sverige.

Men det Trump har visat är att, tja, Europa kan kanske inte vara alltför säkra på USA-stöd. Plus att EU å sin sida just nu börjar rampa upp ett eget techkrig med de amerikanska jättarna. Precis som USA själva. Men det verkar vara skillnad på om USA själva gör det – eller om någon utomstående gör det.

Germany, France, 11 other EU countries team up for semiconductor push

Germany, France, Spain and ten other EU countries have joined forces to invest in processors and semiconductor technologies, key to internet-connected devices and data processing, in a push to catch up with the United States and Asia.

Google gör det möjligt att redigera bifogade Office-dokument direkt i Gmail

Minns ni när Gmail var en mejlklient? Good times. Google håller på att för fullt Alta Vista till Gmail, precis som man ironiskt nog gör med sitt sökresultat. Nu ännu ett tillägg: redigera bifogade Microsoft Office-dokument direkt i Gmail.

Ännu en sak jag inte såg komma pre-corona var att Google skulle steppa upp sina samarbetsverktyg rejält – och låta Gmail bli hubben för hela Google Workspace (som fram till nyss hette G Suite). Inklusive att bygga in Googles chatt- och videotjänster. Och, tja, samtidigt förnya mejlen som fenomen och koncept.

Gmail will now let you edit Office documents directly from email attachments

Users can now directly edit attached Microsoft Office files in Gmail, similar to how they could already edit Google Docs or Sheets files. It’s part of a larger effort to make Google’s services work better with Office files.

Snake kommer till Apple Watch och iPhone

JAAAAAA!!!

Nokia’s Classic Snake Game Is Now on Apple Watch and iPhone

Finally.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *