Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 2: Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier, IoT – internet of things, AR/VR
- Del 3: Mobilt, Digitalisering, Ekonomi och finans, Övrigt
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
Instagram lanserar Live Rooms och kommer släppa fler ljudfunktioner
Ibland går det fort. För bara någon vecka sedan meddelade Instagram att de skulle lägga till gruppvideochatt i Instagram och nu släpps funktionen. Upp till fyra personer kan videochatta samtidigt.
Nu ser Instagram inte att det här är begränsat till bara Zoom-samtal med vänner utan att funktionen också ska kunna användas för ”direktsända pratprogram, utökade frågestunder eller intervjuer, jamsessions för artister och livevideoshopping”. Fast med den ambitionen så kan vi väl konstatera att fyra är ganska… lite. Vi kan nog utgå från att det redan finns inplanerat att taket ska höjas.
Nu är det förstås lätt att tänka att det här är ett snabbt svar på Clubhouse, men funktionen presenterades första gången för snart ett år sedan – alltså innan Clubhouse sett dagens ljus. Är snarare del av hela livetrenden. Däremot ryktas det förstås att Facebook är på gång med en egen Clubhouse-klon och dessutom fick vi också idag veta att Instagram håller på att ta fram fler funktioner kopplade till Live Rooms – som modereringsmöjlighet (för fyra pers… så, well, ännu ett bevis på att gränsen kommer höjas) och *trumvirvel* ”ljudfunktioner” som kommer att rullas ut ”kommande månader”.
https://techcrunch.com/2021/03/01/instagram-launches-live-rooms-for-live-broadcasts-with-up-to-four-creators/?5
TikTok
TikTok-ägaren Bytedance kan arbeta på en egen Clubhouse-kopia
2020: Alla kopierar TikTok.
2021. Alla kopierar Clubhouse. Även TikTok.
Det verkar åtminstone vara ungefär så man kan sammanfatta läget. Twitter håller redan på att betatesta sin Audio Spaces, Facebook sägs arbeta på en egen och nu kommer uppgifter om att även TikTok-ägaren Bytedance arbetar på någon form av Clubhouse-funktion. Förstås, höll jag på att säga. Det känns oavsett vilket inte som särskilt överraskande uppgifter.
Clubhouse visade sig förvånande nog även vara populär i Kina (ja, relativt sett, Clubhouse är ju fortfarande väldigt liten sett till antal användare). Förvånande därför att Clubhouse gjorde det möjligt för kineser både i och utanför Kina att prata med varandra – om Kina. Om sånt kommunistpartiet inte vill att kineser ska prata med varandra om. Mindre förvånande var att Clubhouse rätt snabbt blockades i landet, av just den anledningen.
Det har istället gjort att det börjat dyka upp kopior. Dessa lär, precis som Clubhouse, drabbas av samma utmaning och vägval: nedstängning eller censur. Och censur av direktsändningar är alltid bökigare. Men hej. Livevideo är ju jättestort i Kina. En Clubhouse för marknader utanför Kina lär bli betydligt enklare.
https://gadgets.ndtv.com/apps/news/tiktok-bytedance-clubhouse-china-develop-launch-xiaomi-mi-talk-zhiya-2383417?5
TikTok öppnar frågor och svar-funktionen för alla innehållsskapare
Nu funktion i TikTok. Ja, eller en funktion som lämnar testfasen och nu blir tillgänglig för alla innehållsskapare: en frågor och svar-funktion.
https://techcrunch.com/2021/03/04/tiktok-launches-tiktok-qa-a-new-feature-for-creators-to-engage-with-users-questions/
TikTok testar livesändning med flera deltagare
Häromdagen började Instagram rulla ut sin nya funktion Live Rooms – en möjlighet att kunna skapa livesändningar med flera personer. Det verkar som att även TikTok testar och/eller håller på att rulla ut samma sak.
https://twitter.com/panzer/status/1360760548212699138
Twitter testar shoppingbara tweets
Twitter sa att de skulle testa nya intäktsmodeller under 2021 och de har verkligen rivstartat det. Efter att ha presenterat kommande tester som prenumerationslösningar kommer nu ytterligare en: shoppingbara tweets.
