Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 1: Sociala medier
- Del 3: Mobilt, Digitalisering, Ekonomi och finans, Övrigt
- Del 4: Ekonomi och finans
Sök/SEO
Google Chrome dumpar tredjepartskakorna
I mars ser det ut som att Apple till sist kommer att skjuta ut sin uppskjutna iOS 14-uppdatering som gör att appar som vill spåra sina användare måste be sina användare om lov först. Facebook har protesterat högljutt, men Google har hållit rätt låg profil.
I artikeln sammanfattas rätt väl varför: Chrome är på gång att göra en Safari och rätt mycket ta död på tredjepartskakan. Det här är förstås inget som Google har gjort frivilligt. Apple var inte först med att minska spårbarheten i sin webbläsare, men när Apple började göra det så kände även Google sig tvingade att ändra. Annars hade Chrome varit last man standing på stygging-sidan i debatten.
Att Google gör det här i Chrome har vi vetat om rätt länge. Vi vet dessutom att Google redan håller på att testa en ersättare till tredjepartskakan, en gigantisk lookalike-funktion som ska kunna ge personaliserade annonser utan tillgång till personlig data. Typ.
Här kan Google luta sig mot att även Apple gör något liknande. Whatboutism är ju hett bland techjättarna just nu. Problemet är bara att Google till skillnad från Apple är en betydligt större och bredare reklamspelare. Det blir en utmaning för Google att förklara när det blir dags för konkurrensrättegångarna att dra igång.
The Chrome Update Is Bad for Advertisers but Good for Google
The world’s most popular browser is about to make it a lot harder for advertisers to track your online activity.
Google berättar mer om sajterna i sökresultatet – innan du trycker dig vidare
Nytt test från Google: en ”hamburgare” som går att trycka på för att få veta mer om en sajt i sökresultatet innan man trycker sig vidare. Info som hämtas från Wikipedia om det finns träff där, eller något annat googleautomatiskt ställe om det saknas wikisida. Så ännu ett ställe för sajtägare att ha koll på i sitt SEO:ande, alltså.
Det känns dock lite yxigt. Motsvarigheten till det som inte minst Facebook har försökt med (att få användarna att trycka fram information som fejkifierar ett inlägg). Vi kan väl anta att de flesta inte kommer att använda den. Ja, eller en se att det går.
Det gör förstås att man kan börja fundera på vad det här egentligen är första steget mot.
Det som dessutom är intressant är att overlayen, vid tryck på en organisk träff, säger just att det är en ”riktig” länk och inte en annons. Och passar dessutom på att lära användarna att en annons har en annonsmärkning. Och att Google nu ens behöver säga det visar väl att Google har lyckats rätt bra med få annonser att se ut precis som vanliga träffar och därmed lura till sig fler annonstryck,.
Och, om man ska vara krass, som ett sätt att visa regleringsmyndigheter om att Google visst är jättetydliga med vad som är annonser.
https://techcrunch.com/2021/02/01/google-now-gives-you-more-information-about-the-sites-in-your-search-results/
Apple Maps börjar visa menyer från Yelp
Apples karttjänst var lite… sådär i början. Men Apple har steg för steg gjort den allt bättre – så pass att den idag täcker behoven för de flesta. Men Google Maps ligger trots allt fortfarande före. Det gör också att det är lätt att glömma bort Apples karttjänst i skuggan av Googles. Nu kommer ännu en ny funktion: menyer från Yelp.
Vi pratar med andra ord om saker som har funnits i Google Maps rätt länge. Men att Apple får fler och fler funktioner av den här typen handlar förstås om att Apple vill att företag ska ge Apple Maps mer kärlek. Och ju fler mervärdesfunktioner i Apple Maps, desto viktigare blir den. Inte minst som Apples karttjänst lär vara den rätt överlägset mest använda i iOS. Det operativ med störst andel penningstarka användare.
Och, tja, sen ska vi förstås heller inte glömma att Apple har ambitioner att ta upp konkurrensen med Google Maps – även utanför Apples eget ekosystem.
Apple Maps Showing Restaurant Menus Via Yelp
Apple Maps both on iOS devices and desktop seem to now be showing menus from some restaurants. The menus seem to mostly come from Yelp, a partner of Apple.
Detaljhandel/e-handel
Amazon rullar ut sin kontaktlösa betalningstjänst One till fler butiker
Amazons mest kända egna butikskoncept är förmodligen de personallösa och kassalösa Go-butikerna. Men Amazon har trots allt fler bemannade än obemannade butikskoncept och även i dessa testar Amazon olika slags lösningar att eliminera själva betalsteget. Ett av dessa experiment är One – som nu breddas till fler av Amazons butiker.
Amazon One bygger på handflateigenkänning. Blippa din handflata när du går in i butiker för att identifiera dig och för att betala. När du går med i tjänsten så kopplar du ett betalkort till ditt ”handflateavtryck” som gör att pengarna dras från det när du handlar. En lösning som Amazon konstaterar ska vara säkrare än många andra biometrilösningar, eftersom Amazon inte vet vem handflatan tillhör. Enligt Amazon, åtminstone.
Finns tre trender på samma gång i det här. En är förstås det kontaktlösa, att coronakrisen ytterligare har drivit på teknik som gör att vi inte ska behöva ta på offentliga ytor. En annan är att Amazon siktar på att sälja även den här tekniken till andra – och inte bara livsmedelsbutiker (även saker som exempelvis konsertarenor). Sist men inte minst är det här ännu ett steg mot en framtid där det enda vi behöver komma ihåg att ta med för att identifiera oss och för att betala är vår egen kropp.
Amazon expands its biometric-based Amazon One palm reader system to more retail stores | TechCrunch
Last fall, Amazon introduced a new biometric device, Amazon One, that allowed customers to pay at Amazon Go stores using their palm. Today, the company
Qliro börjar visa hur stor klimatpåverkan dina e-handelsreturer har
Det har varit rätt mycket om e-handelsreturer på senaste tiden. Hur man kan få kunder att returnera mindre, att stänga av kunder som skickar tillbaka för ofta, hur man i vissa fall struntar i att be kunden skicka tillbaka eftersom frakten blir dyrare än vad produkten kostar. Nu testar betaltjänstebolaget Qliro att tala till samvetet. Redovisa hur mycket dina returer kostar planeten.
I princip alla initiativ som syftar till att rädda planeten och klimatet är förstås värda att applådera. Men samtidigt kan jag lite cyniskt inte låta bli att fundera: kommer Qliro också visa hur stor klimatpåverkan de e-handelsköp som INTE skickas tillbaka har?
Qliros nya drag – nu kan du se dina returers klimatpåverkan
Lanserar tjänst som gör att du kan se dina returers klimatpåverkan.
E-handelsexplosionen har lett till kartongbrist
2020-talet så här långt:
- 2020: Brist på toalettpapper.
- 2021: Brist på kartong.
Did. Not. See. That. Coming.
https://internetretailing.net/delivery/delivery/cardboard-shortages-as-a-result-of-the-shift-to-online-retail-make-it-time-to-plan-future-packaging-needs-a-packaging-provider-says-22666
Strömmade medier
Google lägger ned sin egen spelstudio
Det här är… oväntat. Milt sagt. Google lägger ned SG&E.
Och nej, jag kan inte säga att jag hade koll på/kom ihåg det namnet heller. Men det är oavsett vilket Googles interna spelstudio. Den som alltså skulle ta fram Google-spel till Googles spelplattform Stadia. Men nu meddelar Google alltså att de kastar in handduken. De är dessutom ovanligt ärliga för att vara den här typen av beslut: det kostar för mycket och tar för lång tid att ta fram storspel.
Och det är ju trots allt storspel som är lite grejen med Stadia. Det har gått lite mer än ett år sedan Google lanserade sin spelströmningstjänst som är tänkt att sköta det mesta av det tunga jobbet. Du kan alltså spela grafikintensiva spel utan att behöva köpa värstingdatorn, tack vare Googles molntjänster.
Till skillnad från Apples Arcade så hade Stadia få exklusiva spel. Som techjättar brukar göra satsade Google på att ta fram eget innehåll för att få fart på exklusiviteten. Men nu skrotar man alltså det initiativet.
Satsningen på Stadia fortsätter däremot. Liksom ambitionen att köpa Stadia-exklusivt material från andra. Men det gör ju att man oavsett börjar fundera på hur bra det egentligen går för Stadia.
