Kategorier
Sociala medier Spaningar

Digitala spaningar vecka 4 2021

Facebook slutar rekommendera politiska grupper och minskar det politiska innehållet. Facebooks översynsråd har avgjort sina första fall. Facebook testar verktyg så att annonsörer kan exkludera vissa ämnen i nyhetsflödet. Twitter köper nyhetsbrevstjänsten Revue. Twitter satsar på att crowdsourca faktacheckande via nya initiativet Birdwatch. Twitter öppnar upp hela sitt arkiv för forskare. Indien gör förbudet mot TikTok och WeChat permanent.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Gästspel: Gamestop

Jag gästspelade i P1:s Studio Ett och pratade lite om hela Gamestop-cirkusen (Börjar ca 8 minuter in.) Gamestonk!

Studio Ett – Studio Ett

Direktsänt aktuellt magasin.

Gästspel: TikTok

Hur går det för TikTok i USA egentligen? En väldigt bra fråga. Tycker nog TikTok och ägaren Bytedance också. Efter en höst när Trump-administrationen jagade kortvideoappen med blåslampa mest varje dag så blev det tvärtyst efter det amerikanska presidentvalet. Ni vet, när Trump valde att ägna sig åt lite… annat än det jobb han fick betalt för att göra.

Podden Den digitala draken har dykt ned i TikTok i två avsnitt och jag medverkar i det nysläppta andra avsnittet, när temat just är hela förbudscirkusen som fick den ena knasiga vändningen efter den andra under förra årets sista sex månader. Bara in och lyssna för alla intresserade!

http://bit.ly/2YvqxtG

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Facebook slutar rekommendera politiska grupper och ska minska det politiska innehållet i nyhetsflödet

Senaste Facebook-draget för att försöka ta sig an den ökade polariseringen och den uppskruvade tonläget på sina plattformar: man kommer att sluta rekommendera grupper där ämnet är poltik eller ”sociala frågor”.

Man kommer alltså ta den förändring man införde i USA inför det amerikanska presidentvalet och rulla ut det för alla användare. Förändringen kommer dessutom bli permanent, eller åtminstone för ”the long term” enligt Mark Zuckerberg. Dessutom kommer Facebook minska mängden ”politiskt innehåll” i nyhetsflödet överlag.

Anledningen är att Facebook har hört att användare inte vill att ”politik och grälande ska ta över upplevelsen i våra kanaler”. Frågan är förstås hur mycket användarna har sagt det och hur mycket av det som är Facebooks egen inställning.

I stort är det här en repris på det Facebook gjorde för ett par år sedan när det vred om algoritmen så att nyhetsflödet mer lyfte fram innehåll från vänner än från sidor och företag. Då var oron stor bland aktieägare att det skulle innebära att intäkterna och därmed aktiekursen skulle rasa, något Facebook själva också pekade på som en risk. I det korta perspektivet.

Men sedan dess har såväl engagemang som intäkter dragit iväg. Om användarna inte får innehåll som får dem att hänga där så spelar det ingen roll hur mycket annonser de försöker sälja.

Det som skiljer den här gången är att det förstås är ett betydligt större tryck på Facebook att göra något åt tonen och det innehåll som sprids. Inom de politiska frågorna inte minst. Det handlar alltså både om ett potentiellt hot mot intäkterna och ett hot från politiskt håll.

Och det som alltså också dras med här är ”sociala frågor”. Facebook har inte definierat exakt vad som vare sig är ”politiskt innehåll” eller ”sociala frågor”. I den sistnämnda kategorin gissar jag att saker som anti-vaccination kan ingå. Men här finns förstås en hel massa andra viktiga frågor som nu alltså riskerar att begravas nu när Facebook drämmer till med storsläggan.