Testet gör det i stort möjligt att skapa produktsidor i tweetformat, komplett med en Köp-knapp. Vad det verkar så handlar det om att skicka vidare trafiken till andra sidor där själva transaktionen sedan sker. Men jag misstänker att Twitters ambition, precis som övriga techplattformars, är att mer av shoppingupplevelsen ska ske direkt hos Twitter.
Och med tanke på att Twitter också har stöd för videolivesändningar (plus att de testar Clubhouse-funktionen Audio Spaces) så lär företaget planera ett större shoppingekosystem utöver själva köpsteget.
Twitter tests new e-commerce features for tweets | TechCrunch
Twitter confirmed it’s testing a new way to display tweets that link out to e-commerce product pages — like products on a Shopify store, for example.
Twitters Clubhouse-funktion Audio Spaces landar på Android
I slutet av förra året började Twitter testa sin egen Clubhouse-klon Audio Spaces, som företaget jobbat med en rätt stor del av 2020. Nu visar det sig att Twitter hinner före Clubhouse på ett område: Android. Till skillnad från Clubhouse så funkar Audio Spaces nu även för Android-användare.
Ja, eller ish. Android-användare kan lyssna på och delta i rum, men ännu inte skapa egna. Det ska däremot gå ”soon”, så snart som Twitter har ”fixat några grejer”.
Och även om funktionen fortfarande är i beta, där bara några få än så länge kan starta rum, så verkar det som att alla från och med i går ska kunna kliva in i rum och hänga där. Om man har funktionen, vill säga. Vilket jag inte har än. Nån som fått den?
(Och det här är förstås dessutom ännu en utmaning för Clubhouse. Innan de själva har hunnit få ut sin tjänst skarpt fullt ut så har den första stora sociala plattformen redan hunnit snäppet längre. Ja, det är mer än en utmaning – det är riktigt dåliga nyheter.)
Twitter’s Clubhouse-style audio chat rooms land on Android
But only iOS users can host Twitter Spaces for now.
Twitter kan vara på gång att få en ångra-funktion
Att kunna redigera sina tweets är väl, skulle jag gissa, den överlägset mest önskade Twitter-funktionen. Förra året dödade Twitter-VD:n de förhoppningarna (igen), men däremot började det florera rykten om en ångra-funktion. Nu har kodgrävargrurun Jane Manchun Wong hittat precis en sån funktion.
Vad det verkar är det ungefär som liknande funktioner innebär på andra ställen: du har en kort stund (sekunder här vad det verkar) på dig att ångra din skickade tweet ifall du upptäcker exempelvis ett språkfel.
Det som däremot var lite överraskande när det började pratas om den här funktionen var de rykten som gjorde sällskap: att en ångra-funktion skulle bli del av en Twitter-prenumeration. En betalfunktion, alltså. Känns kanske inte som en enskild killer-funktion, men hej.
Att se om/när/hur/var/på vilket sätt det blir möjligt att ångra sina Tweets. Ja, utöver att helt enkelt radera dem, alltså.
Here’s what Twitter’s rumored ’undo send’ feature could look like
A potential animation for Twitter’s long-rumored ”undo send” feature has been discovered. It in its code by app researcher Jane Manchun Wong, giving us our best look yet at what its interface could look like.
Jack Dorsey säljer sin första tweet för över 1,5 miljon dollar
Vad är världens första tweet värd? I skrivande stund 1,5 miljon dollar. Det är åtminstone budet som just nu ligger i den NFT-auktion som upphovsmannen la ut inför helgen. Twitter-grundaren Jack Dorsey säljer sin första tweet – som alltså också är Twitters Hello world.