Google Stadia Shuts Down Internal Studios, Changing Business Focus
Google Stadia, the late 2019 streaming platform that promised to revolutionize gaming by letting users stream games without needing to own a powerful PC or console, is altering course, getting out of the game-making business and will now offer its platform directly to game publishers alongside offering Stadia Pro to…
Spotify öppnar i Sydkorea – men utan gratisabonnemang
Spotify slår upp portarna på ännu en marknad: den här gången Sydkorea. En nyhet som förstås är kul för Spotify, men i det stora hela bara ännu ett steg. Men så finns det en rätt avgörande skillnad mot hur Spotify fungerar överallt annars: det finns inget gratisabonnemang.
Det går visserligen att lyssna helt gratis i sju dagar eller tre månader om man anger sitt kreditkortsnummer. Men sedan är det stopp. Och dessutom verkar åtminstone tremånadersalternativet bara gälla om man skaffar konto fram till halvårsskiftet.
Visst, det kan säker finnas gott om väldigt självklara anledningar. Betalabonnemangen står för överlägset mest kulor för Spotify, även om de reklamfinansierade abonnemangen är fler. Spotify kan alltså har resonerat att koreanerna har råd att betala, att annonsbaserade tjänster inte flyger särskilt bra i landet eller att det är något regleringsmässigt (nån som vet)?
Men så finns förstås också möjligheten att Spotify är på väg att göra en Apple: sluta med gratisabonnemang helt. Känns inte jättetroligt, men hej – Spotify har ju börjat flytta in reklamfunktioner även i betalabonnemangen och Spotify kanske känner att det är vägen att gå. Att få användarna att betala för att få innehåll OCH reklam.
Spotify finally launches in South Korea, but with no Free tier – Music Business Worldwide
Streaming service is now active in 93 markets…
Spotify kan arbeta på teknik som rekommenderar musik efter användarens röstläge och bakgrundsljud
Har du alltid tyckt att Spotify lyssnar för lite på dig? Grattis! Nu kanske det kan bli ändring på det. Spotify har beviljats ett patent som innebär att tjänsten rekommenderar musik till dig baserat på ditt känsloläge och på bakgrundsljud runtomkring dig.
Vad det handlar om är alltså en teknik som använder en enhets mikrofon och lyssnar för att kolla in läget innan den rekommenderar musik. Bakgrundsljudslyssnandet skulle kunna innebära att Spotify kollar om du har fest och ge dig musik som passar in eller att inte rekommendera dödsmetall om det är knäpptyst (ja, eller kanske ge dig musik som ska få fart på festen som låter rätt trist eller rekommendera dödsmetall just därför att det är knäpptyst).
Dessutom tänker sig Spotify också rekommendera musik på din röst. Lyssna efter hur du pratar och rekommendera musik som passar för stunden. Arg? Glad? Ledsen? Spotify har din rygg oavsett.
Visst, ett beviljat patent betyder förstås inte att en teknik helt säkert kommer att dyka upp. Spotify är ju inte heller först ut med att fundera på det här. Men en inte orimlig lösning: ett sätt att outsourca ännu fler beslut till våra uppkopplade prylar. Och givetvis också något som inte alls kommer ge upphov till diskussion om att Spotify tjuvlyssnar på oss – redan nu.
Spotify’s latest invention monitors your speech, determines your emotional state… and suggests music based on it – Music Business Worldwide
New patent reveals Spotify’s ambitions to monitor users’ speech…
Youtube testar Clips – skapa korta klipp från längre videos
Nytt test från Youtube: Clips. Möjlighet att dela ett kortklipp från en längre video som sedan kan delas vidare. En trailerfunktion, om man så vill. Nu alltså även hos Youtube. Åtminstone om du kör webbversionen eller Android, iOS får funktionen ”snart”. Än så länge bara ett litet test, men lär breddas rätt snart.
YouTube is testing clips on live streams and VODs
Those clips can be anywhere between five and 60 seconds in length and will have a new URL associated with them. Creators and viewers will be able to create clips by clicking on the clip icon, though the feature is currently in alpha.
IoT – internet of things
Framtida Ford-bilar får Android som operativsystem
Ny fjäder i hatten för Google: nytt avtal med Ford som ska göra att Android blir operativsystemet i ”miljontals” Ford-bilar 2023. En djupare form av integration än Android Auto, alltså. Där det inte finns något lager mellan hårdvaran och Android.
Tittar vi på datorer så har det rätt länge handlat om bara två operativ: Windows och lite MacOS. På smartmobilsidan finns samma slags duopol, fast här pratar vi förstås om Android och iOS. Några har försökt att slå sig in, men det har aldrig nått särskilt långt.