Om man så vill gör Facebook det andra gjort – som TikTok som helt har förbjudit politisk reklam med motiveringen att det inte ”passar på den plattformen”. Ett drag i röda tofsen som halvpanikåtgärd medan man försöker lista ut hur man ska kunna hantera det här framöver. Inklusive balansgången att fortfarande vara tydligt för yttrandefrihet, som Zuckerberg återkommer till.

Mark Zuckerberg wants to reduce political content in News Feed

Mark Zuckerberg said that Facebook is thinking about ways to ”reduce the amount of politics on its platform.”

Facebooks översynsråd har lämnat besked i sina första fall

I slutet av förra året var Facebooks externa översynsråd till sist på plats. Det som är tänkt som den instans som användare ska kunna överklaga felaktiga modereringsbeslut,, som när innehåll har plockats bort. I december fick översynsrådet sina första fall skickade till sig och igår kom så de första ”domarna”. Resultatet: fem ärenden, fyra som sa att Facebook hade gjort fel och ska återställa det borttagna innehållet och ett som gav Facebook rätt.

Den länkade artikeln nedan har en ordentlig genomgång, så jag går in igenom dem här. Men det som däremot också blir tydlig är att, tja, rådet mer än något visar hur jäkla svårt det är att få till en entydigt definierat regelverk för vad som ska och inte ska plockas bort. För att inte säga omöjligt.

Men ett problem till, som jag kände redan från början, är att Facebook har gett sin högsta domstol tingsrättsmandat. Visst, även stora principiella beslut börjar med ett litet ärende, men de motiveringar som rådet har gett pekar på att det Facebook skulle behöva sammanställa är en sådan där friförklaringsbibel som följer med allt som säljs i USA. Om det inte står exakt att man inte får ha en mugg kokhett kaffe mellan benen när man kör bil så kommer man bli stämd för att någon har gjort precis det.

Visst, toppenbra för Facebook att peka på, men kommer knappast lösa det större problemet. Och kommer inte göra dem som är sura för att innehåll plockas bort mindre sura, trots fler finkorniga regler. Det spelar heller ingen roll att rådet gav grönt ljus till en bild på ett kvinnorbröst som inte var porr, det kommer aldrig gå att skriva en policy som kommer täcka den gränsdragningen (och just huruvida kvinnobröst på bild är porr eller inte har Facebook förstås tampats med så länge de har funnits).

Det kommer bli betydligt mer intressant att se hur översynsrådet kommer att se på om det var rätt att sparka ut Donald Trump. Eller rättare sagt om Trump ska släppas in igen.

Det är den typen av principiella ärenden som rådet egentligen borde hantera.

Facebook Oversight Board overturns hate speech and pandemic misinformation takedowns

Facebook’s Oversight Board has issued its first rulings on whether Facebook moderators correctly interpreted its policies, overturning four out of five decisions involving hate speech, coronavirus misinformation, and nudity.

Facebooks översynsråd vill att DU ska tycka till om Trump-avstängningen

Har du suttit och studsat av iver över att tycka till om huruvida det var rätt av Facebook att stänga av Trump (och ditt twittrande om det känns inte tillräckligt)? Grattis! Nu kan du skicka in din åsikt till Facebooks översynsråd – Facebook rätt nyinstiftade ”högsta domstol” dit överklaganden om felaktig moderering kan skickas.

Även om Facebook när de presenterade upplägget med ett översyns råd sa att de skulle följa rådets beslut så har Facebook gett sig själva rätt många öppningar att runda det (inte minst för att det måste, nationell lagstiftning går trots allt före). En av begränsningarna är att rådet bara ska hantera nedplockat innehåll, inte hela kontoavstängningar. Men Facebook kan förstås tänja på sina egna regler så de skickade Trump-ärendet till rådet.

Och nu vill rådet ha DIG! Åtminstone din åsikt. Den som vill tycka till har fram till 5 februari på sig.

Och… det känns som ett rätt konstigt beslut. Visst handlar det om att få in just allmänhetens åsikter, hur de ser på det här, men det här samtidigt bara ett halvt steg från att bara ha en medlemsomröstning på Facebook.