Vad är en NFT? En non-fungible token. En unik digital enhet via blockkedja. En bitcoin – fast för annat digitalt innehåll. Senaste tiden har artisten Grimes sålt konstverk för miljonbelopp den här vägen.
Det handlar alltså om den digitala motsvarigheten till ”begränsad utgåva”. Själva antitesen till det som är digitalt. Ettor och nollor som kan kopieras utan förlorat värde i all oändlighet. Och det är en rätt självklar utveckling: med tanke på hur allt är digitalt numer så vill vi också kunna äga unika föremål här.
I det här fallet kan någon lycklig människa alltså äga världens första tweet. Lite oklart exakt hur det kommer att fungera. Jag antar att den kommer att finnas kvar i Dorseys Twitter-konto, men också som ett unikt samlarföremål incheckat i en blockkedja.
Please do not give billionaire Jack Dorsey money for his tweet
Jack Dorsey, the billionaire co-founder and CEO of Twitter, a man who stans bitcoin right on his Twitter bio, is attempting to sell his very first tweet as an NFT – a digital good that lives on the Ethereum blockchain.
LinkedIn kommer sluta använda iPhonens IDFA för annonsspårning
Snart är det dags för iOS 14.5, när apputvecklare måste be sina användare om lov innan de spårar dem för annonsändamål. Vi har hört en hel del högljudda klagomål om den här förändringen från Facebook och igår var det dags för LinkedIn att berätta om sina planer. Och LinkedIn kommer… inte be användarna om lov. De kommer nämligen sluta spåra iOS-användarna.
Vad förändringen mer specifikt handlar om är tillstånd att få använda iPhonens IDFA. Alltså det slumpmässiga ID som gör att annonsörer kan spåra unika enheter. LinkedIn kommer alltså inte längre samla in det här värdet. Det i sin tur betyder sämre möjligheter att rikta annonser.
Vad betyder det här i praktiken? Enligt LinkedIn kommer det att påverka ”LinkedIn Audience Network, Conversion tracking och Matched audiences”, men att de ”förväntar sig begränsad påverkan på kampanjers effektivitet och ser inte att annonsörer behöver göra större förändringar i sina uppsättningar”. LinkedIn kommer istället förlita sig på sin egen förstahandsdata.
LinkedIn låter med andra ord inte särskilt oroliga. Samtidigt säger de att de ska sluta använda IDFA ”för tillfället” och att de ska ”bevaka utvecklingen”. Läs: om det skiter sig så får även vi krypa till korset och be våra användare om lov att fortsätta som förut.
LinkedIn Won’t Use IDFA After Apple’s App Tracking Transparency Changes
Apple plans to begin enforcing its App Tracking Transparency changes following the release of iOS 14.5, and all apps that access an iPhone’s ad…
Clubhouse
Clubhouse har redan gett upphov till ett eget ekosystem av kringtjänster
Jag har sagt det förut: Clubhouse är sociala medier på speed. Världens senaste trendplattform går igenom ungefär samma utveckling som de stora sociala medierna som kommit före – bara mycket, mycket snabbare. Som i framväxten av ett eget ekosystem.
Den första jag stötte på vara Clublink, som gör det möjligt att fixa till sexigare delningslänkar för sina inbjudningar. Därefter kom en egen kinesisk, snabbt ihopsnickrad variant efter det att Clubhouse förbjöds i Kina. Här kommer två till. Tjänster som ger bättre kalenderplaneringsfunktionalitet och bättre statistikmöjligheter. Förstås med premiumtänk redan från start – att power users på Clubhouse ska vara beredda att betala för utökad funktionalitet.
Som artikeln konstaterar handlar det om tjänster som hackats fram i avsaknad av ett Clubhouse-API (vilket också lett till kritik mot Clubhouse – hur enkelt det är att få till just det här). Just nu. Men vi kan tänka att det lär komma.
Och det här lär inte bara vara avgränsat till Clubhouse. Det vi pratar om är början på en pluginverksamhet för ljudinternet överlag. Och, tja… appar. Och egna appbutiker.