När det gäller våra uppkopplade saker så är läget däremot ett annat. Här finns inte samma självklara ledare. Här hittar vi istället namn som Amazon, Samsung och en hel radda mer eller mindre jämnstora operativsystem. Dessa saknar däremot den idag viktigaste komponenten: det mobila. Att kunna följa med konsumenten dygnet runt. Här har bilen blivit ett viktigt område – och ens chans att muta in en relation med användaren.
Men med det sagt ligger förstås Google och Apple rätt bra till även här. Och vi kan anta att båda dessa kommer bli väldigt viktiga även för den här formen av mobilitet.
Kanske både vad gäller hårdvara och mjukvara.
https://www.theverge.com/2021/2/1/22260176/ford-google-android-infotainment-os-2023
SL gör det möjligt att resa med betalkort och digitala plånböcker
Bra grej från SL: det blir nu möjligt att betala och resa med ett betalkort eller en digital plånbok. Utan att behöva ha ett SL-kort, alltså.
Blir intressant att testa. Var ju ett tag sedan jag åkte kollektivt. Typ… jag kommer inte ens ihåg. Men hej! Nästa gång jag gör det så.
Res med betalkort | SL
No Description
Apple anställer Porches chef för chassiutveckling
Sååå… ni vet Project Titan? Apples bilprojekt som vi vet ungefär ingenting om? Ja, som vi egentligen fortfarande inte vet något om. Hur pass allvarliga är Apple i sin satsning? Mjukvara eller kanske rentav egen hårdvara? Nu kommer rykten som gör det sistnämnda väldigt mycket mer troligt. Nyanställning hos Apple, en chef från Porsche. Och inte vilken chef som helst – chefen för Porsches… chassiutveckling.
Visst, ingenjör som ingenjör, kanske. Apple har ju en hel massa annan hårdvara som Manfred Harrer skulle kunna hjälpa till med. Eller kanske komma med biltillverkarinsikter som kan hjälpa Apple utforma ett fullständigt opoerativsystem för en (självkörande) bil.
Men, ja. Att anställa nån som är expert på bilchassin känns rätt mycket… bil.
Apple taps Porsche’s VP of Chassis Development as ’Project Titan’ car production rumor heats up – 9to5Mac
Apple Car rumors may have taken a backseat to augmented reality headset ambitions over the last year, but recent reports…
Apple kan investera 3,6 miljarder i Kia för att ta fram en gemensam bil
Om man säger något tillräckligt många gånger så blir det sant. Bara att fråga alla Trump- och QAnon-troende. Eller de som tror att Apple kommer att bygga en egen bil. Project Titan, som sägs vara projektnamnet på bilsatsningen, har ryktesbubblat i flera år vid det här laget, men bara senaste månaden så har ryktena stått som spön i backen. Här kommer ytterligare ett: Apple kan investera 3,6 miljarder dollar i Kia för att ta fram en gemensam bil.
Det är inte första gången vi har hört om ungefär det här. För nån vecka sedan gick Kia-ägaren Hyundai ut och meddelade att företaget var nära att skriva ett samarbetsavtal med Apple. Kort därefter ändrades texten och omnämnandet av Apple försvann. Känns som det som man på branschspråk kallar för: en oopsie.
Visst, det är som sagt fortfarande bara väldigt mycket ett rykte, men bilryktena runt Apple börjar som sagt var bli väldigt många. Som uppgiften igår att Apple har rekryterat en chassiexpert från Porsche.
Hur det blir med bilplanerna vet vi alltså inte. Men med en etablerad bilpartner så är Apple närmare åtminstone någon form av bilsatsning.
Dessutom skulle 3,6 miljarder i så fall bli Apples enskilt största företagsaffär någonsin. Skulle säga en hel del om hur mycket Apple tror på det här.
Kia Motors Shares Jump After Report Apple to Invest $3.6 Billion
(Bloomberg) — Kia Motors Corp. jumped as much as 14.5% after a local media report that Apple Inc. will invest 4 trillion won ($3.6 billion) as part of a collaboration with the South Korean carmaker on making electric vehicles.The iPhone maker plans to set up production with Kia and build Apple cars at the automaker’s facility in Georgia, U.S., DongA Ilbo reported, without citing anyone.