Facebook’s Oversight Board wants your feedback on whether the company was right to ban Trump

Facebook’s Oversight Board, the independent body empowered to review the social network’s most complex platform moderation decisions, is now accepting public comments on the company’s decision to ”indefinitely” ban former President Donald Trump in the aftermath of the US Capitol attack on January 6th.

Instagram samlar adminverktygen i ny Professional dashboard

Dags för ny Instagramfunktion, åtminstone för företag och innehållsskapare. Professional dashboard, en ny samlingsplats för de olika adminfunktionerna, för att göra det enklare att få överblick över hur det går för kontot och innehållet.

På företagssidan lär många köra tredjepartslösningar för Facebooks tjänster – och sina andra sociala konton. Åtminstone de större. Men kör man bara Facebooks tjänster, eller kanske till och med bara Instagram, så lär det säkert vara välkommet att få en mer lätthantering verktygslåda för administrationen.

Men det som är än mer intressant på lite längre sikt är att se hur Facebook ger just adminsidan allt mer kärlek. Jag skulle inte bli förvånad om man även kan tänka sig en lösning som också kan hantera andra plattformar – utanför Facebooks egna.

Instagram Launches New ’Professional Dashboard’ Platform to Provide Quick Guidance for Creators

Instagram is rolling out a new ’Professional Dashboard’ to make it easier for creators to access relevant tools to help maximize their performance.

Facebook testar verktyg så att annonsörer kan exkludera vissa ämnen i nyhetsflödet

Ni vet den där massiva reklambojkotten mot Facebook i somras i samband Black lives matter? När högvis med företag gick ut med att de skulle sluta köpa annonser i Facebook? Den bojkotten som varade i typ en vecka och i slutändan inte drabbade Facebook särskilt hårt intäktsmässigt? Nu har den lett till ett nytt verktyg för annonsörer.

Den egentliga anledningen till att åtminstone de stora varumärkena i grund och botten gick med i bojkotten, utöver förhoppningen om lite goodwill (eller åtminstone inte riskera badwill) var inte så mycket ATT det fanns hatinnehåll och annat dåligt innehåll på Facebook utan VAR. Med andra ord: eftersom Facebook inte hade vettiga möjligheter att vitlista och svartlista innehåll så fanns det risk att annonser dök upp i samband med innehåll som inte var bra för varumärket.

Nu testar Facebook därför en funktion som gör det möjligt att exkludera vissa ämnen. Ämnen som man alltså inte vill att ens annonser ska förekomma tillsammans med.

No Title

No Description

Facebook ger forskare tillgång till 1,3 miljoner politiska annonser inför presidentvalet i USA 2020

Man kan tycka mycket om de stora techplattformarna. De sociala medierna i synnerhet och Facebook i ännu mer synnerhet. En väldigt stor del av mänsklighetens tillvaro tillbringas däremot här. Som förstås också gör det till en guldgruva för forskare – om de får tillgång. Nu låter Facebook forskningsvärlden få tillgång till en samling data som omfattar 1,3 miljoner annonser inom politik och sociala frågor som rullade hos Facebook mellan 3 augusti och valdagen 3 november förra året.

Datan går att sortera och segmentera på ett antal parametrar, som ämne, företag, kandidat, tidsintervall, vem som exponerades och hur mycket en annons kostade.

Med tanke på att senaste presidentvalet i USA ledde till en del… kontrovers så kan vi nog tänka att rätt många kommer vara intresserade av att grotta ned sig i den här aspekten av det offentliga samtalet.

Facebook will give academic researchers access to 2020 election ad targeting data | TechCrunch

Starting next month, Facebook will open up academic access to a dataset of 1.3 million political and social issue ads, including those that ran between

Facebook ber om ursäkt för att man flaggade platsen Plymouth Hoe som något nedsättande

Livet som algoritm är inte lätt.