Clubhouse Is Booming. So Is the Ecosystem Around It
A wave of startups, features, and tools has sprung up around the popular audio app. And some are looking to cash in.
Pinterest rullar ut videoannonser
Sugen på att videoannonsera på Pinterest? Grattis! Nu blir det möjligt. Ja, ”snart” åtminstone, när Pinterest kommer att rulla ut sin egen videoannonslösning med kompletterande statistik- och rapportfunktioner. Videoannonserna blir möjliga att rikta efter demografi, intresse eller kategori.
Däremot kanske du inte ska hålla andan om du pinterestar i Sverige. Det nya videoannonsformatet rullas först ut i USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Grekland (det sistnämnda är ett rätt… intressant landsval för att premiärköra en ny annonsfunktion).
Pinterest adds video advertising
Pinterest announced that it will soon add a video advertising solution and a suite of new measurement tools for marketers. The company said in an
Gab
Gab har blivit hackat – 70 GB publika inlägg och privata meddelanden läckta
Ni vet hackerattacken mot Parler, som gjorde att nästan alla inlägg, videos, bilder och meddelanden som postats läckte ut? Nu är det dags för branschkollegan Gab att drabbas av samma sak.
Visst, sett till mängd så verkar det inte vara en riktigt lika allvarlig läcka. Där Parler-läckan omfattade 70 TB data så är Gab-läckan bara 70 GB stor. Jag gissar att en del av förklaringen överlag är att Gab inte har lika mycket innehåll som Parler (hade), men det verkar också som att Gab-läckan inte omfattar bilder och videos, så där lär mycket av skillnaden också ligga.
Men med det sagt så verkar Gab-läckan sett till omfattning vara rätt mycket i nivå mer Parler-hacken. Datan ska enligt hackarna omfatta alla publika inlägg men också privata meddelanden, användardata och lösenord. Vi kan alltså vänta oss en hel massa QAnon-tosseinnehåll och allmänt högernazihat. Gab ska om möjligt locka än mer högerkantsfolk än Parler.
En skillnad är dock att Gab-hackarna inte kommer släppa datan till allmänheten. Istället kommer den delas med ”utvalda journalister och forskare”. Vi kan väl dock anta att vi kommer höra talas om en hel del oavsett. Och att det nog läcker vidare från därifrån.
Far-Right Platform Gab Has Been Hacked-Including Private Data
The transparency group DDoSecrets says it will make the 70 GB of passwords, private posts, and more available to researchers, journalists, and social scientists.
Hackerattacken mot Gab kan ha orsakats av ett nybörjarmisstag från Gabs CTO
Ha. Ni vet hackerattacken mot (höger)alternativa sociala plattformen Gab för några dagar sedan? Där 70 GB av publika inlägg och privata meddelanden läckte ut? Nu visar det sig att attacken kan ha möjliggjorts via ett kodmässigt nybörjarmisstag. Ett misstag som fördes in i koden av… Gabs CTO. Ja, eller åtminstone en användare som använde hans konto.
Rookie coding mistake prior to Gab hack came from site’s CTO
Site executive introduces, then removes, insecure code, then hides the evidence.
Övrigt sociala medier
Cappuchino låter dig skapa dagbokspodcasts med dina vänner
Ha. Anti-Clubhouse. Den referensen för ett halvår sen. Men oavsett: säg hej till ännu ett ljudbaserat socialt medium: Cappuchino. En tjänst som funnits några år, så det är alltså inte något som har med Clubhouse-trenden att göra – bortsett från att även Cappuchino är ljudbaserad. Och det är en tjänst som är en variant på podden. Ett sätt att skapa… dagbokspoddar tillsammans med sina vänner.
Tanken är att alla vänner som delar en Cappuchino spelar in varsitt ljudmeddelande. Appen paketerar ihop alla inblandades röstmemos, lägger till lite intromusik och skickar ut en notis nästa morgon när kaffet har bryggt klart. Typ. Inleda dagen med att lyssna från lite random tankar från familj eller vänner.