Biltillverkningssamtalen mellan Apple och Kia har ”pausats”
Just nu är det enda som är hetare än Clubhouse att spekulera om Apples bilplaner. Nu kommer nya uppgifter om hur det går med Kia. Ni vet de där samarbetssamtalen som Apple inte har haft med Kia? De uppges nu ha ”pausats”. Hyundais oopsie att de gick ut med att de var nära att skriva ett avtal med Apple kan säkerligen vara orsaken till att de samtal som de båda företagen inte har fört nu alltså är vilande.
Det känns verkligen vid det här laget nära nog bekräftat att Apple inte bara tänker sig att Project Titan ska erbjuda tjänster, som ett operativsystem, i andra bilmärkens modeller. Det känns som att det numer snarast är ett ”när” och inte ett ”om” Apple kommer att rulla ut en iCar.
En annan relaterad frågar är förstås också vilken laddlösning som Apple kommer att välja. Lightning? USB-C? Magsafe?
Bloomberg: Apple car talks with Hyundai/Kia are ’paused’
The latest rumor about Apple’s efforts to build a self-driving car claims talks with Kia and its parent company Hyundai have paused.
Spotify testar sänk-hastigheten-låtar i närheten av skolområden
Kan långsammare låtar få oss att sakta farten när vi kör bil? Ja, det testar åtminstone Spotify nu i Australien. När du kommer i närheten av ett skolområde så kommer Spotify att stoppa in en låt som ska ha ett ”dramatiskt sänkt” tempo i din spellista – plus ett meddelande om trafiksäkerhet. Allt kickar in när du är inom fem kilometer från ett utpekat område.
Finns förstås utmaningar här. Fem kilometers radie är inte direkt precisionskirurgi. Dessutom, som känns lite tråkigt på det cyniska sättet, är att tvånget att lyssna på en sakta-farten-låt bara gäller dem som har gratis-Spotify. Betalande användare slipper. Ska man vara den som är den så är det kanske mer välbärgade prenumeranter som mer än några andra skulle behöva det här.
Finns så klart även andra saker som man kan fundera över. Som att diskutera att en tjänst går in och bestämmer vilket innehåll du ska konsumera (then again, det är ju precis det vi allt mer vill ha – någon annan som bestämmer åt oss…). Jag kan trots allt det här ändå gilla initiativet. Sen kanske det Volvo ska titta på, att bilar oavsett om de är självkörande eller inte kan tvinga fram hastighetssänkning i exempelvis 30-zoner.
Som vanligt är det ju trots allt på förekommen anledning som det här initiativet dyker upp.
https://www.digitalmusicnews.com/2021/01/28/spotify-slow-down-songs-trial/
Neuralink har hjärnimplantat som gör att en apa kan spela datorspel med bara tanken
I helgens premiär som Clubhouseare (senaste heta sociala ljudplattformen) så passade Elon Musk inte bara på att journalistgrilla VD:n för aktiemäklarappen Robinhood, han pratade även om, tja, det mesta som han brukar twittra om. Som hur det går för Musks AI-företag Neuralink. Jotackbarabra.
Så pass bra att Neuralink numer har en apa med ett inopererat hjärnimplantat som gör att den kan spela videospel bara med tanken. Enligt Musk. ”En Fitbit i hjärnan”. Enligt Musk.
Vilket ju är… rätt häftigt, även om Neuralink inte är först med just något sådant (det finns ju även experiment som gör det möjligt för människor att spela Tetris med bara hjärnan). Och Musk vore ju inte Musk om han inte också lät oss veta att tekniken också ”skulle kunna göra det möjligt för människor att kommunicera via tankar eller backupa sin hjärnaktivitet så att den kan laddas upp i en ny kropp när de dör”.
</alteredcarbon>
Överlag tankar och påståenden som vi kanske inte kommer se i kommersiella produkter… i morgon. Men hej. Sikta mot stjärnorna, och allt det där. Eller Mars.
Elon Musk claims a monkey’s using Neuralink to ’play games with his mind’
Musk now wants the ”happy monkey” to play mind-Pong with his fellow simians.
Apples kommande VR-set kan få 8K-skärmar
Vad är det absolut viktigaste i ett par VR-glasögon? Precis. 8K-skärmar.
Apple’s rumored VR headset could cost $3,000, feature 8K displays and over a dozen cameras
Apple’s rumored VR headset gets new details in a new report, claiming the headset could cost $3,000, feature dual 8K displays, over a dozen cameras, LIDAR sensors, and more.