Facebook apologises for flagging Plymouth Hoe as offensive term

Social media site mistakenly labels posts referring to the seafaring landmark in Devon as misogynistic

Facebook kan vara på gång att stämma Apple för iOS 14-förändringarna

Apples fruktade appförändring i iOS 14 rycker allt närmare. När världen kommer gå under. Åtminstone är det så Facebook har målat upp bilden av vad som kommer hända.

Det handlar om den förändring som gör att alla iOS-appar som vill spåra sina användare över nätet måste be om lov från användarna. Facebook tror, sannolikt helt korrekt, att det kommer innebära att många kommer säga nej. Inte minst Facebooks användare.

Och Facebook är mer omskakade än vad jag hade trott. Först helsidor i stora tidningar som kritiserade förändringen och nu uppgifter om att Facebook kan vara på gång att dra Apple inför domstol. Argumentet är bland annat att Apples egna appar slipper det här (kanske för att de, tja, inte spårar sina användare kors och tvärs över internet, men hej – vi vet ju inte!)

Nu verkar det dock som att inte alla ens på Facebook är särskilt pigga på idén. De tror helt enkelt att offerkoftan inte kommer sitta särskilt bra på Facebook. Inte minst som att de facto skulle innebära att Facebook kritiserar Apple för att öka integritetsskyddet för sina användare. Argumentet ”men företag måste ju få annonsera med individriktad reklam!” kanske i det sammanhanget inte landar helt väl. Kanske inte ens hos en konkurrensdomstol och definitivt inte hos allmänheten.

Facebook preparing to take Apple to court over iOS 14 privacy features | AppleInsider

Facebook is reportedly preparing an antitrust lawsuit against Apple over App Store policies and an upcoming iOS 14 privacy feature, though plans to file it aren’t set in stone.

Facebook kan arbeta på nyhetsbrevstjänst

Kan Twitter så kan Facebook. Lansera en egen nyhetsbrevstjänst, alltså. Åtminstone enligt uppgifter från New York Times.

Twitter köpte bara häromdagen nyhetsbrevstjänsten Revue och med tanke på att Facebook definitivt gillar att köpa grejer så skulle man tro att Facebook siktar på att lägga vantarna på Revue-konkurrenten Substack (som Twitter först ska ha försökt köpa). Men Facebook ska i det här fallet välja att bygga själv.

2020 var ett år när digitaliseringen snabbspolade framåt på flera områden, men det var också ett år när gamla fenomen fick en ny vår. Gamla hederliga nyhetsbrev var ett sådant område som exploderade. Vi har förstås också sett hur befintliga tjänster integrerat nyhetsbrevsfunktionalitet, som Medium och LinkedIn.

Hur, när och var en Facebook-nyhetsbrevstjänst kan dyka upp vet vi förstås inte. Inte heller hur pass frikopplad från Facebook den eventuellt kan bli. Vi vet förstås inte ens om Facebook ens kommer släppa något sånt här, men rent spontant känns det som ett väldigt troligt rykte. Inte minst eftersom det antyds att det skulle vara del av Facebooks Journalism project – som syftar till att stötta journalistik (och som krasst talat också är en del av Facebooks lobbyarbete att slippa betala för nyheter, men det är en annan femma).

Facebook is reportedly building a newsletter tool for indie writers

Facebook is building its own newsletter tools, according to The New York Times. The social network is reportedly working on the initiative to offer more services to independent writers and journalists as part of the Facebook Journalism Project. It’s still in its very early stages, but NYT’s sources said the tools could have features similar to what other newsletter services have.

Twitter

Twitter köper nyhetsbrevstjänsten Revue

Twitter fortsätter bredda sin produktportfölj. Senaste köpet: nyhetsbrevstjänsten Revue. De gör en LinkedIn om man så vill: hoppas att medlemmarna ska använda plattformen även för nyhetsbrev.