Ännu ett exempel på hur ljud som format och koncept börjar hitta allt fler nya väger på den sociala arenan.
Cappuccino lets you share short, intimate audio stories with your friends | TechCrunch
You might call Cappuccino the anti-Clubhouse, but the company has been iterating on its app concept for a couple of years – its CEO doesn’t have any
Xiaomi återlanserar sin insomnade chattapp som en Clubhouse-kopia
Vad gör man när en chattapp aldrig riktigt tar fart? Man lägger ned den. Vad gör man när man har lagt ned en chattapp som aldrig riktigt tog fart? Man återlanserar den. Som en Clubhouse-kopia.
Precis det här är vad den kinesiska mobiltillverkaren Xiaomi nu har gjort. MiTalk, Xiaomis egen chattapp, firade sitt tioårsjubileum med att bli nedlagd. 19 februari erkände Xiaomi (typ) att WeChat vann och stängde sin tjänst. Åtta dagar senare väcktes MiTalk till liv igen. Den här gången som en ”ljudchattapp för yrkesverksamma”. En app där man kan lyssna på andra som pratar, inom olika områden, eller lyfta på handen om man själv vill bidra. Och ja, du kan skapa egna ämnen. Och ja, appen bygger på inbjudningar.
Så… Clubhouse på alla sätt. Utom landet och språket.
Tja. Xiaomi bockar ju av två väldigt trendiga punkter: Clubhouse och återanvändning.
https://pandaily.com/xiaomi-revives-mitalk-as-audio-chat-app-amid-concerns-raised-over-chinas-clubhouse-clones/?7
Sök/SEO
Google lovar att inte individspåra användare på nya sätt när de skrotar tredjepartskakan
Facebook lägger just nu en rätt stor del av sin tid på att lobba mot Apples kommande iOS-uppdatering som gör det obligatoriskt för utvecklare att be sina användare om lov innan de börjar spåra dem i annonssyfte. Google har inte heller varit jätteglada, men har kommit att gilla läget. Eller rättare sagt: tvingats att gilla läget. Eftersom Google likt Apple har såväl appbutik som webbläsare så blev de tvungna att följa i Apples fotspår för att inte framstå som det onda alternativet.
Igår gick Google dessutom ut med visionen om ett ”internet där integriteten kommer först”. Bland annat lovar Google att inte hitta på nya sätt att individspåra användare när de skrotar tredjepartskakan. Fast inte så först att de tänker sluta erbjuda möjlighet att rikta annonser. Istället hoppas Google på sin ersättare Privacy sandbox. Igår fick vi veta lite mer om den.
Privacy sandbox är tänkt som en gigantisk lookalike-lösning, baserad på att vi människor är ganska enkla varelser. Att Google alltså ska kunna rikta personliga annonser baserat på aggregerad och anonymiserad data – utan specifik personlig information. ”Web crowd” kommer namnet bli. Ungefär vad det låter som, möjlighet att gå med i olika intressebaserade ”grupper” för att därmed förse Google med annonseringsdata.
Google promises it won’t just keep tracking you after replacing cookies
Google is making a promise that it’ll replace third-party tracking cookies with tech that’s less privacy-invasive. The company is slowly on the path toward blocking the trackers in its Chrome browser.
Google testar att visa videos i overlayer i sökresultatet
Google verkar vara på gång att åter testa något som jag stötte på för ett tag sedan: spela upp videos i sökresultatet i overlayer istället för att skicka iväg trafik till sajten där videon finns.
Det här är förstås inte särskilt nytt. Det har varit Googles strategi rätt länge vid det här laget: hålla kvar användarna i de egna plattformarna istället för att släppa ifrån sig potentiella annonsvisningar. Men det som var desto mer anmärkningsvärt var att det även gällde Youtube-videos. Google släppte alltså inte ens iväg trafik från sökresultatet till en av sina andra egna plattformar.