I det här fallet köper Twitter däremot till sig såväl teknisk lösning som användare. Det ser ut som att Revue åtminstone för tillfället kommer leva vidare, som Revue by Twitter, och dessutom gör Twitter tjänsten mer attraktiv för användarna. Pro-funktionerna, som fler mottagare och större möjligheter att anpassa nyhetsbreven, blir kostnadsfria för alla konton och Twitter halverar avgiften (från 10 % till 5 % av prenumerationsintäkterna).

Det senare gör att Revue numer också blir hälften så dyrt som konkurrenten Substack – en konkurrent som Twitter tydligen först försökte köpa. Och även om Substack tydligen ska ha gjort det klart att de inte var till salu så är frågan nu kanske mest hur länge det dröjer innan en annan friare kommer med ett bättre bud.

Twitter buys into newsletters with Revue acquisition

Twitter is getting into paid newsletters with the acquisition of Revue. Email newsletters are becoming popular among journalists and writers, and Twitter’s move pits it against Substack and other providers.

Twitter satsar på att crowdsourca faktacheckande via nya initiativet Birdwatch

Twitters senaste initiativ för att faktachecka innehåll – att göra en…. Wikipedia? Ja, det är åtminstone ungefär vad Birdwatch är tänkt att vara. Låta användarna hantera flaggandet och faktacheckandet åt Twitter.

Initialt en mindre pilot som samlar faktakollarna på en egen, Birdwatch-specifik sajt. Ambitionen är däremot att ”kommentarerna”, eller märkningarna, ska flytta in där de rimligtvis bäst hör hemma: i själva Twitter. Dessutom låter man väktarna vakta väktarna, på Wikipedia-manér. Eller Reddit-manér, kanske. Faktacheckarna kan faktachecka och betygssätta varandras faktakollar.

</inception>

Låter det som att det skulle kunna bli lite vilda västern? Ja, till och med Twitter konstaterar att ”det kan bli geggigt”, men tror ändå tillräckligt mycket på lösningen för att pilota den. Blir oavsett intressant att följa.

Twitter’s new ’Birdwatch’ experiment crowdsources fact-checking

Twitter is launching a new feature to fight misinformation: Birdwatch, a ”community-driven approach” that crowdsources fact checks.

Twitter öppnar upp hela sitt arkiv för forskare

Häromdagen meddelade Facebook att man låter forskare få tillgång till 1,3 miljoner politiska annonser och annonser kring sociala frågor som köptes mellan augusti och november förra året – alltså annonser inför det amerikanska presidentvalet. Nu enuppar Twitter Facebook. I samband med arbetet med sitt nya API så ger Twitter forskare fri tillgång till alla publika tweets på plattformen. Inklusive hela bakåtarkivet.

Förutom att forskare inte längre behöver betala för åtkomst så ska det vara lättare att överhuvudtaget få tillgång. Dessutom höjs månadskvoterna för hur mycket data de kan bolla runt med rätt ordentligt (20 gånger mer än vad det tidigare gratisalternativet erbjöd). Forskningskontot ska dessutom ge fler alternativ för att borra sig ner i tweetarkivet och ge tillgång till funktioner som det nya API:et annars inte erbjuder.

Visst finns det baktankar hos både Facebook och Twitter: med tanke på att techbolagen i allmänhet och Facebook och Twitter i synnerhet hamnar allt mer i skottlinjen för, tja, snart sagt var och en och några till så gäller det att skaffa sig alla goodwillpoäng man kan. Men oavsett det, och oavsett vad man må tycka och företagen i fråga, så sker en väldigt stor del av det offentliga samtalet nu hos dem och liknande tjänster.

Twitter’s new API platform now opened to academic researchers | TechCrunch

Twitter today is rolling out a new product track on its API platform, as part of its ongoing efforts to rebuild the Twitter API from the ground up. The

MyPillow-VD:n utsparkad från Twitter efter för många valkonspirationstweets

Det har varit lite proppen ur för Twitter på kontonedstängningsfronten senaste månaden eller så. Mer specifikt avstängningar av konton som spridit fejkinformation och konspirationer om presidentvalet. Senast att hamna under yxan: Mike Lindell, VD:n för hemmatextilföretaget MyPillow.

Lidells konto stängdes precis av, förmodligen på grund av samma sak som Trump och flera andra i hans krets: innehåll som riskerar att leda till våldsamheter. Det är min gissning åtminstone. Det jag har sett och hört från Lidell så här långt har visserligen varit VM i foliehatt (såg en lång intervju hos något alternativalterantivmedium i USA som bara var… wow), men det har inte varit särskilt våldsuppmanande. Men numer är inte minst Twitter lite känsliga för innehåll som säger att det fuskades i valet eftersom ord tydligen kan leda till konsekvenser och handlingar – who knew?

Just Lidell hade förmodligen inte fått särskilt mycket uppmärksamhet om han inte haft Trumps öra (och visst, Lidell verkar ju tycka att militärt övertagande och statskupp är ett helt okej sätt att hantera Trumps valförlust). Jag misstänker att det som till sist fick Lidell avtwittrad var mer tosseinlägg om valfusk. Och det leder förstås till frågan: hur länge kommer det vara förbjudet att ifrågasätta utfallet i 2020-valet på Twitter? Om någon fortfarande twittrar det 2024? Eller 2022?

MyPillow CEO Banned From Twitter For Claiming Trump Won 2020 Election

Mike Lindell, the CEO of MyPillow and an unofficial advisor to former president Donald Trump, was permanently booted from Twitter late Monday. Why? Lindell was reportedly spreading too many lies about the outcome of the 2020 presidential election, something that can still get you banned from Twitter.

TikTok

Bytedance fördubblade intäkterna under 2020

2020 var ett milt sagt rörigt år för Bytedance, företaget bakom TikTok. TikTok nådde nya galna rekord vad gäller användning och nedladdningar, men sen kom förbudet mot appen i Indien och förbudshotet i USA (med efterföljande VM i kaosuppköpssåpa). Man kanske skulle kunna tro att Bytedances intäkter fick sig en törn efter det, men icke. 2020 ser tvärtom ut att ha inneburit ännu ett rekordår för Bytedance.

Totalt ska omsättningen ha landat på 37 miljarder dollar, en fördubbling jämfört 2019. Nära nog fördubbling även för vinsten: från under 4 miljarder dollar till över 7 miljarder. (Fun fact: Twitters vinst för 2019 var 1,47 miljarder dollar och Facebooks 18,49 miljarder.) Visst, det är inte officiella siffror från bolaget och eftersom Bytedance inte är börsnoterade är det inte säkert att vi får facit. Men det känns som rimliga nivåer.

Och det lär säkert fortsätta handla om någon slags 80/20-förhållande. Att 80 % av intäkterna alltså kommer från Kina och då från saker som TikToks kinesiska systerapp Douyin och nyhetsaggregeraren Toutiao. Förbudet i Indien lär inte ha påverkat särskilt mycket eftersom, tja, Indien överlag inte är den marknad där de stora techbolagen tjänar några större pengar. Än. Men som däremot är sjukt viktig för framtiden.

https://www.theinformation.com/articles/bytedances-revenue-more-than-doubled-in-2020

Indien gör förbudet mot TikTok och WeChat permanent

I somras förbjöd Indien 59 kinesiska appar med motiveringen att de hotade Indiens säkerhet och suveränitet. Bland dessa fanns WeChat, Alibabas webbläsare UC Browser och börsaktuella kortvideoappen Kuaishou/Kwai. Här fanns också, och framförallt, TikTok. Nu ser det ut som att Indien kommer att göra förbudet mot dessa 59 appar permanent.