Visst. Inte så att Google har ett val. Om de skulle behandla Youtube annorlunda än andra videotjänster så skulle det vara att be om hårdare reglering eller uppstyckning. Men det visar hur långt Google är beredda att gå i sin ambition: de förlorar hellre potentiella Youtube-annonsintäkter – ja eller byter dem mot annonsvisningar i sökresultatet – än att skicka vidare trafik till någon annan.
Google Search Testing Playing Videos As Overlays In Search
Google Search for many queries and search result pages shows a video box that takes searchers to videos mostly on YouTube but other platforms as well. Now, Google is testing playing those videos directly in the search results page and not taking you to YouTube.com or the site the video is hosted on.
Google testar ljudsök
I förra veckan skrev jag om ljud (because 2021). Ja, jag skrev rätt mycket om ljud – lite svårt att undvika just nu – men jag spekulerade bland annat att det kanske vore dags för Google att fundera på en ljudsökfunktion. I dagsläget finns en dedikerad bildsök, men inget för ljud.
Och, well, det visar sig att Google är way ahead of mig. Så långt före att de redan har testat det. Och publicerat ett blogginlägg med sina erfarenheter – inklusive alla fartgupp de dunkade på under sitt testande. Vad utmaningar som finns med dedikerat ljudsökande.
Inte så att Google är först med den här typen av tjänst – svenska All Ears har haft ljudbaserad omvärldsbevakning i ett antal år vid det här laget – men det är inte särskilt förvånande att det kommer nu. Och då menar jag förstås inte Clubhouse-hysterin, utan ljudinternetboomen överlag. Poddar inte minst. Men också att vi blir allt mer vana att kommunicera med digitala tjänster via ljud i allt högre utsträckning. Från hörlurar till smarthögtalare.
Och i takt med att allt fler digitala gränssnitt kommer att byggas in i, tja, analoga prylar så kommer det bli allt vanligare att använda andra sinnen än ögonen som primärt sinne när vi använder internet.
Google Audio Search – Will it Ever Be Possible?
Google offers details on early tests being done to potentially make audio search possible in the future.
Google rullar ut nytt gränssnitt för att visa olika avsnitt i videos i sökresultatet
Den här har jag inte stött på tidigare: Google verkar testa ett nytt gränssnitt för, eller åtminstone ett nytt sätt att presentera, olika avsnitt i videos direkt i sökresultatet. Ännu mer utförlig information om vad olika kapitel i en video handlar om för att det ska gå ännu snabbare att hitta svaret man söker.
Webbläsaren Brave på gång att lansera egen sökmotor
Vilken tjänst använder du när du söker? Jag misstänker att det inte är en vågad gissning att de flesta kommer att svara ”Google”. Störst, bäst och vackrast. Åtminstone överlägset störst. Men för den som vill hålla sig borta från Google så dyker det upp allt fler alternativ. Snart kommer ett till: webbläsaren Brave är på gång att bredda sin produktportfölj med en egen sökmotor. En tjänst som kommer att bygga på open source-uppköpet Tailcat som Brave gick ut med igår.
Som Brave konstaterar så ska det här göra att det går att få till en helt ”big tech-fri upplevelse” både när man surfar och när man söker. I alla fall om vi för en stund inte låtsas om att de flesta sajter på ett eller annat sätt är kopplade just till världens techgiganter.
Brave konstaterar att deras webbläsare såg en ”historisk” tillväxt under förra året, när man mer än fördubblade användartalen. TIll… 26 miljoner i månaden. Så… en bit kvar till Google. Men vi har hört samma sak från de flesta alternativa plattformar senaste året – även inom exempelvis sociala medier.
Internet håller alltså så sakteliga på att fragmentiseras tillbaka till sina rötter. En användare i taget.
https://techcrunch.com/2021/03/03/brave-is-launching-its-own-search-engine-with-the-help-of-ex-cliqz-devs-and-tech/?5