Det jag missade när förbuden regnade ner över kinesiska appar under sommaren och den tidiga hösten var att utvecklarna bakom de 59 apparna fortfarande bara satt i utvisningsbåset. De hade chans att komma in på isen igen om de kunde svara tillfredsställande på 77 frågor. Med tanke på den stora mängden frågor och att alltså ingen av de aktuella utvecklarna verkar ha kunnat svara på ett sånt sätt att Indien blivit nöjda så känns det som att det mest var en playwoodfasad för att verka lite mindre despotiga. ”Vi gav er en chans, men ni tog den inte – sorry.”

Totalt har Indien förbjudit 175 kinesiska appar sedan de började svinga yxan. Eftersom antalet appar som nu alltså förbjuds permanent motsvarar de som förbjöds i första svängen så antar jag att loppet rätt mycket är kört även för de övriga 116.

Nu har TikTok inte har funnits i Indien sedan i somras, vilket betyder att rätt många av användarna helt har gått vidare i livet och hittat alternativ som kan stilla kortvideosuget. Jag vet inte om Bytedance, företaget bakom TikTok, fortfarande hade förhoppningar om att TikTok åter kunde tillåtas i Indien, men att appen nu stängs ned under överskådlig framtid (kan vi anta) är värre för Bytedance än för de flesta andra utvecklare i listan. Till skillnad från exempelvis WeChat så var Indien en både stor och viktig marknad för TikTok. Den största efter Kina till och med.

India retains ban on 59 Chinese apps, including TikTok

India has decided to retain its ban on video app TikTok and 58 other Chinese apps after reviewing responses from the companies on issues such as compliance and privacy, two sources with direct knowledge of the matter told Reuters on Tuesday.

Bytedance stänger ned nästan all verksamhet i Indien

I somras förbjöds TikTok, tillsammans med totalt sisådär 174 andra kinesiska appar, i Indien. Trots det har TikTok-ägaren Bytedance behållit personal och verksamhet i landet i förhoppningen att få köra igång igen. Nu verkar de ha övergett den förhoppningen.

Det verkar som att de appar som förbjöds fick en period på sig att inkomma med svar på ett antal frågor till Indien. Häromdagen gick Indien ut med att ingen av utvecklarna bakom de 59 appar som förbjöds i första svängen har lyckats svara tillfredsställande på frågorna (att precis ingen lyckades få godkänt på provet gör att man förstås kan ifrågasätta hur verklig chansen att slippa förbudet egentligen var). Därför förbjuds de 59 apparna nu permanent. Chans att komma in i Indien igen nån gång längre fram? Ingen vet.

Det har lett till att Bytedance nu ser ut kasta in handduken helt i TikToks största marknad (utanför Kina). Uppgifter om att 90 % av alla anställda får gå.

Intäktsmässigt och på kort sikt är det här inte så allvarligt. Även om en stor del av alla tiktokare finns i Indien, så kommer rätt lite pengar därifrån. På lång sikt är det däremot ett ett rätt stort avbräck för Bytedance att TikTok inte får finnas på 2020-talets enskilt viktigaste tillväxtmarknad.

https://entrackr.com/2021/01/bytedance-set-to-wrap-up-indian-ops-and-lay-off-over-1800-employees/

TikTok öppnar Creator portal med tips för innehållsskapare

Rätt väntat: nu öppnar även TikTok en egen resurshubb för nuvarande och ännu mer för blivande innehållsskapare på TikTok: Creator portal.

TikTok Launches ’Creator Portal’, A Hub For Educational Resources, Best Practices, More – Tubefilter

TikTok has launched today a new online platform that will be chock full of creator-focused educational resources. The TikTok Creator Portal, which will live at TikTok.com/creators and is also available inside the TikTok app itself, will cover the basics of launching a TikTok account, best practices, and how to connect with audiences — with content to serve both new and established influences, the company said.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *